|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
![]() ![]() ![]() ![]() |
29 | 54,72% |
Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
20 | 37,74% |
Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
1 | 1,89% |
Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
3 | 5,66% |
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4891 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Matko jedyna 8...a ja nie wiem kiedy na drugim będę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4892 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do mięska i ryb to ja tak samo miałam wstręt, ale morfologia wyszła mi źle i miałam długi wykład na temat żywienia, czyli jeść produkty bogate w żelazo, nie łączyć je z nabiałem bo nabiał wypłukuje to żelazo, a posiłek zakończyć czyms z witaminą C to wtedy to żelazo szybko i łatwo się wchłonie. Dbam o maluszka więc na obiadek ma jutro wątróbkę z kaszą gryczaną (mają dużo żelaza) i do tego ogórki kiszone (dużo wit C) Oczywiście nie popijać jedzenia herbatą. No i jak tylko wstajemy to mamy zapewnić maluszkowi wartościowy posiłek czyli kolorowe śniadanie a nie jak ja to robiłam, jogurt na dzień dobry. Trzeba jeszcze pić pokrzywę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4893 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4894 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() U mnie ciągle waga się waha, 1 kg do przodu 1 do tyłu, ale talii już nie mam, poszło w boczki. Cytat:
Wieczorem też mam większy brzusio... Odrzuciło mnie od nabiału, nie mogę nawet myśleć o mleku czy serkach... Muszę sobie wapń jakoś chyba uzupełniać. Pewnie wieczorem nie będę miała siły zajrzeć i znów będą problemy z doczytaniem. Boziu, byle do czwartku, będzie wizyta, na usg pewnie będzie widać już więcej... Ciekawe czy lekarz pozwoli mężowi maleństwo podejrzeć... Nie mogę się doczekać... ![]() ---------- Dopisano o 06:42 ---------- Poprzedni post napisano o 06:35 ---------- Jutro muszę polecieć po wyniki, bo grupę odbiera się osobiście.. Ja wiem jaką mam grupę krwi, ale nie mam obecnie jej nigdzie wpisanej. 0Rh-. Nie wiem tylko jaką grupę ma mąż, więc jemu też zrobiliśmy oznaczenie. Strasznie ciekawa jestem... Z tego co wiem, moja grupa bardzo konfliktowa... Oby tylko wszystko było dobrze... Chyba będę się teraz bardziej martwić, bo już do tej wizyty tak blisko... Dziewczyny, miałyście robione hormony? Mi wcześniej gin nie zlecił. Tylko WR, hcv, hiv, toksoplazmozę, glukozę, morfologię i grupę, i analizę moczu... ---------- Dopisano o 06:53 ---------- Poprzedni post napisano o 06:42 ---------- Idę się szykować na roboty... ![]() Przyjemnego dnia życzę wszystkim! ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4895 |
Wtajemniczenie
|
0Rh- też taką mam,konfliktowa i podobno rzadka.Na szczęście mój TZ tez taką ma więc nie mamy konfliktu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4896 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30628721]8 USG.. Fajnie masz ![]() Ja będę w środę prosić o drugie ![]() ![]() ![]() I czytam teraz o tym USG 3D/4D, zastanawiam się nad nim na późniejszym etapie ciąży.[/QUOTE] też si doczekasz jak będziesz oglądała kilka razy swoją fasolę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() dzizus ja dziś już 17t3d a co dopiero piątek był i skończyłam 16t ![]()
![]() |
#4897 |
Zadomowienie
|
Bry
Ja nie wiem jaką mam grupę krwi, będę robić badania 29 listopada. Obiło mi się kiedyś o uszy, że AB Rh+ ale nie mam tego nigdzie udokumentowanego. Cieszę się, bo już coraz lepiej z moimi mdłościami a już myślałam, że będę miała je do końca życia. Przez weekend wzięłam tylko po jednej tabletce mamarinu a początkowo brałam tak, jak było zalecane maksymalnie czyli po 6. widzę szansę na normalne funkcjonowanie. rinco zazdroszczę, II trymestr to jednak jakoś już tak człowiek bezpieczniej się czuje. Jak kobieta ma Rh- i facet też to konfliktu nie ma, konflikt jest tylko jak kobieta ma RH- a facet RH+ i dziecko odziedziczy czynnik po ojcu. Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2011-11-21 o 07:23 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4898 |
Zadomowienie
|
dziewczyny wracam z problemem po długiej nieobecności..
dopadły mnie wczoraj jakieś akcje żołądkowe.. czułam się fatalnie i do tego jeszcze beznadziejny ból głowy. dzisiaj na żołądku względny spokój, ale głowa jak bolała tak boli. Powiedzcie proszę czy brałyście apap czy coś innego "możliwego" w ciąży. Boję się bardzo żeby dzidzi nie zaszkodzić.. ale muszę też pracować a głowa boli. No i czy w ciąży można węgiel brać? To chyba naturalny lek? jeżeli temat był już poruszany to przepraszam, ale nie mam siły szukać. |
![]() ![]() |
![]() |
#4899 |
Zakorzenienie
|
mi lekarka powiedziała że mogę brać paracetamol jak gorączka przekroczy 38st dopiero
ulotka z węgla Opis rozszerzony leku Wskazania: Objawowe leczenie biegunki, bębnicy. W zatruciach niektórymi lekami i związkami chemicznymi. Dawkowanie: Dorośli i dzieci po 12. roku życia. W lżejszych zatruciach pokarmowych z objawami wzdęć lub nadmiernej fermentacji jelitowej: 800-1200 mg kilka razy na dobę do ustąpienia objawów. Preparaty można połykać w całości, jednak w celu uzyskania ich szybszego działania zaleca się rozgryzanie tabletek. Przeciwbiegunkowo 3-6 g co godzinę (3-4 razy) najlepiej w postaci zawiesiny wodnej do ustąpienia objawów. W zatruciach. Dorośli i dzieci po 1. roku życia. Jednorazowa dawka wynosi zwykle 4-12,5 g w postaci zawiesiny wodnej, którą powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Można podawać ją sondą żołądkową podczas płukania żołądka. W razie potrzeby można ją podawać kilkakrotnie w ciągu doby. Możliwe skutki uboczne: Węgiel barwi kał na czarno. Może być powodem zaburzeń żołądkowo-jelitowych, może powodować zaparcia, niekiedy wywołuje wymioty, zwłaszcza u dzieci. Opisywano aspirację do płuc (zwłaszcza podczas wymiotów po podaniu węgla). Poinformuj lekarza: Gdy masz nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu. Gdy przyjmujesz inne leki a zwłaszcza: salicylany, barbiturany, glutetymid, środki antykoncepcyjne, leki przeciwzakrzepowe, antybiotyki. Jeśli jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią. Brak danych potwierdzających bezpieczeństwo stosowania węgla aktywowanego w ciąży i podczas karmienia piersią. Preparaty dostępne w sprzedaży: Węgiel leczniczy (Norit), kapsełki, 200 mg, 15 szt
![]() ![]() 09.04.2012 córa ![]() 19.04.2017 ![]() 31.01.2018 ![]() 06.02.2019 Kropek ![]() Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2011-11-21 o 07:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#4900 |
Zadomowienie
|
Czytałam.. ale nie mam za bardzo możliwości konsultacji z lekarzem.. więc mam nadzieję że może któraś z was swojego o to pytała. Narazie spokój, więc może tak zostanie i węgiel się nie przyda.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4901 |
Zadomowienie
|
Co poniedziałek mam tyle do nadrabiania, że
![]() U nas w sobotę przyszli robotnicy bo mąż robi nowe terrarium w salonie, takie wielkie na całą ścianę i było trochę pracy (zwłaszcza kiedy wyszli ![]() ![]() ![]() Niedzielę spędziliśmy aktywnie, rodzinnie i bardzo przyjemnie bo pogoda była prześliczna ![]() A i chyba upatrzyliśmy sobie dwa wózki stwiner i maxicosi ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4902 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 2. Dlaczego miałby nie pozwolić? ![]() ![]() 3. Nie robiłam żadnych hormonów kobiecych, tylko te które robię z związku z leczeniem tarczycy. Tobie również miłego dnia ![]() My dzis wybieramy się na jakiś krótszy spacer, może baseny termalne w Bukowinie Tatrzańskiej (choć z tym gorących to akurat nie będę mogła skorzystać ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4903 |
Zakorzenienie
|
martita bo większość w domu leży i wegetuje z mdłościami
![]()
#4904 |
Wtajemniczenie
|
Albo trzeci dzień deszcz pada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4905 |
Zakorzenienie
|
to u mnie nie pada tylko zimno, na szczęście nie trzeba szyb skrobać
![]() |
#4906 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4907 |
Zadomowienie
|
Witam, moja szkoła ang się odezwała czemu nie chodze ale ja po prostu nie mam siły po pracy na ang latac
fajne te wózki dla bliźniaków ale cena masakra |
![]() ![]() |
![]() |
#4908 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4909 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no u mnie generalnie też syf za oknem, nic się nie chce, nie chce się wychodzić. No ja mam strasznego lenia.
![]() |
#4910 |
Wtajemniczenie
|
a ja znowu sie przeziebilam
![]() pol nocy nie przespalam bo tak mnie gardlo boli, leje sie z nosa, ale poki co goraczki nie ma na szczescie. Czuję sie jak wypluta i caly dzien przeleze w lozku ![]() ![]() ![]() dopiero jutro ide do lekarza ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4911 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój domaga się chwalenia (próżniak ![]() Ja mam zrobione, a chłop przeszczęśliwy. ![]() Cytat:
![]() Ja się najadłam szpinaku. Ryb tez muszę jeść więcej, chociaż jakąś szczególną miłością ich nie darzę. Jeszcze łosoś, pstrąg, dorsz jakoś ujdą. Nic innego mi przez gardło nie przejdzie. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30628721]8 USG.. Fajnie masz ![]() Ja będę w środę prosić o drugie ![]() ![]() ![]() I czytam teraz o tym USG 3D/4D, zastanawiam się nad nim na późniejszym etapie ciąży.[/QUOTE] W końcu się doczekasz. A i radość będzie większa. ![]() Cytat:
Tak z moim lekarzem rozmawiałam, może inni robią całe badanie 3d/4d. ![]() Cytat:
Oczywiście warunkiem jest żeby ojciec dziecka miał (+) i dziecko odziedziczyło grupę krwi po nim. Powinnaś też mieć wykonany odczyn Coombsa, czyli badanie krwi na obecność przeciwciał (immunoantyglobulin) mogących pojawić się we krwi matki w przypadku niezgodności w zakresie grupy kwi miedzy matką i ojcem dziecka. Każda kobieta powinna sobie chociaż raz wykonać to badanie bez względu na grupę krwi. W 28. tygodniu lekarz powinien skierować na podanie immunoglobuliny anty-D do szpitala. Standardowo podaje się ją po porodzie, żeby wykluczyć ryzyko konfliktu w kolejnej ciąży, ale dla większej pewności zaleca się podanie również w 28. tygodniu. ---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- Cytat:
![]()
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2011-11-21 o 11:04 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to inaczej - konflikt serologiczny pojawia się dopiero wtedy kiedy krew dziecka - przy czym krew musi mieć przeciwny wskaźnik czyli np + zetknie się w czasie porodu z krwią matki (-). Dlatego po porodzie matka musi dostać natychmiast zastrzyk który powoduje zatrzymanie produkcji antyciał - konflikt ujawnia się dopiero przy drugim dziecku, wtedy organizm "unicestwia" wg niego intruza. W pierwszej ciąży niebezpieczeństwo jest tylko wtedy, kiedy upadniemy na brzuch, albo będziemy mieć inny uraz brzucha - wtedy natychmiast na pogotowie i oni podają antidotum |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4913 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak piszesz o wit. C, to czy można brać Cerutin? Ja mam z reguły naczynka bardzo słabe i brałam wit. C właśnie na nie, a przy okazji byłam wzmocniona, tabsy odstawiłam jak się dowiedziałam o ciąży i zapomniałam mojej ginki zapytać czy mogę brać Rutinoscorbin czy Cerutin. Też bym tak chciała przymykać oko ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Może na razie jeszcze nie wpisuj ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() My uaptrzyliśmy Xlandera XA i na 90 % ten wybierzemy ![]() Zjadłam śniadanie i mnie nie mdli, ani nie mam ochoty na muszelkowanie ![]()
![]() |
#4914 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam Xlandera XA ale trójkołowca i jestem zadowolona,wszędzie wjechał itd jednak jego wadą jest waga ja go targałam na 3 piętro
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4915 |
Zakorzenienie
|
a u mnie znowu leje - jak ja wam zazdroszczę słońca, chętnie pochodziłabym i pozwiedziała to miasto...ale przeziębić się? za nic już raz byłam na penicylinie bo nic nie skutkowało - drugi raz juz nie chcę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4916 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4917 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4918 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do Cerutinu czy Rutinoscorbinu, to jednak porozmawiałabym się z lekarzem (ew. można z farmaceutą w aptece porozmawiać). Ja biorę witaminę c w czystej postaci. Ja stale żyję w nieładzie, to i w domu mi nie przeszkadza. Byleby brudno nie było. ![]() ![]() Rzuć jeszcze okiem na Xlandera XQ, ma siedzisko montowane w obie strony -przodem i tyłem do kierunku jazdy. Przydaje się. ![]() ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Cytat:
Każdy kilogram się liczy. ![]() Cytat:
Trzeba by było jeść wątrobę niedźwiedzia polarnego. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4919 |
Zadomowienie
|
My nastawiamy się na ten, przede wszystkim ze względu na wagę, bo normalnie ważą 2x tyle. http://allegro.pl/leo-wozek-graco-sy...941661784.html
|
![]() ![]() |
![]() |
#4920 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja ciągle żyję w nieładzie i ciągle sprzątam ![]() ![]() Drobna baba ze mnie więc rzeczywiście mogę mieć z tym problem. Dobrze, że mamy samochód, bo nie wyobrażam sobie siebie w busie z wózkiem ![]() Właśnie miałam pytać o wątróbkę, bo tyle już słyszałam, że nie wolno, bo szkodzi, ale ja wątróbkę jadłam chyba ze 3 miesiące temu jak nie dalej i bym na obiad zrobiła taką w sosiku, z buraczkami zasmażanymi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.