Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-16, 19:42   #1441
pumas
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
No niestety, na wizażu są wątki łączone dwumiesięczne...
A na kiedy masz termin?

Jak są dziewczyny z terminem na pograniczu, to same decydują w którym wątku chcą uczestniczyć. Dzieci w końcu różnie się rodzą, ktoś kto ma termin na początek lipca może urodzić końcem czerwca-ale nadal jest mile widziany w naszym wątku Także zapraszamy
Pewnie to co powiem, będzie bardzo dziwne, ale moja pani doktor stwierdzila, ze nie poda mi konkretnej daty, zebym sie nie sugerowała, ze jak bede po terminie, to juz trzeba panikować. Ale powiedziała, ze przełom miesiecy, a kiedy to będzie, to natura tylko zdecyduje. Ja się szykuję na początek lipca.

Czuję się dobrze, prócz wzdęć i mdłości raczej nic mi nie dolega. Mdłości mam rano jak wstaje, ale przegryzę coś, napiję się czegoś i jest lepiej. Nie wymiotuję. Troche pobolewa mnie brzuch, byłam z tym nawet u lekarza, ale powiedziała, żeby sie nie martwic, ze to normalne, ale mam jeść więcej magnezu i bede to mniej odczuwac. Więc wcinam nawet 5 tabletek dziennie i faktycznie, nie czuję już brzucha.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 20:08   #1442
agunia82
Zakorzenienie

No ja już po wizycie.
W końcu gin wymyślił, że najpierw zrobi normalne jeszcze usg i tylko pomierzy sobie dzidka, i na tym usg ustalimy termin usg genetycznego (bo ono będzie robione w innej przychodni niż ja chodzę). Na to usg idę w środę po świętach.
Za to dzisiaj mi w końcu kartę ciąży uzupełnił, bo już się wkurzył, że non stop przegląda stertę papierów z wynikami
No i jeszcze mnie zbadał (macica dobrze rośnie), zmierzył ciśnienie i zważył - wszystko ok. Zlecił też badanie na HCV bo tego jeszcze nie miałam robionego. I zmniejszoną mam dawkę dupka z 3 na 2 tabletki dziennie
Na odchodne powiedział, że póki co wszystko tak pięknie idzie, i wyniki tak ładne, że oby tylko tak dalej szło

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 20:09   #1443
asia665
Wtajemniczenie

Cześć
Ooolllccciiiaaa- fajny brzuszek

Ja schudłam 1,5 kg ,ciśnienie dzisiaj 90/50. Generalnie czuje się fatalnie ,bo w dzień zemdlałam
Ciesze się,że w środe mam wizyte może mój gin coś mi powie w kwestii utraty wagi . Zastanawiam się,czy to że chudne nie szkodzi maleństwu??

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 20:17   #1444
pumas
Zakorzenienie

Ja też mam genetyczne po świętach. na razie nie spędza mi snu z powiek, ale nie powiem, żeby było mi obojętne...
Stary 2011-12-16, 20:18   #1445
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
No ja już po wizycie.
W końcu gin wymyślił, że najpierw zrobi normalne jeszcze usg i tylko pomierzy sobie dzidka, i na tym usg ustalimy termin usg genetycznego (bo ono będzie robione w innej przychodni niż ja chodzę). Na to usg idę w środę po świętach.
Za to dzisiaj mi w końcu kartę ciąży uzupełnił, bo już się wkurzył, że non stop przegląda stertę papierów z wynikami
No i jeszcze mnie zbadał (macica dobrze rośnie), zmierzył ciśnienie i zważył - wszystko ok. Zlecił też badanie na HCV bo tego jeszcze nie miałam robionego. I zmniejszoną mam dawkę dupka z 3 na 2 tabletki dziennie
Na odchodne powiedział, że póki co wszystko tak pięknie idzie, i wyniki tak ładne, że oby tylko tak dalej szło
No to super wiadomości

asia bardzo Ci współczuję kłopotów z ciśnieniem Ciekawe co Ci gin powie A wagą się nie martw. Nie raz słyszałam, że niektóre kobietki chudną na początku ciąży i z maluszkiem jest wszystko ok
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 20:19   #1446
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Troche pobolewa mnie brzuch, byłam z tym nawet u lekarza, ale powiedziała, żeby sie nie martwic, ze to normalne, ale mam jeść więcej magnezu i bede to mniej odczuwac. Więc wcinam nawet 5 tabletek dziennie i faktycznie, nie czuję już brzucha.
też zażywam magnez, od początku bo zażywałam go też przed ciążą przez skurecze łydek.

