|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Dzien dobry.
Moj mały dalej strajkuje z jedzeniem Nie wiem o co cho, ale piersi to mam już jak balony. Coś tam z nich z ciąga przez kilka minut co parę godzin, także wytrzymuje, ale kurde zawsze jadł z obu i to tak nawet do godziny mu zajmowało a teraz 4min i cześć krzywi się wygina, kopie nóżkami.I do tego chyba znów śluz w koopie- nie wiem czy to nie od nabiału bo zjadłam 3 dni temu ![]() W nocy oczywiście pobudki co 1godz Skok czy jaka cholera???? Tylko skąd ten śluz??? |
|
|
|
#3032 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nieeeee Cytat:
Cytat:
rozmowy, śpiewanie mnie to codziennie wzrusza, codziennie na nowo za wyniki ![]() bananka też bananek też jest jeden z pierwszych tak jak jabłko i marchewka jak skończy te 4 miesiące to tez będziemy próbować kaszki, zupki i inne pyszności Cytat:
![]() Cytat:
![]() a kochana jak tam nauka? Jestem pewna że wszystko umiesz na piąteczke ![]() Cytat:
oby szybko przeszło ![]() ale mnie dziecko z rana zaskoczyło. Położyłam ją na brzuszku a ona tak sie wierciła, tak kopała że przesuwała sie do przodu |
||||||
|
|
|
#3033 |
|
Zakorzenienie
|
Dooobry
![]()
|
|
#3034 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() i wizażCytat:
![]() O ja Cię i to jeszcze kieł . To dziecię bedzie uzbrojone na całego![]() Dobrze, że walka z chorobą wygrana ![]() Cytat:
![]() Cytat:
. Sama to byłam na etapie Leonowych 2,5 miesięcy![]() Cytat:
![]() ![]() Niestety jakże adekwatny do mojej pociążowej sytuacji ![]() Cytat:
. I Marcelek też ładnie rośnie Cytat:
ej Ty blondi![]() dla córci, mój synuś jeszcze nie chce tak łapać, leń![]() Cytat:
![]() Ale wczoraj był chyba taki dzień na przebieranki, bo my zmienialiśmy garderobę 4x: rano po spaniu, po ulaniu, po przesikaniu dziadów tescowskich i po kupie na karku . Zabrakło mi w końcu bodziaków
|
||||||||
|
|
|
#3035 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(jak to pączek )Już Acelinko? To wcześnie. A powiedz mi sama zadecydowalaś, czy lekarz kazał? Bo ja myślałam, że jak się karmi piersią, to tak pod koniec 5 mies. startuje sie z nowymi smakami. Ale tabele żywieniowe są przeróżne... Cytat:
. Na pewno rodzice bardzo się martwią...Cytat:
(chociaż Leoś to taki słodziak, że mogłaby mieć jeszcze takiego maluszka za jakiś czas , gdybym go miała . Ale oczywiście trójeczka w zupełności mnie zadowala. W ogóle jako mama dojrzała mam zdecydowanie więcej cierpliwości i wyrozumiałości dla maluszka. A balam się, że będzie odwrotnie)![]() Cytat:
Ooo, getry fajna rzecz. Myślałam żeby kupić Leosiowi do chusty, ale corki mnie zakrzyczały, że gejowskie . No to ma podkolanówki z wzorem skandynawskim![]() Oj matko dawaj jeść, widać po oczach, że sie dziecko wkurza Cytat:
![]() Cytat:
Wiecie co, ja chyba jestem wyrodną matką, bo Leon też miewa kupki ze śluzem, ale jakoś się nie przejmuję, bo nie ma żadnych innych objawów. Jak była biegunka, to się bałam, ale teraz... Czasem kupka ładniejsza, czasem brzydsza. Czy ja jestem lekkomyślna i nieodpowiedzialna, że się tym nie martwię? Wydaje mi się, że jakby mu coś dolegało, to no sama nie wiem, byłby placzliwy albo niespokojny, albo bolał by go brzuszek, albo miałby wysypkę... Za 1,5 tyg. szczepienie to wtedy wypytam pediatrę o te koopy. Cytat:
![]() Acelinko, a Ty karmisz tylko piersią, czy dokarmiasz butlą? |
|||||||
|
|
|
#3036 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dzień dobry u nas też dzisiaj kiepsko w nocy... nawet mamie mówiłam, zeby nie myslała, że jej aniołka przywiozłam to dzisiaj mały pokazał rogi. obudził się o 3 na jedzenie, jadł w ciszy i spokoju może z 5min, a potem 1,5h wycia nie wiem co mu jest, może kolki wróciły zmieniam mu od tygodnia mleko, stopniowo przechodzimy i dzisiaj taka akcja
|
|
#3037 |
|
Zakorzenienie
|
Caltea - to po kolei
![]() - ostatnio na szczepieniu lekarka powiedziała że powoli moge Natalke już przyzwyczajać do nowych smaków, oczywiście to nie zastępuje normalnego jedzenia bo maksymalie dostaje tego 3 łyżeczki ![]() zaczełyśmy jak miała skończone 3 miesiące pewnie lekarka dlatego to zaproponowała że natalcia nie miała zadnych problemów brzuszkowych ani wysypkowych.- gejowskie - karmie tylko cycem czasami tylko jak musze Natalke zostawić np. z babcią a nie mam odciągniętego mleka to dostaje małą porcje mm, ale to naprawde sporadycznie i porcje dla 2-tygodniowego brzdąca - właśnie ja myślałam że dziecko tak wędruje przed raczkowaniem a to już taki numer dobrze że to troszke tylko, powoli będe musiała sobie w tyłku jakieś dodatkowe oczy zamontować Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2011-12-09 o 10:01 |
|
|
|
#3038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mu daję pierś to się awanturuje, wykrzywia, kopie nóżkami. Nie wiem o co cho Dziś w nocy zjadł (szumnie to nazwałam ) ostatni raz o północy, a potem o 7 rano i to na siłę mu wciskałam! Piersi mam jak balony a o nic sobie z tego nie robi! Zawsze zajadał z dwóch piersi , a teraz pociumka jedna (i to tak tylko 4-6 min.) i cześć.Ja się tym śluzem tez wcześniej nie przejmowałam zanadto ale jak zaczął mu się odparzać tyłek (znów ) i nie je to się martwię ![]() Ogólnie nie wygląda jak chory, nie płacze więcej - tak standardowo bym powiedziała. Tylko te pobudki w nocy Dziś go znów wzięłam do wyrka bo jak sie wybudzał to szybko smok+owca i przysypiał na kolejne kilkanaście lub kilkadziesiąt min.Sorry , ze ja tylko o nas ale mam schiza karmiąco- piersiowego
|
|
|
|
|
#3039 |
|
KWC
|
K..wa, się wieczorem nacytowałam a tu netu nie było!!
No więc napiszę tylko tyle ile spamiętałam: Acelinko - pierwszy kiełek GRATULUJĘ!! jak ten czas leci ![]() Cotynato - jak ten zatruty ząb? Archi - a mozę odciągnij se cycki i daj Piotrkowi z butli? Co do śluzowatych kup- czytałam, że taki stolec świadczy o niedojrzałości układu pokarmowego lub alergii. |
|
|
|
#3040 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nooo, i żegnaj bezpieczne łóżko. Dodatkowa para oczu Ci się przyda. Może na All takie sprzedają ![]() Cytat:
Małgosia pisała, że jej Staś ma tak samo i jeszcze nie wiem kto, przepraszam, że dziecię je tyle co nic ale pięknie przybiera. Jakbym miała możliwość, to ważyłabym Leośka codziennie i jakby ładnie przybieral to bym sie nie martwiła. W końcu laktacja musi się przystosować do nowych potrzeb naszych dzieci, a te potrzeby też się przecież będą zmieniać. |
||
|
|
|
#3041 |
|
Zakorzenienie
|
Z odciąganiem mam jeszcze problemy, ale cos tam pomału próbuje. Jak uzbierałam zawrotną ilość 20ml to mu dałam właśnie z butli testowo- nie chciał
|
|
|
|
#3042 |
|
Zakorzenienie
|
Nocka jakoś w miarę zleciała, teraz Zuza zasypia w huśtawce. Wypadł jej smoczek więc ja w te pędy do niej lecę co by się nie rozbudziła bo nie spała jeszcze a ona sobie smoka sama wciągnęła do buzi i zdziwiona po co ja do niej tak podleciałam ![]() Zaskakuje mnie to moje dziecko coraz to bardziej i już takie fajne jest Telewizję też ogląda z umiarem i też nie jest tak że wpatruje się w nią non stop, jak ją odwracam w stronę telewizora żeby chwile sama posiedziała to daję jej zawsze zabawki do huśtawki i staram się być w zasięgu jej wzroku to wtedy wybiera mnie a nie telewizor także uważam że żadnej krzywdy jej nie robię
|
|
|
|
#3043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Strasznie się boje o zastój kolejny. Po prostu spędza mi to sen z powiek ![]() Co do przybierania teraz to nie wiem- do tej pory ładnie mu to szło. Za tydz. mam ost. wizytę połoznej środowiskowej to się okaże co i jak. Tylko oby przez ten tydz. nie osiwieć Dz Calti za pocieszenie |
|
|
|
|
#3044 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Awantura o cyca Dobre! Oj charakterne te nasze chłopaki Cytat:
![]() Brawa za bioderka Muszę wybadać kiedy on to robi. Znaczy o jakiej porze. Dziekuję za odpowiedź [QUOTE=cotynato;30960024]Z tym telewizorem to wydaje mi się, że zainteresowanie jest teraz i o wiele później jak się zaczyna kumać ocb. Tak przynajmniej mi się wydawało kiedy opiekowałam się Ninasem. Ona fakt, zerknęła czasami na tv, ale o wiele ciekawsze ( 6-14m-cy) były zabawki i inne cuda. Później jak dorywczo wpadałam jak już była starsza, to wtedy faktycznie tv znowu był ciekawy i jak byłam padnięta to się cieszyłam, mogąć obejrzeć bajkę i wytchnąć Szkoda że filip nie będzie chciał oglądać bajek z królewnami ![]() [/QUOTE]Nigdy nic nie wiadomo. Syn koleżanki uwielbia bawić się lalkami Idą na plac zabaw to chłopcy w jego wieku targają koparki i inne takie, a Mateuszek lalkę Cytat:
Żal jest ogromny...zwłaszcza, że dzieci tak z dnia na dzień nabywają nowych umiejętności...nie chcę tego przegapić.. Cytat:
Taaa trzeba się szeroko usmiechać. Stefek lubi jeszcze jak mu język pokazuje, ale koniecznie musze być usmiechnięta Grzechotek jeszcze nie trzyma. Chociaż dzisiaj położyłam mu takiego łosia to go wziął do ręki i trzyma, ale to chyba przypadek. Potem patrzę a ten wpych sobie nogę łosia do buzi Z uderzeniem, to tak mamy jak go noszę. Uderzy się o moja brodę albo bark...2 sekundy cisza i nagle płacz...Bardzo musze uważać... Cytat:
Cytat:
Idziemy dziś do lekarza, a potem donieść brakujace papiery do zasiłku, a potem może do dziadka w odwiedziny. Tak więc miłego dnia Maminki
|
|
#3045 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hejka
Szymon zasnął o 8.00 i ciągnie do teraz z dwoma przerwami na cyca - raz chce jeść co godzinę, a raz co 4h nawet - ja tego dziecka nie ogarniam![]() Dzisiaj znowu cały dzień zajęty - z rana była kuzynka fryzjerka ogarnęła moją grzywę, potem przyjedzie koleżanka z liceum, a po południu wybieram się odwiedzić koleżankę, która niedawno urodziła - lubię takie dni ![]() Cytat:
Cytat:
Mój łobuz ostatnio chce siedzieć - sam bez podparcia oczywiście a jak się wkurza kiedy mu nie pozwalamDobry Lulku Cytat:
![]() Dziękujemy |
|||
|
|
|
#3046 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A mój synek ze mną nie gada ). Wczoraj bratowa stwierdziła: A Ty gadasz do kartonu z mlekiem?![]() Ale za to do mnie najpiękniej się uśmiecha i uwielbia jak go całuję po szyjce i w usteczka (tylko mój przywilej ). No i tylko mnie klepie po cycusiu![]() A wczoraj małż wrócił z pracy, wziął Leosia na ręce no i sobie gadają. Małż mówi: opowiadaj Leosiu, co dziś robiłeś?, a Leoś tak się zaczął żalić, że brzmiało to jak hau, hau,hau. No to malż pyta: co, piesek szczekał i Cię wystraszył? A Leoś na to uśmiechod ucha do ucha, że niby tatuś tak go doskonale zrozumial. Myślałam, że padnę, bo tuz przed przyjściem małża psina tak wystraszyła szczekaniem malego, że ten się aż popłakał. To sie dogadali z tatusiem
|
||
|
|
|
#3047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
akcja w nocy trwa całe 15 minut z wzieciem z łóżeczka, nakarmieniem , odbeknięciem i pójściem znowu spać ![]() dziś 3 nocka taka yy przespana cieszę się ale oczywiście mam niegrzeczne dziecko jak by co ![]() Archinta, piszesz że masz piersi jak kamienie, też tak miałam, u mnie dodatkowo zaworki puszczały i się lało.. odciągałam laktatorem tylko trochę aby poczuć ulgę, do tej pory już się unormowało, już nie mam piersi jak kamień nawet jak nie karmię długo z jednej piersi. Piersi muszą też wiedzieć ile pokarmu produkować, z czasem się to ustabilizuje ale pada snieg, prawdziwa zimmaaa i białooo
|
|
|
#3048 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój syn też śpi od 8, ale od cyca odpiął się o 9. Oczywiście były przenosiny do wózka i omotanie się pieluchą. Ale śpi już całkiem dlugo .Natko, u nas też każdy dzień inny. Nie staram się przyzwyczaić zbyt mocno do nawyków Leosia, bo one są chwilowe i ciągle ewoluują. O, to chyba Natka mnie pocieszala odnośnie zmniejszonego zapotrzebowania na mleczko ![]() Natko, to milego pełnego wrażeń dnia. |
|
|
|
|
#3049 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
ja dopiero jem sniadanie bo młoda dała się spacyfikować w leżaczku na chwile Cytat:
a co do betów - moja mama i tesciowa tez miały kuku na tle noszenia w becie |(tudzież rożku z braku beta Cytat:
![]() biedny Franio... zeby sie poprawiłoCytat:
![]() myslisz ze dlatego masz wade wzroku? ja nigdy nie oglądałam za wiele TV, a juz na pewno nie jak byłam mała , o komputerach to sie nawet wtedy nie sniło a okularki nosze od podstawówki. Za to zawsze strasznie duzo czytałam i to na leżąco często i to sie na pewno przyczyniło. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
na szczescie mała mnie oszczędza i wstaje tylko raz albo wcale to była jednorazowa promocja juz dzis nie spi niestety a wczoraj wieczorem sie normalnie tak darła, ze juz sie zastanawiałam czy ją coś boli, czy kolka...ale chyba to jednak chodziło o spanie "w pionie" na rączkach a nie w kołysce. Usneła po prawie 2 godzinach walki ale w koncu w kołysce. Chyba z 10 razy ją odkładałam i znowu brałam Cytat:
Małgosia powodzenia i u lekarza i tobie tez miłego dnia |
|||||||
|
|
|
#3050 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czasem jeszcze coś poleci z cyców, ale twarde to one już raczej nie bywają ![]() A u nas tak smutno szro - buro i wietrznie. Znowu nici ze spacerku
|
|
|
|
|
#3051 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3052 |
|
Zadomowienie
|
Oho, koniec tego dobrego
|
|
|
|
#3053 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i fajnie że tak szybko można przyzwyczajać i dawać maluszkom Cytat:
no głodny czeka aż mama zdjęcie zrobi i da jeść hihi fajny kawaler![]() Cytat:
ani się obejrzymy a dzieciaczki zaczną biegać na własnych nóżkach ![]() Cytat:
![]() mój anty śpioch dalej snu nie potrzebuje ...nie wiem w kogo się wdało to moje dziecko
|
|
|
#3054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
póki nie pada to sie przejdziemy, moze usnie mała terrorystkaz tym kartonem z mlekiem to naprawde tekst miesiąca ucałuj spiocha małego
|
|
|
|
|
#3055 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() dzięki za poprawę chumorku
|
|
|
#3056 | |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
![]() Cytat:
ogólnie co do telewizorów itd to teraz sa troche inaczej tez robione ekrany itd i nie sa juz tak szkodliwe jak kiedys , mój maz bardzo interesowal sie tematem jak kupowalismy telewizor i czytał mi wlasnei ze to ni ejest juz to co kiedys-nie mielismy jeszcze wtedy dziecka a juz staralismy sie wybrac taki ekrann zeby bylo ok powiem szczerze ze tez dziwnie sie poczułam czytajac niektóre wypowiedzi, mój mały czasem patrzy na telewizor, swiatło po prostu go to interesuje i widzi miganie czy zywe swiatlo, oczywiscie ze nei wgapia sie i nie patrzy jak nie wiem co ale zerka i uwazam ze nei ma w tym nic strasznego, ktos napisał ze nei chce aby potem dziecko mu powiedziało ze przez mamusie i przez to ze nei dopilnowała ma zły wzrok itd ja mysle ze ni ebedzie takiej opcji-oczywiscie jesli zrobie sie wszystko w granicach rozsadku |
|
|
|
|
#3057 | ||
|
Zakorzenienie
|
to nic tylko działać ![]() cytat z linku theli nikt nikogo nie atakuje i na pewno nie mówi, że krzywisz swoje dziecko. Ty jesteś jego matką i robisz jak uważasz. Podsunęłam tylko kilka linków i tyle. Każda niech sama wyciągnie wnioski. Pytałaś czy używam tel kom i czy też go unikam - moja odp brzmi, że i owszem. Staram się go trzymać jak najdalej od siebie i małej. Ale różnie z tym bywa. Odnośnie zakazanych owoców - masz rację, ale wg mnie ta zasada lepiej się sprawdzi dla starszego dziecka, a nie dla kilku miesięcznego. Każda ma swoje argumenty i po to jest forum, żeby każda napisała co myśli. Nie ma się co obrażać, urażać itp. Każda z nas będzie inaczej wychowywać swoje dzieci i te różnice już widać nawet na początku. I oczywiście każda, ale to każda będzie uważać, że to właśnie ona robi najlepiej dla swojego dziecka. Cytat:
Cudne to się czyta! Oby tak dalej! W ogóle - jesteś wspaniałą kobietą i matką! Bije od Ciebie ogromne ciepło!! jestem pewna - rodzice pozwalali mi godzinami oglądać tv z nosem w telewizorze. Nawet wczoraj z M. rozmawiałam, że wolałabym, żeby mi sprali tyłek, popłakałabym sobie, ale wzrok bym miała ok. ![]() Cytat:
Edytowane przez agnieszka 0605 Czas edycji: 2011-12-09 o 12:11 |
||
|
|
|
#3058 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() o własnie ja się nie pochwaliłam że w środe miałam chwile żeby zajść do mamy na farbowanie i obcięcie Cytat:
![]() Cytat:
biało? Natalci sie coś z rana poprzestawiało, zawsze rano maksimum godzina albo 1,5 przerwy i znowu kimonko a dzisiaj 3 godziny i nic, marudna bo śpiąca a zasnąć nie umiałam i jako wyrodna matka-wariatka zapakowałam dziecko w wózek i na dwór zasnęła w sekunde, 40 minut spacerku, wróciłyśmy i dalej nyna, ale to pisze po cichutku co mi się nie obudzi zaraz
Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2011-12-09 o 12:19 |
||||||
|
|
|
#3059 | |||||||||||||
|
kosmitka
|
Cytat:
Cytat:
Przytulam mocno!! Cytat:
Cytat:
Z nauką kiepsko, Franio absorbuje na 100% ![]() Cytat:
.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mówisz pluje ze złości? Nasz też pokazuje charakterek. Cytat:
Mój też ma przywilej łapania za cycusia , cudowny przywilej.![]() Mam nadzieję, że wreszcie leczenie coś da. Cytat:
, u nas teraz "Jedzie pociąg z daleka".Cytat:
Cytat:
Jak Twój aniołek się dzisiaj sprawuje? Cytat:
. Wszystko w granicach rozsądku, tak jak napisałaś i na pewno będzie ok. Franek śpi, płacze, śpi. Co za dzień, a wichura taka że nie można iść na spacer już drugi dzień.
|
|
|
#3060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak to jest u ciebie Acelinko tez taki biały idzie w górę ?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.

Nie wiem o co cho, ale piersi to mam już jak balony. Coś tam z nich z ciąga przez kilka minut co parę godzin, także wytrzymuje, ale kurde zawsze jadł z obu i to tak nawet do godziny mu zajmowało
a teraz 4min i cześć
krzywi się wygina, kopie nóżkami.

w szoku jestem.
?
. Ogólnie teraz w kilka dni tak się rozwinął, jest taki kumający, że jestem w szoku.
.
ja tylko czekam na ustabilizowanie i wyjaśnienie sprawy kup i będziemy działać z jedzeniem. W 5 miesiącu przecież już można zupki i gluten, a to już za 2 tygodnie 

) i nie je to się martwię 
Szymon zasnął o 8.00 i ciągnie do teraz z dwoma przerwami na cyca