|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł III cz. naszego wątku? | |||
| Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
22 | 51,16% |
| Szybko rosną nasze brzuszki, a w nich kochane maluszki |
|
5 | 11,63% |
| Na połówkowe biegamy radośnie, by wiedzieć kto w brzuchu rośnie |
|
5 | 11,63% |
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe |
|
1 | 2,33% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy |
|
1 | 2,33% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla naszych dzieci |
|
4 | 9,30% |
| Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012 (bez rymowanki) |
|
5 | 11,63% |
| Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy. Mamusie V-VI 2012 cz.
Cytat:
![]() ale mialas sen.... może za duzo o tym myślisz przed samym spaniem? BTW - mialam się Ciebie pytac bo widzę że z Tychow jestes - jezdzisz moze na gielde kwiatowa kolo browaru? uwielbiam tam byc szczegolnie przed swietami Bozego Narodzenia bo przepiekne rzeczy tam maja.a wiadomo - kobiety to takie sroczki co na blyskotki się łaszą ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:26 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- wogole nie wiem dziewczyny jak Wy ale ja sie czuje coraz slabsza, a powinno byc odwrotnie Chodzę wolniej, szybko sie męczę i ... generalnie to gdybym nie musiala to pewnie z łozka tak szybko nie wstawala. Moj mąż stwierdzil wczoraj, że ADHD zmniejszylo sie u mnie jakies 75% ![]() ![]() Moze wiecej ruchu by mi sie przydalo, myslalam o basenie, ale nie wiem czy z wiecznie chorymi zatokami ryzykowac jeszcze bardziej
|
|
|
|
|
#542 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy. Mamusie V-VI 2012 cz.
moniczka ja tez mam takie dni, ale mi pomaga spacer, jakies zajęcie w domu. bo jak mam siedzieć i nic nie robić poza oglądaniem tv to od razu jestem do niczego. a jak mam zapełniony dzień to jest zupełnie inaczej. bo ja zawsze żyłam trochę w biegu, praca, dom, zakupy, wyjścia z psem itd, więc teraz mi brakuje trochę tego tempa
![]() ---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- powoli Was nadrabiam i mignął mi temat wynajmowania położnej. Ja raczej nie wynajmę, to trochę kosztuje a nie uważam, że skoro nie będę nikogo znała to będzie gorzej, żadna z moich koleżanek nie miała osobistej położnej, nie miały lekarzy którzy pracują w danym szpitalu w którym rodziły a nie powiedziąły złego słowa o personelu. ale zgadzam się, ze personel jest różny, ale myśle, że nie warto się nastawiać, że skoro się nie zapłaci to od razu jest się gorszej kategorii
Edytowane przez Balbinaa Czas edycji: 2011-11-24 o 09:23 |
|
|
|
#543 |
|
Zadomowienie
|
Witam,
Siedzę już w pracy a tak mi się spać chce jakbym całą noc buszowała. Jeśli chodzi o położną to ja nie myślę, że jeśli któraś nie zapłaci to będzie gorzej traktowana, chociaż i tak bywa. Ja wynajmuję ją dla własnego poczucia bezpieczeństwa, wiem, że kobietę zbieram do auta, jedziemy do szpitala, ona o wszystko zadba, będzie tylko dla mnie przez te godziny. No i będzie to znajoma twarz, więc zawsze inaczej, raźniej. |
|
|
|
#544 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moze to jest zwiazane ze od 2-ch tygodni nie moge sie porzadnie wyleczyc?? dzis dzwonily kolezanki z pracy i jak uslyszaly moj glos to myslaly ze jestem po mocno zakrapianej imprezie ![]() ---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
z ciekawosci spytam ile kosztuje taka przyjemnosc? |
||
|
|
|
#545 |
|
Zadomowienie
|
Wczoraj o tym pisałyśmy. Ja idę do szkoły rodzenia, która prowadzi ta położna, więc dopiero po 20 tygodniu tam idę. U mnie wynajęcie położnej na poród 200zł
|
|
|
|
#546 |
|
Raczkowanie
|
moniczka faktycznie, choroba jakby nie patrzeć osłabia człowieka ...
koszt takiej położnej z tego co ja wiem to około 700zł ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- 8ewus8 jak 200złz za położną to rzeczywiście warto, bo to nie jest dużo |
|
|
|
#547 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, do szkoły rodzenia idziecie już w 20. tygodniu?
Szkołę rodzenia powinno się skończyć 4-6 tygodni przed planowanym terminem porodu, zazwyczaj wypada jakieś 5 tygodni przed. Zajęcia trwają różnie, zazwyczaj od 4 do 7 tygodni, powinnyśmy więc zaczynać ok. 28 tygodnia. Mamy jeszcze trochę czasu.
|
|
#548 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam laseczki!Ale się rozpisałyście,wątek się na dobre rozkręcił.Co do zmęczenia,to ja też się szybko męcze,po wejściu na drugie piętro nie moge oddychać,sapie jakbym nie wiadomo co miała zamiast płuc.Jak wpędze się w wir sprzątania -posprzątam całe mieszkanie lecz gdy tylko usiąde to już kaplica-łapie mnie straszny leń.
Martita super masz pupilka.Swoją drogą podziwaim Cię za odwage itp. mnie na sam widok włosy się jeżą-ale karmić często nie trzeba,jak syn alergik to jak najbardziej,można spokojnie na wakacje wyjechać itp. |
|
|
|
#549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my mieliśmy termin na 21 września 2012 Ale nam też dzidzi zrobiło psikusa i sprawa została przyspieszona Kochane, miałyście bądź macie kłucie w podbrzuszu? Wczoraj nacisnęłam sobie lekko brzuch i poczułam takie promieniowanie aż do samego dołu. Nie było to bardzo bolesne, ale nieprzyjemne. Teraz już tego nie ma.
|
|
#550 |
|
Zadomowienie
|
_agata u mnie w mieście jak zadzwonisz do położnej to ona każe zacząć chodzić w 7 miesiącu.
U mnie chodzi się do samego porodu, ostatnio szwagierka opowiadała mi, że na zajęciach dziewczynę skurcze zebrały i położna do niej, że chyba się dzisiaj w nocy spotkają no i na następnych zajęciach powiedziała reszcie, że tamta rzeczywiście urodziła.Moja kolezanka z pracy też chodziła do końca, nawet w planowany dzień porodu jeszcze była na zajęciach. No ale może co szkoła to zwyczaje. |
|
|
|
#551 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja miałam podobny sen, że mąż zapomniał aparatu na wizytę i filmu nie nakręci, potem poszłam sama do ginki, która okazała się nie moją, tylko jakąś starą babą, wizyta była w sklepie - niby fotel był, USG, gabinet normalny, ale wchodziło się do niego z ulicy jak do sklepu. Baba m robiła USG, nic nie powiedziała, słowem się nawet nie odezwała, a ja zestresowana wyszłam z tego jej przybytku i się obudziłam na szczęście na wizytę aparatu nie zapomnieliśmy, nie spóźniliśmy się, ginka była już moja i się odzywała ![]() Cytat:
![]() Ja już obudzona, po śniadaniu. Zaraz się ogarnę i zacznę sprzątać powoli, jakieś minimalne zaangażowanie w świąteczne porządki muszę zrobić Nie będę się zbytnio przejmować, bo i tak na święta jedziemy do moich rodziców, jedynie teściowa przyjeżdża tutaj i pewnie będzie u nas nocować ![]() Po obiedzie jedziemy po karnisz do małego pokoju, bo poprzedni dał nam dyla i wyrwał się sam ze ściany ![]() Udanego dnia Mamy
|
|
#552 |
|
Zadomowienie
|
Rodząc Miłosza miałam położną, spotkałyśmy się wcześniej, porozmawiałyśmy i wzbudziła moje zaufanie
Teraz też będę miała swoją położną Dlaczego? Bo często zdarza się tak, że w szpitalu odbywa się nie jeden poród, położna dyżurująca nie może wciąż być przy jednej pacjentce i tutaj pojawia się problem bo często nie monitorując na bieżąco zapisu ktg może spadać dziecku tętno, kiedy zauważy się to na czas wszystko jest w porządku ale jeśli położnej akurat nie będzie, kobieta rodząca raczej nie jest w stanie skupić się na zapisie ktg...no i niedotlenienie w najlepszym przypadku. U mojej siostry z kolei do położnej przyszła koleżanka i tak się zagadały, że nie zauważyły, że papier się skończył |
|
|
|
#553 |
|
Zadomowienie
|
Balbinaa nie wiem, może jeśli ktoś nie chodzi do niej do szkoły rodzenia to bierze drożej, nie znam takiej osoby, która wzięłaby ją tylko na sam poród, więc cieżko mi powiedzieć.
U nas szkoła rodzenie trwa 3 miesiące po 2 razy w tygodniu zajęcia przez 1,5 godziny, więc myślę, że dużo. |
|
|
|
#554 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie było 6 spotkań, co prawda po 3 godziny - w sumie 6 tygodni trwała ta szkółka
|
|
|
|
|
#555 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#556 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o położną to warto znalezc polecaną przez inne pacjentki, obowiązkowo spotkac się wcześniej i zapoznac.Jeżeli chcecie położną z innego szpitala to warto zapytac w miejscu gdzie chcecie rodzic czy przyjmują do porodu położne z zewnątrz. Ja opłacałam położną ponieważ to był mój pierwszy poród i wiedziałam że mogę do niej dzwonic w nocy o północy po poradę. Badała mnie kilka razy w okolicach terminu, nawet dostałam od niej jakiś magiczny czopek
i w końcu 4 dni po terminie o 4 nad ranem zaczęły mi się sączyc wody, szybko do niej zadzwoniłam ale powiedziała że wystarczy jak będę o 7 w klinice.Byliśmy trochę wcześniej bo od 5 miałam konkretne skurcze, były tak mocne i częste że pomimo że mieszkaliśmy 200m od kliniki mąż musiał mnie zawiezc samochodem Przyjęła mnie położna która miała akurat dyżur, zbadała i podpięła pod ktg. Moja położna przyjechała o 7 a urodziłam o 9.35 Skasowała 500 zł W czasie porodu badała mnie, mówiła kiedy usiąsc na piłce, kiedy przec i odbierała cały poród (lekarze stali z boku), dopiero pozniej zszywał mnie młody doktorek Teraz mam duży dylemat czy znowu się z nią umawiac do drugiego porodu Gdybym miała pewnośc że urodzę tak szybko to wystarczyłaby mi obecnośc męża podczas porodu. Jeśli chodzi o cenę to zapewne są rózne w zależności od miasta i położnej Nie chodziłam wcześniej do szkoły rodzenia bo naukę oddychania podczas porodu miałam na zajęciach w czasie studiów i nawet sama uczyłam kobiety rodzące
|
|
|
|
#557 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
można ja mam koleżanki które nie chodziły do szkoły rodzenia ani nie miały położnej i wszystko było ok Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#558 | ||
|
Zadomowienie
|
Sami, sami. Uwielbiamy gotować i przy okazji wymyslać nowości. Knajpokowe jemy tylko wtedy, gdy cały dzień jesteśmy poza domem.
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#559 |
|
Zadomowienie
|
witam, piekne macie suknie zazdroszczę ze jesteście jeszcze przed
po usg super nie ma krwiaczka ,wczoraj pokazałam zdjęcie teściom ( macie na mailu) a teściowa że to pewnie Kornelia :brzydal : jest, boże ja z wadą wymowy od dziecka mam swojemu dac takie nieładne i trudne dla mnie do wymówienia imię, nie mówiąc o małych dzieciach w przedszkolu czy szkolena razie jest za mały mój obcy na usg genetyczne bo ma tylko 35 mm a pan doktor robi od 45 mm więc poczekamy jeszcze 2 tyg |
|
|
|
#560 |
|
Zadomowienie
|
Ja też mam takie rozciągające skurcze, zwłaszcza wieczorami.
Smarujecie się już czymś przeciw rozstępom? Ja póki co nie, nawet nie wiem w co zainwestować a skłonności do rozstępów mam straszne, mam całe plecy poorane. Na cellulit tylko trochę Syreną się masuję, ale i tak za mało. diablica071086 super!! cieszę się, że wszystko ok. Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2011-11-24 o 11:28 |
|
|
|
#561 |
|
Zadomowienie
|
ja na razie oliwką dla dzieci się smaruję po kąpieli i później swiecę brzuchem i piersiami przed tv jak się wchłania
|
|
|
|
#562 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Większość preparatów na cellulit jest niewskazanych w ciąży
|
|
|
|
|
#563 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Syreną to ja masowałabym tylko uda, na pewno nie brzuszek Ja mam taką szczotkę z Rossmana z wypustkami gumowymi, 10 zł kosztowała i nią uda masuję - jak mi się przypomni
|
|
#564 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jaki balsam z Ziajki stosujesz? Widzę, że mają krem przeciw rozstępom, ale on jest od 4 miesiąca |
||
|
|
|
#565 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziś idę po babydream, bo zapach oliwki mnie bardzo drażni
|
|
|
|
|
#566 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Owszem, jest od 4 miesiąca ale po rozmowie z ginem używam Faktycznie w nazwie to krem ale konsystencja balsamu
Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-11-24 o 11:43 |
|
|
|
|
#567 |
|
Raczkowanie
|
A ja właśnie w poniedziałek miałam pytać położną z przychodni od kiedy chodzi się do szkoły rodzenia
Ale i tak zapytam, bo każda z Was pisze o innych terminach.Ja na rozstępy stosuję balsam Palmer's z masłem kakaowym, gdzieś od 2 m-ca - jak pamiętałam, a teraz to już codziennie zobaczymy czy pomoże
|
|
|
|
#568 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki, kupię mam jeszcze z pół takiej oliwki w domu, ale ja po wieczornym prysznicu jestem tak padnięta, że ledwo co doczłapuję do łóżka i jakiekolwiek smarowanie to dla mnie wieki.
|
|
|
|
#569 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#570 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.

uwielbiam tam byc szczegolnie przed swietami Bozego Narodzenia bo przepiekne rzeczy tam maja.

Teraz mam duży dylemat czy znowu się z nią umawiac do drugiego porodu