dziś cały dzień boli mnie w krzyżach, macie tak czasem? i głowa też mnie boli, jedno i drugie mało dokuczliwe ale już zdarzyłam się naczytać co to może oznaczać
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 20:22   #1447
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
też zażywam magnez, od początku bo zażywałam go też przed ciążą przez skurecze łydek.

dziś cały dzień boli mnie w krzyżach, macie tak czasem? i głowa też mnie boli, jedno i drugie mało dokuczliwe ale już zdarzyłam się naczytać co to może oznaczać
Nic się nie martw na zapas. Ja też mam bóle krzyża, czasem trwają bardzo długo i głowa też czasem boli. Ale moja gin powiedziała, że nic złego się nie dzieje. Trzeba po prostu dużo leżeć i brać leki rozkurczowe jak pojawia się ból. Bo to wszystko od macicy.
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 20:24   #1448
agunia82
Zakorzenienie

Asiu ciśnienie faktycznie za niskie, konieczne to skonsultuj

Irmusia

Cytat:

mnie po całym dniu siedzenia przy kompie też czasem męczą bóle pleców, a i migreny mam bardzo często. Powiedziałam dzisiaj o tym ginowi, i wychodzi na to, że to normalne. Tylko ja tych bóli pleców nie mam jakiś strasznych.
A bóle głowy w ciąży to ponoć norma.
I wiecie co, ja już przestałam tak grzebać w necie o każdym z objawów, bo jak się człowiek naczyta tego wszystkiego, a czasem to bzdury totalne, to świrować zaczyna, a to w niczym nie pomaga.
Pogadaj o tym z ginem na kolejnej wizycie i nie wertuj już aż tak bardzo netu

Stary 2011-12-16, 20:25   #1449
luby957
Raczkowanie

Hej byłam dzis u endokrynologa i przepisal mi EUTYHROX N 75 i mam brac po pół tabletki rano naczczo pół godz przed jedzeniem
czy któraś z Was bierze taki lek?? bo się zastanawiam czy są po nim jakieś czeste skutki uboczne i w ogole jak sie po nim czujecie mnie interesuje

no a tak poza tym to dzis byl w miare znosnie choc dalej mi niedobrze a musze zrobic jakies ciastko bo na jutro moj TZ zaprosil moich rodzicow do nas na kolacje takze pojde pewnie tylko na jeden wyklad na ktory musze pojsc a pozniej wroce do domu i bede szykowac

a co do chudnięcia w ciązy - ostatnio jak byłam na wizycie to w lasnie wysżło ze schudłam 1,5 kg i lekarz stwierdzi ze to epwnie przez moje mdłosci i wymioty i zebym si enie martwila na zapas choc rzeczywiscie lepiej nie przybierac na wadze niz ma ona spadac ale na spokojnie

Edytowane przez luby957
Czas edycji: 2011-12-16 o 20:32
luby957 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 20:34   #1450
pumas
Zakorzenienie

Cytat:

mnie po całym dniu siedzenia przy kompie też czasem męczą bóle pleców, a i migreny mam bardzo często. Powiedziałam dzisiaj o tym ginowi, i wychodzi na to, że to normalne. Tylko ja tych bóli pleców nie mam jakiś strasznych.
I wiecie co, ja już przestałam tak grzebać w necie o każdym z objawów, bo jak się człowiek naczyta tego wszystkiego, a czasem to bzdury totalne, to świrować zaczyna, a to w niczym nie pomaga.
Dokładnie!
Ja mam zakaz czytania, bo tylko się denerwowałam i znajdowałam u siebie wszystkie objawy wszystkich chorób swiata. Moja gin jest dosc zyciowa i ciagle mi powtarza, że nie znamy intencji osób, ktore wypisuja czesto jakies glupoty, przez ktore chodzimy przerazone i znerwicowane. Także basta z czytaniem głupot, interpretowaniem wynikow itd. Po weekendzie odbieram wyniki prenatalnych z krwi i juz sie boje SIEBIE, że pierwsze co, to polece z nimi do internetu porownywac i analizowac Także powstrzymajcie mnie! chcę spokojnych świąt, a nie przygnebionych.

A co do magnezu, ja jadłam wczesniej 2 tabletki dziennie, ale widocznie to było za mało.
Stary 2011-12-16, 21:03   #1451
hanjah
Zakorzenienie

Ja teraz popełniam ten sam błąd co w pierwszej ciąży-naczytam się różnych rzeczy w necie a potem panikuję... ale to też może przez to że jeszcze przez jakiś czas nie zobaczę mojego dziecka... dobrze, że niedługo Święta, bo czas szybciej zleci i zaraz będzie po nowym roku

Tak się cieszyłam, że mi mdłości przeszły, a teraz znów mnie to dopadło
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 21:05   #1452
pumas
Zakorzenienie

hehe, ja tez zawsze jestem spokojniejsza po wizycie, a jak mam czekac na kolejną miesiąc to mnie az skreca, co tam w brzuchu słychać
Stary 2011-12-16, 21:08   #1453
phdwao
Zakorzenienie

hej, hej

znalałzam swój wątek

witam wśród przyszlych Mamuś

jestem w 8/9tc, termin mam na 26.07.2012

co u Was słcyhać???
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 23:05   #1454
makarona
Rozeznanie

Witam nowe mamusie na wątku Gratuluję!

