Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-22, 17:56   #1141
invisible_01
Zakorzeniona

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Padłam.
16 osób to ja mam, jak dodam mnie, siostrę, rodziców, siostrę mojego taty z mężem dwójką dzieci, moje dwie babcie, moją ciocię z wujkiem i dwójką dzieci i ciocię z wujkiem, a tu wszyscy w jednym domu Jestem w szoku.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 18:04   #1142
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Ciekawe które to córeczki zdążyły się rozmnożyć. I czy Kasia lat 17 też ma dzieciątko... Patologia straszna.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 18:07   #1143
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Cytat:
Pani Violetta (47 l.) mieszka z liczną rodziną :
- córkami: Iwoną (22 l.), Magdaleną (20 l.), Kasią (17 l.), Martą (19 l.), Natalią (14 l.), Kingą (12 l.),
- synami: Kacprem (10 l.), Ksawerym (7 l.), Piotrem (16 l.)
- oraz wnukami: Bastianem (2 l.), Jakubem (3 m-ce), Wiktorią (3 l.), Mają (20 m-cy), Julią (2 m-ce) i Szymonem (2 m-ce).

W sumie rodzina liczy 16 osób.
Niezła patologia
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 18:14   #1144
TmargoT
Zakorzenienie

wiecie co?
czytając takie hiciory,az chce się pomagać
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 18:15   #1145
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Znalazłam tą rodzinkę o której pisała szugarbejb.

Tak, jedna z mamusiek jest niepełnoletnia - babcia jest opiekunem prawnym.

Ogólnie ta SzP to jakieś krzywe lustro naszego społeczeństwa...
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 19:11   #1146
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
wiecie co?
czytając takie hiciory,az chce się pomagać
A co te dzieci są winne że mają takich rodziców? Mają nie dostać prezentu pod choinke?

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 19:15   #1147
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Padłam.

Ja, mama, tata, siostra, jej mąż, dwójka dzieci babcia żyjąca, chrzestny, chrzestna z mężem i dziećmi to jeszcze mało.
Ja nawet nie wiem czy ja tyle osób na ślub zaproszę a wszyscy oni na kupie mieszkają.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 19:44   #1148
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
A co te dzieci są winne że mają takich rodziców? Mają nie dostać prezentu pod choinke?
według niektórych nie,tak dla zasadyNajlepiej niech oni wszyscy padną z głodu,wtedy nie będzie na kogo i na co się oburzać,chociaż nie wiem,czy byłoby to dobre, bo przecież wtedy nie ma z kogo sobie podrwić

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 19:52   #1149
szugarbejb
Zakorzenienie

O, zaczyna się

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 20:02   #1150
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
nie kazde dziecko dostaje,wiec to nie problem
Stary 2011-11-22, 20:30   #1151
szugarbejb
Zakorzenienie

Niezły jest kontrast między tym np.:
Cytat:
Pani Beata (38 l.) wraz z konkubentem panem Andrzejem (49 l.) wychowuje pięcioro dzieci: Marcina (20 l.), Piotra (18 l.), Aleksandra (14 l.), Filipa (6 l.) i Mikołaja (4 l.). Obecnie jest w siódmym miesiącu ciąży. Mieszka z nimi także konkubentka Piotra - Judyta (18 l.) wraz z ich malutką córeczką, Leną (9 miesięcy.) Obecnie nikt z członków rodziny nie pracuje.
edit: lub tym:

Cytat:
Pani Iwona (36 l.) wraz z panem Danielem (28 l.) wychowują ośmioro dzieci: Kingę (15 l.), Jakuba (14 l.), Kevina (12 l.), Kaję (8 l.), Oliwię (6 l.), Bryana (4 l.), Wiktorię (2 l.), Ilenę (1 miesiąc).
Czy ja dobrze widzę, że chłopaczek miał 13 lat, jak zaczął płodzić ???

a tym:

Cytat:
Pani Zofia (64 l.) mieszka z dorosłymi dziećmi Moniką (28 l.), Sławkiem (35 l.), Henrykiem (38 l.) oraz Adamem (39l.), który jest upośledzony.
Wszyscy członkowie rodziny chorują na cukrzycę. Do tego pani Zofia ma nowotwór z przerzutami.
W wyniku wielu operacji oraz niewydolności serca szybko się męczy (nawet mową) dlatego musi leżeć stale w łóżku. Córka Monika boryka się z nowotworem skóry - czerniakiem. Rany po zabiegach chirurgicznych powoli się goją z powodu cukrzycy, co powoduje ból podczas chodzenia. Kobiety jak i pan Adam , który jest w znacznym stopniu upośledzony potrzebują stałej opieki, którą zapewnia im pan Henryk. Pan Sławek może podjąć pracę, ale ma trudności z jej znalezieniem.
Dwa lata temu zmarł mąż pani Zofii na raka, który był podporą dla rodziny. Rodzina mieszka w dwupokojowym mieszkaniu, ze wspólną łazienką na korytarzu, z której korzystają też inni lokatorzy kamienicy. Strome schody utrudniają wyjście na miasto po zakupy pani Zofii. Na dochód rodziny składają się zasiłki pielęgnacyjne (486 zł), zasiłek rodzinny (153 zł), emerytura (750 zł), renta chorobowa (650 zł), zasiłek OPS (350 zł). Po odjęciu kosztów utrzymania mieszkania (400 zł ), kosztów leczenie 3 chorych osób (1300 zł) oraz komornika (280 zł) pieniędzy na życie pozostaje bardzo niewiele. Dochód na jedną osobę wynosi około 81 zł.
Rodzina najbardziej potrzebuje żywności, ręczników, pościeli oraz sokowirówki dla przygotowania naturalnych i świeżych soków dla pani Zofii.

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.

Edytowane przez szugarbejb
Czas edycji: 2011-11-22 o 20:33
Stary 2011-11-22, 20:32   #1152
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
według niektórych nie,tak dla zasadyNajlepiej niech oni wszyscy padną z głodu,wtedy nie będzie na kogo i na co się oburzać,chociaż nie wiem,czy byłoby to dobre, bo przecież wtedy nie ma z kogo sobie podrwić
Najlepiej pomagać takim rodzinom i dawać zacny przykład, że można do woli narobić sobie dzieciaków, bo zawsze ktoś pomoże i da kasę na dzieciaki albo prezenty dla nich
Stary 2011-11-22, 20:33   #1153
alkaxy
biegam dla Zabawy

Dostałam na maila szczegóły na temat rodziny, którą wybrała jedna ze szkół językowych w Krakowie:
Cytat:
Pani Lucyna (55 l.) mieszka w niewielkim mieszkaniu. Pomaga w wychowaniu wnuczki Gabrysi (8 l.), która
mieszka z nią przez okres roku szkolnego, ponieważ uczęszcza do szkoły w Krakowie. Przyczyną trudnej
sytuacji są choroby pani Lucyny - astma oraz problemy z sercem utrudniają, a wręcz uniemożliwiają
pani Lucynie podjęcie pracy, a koszty leczenia pochłaniają znaczną część dochodu. Renta pani Lucyny
(450 zł) wystarcza na pokrycie kosztów leczenia (200 zł) i zaspokojenie podstawowych potrzeb.
Miesięczne koszty utrzymania mieszkania wynoszą 850 zł, co jest kwotą znacznie przekraczającą
możliwości finansowe, wobec czego od 5 lat pani Lucyna zalega z opłatami za mieszkanie. Dostała nakaz
eksmisji i obecnie czeka na mieszkanie zastępcze. Wśród największych potrzeb pani Lucyna wymienia
pościel i ręczniki. Bardzo przydałaby się kurtka na zimę (najlepiej lekka). Gabrysia marzy o lalce, a
Panią Lucynę ucieszyłby jakiś kosmetyk.
Pani jest naprawdę w trudnej sytuacji i powinno się jej pomóć, ale brakuje mi informacji na temat rodziców Gabrysi - skoro mała jest wysyłana do babci to chyba powinni się dokładać? - wiem, może też są biedni. Opis nie oddaje całej sytuacji i to mnie dziwi. Tutaj chyba trochę nawalił wolontariusz?
No i jeszcze:
Brakujące sprzęty: żelazko, mikrofalówka - to naprawdę aż tak potrzebny przedmiot?
I uprzedzam pytania - nie jest to wymienione jako to tzw. specjlane upominki.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 20:34   #1154
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
nie kazde dziecko dostaje,wiec to nie problem
Może dla ciebie nie, ale dla tych dzieci na pewno.

Cytat:

Czy ja dobrze widzę, że chłopaczek miał 13 lat, jak zaczął płodzić ???
Chyba raczej źle widzisz bo niczego takiego nie ma w tym opisie.

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Dostałam na maila szczegóły na temat rodziny, którą wybrała jedna ze szkół językowych w Krakowie:

Pani jest naprawdę w trudnej sytuacji i powinno się jej pomóć, ale brakuje mi informacji na temat rodziców Gabrysi - skoro mała jest wysyłana do babci to chyba powinni się dokładać? - wiem, może też są biedni. Opis nie oddaje całej sytuacji i to mnie dziwi. Tutaj chyba trochę nawalił wolontariusz?
No i jeszcze:
Brakujące sprzęty: żelazko, mikrofalówka - to naprawdę aż tak potrzebny przedmiot?
I uprzedzam pytania - nie jest to wymienione jako to tzw. specjlane upominki.
Wolontariusz nie nawalił. Ma za zadanie opisać sytuację rodziny która wspólnie zamieszkuje pod danym adresem. Jeśli ta szkoła ma dodatkowe pytania, może skontaktować się z wolontariuszem mailowo albo telefonicznie i zapytać co mu wiadomo na temat rodziców.

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2011-11-22 o 20:49
Stary 2011-11-22, 20:55   #1155
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba raczej źle widzisz bo niczego takiego nie ma w tym opisie.
To jeszcze lepiej

Cytat:
(...)
Stary 2011-11-22, 21:04   #1156
Flashdance
Zadomowienie

W niektórych (podkreślam niektórych) przypadkach rodzin wielodzietnych dawanie paczek tym dzieciom wyrządza im krzywdę. Bo one od małego uczą się powielać schemat rodziców. Nie trzeba nic robić wystarczy wyciągnąć łapkę po pomoc do wszelkich możliwych instytucji i gotowe. Po co te dzieci mają sobie później zadawać trud uczyć się i pracować, skoro będą mogły zrobić to samo co ich rodzice.

Oczywiście teraz niektórzy powiedzą że jestem bez serca bo odmawiam dziecku prezentu pod choinkę.
Flashdance jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 21:14   #1157
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Flashdance Pokaż wiadomość
W niektórych (podkreślam niektórych) przypadkach rodzin wielodzietnych dawanie paczek tym dzieciom wyrządza im krzywdę. Bo one od małego uczą się powielać schemat rodziców. Nie trzeba nic robić wystarczy wyciągnąć łapkę po pomoc do wszelkich możliwych instytucji i gotowe. Po co te dzieci mają sobie później zadawać trud uczyć się i pracować, skoro będą mogły zrobić to samo co ich rodzice.

Oczywiście teraz niektórzy powiedzą że jestem bez serca bo odmawiam dziecku prezentu pod choinkę.
Bez przesady - jedna paczka w roku im nie zaszkodzi...

Stary 2011-11-22, 21:18   #1158
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Może dla ciebie nie, ale dla tych dzieci na pewno.

.
To kształtuje charakter

jeśli jego mama dostanie makaron to dla niego również jest to prezent?
zawsze myślałam,że dzieci marzą o zabawkach
Stary 2011-11-22, 21:21   #1159
Flashdance
Zadomowienie

Cytat:

No widzisz gdyby to była jedna paczka w roku, ale są rodziny które przez cały czas korzystają z wszelkiej dostępnej pomocy. Niepracujący żyją z wszelkich zasiłków i akcji, a dzieci to widzą .Po co pracować skoro można siedzieć w domu i korzystać z pomocy innych?
Stary 2011-11-22, 21:28   #1160
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:

Jeśli by to była jedna paczka w roku to ok. Ale ci ludzie często, gęsto otrzymują pomoc żywnościową/odzieżową z kilku różnych źródeł. Chociażby MOPS, Caritas, TPD, zbiorki w szkołach czy parafiach. I to często są też nowe zabawki czy markowe kosmetyki.
A naprawdę makaron, olej i 5 kg cukru nie pomogą tym rodzinom odbić się od dna w którym od dawna tkwią. Bo co innego jak o pomoc proszą rodziny dotknięte chorobami i klęskami w rodzaju pożarów, a inna sprawa to rodziny gdzie babka ma 30 lat, pięcioro dzieci, a najstarsze ma 14 lat.
Stary 2011-11-22, 21:29   #1161
yoona
Zakorzenienie

kwiatki u mnie:
moglaby zamienic mieszkanie na mniejsze, a le po co:
Cytat:
Pani Kinga (38 l.) wychowuje czwórkę dzieci: Elę (16 l.), Kasię (14 l.), Pawła (13 l.) i Piotra (10 l.).
Odkąd odeszła od maltretującego ją męża, Pani Kinga stara się samodzielnie utrzymać rodzinę. Choć ma wsparcie w rodzinie oraz otrzymuje zasiłek i alimenty jest to nadal zbyt mała suma, aby zadbać o podstawowe potrzeby czwórki uczących się dzieci, z których najmłodsze choruje na astmę oskrzelową.
Rodzina mieszka w czteropokojowym mieszkaniu z kuchnią i łazienką. Pensja Pani Kingi (600 zł), alimenty (600 zł) oraz zasiłek rodzinny (400 zł) składają się na łączny dochód 1600 zł (220 zł na osobę). Pozwala to opłacić rachunki za mieszkanie (300 zł) oraz leczenie najmłodszego chłopca Piotrka (200 zł). Na potrzeby dzieci związane z ich edukacją pozostaje niewiele.
Rodzina najbardziej potrzebuje żywności, środków czystości oraz przyborów szkolnych. Pani Basia nieśmiało wspomina również o gitarze, bo nie stać jej na tak drogi prezent pod choinkę dla synów, którzy mają wielki talent i marzenie, aby nauczyć się grać na tym instrumencie.
Cytat:
Pani Małgorzata (49 l.) i pan Krzysztof (51 l.) wychowują dwójkę dzieci: Mikołaja (15 l.) i Mariusza (27 l.)
wydaje mi sie, ze po odliczeniu rachunkow, 500zl na osobe na miesiac na zywnosc i inne to nie tak malo:
Cytat:
Pani Donata (43 l.) wychowuje samotnie dwójkę dzieci: Emila (3 l.) i Anetę (13 l.). Mieszka z nimi dorosły już syn Arkadiusz (23 l.). Mąż po ciężkiej chorobie zmarł w tym roku.
Pani Donata zajmuje się samotnie dziećmi. Nie pracuje ze względu na wadę wzroku.
Czteroosobowa rodzina mieszka w małym dwupokojowym domu, wymagającym remontu i odświeżenia. Na dochód rodziny składa się pensja Arkadiusza (1000 zł) oraz renta rodzinna (1680 zł), w przeliczeniu na jednego domownika to 670 zł. Z dochodu rodzina opłaca mieszkanie (400 zł), lekarstwa dla pani Donaty (50 zł) oraz raty pożyczek (270 zł), zaciągniętych m.in. na konieczny remont łazienki. Na życie zostaje 490 zł/osobę.
Rodzina najbardziej potrzebuje ubrań, żywności i środków czystości. Pani Donata prosi również o zabawkę dla Emila.
nie wierze w szukanie pracy przez 8 lat
Cytat:
ani Mariola (38 l.) i pan Dariusz (40 l.) wychowują czwórkę dzieci: Szymona (17 l.) Andżelikę (15 l.) Esterę (7 l.) i Gabrielę (4 l.)
Przyczyną trudnej sytuacji rodziny jest przede wszystkim brak stałej pracy, pani Mariola szuka pracy od 8 lat, natomiast pan Dariusz pracuje dorywczo, jak sam mówi "gdzie się da".
Natomiast tej pani uważam, ze trzeba pomóc:
Cytat:
Pani Zofia (63 l.) mieszka w domu z synem i jego rodziną. Syn pozwala matce korzystać z jednego pokoju i ewentualnie z łazienki i kuchni.
Przyczyną trudnej sytuacji pani Zofii jest zaciągnięty kredyt na remont domu syna, który teraz sama musi spłacać. Poza tym Pani Zofia jest chora na tarczycę i nadciśnienie. Koszty leczenia i spłaty kredytu są bardzo wysokie.
Pani Zofia nie radzi sobie z tą trudną sytuacją, nie potrafi się pogodzić z tym, jak została potraktowana przez swojego syna. Ale nie poddaje się, dzięki rencie (1100 zł) może opłacić ratę kredytu (460 zł) i koszt leczenia (150 zł) oraz rachunki za mieszkanie (400 zł). Na życie pani Zofii pozostaje niewiele.
Pani Zofia najbardziej potrzebuje żywności i środków czystości. Wiemy również, że przydałoby się nowe łóżko z materacem.

Blogowy świat

Edytowane przez yoona
Czas edycji: 2011-11-22 o 21:40
yoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 21:37   #1162
Flashdance
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
Jeśli by to była jedna paczka w roku to ok. Ale ci ludzie często, gęsto otrzymują pomoc żywnościową/odzieżową z kilku różnych źródeł. Chociażby MOPS, Caritas, TPD, zbiorki w szkołach czy parafiach. I to często są też nowe zabawki czy markowe kosmetyki.
A naprawdę makaron, olej i 5 kg cukru nie pomogą tym rodzinom odbić się od dna w którym od dawna tkwią. Bo co innego jak o pomoc proszą rodziny dotknięte chorobami i klęskami w rodzaju pożarów, a inna sprawa to rodziny gdzie babka ma 30 lat, pięcioro dzieci, a najstarsze ma 14 lat.
Zgadzam się, dlatego ta akcja według mnie jest tylko namiastką prawdziwej pomocy jaką powinny otrzymywać niektóre rodziny. Żeby wyprowadzić je ze stanu w jakim się znajdują trzeba by właśnie przestać wysyłać im tego typu paczki. Wysłać ich na kursy i szkolenia, nauczyć zaradności. Jednym słowem dać im "wędkę nie wódkę" (jeśli ktoś oglądał Karierę Nikosia Dyzmy to wie o co chodzi)

A to że taka pomoc im nie służy i dzieci powielają schematy rodziców widać na przykładzie rodziny wymienionej gdzieś wyżej. Od dawna żyją w biedzie matka ma kilkoro dzieci, a najstarsze z nich już mają kilkoro własnych, czyli życie matki niczego ich nie nauczyło, robią to samo, korzystają z pomocy i ich dzieci będą robić to samo jak dorosną.
Stary 2011-11-22, 21:44   #1163
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
O, zaczyna się
no zaczyna, zaczyna

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Najlepiej pomagać takim rodzinom i dawać zacny przykład, że można do woli narobić sobie dzieciaków, bo zawsze ktoś pomoże i da kasę na dzieciaki albo prezenty dla nich
no to dobrze, nie pomagajmy, niech dzieci dorastają w poczuciu beznadziei, niech wyjadają ze śmietników,niech nie widzą,że istnieje coś poza nakazami eksmisji, pijanymi rodzicami,wiecznym brakiem pieniędzy na wszystko, brudem,smrodem i ubóstwem

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 21:49   #1164
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
no zaczyna, zaczyna

no to dobrze, nie pomagajmy, niech dzieci dorastają w poczuciu beznadziei, niech wyjadają ze śmietników,niech nie widzą,że istnieje coś poza nakazami eksmisji, pijanymi rodzicami,wiecznym brakiem pieniędzy na wszystko, brudem,smrodem i ubóstwem
no nie przesadzajmy.
wiele dzieci nie ma modnych ubrań,gadżetów,czy kasy na walacje.
moich rodziców nie stać byl na modne rzeczy,kolonie za granica,czy markowe zabawki.jakoś moja duma nie ucierpiała z tego powodu.nie czulam się gorsza,bo moi rodzice potrafili zrekompensowac to czymś innym.
matka potrafiła przerobić ubrania,a ojciec zabierał nas na łyżwy,sanki,czy zwyczajnie uczył nas gotować,czy piec ciasta.
uważam,że posiadanie nie tworzy z człowieka szczęsliwca,ale zainteresowanie

P
Cytat:
ani Donata (43 l.) wychowuje samotnie dwójkę dzieci: Emila (3 l.) i Anetę (13 l.). Mieszka z nimi dorosły już syn Arkadiusz (23 l.). Mąż po ciężkiej chorobie zmarł w tym roku.
Pani Donata zajmuje się samotnie dziećmi. Nie pracuje ze względu na wadę wzroku.
Czteroosobowa rodzina mieszka w małym dwupokojowym domu, wymagającym remontu i odświeżenia. Na dochód rodziny składa się pensja Arkadiusza (1000 zł) oraz renta rodzinna (1680 zł), w przeliczeniu na jednego domownika to 670 zł. Z dochodu rodzina opłaca mieszkanie (400 zł), lekarstwa dla pani Donaty (50 zł) oraz raty pożyczek (270 zł), zaciągniętych m.in. na konieczny remont łazienki. Na życie zostaje 490 zł/osobę.
Rodzina najbardziej potrzebuje ubrań, żywności i środków czystości. Pani Donata prosi również o zabawkę dla Emila.
moi rodzice mają podobny dochód z emerytur i jak większość ludzi w ich wieku uważa to za normę.
nie rozumiem więc kreowania tych na ubogich
Stary 2011-11-22, 21:51   #1165
balletoevs
Zakorzenienie

Cytat:
no zaczyna, zaczyna

Tutaj łatwo tak pisać, ale jakby stanąć twarzą w twarz z takim dzieckiem to ciekawe kto byłby na tyle odważny by powiedzieć "słuchaj nie dostaniesz nawet paczki z jedzeniem to się nauczysz by nie powielać schematu rodziców".
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 21:57   #1166
Flashdance
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość
Tutaj łatwo tak pisać, ale jakby stanąć twarzą w twarz z takim dzieckiem to ciekawe kto byłby na tyle odważny by powiedzieć "słuchaj nie dostaniesz nawet paczki z jedzeniem to się nauczysz by nie powielać schematu rodziców".
Ale właśnie o to chodzi żeby dać tym dzieciom lepszą przyszłość. Można na przykład zaproponować dziecku taki układ:ty odśnieżysz mi podjazd lub będziesz wyprowadzać psa lub pomożesz w sprzątaniu a ja ci za to zapłacę, dam zabawkę czy inny wymarzony prezent. Dziecko będzie się uczyć, że na wymarzoną rzecz można zapracować, że aby coś zarobić trzeba się postarać.
Stary 2011-11-22, 21:58   #1167
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Flashdance Pokaż wiadomość
Ale właśnie o to chodzi żeby dać tym dzieciom lepszą przyszłość. Można na przykład zaproponować dziecku taki układ:ty odśnieżysz mi podjazd lub będziesz wyprowadzać psa lub pomożesz w sprzątaniu a ja ci za to zapłacę, dam zabawkę czy inny wymarzony prezent. Dziecko będzie się uczyć, że na wymarzoną rzecz można zapracować, że aby coś zarobić trzeba się postarać.
Stary 2011-11-22, 22:00   #1168
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość

Za to lepiej usłyszeć od ośmioletniej dziewuszki, że pieniądze ma facet zarabiać, a jak brakuje to MOPS zawsze da "bo dzieci są". Takim tekstem mnie uraczyła dziewczynka z mojej rodziny. Oczywiście patologicznej, a do SzP są zgłoszeni.
Stary 2011-11-22, 22:08   #1169
invisible_01
Zakorzeniona

Ja niestety mam w bloku kilka dobrych przykładów rodzin, które kasę mają z zasiłków, mieszkają na kupie i niestety dzieci powielają schemat rodziców i jest taka sama historia, najczęściej zostają z nimi i jeszcze płodzą dzieciaki w tym małym mieszkaniu... Jedna rodzina - mają 4 pokoje, dzieci jest czworo, ojciec chleje, matka nigdy nie pracowała, najstarsza córka mieszka z nimi nadal razem ze swoim konkubentem i dwójką dzieci. Druga rodzina - czworo dzieci, córka ma trzech synów każde z innym facetem, syn ma jedno dziecko, mieszkają z tymi rodzicami nadal i młodszym bratem w dwóch pokojach. Codziennie są spacery po jakieś dofinansowania.
Stary 2011-11-22, 22:14   #1170
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Na życie zostaje 490 zł/osobę.
Po opłaceniu rachunków, leków, kupnie ksiązek, ksera itp to myślę że niejeden student chciałby mieć 500 zł na samo jedzenie i przyjemności, po opłaceniu wszystkiego
Ty, to może ja też jestem biedna? Może sobie z tego sprawy nie zdawałam? To jest śmieszne i smutne ale może serio?

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Z resztą o czym my tu mówimy dzieci w normalnych rodzinach mają problem by nauczyć się zarządzać swoimi wydatkami, kwestia sporna czy dawać kieszonkowe i za co je dawać, jak dzielić obowiązki itp. Tutaj jakoś tego nie widzę. Dziecko samo z siebie o siebie nie zadba, trzeba go tego nauczyć. Nie wiem, najbardziej mnie zszokował kredyt na 8000 biednej rodziny by 20letniemu synowi opłacić prawo jazdy.
W wieku 16 lat poszłam do pracy na ulotki i dorabiałam jak coś chciałam i szczerze? Wydawało mi się to najzupełniej normalne że w wakacje jak mam wolne to coś robię. Na prawo jazdy też zarobiłam sama, bo wydało mi się to w pełni normalne, po prostu. Nie pochodzę z biednej rodziny, absolutnie, ale jakoś nie wiem, głupio mi było prosić o pieniądze na prawo jazdy skoro mogłam zarobic sama, a jakbym wiedziała że rodzice specjalnie kredyt biorą choć i tak są pod kreską to masakra
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości