Był półmetek jest 100-dniówka. A co potem? PORODÓWKA! Mamcie III-IV 2012 cz. 5 - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-01, 21:54   #1351
gucia6
Zakorzenienie

Dot.: Był półmetek jest 100-dniówka. A co potem? PORODÓWKA! Mamcie III-IV 2012 cz. 5

Cytat:
Napisane przez 19claudia91 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o ćwiczenia po porodzie, będę je robić jak dzidzia będzie spać, rowerek mam, ale pomyślałam nad 6 weidera ponoć bardzo dobre ćwiczenia i skuteczne. Ręce mnie bolą w zgięciach łokci bo nosiłam ale dosłownie chwilkę dziecko TŻta kuzynki, ma 2.5 miesiąca w ogóle nie było ciężkie.. ale ręce mi odpadają =p
nie wiem co prawda na czym dokladnie polegaja te cwiczenia 6w, ale po porodzie trzeba uwazac na rozstep miesni brzucha i na poczatku w zadnym wypadku nie nalezy cwiczyc brzuszkow tzw prostych... jedyne wskazane to te skretne

ja niestety mialam dosc spory ten rozstep i nawet wydaje mi sie, ze do konca sie to tam wszystko nie zroslo
Stary 2011-12-01, 21:55   #1352
Mała!
Zakorzenienie

Dot.: Był półmetek jest 100-dniówka. A co potem? PORODÓWKA! Mamcie III-IV 2012 cz. 5

Cytat:
Napisane przez julliczka Pokaż wiadomość
A widzę, że była dośc obszerna dyskusja nad tym miodem spadziowym, ale ja akurat to studiowałam, więc pozwoliłam napomknąć na ten temat, ale już niepotrzebnie w każdym razie póżniej Was nadrobię, bo muszę wychodzić
Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Ja jestem w połowie litrowego słoju miodu gryczanego.
Jeden z najsmaczniejszych miodów (ma bardzo specyficzny smak).
A ja tylko napisałam, że kupiłam miodek spadziowo-lipowy a tu się taka dyskusja toczy fajnie bo dowiedziałam się troszkę o tych miodach.

Też Lubię gryczany

Jeśli chodzi o wagę ...to ja staram się nie żreć jem normalnie a i tak tyję... więc taka mój urok i tyle...obrączka na razie na luzie...wodę złapię pewnie pod koniec...
Dziś cały dzień jem mandarynki

Mikołajki bez prezentów u Nas...ale pod choinkę jak najbardziej

dokucza mi jelito tak jak przy zaparciu

jakaś zakręcona jestem ostatnio...ciągle zapominam o wszystkim...nie mogę się skupić...i od niedawna mam wrażenie jak bym miała coś zrobić ważnego a nie wiem co...?

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 21:58   #1353
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
a Kto to mnie wyśmiał i twierdził ,że się czeka 3 miesiące ?

dobrze,że tak szybko idzie się skonsultować
bo znana mi i ciesząca się dobrą renomą przychodnia diabetologiczna ma takie kolejki. Podobnież jest u mnie w przychodni (przyszpitalnej de facto). No ale pan doktor polecił taką i dobrze

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość

jakaś zakręcona jestem ostatnio...ciągle zapominam o wszystkim...nie mogę się skupić...i od niedawna mam wrażenie jak bym miała coś zrobić ważnego a nie wiem co...?
Też tego czasem doświadczam
A może zapomniałaś o wizycie u lekarza? (żarcik)

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 22:05   #1354
koniakonia
Zakorzenienie

Ja puchnę , ale troszkę, widać to po nogach , koło kostek najbardziej...

A z tym tyciem i niejedzeniem to jest tak,że pewnie organizm się przestawia na oszczędzanie, zużywa się maksymalnie mało na bieżące potrzeby, a reszta szybciutko się w tłuszczyk przekształca....hormony hormony hormony....

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
Napisane przez julliczka Pokaż wiadomość
A widzę, że była dośc obszerna dyskusja nad tym miodem spadziowym, ale ja akurat to studiowałam, więc pozwoliłam napomknąć na ten temat, ale już niepotrzebnie w każdym razie póżniej Was nadrobię, bo muszę wychodzić

Julliczka co studiowałaś , jeśli można spytać ? Bo ja też miałam pszczelarstwo na studiach może to ten sam kierunek
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 22:30   #1355
Kulkaaga
Wtajemniczenie

Ale mi młody dyskotekę urządza w brzuchu - dostał żelki i szaleje
Stary 2011-12-01, 22:37   #1356
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kulkaaga Pokaż wiadomość
Ale mi młody dyskotekę urządza w brzuchu - dostał żelki i szaleje
Moja też szaleje po mandarynkach , kopie mnie rejonach szyjki

Dzisiaj znowu mnie dobiła wiadomość .....zginął mężczyzna , ktory był moją pierwszą poważną miłością....dawno to było, ale sentyment pozostał

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2011-12-01 o 22:40
Stary 2011-12-01, 22:40   #1357
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Mnie też kopie

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 22:42   #1358
Aguśkaa83
Zakorzenienie

To moje dziecie jak wariowalo mi w brzuchu przez ostatnie dni, tak teraz 2 dni spokojniutkie ale rusza sie, pewnie odsypia ostatnie imprezki w brzuszku
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 22:43   #1359
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
To moje dziecie jak wariowalo mi w brzuchu przez ostatnie dni, tak teraz 2 dni spokojniutkie ale rusza sie, pewnie odsypia ostatnie imprezki w brzuszku
fajnie zaczyna, dwa dni baletow i dwa dni spania
Stary 2011-12-01, 22:49   #1360
Kulkaaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja też szaleje po mandarynkach , kopie mnie rejonach szyjki

Dzisiaj znowu mnie dobiła wiadomość .....zginął mężczyzna , ktory był moją pierwszą poważną miłością....dawno to było, ale sentyment pozostał
Zawsze to przykra wiadomośc jak ginie ktoś, kogo sie znało i było z nim blisko

Cytat:
Stary 2011-12-01, 23:00   #1361
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kulkaaga Pokaż wiadomość
Zawsze to przykra wiadomośc jak ginie ktoś, kogo sie znało i było z nim blisko

czekam na powtórkę "porodówki" muszę jakies radosne łzy wylać

Dzisiaj tej koleżance od chorej Córki lekarz powiedział,że widzi jądra i siusiaka, dodam że za 3 tygodnie ma termin, przeraża mnie ten pan doktor, bo to już trzecia zmiana płci
Ale najlepsze jest to ,że ta chora Mała napisała list do Św. Mikołaja,że chciałaby brata i żeby rodzina była w komplecie .Mam nadzieję,że Jej marzenia się spełnią
Stary 2011-12-01, 23:05   #1362
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Dzisiaj tej koleżance od chorej Córki lekarz powiedział,że widzi jądra i siusiaka, dodam że za 3 tygodnie ma termin, przeraża mnie ten pan doktor, bo to już trzecia zmiana płci
Ale najlepsze jest to ,że ta chora Mała napisała list do Św. Mikołaja,że chciałaby brata i żeby rodzina była w komplecie .Mam nadzieję,że Jej marzenia się spełnią
Ojej to chyba opatrzność Boża chciała żeby jej marzenie się spełniło Mam nadzieję, że ta dziewczynka też przezwycięży swoją chorobę
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 23:15   #1363
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Ojej to chyba opatrzność Boża chciała żeby jej marzenie się spełniło Mam nadzieję, że ta dziewczynka też przezwycięży swoją chorobę
Miała być dziewczynka, a tu takie numer, ale Mała mowiła ,że woli chłopca. bo już nie będzie ukochaną córeczką mamusi
Rokowanie nie są dobre, bo IV stopień nowotworu ,najgorszy , w poniedziałek zaczyna chemię .
Tak sobie myślę,że to dziecko może być ratunkiem dla tej dziewczynki, bo przecież może będzie możliwy przeszczep szpiku od rodzeństwa , jeśli krew pępowinowa się nie będzie nadawać.
Stary 2011-12-01, 23:17   #1364
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Miała być dziewczynka, a tu takie numer, ale Mała mowiła ,że woli chłopca. bo już nie będzie ukochaną córeczką mamusi
Rokowanie nie są dobre, bo IV stopień nowotworu ,najgorszy , w poniedziałek zaczyna chemię .
Tak sobie myślę,że to dziecko może być ratunkiem dla tej dziewczynki, bo przecież może będzie możliwy przeszczep szpiku od rodzeństwa , jeśli krew pępowinowa się nie będzie nadawać.
Nadzieja umiera ostatnia. Trzeba wierzyć, cuda lubią się zdarzać

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 23:21   #1365
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Nadzieja umiera ostatnia. Trzeba wierzyć, cuda lubią się zdarzać
Nic innego nie pozostaje ....
Stary 2011-12-01, 23:23   #1366
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
No oby wiecej cech po tatusiu nie odziedziczyl

A odnosnie Twojej kolezanki, mam nadzieje, ze wszystko sie jeszcze ulozy.

---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ----------

konia czytalam w gazecie chyba M jak mama czy cos takiego o tym, ze dzieciatko w brzuszku "uratowalo" swoje rodzenstwo. Jutro jeszcze raz zajrze do tej gazety, zobacze co to za choroba byla u tego dzieciatka.

A teraz uciekam spacdobranoc
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2011-12-01 o 23:25
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 23:29   #1367
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
No tak karolca ma rację: Nadzieja zawsze umiera ostatnia.
Trzeba wierzyć, że się wszystko ułoży

Ja znam taki przypadek gdzie 5 letni chłopiec spadł ze swojego łóżka. Nie było to nic wysokiego, takie zwykłe łóżko. Spadł i uaktywnił się rak u chłopca. Mama robiła wszystko, ale niestety.
Nie wiem czy kiedyś tak było, ale wydaje mi się, że teraz o taką chorobę to naprawdę nie trudno...
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 23:38   #1368
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
No tak karolca ma rację: Nadzieja zawsze umiera ostatnia.
Trzeba wierzyć, że się wszystko ułoży

Ja znam taki przypadek gdzie 5 letni chłopiec spadł ze swojego łóżka. Nie było to nic wysokiego, takie zwykłe łóżko. Spadł i uaktywnił się rak u chłopca. Mama robiła wszystko, ale niestety.
Nie wiem czy kiedyś tak było, ale wydaje mi się, że teraz o taką chorobę to naprawdę nie trudno...
To jest właśnie straszne,że sobie człowiek żyje i nagle taki cios...
Trzeba się cieszyć tym co się ma, szczególnie zdrowiem i doceniać każdy dzień
Stary 2011-12-02, 06:22   #1369
emigra
Zakorzenienie

Dzien dobry

Konia, duzo sily dla tej kolezanki i zdrowia dla jej dzieci

Moje dziecko wczoraj bylo caly dzien bardzo aktywne, jak nigdy normalnie

Sprawdzilam moja wage wieczorem i tak rano pokazala mi 84,8 (czyli od poniedzialku o 1,2kg wiecej) wieczorem bylo 85,5 czyli uznaje za norme, bo jadlam, pilam duzo. Rano na czczo waga wskazala dzisiaj 84,2, czyli o 0,6 kg mniej jak wczraj rano. Przy czym wczoraj trzymalam sie lepiej z jedzeniem . zamiast kilograma mandarynek zjadlam moze z 6 no i trzymalam sie bardzo godzin posilkow, moze to jakies rozwiazanie dla mnie? Zobaczymy dalej. Byle by tak szybko nie wzrastala ta waga, bo ze wzrastac musi to wiem, ale te tempo...
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-02, 07:55   #1370
joanaros
Zakorzenienie

Doberek

Witam się i zmykam do pracy. Co do wagi to zauważyłam że przybywam średnio 0,5kg na tydzień

Zaczynamy 28 tydzień

Edytowane przez joanaros
Czas edycji: 2011-12-02 o 07:58
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-02, 08:24   #1371
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Hej,

wczoraj wieczorem już nie miałam siły odpisywać

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
co kupujecie swoim TŻ na Mikołajki?
U mnie jest taka tradycja ze na Mikołajki kupuje się słodkie i wkłada się do buta wystawionego na parapecie natomiast większe prezenty przynosi Gwiazdor

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-02, 08:28   #1372
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
własnie sobie przypomniałam, bo przedwczoraj była dyskusja na temat krwi pępowinowej. cytat z M jak mama: Do tej pory w Polsce wykonano kilkanaście przeszczepień krwi pępowinowej, z czego kilka u dzieci. Bardzo dobre efekty dały przeszczepienia krwi pępowinowej (pobranej od młodszego rodzeństwa) w leczeniu dzieci z ostra białaczka szpikową i niedokrwistością Fanconiego. W 2008 r. w Centrum Zdrowia Dziecka wykonano przeszczepienie autologicznie komórek macierzystych do mózgu dziecka, u którego w wyniku zatrzymania oddechu i krążenia wystąpił niedowład czterokończynowy, padaczka i oczopląs. W tym przypadku poprawa stanu pacjenta była niewielka(mniej napadów padaczkowych, nieco lepszy kontakt z rodzicami)."
z rozgłosu jaki mają banki krwi pępowinowej wydawało mi sie że te przeszczepy własnej krwi pępowinowej są wykonywane na porządku dziennym. a z tego artykułu wynika, że było tylko kilka i to od młodszego rodzeństwa. a ten ostatni przeszczep to chyba z własnej krwi p.
Mój TŻ ma rzadką genetyczna cukrzycę (typ MODY II) i jest 50% szans że dziecko że nasze dziecko też będzie ją miało, na szczęście objawy pojawiają się dopiero w okresie dojrzewania a nie wcześniej (tzn. przynajmniej niemowlak nie będzie musiał sie męczyc z pompą insulinową). Podobno prowadzone sa badania nad leczniczym wpływem krwi p. w leczeniu komórek trzustki przy cukrzycy. Ale nie wydaje mi się, żeby własna krew p. która także jest genetycznie podatna na cukrzycę mogła naprawić taką trzustkę.

aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-02, 08:47   #1373
Mała!
Zakorzenienie

Dzień dobry

Dziewczyny...ale miałam dziwną noc obudziłam się z płaczem...jejku często mi się to zdarza w ciąży...wcześniej nie no ale obudził mnie mój płacz otworzyłam oczy i zdałam sobie sprawę, że to sen! i dalej nie mogłam się uspokoić i się poryczałam po prostu wstałam i chciało mi się bardzo płakać i tak płakałam o 3:00 w nocy aż zasnęłam

Ubieram się i lecę do mojej przyjaciółki, ciężarówki która leży i się nie rusza bo słabo się bidula czuje...

A waga od wczoraj o 0.5kg do góry ...a jadłam lekko więc już nie wiem o co kaman... biorę to na klatę hehe może tak ma być

Miłego piątku kochane

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-02, 08:54   #1374
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

A ja dzisiaj miałam przyjść na 10 do pracy ale zapomniałam i przyszłam na 8.

A wczoraj była u mnie koleżanka która też jest w ciąży i jak ona mnie śmieszy. Bo ona już od 4 lat siedzi w domu i wciąż mi mówi że ja do pracy to odpoczywać jadę a ona jest zabiegana bo wciąż coś ma do zrobienia i jej jest tak ciężko bo ona będzie miała bliźniaki i jej już tak ciężko ale ja tego nie zrozumiem. No cóż ja jestem w ciąży pracuję na pełen etat jadę szybko po Antka do babci żeby nie siedział tak długo potem szybkie zakupy obiad zabawy kąpiel no i widzicie jak ma mi być ciężko

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-02, 09:00   #1375
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj miałam przyjść na 10 do pracy ale zapomniałam i przyszłam na 8.

