|
|
#1111 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012
Witam
Troche mnie nnei było, ale miałam małe urwanie głowy i nei miałam kiedy do Was zajrzeć ![]() czuje sie ostatnio nawet ttroche lepiej, już mnei az tak mnei męcza mdłości Juz jutro ide na usg i może za 24 godz będe już po i zobacze swoja kochana fasolke ![]() W niedziele albo w poniedziałek mówimy moim rodzicom, i już sobei układam w głowie monolog jaki wygłosze i zupelnie co impowiedziec. Boje sie tylko troche że mama będzie zła i bedzeo za TŻ latac z A juz wiedze jak teściowa będzie wyglądać jak się dowie ze jestem w ciąży ![]() No a ja lece Trzymajcie sie i pozdrawiam
|
#1112 |
|
Zakorzenienie
|
No to się w końcu doczekałam
Dostałam list z datą wizyty u położnej i datą skanu. Ale co się przez to nadenerwowałam to moje i jeszcze opr dostałam od tż że się martwię niepotrzebnie...I tak jak się obawiałam-oba terminy wyznaczone na takie dni kiedy tż akurat pracuje Wizytę u położnej mam w przyszłą środę rano-na szczęście siostra męża będzie mogła zostać z Dorotką, bo ta wizyta dość długa będzie i obawiam się że moje dziecko może tego spokojnie nie przesiedzieć ![]() Za to termin usg wyznaczyli mi... na pierwszy dzień 15. tygodnia!!! Przy okazji dostałam ulotkę, że badanie na przezierność karku (NT) najlepiej zrobić między 11. a 14. tc. Tż od razu zadzwonił pod podany numer, ale okazało się, że po pierwsze nie ma wcześniej wolnego terminu, a poza tym wg nich dobrze to sobie obliczyli i że jest na styk, ale nie za późno na to badanie... Jakoś mnie to nie przekonuje, ale cóż... Wg nich 9t6d to jest... 9. tydzień! No commment po prostu... Teraz mam tylko nadzieję, że wszystko będzie ok i że z dzieckiem też wszystko dobrze... A tż pewnie uda się załatwić wolne na 6 stycznia, bo styczeń w ogóle jest u nich luźniejszy w pracy... |
|
|
|
#1113 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hehe, to dobrze że masz chociaż jakieś zajęcie bo ja do fiksuje z nudów ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1115 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Na pewno mnie z nikim nie pomylili, bo pytali nie tylko o nazwisko ale i o datę ur. i wiedzieli kiedy miałam OM. Liczę więc na to, że może jednak wiedzą co mówią... Dobrze, że ta wizyta u położnej już za niecały tydzień, to popytam co i jak... Pewniej czułabym się z mężem, ale sama też chyba dam sobie radę, bo już przez to przechodziłam
|
||
|
|
|
#1116 |
|
Raczkowanie
|
no mysle ze moze byc nawet jeszcze gorzej, ona ostatnio jak TZ do niej dzwoni i cos zasmlas sie ze moze zrobimy sobie kolejne dzidzi to tak zareagowala jak nie wiem. Zaczela no niego krzyczec ze co on sobie wyobraza, zeby nawet nam przez mysli nie przechodzila mysl o drugim dziecku, ze jeszcze za malo czasu minelo od ostatniego porodu, ze jestesmy za mlodzi, kto bedzie sie dziecmi zajmowal jak oboje pojdziemy do pracy bo na pewno nie ona bo ona nie ma sily do dzieci itp,itd
jakbym tego sama nie uslyszala to bym chyba nie uwizeła jakby mi TZ powiedzial bo jak była w wakacjie w Polsce to sie pytala kiedy drugie sobie zrobimy, albo walila takimi tekstami typu:" Wy sie chyba wcale nie kochacie bo nic nie slychac zebyscie cos w łóżku robili", albo " Michał ty chyba nie zadowalasz żony bo w ogóle nie słysze zeby krzyczala jak juz pojdziecie spac" Ja juz po prostu za tesciowa nienadazam i czasmi mam ja ochote
|
#1117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ten piękny egoizm, że macie sobie Wy dziecka nie robić bo ona się nim zajmować nie będzie. A każe jej ktoś? Ehhh strasznie uczulona na takich ludzi jestem
|
|
#1118 |
|
Wtajemniczenie
|
Zjadłam kapuśniaczek...mniam....n iebo...
|
#1119 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na gebiedoszlo do ego ze zamykalismy drzwi wieczorem to widzielismy cien jak stoi przy drzwiach i nasluchuje to wlasnie jest cala moja kochana tesciowa
|
|
#1120 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dostaniesz pewnie jakieś gazetki i ulotki?Cytat:
To faktycznie dziwna jest ![]() Ale nie martw się u mnie nie jes lepiej. Moja zapowiedziała że po porodzie cytuje " Ja się zajme dzieckiem, może nawet wezme maleństwo do siebie żebys ty mogła sobie pozmywac podłogi i zrobic pranie,bo wiadomo że przy dziecku tego nie zrobisz" i " pamiętaj,że przy pierwszej kąpieli to macie po mnie zadzwonić to wam pokaże jak się trzyma dziecko bo , wy młodzi to nie umiecie" . Jak się wkurzyłam to jej odpowiedziałam,że ja osoby do opieki nad dzieckiem nie potrzebuje, bo to ja będę mama i to ja się bede nim zajmowała a jesli chodzi o podłogi to też nie ma problemu bo moja mama się zaoferowała że pomoże mi w obowiązkach domowych ,żebym mogła się zająć dzieckiem i przyzwyczaić do nowej sytuacji. I że z moja mamą mam już wszystko ustalone. Mina teściowej : BEZCENNA ![]() Powiedziałam sobie,że się nie dam. O nie. Chciała już zacząć decydować w sprawie naszego wesela i już w tamtym czasie bywało ,że jej unikałam-bo nie chciałam sprzeczki. Ale w przypadku dziecka postanowiłam , że nie mogę sobie pozwolić na to żeby ona decydowała co i kiedy będzie. Nasz dzidziuś to będzie pierwszy wnuk. Dzieli nas całe miasto-mieszkamy na 2 różnych końcach, ale już dostaje sygnały że będzie częstym gościem. Moje rozwiązanie : nie otwierać drzwi ![]() Pewnie pomyslałyście sobie ,że wredna jestem itd. Ale tyle co ja się nasłuchałam od tej osoby to nikomu nie życze. Póki nie byliśmy małżeństwem teściowa miała mojego męża na każde zawołanie. Za pieniądze z wesela spłaciliśmy kredyt,który mój mąż zaciągnął dla swojej mamusi,bo ona straciła prace a chciała zrobić remont w kuchni i w łazience. Oczywiście obiecała ,że oddadzą pieniądze,bo rozumieją (ona i teść) nasze wydatki związane z weselem. Pieniędzy do tej pory nie widziałam. Mimo tego,że teść pracuje w budżetówce .Teraz urządzamy własne mieszkanie i wobraźcie sobie ,że potrafi przyjść i skrytykować wszystko począwszy od mebli po kolor ścian. Nigdy nie powiedziała że sie cieszy z tego,że dajemy sobie rade. Moi rodzice cieszą się kiedy my kupujemy sobie coś do mieszkania czy to łóżko, czy kuchenke. Mama gdy tylko jeździmy w soboty na wykańczanie mieszkania to zawsze chwali i powtarza,że jest bardzo szczęśliwa z tego że powoli wkraczamy na swoje. Przepraszam,ale musiałam się wyżalić .
|
|
#1121 |
|
Wtajemniczenie
|
luby957
nie chce Ci robic przykrosci ale ja bym nie wytrzymala z taka baba naprawde Ci nie zazdroszcze takiej tesciowej masakra jakas jak wogole mozna komus dyktowac ile ma miec dzieci , jak nie chce to nikt ja nie prosi o pomoc prawda? i to chyba od was zalezy czy to czas na drugie dziecko czy nie ale jak mozna podsluchiwac i nie pukac heh nie rozumiem tych ludzi |
|
|
|
#1122 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, co drugi dzień mam problem z ciśnieniem albo z pulsem: niedziela 151/88 puls 89, wtorek 144/80 puls 81, czwartek ciśnienie ok, puls 85. Powiedziałam we wtorek lekarzowi i odpowiedział mi "ja bym chciał żeby to było zbite" ale zaraz potem zaprosił mnie na usg i zapomniałam zapytać jak... wydaje mi się, że wychodząc z niedoczynności wpadłam w nadczynność, bo te skoki ciśnienia wypadają w dni, w które brałam większą dawkę euthyroxu. Jutro jadę na tsh, ft3, ft4. Nie wiem jak to przeżyję, bo mam zbadać krew przed wzięciem euthyroxu, później wziąć go i dopiero za pół godziny zjeść... może być ciężko...
|
#1123 |
|
Wtajemniczenie
|
Asia
wspolczuje wam tesciowych naprawde moja tez nie jest swietnaale ja z nia mieszkac nie bede musiala takze to mnie pociesza tez pelno kasy napozyczali od mojego Tż mieli oddac ( jasne, jasne...) wkurza mnie to , wiedza ze bedziemy mieli dziecko a nawet nie poczowaja sie aby oddac , nawet po te 50 zl od czasu do czasu ;/ jak bylam u nich oststnio to moja przysza tesciowa do mnie tak ,, troszke za szybko .." chodzilo jej o ciaze wogole gadala ze napewno moi rodzice beda chceli zebysmy wzieli slob a ona nie ma pieniedzy zeby nam pomoc wogole taka materialistka z niej , denerwuje mnie jak nie wiem ciesze sie ze nie bede musiala jjej na codzien znosic bo chyba bym oszalala jak ja widze jakich rzeczy potrafi sie czepiac to masakra ![]() ostatnio byly urodziny 3 corki , brata mojego Tż no i wszyscy siedzieli przy stole , mama tej Oliwki sama zrobila tort potem przy stole kroila Go a ta moja przyszla tesciowa do niej tak ,,czemu takie grube kawalki kroisz tego tortu?" a ja sobie pomyslalam ,,a co Cie to babo obchodzi " ![]() ale najlepsze jest to ze te kawalki normalne kroila ,a jakie miala kroic takie jak papier |
|
|
|
#1124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie sądzę żeby mi dali coś więcej niż dostałam dwa lata temu-a wszystkie tamte ulotki zachowałam Poza tym żadna ulotka, ani gazetka nie doradzą mi tak, jak dziewczyny na wizażu![]() Co do moich teściów-kochani ludzie i złego słowa na nich nie powiem, ale... moja teściowa powiedziała mojej mamie, że jak się zgodzimy to mój teść przyleci do nas jak urodzę :co jest: Fajny z niego człowiek, ale nie jestem z nim tak blisko że chciałabym go tu widzieć akurat jak będę z małym dzieckiem po porodzie... Teściowa nie może przylecieć, bo akurat będzie mieć sesję na studiach. Za to przyleci moja mama-i to jest pewne. Teściowej pewnie przykro że nie może tu być i że poprzednio też przyleciała moja mama, no ale MAMA to MAMA. Nam o tym teściowa nie wspomniała, my też nie chcemy poruszać tego tematu. Na szczęście tż jest trzeźwo myślący i też woli tu moją mamę niż swojego ojca Jakoś nie widzi mi się tu facet-oprócz mojego męża. Przy moim tacie też bym się czuła nieswojo...
|
|
|
|
|
#1125 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Święta prawda, MAMA to MAMA i koniec kropka. Ja przyznam szczerze,że do 17 r.ż. miałam bardzo zły kontakt z moją mamą. Kłóciłysmy się o wszystko ,dzień w dzień. Później poznałam mojego męża i jak ręką odjął Teraz wiem,że liczyć mogę tylko na moją mame. A teściów to wolałabym unikać, jedka nie będę zabierała dla mojego dziecka dziadków. Nie chce po prostu by było świadkiem czy czuło że coś jest nie tak. Dlatego chce od początku ustalić swoje zasady, i uprzedzić , że albo będziemy wszyscy się do nich stosowali albo niestety nasze kontakty ograniczą się do niezbędnego minimum. Moja teściowa jest typem kobiety "ja wiem wszystko najlepiej,wychowałam 2 dzieci.Ty jesteś młoda,mój syn niedoświadczony więc ja się zajme dzieckiem." Wg jej mądrości dla niemowlaka TRZEBA: -dawać wode z ogórków kiszonych ,żeby dziecko nie miało robaków - od początku wprowadzać soki jabłkowe bo to przecież samo zdrowie - dokarmiać dziecko mlekiem modyfikowanym lub kaszką ,bo przecież moje mleko nie jest dla niego wystraczające - chodzik to podstawa i to jak najszybciej wprowadzony, bo mojego męża sadzała na chodzik jak miał 6 miesięcy żeby się oswajał z sytuacją - czapka i kocyk w lato to podstawa,bo jak mozna niemowle wozić w gondoli bez czapki i bez kocyka ![]() - zakładac od początku życia buciki żeby stópka się kształtowała w podeszwie
|
|
#1126 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- Cytat:
Jak będzie robiła jakieś uwagi co do drugiego dziecka, to powiedz spokojnie, że to wasza sprawa i tyle.---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Hehe A ja słoik ogórków kiszonych, a przed chwilą chipsy cebulowe
|
|
#1127 |
|
Wtajemniczenie
|
Irmusia81
a no to wszystko takie dziwne bylam pewna ze z nami jest cos nie tak , myslalam ze nigdy nie bede miala dziecka a jak przestalam sie tym zadreczac nagle zaszlam w ciaze a teraz ciezko mi sie oswoic z ta nowa sytuacja ![]() Asia665 kochana ogladalam ostatnio pytanie na sniadanie ;D bylo tam wlasnie o chodzikach ze tak naprawde nie sa one dobre poniewaz dziecko tak naprawde w chodziku czuje ze jest bezpieczne i pozniej ciezej samemu jest mu zlapac rownowage bez podtrzymywania ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- Irmusia81 a ja bym mogla chipsy jest na okraglo ale sie powstrzymuje ;D a poprosilam Tż-ta zeby kupil mi jutro Nik-Naksy te orzeszki w chipsie paprykowym mniam mniam mniam ;
|
|
|
|
#1128 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze to u mnie nie jest tak źle. Chociaż mieszkamy na jednym podwórku, tylko w dwóch domach. Teściowa jest dyskretna, rzadko przychodzi, no chyba, że ją zaprosimy, ale jest bardzo chłodną osobą i to mi w niej przeszkadza Ciekawe co będzie, jak pojawi się dziecko...---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- Cytat:
|
|
#1129 |
|
Wtajemniczenie
|
moja tez jest chlodna
![]() widac to nawet u nich w domu nigdy nie pochwali swoich synow ani nic jedynie powie jak cos zle zrobia;/ |
|
|
|
#1130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak Ci o tym powiedzą to zapytaj: po co? Bo kobieta to rozumiem. Oczywiście najchętniej mama, ale teściowa też ujdzie, jak bedzie mogła pomóc, ale facet...
|
|
#1131 |
|
Zakorzenienie
|
Jako doświadczona
matka powiem tak:NIE dla chodzików, huśtawek (typu bounce), nosidełek (a jeśli już to dopiero wtedy kiedy dziecko potrafi sztywno trzymać głowę i tylko przodem do rodzica, a nie do świata). Moje dziecko z niczego takiego nie korzystało, a rozwinęła się prawidłowo i teraz nie chodzi, tylko biega ![]() Asia-te rady teściowej między bajki możesz włożyć Ja mam o tyle dobrze (i niedobrze), że mamę i teściową na co dzień mam daleko i w sumie od początku muszę sobie sama radzić. I to jest dobre, bo w końcu to my jesteśmy matkami, nasze mamy i babcie już swoje dzieci odchowały, a jak my się mamy nauczyć skoro ciągle ktoś chce coś za nas zrobić? U nas była tylko jedna taka sytuacja, że moja mama chciała zainterweniować, ale się nie dałam i jestem z siebie bardzo dumna ![]() Przyleciała tu do nas jak Dorotka się urodziła, ale my byłyśmy jeszcze jakiś czas w szpitalu. Jak wyszłyśmy do domu, to dziecko miało 2 tygodnie. Karmiłam ją tylko piersią (do końca 5 miesiąca bez jakiegokolwiek dokarmiania, dopajania). Którejś nocy jakoś bardzo płakała, a trzeba było po prostu zmienić pieluszkę, przytulić i tyle. Moja mama wymyśliła wtedy, że tż może pójść spać na kanapę, a ona zostanie ze mną żeby mi pomóc Nie wyobrażam sobie żeby męża wygonić do salonu i spać z dzieckiem albo... z mamą A teraz zdarza nam się spać z dzieckiem czasem i jakoś wszyscy się mieszczą w łóżku
Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2011-12-08 o 17:18 |
|
|
|
#1132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym nie zna języka i raczej nie dałby sobie rady z zakupami.I tak jak pisałam-nawet przy moim tacie czułabym się skrępowana. Na szczęście tż podziela moje zdanie
|
|
|
|
|
#1134 |
|
Wtajemniczenie
|
dla mnie to jest jakos nie do pomyslenia spac z dzieckiem a Tż wygonic na inne lozko
to ze bedziemy mieli dziecko to nie znaczy ze nie potrzebujemy swojej bliskosci i ze nie bedzie juz dla mnie wazny ![]() nie mogla bym tak cale dnie bede spedzala z dzieckiem a po co jeszcze noce lozeczko jest po to zeby wlasnie w nim klasc dziecko nie ma co przesadzac dziecko jak sie przyzwyczai to potem ciezko oduczyc jak ja uzlyszalam ze moja 3 letnia kuzynka spi w lozku z mama a wujek w innym pokoju to nie wiedzialam czy sie smiac czy plakac ;p to dla mnie wielka przesada! |
|
|
|
#1135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dostanę ochrzan od TŻ jak zauważy, że zjadłam jedną paczkę Bo on by mi tylko owoce i soki wciskał. A ja mu na to: dobrze będę piła sok marchwiowy, ale mi go przypraw solą, papryką, pieprzem![]() ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- Moja teściowa to samo. Jak mamy jakieś rodzinne spotkanie to nawet nie pyta swoich dzieci co u nich słychać. Strasznie to dla mnie dziwne, bo moja mama jest całkiem inna.
|
|
#1136 |
|
Zakorzenienie
|
W Polsce bardzo mi smakowały soki jednodniowe marchewkowe
Tylko one takie raczej słodkie były. Matko, jak mi tego brakuje...
|
|
|
|
#1137 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Cytat:
|
|
#1138 |
|
Zakorzenienie
|
O matko, im więcej rewelacji o teściowych tym bardziej szczęka mi opada....
A chodzikom mówię stanowcze nie, i to wcale nie dlatego, że potem dziecko nie łapie równowagi czy coś w tym stylu, ale dlatego, że jest to bardzo niezdrowe dla nóg i bioderek! Chodzik wymusza przyjęcie u dziecka pozycji pionowej kiedy ono nie jest jeszcze na to gotowe. I w chodziku dziecko stopę stawia zupełnie inaczej, niż gdyby zaczęło normalnie chodzić. Tak samo złym pomysłem jest stawianie dziecka na siłę czy prowadzenie go trzymając pod paszkami. Dziecko stanie i zacznie robić pierwsze kroki wtedy, kiedy układ kostny dostatecznie się rozwinie. Nie ma co tego przyspieszać, bo można potem tego bardzo żałować. EDIT: A tak poza tym, to w końcu dzisiaj przyszły moje zamówione książki: "Ciąża instrukcja obsługi' i "Bobas instrukcja obsługi" i przyznam, że mnie pochłonęły do reszty. Ta druga pisana jest bardziej pod kątem facetów, ale powiem wam, że to jest super lektura dla obojga - tak swobodnym językiem napisane, że czyta się świetnie. Tą pierwszą to i sądzę, że faceci też chętnie przeczytają, jest tam opisana cała ciąża co się dzieje, jak się dziecko rozwija, mnóstwo rad, w tym też dla facetów A do tego dostałam jeszcze jedną książkę w gratisie
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2011-12-08 o 17:52 |
|
|
|
#1139 |
|
Wtajemniczenie
|
ja niestety narazie nie mam warunkow na to zeby dzidzius mial swoj pokoj ;(
jak bedzie starsze to moze babcia odda jeden swoj pokoj zeby moglo tam spac bo nie wyobrazam sobie spac z duzym dzieckiem w jednym malenkim pokoiku wogole w czas zaczeli robic mi pokoj osobny ,bo wogole nie mialam to ja nie wiem gdzie bym sie z dzieckiem podziala ;/ |
|
|
|
#1140 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny przerażające te teściowe, ja swoją mam na drugim końcu Polski i widzę max 2 razy do roku, ale jest bardzo ludzka, sympatyczna i wyrozumiała i nie wyobrażam sobie takiej sytuacji jak u Was. Chyba tylko zabrać dziecko i uciekać, bo jak zaczęłaby wodą z ogórków poić to nie wiem co bym zrobiła...
oj i ja poproszę o tą listę co z przodu trzeba umieścić, bo zanim nadrobie zaległości to trochę zajmie, teraz zmobilizowałam się do posiedzenia przy kompie, bo szukam jakiś prezentów na allegro Wy już macie pokupione??
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.

co impowiedziec. Boje sie tylko troche że mama będzie zła i bedzeo za TŻ latac z

Tylko one takie raczej słodkie były. Matko, jak mi tego brakuje...