|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
bry
![]() Cytat:
zresztą do przewracania sie to wszystkie dzieci mają czasCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
mloda w nim strasznie lubi siedziec, gada do zbawek, jak kopie nogami to sie buja i zadowolona nawet w nim juz 2 razy usnęła sobieCytat:
oj bidulko...zdrówka Cytat:
moja sie dzierała a i tak ją wszyscy chceili nosićkręcenie loczków musi byc cudne Cytat:
Cytat:
za 3 miesiące. Fajnie z tym rozszerzaniem diety...tez bym chciała wczesnie zacząć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
twoja odbija?
|
||||||||||
|
|
|
#1712 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() leży też spokojnie na przewijaku ![]() ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- danika mała po szczepieniu ci tak spi? też tak chce choć pewnie jak co 1,5 h nie zacznie się wiercić to zacznę się niepokoić że coś z nią się dzieje kurcze boję się jak dzieciątko przyjmie te szczepionki
|
|
|
#1713 |
|
Zadomowienie
|
....no i co...? nie zdążyłam wyjść z dzieckiem na spacer, bo już zasnął
Był dziś aktywny może z 2 godzinki??? Już nic nie wiem z jego zachowania i martwi mnie to ![]() Acelinko Tobie chyba Natalka przesypia nockę bez karmienia prawda?? Ty chyba karmisz cycem? (gdybym karmiła mm to bym nie panikowała, bo wiadomo-dzieci bardziej syte )Ancia za podnoszenie główki!! I dzięki za przydatne infospray za przytomość umysłu... ja nie wiem jak bym się zachowała w takiej sytuacji... u mnie Mati też rzadko odbija
|
|
|
|
#1714 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie,
My dziś po usg bioderek- wszystko jest oki Jeśli chodzi o moją pierś- dziś poprawa- gineska zapisała antybiotyk, okłady mam dalej robić. Zrobiła mi usg piersi, na szczęście nic tam się jeszcze nie zmontowało groźnego no ale , że właśnie to już tak długo trwa i piersi (obie ) takie trochę zaczerwienione to kuracja lekami. Ciągle nie wiadomo czemu mi się ten zastój zrobił- mówiłam, ze mały je leniwie, ale to raczej nie ma wpływu. Opowiadałam,ze moze od mojego zdenerwowania, albo od tego,ze łazienkę mamy niedogrzaną i jak wchodzę to piersi bola- mówiła,ze mogło się nałożyć wiele spraw. Jak nie bedzie mijać będziemy zmieniać antyb. Mam nadzieje,ze już sie nie bede męczyła ![]() Cytat:
![]() A Filipek to chyba jakimś maratończykiem będzie tak przebiera tymi nóziami Cytat:
Kochanie- ale ja mam zastój w piersi i muszę go budzić by mi ściągał mleczko ![]() Cytat:
Mój składa łapki od urodzenia ![]() Cytat:
Cytat:
dla trzymiesięcznej , dzielnej panny ![]() Cytat:
bo on sie zawsze wybudza i cześć, kurde... nie wiem co robić więc. Nastraszyłaś mnie.Ja mojego co prawda jak kładę na boku to za plecy coś mu wkładam by się nie przekręcił na nie. Na razie bo łebkach nadrobiłam, bo mały pewnie lada chwila się obudzi |
||||||
|
|
|
#1715 |
|
Rozeznanie
|
nie nadążam za córą pociumkała i spi
ciekawe na ile minut to starczy hehhhdostałam ten leżaczek-bujaczek od ludzi z pracy ale malej nie bardzo się podoba wytrzyma w nim 3 minuty i chce na ręce szkoda ale może jeszcze go polubi jak mama musi kupić bateryjki do wibracji bo tatuś oczywiście od tygodnia nie może grrrryyyyyyy............