A wczoraj była u mnie koleżanka która też jest w ciąży i jak ona mnie śmieszy. Bo ona już od 4 lat siedzi w domu i wciąż mi mówi że ja do pracy to odpoczywać jadę a ona jest zabiegana bo wciąż coś ma do zrobienia i jej jest tak ciężko bo ona będzie miała bliźniaki i jej już tak ciężko ale ja tego nie zrozumiem. No cóż ja jestem w ciąży pracuję na pełen etat jadę szybko po Antka do babci żeby nie siedział tak długo potem szybkie zakupy obiad zabawy kąpiel no i widzicie jak ma mi być ciężko
faktycznie, ty to masz dobrze

Stary 2011-12-02, 09:12   #1376
ivonka7
Rozeznanie

Dzień doberek

Cytat:
Napisane przez adaikaka Pokaż wiadomość

Mam pytanie do dziewczyn z Krakowa... Gdzie robiłyście usg połówkowe?? tak, żeby mi filmik nagrali i pomierzyli maleństwo...
Dzisiaj zaczynam 20 tc więc tak za 2 tygodnie pasowałoby iść
USG genetyczne II trymestru wykonuje się od 18 tyg. do 22 tyg. ciąży.
My byliśmy u http://www.ludwinludwin.pl/. Najnowocześniejszy sprzęt no i specjaliści wybitni w swojej dziedzinie-ja polecam

Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość
Ivonka7, przepraszam jesli juz pisalas i przegapilam - ale dlaczego jest u ciebie 'wizja przedwczesnego porodu'? Masz zagrozona ciaze?
Takie rozpoznanie dostałam po tych moich twardnieniach macicy i muszę być szczególnie wyczulona na to, no i nieustannie szyjka pod kontrolą.

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
To rzeczywiscie niska.
Ja mialam 11,3 i lekarz mi przepisal ten Ferroplex w ampulkach do picia. Niestety cena za opakowanie to 60 zl. Przepisal mi az 3 opakowania.
Mam zamiar pobrac sobie morfologie po pierwszym opakowaniu (bo na razie kupilam jedno) i zobacze czy poziom hemoglobiny sie cos podniosl.
Mysle ze nie bedzie to za wczesnie.
Kurcze :/ ja ostatni wynik miałam jeszcze niższy: hemoglobina: 9,9 a hematokryt: 29,30 ale lekarz nie zalecił dodatkowego żelaza. Zobaczymy jaki będzie następny wynik.

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
Poza tym mam jeszcze jedno pytanko co do tabletek antykoncepcyjnych a karmienie piersią czy można je brać podczas karmienia?
Ja nie wyobrażam sobie wprowadzać do organizmu dziecka hormonów, jak dla mnie jest to okropne. Przecież wiadomo że przenikają do mleka matki.

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
To nazywa sie Nuvaring i to sa takie silikonowe ringi ktore aplikuje sie do pochwy (jak tampon) i one uwalniaja hormony - kiedys je stosowalam i bylo ok. Maja malo hormonow, nie mialam po nich zadnych skutkow ubocznych, aplikujesz ring i mozesz trzymac go przez trzy tygodnie (ja wyjmowalam oczywiscie zeby przemyc itp bo to raczej niezbyt higieniczne ) potem tydzien przerwy i znowu. Moze byc do trzech h poza pochwa, jesli dluzej to trzeba sie czyms dodatkowo zabezpieczac. A wyglada to tak :
NUVARING
Mnie mój zapobiegliwy lekarz opowiadał mrożące krew w żyłach opowieści o przypadkach śmiertelnych właśnie po Nuvaring. Problemy z oddychaniem i nagminna zakrzepica. A dawka hormonów wcale nie mniejsza niż gdzie indziej i nie uwalnia się równomiernie- więc też mnie to nie przekonuje.

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Co do antykoncepcji też się zastanawiam nad tym co po ciąży... do tabletek raczej nie wrócę, bo boję się trochę zakrzepicy (zaczynają mi się robic żylaki) no i myślę nad innymi perspektywami. Prezerwatyw nie znoszę;/ Kalendarzyk odpada, bo mam nieregularne cykle.. A o co chodzi z tym krążkiem? to co innego niż spirala?
Krążek też uwalnia hormony więc zakrzepica też grozi

Powiem wam jeszcze taką rzecz odnośnie antykoncepcji, moja mama trafiła kiedyś na badanie kliniczne genomu- sprawdzające ryzyko chorób nowotworowych i złożonych. Wynik dotyczył jej i jej żeńskich potomków. Zdziwiło nas że otrzymała w zaleceniach jasne ostrzeżenie żeby unikać zażywania środków hormonalnych ze względu na ich wyjątkową zdolność do stymulowania raka piersi i jajnika.
Wiem jedno, że takie badanie robi odsetek ludzi a prawda jest taka że antykoncepcja hormonalna jest szkodliwa i tyle Mój mąż nie pozwoli mi nigdy brać hormonów i jestem mu za to wdzięczna.
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-02, 09:19   #1377
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Powiem wam jeszcze taką rzecz odnośnie antykoncepcji, moja mama trafiła kiedyś na badanie kliniczne genomu- sprawdzające ryzyko chorób nowotworowych i złożonych. Wynik dotyczył jej i jej żeńskich potomków. Zdziwiło nas że otrzymała w zaleceniach jasne ostrzeżenie żeby unikać zażywania środków hormonalnych ze względu na ich wyjątkową zdolność do stymulowania raka piersi i jajnika.
Wiem jedno, że takie badanie robi odsetek ludzi a prawda jest taka że antykoncepcja hormonalna jest szkodliwa i tyle Mój mąż nie pozwoli mi nigdy brać hormonów i jestem mu za to wdzięczna.
gdzie twoja mama trafiła na taka diagnostykę? bo takie badanie jest dosyć drogie, czy to była jakaś społeczna kampania przeciw nowotworom?

Stary 2011-12-02, 09:20   #1378
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
ech no nie do końca, a przynajmniej nie zawsze... nie wiem czy wiesz i obyś nigdy się o tym nie przekonała, ale antykoncepcja hormonalna może być stosowana jako lek. Ja otrzymałam dość silne tabletki Cilest jako bardzo młoda dziewczyna i to nie z powodu współżycia tylko z powodu stanu zdrowia. Niestety jak ktoś ma skłonność do endometriozy musi leczyć się hormonami - bo ma dwa wyjścia albo hormony, albo tworzenie się bolesnych torbieli :/

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-02, 09:36   #1379
ivonka7
Rozeznanie

Tak, ja rozumiem że ktoś zażywa leki z konieczności -bo każdy lek ma skutki uboczne i nie wykluczam że kiedyś może mnie spotkać taka sytuacja.Oby nie -ale dobrowolne trucie siebie nie przekonuje mnie.

aaaga to było badanie kliniczne - jeden z ośrodków badawczych miał taką ofertę. Nie było to bezpłatne ale relatywnie tanie w porównaniu do standardowej ceny.
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-02, 10:17   #1380
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość

eh... szkoda słów na tę koleżankę... uwielbiam gadanie typu "ty nie wiesz jak to jest..", "zobaczysz jak to będzie.."... szczególnie kogoś kto nie bardzo zna naszą sytuację..

---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

Cytat:

Krążek też uwalnia hormony więc zakrzepica też grozi

aha czyli krążek odpada..
Ja też brałam udział w takich badaniach genetycznych razem z moją mamą. Prorgam sponsorowany przez miasto bodajże.. (i to moje rodzinne, czyli nie takie wielkie..) Wykrywanie mutacji genetycznych odpowiedzialnych za raka piersi i jajników.

Co do tabletek anty to ja słyszałam że jeśli już to zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory piersi a wlaśnie u kobiet sotsujących antykoncepcję hormonalną radziej występują: rak trzonu macicy i jajników..
I to wszystko nie jest potwierdzone do końca bo przyczyną takie oceny może byc fakt iż kobiety biorące tabletki częściej pojawiają się u ginekologów, częściej robią badania i po prostu byc może dlatego częściej są u nich wykrywane choroby.. Mi tak mówił lekarz.. Bo też o to pytałam. A hormony brałam jak mag_99 - musiałam poniekąd.
Tym czego się boję przy tabletkach ostatnimi czasy to tak jak już pisałam - zakrzepica i tylko dlatego chyba do nich nie wrócę..

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości