|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł III cz. naszego wątku? | |||
| Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
22 | 51,16% |
| Szybko rosną nasze brzuszki, a w nich kochane maluszki |
|
5 | 11,63% |
| Na połówkowe biegamy radośnie, by wiedzieć kto w brzuchu rośnie |
|
5 | 11,63% |
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe |
|
1 | 2,33% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy |
|
1 | 2,33% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla naszych dzieci |
|
4 | 9,30% |
| Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012 (bez rymowanki) |
|
5 | 11,63% |
| Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy. Mamusie V-VI 2012 cz.
Ja czytałam, że najlepiej zacząć chodzić w 20-24 tc.
Jeszcze się nie zapisałam, muszę znaleźć taką, żeby miała jak najpóźniej wieczorem zajęcia, żeby mąż zdążył. |
|
|
|
#362 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy. Mamusie V-VI 2012 cz.
Cześć Dziewczyny,
Ja już po wizycie u gina. Badania są OK, na ten mocz też nic nie mówił, a specjalnie go dopytałam czy mocz OK. W karcie ciąży mam wpisane: MOCZ L 2-4, zaraz będę analizować, co to oznacza. Termin porodu 18.06.2012 Na początku mi pielęgniarka na rejestracji mówi, że 18.07. Ja zrobiłam takie gały i mówię "jak to lipiec?" "No, z ostatniej miesiączki wychodzi lipiec". Myślę sobie, że jestem ciemna, to pewnie źle policzyłam. Ale później pytam się doktorka i okazało się, że położna wpisała mi datę ost. miesiączki 11.11.2011 I wszystko jasne. No to mówię: "Uff, to jednak będzie na Euro ". W przyszły piątek, 2.12 mam USG prenatalne (miałam do wyboru takie albo zwykłe, oczywiście nie byłam przygotowana do pytania i musiałam na szybko wybierać, ale sobie myślę, no trudno, zapłacę, dzidzi najważniejsze) - 200 zł. Też tyle płaciłyście? Tak sobie myślę, czy tych badań przezierności nie da się zrobić na zwykłym USG, no ale tak czy inaczej nie chcę oszczędzać, nie na tym, i zrobię już dla świętego spokoju to płatne (bo takie zwykłe miałabym w przychodni chyba za darmo, ja nic już z tego nie wiem). I oczywiście ciemnota ze mnie i nie zrozumiałam, co do mnie mówi pielęgniarka: "z kartą ciąży do internisty i dentysty". Ale to znaczy, że mam do nich iść i co? Powiedzieć: "heloł, jestem w ciąży?" i oni coś tam zanotują? Czy to znaczy, że jakbym się wybierała do internisty/dentysty, to wtedy mam wziąć tę kartę? Przepraszam za głupie pytania, ale ja byłam półprzytomna na tej wizycie, a u lekarza stresik, no i połowa pytań wypada z mózgu. |
|
|
|
#363 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Znalazłam w mieście ofertę z muzykoterapią i zwiedzaniem porodówki. Ciekawe czy przy porodzie zgodzą się puścić hard rocka
|
|
|
|
|
#364 |
|
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30677168]Cześć Dziewczyny,
Ja już po wizycie u gina. Badania są OK, na ten mocz też nic nie mówił, a specjalnie go dopytałam czy mocz OK. W karcie ciąży mam wpisane: MOCZ L 2-4, zaraz będę analizować, co to oznacza. Termin porodu 18.06.2012 Na początku mi pielęgniarka na rejestracji mówi, że 18.07. Ja zrobiłam takie gały i mówię "jak to lipiec?" "No, z ostatniej miesiączki wychodzi lipiec". Myślę sobie, że jestem ciemna, to pewnie źle policzyłam. Ale później pytam się doktorka i okazało się, że położna wpisała mi datę ost. miesiączki 11.11.2011 I wszystko jasne. No to mówię: "Uff, to jednak będzie na Euro ". W przyszły piątek, 2.12 mam USG prenatalne (miałam do wyboru takie albo zwykłe, oczywiście nie byłam przygotowana do pytania i musiałam na szybko wybierać, ale sobie myślę, no trudno, zapłacę, dzidzi najważniejsze) - 200 zł. Też tyle płaciłyście? Tak sobie myślę, czy tych badań przezierności nie da się zrobić na zwykłym USG, no ale tak czy inaczej nie chcę oszczędzać, nie na tym, i zrobię już dla świętego spokoju to płatne (bo takie zwykłe miałabym w przychodni chyba za darmo, ja nic już z tego nie wiem). I oczywiście ciemnota ze mnie i nie zrozumiałam, co do mnie mówi pielęgniarka: "z kartą ciąży do internisty i dentysty". Ale to znaczy, że mam do nich iść i co? Powiedzieć: "heloł, jestem w ciąży?" i oni coś tam zanotują? Czy to znaczy, że jakbym się wybierała do internisty/dentysty, to wtedy mam wziąć tę kartę? Przepraszam za głupie pytania, ale ja byłam półprzytomna na tej wizycie, a u lekarza stresik, no i połowa pytań wypada z mózgu.[/QUOTE] Gratuluję Też płaciłam 200zł. Do dentysty i internisty idziesz normalnie, mówisz o ciąży i, że prosisz o przegląd. Do każdego lekarza jak idziesz, to mówisz na początku, że jesteś w ciąży. Kartę ciąży i tak noś cały czas ze sobą. |
|
|
|
#365 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie muszę chyba mówić, że wizja wizyty u dentysty napawa mnie lękiem, odrazą i nie powiem czym jeszcze. Ale jak już pójdę na to L4, to się będę mentalnie do tego przygotowywać (ja niestety z tych, co do dentysty chodzą, jak muszą, a nie z własnej woli.. aczkolwiek uzębienie mam całkowite, nie brak mi żadnych jedynek ) Przeczytałam normy dla tych L (leukocytów) i mam je w normie, więc oczywiście sieję panikę. Lepiej by było, gdyby było 0, no ale norma to 0-5, ja mam 2-4, więc się mieszczę. |
|
|
|
|
#366 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
podobno do 3-go miesiaca nie mozna, fryzjerzy nie chca nawet farbowac gdyby ktoras nawet bardzo sie uparla. sklad chemiczny zle wplywa na dzidzie. |
|
|
|
|
#367 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() Stranowczo za wczesnie wstajecie i odrazu maecie wene do napisania tyle postow )dziewczeta, nie wiem jak u Was, ale u mnie w tesco ciagle cos na dzieciecym dziale zmieniaja, tzn ceny. Nie ma napisu, ze promocja, tlyko jednego dnia jest wysoka cena, przez nast pare dni nawet -70% Ta mata kosztowala 120 zl, od wczoraj widze ze wisi i kosztuje 42 zl Zastanawiam sie nad jej zakupem, choc wolalam kupic ta z Fisher price z zyrafka. No ale fisher price min 250 zl, ta 42 zl. Co myslicie? Dziewczyny ktore juz maja dzieci moz wypowiedzcie sie czy wasze dzieci lezaly sobie na takiej macie i sie bawily ??http://allegro.onet.pl/mata-bright-s...946383121.html http://www.chiccomio.pl/766-bright-s...kami-lew-.html Wlosy mysle farbowac na swieta
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2011-11-23 o 11:31 |
|
|
|
#368 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli sama kupujesz, to uprzedź rodzinę bo to chyba jeden z najczęstszych prezentów. Edytowane przez liveinhope Czas edycji: 2011-11-23 o 11:35 |
||
|
|
|
#369 |
|
Zadomowienie
|
Ja farbowałam włosy z miesiąc temu, pytałam się gina przed pójściem i się dziwił dlaczego w ogóle się zastanawiam. Zresztą mam 2 książki i w obydwu jest napisane, że nie ma przeciwskazań, jedynie z uwagi na zmiany hormonalne może odcień wyjść inny niż zamierzamy, ale że nie ma to negatywnego wpływu na dziecko.
|
|
|
|
#370 |
|
Wtajemniczenie
|
odcinek W11 z Pandzią w roli głównej
![]() w poniedziałek (a raczej wtorek) skończyłam pracę o 2 w nocy, wsiadłam w swoją starą megankę i jade na osiedle ![]() ![]() rzecz jasna na parkingu nie ma miejsce, więc się kręce po nim i szukam, a tu nagle z ciemnego końca parkingu widzę idzie 2 facetów i jeden miga (dodam, ze w tamtym tyg.bylo wlamanie na osiedlu) mi latarką to ja co ![]() wsteczny i spirzam, zrobiłam kółko po osiedlu i wyjeżdżam z uliczki a tu samochód zajeżdza mi drogę i już se myślę co będę mówić "zostawcie mnie jestem w ciąży nic nie powiem" ale se myślę PANDZIA WSTECZNY już wrzucam patrzę w lusterko radiowóz za mną (musiał jechać za mną bez świateł) wyszedł facet i drze się TO KOBIETA!!!
|
#371 |
|
Zadomowienie
|
Pandzia_2010 dobra jesteś. Na zawał bym chyba zeszła
|
|
|
|
#372 |
|
Konto usunięte
|
Ja z moją tendencją do panikowania też - jakieś 3 razy
|
|
|
|
#373 |
|
Zakorzenienie
|
Pandzia, zdecydowanie lepiej Ci w jasnych włosach
Chociaż z ciemnymi taka zadziorna![]() Bardzo dobrze wyglądasz.
|
|
#374 |
|
Raczkowanie
|
Ale akcja... chyba bym się po... ze strachu.
Mam do Was pytanie. Kiedy trzeba się zapisać do położnej? |
|
|
|
#375 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez liveinhope Czas edycji: 2011-11-23 o 11:50 |
||
|
|
|
#376 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pandzia ale ty odważna jesteś ja to bym chyba zawału dostała
|
|
#377 |
|
Zadomowienie
|
U nas do szkoły rodzenia zapisuje się w 6 miesiącu i od 7 się chodzi.
U mnie w mieście jest super babka-położna, jest zwiedzanie szpitala, pokazuje nawet igły do przebijania, gdyby wody nie odeszły, żeby później zawału nie dostać na jej widok, zajęcia też super prowadzone. Na więszkość chodzi się samej, mąż tylko uczestniczy w kilku zajęciach kiedy jest o pielęgnacji noworodka, kąpaniu itp. Ja nie będę miałą porodu rodzinnego, więc mój nie będzie chodził na lekcje oddychania bo to nie ma sensu. Chociaż moja szwagierka teraz chodzi do tej szkoły i mówi, że na 15 dziewczyn to 2 facetów chodzi póki co, bo położna powiedziała, że lekcje porodu im się raczej nie przydadzą. |
|
|
|
#378 |
|
Wtajemniczenie
|
ja juz mialam wizje na maskę ręce w kajdany
|
#379 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mogłaś ten komentarz zachować do siebie... Cytat:
Robię dzisiaj (w sumie od wczoraj) swoje pierwsze ciasto francuskie Trzymajcie kciuki Miłek dzielnie pomaga ![]() Co do szkoły rodzenia, chodziliśmy do prywatnej wieczorne zajęcia Było na prawdę świetnie, super wyposażona sala, lekarz, położne, wizyta na porodóce, opieka nad dzieckiem i małe grupy więc było bardzo miło
Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-11-23 o 12:01 |
||
|
|
|
#380 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja teraz jak chodzę i oglądam to wariuję jak widzę np. pajacyk z napisem "pomocnik Świętego Mikołaja", albo strój reniferka Oj święta, święta... i sluby, gratuluję tym, które biorą ślub w zimie, ehhh....sama raz jeszcze włożyłabym suknię ślubną i pomaszerowała do ołtarza,a później impreza
|
|
|
|
|
#381 |
|
Zadomowienie
|
niezła historia ja bym na nich nakrzyczała że kobietę w ciązy stresują
|
|
|
|
#382 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Szkoła rodzenia jest odpłatna? No i w sumie to nie wiem, chciałabym, żeby mąż ze mną rodził, ale tylko do momentu, jak będę go tam chciała widzieć - nie przewidzę swojego zachowania w czasie porodu. |
|
|
|
|
#383 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#384 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
powodzenia! |
|
|
|
|
#385 |
|
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30678410]Mój mąż chyba nie będzie chodził ze mną do szkoły rodzenia (chyba, że znajdziemy taką z późnymi godzinami zajęć), ja pewnie się przejdę, bo jak będę siedzieć na zwolnieniu, to będę korzystać z tej dobroci
Szkoła rodzenia jest odpłatna? No i w sumie to nie wiem, chciałabym, żeby mąż ze mną rodził, ale tylko do momentu, jak będę go tam chciała widzieć - nie przewidzę swojego zachowania w czasie porodu.[/QUOTE] Co do płatności, musisz się zorientować w swoim mieście. U mnie szpital organizuje bezpłatne zajęcia, poza tym oczywiście są też szkoły płatne. Co do obecności męża, to jak dla mnie - niech czeka za drzwiami
|
|
|
|
#386 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, ale produkujecie stron
a ja jak zwykle nie mogę nadrobić.....
|
|
|
|
#387 |
|
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30678410]Mój mąż chyba nie będzie chodził ze mną do szkoły rodzenia (chyba, że znajdziemy taką z późnymi godzinami zajęć), ja pewnie się przejdę, bo jak będę siedzieć na zwolnieniu, to będę korzystać z tej dobroci
Szkoła rodzenia jest odpłatna? No i w sumie to nie wiem, chciałabym, żeby mąż ze mną rodził, ale tylko do momentu, jak będę go tam chciała widzieć - nie przewidzę swojego zachowania w czasie porodu.[/QUOTE] dla mojego to powinny byc zajęcia w soboty wieczorem bo na tyg gdzieś w PL siedzi z maszynami a w sobotę nadrabia u siebie w garażu ale chociaż wiem gdzie jest jak go w domu nie ma ![]()
|
|
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
dobra idę do sklepu po paprykę do obiadu i ogórki kiszone na zupkę
|
|
|
|
#389 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ani w ciąży ani przed ![]() Cytat:
![]() w pierwszej ciąży nie miałam tego problemu do 8 miesiąca, pózniej się zaczęło.Też jestem osobą drobną a brzuch miałam ogromny, synek ważył 3600g i 56 cm , przytyłam 13 kgCytat:
Cytat:
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30677168]Cześć Dziewczyny, Ja już po wizycie u gina. Badania są OK, na ten mocz też nic nie mówił, a specjalnie go dopytałam czy mocz OK. W karcie ciąży mam wpisane: MOCZ L 2-4, zaraz będę analizować, co to oznacza. Termin porodu 18.06.2012 Na początku mi pielęgniarka na rejestracji mówi, że 18.07. Ja zrobiłam takie gały i mówię "jak to lipiec?" "No, z ostatniej miesiączki wychodzi lipiec". Myślę sobie, że jestem ciemna, to pewnie źle policzyłam. Ale później pytam się doktorka i okazało się, że położna wpisała mi datę ost. miesiączki 11.11.2011 I wszystko jasne. No to mówię: "Uff, to jednak będzie na Euro ". W przyszły piątek, 2.12 mam USG prenatalne (miałam do wyboru takie albo zwykłe, oczywiście nie byłam przygotowana do pytania i musiałam na szybko wybierać, ale sobie myślę, no trudno, zapłacę, dzidzi najważniejsze) - 200 zł. Też tyle płaciłyście? Tak sobie myślę, czy tych badań przezierności nie da się zrobić na zwykłym USG, no ale tak czy inaczej nie chcę oszczędzać, nie na tym, i zrobię już dla świętego spokoju to płatne (bo takie zwykłe miałabym w przychodni chyba za darmo, ja nic już z tego nie wiem). I oczywiście ciemnota ze mnie i nie zrozumiałam, co do mnie mówi pielęgniarka: "z kartą ciąży do internisty i dentysty". Ale to znaczy, że mam do nich iść i co? Powiedzieć: "heloł, jestem w ciąży?" i oni coś tam zanotują? Czy to znaczy, że jakbym się wybierała do internisty/dentysty, to wtedy mam wziąć tę kartę? Przepraszam za głupie pytania, ale ja byłam półprzytomna na tej wizycie, a u lekarza stresik, no i połowa pytań wypada z mózgu.[/QUOTE] Też płaciłam 200 zł za usg genetyczne. W pierwszej ciąży nie miałam wpisu od internisty i stomatologa i nikt nie wymagał. Tym razem do dentysty się wybiorę bo muszę, ale do ogólnego nie mam zamiaru Cytat:
![]() Ja zadzwoniłam do położnej w okolicach 30 tyg umówiła się ze mną w klinice żeby mnie oprowadzic i się poznac Kazała mi dzwonic w 38 tyg (o ile lekarz nie powie ze zapowiada sie wczesniejszy porod) i wtedy chodzilam do niej 2 razy w tyg i mnie badała, a w okolicach terminu co 2 dzień (ale to moze dlatego ze mieszkalam zaraz przy klinice). Nie ma typowych zapisów na poród bo przecież nikt nie wie kiedy faktycznie urodzisz, byc może położne mają jakieś limity i np umawiają się tylko z 5 dziewczynami ktore mają termin na ten sam miesiąc nie mam pojęcia. Myślę że powinnaś zadzwonic wcześniej i zapytac kiedy najlepiej sie z nią kontaktowac.
|
|||||||
|
|
|
#390 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30677168]Cześć Dziewczyny,
Ja już po wizycie u gina. Badania są OK, na ten mocz też nic nie mówił, a specjalnie go dopytałam czy mocz OK. W karcie ciąży mam wpisane: MOCZ L 2-4, zaraz będę analizować, co to oznacza. Termin porodu 18.06.2012 Na początku mi pielęgniarka na rejestracji mówi, że 18.07. Ja zrobiłam takie gały i mówię "jak to lipiec?" "No, z ostatniej miesiączki wychodzi lipiec". Myślę sobie, że jestem ciemna, to pewnie źle policzyłam. Ale później pytam się doktorka i okazało się, że położna wpisała mi datę ost. miesiączki 11.11.2011 I wszystko jasne. No to mówię: "Uff, to jednak będzie na Euro ". W przyszły piątek, 2.12 mam USG prenatalne (miałam do wyboru takie albo zwykłe, oczywiście nie byłam przygotowana do pytania i musiałam na szybko wybierać, ale sobie myślę, no trudno, zapłacę, dzidzi najważniejsze) - 200 zł. Też tyle płaciłyście? Tak sobie myślę, czy tych badań przezierności nie da się zrobić na zwykłym USG, no ale tak czy inaczej nie chcę oszczędzać, nie na tym, i zrobię już dla świętego spokoju to płatne (bo takie zwykłe miałabym w przychodni chyba za darmo, ja nic już z tego nie wiem). I oczywiście ciemnota ze mnie i nie zrozumiałam, co do mnie mówi pielęgniarka: "z kartą ciąży do internisty i dentysty". Ale to znaczy, że mam do nich iść i co? Powiedzieć: "heloł, jestem w ciąży?" i oni coś tam zanotują? Czy to znaczy, że jakbym się wybierała do internisty/dentysty, to wtedy mam wziąć tę kartę? Przepraszam za głupie pytania, ale ja byłam półprzytomna na tej wizycie, a u lekarza stresik, no i połowa pytań wypada z mózgu.[/QUOTE] Też płaciłam 200 zł mojej gince, a 250 w klinice ![]() Cytat:
![]() Już wróciłam z poczty: jedna paczka to legginsy druga próbki z Jonsona dla dzieci. Co do leggów, to dobrze, że wzięłam L/170. Nie wiszą tragicznie, ale też nie wyglądam jak baleron Jedynie brzuchal musi urosnąć, bo jak siedzę, to mi ten pas spada ![]() No i oczywiście zapytałam bardzo miło panią w okienku o to co Wam wcześniej pisałam, a babka do mnie, że nie mogę odbierać, bo nie Nie wspominam o tym, że kolejka za horyzont, a jedno okienko czynne... Idę zaraz obiad zrobić i jedziemy do klinki, potem do ginki i na zakupy
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:43.

Na początku mi pielęgniarka na rejestracji mówi, że 18.07. Ja zrobiłam takie gały i mówię "jak to lipiec?" "No, z ostatniej miesiączki wychodzi lipiec". Myślę sobie, że jestem ciemna, to pewnie źle policzyłam. Ale później pytam się doktorka i okazało się, że położna wpisała mi datę ost. miesiączki 11.11.2011
I wszystko jasne. No to mówię: "Uff, to jednak będzie na Euro 
) 
)

i już se myślę co będę mówić "zostawcie mnie jestem w ciąży nic nie powiem" ale se myślę PANDZIA WSTECZNY już wrzucam patrzę w lusterko radiowóz za mną (musiał jechać za mną bez świateł) wyszedł facet i drze się TO KOBIETA!!!

a ja jak zwykle nie mogę nadrobić.....
od pani w przychodni bo powiedziala ze zly strumien moczu jej przynioslam