|
|
#1716 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masakra..Cytat:
moja się tak samo boksuje z kocykiem albo miśkiem zależy w którą stronę ją położę ![]() Cytat:
Cytat:
zazdrosne są o Leosia? Cytat:
moja dziś rano zjadła 170ml na śniadanie zrobiłam jej 120 było mało, to dorobiłam 60ml i z tego zjadła 50 jeszcze, ale zauważyłam że jak tak prześpi całą noc to nadrabia rannym jedzeniemCytat:
a córcia słodka pannica ![]() Cytat:
jak masz możliwość to pewnie, że zacznijcie chodzić, takie maluszki najwięcej chłoną. Ostatnio się dowiedziałam, że jeśli chodzi o naukę języków obcych to takie dzieciaki do 6m chłoną najwięcej - chodzi o wymowę słów, dźwięki, więc jak macie w planach naukę to można już zacząć ja czasem do niej coś opowiadam po ang ![]() Cytat:
pomału opanuje tę sztukę a Ty się nie będziesz denerwować ![]() jeju ale się ucieszyłam- dostaliśmy becikowe od Krk Będzie na zabawkę z biedronki
|
|
#1717 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
za bioderkaheh pamiętam jaka byłam dumna z mojej panny gdy po całonocnej walce małej z zastojem nad ranem czułam ulgę i pierś miękła mała ostro się zasysała żeby ratować mamę ...tego jej nie zapomnę bo się bidulek też umęczył przy takim twardym cycku
|
|
|
#1718 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój już od pierwszego dnia dźwigał tę swoją główkę, więc trochę się martwię czy to nie źle. Ktoś tu wklejał przebieg poprawnego rozwoju i tam jest napisane, że nie powinno podnośić. Kurcze niby mały człowiek to powinno być mało kłopotu a tu tyle dumania haha. Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1719 |
|
Zakorzenienie
|
Monik az sie usmiechnełam jak czytam o becikowym hehe gratuluje
ale czy wydasz całą kase na zabawke z biedronki? hehe żartuje oczywiście![]() ciesze sie ze udało wam sie uzyskac bo w nasyzm kraju cos dostac to jak wygrana w totka ![]() a moje dzieice jadło o 10 potem lezało , cos tam stekało, marudziło , wypiło troszke tej herbatki i teraz zasnoł i spi kurde a to juz 4 godz od jedzenia-standardowo je co 3, znów bedzie chciał mi połknąć butelke
|
|
|
|
#1720 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i któryś musi zadziałać, a ostatnio najlepiej jak ją ponoszę chwilkę tak zarzuconą na bark daleko, że opiera się o ramię klatką i do tego jeszcze troszkę poklepię po pupci- nie ma bata odbija zawsze Cytat:
widać potrzebuje tyle spać, a do tego pogoda jest strasznie senna, na dzieci też to działa ![]() Cytat:
i trzymam kciuki, żeby leki pomogły i pierś odpuściła w końcu Wasze maluszki też Was witają takim uśmiechem jak podchodzicie do łóżeczka? ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
haha zabawek tyle jakbym kupiła to nie wiem gdzie bysmy się pomieścili w naszej kawalerce z nimi kupimy tą interaktywną bo miałam chrzestną naciągać, ale w takim razie niech zbiera na bujaczek ![]() a ja Ci powiem odnośnie herbatki, ze moja czasami jak wypije z 50ml to śpi i 3h po niej- najlepszy usypiacz
|
|
#1721 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogę karmić- babka przy mnie sprawdzała w mądrych książkach jaki antyb.- co prawda na ulotce napisali, ze przenika do mleka matki, no ale kupiłam już lakcid i będę podawała i małemu i sobie. Mam tylko nadzieje, ze go nie wysypie znów bo tam jest dodatek mleka. Ech. Ciągle coś. ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- aaaaaaaaaa- miałam jeszcze pisać o czym gadałam z gineską moją Chodzi i spanie z maleństwem-temat wyszedł a propos jak karmię- no i mówiła, ze bardzo dobrze, że śpię razem z małym, wręcz zrobiła minkę jak zbity kotek i powiedziała"no jak można odkładać do łóżeczka". No to jeszcze jej mówię, że wiele osób mówi/radzi by jak najszybciej dziecko odkładać to tez powiedziała "niech pani zobaczy , kto pani radzi takie coś- osoby dorosłe, które jak mąż/żona wyjedzie w delegację to same się skarżą, że nie mogą spać. I gdzie tu logika". Opowiadała mi, że na jakiejś konfie im mówili jak ważna jest bliskość matki, ze dziecko 9 m-cy bez przerwy z nia i po porodzie to szok dla maluszka zwłaszcza, że jeszcze nie ogrania, ze jest osobnym, samodzielnym ciałkiem. Maluszki podobno dopiero się uczą, ze mają rączki nóżki etc bo wciąż myślą, że ja to one ![]() ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Cytat:
No mój już nie raz mi pomógł, ale teraz tak się porobiło z ta piersią, ze koniec W ogóle to tęskniłam za Wami |
||
|
|
|
#1722 |
|
Zakorzenienie
|
aaaa Indygo- mój pies to około 2letni kundelek wzięty ze schroniska - kochana przylepka moja
|
#1723 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a nawet nie wspominam już jaką jestem studentką, tyle roboty, pisania nie tylko pracy mgr ale też prac zaliczeniowych a ja sie relaksuje ![]() Cytat:
![]() ja też tak raz wyskoczyłam z łóżka byłam przy kołysce w ułamku sekundy, na szczęście to były tylko dziwne odgłosy Natalci. A jak na początku raz tak tż z łóżka wyskoczył to sie z niego śmiałam. Cytat:
![]() Cytat:
a czemu nie możesz wyjśc jak zasnął? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ale ja i tak sie boje spać z natalką że ją przygniote ja albo tż ![]() Natalka sie obudziła po 3 godzinach, zjadła cyca a teraz dojada piąstką
|
|||||||
|
|
|
#1724 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Hania - piękna Nie próbowałam, nawet niewiele o niej wiem- kiedyś mi się gdzieś tutaj obiło o oczy. Poczytałam na necie i chyba od jutra popróbuję. |
|
|
|
|
#1725 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
za szczepienie!Też na piersi próbowałam różnych sposobów- najskuteczniejsze były okłady które zalecała Caltea +ciepły prysznic przed karmieniem + delikatne masaze w trakcie karmienia+ zmiany pozycji- no ale w kóncu przestało to wszystko działac Cytat:
to taki biznes na opłatkach moza zrobić??? Cytat:
Cytat:
![]() Moje piersiorki z laktatorem nie są kompatybilne tylko sutki mi się psują. A kupiłam niby dobry laktator- medela AneczkaJ- no jaka ślicznotka Cytat:
![]() Cytat:
10 min to już chyba długo jak na takie dzieciątko co? Super ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
Po prostu ja się poczułam lepiej, że nie robię źle.Mój TŻ śpi osobno bo też się boi z nami. W tyg mu wybaczam- bo ma pracę za kółkiem to jednak musi być wyspany, ale w week mógłby czasem jednak się przywlec mimo że byłoby nam ciasnawo
|
||||||||||
|
|
|
#1726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. w szkole yamaha są takie zajęcia od 4 miesiąca a dziś dzowniłam do babki która prowadzi zajecia na basenie, i nowy kurs zaczyna się w ten piątek ale nie ma już miejsc, a następny dopiero za 10 tygodni czyli w lutym, musze na początku stycznia dzwonić zapisać natalke jak chcemy sie załapać. Jest jeszcze jeden basen z takim zajeciami ale są w soboty o 11, wiec tż by nie mógł z nami chodzić, a ja też nie zawsze bo przecież mam szkołe no i są o 120 zł droższe ![]() Zrobiłam Natalci tą "kołyske" ale jej się podobało! musze tylko na necie oblukać czy to dobrze robie co jej jakieś krzywdy nie zrobie.
Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2011-11-24 o 15:02 |
|
|
|
|
#1727 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1. Ale to stawianie to tak jakbym dziecko chciała postawić do pionu? 2. Ale że jak? 3. Matko! Ja jakoś dziś nie kumam - jak mam niby zrobić tę kołyskę? Rozumiem do momentu trzymania stopy dłońmi, ale jak ja mam potem podnieść dziecko?Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#1728 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie strasz mnie, że on będzie więcej jadał...waży już 6150 i mierzy jakieś 65 cm jak nie więcej dziecko gigant ![]() "bardziej święty opłatek" Zajęcia muzyczne? Dobry pomysł. Czemu nie? Jak się małej spodoba laj not ![]() Cytat:
Cytat:
Na wizażu najlepiej ![]() Moja teściowa też nawiedzona..."matko on płacze...czemu on placze...może głodny...ma mokro...nie nie jego coś boli!" Czemu mam się przejmować reakcjami które nie dokońca są normalne, czytaj zdrowe.Cytat:
A co położna na to? Zaleciła coś? Nie stresuj się Kotek. Dziewczyny tu pisały, że najważniejsze, że waga nie spada, a niski przyrost wcale nie musi świadczyć o czymś złym. Cytat:
I jest cudne, taki mały myśliciel, a jak się przy tym zagapi to wygląda jak mały marzyciel ![]() Cholerne bąki ![]() Cytat:
Szczepionku Hania przyjmie bardzo dobrze. Zobaczysz Cytat:
![]() Tutaj dziewcyzny pisały, że liczy się ogólny rozrachunek ilości mleka na dobę ![]() Super z tym becikowym. Chociaż tyle od tych darmozjadów
|
|
#1729 |
|
Wtajemniczenie
|
Archi za bioderka
I nieustające kciuki za wyleczenie piersi. Może teraz już będzie w porządku po antybiotyku
|
#1730 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
miala 5 tyg paskuda, ale tak to nadal 120 wcinaCytat:
Cytat:
cudna klusia Cytat:
![]() Cytat:
u nas tez gmina udziela 500 zł. A jaka zabawka, pokaż
|
|||||
|
|
|
#1731 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Potem odcięcie pępowiny i świadomość, że to już osobna, nowa istotka na świecie... Sporo czasu po porodzie miałam takie akcje, że wsiadając do auta mówiłam "no to jedziemy na zakupy"... a tu cisza..żadnego kopniaczka...
|
|
#1732 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() właśnie ciezko tak podnieść jak wzięłam jedną ręką rączki razem a drugą nóżki, ale bałam się ze mi wypadnie i uniosłam ją tyllko troszke, większe dłonie tż'tów będą na pewno przydatne ![]() może spróbuje z tymi zajęciami, podobno pierwsze są darmowe żeby spróbować rodzina na bank mnie uzna za wariatke a z basenem jestem zła, czemu nie piszą na stronce ze trzeba miesiąc szybciej zapisywac Cytat:
|
||
|
|
|
#1733 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A u nas chyba nic nie dają dziady...tyle co ogólne becikowe... Cytat:
|
|
#1734 |
|
Zakorzenienie
|
ta kołyska to chyba COŚ TAKIEGO?
|
|
|
|
#1735 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() juz jabluszko boszz jak ten czas leci ![]() i gratulujemy 3 miesiaca Cytat:
![]() a wada cylindry prawe oko 0,75 lewe 1,0 wiec duza wada nie jest ale mam na stałe okularki zaczac nosic ciekawe jak mala zareaguje na nowa mame![]() Cytat:
![]() współczuje Cytat:
wiem co czujesz jak moja niunia sie kiedys tak zaniosła placzem ze tez oddechu nie mogła złapac... straszne to było i tez dlugo do siebie dochodziłam...
|
|
|
#1736 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ciekawe od ktorego miesiaca mozna te ćwiczenia wykonywac bo moze tez bym mogła zaczac? ![]() Cytat:
![]() współczuje nocki i mam nadzieje ze dzisiaj juz bedzie dobrze jak poznajecie czy dziecko ulało czy zwymiotowało?? mała sobie drzemała i nagle taki ryk wiec ja wziełam i chciałam ululac bo myslałam ze moze jej sie cos złego przysniło a z niej nagle jak z fontanny wyleciała taka jakby woda mama oczywiscie cała mokra![]() Cytat:
Cytat:
u mnie na poczatku prawie ciurkiem a pozniej po kropelce ![]() Cytat:
![]() Cytat:
a ja juz po wizycie u ginka i wszystko dobrze rana ładnie sie wygoiła ginek proponował tabletki te dla karmiacych piersia i mam sie zastanowic ![]() i własnie nie wiem bo mi sie tyło zawsze przy hormonach i nie wiem czy ryzykowac czy na lateksach ciagnąc
|
|
|
#1737 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
2. Ja małą naciągałam od razu po urodzeniu 3. super, że wszytko ok. Ja też się zastanawiam nad anty i lateksami Niby te anty bezpieczne dla mam karmiących, ale boję się, bo to nowość i nie wiadomo do końca jaki mają wpływ na dziecko za ileś tam lat. A z drugiej strony na lateksach wrrr!! <Czuje się jak 18-latka >
|
||
|
|
|
#1738 | |||||||||
|
kosmitka
|
Dopiero dzisiaj u tej rehabilitantki chyba do mnie dotarło, że tak jak każdy z nas jest inny, tak i dzieci rozwijają się w innym tempie.
Dziękuję więc za słowa pocieszenia nt mojego małego pudziana, nie będę panikowac z jego wagą, dopóki będzie prawidłowo przybierał. .Cytat:
.A co do ciamkania, mój często wypluwa cyca i wkłada od razu rączkę, czyli to ciamkanie i tyle. Wcale na to uwagi nie zwracałam. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A z tym macierzyństwem, to chyba miałam podobnie. Cytat:
Cytat:
. Z tą pieluchą to padam normalnie Cytat:
Siostra na moje obawy o płacz Franka powiedziała krótko - a co Ty chciałaś dziecko bez płaczu wychować? ![]() Cytat:
Podchodzę z kijem .Właśnie o ile dobrze kojarzę, to chyba jako jedyna nie miałaś skierowania na usg, bo pediatra stwierdził, że jest ok, tak? Masakra z tymi lekarzami, współczuję przepraw. Nasza na tyle dobrze, że daje na wszystko skierowanie, co nas tylko zaniepokoi, nawet na tą rehabilitację. Cytat:
za 3 miesiące i za wagę, idzie podobnie jak Franio. U nas nie mierzą jednak dziecka ze względu na bioderka , podobno nie wolno. I to mi i położna mówiła, i pediatra.Z tym rozszerzaniem diety to mnie zabilaś, u nas ewidentnie do 4 miesiąca tylko mleko mamy, a przy piersi nawet do 6, a wprowadzenie pokarmów później. Hmmm, sama nie wiem wobec tego, czy mam rozszerzać, czy słuchać pediatry. Cytat:
Dobra dalej nadrabiam.
|
|
|
#1739 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no patrz, jak mogłam zapomnieć, że z niego owczarek ![]() ciekawe co piszesz o tym spaniu, u nas niestety nie ma miejsca na nas troje, ale kiedyś w niedzielę po obiedzie się tak ułożyliśmy we trójkę to malutka zaraz zasnęła przy nas ![]() Cytat:
![]() o to też fajnie ![]() zabawka z tej gazetki http://gazetka.biedronka.pl/g17,wiecej_pomyslow.html str 6 oglądałam ją tylko w pudełku, ale Małgosia zakupiła i chwaliła i też się zdecyduję Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1740 | ||||||||
|
kosmitka
|
Chyba mi ucina cytaty
![]() Moonik o psie miałam napisać - ja już z nim byłam z wózkiem, jak byłam na spacerze z męzem, czyli jakieś 2 razy. I nie chodzi tu o reakcję psa na wózek, bo jest ok, tylko to, jak on się zachowuje do innych psów i ludzi. Do każdego jest agresywny, nawet do dzieci. Stąd spacer z nim, jak go trzeba pilnować, i z wozkiem, to masakra. Szczególnie, że jak idę na cmentarz, to przechodzę całe miasto, więc przygód po drodze co niemiara. A on swoją agresją prowokuje inne psy. Też mam kundelka ze schroniska, dokładnie to on. Aneczka zapomniałam napisać, że masz śliczną córunię Cytat:
.Cytat:
A na czym te zajęcia polegają dokładnie? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Takie rozprostowane, dotyka sobie rączek. Trzymam kciuki, by antybiotyk pomógł. Normalnie mam ochotę Ci napisać, że podziwiam, że dalej walczysz o karmienie piersią. Przy takich przezyciach chyba bym się poddała. Cytat:
![]() A ja śpię, jak zasnę przy karmieniu, często zasypiam ostatnio. . Ogólnie jednak już częściej Franek śpi u siebie. Cytat:
, to ja tłumaczę jak potłuczona.2. Ale że co? ![]() 3. Tak jak wkleiłaś, o to chodziło.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:06.

jak to jest u Was?
zresztą do przewracania sie to wszystkie dzieci mają czas
A moje syski...

Od tamtej pory robię wszystko, żeby tylko odbiła, nigdy jej nie odkładam nie odbitej, nawet się przemęczam i jak mi usnie to trzymam na rękach
twoja odbija?

kurcze boję się jak dzieciątko przyjmie te szczepionki

, a on to wypił jednym ciągiem. W sumie ma już 8 tygodni... 

za szczepienie!