|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Cytat:
|
|
|
|
|
#842 |
|
BAN stały
|
A tu dla mnie przesada. Dokonałabym tej decyzji za nią, jeslibym wiedziała, że dla kociaków nie mam domów. Ale o topieniu nie ma mowy. Dostałyby zastrzyk. Sama bym taki chciała, gdybym już nie chciała żyć i życie by mnie bolało.
|
|
|
|
#843 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sterylizujesz swoje zwierzęta (jeśli je masz?) |
|
|
|
|
#844 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30978119]Kotka nie potrafi zadecydować. Po czym poznałabyś, że ciężarna kotka jednak się rozmyśliła? Albo czy przypadkiem nie została 'zgwałcona'?
Sterylizujesz swoje zwierzęta (jeśli je masz?)[/QUOTE] mam wykastrowanego kota i wysterylizowana kotke |
|
|
|
#845 |
|
jestę wieszczę
|
Niestety jestem za aborcją u zwierzaków też. Niechcianych maleństw jest już za dużo, po co kolejne? Przecież nie zatrzymam u siebie 3 psiaków dodatkowo, czy ile ich tam urodzi.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#846 |
|
Zakorzenienie
|
no ale mozna wysterylizowac przeciez
|
|
|
|
#847 |
|
jestę wieszczę
|
Pisałam hipotetycznie. Moja suczita była pilnowana zawsze jak oczko w głowie, później z przymusu musiała być wysterylizowana.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#848 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#849 |
|
jestę wieszczę
|
Cóż, mnie ta przemowa nie porusza, ale gratuluję temu dziecku tak ugruntowanych poglądów w tym wieku.
|
|
|
|
#850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#851 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
A jak jestem niewierząca i wg mnie płód nie jest: "połączony razem w matczynym łonie przez cudownego Stwórcę"
Przestańcie wrzucać propagandowe filmiki, bo to nic do dyskusji nie wnosi...
|
|
|
|
#852 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Skąd niby to dziecko wzięło takie statyskyki? Albo marnowanie potencjału płodu |
|
|
|
|
#853 |
|
BAN stały
|
Propaganda "zwolenników życia" jest manipulacją na uczuciach. I tyle. Mnie nie zmanipulują, ale z wieloma się uda, więc - filmiki powstają.
|
|
|
|
#854 |
|
Are you talking to me?!
|
[1=9cfdbdf4a8633c241406c59 618b1b1f07a8603a7_62eda0f 28d492;30946292]Jestem ZA aborcją, ale tylko w dwóch przypadkach- gwałtu i zagrożenia życia kobiety.
nie jako środek antykoncepcyjny.[/QUOTE] Właśnie takiego podejścia o tematu nie do końca rozumiem. Przeciwnicy aborcji uważają ją za zabicie zarodka/płodu. Zatem zabójstwo w przypadku gwałtu/narażenia życia kobiety jest zabójstwem eee... bardziej moralnym od zabójstwa zarodka/płodu w innych przypadkach? Wszak zabójstwo zawsze pozostanie zabójstwem. Jest jakaś zasada uznająca wobec tego wyższość jednego istnienia nad drugim? Gdzie jest granica? I kto ją ustala? I żeby nie było - jestem zwolenniczką aborcji. Uważam po prostu, że kobieta ma prawo do decydowania o tym, czy chce w ogóle przechodzić przez okres ciąży, porodu i połogu czy nie chce. Akceptuję to, że dla wielu kobiet noszenie zarodka i płodu, jest podobne do noszenia...hmmnnn... pasożyta, zlepka komórek, który korzysta z zasobów jej organizmu. Rozumiem też argumenty przeciwników aborcji. Dla mnie osobiście najważniejsza jest jednak zasada wolnego wyboru; jeżeli dla kogoś aborcja nie jest problemem, to jest jego sprawa i mi nic do tego. Jeżeli dla kogoś to zabójstwo, to ok - niech sam nie decyduje się na nią, może ją też potępiać do woli i również mi nic do tego. Ale musi istnieć gwarancja wolnego wyboru.
|
#855 |
|
BAN stały
|
Zgadzam się w pełni. Co do wolnego wyboru. Jeśli ktoś nie chce, niech się płodu nie pozbywa, ale czemu ocenia mnie, skoro mam inne zdanie? Ja tam nie wmawiam nikomu przerywania ciąży tylko dlatego, że ja bym to zrobiła.
A i z tym pazożytem masz rację - tak właśnie czuję. Gdybym zaszła w ciążę, to tego czegoś, co czerpie siły życiowe z mojego organizmu bez mojej woli pozbyłabym się od razu. Bo tego nie chcę i już. |
|
|
|
#856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro jest na tyle słaby,żeby się poddac temu to może tak powinno być? Są kobiety, których żadna siła nie przekona do urodzenia, ale jeśli ktoś sie waha to myślę,że powinien dowiedzieć, naoglądać się jak najwięcej z obu stron barykady ,żeby świadomie podjąć decyzję
|
|
|
|
|
#857 | ||
|
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30962438]
A jeśli ktoś po prostu nie chce być w ciąży i rodzić? Ja nie chcę, więc nikt chętny do adopcji mnie nie przekona do odbycia porodu kiedy sobie tego nie życzę. __________________ I to jest dużo straszniejsze od aborcji. Jeśli coś miałąbym porównywać do holocaustu, to właśnie to. Gdybym miała władzę czegoś zakazać, to zabijanie zwierząt byłoby pierwsze w kolejności. Przypomina mi się przykład moich dziadków. Płodzili dzieci na potęgę, zero aborcji (i antykoncepcji). Nie ma co, ludzkie życie szanowali i powielali. Nigdy nie zapomnę, jak wyrzucili do szamba cały miot kociąt. [/QUOTE] co do aborcji Lisbeth masz do tego prawo w innych krajach Europy gdyby się taka sytuacja przytrafiła, więc chyba nie byłoby problemu z Twoim niechcianym dzieckiem Cytat:
Cytat:
Proszę, możesz przesłać filmik o zabijaniu zwierząt... Jednak tak jak napisałam jest ogromna różnica od znaczenia słowa człowiek a zwierzę. Może filmik o roślinkach też podeślesz? dawidowskasia masz rację, warto widzieć dwie strony medalu a jeżeli ktoś naprawdę nie chce dziecka to tak czy siak wyjedzie i usunie jak nie jedna już kobieta
27.06-12.09.2013 w od 23 września 2013 studentka w San Francisco, blog o moich podróżach i życiu w Egipcie i USA soczyscie.blogspot.com Edytowane przez agutka93 Czas edycji: 2011-12-10 o 11:02 |
||
|
|
|
#858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak, bardziej żal mi zwierząt. Nie zrozumiesz mnie a ja Ciebie PS Dodam tylko,ze jeśli rozmawiam z wahającą się na temat ciąży kobietą to zawsze doradzam (wiadomo,bez nacisków zrobi jak uważa) urodzenie. Kobiety, które naprawdę chcą usunąć są zdeterminowane i nic ich nie przekona
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2011-12-10 o 11:05 |
|
|
|
|
#859 | ||||
|
zuy mod
|
Cytat:
(jestem pro-choice, ale to akurat rozumiem.) Cytat:
dziecko znaczy co innego niż płód.Cytat:
Cytat:
|
|
|
#860 |
|
BAN stały
|
Mnie też bardziej żal zwierząt niż płodów. Niezależnie od przynależności gatunkowej płodów.
|
|
|
|
#861 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie jest bardziej szkoda zwierząt niż zarodków/płodów. Jeśli chodzi o ludzi, no to już zależy od konkretnego przypadku. Będzie mi żal dziecka, które zmarło w wypadku, a nie będzie gwałciciela, którego ktoś zaciachał w parku. Samo bycie człowiekiem nie stanowi dla mnie najwyższej wartości, jeśli o to chodzi. Cytat:
|
||
|
|
|
#862 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Noworodek też jest mniej inteligentny od np. 7-latka, a 7-latek od 20-latka. I czy to znaczy, że 20-latek ma większe prawo do życia niż 7-latek? Cytat:
|
|
#863 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#864 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Podpisuję się pod postami dziewczyn: Chatul, karolynka90, mojwa, kalincia, dawidowskasia. Mam dwa psy, kocham je nad życie, bardziej niż większość ludzi na świecie, nigdy mi krzywdy nie zrobiły i nie wyobrażam sobie przedkładać ich życie nad życie zarodka. Szkoda, że obrońcy życia tak wściekle walczą z aborcją, a nie angażują się w bestialskie mordowanie zwierząt. W końcu psy też są żywe.
A tutaj taki filmik jakie to psy są głupie: http://www.milanos.pl/vid-21112-Naji...a-swiecie.html |
|
|
|
#865 |
|
BAN stały
|
No też są...ale ci od nieprzerywania ciąży widzą w życiu zarodka ludzkiego coś innego iż w życiu psa czy kota. Ja nie wiem dlaczego, ale oni wiedzą. Dlatego dyskusja nie ma sensu, co mówiłam. Bo żeby dyskusja była sensowna, trzeba, żeby dyskutanci mieli takie same założenia. A tu ich nigdy nie będzie. Dla mnie zawsze płód to płód, nie człowiek. Dla nich zawsze to człowiek. Dla mnie pies, czy kot to to stworzenie równe mnie, chociaż wymagające mojej opieki, więc jak dziecko. Dla nich z samego faktu, że to gatunek ludzki, wynika różnica. Nie ma szans na dogadanie się>
|
|
|
|
#866 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio podpisałam petycję przeciw krzywdzeniu zwierząt. Gdzies było, że psu włożono do pyska petardę
. Ale tak samo boli mnie śmierć noworodków, dorosłych. Wiadomo, że gwałciciela nie będzie nam tak szkoda, ale to wyjątek od reguły mimo wszystko.Na pewno nie potępię tak bardzo kobiety, która usunęła dziecko, choć nie powiem, też mnie to przeraża. No, ale cóż, jak to mówicie, są różne sytuacje. Gdy ktoś zajdzie w ciąże, mimo stosowania antykoncepcji czy w wyniku gwałtu, to jak pisałam mogę zrozumieć aborcję. A szkoda mi nowego życia strasznie, gdy ktoś przez swoją głupotę zajdzie w ciąże i usunie. I tyle. Ja jak mówiłam myślę, że nie usunęłabym w żadnej sytuacji. Nie wyobrażam sobie wzięcia nawet tabletki "po. Ale oczywiście rozumiem ludzi, którzy takową wezmą.. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-12-10 o 17:57 |
|
|
|
#867 |
|
jestę wieszczę
|
Dziecko jest dość dobrze chronione prawnie, zwierzęta nie. Dziecku państwo nie da umrzeć z głodu. Zwierzęciu tak. Nad dzieckiem ulituje się większość, nad zwierzęciem nie.
Mając do wyboru mojego psa i płód, wybieram psa.
|
|
|
|
#868 |
|
Konto usunięte
|
Od jakiegoś czasu zastanawiam się dlaczego panuje tendencja do traktowania serio nawet najbardziej radykalnych przeciwników aborcji, a obrońcy zwierząt, wegetarianie itp. są brani najczęściej za psycholi.
|
|
|
|
#869 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30994330]Od jakiegoś czasu zastanawiam się dlaczego panuje tendencja do traktowania serio nawet najbardziej radykalnych przeciwników aborcji, a obrońcy zwierząt, wegetarianie itp. są brani najczęściej za psycholi.[/QUOTE] Ano właśnie, też chciałabym znać odpowiedź na to pytanie . |
|||
|
|
|
#870 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30994330]Od jakiegoś czasu zastanawiam się dlaczego panuje tendencja do traktowania serio nawet najbardziej radykalnych przeciwników aborcji, a obrońcy zwierząt, wegetarianie itp. są brani najczęściej za psycholi.[/QUOTE]
To jest bardzo dobre pytanie. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:36.

Przestańcie wrzucać propagandowe filmiki, bo to nic do dyskusji nie wnosi...

,żeby świadomie podjąć decyzję

dziecko znaczy co innego niż płód.
. Ale tak samo boli mnie śmierć noworodków, dorosłych. Wiadomo, że gwałciciela nie będzie nam tak szkoda, ale to wyjątek od reguły mimo wszystko.