![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośniczki Francji i języka francuskiego
serio? oj ja zakrecona bylam wczoraj
ale fakt raz musielismy przelozyc wylot o kilka dni przez ten durny strajk dobrze ze mialam bilety na inny dzien tez kupione Edit : ,Madzieeek postanowilam przeczytac twojego fotologa od samego poczatku niesamowite fotki i wogole wszystko tymczasem milej niedzieli - ja zmykam do pracy Edytowane przez irenkaaa Czas edycji: 2011-11-27 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Tylko śmiać mi się chce, jak komuś znajomemu chcę coś opowiedzieć, a słyszę: "Wieeeeem, czytałam na fotologu!" ![]() Dziś to ja życzę miłego popołudnia i w ogóle tygodnia - ja spadam do pracy na 12, po wczorajszym koncercie mojej ukochanej IRY jestem tak naładowana pozytywnymi emocjami, że szok! ![]()
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
no wiesz widze ze jest sporo ale wciaga
![]() ja dzis po imprezie wiec ledwo zyje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
BAN stały
|
Cześć dziewczyny, przyłączam się do tematu
![]() Właśnie wróciłam z przedłużonego weekendu w Chartres i mogę zapewnić, że nie był to mój pierwszy i ostatni raz we Francji. W Święta wracam do tego magicznego miejsca, a jak wszystko pójdzie po mojej myśli, to i w Sylwestra tam zostanę. Jestem po prostu zachwycona! Ten klimat, ta atmosfera, ludzie, sztuka, przepyszne jedzenie..mogłabym tak pisać i pisać. W podstawówce trzy lata uczyłam się francuskiego, ale nie z własnej inicjatywy. Tak naprawdę nigdy nie wykazywałam jakiegoś specjalnego zainteresowania Francją. A teraz sobie pluję w brodę, że tak mało przykładałam się do nauki tego języka. Mój wiedza zaczyna się na Je m'appelle Hania i..właściwie na tym się kończy ![]() A teraz zabieram się za oglądanie fotologa Madzieeek. Kurcze, mimo tych kilku, krótkich dni, nie mogę się jakoś przestawić na polskie życie ehh. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
witaj
czyzby tz francuz ? ja mam dopiero wolne w pon wiec ledwo do domu wracam o 23 ![]() mary jak tam nastroj przed wyjazdem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
BAN stały
|
Niee, nie. Chociaż przyznam, że podczas mojego krótkiego wyjazdu Francuzi starali się mnie oczarować równie mocno jak ich kraj, poniekąd im się to udało, bo chętnie do nich wrócę.
![]() Ojczulek najdroższy się przeprowadził do Francji. Ku mojemu początkowemu smutkowi i przerażeniu, wydaje mi się, że nie była to taka straszna decyzja. ![]() A Wy w Polce mieszkające, czy na cudownej francuskiej obczyźnie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
ja mieszkam z moim Francuzikiem w Irlandii ale kiedys zamierzamy wyjechac do Fr.
jedyna przeszkoda to moj jezyk puki co no i pooszczedzac cos trzeba by ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
BAN stały
|
Mogę być trochę wścibska i zapytać jak się porozumiewacie z TŻtem?
![]() No właśnie, mój język to też tragedia. A, że ojczulek jest z Francuską (jeszcze jej nie poznałam), która ma dzieciaki, to zaczęłam się zastanawiać czy aby nie powinnam podszkolić języka. W końcu, jeżeli ojczulek spełni swoje plany ślubne, to bądź co bądź, będziemy rodziną. Poza tym, jak wyżej pisałam, Francja mnie w sobie rozkochała na amen, nie wyobrażam sobie nie wrócić tam. Tak sobie dzisiaj leniwie siedzę i myślę, że może poszukam jakiegoś kursu..Z drugiej strony, najlepiej to by chyba było gdybym zamieszkała na pół roku w FR - wtedy nauka języka jest nieunikniona. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Imperatorowa Undi I
|
my porozumiewamy się po angielsku, francuskiego uczę się dopiero od niedawna
![]()
![]() |
#190 |
Raczkowanie
|
U mnie tak samo. Czyli po angielsku. Mieszkamy we Francji, takze chcac, nie chcac chodze na kurs i staram sie gadac i gadac
![]()
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
my sie po angielsku porozumiewamy
francuskiego to dopiero mam kurs wykupiony i mase dvd w domu ale na czasobrak cierpie bo z pracy wracam dokladnie o tej porze ostatnio coprawda jak latamy to rodzinka cos ze jeszcze nie mowie po francusku sie dziwi ale widac przywykli ze wolno sie ucze i sami mowia ze mam czas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do kursu to koniecznie albo zapisz się albo staraj się czegoś sama pouczyc,SZCZEGÓLNIE gramatyki i wymowy. Za granicą uczysz się słownictwa,nikt Ci zasad gramatycznych nie wyłoży,a kilka czasów trzeba znać.Teraźniejszy,dwa przeszłe i 2 przyszłe co najmniej. Ja mam na szczeście od 1 roku lektorat z francuskiego i jak pierwszy raz pojechałam to już trochę kumałam co te żabojady tam trajkoczą.Tak 5 przez 10 ale było! Naprawdę polecam naukę jeżeli jesteś zainteresowana tym krajem na tyle zeby tam trochę czasu spędzić.Ja dziękuję Niebiosom że miałam francuski zanim się moja przygoda z Francją zaczęła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Witam, chciałam dołączyć jeśli można do waszego grona. Języka francuskiego uczyłam się - oj bardzo bardzo dawno temu - ale teraz wracam do niego i sobie odświeżam
Uwielbiam ten kraj, ich kulturę, modę, jedzenie a przede wszystkim sposób w jaki sposób dekorują swoje wnętrza. Jest on dla mnie inspiracją, gdyż powoli zmieniam wnętrze swojego domu. Lubie mieszaninę stylu prowansalskiego/schabby chic/retro. Mówi się że Francuzi, nie lubią mówić w obcym języku - szczerze nie dziwię się im - swoją postawą pokazują, że szanują swój kraj i język. A największym marzeniem jest zwiedzić ten kraj, zwłaszcza miejsce, z którego wywodzą się przodkowie rodziny mojego męża.
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
hey
aa skad sa przodkowie meza? Francuz czy polak z franciskimi korzeniami? Ufff ja mam w koncu wolne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
Mąż polak z francuskimi korzeniami - pradziadek w armii napoleonskiej walczył - po porażce pod Moskwą nie mógł wrócić wtedy do kraju i został na wschodzie Europy po czym jego potomkowie zawędrowali do Polski. A pochodzili z terenów Szampani
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
no super super
ja sie w koncu zwleklam Marry gdzie jestes? znalazlas juz busy na Beauvais ? milego pobytu zycze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
BAN stały
|
Cześć dziewczyny, jak Wam poniedziałek mija? U mnie zimno, szaro i mokro. Brrr. Nie cierpię takiej pogody.
Weekend zdecydowanie za szybko mi minął, ale całkiem przyjemnie. Poszukiwałam bowiem z przyjaciółką kursów francuskiego (okazało się, że moja bliska przyjaciółka również chętnie podszkoli się z języka, obie uczyłyśmy się w podstawówce i obie nic nie pamiętamy ![]() ![]() Co do języka, koleżanka z pracy mojej mamy poleciła jej jakąś szkołę francuskiego przy Brackiej (ze stolicy jestem ![]() Dziewczyny, a wiecie jak ma się sprawa z pracą we Francji? Łatwo znaleźć czy raczej nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
mi pon i wt calkiem przyjemnie powinien minac bo mam wtecy zazzwyczaj wolne ( praca od sr - nd) aktualnie na zakupach jestem i nadrabiam wizaz z tel i troche mi tel zamarza
u nas zimno i wietrznie caly rok wiec jakos przywyklam potem zapowiada sie popoludnie z filmami i slodkie lenistwo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny, mogłabym się dołączyć do zachwytów nad Francją?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
jasne hey witaj
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
17 grudnia przyjadą po mnie samochodem co mnie nie do końca cieszy bo nie będę miała okazji sobie posprawdzać co i jak:/ ale w styczniu już sama wrócę na lotnisko ![]() kurde jaka pogoda,na śląsku to Białe Coś(jak to w Programie 3 Polskiego Radia)padało dziś!Z takim wiatrem że masakra.F.U.J! ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- czy to nasza następna Marie na wątku? ^^ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
nie lubie tego bialego
![]() szkoly,busy, pracy prawie wtedy niemam , w domu zimnica straszna oby bialego nie bylo w tym roku za duzo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
można powiedzieć że Marie
![]() zafascynowałam się Francją na lekcjach francuskiego w liceum, ponieważ nasza nauczycielka była kompletnie ześwirowana na jej punkcie i często tam jeździła (nigdy nie zapomnę, jak któregoś razu pojechała do Prowansji na Wielkanoc i kupiła olejki lawendowe - w całej szkole nimi pachniało ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Wtajemniczenie
|
Ech, a ja czekam właśnie na śnieeeeeg! I chciałabym, żeby było go duuuuużoooo! Bo jestem zapaloną snowboardzistką od jakiegoś czasu! I właśnie nabyłam nowiutką dechę, miałam ochotę wypróbować ją w niedzielę w Białce Tatrzańskiej, ale pogoda mnie zniechęciła. Co prawda wyciągi już działają, stok naśnieżony z armatek, ale w niedzielę, kiedy się wybierałam to akurat było ciepło, mokro i wietrznie - słowem pogoda do d. :p
Marzy mi się połączenie deski i Francji - czyli białe szaleństwo np. w Les Trois Vallées, ale kurde nie mam szans na urlop w zimie, a poza tym tam pieruńsko drogo! Nawet w Dolomitach jest taniej z tego co wiem ![]() Więc lipa. Pozostają polskie ewentualnie Słowackie stoki weekendowo.
![]() |
#206 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ehh ja to nie cierpię zimy. ![]() ![]() miucciaable , a jak tam pogoda we Francji? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() za to mam tu ciagla jesien i juz niemoge deprecha musze ruszyc z tym kursem bo wykupiony i malo ruszylam wczoraj troche i w tamtym tyg cos |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
ja tam ze wszystkich pór roku najbardziej lubię zimę. nawet jak jest -30 stopni i śniegu po kolana
![]() ![]() szkoda że w Paryżu w zimie niezbyt ładnie jest (nie licząc dekoracji świątecznych) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:01.