Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-13, 19:38   #1351
prince_polo
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012

mi tez chlopak wyszedl. to co wychodzilo by ze wszytskie w tym samym wieku z pazdziernika beda mialy chlopakow. Bez sensu, sciema jak nic

choc ja mam przeczucie na chlopaka

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 19:44   #1352
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
hej byłam dzis u gina
Wszystko ok. macica prawidlowo sie rozrasta, piersi ok,
mam nakaz mierzenia 4 razy dziennie cisnienia po 15 min odpoczynku. Ale bed emeirzyla tylko 2 razy dziennie bo w pracy niemam jak. Mam ograniczyc slodkie. Wyniki mam ok, tylko anemia sie pojawila.

powiedział ze z tym moi m krzyzem to najlepiej jak bym jak najwiecej lezała. Mowil bym pomyslala o l4. Spotkalam dzis moja ginka(byłam u tego co mi robuil usg ostatnio, ale kiedys bylam jego pacjentka tez fajny lekarz duzo ludzi bylo u niego dzis) i ona pwioiedziala ze tez mam jak najwiecej lezec. Ze jak mam bole krzyza z bolami brzucha to jakos to tak nazwała mowila bym odpoczywała.

lekarz dzis mi pwoiedzial zebym pomyslala o sobie i dziecku a nie o pracy. Wezme to pod uwage.
no i przezucam sie z slodkiego na owoce.
Ja mam podobnie z tymi bólami i też usłyszałam od ginki, że mam się oszczędzać. A jak umowe masz od 1 grudnia to w styczniu możesz spokojnie już iść na L4

Dziewczyny mam pytanie. Czy macie może kłucia w okolicy pochwy i odbytu? Bo ja mam coś takiego od kilku dni. Nie jest to bolesne, ale wyraźnie czuję, że mnie kłuje i zastanawiam się czy to normalne
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 19:46   #1353
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość

Dziewczyny mam pytanie. Czy macie może kłucia w okolicy pochwy i odbytu? Bo ja mam coś takiego od kilku dni. Nie jest to bolesne, ale wyraźnie czuję, że mnie kłuje i zastanawiam się czy to normalne
Ja miałam takie kłucia na początku i ponoć to normalne, a pojawiają się dlatego, że macica się rozciąga

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 19:52   #1354
izasz-b
Raczkowanie

Ale dużo się pojawiło nowych ciężaróweczek - gratulacje!
Dziewczyny, ale macie dobre historie - z babcią, tudzież z dziadkiem fajne

A ja dalej nie wiem jaka płeć z kalkulatora, bo zapłodnienie było na przełomie września i października, więc wyszło mi że chłopiec lub dziewczynka to się dużo dowiedziałam...
Ja dziś byłam u endokrynologa z tą moją tarczycą i dowiedziałam się, że:
po 1) hashimotki mają większą skłonność do mdłości i wymiotów w ciąży i wcale to tak szybko nie mija... to mnie pocieszył...
po 2) jestem zagrożona cukrzycą ciężarnych (mimo dobrego poziomu glukozy na czczo - tak z zasady) i mam w pon. iść na krzywą cukrową, którą normalnie robi się na półmetku... ;(
po 3) mam uważać na to co jem w święta - wystrzegać się grzybów - pierogi najlepiej z samą kapustą, i nie jeść smażonego oraz ograniczyć słodycze - a mnie dziś dopadła faza na bounty... i tosty z serem - to chyba moje pierwsze zachcianki
po 4) mam pojawiać się co 6 tygodni z kompletem badań - przerzucił mnie do grupy ciężarnych zagrożonych cukrzycą - podobno łatwiej o termin i krócej się czeka na poczekalni...
Pracę dziś zniosłam po japońsku - jako tako.

9.07.2012 przyszła na świat moja kochana córeczka Basia waga 3300 g (wg usg 3800 g).
izasz-b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 19:58   #1355
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Ja miałam takie kłucia na początku i ponoć to normalne, a pojawiają się dlatego, że macica się rozciąga
Ja mam to od niedawna. Do tej pory kłucia były raczej w dole brzucha, a teraz właśnie jakby pomiędzy pochwą a odbytem i to mi się wydaje dziwne Zapytam ginki w czwartek. Dziękuję
Stary 2011-12-13, 20:04   #1356
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Ja mam to od niedawna. Do tej pory kłucia były raczej w dole brzucha, a teraz właśnie jakby pomiędzy pochwą a odbytem i to mi się wydaje dziwne Zapytam ginki w czwartek. Dziękuję
ja tez mam takie dziwne czasem klucia az niemoge na dupe usiasc

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 20:11   #1357
muminek82
Wtajemniczenie

Cytat:
hej byłam dzis u gina
mam nakaz mierzenia 4 razy dziennie cisnienia po 15 min odpoczynku. Ale bed emeirzyla tylko 2 razy dziennie bo w pracy niemam jak. Mam ograniczyc slodkie. Wyniki mam ok, tylko anemia sie pojawila.

powiedział ze z tym moi m krzyzem to najlepiej jak bym jak najwiecej lezała. Mowil bym pomyslala o l4. Spotkalam dzis moja ginka(byłam u tego co mi robuil usg ostatnio, ale kiedys bylam jego pacjentka tez fajny lekarz duzo ludzi bylo u niego dzis) i ona pwioiedziala ze tez mam jak najwiecej lezec. Ze jak mam bole krzyza z bolami brzucha to jakos to tak nazwała mowila bym odpoczywała.

lekarz dzis mi pwoiedzial zebym pomyslala o sobie i dziecku a nie o pracy. Wezme to pod uwage.
super że wszystko okpomyśl o zwolnieniu prince!
Iza musisz dbać o Siebie

dziewczyny ja kłócia nie mam ale czasem straszny ból w okolicach kości ogonowej tak na dole,czasem jak leże to nie mogę się przewróci na bok.Mówilam gin.ale powiedział że wrazie czego brać nospe i tyle sie dowiedziałam w tym temacie.
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 21:29   #1358
wanilllka82
Wtajemniczenie

ja mam kłucia ale w podbrzuszu/jajnikach i zauważyłam że brzuch mnie zaczyna boleć jak jestem zmęczona i po popranej kawie, trzeba będzie z niej zrezygnować a łatwo nie będzie bo wtedy dopada ból głowy

i jeszcze jedno, nie wiem czy to możliwe na tym etapie ale dwa razy miałam wrażenie że czuje ruch dzidziusia, takie delikatne łaskotnięcie przy dotknięciu brzucha, zupełnie inne odczucie niż te które były do tej pory, te wzdęciowe nie umem tego opisać, niby w drugiej ciąży się szybciej czuje ale już bardziej prawdopodobne że się wkręcam chyba za bardzo chce żeby było z dzidziolem ok

Edytowane przez wanilllka82
Czas edycji: 2011-12-13 o 21:34
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 21:31   #1359
JolciaKKK
Rozeznanie

GG do JolciaKKK Send a message via Skype™ to JolciaKKK

Cytat:
Napisane przez mysza nova Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki. Cieszę się że mogę do was dołączyć. Jestem w 6 tygodniu ciąży ale już mam termin wyznaczony na 10.08.2012. Już się nie mogę doczekać
Gratulacje

Cytat:
hej byłam dzis u gina

chyba też bym posłuchała lekarza

Poczytałam i po kolei:
1/ O (Naszej) ciąży iwie mój M ginekolog i Wy. Poza tym cicho sza
2/ kalkulator pokazał dziewczynkę a ogórki kiszone są ostatnio moim przysmakiem hmmm zastanawiające
3/ czasami pobolewało mnie w dole brzucha - potem była wizyta w WC zwalczyłam zaparcie i już nie odczuwam tego dyskomfortu

A teraz o wizycie
Oficjalnie jestem w ciąży w 7 tyg i 2 dni, dzidzia ma 9,6 mm i właściwe tętno 149 . Planowany termin porodu : 05.08.2012
Oczywiście dostałam skierowanie na różne badania i dodatkowe test Pappa - ponieważ jestem ciężarna z obciążonym wywiadem (miałam 1 poronienie).
Cały dzień nie miałam mdłości chyba z tego przejęcia wizytą u gin ale właśnie wracają. Szkoda tylko że ze tego wszystkiego zapomniałam zapytać o basen, o bolące piersi i o moją pracę... Ale kiedy usłyszałam że jest wszytko w porządku - macica parwidłowa, pęcherzyk dostarczający dzidziusiowi jedzonka oki to entuzjazm odebrał mi myslenie.
Lece poczytać o tym teście
Dobranoc kobietki

69 68 67,5 65,9 60 58
JolciaKKK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 21:43   #1360
nicki86
Zadomowienie

JolciaKKK, każda z nas na pierwszej wizycie zgłupiała i o nic nie pytała po badaniu Mi gin powiedziała, że basen jak najbardziej, ale siostra odradziła mówiąc że to równa się pewna grzybica, bo teraz podatne jesteśmy i patrzac na kilka postów wyżej to chyba prawda..

Odnośnie ruchów... ja wczoraj mężowi mówiłam, że coś tam czuje ale to nierealne żeby były ruchy bo jeszczeza wcześnie... ale takie dziwne (inne) niezależne ode mnie jak np. drgający mięsień ... nie wiem co to może być

Ja czuje się jak flak, połozyłam się po 19, wstałam teraz miałam zmywać ale nie mam siły.. kładę się znów, bo o 5 trzeba wstać...
nicki86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 22:05   #1361
livea
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez JolciaKKK Pokaż wiadomość
A teraz o wizycie
Oficjalnie jestem w ciąży w 7 tyg i 2 dni, dzidzia ma 9,6 mm i właściwe tętno 149 . Planowany termin porodu : 05.08.2012
9,6 mm ładnie rośnie bobasek, ja mam 6 tydz i wyczytałam, że ma 4mm bo jeszcze nie byłam na "pomiarach".
Też dość często ma kłucia w dole brzucha, ale niezbyt bolesne. Wcześniej zdarzały mi się często bardzo silne kłucia w okolicy kości ogonowej, ciężko opisać ten ból, taki zaparciowy, normalnie dech odbierało, ale nikt mi nie potrafił odpowiedzieć jaka była jego przyczyna.
Ruchów chyba jeszcze nie czuć, raczej to skurcze towarzyszące rozciąganiu macicy.
Dziewczyny nie wiem mnie nie dopadają żadne dolegliwości. Mdłości nie mam, zmęczenie myśle, że porównywalne do stanu przed, jedyne co to na słodycze mi ochota odeszła, a uwielbiałam. Zobaczymy co będzie dalej.
Buziale

Edytowane przez livea
Czas edycji: 2011-12-13 o 22:06
livea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 23:02   #1362
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

Kurde dziewczyny jak też od dwóch dni czuję takie leciuteńkie łaskotki, zawsze w tym samym miejscu po prawej stronie podbrzusza, nigdy wcześniej niczego takiego nie czułam i jestem pewna że to nie gazy ani wzdęcia
to napewno fikołki maleństwa
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 23:53   #1363
takaja13
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie sierpniowe 2012

Ty niedobra sie nie chwalisz
GRATULACJE i najlepszego

http://www.youtube.com/watch?v=cAk34...watch_response
takaja13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-14, 10:17   #1364
asia665
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny

Witam wszystkie nowe mamusie
Mi z kalkulatora wyszło , że będę miała dziewczynke . Ale mam takie silne przeczucie,że chłopak będzie . Jeśli chodzi o kłucia to też miałam , i nieraz mi się jeszcze zdarzają Ja to mam ostatnio zmienne nastroje-czasami chodze taka zmęczona jakbym maraton przebiegła.A czasami mam tyle energii ,że mogłabym góry przenosić. No i wróciła mi senność. A już tak dawno jej nie było . Byłam wczoraj w ZUSie zanieśc im świadectwo pracy- bo dopiero je dostałam, no i okazało się że mój pracodawca nie przesłał im druku Z3 ,no i jeszcze musiałam iść do mojego zakładu pracy(byłego) i poprosić żeby wypełnili. Podobno mają to zrobić. . . no ale zobaczymy. Jak nie dostane druku do wtorku to zadzwonie do nich. Bo w ZUSie powiedzieli mi ,że mam 30 dni na skompletowanie dokumentów,a w niektórych rubrykach tego druku nie mam pojęcia co pisać, więc mam nadzieje że firma spełni swoją obietnice . Bardzo przydałyby mi się te pieniążki z zasiłku chorobowego

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-14, 10:21   #1365
agunia82
Zakorzenienie

Hejka

Asia też mam takie zmienne nastroje. A dzisiaj to w ogóle wstałam jakaś zeźlona (pewnie i przez niewyspanie). Aż małż się zapytał co mi się stało i przytulił i pocieszył.
I w ogóle jak wczoraj miałam multum energii tak dzisiaj nie mam weny do niczego, a pracować mi się nie chce jak nie wiem...
I jeszcze mi rano krew z nosa poszła :/

Stary 2011-12-14, 10:25   #1366
ivoncia16
Wtajemniczenie

ja tez mam czasami takie lskotanie w brzuchu
dzisiaj ne mam weny
tez mam naczynia do mycia , sprzatanie a mi sie wogole ruszyc nie chce
ivoncia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-14, 11:18   #1367
ewka5891
Zakorzenienie

hej
chciałam się zapytać dziewczyny, czy też macie takie brązowe plamienia? miałam ostatnio wieczorem i trochę się przeraziłam tym faktem, ale później dowiedziałam się, że czasami tak się zdarza i , że niby występują one w tym czasie co miała przyjść miesiączka... (choć ja miałam tydzień przed miesiączką, jakbym miała dalej miesiączkować...)trochę się uspokoiłam, ale i tak siedzi mi to w głowie...
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-14, 11:23   #1368
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
hej
chciałam się zapytać dziewczyny, czy też macie takie brązowe plamienia? miałam ostatnio wieczorem i trochę się przeraziłam tym faktem, ale później dowiedziałam się, że czasami tak się zdarza i , że niby występują one w tym czasie co miała przyjść miesiączka... (choć ja miałam tydzień przed miesiączką, jakbym miała dalej miesiączkować...)trochę się uspokoiłam, ale i tak siedzi mi to w głowie...
z każdym plamieniem trzeba KONIECZNIE pójść do lekarza. Nie każde oznacza, że dzieje się coś złego, ale to tylko lekarz może określić. Owszem, plamienia mogą występować w tym czasie co powinna przyjść miesiączka, ale przyczyny mogą też być inne. Pędź lepiej do lekarza, dopiero on powie, czy to na pewno nic groźnego.

Stary 2011-12-14, 11:26   #1369
ivoncia16
Wtajemniczenie

ja tez tak mialam leciutko wlasnie w czasie kiedy powinna pojawic sie miesiaczka
wygladalo to tak jak konczaca sie miesiaczka wlasnie

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

a jak tam dziewczyny brzuszek wam sie juz zaokragla ?
bo mi tak jak ktos mnie dobrze zna to jakby nie wiedzial ze w ciazy jestem to by zauwazyl
juz nie mam takiego plaskiego brzuszka ale mam nadzieje ze po porodzie jakos do niego wroce
widzialam na allegro te pasy poporodowe bede musiala sobie cos takiego sprawic
Stary 2011-12-14, 11:33   #1370
hanjah
Zakorzenienie

No to ja też już jestem po wizycie Spotkanie trwało ok. godziny. Trafiłam na fajną, młodą położną Pobrała mi kilka próbek krwi (na HIV, WZW, syfilis i różyczkę oraz na cukier i żelazo). Ciśnienie mam książkowe

Jednak będę mieć wizytę u gina-położna ma się z nim skontaktować kiedy byłby najlepszy czas na to (możliwe że dopiero pod koniec ciąży żeby pobrać wymaz i ewentualnie podać mi antybiotyk w czasie porodu).

A usg nie dało się niestety przyspieszyć Uspokoiła mnie, że to dobry czas na zmierzenie NT i że mam się nie martwić. I rzeczywiście liczą tylko skończone tygodnie, więc wg nich jestem dopiero w 10.
Poza tym zbliżają się Święta i Nowy Rok, więc zmniejsza się ilość dni kiedy szpitale i przychodnie pracują...

Serduszka może posłucham na następnej wizycie-za 6 tygodni.
Wstępnie ustaliła mi datę porodu na 8 lipca-jeśli jestem pewna OM to ta data przy usg niewiele się zmieni
Nicki-mogłabyś mi na liście dopisać tylko 8.07?

Dostałam mnóstwo ulotek i książkę I trochę mnie ta wizyta uspokoiła-teraz już czuję, że ktoś się mną zajmuje tutaj

Edytowane przez hanjah
Czas edycji: 2011-12-14 o 11:34
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-14, 11:37   #1371
muminek82
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny!przyszłam się przywitać i zmykam prasować myć łazienkę zrobić porządek w kuchni poodkurzać poukładać ciuchy w szafce jak zrobie chociaż dwie rzeczy z tych co wymieniłam to bedzie sukces
ja już pisałam u mnie brzuszek widać rozmiar mam ten sam ale w nic sie nie dopinam,wczoraj kupiłam w h&m 2 sukienki i bluzeczke z myślą o brzuszku żeby mnie nic nie uciskało a że były przeceny to jestem mega zadowolona
Stary 2011-12-14, 11:49   #1372
ivoncia16
Wtajemniczenie

nicki86

mi tez prosze dopisz termin na 16 lipca
Stary 2011-12-14, 14:24   #1373
angel1980
Raczkowanie

GG do angel1980 Wyślij wiadomość przez MSN do angel1980

hej dziewczyny
pisalam ostatnio a strasznej zgadze jaka mnie złapała i na szczescie to jakby minelo ale mam problem i coraz bardziej sie zastanawiam czy urodze.Poza tym mam wrazenie ze nikt mnie nie rozumie.
W poniedzialek bylam u gina bo od kilku dni sie zle czulam,strasznie oslabiona bylam i schudlam 3kg w ciagu 2 tyg(teraz waze 48).
Pielegniarka nie mogla mi zmierzyc cisnieniea a w koncu jak to zrobbila to wyszla arytmia.Skierowali mnie na ekg,co nic nie wykazalo ale lekarz rodzinny kazal m zrobic badanie hormonow tarczycy TSH ,FT3 I FT4.
Dodam ze gin stwierdzil iz płód jest maly i cos mi sie nie podoba,we wtorek ide na kolejny pomiar i mam nadzieje ze troche urosnie bo inaczej to by oznaczalo najgorsze.

Dzis odebralam wyniki i okazalo sie ze przy normie 4,mam 7,9 hormonu TSH czyli niedoczynnosc.Od razu w necie zaczelam czytac co to znaczy i sie przerazilam.
Wspominali o niedorowzoju,poprzez wady i poronienia.
Lekarz kazal mi jutro powtórzyc badanie bo mysli ze to bład,szcgólnie ze przy niedoczynnosci sie tyje a ja schudlam.

Mam tysiace okropnych mysli,których nie moge odpedzic od siebie a najgorsze ze mam wrazenie ze jestem w tym sama bo nikt mnie nie rozumie.
Oczywiscie musze skonsultowac sie z endokrynologiem,prywatnie ,bo inaczej czeka sie dluugo bardzo.
Jestem teraz na zwolieniu i odpoczywam,chociaz nie wiem czy nie lepiej nie bylo b w pracy bo bym mniej myslala.

Czy ktoras z Was moze słyszala cos na temat tarczyczy w ciąży?

Mam przed oczami czarny scenariusz,nie wiem jak go sie pozbyc.
Stary 2011-12-14, 14:40   #1374
ivoncia16
Wtajemniczenie

angel1980

ja o niczym takim nie slyszalam ale badz dobrej mysli
musi wszystko byc dobrze !
takim mysleniem mozna sprowadzic na siebie nieszczescie
musisz myslec ze niedlugo bedziesz miala zdrowego i slicznego bobaska i bedziesz szczesliwa mama !!!!
ja jeszcze niedawno bylam przerazona wiedza o ciazy ale jakos juz do tego przywyklam
i nie mysle ze jej nie chce bo nie chce zeby sie cos stalo

mam nadzieje ze okaze sie ze z Fasolka wszystko dobrze 3 mam kciuki
Stary 2011-12-14, 14:41   #1375
luby957
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angel1980 Pokaż wiadomość

Ja też mam problem z tarcyca który wyszedł mi właśnie w ciąży, i endokrynolog kazal mi zrobic jakies dodaktowe badaniai wybieram sie do niego w piatek(prywatnie, bo na NFZ dopiero na luty sie zapisałam;/) i i zobaczymy co mi powie. Bo po pierwszej wizycie stwierdzil ze nie jest pewny czy juz trzeba dawac mi hormony na tarczyce czy jeszcze mozna choc chwile poczekac. Ja też schudła ale tylko 1,5 kg ale moj gin i tak stwierdzil ze wolalby zeby waga stala w miejscu a nie spadala, no ale co ja zrobie.

Dzisia tez przytulałam się z muszlą bo i stwierdzilam ze to juz moje na pewno ostatnie dziecko bo nie chce znowu przez to samo przechodzic(dobrze ze już mamy Amelke) i że z checia ta ciąże oddałabym TŻ'towi

dobra lece bo musze ubrania posegregowac bo inaczej utone w prasowaniu
Stary 2011-12-14, 14:54   #1376
hanjah
Zakorzenienie

Wczoraj ugotowałam ogórkową, a jak już była gotowa to przeszedł mi na nią apetyt... za to dziś smakuje mi rewelacyjnie

Nadal mnie czasem mdli w ciągu dnia, ale po jedzeniu przechodzi. Za to najgorzej jest rano, bo teraz nawet jak coś zjem przed wstaniem z łóżka to i tak mi się na wymioty zbiera...
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-14, 15:21   #1377
ivoncia16
Wtajemniczenie

wspolczuje dziewczyna ktore wymiotuja
ja taka przygode mialam tylko przez jeden caly dzien ;/
na Wszystkich swietych
nie wiedzialam jeszcze wtedy ze to ciaza myslalam ze sie zatrulam
ale wtedy bylo strasznie caly dzien mnie meczylo ;( i poty mnie oblewaly !
Stary 2011-12-14, 16:24   #1378
izasz-b
Raczkowanie

Dziewczyny ja też mam dziś jakieś spowolnienie... a wczoraj tak dobrze się czułam... Dziś musiałam przenieść zajęcia na inny termin, bo myślałam że się przewrócę...
Co do tarczycy - jak wyszły ft3 i ft4? tsh trochę za duże - powinno być do 2,5 - ja miałam 3,5, bo w ciąży na początku zwiększa się zapotrzebowanie na hormony tarczycy. Nie trzeba panikować, ale nie można też tego bagatelizować. Należy zbadać ponownie i zapisać się jak najszybciej do endokrynologa - specjalisty od tarczycy. Może być tak, że za chwilę wróci do normy, ale moze być również tak, że dostanieszs euthyrox. Co do tycia przy niedoczynności, to nie pojawia się to z dnia na dzień, tylko w ciągu kilku miesięcy - nie w tak krótkim okresie, więc to nie jest dobry wskaźnik, czy jest niedoczynność czy jej nie ma. Może być zimno, wysuszona skóra, senność, zmęczenie, zadyszka i uczucie duszności (też przy nadczynności), więc wszystkie te objawy można pomylić z tymi ciążowymi.
Angeli bądź dobrej myśli - czytałam historie kobiet, które miały tsh 15 i wszystko było ok, ale nie bagatelizuj, tylko szybciutko do lekarza!

9.07.2012 przyszła na świat moja kochana córeczka Basia waga 3300 g (wg usg 3800 g).
izasz-b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-14, 17:02   #1379
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez livea Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie wiem mnie nie dopadają żadne dolegliwości. Mdłości nie mam, zmęczenie myśle, że porównywalne do stanu przed, jedyne co to na słodycze mi ochota odeszła, a uwielbiałam. Zobaczymy co będzie dalej.
Buziale
No to tylko się ciesz, że dobrze się czujesz A jeśli Cię to pocieszy to jeszcze wszystko może być przed Tobą Mi się pojawiły mdłości w 6 tyg właśnie, a teraz są jakby łagodniejsze. Zależy od dnia.

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
hej
Nie mam plamień, ale moja gin mówiłą, że w terminie @ może się coś takiego pojawić. Ja za to mam bóle jak na @ i wyszło na to, że teraz właśnie miałabym okres, więc może to dlatego

Cytat:
Napisane przez ivoncia16 Pokaż wiadomość
---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

a jak tam dziewczyny brzuszek wam sie juz zaokragla ?
bo mi tak jak ktos mnie dobrze zna to jakby nie wiedzial ze w ciazy jestem to by zauwazyl
juz nie mam takiego plaskiego brzuszka ale mam nadzieje ze po porodzie jakos do niego wroce
widzialam na allegro te pasy poporodowe bede musiala sobie cos takiego sprawic
U mnie nic nie widać. No chyba, że czasem wieczorem albo jak mam wzdęcia Ale dopiero kończę 8 tydzień, może dlatego.
Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
No to ja też już jestem po wizycie Spotkanie trwało ok. godziny. Trafiłam na fajną, młodą położną Pobrała mi kilka próbek krwi (na HIV, WZW, syfilis i różyczkę oraz na cukier i żelazo). Ciśnienie mam książkowe

Jednak będę mieć wizytę u gina-położna ma się z nim skontaktować kiedy byłby najlepszy czas na to (możliwe że dopiero pod koniec ciąży żeby pobrać wymaz i ewentualnie podać mi antybiotyk w czasie porodu).

A usg nie dało się niestety przyspieszyć Uspokoiła mnie, że to dobry czas na zmierzenie NT i że mam się nie martwić. I rzeczywiście liczą tylko skończone tygodnie, więc wg nich jestem dopiero w 10.
Poza tym zbliżają się Święta i Nowy Rok, więc zmniejsza się ilość dni kiedy szpitale i przychodnie pracują...

Serduszka może posłucham na następnej wizycie-za 6 tygodni.
Wstępnie ustaliła mi datę porodu na 8 lipca-jeśli jestem pewna OM to ta data przy usg niewiele się zmieni
Nicki-mogłabyś mi na liście dopisać tylko 8.07?

Dostałam mnóstwo ulotek i książkę I trochę mnie ta wizyta uspokoiła-teraz już czuję, że ktoś się mną zajmuje tutaj
Cieszę się, że jesteś spokojniejsza

Cytat:

Nie wiem, jak to jest z tarczycą, ale słyszałam, że w ciąży te hormony mogę szaleć i trzeba je kontrolować. Bądź dobrej myśli Kochana To ma bardzo duże znaczenie
Stary 2011-12-14, 18:10   #1380
muminek82
Wtajemniczenie

Cytat:
hej dziewczyny
pisalam ostatnio a strasznej zgadze jaka mnie złapała i na szczescie to jakby minelo ale mam problem i coraz bardziej sie zastanawiam czy urodze.Poza tym mam wrazenie ze nikt mnie nie rozumie.
W poniedzialek bylam u gina bo od kilku dni sie zle czulam,strasznie oslabiona bylam i schudlam 3kg w ciagu 2 tyg(teraz waze 48).
Pielegniarka nie mogla mi zmierzyc cisnieniea a w koncu jak to zrobbila to wyszla arytmia.Skierowali mnie na ekg,co nic nie wykazalo ale lekarz rodzinny kazal m zrobic badanie hormonow tarczycy TSH ,FT3 I FT4.
Dodam ze gin stwierdzil iz płód jest maly i cos mi sie nie podoba,we wtorek ide na kolejny pomiar i mam nadzieje ze troche urosnie bo inaczej to by oznaczalo najgorsze.

Dzis odebralam wyniki i okazalo sie ze przy normie 4,mam 7,9 hormonu TSH czyli niedoczynnosc.Od razu w necie zaczelam czytac co to znaczy i sie przerazilam.
Wspominali o niedorowzoju,poprzez wady i poronienia.
Lekarz kazal mi jutro powtórzyc badanie bo mysli ze to bład,szcgólnie ze przy niedoczynnosci sie tyje a ja schudlam.

Mam tysiace okropnych mysli,których nie moge odpedzic od siebie a najgorsze ze mam wrazenie ze jestem w tym sama bo nikt mnie nie rozumie.
Oczywiscie musze skonsultowac sie z endokrynologiem,prywatnie ,bo inaczej czeka sie dluugo bardzo.
Jestem teraz na zwolieniu i odpoczywam,chociaz nie wiem czy nie lepiej nie bylo b w pracy bo bym mniej myslala.

za dobre wyniki i żeby z dzidziolkiem było wszystko dobrze!
Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Wczoraj ugotowałam ogórkową, a jak już była gotowa to przeszedł mi na nią apetyt... za to dziś smakuje mi rewelacyjnie

Nadal mnie czasem mdli w ciągu dnia, ale po jedzeniu przechodzi. Za to najgorzej jest rano, bo teraz nawet jak coś zjem przed wstaniem z łóżka to i tak mi się na wymioty zbiera...
ogórkowa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości