|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1741 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Amelka jest już z nami,na resztę dzieciaczków czekamy z otwartymi ramionami.I/I
Cytat:
A teraz jeszcze nic mi się nie zrobiło ![]() Ale to 7 miesiąc więc wiesz... jeszcze jest czas. Ja postawiłam na oliwkę. Słyszałam od 3 znajomych i to szczupłych dziewczyn, że stosowały od początku ciąży i nie mają ani jednego rozstępu. Ja się smaruje cała bo należę do tych co mają suchą skórę od początku ciąży. Na początku Johnson, ale zostawiała plamy, potem bambino i też... a teraz stosuje już chyba 3 butelkę z HIPP i jestem zadowolona... Zobaczymy jak będzie na końcu ciąży. ![]() Miłego dzionka Wam życzę, ja uciekam na uczelnie. A co do słomianych wdów to ja też się zaliczam bo męża mam tylko w weekendy, a w tygodniu jestem sama z Hubertem ( ale w brzuchu ) w Poznaniu. I jeszcze mi się przypomniało - wczoraj tyle z Was miało kiepski humorek. Ja się do nich też zaliczam, nie wiem czy to pogoda czy coś... ale wszystko mnie bolało, najchętniej bym spala itp. po prostu dzień bleeeee |
|
|
|
|
#1742 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Amelka jest już z nami,na resztę dzieciaczków czekamy z otwartymi ramionami.I/I
Cytat:
To Hipp nie zostawia plam? na ubrankach małego mam pełno plam z pierwszego okresu jego życia, córki postanowiłam nie smarować oliwką ;p ale jeśli któraś jest bezplamowa... to byłoby to lepsze rozwiązanie w sumie
|
|
|
|
|
#1743 | |||
|
Rozeznanie
|
Witam.... Dziś ostatni poranek w domciu... jutro 7:30 muszę być w szpitalu
buuu... tak nie chcę... Cytat:
... ale smarowałam zawsze- najczęściej po kupce, nawet jak pupa była zdrowa bo "lepiej zapobiegać niż leczyć" , tak też czytałam, że kremy na odparzenia tworzą delikatną warstwę ochronną na skórze dziecka, która zapobiega pojawianiu się odparzeń... a wiadomo, że odparzenia mają dzieci nie tylko dla tego, że za rzadko pieluszki się zmienia tylko pupa malucha (jak i cała skóra) są wrażliwe a kupka i siku są kwaśne i ostre więc szybko podrażniają... , więc moim zdaniem lepiej smarować żeby dzidzia nie miała odparzenia niż czekać aż się pojawią - ciężko je wyleczyć i do tego strasznie dzidzie to potem boli...A ja na pupę będę stosowała: Babydream krem przeciw odparzeniom (z Rossmana - miałam dla synka i był super!) HIPP - krem na odparzenia Sudocrem Alnatan Bepanthen nie wszystkie na raz, ale też nie tylko jeden ciągle ![]() To zależy czy typowo ciążową czy normalną ja odzież ciążową kupuję taki rozmiar jak nosiłam przed ciążą czyli M/38, a koszule kupiłam do karmienia taką: http://allegro.pl/5kolorow-bocian-ko...915789129.html Zamówiłam rozmiar L (czyli jeden większy niż noszę - choć na aukcji jest to niby L/XL) i przymierzałam ją - jest dobra na mnie teraz z brzuszkiem i to tak jak powinna być - czyli wcale się nie opina, więc po porodzie też będzie taka "luźniejsza" ale ja tak wolę, to w końcu ma być wygodne i do spania, nie chcę przecież świecić tyłkiem z pod obcisłej mini koszulki ![]() ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Cytat:
Właśnie UWAGA CO DO ZASYPEK! czytałam kilka dni temu w takiej gazecie zdrowotnej co ją w aptece się czasem dostaje, że nie powinno się stosować zasypek u dziewczynek głownie chodzi o połączenie zasypka + krem, bo zasypka lubi się wtedy na pupie zbrylić a powstałe w ten sposób kuleczki dostają się do cewki moczowej i tworzą podrażnienia lub nawet zapalenia... zresztą połączenie zasypki + krem nie jest dobre w rzadnym wypadku, ale podkreślali, że najbardziej chodzi o dziewczynki, bo mają "łatwiejsze dojście" no i krótszą cewkę moczową ![]() ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
![]() Zaś szwagierka nigdy synkowi nic z siusiakiem nie robiła (niedługo będzie miał 3 lata) i teraz jest problem - skórka mu w ogólne nie schodzi, a jak robi siku to siusiak aż puchnie (bo mocz wpada właśnie pod tą skórkę) byłą u chirurga i czeka go zabieg pod znieczuleniem ogólnym właśnie na tego siusiaka
Tomuś - 17.09.2007 Pierścionek - 14.02.2012 Sakramentalne TAK - 11.06.2011 Martynka- 23.02.2012 ...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic... Edytowane przez MartuNiunia87 Czas edycji: 2011-12-06 o 11:07 |
|||
|
|
|
#1744 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co do kremów to ja tez chce mieć hippa ( uwielbiam zapach ich oliwki, i chyba kupię cała linię pielęgnacyjną) alantan ( bo można też na sutki stosować) linomag ( znajoma używała i byla zadowolona) być może babydream nie wiem jak z zasypką czy bedę używać czy nie pewnie jak by się pojawiły jakieś problemy, to poproszę położną o radę
|
|
#1745 | |
|
Rozeznanie
|
Dzwoniłam do apteki i mam iść do nich zrezygnować z tego zamówienia i dopiero później złożyć nowe zamówienie. Dziwne, ale cóż. Teraz zastanawiam się jaki krem na pupcię wybrać...
Najlepsze siateczkowe ![]() Cytat:
Dzięki za odpowiedź odnośnie koszuli ![]() A ja przed chwilą wypiłam sobie cappucino Zrobiłam sobie maszynką z Ikei za chyba 5 zł Pycha!!!! Do tego czekolada od Mikołaja i chyba do Świąt odpuszczam sobie słodycze ![]() ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- To w końcu Alantan czy Bepanthen można na sutki stosować? Kojarzę, że po Bepanthenie nie trzeba myć sutków przed karmieniem a teraz czytam w opisie tej maści, że trzeba... Zgłupiałam
|
|
|
|
|
#1746 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...parzeniom.html To jest krem PRZECIW odparzeniom więc taki do smarowania przy zmianie pieluchy ![]() Ja zamawiam właśnie całą linię kosmetyków HIPP - stosowałam je dla synka i byłam zadowolona - no i ten zapach 1. Płyn do kąpieli 2. Szampon do włosków 3. Mleczko nawilżające 4. Krem na wiatr i niepogodę 5. Krem przeciw odparzeniom I wszystkie zamówione na allegro oryginalne niemieckie te w PL też są dobre, ale jednak niemieckie kosmetyki zawsze się różniły w sensie, że na plus ![]() ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
KREM i MAŚĆ MAŚĆ http://www.i-apteka.pl/product-pol-2...-masc-30g.html KREM http://www.i-apteka.pl/product-pol-1...-krem-30g.html Alantan: KREM http://www.alantan.pl/Alantan-leki/A...-Plus-krem.php MAŚĆ http://www.alantan.pl/Alantan-leki/A...-Plus-masc.php MAŚĆ http://www.alantan.pl/Alantan-leki/A...antan-masc.php ![]() ![]() ![]() Lece do sklepu bo muszę dzieciaką paczki porobić a czekałam od 9 na faceta od gazu i dupa nie ma go a nie mam już czasu... idę
|
|
|
#1747 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1749 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1750 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to nie jest tak, że jak używasz za dużo kosmetyków to masz rozstepy a zabiegów jest sporo - głeboki peeling chemiczny z tca - mezoterapia - mikrodermabrazja - laser - prądy Cytat:
zobaczymy a co do skóry to ja bym zrobiła peeling enzymatyczny i zainwestowała w dobre serum+krem - mnie taka mieszanka zawsze ratuje Cytat:
mam nadzieje ze tz nie był na Ciebie zły u nas się kilka razy zdarzyła odwrotna syutacja i to ja oberwałam niechcący w nocy ![]() swoją drogą czemu te sny ciążowe są takie realistyczne ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
a ja miałam mieć spotkanie z położną dzisiaj, już cała gotowa się zbieram do wyjścia a ta mi dzwoni, że pędzi do porodu ![]() jestem z nią umówiona na piątek w szpitalu to obczaję to nowe skrzydło przynajmniej
|
||||||
|
|
|
#1751 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny ! Jejku tempo wpisywania postów jest zabójcze. Weszłam na "liście spadają...." a tu nowy wątek już jest i to 59 strona. Widzę ze zostałam wpisana na listę mamuś zaginionych, więc już jestem
Ze mną i z maluszkiem odpukać wszystko wporządeczku, teraz więcej będę w domku to może uda mi się nabierząco być z Wami Termin mam na początek lutego i nie mamy dla naszego Słoneczko jeszcze nic. Postaram się nadrobić starsze posty, bo tam skarbnica wiedzy ale będę też pytała bo tu mamusie takie otrzaskane że ho ho, a mnie póki co wszystko przerasta![]() Idę robić obiadek bo dzisiaj zapiekanka brokułowa a potem siądę i będę powolutku nadrabiać ![]() Buziaki dla wszystkich przyszłych mamuś
|
#1752 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Co do zasypek słyszałam ,ze dla dziewczynek można używac tylko na pupę nie na pimpuchę i że bardzo dobra jest mąka ziemniaczana
|
|
#1753 |
|
Zakorzenienie
|
Ad napletek: mnie i położna i lekarka (inna przychodnia) mówiły, żeby delikatnie odciągać, żeby nie zarosło... a nie żeby koniecznie mocno zeszło... Nowa szkoła mówi żeby nie ruszać i jedna moja koleżanka tak robiła, ale słyszałam też o przypadku operacyjnym, więc ja bym wolała jednak odciągać kolejnym dzieciom...
Mój synek miał wg mojej lekarki za słabo odciągnięte w wieku 6msc (więc pewnie jakbyśmy w ogóle nie robili to by było jeszcze gorzej) i wysłała nas do chirurga, który naciągnął trochę mocniej i kazał codziennie delikatnie, żeby nie uszkodzić - bo mniej więcej zacytuję: Tam się zbiera brud, tak jak w zagłębieniu pupy - jak się troszkę nie rozsunie pośladków to się pupa nie domyje... z siusiakiem podobnie, dziecko trzeba nauczyć że się myje od małego (leciutko naciągnąć i lekko opłukać - nic nie trzeć, nic nie naciągać na siłę). Ale najgorsze co można zrobić to naderwać... Koniec mniej więcej wypowiedzi Potem się zaparłam i szukałam jeszcze w necie informacji, ale mniej forumowych a bardziej medycznych - i znalazłam ![]() ![]() ![]() Jakiś znany lekarz wypowiadał się na konferencji - cały filmik był, mniej więcej takie wnioski: - siusiak to nie tabu - trzeba delikatnie naciągać żeby nie zarosło, a nie żeby odciągnąć napletek - dziecka NIE MOŻE to boleć... - NIE Odciągać - do 2 lat to jest norma że jest zasłonięte, tam pod spodem jest taka maź i ona jest przylepiona i tak ma być - nie zmywa się tego - jak zarośnie, to źle bardzo, bo choć zabieg pod znieczuleniem (z reguły bez...) to potem bardzo boli dziecko przez tydzień i się może wdać zakażenie, bo tam przecież blisko do moczu itp... - podobnie jak się naderwie, to też bardzo źle, albo nawet gorzej, bo może krzywo się zrosnąć i wtedy może się znów skończyć operacją... może też wdać się zakażenie, dlatego nie powinno się pozwolić położnym ani lekarzom na stosowanie tej praktyki (spotyka się ją jeszcze niestety), poza tym źle zrośnięte może utrudniać stosunki seksualne w wieku dorosłym - cośtam z nerwami uszkodzonymi - nie szorować, tylko delikatnie płukać - nie pozwolić nikomu zrobić dziecku krzywdy - naderwać, albo za mocno naciągnąć (szczególnie trochę starszemu) - bo może to (ból)spowodować problemy z higieną oraz psychiczne związane z seksualnością w późniejszym czasie To tyle co pamiętam - znalazłam filmik 1,5 roku temu na jakimś portalu medycznym, niestety nie zapisałam linka, więc nie mogę się podzielić - ale może któraś jeszcze znajdzie... |
|
|
|
#1754 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Agatku, ja Ciebie zawsze, wiec czasem jak dostaniesz, to tak z milosci. A tych slodkosci mi nie wysylaj, bo ja mam zakaz i dlatego mi tak ciezko je ogladac
![]() Boro, oj chwalisz, chwalisz i to jak chwalisz !!! No, ale jak sie nalezy, to co nie chwalic??? I w takim razie rzeczywiscie nie pozyczaj go Agatkowi, bo ten zboczuch jeszcze gotowa nie oddac ![]() Cytat:
No,ale faktycznie sie nameczylas w nocy Mnie z kolei strasznie bola plecy. Nie mam tutaj swojego weza (poduszki-kojca), do tego lozko nie nalezy do najwygodniejszych i bardzo to czuje ![]() Cytat:
![]() Lasencje, ale super wiadomosc tz mi wczoraj przekazal. W tym szpitalu, w ktorym chcemy rodzic, zz jest za darmo !!!!!!! Kamciurko, daj znac, czy dzisiaj Tobie pasuje Bo ja od jutra nie wychylam sie z domu do obrony. Chyba ze jeszcze wtedy w piatek, ale to tak dobrze po poludniu.
|
|
#1755 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To się jednak już zacznij zbierać, potem jest ciężko - duży brzuchol, albo obrzęki (mało jest takich co chętnie latają po sklepach) a zawsze może coś wyskoczyć i wszystko będzie kupować facet - a to różnie wychodzi ;P - wiem z doświadczenia ![]() Co do odparzeń to z synkiem leczyliśmy odparzenia po szpitalu... potem już nie miał - najlepiej działa chyba likwidacja chusteczek i przejście na wodę z watką (mniejszy ból dla dziecka przy myciu, no i nie ma niczego co by mogło uczulać, jeśli odparzenie wynika z uczulenia) + sudokrem i dopiero potem sprawdzaliśmy chusteczki, jak się wyleczył - najpierw używaliśmy tych delikatniejszych, potem jakie podpadły na promocji ![]() a na stałe nie stosowałam kremów - jak się szybko przebiera, to nie ma kiedy się odparzyć przez całe 2 lata miał tylko po szpitalu odparzenia i może max 3 razy dodatkowo... i kilka razy leciutko zaróżowione - wtedy dawałam kremik dodatkowo oczywiście i przy następnym przebieraniu już śladu nie było...
Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2011-12-06 o 12:22 |
|
|
|
|
#1757 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
peelingu enzymatycznego nie mam ale sobie chyba cienko kwasy nałożę - krem zamówiłam sobie wczoraj na allegro, a serum tez mam, więc dziś wieczorem zaczynam akcję naprawczą - nowe skrzydło pewnie super ekstra zazdraszczam , jak sobie myślę o moim szpitalu, to mnie skręca, ale z drugiej strony mam blisko, no i mój lekarz jest tam na miejscu...
|
|
#1758 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
daj znać jakie są![]() MissZuzia no pięknie! męża z plaskacza bić i to za to że jest![]() Cytat:
teraz póki co nie mam ani pół rozstępa(tfu tfu odpukać) powiem ci że dziecko ma takie ogromne klejnoty że aż sama byłam zdziwniona jak zobaczyłam u synka koleżanki! i pytałam czy to takie normalne bo one taaakie wielgaśne były Cytat:
Cytat:
jestem po wizytacji- wszystko piękne długie i zamknięte ale mam jeszcze 2 tyg leżeć (jestem prze happy bo to niedługo) a później niech się dzieje co chce ginka pochwaliła mój brzuś bezrozstepowy i miękkino i pytałam o GBSa(ginka to moja była sąsiadka świetna babka i kiedyś mówiłam do niej ciociu- więc na bank by na mnie nie oszczedzała ani nie życzyła mi źle) powiedziała że była teraz na konferencji na ten temat też i jak wyjdzie nam paciorkowiec to i tak antybiotyk go nie zwalczy przy porodzie- statystyki są takie same(dla bez leczenia antybiotykiem jak i z leczeniem) i bez sensu sie stresowac i faszerować - jest tak samo jak z cytomegalia- co z tego że wiesz że ja masz jak leczyć jej nie można- bo nie ma lekarstwa jeszcze- a tylko się stresujesz a co do pępków to też pytałam - nic nie stosować/kupować chyba że coś się będzie działo to wtedy ocinesept albo te leko gaziki albo coś innego to się zdecyduje wtedy- położna przyjdzie i powie jeśli już to tyle co się dowiedziałam mam nadzieje ze cos pomogłam uziaki
|
|
#1759 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
|
#1760 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jesli postanowilas sobie kwasy robic to delikatnie zebyś przebarwień nie dostała migdałowym najlepiej, broń Boże glikolowymCytat:
a mi położna pępek radziła tak czy siak psikac octeniseptem co człowiek to inna teoria
|
||
|
|
|
#1761 |
|
Zakorzenienie
|
Tyle stron do nadrobienia a jeden dzień mnie nie było bo skończyła nam sie umowa ale juz jestem
|
|
|
|
#1762 |
|
Wtajemniczenie
|
Nikotynko, a jak z mikrodermabrazja i kwasami przy karmieniu, mozna?
|
#1763 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No ja ostatnio miałam problem nogi ogolić a co dopiero inne okolice. Jak powiedzialam Tz ze bedzie mi musiał pomóc jeśli nie chce spać z gorylem to się zaczął śmiac ze rozpala ognisko a ja przez nie sobie poskacze ![]() ![]() podziwiam |
|||
|
|
|
#1764 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1765 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
a co do goryla to Cytat:
do mojego to nie przemawia, ale mamy juz tak długo post, że odliczamy dni do zdjęcia pessara az powiedziałam tztowi wczoraj zeby sobie urlop zaplanował ![]() ![]()
|
|||
|
|
|
#1766 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() za wizytę. No i weź tu bądź człowieku mądry i pisz wiersze jak nawet każdy lekarz co innego mówi . A ja dziś się przyłączam do tych zdołowanych. Listonosz właśnie przyniósł mi opłatek od mamy. Eh kolejne święta zdala od rodziny... |
|
|
|
|
#1767 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Ja mam seni- wielorazowe
A niby czemu? I czym w takim razie smarować? Niczym? ![]() Rozstępy masz na kolanach?? mi na brzuchu brakuje, ale go smaruję od początku, a z dupą i cycami to od czasu do czasu, albo w ogóle bo stwierdziłam "toć mi już nic nie urośnie" i co? pod cycami już mam ![]() Faajniee Cytat:
![]() A te piwo, które mam nazywa się: "KARLSQUELL MALZ" ![]() Cytat:
Ty, wiesz, że ja też miałam dzisiaj mnóstwo głupich snów?? szok, śniło mi się, że miałam duchy w domu i mnie podnosiły do góry i jeździłam po suficie musiałam troszkę odczekać przed ponownym zaśnięciem, co by nie wrócić do ostatniego snu ![]() Cytat:
Po przetarciu chusteczką nawilżającą trzeba potem na sucho, bo jak nie, to ja nie wiem czy się wsiąknie ja bym chciała coś takiego, gdzie szybko wsiąknie i nie będę czekać i obziębiać pupci A ja na pupę będę stosowała: Cytat:
moim zdaniem albo to, albo to, żeby nie mieszać i nie komplikować, hm?? Nie wiem co myśleć ![]() Cytat:
a sutki świecą wtedy jak psu jajca
|
|
#1768 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co do golenia, to ja zatrudnilam do tego tzta i bardzo ladnie mu poszlo ale smiesznie tak... golil mnie, jakby golil siebie na buzi - komicznie to wygladalo ![]() Cytat:
Cytat:
tylko wiory beda sie sypac ![]()
|
|
#1769 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale nie szalejcie zanadto po zdjęciu tego pessara, coby wam się Bobo nie wystraszylo, i Tatuska nie ugryzło ![]() ---- Dziewczynki szukałam w klubie ale nie widziałam Przepis na kluski z ziemniaków i białego sera, poratujcie, bo mam ogromną ochotę, a nigdy ![]()
40 42 44 46 .... 64 zapuszczam włosy Szczęściem jednego człowieka jest drugi człowiek.L&Ł Edytowane przez pozycja77 Czas edycji: 2011-12-06 o 13:14 |
|
|
|
|
#1770 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no właśnie mam pod kolanami Cytat:
![]() nie ma za co oj bedzie się działo tacy wyposzczeni
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:36.

buuu... tak nie chcę...
Oj ja mam tylko 'delikatny balsam nawilżający' czy coś takiego z nivei 500 ml i chciałam smarować po kąpieli co 2 dzień, a tak to niczym jakby nie miał dzieciaczek żadnych odparzeń...
chyba 1 dzień jak będzie sucha pupa nic się nie stanie co??
ja odzież ciążową kupuję taki rozmiar jak nosiłam przed ciążą czyli M/38, a koszule kupiłam do karmienia taką:
zresztą połączenie zasypki + krem nie jest dobre w rzadnym wypadku, ale podkreślali, że najbardziej chodzi o dziewczynki, bo mają "łatwiejsze dojście" no i krótszą cewkę moczową 

W tym samym miejscu co ostatnio i przedostatnio 

, ale na szczęście ja już zdążyłam wtedy się "wyczyścić" i nic nie leciało ze mnie :P .... choć to podobno też nic w porównaniu z tym co mi gin mówił, że u niego w szpitalu położna przyłapała kobietę jakoś na 2-3 dzień po porodzie z mężem w WC :P
I czym w takim razie smarować? Niczym?