Ja nadal czuję się ok. Nic mnie nie męczy. Ale dla dziewczyn, które walczą z mdłościami polecam herbatę rooibos. Gdzieś przeczytałam, że skutecznie je minimalizuje. Może spróbujcie, skoro inne metody nie pomagają.

Nasz czas oczekiwania
makarona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 23:10   #1455
wanilllka82
Wtajemniczenie

oczywiście macie racje, kochane jesteście dzięki za pocieszenie

co do ciśnienia to ja też mam takie niskie, nawet raz miałam 50 na 78 i sama się wtedy zdziwiłam bo czułam się dobrze i nawet mnie głowa nie bolała, przestałam już codziennie mierzyć, moje normalne teraz to 90 na 60 i puls około 80, niskie cienienie w ciąży to norma, lepiej mieć za niskie niż za wysokie i tego się trzymajmy oczywiście skonsultować trzeba, ja też planuje o to zapytać, muszę zacząć robić liste bo zapomnę, tyle już pytań wymyśliłam np jak to z tą z kąpielą, podobno nie można w gorącej wodze a mi się zdarzyło już parę razy mam nadzieje że nie zrobiłam maluszkowi krzywdy

ja schudłam jakieś pól kilo ale wymiotowałam tylko raz, jem dużo, nawet czasem na noc i byłam przekonana że przytyłam a tu niespodzianka, w pierwszej ciąży dużo więcej schudłam na początku a żadnych nieprzyjemnych objawów ciążowych nie miałam za wyjątkiem wcinania dużej ilości słodkiego

Edytowane przez wanilllka82
Czas edycji: 2011-12-16 o 23:18
Stary 2011-12-17, 00:22   #1456
nitka_88
Zadomowienie

Witam wszystkie Najwyższa pora się do Was przyłączyć! Dwie kreseczki zobaczyłam w zeszłą niedzielę, ale potrzebowałam trochę czasu, żeby oswoić się z moim nowym stanem. Jest to tym trudniejsze, że nie mam żadnych ciążowych dolegliwości! No, może poza częstym oddawaniem moczu i lekko powiększonymi piersiami. Licząc od daty ostatniej miesiączki, to jest to 6t, 2d, ale z moich wyliczeń wynika, że maleństwo ma dopiero równe 3 tygodnie (późna owulacja), więc pewnie jeszcze wszystko przede mną. A Was kiedy zaczęły nękać pierwsze, ciążowe dolegliwości? Pozdrawiam serdecznie

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Cytat:
Ja teraz popełniam ten sam błąd co w pierwszej ciąży-naczytam się różnych rzeczy w necie a potem panikuję... ale to też może przez to że jeszcze przez jakiś czas nie zobaczę mojego dziecka... dobrze, że niedługo Święta, bo czas szybciej zleci i zaraz będzie po nowym roku

Witaj, ja mieszkam w UK, więc dobrze wiem na czym polega problem. Pierwszą wizytę z położną mam dopiero 3go stycznia, a na USG czekałabym jeszcze długo, długo gdyby nie to, że nie wytrzymałam i zamówiłam bilet do Polski. Tak więc, swoją dzidzię zobaczę o jakieś 2 tygodnie wcześniej niż idąc tutejszym systemem Niestety, to i tak równy miesiąc czekania i niepewności. Echhh...

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 04:02   #1457
Madison9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nitka_88 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Najwyższa pora się do Was przyłączyć! Dwie kreseczki zobaczyłam w zeszłą niedzielę, ale potrzebowałam trochę czasu, żeby oswoić się z moim nowym stanem. Jest to tym trudniejsze, że nie mam żadnych ciążowych dolegliwości! No, może poza częstym oddawaniem moczu i lekko powiększonymi piersiami. Licząc od daty ostatniej miesiączki, to jest to 6t, 2d, ale z moich wyliczeń wynika, że maleństwo ma dopiero równe 3 tygodnie (późna owulacja), więc pewnie jeszcze wszystko przede mną. A Was kiedy zaczęły nękać pierwsze, ciążowe dolegliwości? Pozdrawiam serdecznie
Hej Nitka,

gratuluje
Ja do 5go tygodnia czulam sie swietnie, nie mialam zadnych dolegliwosci, jedynie piersi zaczely mi sie powiekszac (troche wczesnie). A potem zaczela sie udreka z mdlosciami, ktore trwaja caly dzien i wymiotami, do tego jeszcze hustawka nastrojow... Mam nadzieje, ze to szybko minie i ze Ciebie to nie bedzie dotyczylo. Teraz jestem 7tyg i 2 dni w ciazy...

Powodzenia
Madison9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 08:29   #1458
prince_polo
Zakorzenienie

hej
Ja jzu od wczraj na l4.
Jestem przeziebiona;/ macie jakies sposoby na wyleczenie? procz czosnku?

Mam takie pytanie, swedzi Was skora na nogach? Mnie w tej ciązy od jakiegos sporego czasu juz swedzi i to bardzo. masakra czuje sie jakby mnie stado komarow dorwalo i to glownie od kolan w dol......

Dzis jedziemy tesciom powiedziec o ciązy. Ciekawe jak zareagują....

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 09:21   #1459
kesja1980
Przyczajenie

Witam. Przyłączę się do was - a co tam.... Dzisiaj powtórne USG, na poprzednim lekarz nie nastroił mnie pozytywnie: "nieprzyzwyczajać się, nie mówić nikomu, za tydzień zobaczymy. Zarodek jest za mały jak na 6 tydzień ciąży". W październiku miałam ciąże biochemiczną a teraz jestem krok dalej.... Mam już córeczkę więc jest mi łatwiej. Chyba...
kesja1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 09:45   #1460
makarona
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
hej
My mówimy jutro moim rodzicom. Boję się jak dziecko.

Cytat:
Napisane przez kesja1980 Pokaż wiadomość
Witam. Przyłączę się do was - a co tam.... Dzisiaj powtórne USG, na poprzednim lekarz nie nastroił mnie pozytywnie: "nieprzyzwyczajać się, nie mówić nikomu, za tydzień zobaczymy. Zarodek jest za mały jak na 6 tydzień ciąży". W październiku miałam ciąże biochemiczną a teraz jestem krok dalej.... Mam już córeczkę więc jest mi łatwiej. Chyba...
Może będzie dobrze. Zawsze warto mieć nadzieję. Trzymam kciuki, żeby szybciutko dorównał swoim rówieśnikom 6-tygodniowym.

Nasz czas oczekiwania

Edytowane przez makarona
Czas edycji: 2011-12-17 o 09:46
makarona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:23   #1461
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
hej, hej

znalałzam swój wątek

co u Was słcyhać???
witaj

Cytat:
Napisane przez makarona Pokaż wiadomość
Witam nowe mamusie na wątku Gratuluję!

Ja nadal czuję się ok. Nic mnie nie męczy. Ale dla dziewczyn, które walczą z mdłościami polecam herbatę rooibos. Gdzieś przeczytałam, że skutecznie je minimalizuje. Może spróbujcie, skoro inne metody nie pomagają.
zgadzam się w 100% co do rooiboska. Tylko trzeba się do smaku przyzwyczaić, ja sobie miodu do niego dodaję i jest pyyyycha.

Cytat:
np jak to z tą z kąpielą, podobno nie można w gorącej wodze a mi się zdarzyło już parę razy mam nadzieje że nie zrobiłam maluszkowi krzywdy

ja schudłam jakieś pól kilo ale wymiotowałam tylko raz, jem dużo, nawet czasem na noc i byłam przekonana że przytyłam a tu niespodzianka, w pierwszej ciąży dużo więcej schudłam na początku a żadnych nieprzyjemnych objawów ciążowych nie miałam za wyjątkiem wcinania dużej ilości słodkiego
No w gorącej wodzie kąpiel nie jest wskazana, ogólnie niewskazane jest zbytnie nagrzewanie organizmu, bo wysoka temperatura ciała w I trym. szkodzi dziecku. Więc jak kąpiel, to w ciepłej, ale nie bardzo gorącej wodzie. Nie ma potrzeby rezygnować całkiem z kąpieli.

Mi się udało nie schudnąć, a bałam się tego. Waga trzyma się jak zaczarowana

Cytat:
witaj i gratuluję

Cytat:
hej
Ja jzu od wczraj na l4.

Mam takie pytanie, swedzi Was skora na nogach? Mnie w tej ciązy od jakiegos sporego czasu juz swedzi i to bardzo. masakra czuje sie jakby mnie stado komarow dorwalo i to glownie od kolan w dol......

Zrób sobie herbatkę gorącą, ale tylko połowę szklanki, potem uzupełnij zimną wodą, żeby herbata nie była gorąca i dodaj miodu i dużo soku z cytryny. I pij kilka razy dziennie (to może być nawet ciepła woda z miodem i cytryną, niekonieczni herbata). Sprawdzone przez kilka osób. Tylko koniecznie napój musi być nieco chłodniejszy (koło 60 stopni), bo wyższa temp niweluje dobroczynne działanie miodu i cytryny. I nie wolno cukru dodawać.

Mnie skóra nie swędzi. Może taki efekt u Ciebie daje rozszerzanie się naczyń krwionośnych?

Cytat:
witaj i staraj się myśleć pozytywnie. Ja też jestem po ciąży biochemicznej, we wrześniu ją przeszłam a już w październiku udało nam się po raz kolejny i teraz póki co wszystko jest ok. A zarodek może być mniejszy dlatego, że miałaś później owulkę, niekoniecznie to musi być coś złego. U mnie gin też na początku myślał, że zobaczy coś więcej przy pierwszym USG, ale był tylko pęcherzyk i zlecił betę. A ja wiedziałam, że ciąża jest młodsza o około 5 dni niż standardowo się liczy, bo owulka była później

Cytat:
Napisane przez makarona Pokaż wiadomość
My mówimy jutro moim rodzicom. Boję się jak dziecko.
Będzie ok, na pewno

Stary 2011-12-17, 11:04   #1462
izasz-b
Raczkowanie

Witam wszystkie nowe i "stare" mamusie.
Luby, ja biorę euthyrox 75 od ponad 2 lat, czasem większą dawkę, a czasem mniejszą... Ja robię tak - budzę się rano, nie wstając biorę tabletkę, popijam wodą, którą mam zawsze koło łóżka i kładę sie jeszcze na pół godzinki - później śniadanko i jest ok. Nie bralaś wcześniej euthyroxu? zwykle zaczyna się od dawki 25, ale w ciąży jest trochę inaczej i potrzeba na szybko uzupełnić hormony. Może nic nie będziesz odczuwała, ale zwykle na początku skutkiem ubocznym może być kołatanie serca, wzrost ciśnienia - mierz parę razy dziennie, po 15 min. odpoczynku, może Ci się kręcić w głowie - ja tak mam po zwiększeniu dawki - trwa to mniej więcej 7-8 dni, a potem powinno się unormować - jeśli nie, lub jeśli ciśnienie będzie się utrzymywać na podwyższonym poziomie idź do rodzinnego, powinien coś na to poradzić... ja miałam nawet 151/88, 144/81 i dość wysoki puls 81, 89, 92, ale po tygodniu przeszło. Staraj się dużo wypoczywać i nie przemęczać.

prince_polo mnie swędzą nogi od kolan w dół - skóra jest mocno wysuszona i po nasmarowaniu emulsją do twarzy i ciała z masłem kakaowym ziaji przeszło - musisz dużo nawilżać i natłuszczać skórę - może oliwka pomoże?
Co do przeziębienia - ja już jestem ekspertem, ale na razie mało skutecznym ;(
Ja już na czosnek nie mogę patrzeć, ale kupiłam prenatal grip care (czosnek, aronia, wit. C, wit. D i cynk), sinupret na zatoki, euphorbium s w kroplach, maść majerankową i wodę w sprayu do nosa... podobno inhalacje z majeranku i sody oczyszczonej działają cuda, ale jeszcze nie próbowałam - zobacz wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=580063
tam jest przepis na syrop z czosnku, miodu i cytryny, ale ja się chyba nie skuszę...

A teraz ja proszę o pomoc: boli mnie krzyż - taki rozpierający, niepokojacy ból, boli mnie ból brzucha - tak jakbym miała przetrenowane mięśnie - takie dziwne skurcze... martwię się, czy mam coś z tym zrobić? iść do lekarza? poza tym mam taki trochę krępujący problem - mam wrażenie, że mam wiecznie mokrą wkładkę, takie jakby dziwne upławy, ale bezbarwne i nie gęste - co o tym myślicie? może ktoś już tak miał?

9.07.2012 przyszła na świat moja kochana córeczka Basia waga 3300 g (wg usg 3800 g).
izasz-b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 11:22   #1463
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izasz-b Pokaż wiadomość
podobno inhalacje z majeranku i sody oczyszczonej działają cuda, ale jeszcze nie próbowałam - zobacz wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=580063
tam jest przepis na syrop z czosnku, miodu i cytryny, ale ja się chyba nie skuszę...

A teraz ja proszę o pomoc: boli mnie krzyż - taki rozpierający, niepokojacy ból, boli mnie ból brzucha - tak jakbym miała przetrenowane mięśnie - takie dziwne skurcze... martwię się, czy mam coś z tym zrobić? iść do lekarza? poza tym mam taki trochę krępujący problem - mam wrażenie, że mam wiecznie mokrą wkładkę, takie jakby dziwne upławy, ale bezbarwne i nie gęste - co o tym myślicie? może ktoś już tak miał?
tylko z inhalacjami ostrożnie, bo teraz naczynka są bardziej wrażliwe i mogą popękać, co może się skończyć krwawieniem z nosa.
Ja niestety od zawsze mam w nosie bardzo słabe naczynka i nie mogę w ogóle robić inhalacji - zawsze to się kończy właśnie krwawieniem z nosa...

Jak te bóle przypominają skurcze to koniecznie pędź migiem do lekarza, nawet możesz do szpitala się zgłosić, niech Cię przebadają. Może to nic groźnego, ale to trzeba sprawdzić
A upławy - w ciąży rzecz normalna, nie ma co się przejmować

Stary 2011-12-17, 11:30   #1464
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
No w gorącej wodzie kąpiel nie jest wskazana, ogólnie niewskazane jest zbytnie nagrzewanie organizmu, bo wysoka temperatura ciała w I trym. szkodzi dziecku. Więc jak kąpiel, to w ciepłej, ale nie bardzo gorącej wodzie. Nie ma potrzeby rezygnować całkiem z kąpieli
no właśnie, tego się obawiam, no nic już nie zrobię, uwielbiam gorące kąpiele ale nie były one długie, może nic złego się nie stało, po świętach będę u gin to się zapytam czy nabroiłam, z drugiej strony to ginekolodzy powinni o tym mówić jeśli to jest szkodliwe, wszystko czego nie wolno z neta mam się dowiadywać?
Stary 2011-12-17, 11:33   #1465
asia665
Wtajemniczenie

Cześć

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
No to super wiadomości

asia bardzo Ci współczuję kłopotów z ciśnieniem Ciekawe co Ci gin powie A wagą się nie martw. Nie raz słyszałam, że niektóre kobietki chudną na początku ciąży i z maluszkiem jest wszystko ok
Dziękuje za informacje odnośnie wagi-właśnie tego się nabardziej bałam . Bo dla mnie ciąża zawsze kojarzyła się z tyciem- a tu na odwrót

Cytat:
Asiu ciśnienie faktycznie za niskie, konieczne to skonsultuj

Irmusia

Ja nie grzebie w internecie od 2 dni Stwierdziłam,że ani sobie tym nie pomagam, ani dziecku. Bo jakbym się uparła to zawsze znajde jakiś objaw/sytuacje pasująca do mnie i stres gotowy. I najlepsze jest to,że ja przypisywałam swojej ciąży wszystkie te ZŁE sytuacje a nie dobre-o dobrych nawet nie czytalam. I później przed wizytą się stresuje tylko , a jak się później okazuje niepotrzebnie.

Z ciśnieniem będę musiała zapytać,bo rodzice się bardzo przestraszyli jak zaczynała zlatywać z krzesła w kuchni,ale tata zdążył mnie złapać .
Mężowi nie powiedziałam o tej sytuacji, i rodzicom też zakazałam mu mówić, nie chcę żeby się martwił. Jednak powoli zaczynają mnie gryźć wyrzuty sumienia i chyba dzisiaj jak wróci z moim tatą z naszego mieszkania to mu powiem

Cytat:
Napisane przez luby957 Pokaż wiadomość
Hej byłam dzis u endokrynologa i przepisal mi EUTYHROX N 75 i mam brac po pół tabletki rano naczczo pół godz przed jedzeniem
czy któraś z Was bierze taki lek?? bo się zastanawiam czy są po nim jakieś czeste skutki uboczne i w ogole jak sie po nim czujecie mnie interesuje

no a tak poza tym to dzis byl w miare znosnie choc dalej mi niedobrze a musze zrobic jakies ciastko bo na jutro moj TZ zaprosil moich rodzicow do nas na kolacje takze pojde pewnie tylko na jeden wyklad na ktory musze pojsc a pozniej wroce do domu i bede szykowac

a co do chudnięcia w ciązy - ostatnio jak byłam na wizycie to w lasnie wysżło ze schudłam 1,5 kg i lekarz stwierdzi ze to epwnie przez moje mdłosci i wymioty i zebym si enie martwila na zapas choc rzeczywiscie lepiej nie przybierac na wadze niz ma ona spadac ale na spokojnie
O to schudłaś tak jak ja

Cytat:

Wstręne mdłości, w łeb je

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
hej, hej

znalałzam swój wątek

co u Was słcyhać???
Cześć

Cytat:
oczywiście macie racje, kochane jesteście dzięki za pocieszenie

co do ciśnienia to ja też mam takie niskie, nawet raz miałam 50 na 78 i sama się wtedy zdziwiłam bo czułam się dobrze i nawet mnie głowa nie bolała, przestałam już codziennie mierzyć, moje normalne teraz to 90 na 60 i puls około 80, niskie cienienie w ciąży to norma, lepiej mieć za niskie niż za wysokie i tego się trzymajmy oczywiście skonsultować trzeba, ja też planuje o to zapytać, muszę zacząć robić liste bo zapomnę, tyle już pytań wymyśliłam np jak to z tą z kąpielą, podobno nie można w gorącej wodze a mi się zdarzyło już parę razy mam nadzieje że nie zrobiłam maluszkowi krzywdy

Dziekuję za informacje o ciśnieniu, ciesze się strasznie , że nie jestem z tym problemem sama . Mnie właśnie głowa boli przy takim ciśnieniu i dlatego z ciekawości sobie zmierzyłam. Jak zobaczyłam jakie mam to teraz w ciągu dnia mierze 2x i zapisuje sobie na kartce. Wezme ją do ginekologa i jak będzie chciał zobaczyć to pokaże

Cytat:

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Witaj, ja mieszkam w UK, więc dobrze wiem na czym polega problem. Pierwszą wizytę z położną mam dopiero 3go stycznia, a na USG czekałabym jeszcze długo, długo gdyby nie to, że nie wytrzymałam i zamówiłam bilet do Polski. Tak więc, swoją dzidzię zobaczę o jakieś 2 tygodnie wcześniej niż idąc tutejszym systemem Niestety, to i tak równy miesiąc czekania i niepewności. Echhh...
Witaj. Moje mdłości zaczęły się koło 8 t.c. i trwały do 9 t.c. -może początku 10 t.c.

Cytat:
hej
Ja jzu od wczraj na l4.

Mnie swędzą plecy, a jakie krostki na nich mam to aż wstyd. Ja nigdy nie miałam problemu z wypryskami na plecach a teraz tragedia

Cytat:
Cześć, nic się nie martw . Tak jak pisała Agnieszka ,może przesunęła Ci się owulacja?? Ja np. wg USG i OM mam 2 tygodnie różnicy-chociaż wg mnie może być to nawet różnica 3 tygodni.

Cytat:
Napisane przez izasz-b Pokaż wiadomość
Witam wszystkie nowe i "stare" mamusie.
Luby, ja biorę euthyrox 75 od ponad 2 lat, czasem większą dawkę, a czasem mniejszą... Ja robię tak - budzę się rano, nie wstając biorę tabletkę, popijam wodą, którą mam zawsze koło łóżka i kładę sie jeszcze na pół godzinki - później śniadanko i jest ok. Nie bralaś wcześniej euthyroxu? zwykle zaczyna się od dawki 25, ale w ciąży jest trochę inaczej i potrzeba na szybko uzupełnić hormony. Może nic nie będziesz odczuwała, ale zwykle na początku skutkiem ubocznym może być kołatanie serca, wzrost ciśnienia - mierz parę razy dziennie, po 15 min. odpoczynku, może Ci się kręcić w głowie - ja tak mam po zwiększeniu dawki - trwa to mniej więcej 7-8 dni, a potem powinno się unormować - jeśli nie, lub jeśli ciśnienie będzie się utrzymywać na podwyższonym poziomie idź do rodzinnego, powinien coś na to poradzić... ja miałam nawet 151/88, 144/81 i dość wysoki puls 81, 89, 92, ale po tygodniu przeszło. Staraj się dużo wypoczywać i nie przemęczać.

prince_polo mnie swędzą nogi od kolan w dół - skóra jest mocno wysuszona i po nasmarowaniu emulsją do twarzy i ciała z masłem kakaowym ziaji przeszło - musisz dużo nawilżać i natłuszczać skórę - może oliwka pomoże?
Co do przeziębienia - ja już jestem ekspertem, ale na razie mało skutecznym ;(
Ja już na czosnek nie mogę patrzeć, ale kupiłam prenatal grip care (czosnek, aronia, wit. C, wit. D i cynk), sinupret na zatoki, euphorbium s w kroplach, maść majerankową i wodę w sprayu do nosa... podobno inhalacje z majeranku i sody oczyszczonej działają cuda, ale jeszcze nie próbowałam - zobacz wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=580063

Ja też mam problem ze śluzem. Teraz już troche mniejszy,ale wcześniej. . . normalnie czułam że mam mokro . M.ój gin powiedział że w ciąży zwiększa się ilość śluzu.

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 12:45   #1466
Madison9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez modnisia86 Pokaż wiadomość
ja byłam dziś na pierwszej wizycie u ginekologa według miesiączki to 8 tydzień, ale według usg 7 tak jak myślałam termin porodu mam na 2 sierpnia 2012 roku. widziałam bicie serduszka maleństwa ( bezcenne)
Modnisia, mamy ten sam termin! Mi na poczatku mowili, ze 28 lipca, ale po USG wyszedl 2 sierpnia
Jak sie czujesz? Czy juz cos po Tobie widac?

Pozdrawiam cieplo
Madison9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 13:03   #1467
izasz-b
Raczkowanie

trochę mi te bóle przeszły po buscopanie - jeśli się jeszcze powtórzą to zadzwonię do mojego gina i się w ogóle do niego umówię przed świętami a nie po...
na razie walczę z katarem i zatokami, popijam wodę z sokiem z aronii i odwołałam jutrzejsze zajęcia na uczelni. Nie mam zamiaru się przemęczać - nic na siłę...
miłego weekendu mamusie, pewnie jeszcze się odezwę dziś lub jutro, bo fajnie mi tu z Wami.

Aha, sprawdziłam piankę koloryzującą casting - o ile sam szampon nie zawiera amoniaku, to pianka zawiera rezorcynę, amoniak i coś na fen...., czyli te 3 rzeczy, których powinno się unikać... Zamówiłam tą farbę sanotint - jest bez tych wszystkich świństw - dam znać jak przyjdzie i jak zdecyduję się jej użyć... Podobno włosy w ciąży robią się gęstsze, bardziej błyszczące, a moje chyba o tym nie słyszały... mam takie siano, a przed ciążą były dość ładne i gęste - czyżby córeczka odbierała urodę mamusi?

9.07.2012 przyszła na świat moja kochana córeczka Basia waga 3300 g (wg usg 3800 g).

Edytowane przez izasz-b
Czas edycji: 2011-12-17 o 13:15
izasz-b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 13:48   #1468
nicki86
Zadomowienie

Witam mamuśki nowe i stare :P
Później wezmę sie za aktualizację pierwszej stronki, chciałabym zrobić tam trochę porządek i nas terminami uporządkować

Ja odkąd dowiedziałam się o ciąży to tylko 3 razy się w wanience pluskałam, bo ja to uwielbiam kąpiele we wrzątku prawie i z książka, wyleguje sie wtedy z dwie godziny aż mi woda wystygnie, a teraz jak nalewam takiej niby ciepłej to stygnie w zastraszającym tepie, a ja zmarźluch jestem i ostatanio mój mąż stwierdził że wyszłam z wanny z sinymi ustami

Skóra też mnie strasznie swędzi, nie tylko na nogach, ale zwalam to na przesuszenie... ja zawsze miałam skórę suchą a teraz problem jeszcze sie poglębił. Smaruje się tylko balsamami nivea... kupiłam sobie oliwkę w żelu, ale choć deliatnie pachnie to mnie od niej mdli...
A właśnie, czym się depilujecie? ja wczesniej uzywałam depilatora, a teraz przeszłam na maszynki, ale wyczytałam że nie ma przeciwskazań nawet na wosk, więc chyba wróce do depilatora bo wtedy włosy wolniej rosna i nie ma takiej szczeciny...

Ja biorę całą tabletę Euthyrox N25 dziennie i nie zauważyłam jakiś niepokojących objawów...

Ciśnienie też zawsze miałam słabe, a teraz jest różnie... tzn. czasem mam dobre tzn. ksiażkowe, może to przez te leki na tarczyce podwyższa się?

Przeziębione dziewczyny, dbajcie o siebie bo teraz to nie ma z tym żartów... Asia jak masz takie cisnienie, że aż mdlejesz to lepiej zgłoś się do lekarza z tym, bo co będzie jak padniejsz gdzies poza domem?
Mnie też wczoraj bolały strasznie plecy -krzyże... ale tak normalnie nic wspólnego ze skurczami... wszyscy na mnie krzyczą że za dużo dźwigam..

lece obiad robić, za jakie grzechy ja musze kroić surowe mięsko... bleeeeech....
nicki86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 14:08   #1469
phdwao
Zakorzenienie

Ja biore eyhyrox N50, wczesnie bralam 25, ale gdy zaszłam w ciaże wyniki mi sie podorszył i trzebałabyło zwiekszyc. Jesli chodzi o samopoczucie to jest super, nie mam zadnych mdłosci i wymiotów, Jest tylko zmęczenie i sennośc, ale juz mi sie poprawia następna wizytę mam za niecałe 2 tygodnie, ejstem ciekawa jak dzidzia
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 14:58   #1470
blueberry88
Zakorzenienie

Cześć Mogę się przyłączyć? Mam termin na połowę lipca
Jestem w 10 tygodniu
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości