|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1741 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Cytat:
ech tak miło bylo bez zabezpieczeń a teraz takie rozterki![]() tez zaczne mała naciągac niech cwiczy a nie tylko lezy i sie obija Cytat:
![]() 2. ja tez miałam zawsze stresa jak mała w wozku plakała i mialam wrażenie że kazdy patrzy i sobie mysli co za wyrodna matka bo biedne dziecko płacze ale teraz sie juz nie przejmuje tylko jak wrzeszczy to szybko pedzimy do domku zeby sie nakarmic ![]() Cytat:
musze oblukac jutro bo to prezent świateczny dla małej od babci
|
|
|
#1742 |
|
kosmitka
|
Archi bardzo mi się podoba podejście Twojej ginki do spania, u nas w szpitalu była jedna położna, która też tak fajnie tłumaczyła. I o płaczu, i o przytulaniu
.
|
|
#1743 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aż dwa razy! to na pewno przeziebienie Cytat:
więc ja to chyba źle zrobiłam, wyrodna matka ![]() Cytat:
![]() da mnie przy takim wyborze zawsze odpowiedź jest jedna ![]() Cytat:
:Pja mam jedno 1,25 a drugie 1,5 , a teraz pewnie wiecej ![]() Cytat:
![]() ulotke dostałam z bebilonu i tam wypisane jest tradycyjnie że po skończonym 4 miesiącu się diete rozszerza, ten cały gluten w 5/6 miesiącu ![]() jesteś kochana matka-wariatka i tyle Cytat:
![]() ![]() no można ale kupisz niedobr ei co znowu do sklepu? :cojest; już wymyśliłam ze kupie conajmniej dwa rodzaje jabłka Musze też kupić nową tarke bo ja mam taką starą nie dałabym dziecku jedzenia startego na tym a w ogóle pamiętam że mama miała taką specjalną tarke do jabłuszka plastikową dziecięcą, lubiałam z tego jeść ![]() a zabawka suuuuuper ja jutro jade do biedronki to kupie biedronke albo hipcia i ten jeździk mi się podoba ze strony 7, i jeszcze klocki pluszowe które są w innej gazetce i jeszcze biedronka na biegunach i jeszcze taka zabawka edukacyjna fajna ale narazie poprzestane na tej przytulance ![]() dostałam przed chwilą sms'a że na moje konto wpłynęło świadczenie rodzinne w wysokości 1000zł, czyli becikowe Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2011-11-24 o 16:37 |
||||||
|
|
|
#1744 |
|
Zakorzenienie
|
jeja nakarmiłam małego i poszłam go ululac bo widziałam ze chce i chyba zasnełam pierwsza
Archi co do spania to ja tez jestem za teraz co prawda mały wieksza czesc nocy spi w łożeczku ale nad ranem ląduje u nas-nie moge sie oprzec mój maz mówił ze ni ebedzie z nami spac bo on zrobi mu krzywde a jakos jak wróciliśmy do domku to sam mówił zeby go zostawic u nas bo on na pewno potrzebuje mamusi no i tak sobie z nami nynał nawet dzis gadalismy o tym a on mówił ze lubi jak maluszek z nami juz jest bo wtedy moze go w każdej chwili ucałowac)
|
|
|
|
#1745 |
|
kosmitka
|
Asia Franek nad ranem też z nami śpi
.
|
|
#1746 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do psa to już rozumiem w czym problem, a teraz to nie bardzo jest jak, żeby uczyć go chodzenia przy nodze i odwracania uwagi od otoczenia... a historię jego przygarnięcia pamiętam jak pisałaś Cytat:
żeby się nie okazało, że się napaliłam jak szczerbaty na suchary a tu dupka bo nic nie będzie ![]() Cytat:
i pomyśleć że chodzi aż o 2łyżeczki takiego jabłuszka a tyle z nim kłopotu Cytat:
|
|
#1747 |
|
kosmitka
|
Przypomniało mi się, że te ćwiczenie Agi jest też na pobudzanie mózgu, jakiejś tam aktywności
.
|
|
#1748 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1749 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Ale że Cię lubię ![]() Cytat:
![]() a z tym naciąganiem to Tusiek pamiętaj, żeby nie robić przez siłę. Przez kilka dni może Ci Kamilka nie dochodzić ładnie, ale to kwestia ćwiczeń. |
||
|
|
|
#1750 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
i jak tam mała po szczepieniu??Cytat:
udało mi się nadrobić i niestety musze zmykać, zrobić obiad bo zaraz meżus z pracy wróci, a później znajomi wpadają na kawkę ![]() Do tego mały jakoś niespokojnie śpi, co chwilę coś kwęka, mruczy
|
|
|
#1751 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę, że mądrych rzeczy mnie mama nauczyła |
|
|
|
|
#1752 | |||||
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny kochane za wszystkie pocieszenia, bardzo dużo to dla mnie znaczy
Już się zaczęłam zastanawiać czy mnie depresja poporodowa nie dopadła. Cytat:
A z tymi nerwami nie umiem sobie poradzić ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja na początku strasznie się stresowałąm jak tylko Niunia zakwękała, ale teraz już wiem że dziecko musi płakać, bo tylko tak się komunikuje. Poza tym jak to mówił do mnie mój tata: "Płacz, płacz, będziesz miała ładniejsze oczy" ![]() Cytat:
![]() Koleżanka miała pożyczony Medeli elektryczny to mówiła że leciało strumieniami... A moze faktycznie trzeba cycki mieć do odciagania.... |
|||||
|
|
|
#1753 | ||
|
Zakorzenienie
|
Gunia tez ląduje u nas w łózku po karmieniu nad ranem
![]() Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1754 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A na ten brzuszek bolący kazała kropelki podawać na noc. Ja mam polecany tu przez Was Infacol, ale powiedziała, że to za mocne jeszcze dla Kamilki i poleciła Bobotic. Mąż kupił ale tam napisane, ze nie podawać dzieciom poniżej 28 dnia życia... No ale chyba położna wie co mówi
|
|
|
|
|
#1755 | ||||
|
Raczkowanie
|
Hej kochane mamusie
Cytat:
ehh Tylko ja się zastanawiam czy przypadkiem mu nic nie dolega skoro do niedawna pięknie przesypiał w środku dnia...Cytat:
Poobserwuj go kilka dni, ale myślę, że wszystko jest w porządku i tylko się z tego cieszyćCytat:
Pięknie przesypia Twój Maluszek![]() Mój jak zwymiotował (do tej pory 2 razy) to chlustał na odległość i to bardzo duże ilości (cała kanapa była zalana ), a jak ulewa to tak spokojnie mleczko wypływa i nie aż tak dużo.Cytat:
Jeśli chodzi o przybieranie na wadze - mój Tymonek nie przybierał w ogóle na wadze jak był na samej piersi, bo nawet jak siedział przy niej 2 godziny to nie wyciągał wystarczająco dużo mleczka. Może u Ciebie jest podobnie? Trzymam za Was kciuki ![]() A to ćwiczenie Agi w ogóle nam nie wychodzi, ani razu jeszcze nie udało nam się dotknąć łokietkiem do kolanka No nic, miłego wieczoru mamusie Edytowane przez Aiszka22 Czas edycji: 2011-11-24 o 17:49 |
||||
|
|
|
#1756 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i kolanko do łokcia tak??ja nie pamietam kiedy mała spała u siebie w łóżeczku chce ja nauczyc ale cały cas to odkladam
|
|
|
#1757 | ||||||
|
Zadomowienie
|
was zostawić na trochę no
ledwo nadrobiłam.informuje, że mała wazy 4950 i ma 58 cm wzrostu Cytat:
za becikowe dla KrakowaCytat:
Cytat:
smutno zrobiło, że już mamy nie mam, że nie poznała mojej córci....Cytat:
![]() dobre ![]() Cytat:
Cytat:
nasz forumowy guru od naciągania dzieci ancia - nie wiedziałam, że wasza psina taką przeszłość ma. bidulka, ale słodziak. ale serio wypróbuj to halti ![]() spray - straszna sytuacja, współczuję ale nie myśł już o tym Kochana, a odbekiwac trzeba do upadłego mamy nauczkę
|
|
#1758 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dziekuje
|
|
|
#1759 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
a co do dokarmiania MM - ja z całą świadomością się na to zdecydowałam i dopraszałam jeszcze w szpitalu, bo poakrmu nie miałam ( siara dopiero w dniu wyjścia ze szpitala), a mała spadła do 2300 z 2620. chciałam żeby zaczęła przybierać, żebym wiedziała, że jest zdrowa i tyle. aiszka - a może porozmawiaj z jakimś lekarzem o swoim samopoczuciu?
|
|
#1760 |
|
Zadomowienie
|
znalazłam takie cos o ćwiczeniach może komuś sie przyda
![]() http://www.babyboom.pl/niemowleta/zd...aca_zycia.html
|
|
#1761 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cotynato ale masz małego mężczyzne , a jak kopie, chyba zostanie piłkarzem!
![]() Śliczne zdjęcia dzieciaczków co następne to można schrupać Spray, też bym się wystraszyło, ważne że wszystko ok Archinta trzymam kciuki za wyzdrowienie piersi Acelinko idzemy równo z naszymi dziećmi , Natalka super rośnie! Zajęcia jak najbardziej, a basen tymbardziej! Cytat:
Cytat:
![]() a najlepsze dziś, nagrałam na żyrafkę jak mówię do niunia "agu gu" a ten do żyrafki powtórzył Cytat:
Cytat:
![]() ![]() a co do zabawek , też mam chęć na zabawkę na biegunach i edukacyjną, w jakiś szał wpadłam ![]() dokładnie tak samo u mnie
|
|
|
#1762 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kurcze i pomyśleć że wiele z nas cieszy się jak po całym dniu noszenia na rączkach może na chwile odłożyć małego do łóżeczka i jak chwile posiedzi/pośpi sam. Brr aż idę wytulić mojego okruszka
|
||
|
|
|
#1763 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
aleś powiedziała |
||
|
|
|
#1764 | ||||||||||
|
kosmitka
|
Cytat:
. .Cytat:
2. Z wzajemnością .Cytat:
Aha ona jeszcze mówiła, że to ćwiczenie pokazuje właśnie napięcie, u nas z jednej strony dochodzi lepiej niż z innej i to właśnie oznacza, że ta druga strona cośtam. Za dużo było tego na 1 raz. Cytat:
Z laktatorem to nie wiem, mam też lovi i dla mnie jest gorszy, bo nic nie ściągał, tylko sutki wyciągał do bólu. Ten z medeli jest ok, prznajmniej ściąga, ale u mnie mimo że Franek ma ponad 3miesiące, to sciągam tylko 50ml. Cytat:
.A suszara u nas czasem do tej pory chodzi .Cytat:
To ćwiczonko Agi polecała robić raz dziennie po kąpieli i schodzić się będzie dopiero po jakimś czasie. Cytat:
a objawy jelitkowe minęły po przejściu na mm? czuje się już lepiej?Cytat:
I też mam żal do losu, że mój ojciec nie doczekał tego wnuka, że tak się to wszystko potoczyło. Chyba nigdy się z tym nie pogodzę. Cytat:
A z tym halti kurcze jakoś mi szkoda psa, że go to krzywdzi, ale pokazuję właśnie mężowi i zastanawiamy się. Cytat:
. U mnie to tylko na dzienne spanie pomogło.Ja protestuję, proszę o szczepionkę nocną!! ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ---------- Byliśmy dzisiaj na spacerku, mimo że u nas ziąb okropny. Chyba w okolicy 0 max 1 stopień i wiatr, Franek wrócił taki zaróżowiony od mrozu, że szok. Myślę o zakupie tego śpiworka do wózka, bo w większe mrozy może mu ciagnąć. Co prawda wkładam do wózka jeszcze kocyk, ale cieniutki. Z tych ćwiczeń to mi się przypomniało: - nie pozwalac na mocne wyginanie głowki do tyłu, jak leży na brzuszku, lepiej kłaść przed nim zabawki, żeby na nie patrzył - jak leży na brzuszku, to żeby miał dłonie wyprostowane, a nie w pięści, będzie mu się łatwiej podnosić, przygotowuje to do raczkowania - uważać na noszenie pionowe, kręgosłup jeszcze nie jest na to gotowy - lepiej nosić tak poziomo jakby na brzuchu -jak się w zabawie robi dzieciom "samolot" - jedna ręka pod pachami a druga między nogami z dłonią na klatce piersiowej - przy tej "kołysce" i podnoszeniu dziecka opuszczać bardzo powoli - nasz tego ćwiczenia nie cierpi ![]() - nosić też można robiąc z rąk kołyskę, tak by dupka była w tej kołysce a dziecko w takiej półsiedzącej pozycji z nogami luźno, a rączkami przy sobie - ćwiczenia są też na kolanach, kolana podkurczone trzymane nogi na niższym stołku, dziecko przodem do nas i podnosimy ręce mówiąc- ale jestem duży, albo ale mam kłopoty, robimy tez kosi kosi łapci ![]() - aby pobudzić dłonie do otwierania, to jak nosimy dziecko to pocierać jego zewnętrzną część dłoni po stole, ławie, kanapie itd, tak samo jak trzymamy dziecko na kolanach to robić mu głasiu głasiu po tych zewnętrznych stronach, by pobudzać dłonie. Wiem, że to przydługie, ale może komuś się przyda, kto nie chce, niech nie czyta. To ćwiczenie Agi tak jak Aga pisała, najlepiej po kąpieli, jak ciałko jest rozluźnione. Wystarczy raz dziennie. Inne kilka razy w formie zabawy z dzieckiem. Czy Wasze 3miesięczniaki lub prawie 3 miesięczniaki mają cały czas zaciśnięte piąstki, czy np. na brzuszku już mają dłonie wyprostowane?? Jak coś mi się jeszcze przypomni, to będę was molestować. Ale dla mnie to fajnie, możma coś zrobić fajnego dla dzidzi i nie ma poczucia, że można skrzywdzic, tylko odwrotnie - pomóc. W ogole wizyta niby na NFZ a skroili od nas 20 zł .- można też ćwiczyć trzymając dziecko
|
|
|
#1765 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
wiesz Aniciu moja sharpejka niezwykle wyrywna, słabo socjalizowana była. dzięki temu halti mogę wyjśc na dwór z nią i wózkiem. a to zdecydowanie nie krzywdzi psa - to działa na zasadzie jak uzda u konia, a ta konia nie krzywdzi. tylko ja chodzę na podwójnie zapinanej smyczy zwykła obroża i halti. takie delikatne pociągniecie halti w bok powoduje dekoncentracje psa i odwrócenie uwagi od obiektu zainteresowania. ciągniecie psa do tyłu na zwykłej smyczy powoduje, ze on i tak prze do przodu. a co do pytania o MM a w ogóle jak przestałam karmić to po dwóch dniach śladu nie było po pokarmie . takie to dziwne... pytałam koleżanek po cc - każda miała nawał, wielki bolące, przepełnione piersi, dużo mleka. ja to cały czas mogłam biustonosz sprzed ciąży nosić..... a mleka było co kot napłakał. a małą przystawiałam solidnie, dużo, w pierwszym miesiącu to niewiele dostawała MM. może taka moja wątpliwa uroda i w ogóle sobie tak pomyślałam, że jakbym miała drugie dziecko to na glowie bym stanęła żeby karmić długo ..... a drugiego dziecka nie planuję, nie ale mózg matki jakiś inny chyba a co do Taty Anciu ... rozumiem ciebie bez dwóch zdań....
"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C. Edytowane przez indygo79 Czas edycji: 2011-11-24 o 19:37 |
||
|
|
|
#1766 | |
|
kosmitka
|
Cytat:
Halti kupuję, właśnie szukam albo na all, albo w tym karusku co mi wkleilas. Mąż podjął się próby nauczenia Karmela w tym chodzić i zobaczymy. Oby poskutkowało. Dobrze czytać, że to mm u Was podziałało, najważniejsze, że niunia spokojniejsza i szczęśliwa oraz najedzona .Wspaniale piszesz, jesteś ciepłą i wspaniałą mamą i byłabyś nią znowu. Napiszę coś od siebie i nie odbieraj proszę tego źle - aż szkoda, żeby taka mama zmarnowała się i miała tylko 1 dziecko , zwłaszcza, że prawie jesteśmy równolatkami. Pamiętam, że nie tylko wiek, ale też i przechodzenie ciąży spowodowało, że nie chcesz mieć kolejnego dziecka, ja tego bardzo bardzo żałuję , bo tak jak piszę - dla mnie jesteś przekochaną mamusią. I szkoda.Dziewczyny co u Agnyski???
|
|
|
#1767 |
|
Zakorzenienie
|
Masakra... nadrabiałam i odpisywałam cały dzień bo wiecznie było coś
Liczę dzisiaj na ładną nockę bo Szymek mało spał w ciągu dnia![]() Ancia a w publicznym miejscu karmiłabyś? (czysta ciekawość ) Franio jeszcze przerośnie Szymka zobaczysz![]() Niezłe wieści od rehabilitanta widzę Szymon też czasami tak trzyma nogi w górzeMinio wcale nie jesteś debilką i okropną matką Chciałaś synkowi pomóc w katarku. Szymon też miał już w miarę unormowane spanie a teraz się coś mu pokiełbasiło znowu Może po skoku wróci do normy Co do neurologa to brak słów![]() Gerda Caltea te normy spania to Szymka też się nie tyczą więc spoko ![]() Acelinka dla Natalki za 3 mc i wymiary, fajnie, że już będzie coś innego niż cycuś, nie mogę się doczekać wprowadzania nowościCotynato ale daje tymi nóżkami Szymon uwielbia w ten sposób traktować mój brzuch jak leży na przewijaku![]() Spray nie chciałabym przeżyć takiej akcji, zestresowałam się teraz bo Szymon w nocy nigdy nie chce odbić ![]() Rabarbar o widzisz właśnie gdzieś to czytałam o tym przybieraniu na wadze Bruma też nie miałam pojęcia, że może to mieć aż taki wpływ no ale efekty nie picia kawy są ![]() MałgosiaM8 a jak masz ustawioną tą żyrafkę? (tam w środku są takie przełączniki) bo mój słonik nie działa na płacz
|
|
|
|
#1768 |
|
Zakorzenienie
|
Ancia noce przesypiac tak, ae wiem ze wtedy juz z nami nei ośpi bo pierwsza tura spania zaczyna sie od łożeczka hehe
no ale zostaja popłudniówki na pitulanko i spanie razem![]() dzis moje dziecie w kapieli i po kapieli było cudna-nie darło sie huraaaaaaaaaa dodam ze kąpałam sama bo maż w pracy jestem z niego dumna
|
|
|
|
#1769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- ja nie Ancia - ale też nie mam oporów z karmieniem przy teściach/koleżankach czy ciotkach |
|
|
|
|
#1770 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:41.

Niby te anty bezpieczne dla mam karmiących, ale boję się, bo to nowość i nie wiadomo do końca jaki mają wpływ na dziecko za ileś tam lat. A z drugiej strony na lateksach wrrr!! <Czuje się jak 18-latka
>
ech tak miło bylo bez zabezpieczeń a teraz takie rozterki

, podobno nie wolno. I to mi i położna mówiła, i pediatra.

.

i jak tam mała po szczepieniu??
Już się zaczęłam zastanawiać czy mnie depresja poporodowa nie dopadła. 

smutno zrobiło, że już mamy nie mam, że nie poznała mojej córci....
. takie to dziwne... pytałam koleżanek po cc - każda miała nawał, wielki bolące, przepełnione piersi, dużo mleka. ja to cały czas mogłam biustonosz sprzed ciąży nosić..... a mleka było co kot napłakał. a małą przystawiałam solidnie, dużo, w pierwszym miesiącu to niewiele dostawała MM. może taka moja wątpliwa uroda