Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r. - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-19, 14:15   #3991
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek
Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
yoonka- ja do ortopedy musiałam wziąć od pediatry skierowanie- ważne na cały rok. Pierwszy raz byłam z kwietniu -na 1 urodziny, po tym jak zaczęła chodzić, a drugi raz teraz - na kontroli.
U nas jeszcze te nóżki sprawdza na leżąco, sprawdza, czy jak dziecko ma nóżki wyprostowane, to czy może złączyć kolanka. Wygięcie jak chodzi jest wynikiem własnie tego ciężaru

Nie wiem, ile ma wzrostu, ale jest wysoka, jak porównuję z 2,5 latkami to jest nawet wyższa (bliźniaki przyjaciółki).
Ubranka nosi na 104, nie tylko ze wzgl na wzrost, głównie ze wzgl. na obwód tu i ówdzie

yoonka- pięknie napisałaś -sliczne sa nasze słoneczka, i jakie MĄDRE

Bao - no to zdradzę tajemnicę -moja córka coli nie dostaje, ale spróbujcie jej nie dać łyczka piwa

ja tez mam ten syrop, przepisał nam lekarz w Mielnie, jak wracaliśmy z wakacji do domu, a mała miała już od tygodnia bardzo wysoką gorączkę (wyrzynające ząbki). Kazał dać jedną dawkę, żeby przespała większość podróży. Więcej nie podałam.

to moja córka od dawna wysoko, wysoko, ponad najwyższą linią w siatkach centylowych....
grubo ponad 2 kg

Menu mojej "małej""
8 - śniadanko: pół kromki chlebka z masełkiem, plaster szynki (lub paróweczka/ jajeczniczka z jednego jajka, jajko na twardo, mały twarożek), kawałek pomidorka/ ogórka zielonego/kiszonego, herbatka HIPP (dla dzieci, granulowana).
12 - deserek - jogurt z owocami/ Danio/ inny
14 - obiadek - zupka jarzynowa - ok. 200g (jak porcja w słoiczkach dla dzieci), czasem trochę naszego obiadu, jesli jest w wersji dziecięcej (nie tłuste, nie odgrzewane).
17 - owoce tyle, ile zje, a robie taką mieszankę w miseczce z tego, co akurat mam: mandarynki, jabłuszko, suszone śliwki, kiwi.
20 - kaszka do picia - 170-200ml
21- cycuś do snu
5 - cycuś plus 120 ml mleczka.
7 - cycuś

Ze słodyczy - żelki takie długie - ze dwa dziennie.
Nie je słodkich bułek, i innych zapychaczy. Pije tylko herbatki dla dzieci, nie dosładzane.
Wczoraj zjadła sopelka (ściągnęła sobie z choinki).

A propos -jak Wasze przygotowania do Świąt?
W tym roku mamy wersję made in china- plastikowe bombki, drewniane pajacyki, własnoręcznie robione i lukrowane pierniki plus sopelki.
Ola jest zachwycona.

Chorym dzieciaczkom życzę szybkiego powrotu do zdrówka
Kubuś jak my piwo mamy też woła, ale dajemy mu polizać butelkę i spokój
CZY KTÓRAŚ Z WAS MA DO SPRZEDANIA NIANIĘ ELEKTRONICZNĄ?? NAJLEPIEJ Z KAMERKĄ??? ANIA P, MIEWASZ U SIEBIE W KOMISIE????

co do jedzenia, nasze menu:
1. śniadanie: mleko ryżowe 210 ml wypija
2. śniadanie: kanapka z pastellą, serkiem lub szynką
3. śniadanie:serek danio
obiad: miska zupy na gęsto zawsze z mięskiem, tak na oko 300-350 ml
po drzemce mleko - 120-150 ml
deser: owoce ze słoika dużego 190g
podwieczorek: parówka, albo danonek mega
kolacja: mleko 150-210 ml (zależy jak dawno zjadł poprzedni posiłek).

do tego pije w ciągu dnia: herbatkę bobovity, wodę, colę, kawę z mlekiem, kawę zbożową, kompot (łącznie ok 150 ml....)

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 14:24   #3992
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

o kurcze Bao,to moja potrafi 150 jednorazowo przechylic
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 14:45   #3993
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
o kurcze Bao,to moja potrafi 150 jednorazowo przechylic
Moja tak samo. Dziś już dwa razy tyle obaliła na raz. A poza tym popija po trochu. Za to z jedzeniem strajkuje od kilku dni i żyje prawie tylko mlekiem. No i przez to dziwne kupki ma... ale mam nadzieje, ze własnie przez to mleko...

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Lepsze spanie w nocy przełożyło się na gorsze spanie w dzień a nie można mieć wszystkiego?? zawsze spala ok 2,5-3,5 godziny a teraz ledwo do 2 dobija a przeważnie 1,5... no cóż...
Ja dziś czuję sie fatalnie. Sałaba jestem, wszystko mnie boli, łeb, krzyz, kosci, brzuch i jakoś tak mnie mdli. Nie mam apetytu- jak nie ja. mam nadzieje, ze nie jelitówka... i nie ciąża

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 14:52   #3994
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Hej dziewczyny

Wszystkim dzieciaczkom życzymy zdrówka. Rodzicom również

Ja właśnie się pochorowałam na dobre. Dzisiaj już poszłam do doktora bo się tak dalej nie dało chodzic i okazało się ża mam anginę ropną. Nie czułam się zbyt dobrze od tygodnia i miałam wyższą temp. ale nie przyszło mi do głowy ze to aż tak - stara, głupia dupa - mam za swoje. Najbardziej się teraz boję że Zosia złapie to cholerstwo.

Jeśli chodzi o colę to ja jestem uzależniona i dlatego nie piję (to jak z alkoholikami). Czasami sobie kupię małą buteleczkę i podziele się z Tż.

Zosia waży 13 kg i ma jakieś 87 -89 cm, trudno pchłę zmierzyć . Czekoladę dostaje 1x w tygodniu (uwielbia i zeżarłaby całą), oczywiście pierwszą dostała od babci i ta uważała że na jednym kawałeczku poprzestanie, coli nie dostaje ani żadnych gazowanych napoi ani soków kartonikowych. Sok sama na świeżo wyciskam z pomarańczy. Pije przegotowaną wodę czasami herbatę z cytryną. W piekarni dostaje jedno kruche ciasteczko od pań a tak staram się żeby nie jadła "pustego" jedzenia. Nie zawsze się to udaje

Asiulek - super że Wam tak dobrze idzie nauka spania. Mi osobiście nie przeszkadza za bardzo siedzenie obok łóżeczka wieczorem czy w południe (leżenie). To taka chwila relaksu

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
doczytaj ona własnie sama je wyciągnęła i wsadziła tą wtyczkę , na zawał można z dzieciakami zejść .
I masz rację, znowu nie dokładnie czytałam, uznałam ze jak nie włączyła to w gniazdku nie była.
MOżna zejsć na zawał

Cytat:
Napisane przez agnieszka09 Pokaż wiadomość
IZAZULA zdjecie z balaganem bylo obione wieczorem a zdjecie z ciastolina bylo robione rano a rano zawsze jest blysk
a zelazko to Karinka podlaczyla normalnie do pradu
Zdolna jest z tym prądem. My mamy gnizadka z takimi zabezpieczeniami że dziecko nie jest w stanie nic tam wsadzić, ja sama mam problem np. z odkurzaczem, muszę użyć dużej siły.

Cytat:
a prosze strasznie krotko mnie obciela.jestem nie przyzwyczajona bo od 10 lat zawsze mam bardzo dlugie
to drugie zdjecie to moje wlosy rok temu,po swietach obcielam do lopatekito tz mnie obcinal bo ja sie strasznie wsydzilam isc do fryzjera z tym lupiezem...a teraz juz tak sie flejowato czulam,ze musialm cos zmienic...od razu zamowilam sobie szamponik u fryzjerek
Mi się zdecydowanie podobają takie krótsze

Cytat:
kurcze juz od roku zmagam sie z wrastajacym pazurem u nogi.koszmar.
znow mi kolec sie zrobil.wczoraj tam grzebalam a dzis znalazlam tego kolca,gleboko byl...
juz mialam klamry zakladane ale guzik daly.a teraz robie tamponade,aby tak nie doskwieralo i chyba bede robila to systematycznie bo juz mam dosc.

smieszy mnie to bo stopy mam zadbane,paznokcie wcale nie sa takie twarde a takie problemy...
narazie duza ulga jak to cholerstwo wycielam,tylko szkoda,ze tak palucha zmasakrowalam bo ten kolec to sie robi w polowie paznokcia a nawet i dalej.......to sie naskarzylam...
Nie zazdroszczę. Ja się borykałam z tym problemem kilka miesięcy po urodzeniu Zosi. Jak sobie przypomnę to mam dreszcze. Klamry nosiłam przez 9 m-cy (ciągle zmieniane na nowe) i pomogły doskonale. Jak zaczęłam kurację we wrześniu chyba tak skończyłam w maju. To powinno się robić przez cały okres wzrostu paznokcia, czyli u nóg ok. 9 -12 m-cy. Ja zawsze miałam problemy z jednym paznokciem u nogi od kiedy mi kolega nadepnał na paluch, ale po ciąży wrastały w paluchach obu nóg.

Cytat:
Napisane przez yoonka Pokaż wiadomość
1 tydzien urlopu za mna, a ja jestem bardziej zestresowana niz przed... Przystosowanie Tosi do zlobka poszlo w miare gladko - trzeciego dnia juz wchodzila sama, chetnie i zostala na 4 godzinki, zjadla obiadek, bawila sie z dziecmi i wyszla szczesliwa. pierwsze dwa dni to byl jeden wielki ryk przy wchodzeniu, ale jak mama znikla z oczu, to juz luzik i frajda. zdaje sie, ze ja pierwszego dnia wiecej ryczalam niz ona

Tylko niestety choruje nam caly czas przedszkolak nasz dzielny i madry juz 4 tygodnie ma kaszel mokry w dzien. w nocy moze 2-3 razy kaszlnie... tydzien temu bylismy w przychodni. dostala syrop wyksztusny i przeciwalergiczny, ale zmiany nie ma. doszedl za to katar (pewnie ze zlobka). cholernie sie martwie, ze to jakies zapalenie pluc bede dzisiaj zamawiac wizyte domowa, bo nie chce, zeby cos podlapala dodatkowego w przychodni jutro.. poza tym kaszlem i katarem nie ma nic - ani temperatury, ani braku apetytu ani obnizonego nastroju.. zdrowe kaszlaco-smarkajace dziecko

nie wiem zupelnie, czy jutro prowadzic ja do zlobka..

prezentow nei mamy zadnych jeszcze - bo nie chce z kaszlacym szkrabem jezdzic do sklepow. do tego czuje, ze wszystko jest na mojej glowie, bo TZ w tej nieszczesnej przychodni sie przeziebil...

znowu wpadam z jakimis swoimi zalami.. glupio mi tak, ale nie wiem co robic za bardzo sie wszystkim przejmuje i jak o tym napisze, to jakos mi lzej..
Super że się tak fajnie przystosowuje.

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
napisali mu że but się rozwalił z winy użytkownika, jakoś tak. A w sklepie babka powiedziała, że po pół roku but może się już rozwalić i ich to nic nie obchodzi
To nie jest tak że ich nic nie obchodzi. Obowiązuje ich polskie prawo konsumenckie i okres gwarancji.
Ja się juz spotkałam z tym że sprzedawca napisał np. że but sportowy był niewłaściwie użytkowany, czyli służył do chodzenia a nie biegania.

Cytat:
Napisane przez yoonka Pokaż wiadomość
no to juz po wizycie jestesmy.. musimy kupic inhalator.
osluchowo jest czysto, antybiotyku nie trzeba, tylko inhalowac. do zlobka ma nie chodzic (fajnie, tylko, ze musi sie zaadaptowac przeciez...)
wyszlismy na wyrodnych rodzicow, bo:
1 - szmery w serduszku - nie pamietalam, czy bylo echo robione (potem sprawdzilam w ksiazeczce, ze bylo jeszcze w szpitalu)
2 - krzywe nozki - juz dawno powinnismy byc pod opieka ortopedy
3 - Tosia za duzo wazy. 17kg, jest gdzies tam wysoko na siatkach centylowych dla swojego wieku i w zwiazku z tym ma duzy brzuszek i robi jej sie lordoza
4 - alergia - u alergikow takie infekcje moga sie bardzo przedluzac, a my mamy 2 koty i to nie sprzyja zdrowieniu..

nic tylko odebrac nam prawa do opieki
Tam zaraz wyrodnych. Znowu sobie doktor dopasował sytuację do potrzeby.

No i niestety nie można adaptować jak chora

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
a lenka wysłana do babci, a my sie postanowiliśmy pochorować. Mnóstwo planów mieliśmy takich wychodnych, a tu klops. Wczoraj leżeliśmy przed tv pod kocykiem cały dzień, a dziś już mi lepiej, to robiłam mega giga porządasy.
Chyba młoda do jutra zostanie jeszcze. Za to tż umierający, jak każdy facet przy przeziębieniu
Zdrowiejcie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
no to ja jestem durniem.... moje dziecko czasem się coli napije - ze 2-3 łyki, teściowa jest uzależniona, ja też czasem popijam, staramy się ukradkiem, ale nie zawsze się da, jak Kubuś zauważy to trzeba się podzielić....no i od wczoraj znalazłam złoty środek na podanie wapna odczulającego, które mały MUSI teraz pić (zaraz o tym), więc mieszam mu z odrobiną coli i wypija

a więc tak, przeżyliśmy chwilę grozy w sobotę, o mało na zawał nie padłam....mówiłam wam, że od piątku już nie miał gorączki, ale antybiotyk do niedzieli włącznie przepisany, no i jak małemu w piątek po 14ej zmieniłam pieluchę tak do soboty rana jak jechaliśmy na pogotowie nie zrobił siku ja już wystraszona, że nerki uszkodzone od antybiotyku, do tego wysypka mega na pleckach i brzuszku oraz czole. Poszliśmy najpierw do lekarza, obejrzał go, powiedział, że mamy do domu jechać, napoić go na siłę (jasne...) i jak w ciągu 2 godzin nie wysika się to dał nam skierowanie do szpitala...na szczęście zrobił co do wysypki, powiedział, że zdarza sie i mamy dać zastrzyk (poślizg 2 godzinny mieliśmy, ale ok), zastrzyk dostał. Wieczorem pojechaliśmy na kolejny zastrzyk i pielęgniarka jak zobaczyła jego plecki to zawołała od razu pediatrę (akurat była na dyżurze), ta jak zobaczyła to kategorycznie zabroniła podać zastrzyk, bo dziecko dostanie wstrząsu....wybadała go jeszcze, zajrzała w gardło - mówi, że bardzo brzydkie, ale nalotów ropnych nie ma. Kazała psikać tantum werde i to wapno dawać, jak je normalnie i nie gorączkuje, to tantum wystarczy...zobaczymy, jak nie to szpital póki co nie ma już od piątku gorączki wcale, jeść on cały czas ładnie jadł, więc mam nadzieję, że mu gardełko szybko przejdzie. Z psikaniem akcja cała, 4 osoby go zabawiają, teść go trzyma, ja psikam ehhh, ważne, że nie wymiotuje po tym i psikamy jakoś no, to się upisałam...także ja wyrodna matka - mieszam dziecku wapno z colą

---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

jeszcze wam miałam napisać, upłakałam sie wczoraj jak bóbr, moja siostra mi mówiła, że dziewczyna, z którą pracuje, straciła dziecko w 26 tygodniu odeszły jej czarne wody, pojechała na pogotowie, od razu zrobili cesarkę, okazało się, że jakiś krwotok wewnętrzny miała, dziecko zatruło się od krwi, udusiło się w zakrwionych wodach i wyjęli je martwe....chłopczyka, boże jak mi przykro nie wyobrażam sobie co ona teraz czuje w poniedziałek dziewczyna przychodzi do pracy
Też bym miała chwile grozy.

Zawsze mi się wydawało że cola to "odwapniacz" więc chyba podawanie wapna z colą nie jest najlepszym pomysłem.

Przykre wydarzenie. Ja ze względu na Pop wolę omijać takie straszności.

Cytat:
Jako, że dawno się nie chwaliłam to niniejszym to czynię-moje dziecko powtarza wierszyki typu "stało mleczko", "dwa michały", "wlazł kotek". Oczywiście nie całe sama, ale jak ja zaczynam pierwsze wyrazy to ona mówi dalej. Ale jakoś zawsze jej wychodzi że tatuś zbił mamusię w wierszyku o jajeczku

co do siatek centylowych to ja na bieżąco w książeczce nanoszę i u nas od początku prawie (po noworodzie) jest wagowo mniej więcej w 75 centylu, a wzrostem między 90-98 centylem
Pieknie

Ja mam w książeczce tylko siatki chłopców (taki wybrak) ale znalałam sobie w necie i sprawdzam na bieżąco
Stary 2011-12-19, 15:28   #3995
yoonka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Ja odkad mam drugie to bardziej na lyzie podchodze do goraczek,kaszelkow,katark ow.
Moj starszy bardzo chorowal jak byl w zlibku,co 2 tyg byl kolejne 2 tyg w domu. Niektore dzieci sie do tego nie nadaja w przedszkolu zaszczepilam go rybomunylem i byl spokoj. W szkole przez 1,5roku opiscil jeden dzien. Wiec jakos wyrosl.
drugiego nie chce wiec pozostaje mi stres do konca zycia
Cytat:
doskonale rozumiem twój strach i to jak się martwisz....najgorsza ta cholerna gorączka jak nie idzie jej zbić może spróbuj czopki nurofen?? u nas się sprawdziły super, szkoda, że innych leków w czopkach nie ma
Tosia od wczorajszego wieczora nie schodzi ponizej38,5.. teraz ma 39,5 i lazi sobie po mieszkaniu, ale jak ma 40,7 to lezy taka biedna w zozku i nic jej nie pomaga.. po nurofenie w czopkach robi momentalnie kupke a paracetamol mi sie w nocy skonczyl i nie moge wyjsc, zeby dokupic. mamy syropki, tylko jakos slabo dzialaja

Cytat:
Napisane przez blistex Pokaż wiadomość
Baobabku zdrówka dla Kubusia

Jula mi się na dobre rozłożyła całą noc musiałam ją nosić na rączkach, bo odkładana do łóżka, nawet jak pół siedziała to się dusiła kaszlem w piątek byliśmy u lekarza dostała antybiotyk na 3 dni, ale guzik pomógł, a dzisiaj już 0 7.40 nie było miejsc do lekarza a rejestracja u nas od 7.30 paranoja Pani w rejestracji kazała mi iść i sie prosić lekarza, czy przyjmie moje dziecko jakby jakąś łaskę robił. Dosłownie sił mi juz brak
gowniany ten NFZ.. chyba wykupimy abonament prywatny dla Tosi, bo w naszej przychodni takie same praktyki
Cytat:
yoonka- ja do ortopedy musiałam wziąć od pediatry skierowanie- ważne na cały rok. Pierwszy raz byłam z kwietniu -na 1 urodziny, po tym jak zaczęła chodzić, a drugi raz teraz - na kontroli.
U nas jeszcze te nóżki sprawdza na leżąco, sprawdza, czy jak dziecko ma nóżki wyprostowane, to czy może złączyć kolanka. Wygięcie jak chodzi jest wynikiem własnie tego ciężaru

Nie wiem, ile ma wzrostu, ale jest wysoka, jak porównuję z 2,5 latkami to jest nawet wyższa (bliźniaki przyjaciółki).
Ubranka nosi na 104, nie tylko ze wzgl na wzrost, głównie ze wzgl. na obwód tu i ówdzie

yoonka- pięknie napisałaś -sliczne sa nasze słoneczka, i jakie MĄDRE
Menu mojej "małej""
8 - śniadanko: pół kromki chlebka z masełkiem, plaster szynki (lub paróweczka/ jajeczniczka z jednego jajka, jajko na twardo, mały twarożek), kawałek pomidorka/ ogórka zielonego/kiszonego, herbatka HIPP (dla dzieci, granulowana).
14 - obiadek - zupka jarzynowa - ok. 200g (jak porcja w słoiczkach dla dzieci), czasem trochę naszego obiadu, jesli jest w wersji dziecięcej (nie tłuste, nie odgrzewane).
17 - owoce tyle, ile zje, a robie taką mieszankę w miseczce z tego, co akurat mam: mandarynki, jabłuszko, suszone śliwki, kiwi.
21- cycuś do snu
7 - cycuś

Nie je słodkich bułek, i innych zapychaczy. Pije tylko herbatki dla dzieci, nie dosładzane.

W tym roku mamy wersję made in china- plastikowe bombki, drewniane pajacyki, własnoręcznie robione i lukrowane pierniki plus sopelki.
Ola jest zachwycona.

Chorym dzieciaczkom życzę szybkiego powrotu do zdrówka
teraz to Tosia prawie nic nie je...

do swiat - od tygodnia mamy 2 gwiazdy betlejemskie, czerwone kokardy na krzeslach i lampki nad oknem.. poza tym nic - ani jednego prezentu, zadnych piernikow, nic... mialam nadrobic to jak Tosia bedzie w zlobku, a tu klops. moze odwolam w tym roku swieta??

myslalam, ze w zlobku bedzie chorowac, a tu z domu takie paskudztwo.. wrr TZ przechodzi z infekcji w infekcje - ma juz skierowanie na wyciecie migdalow i tak od miesiaca sobie ono lezy. ale go pogonie jak wyzdrowieje troche
Stary 2011-12-19, 15:29   #3996
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
CZY KTÓRAŚ Z WAS MA DO SPRZEDANIA NIANIĘ ELEKTRONICZNĄ?? NAJLEPIEJ Z KAMERKĄ??? ANIA P, MIEWASZ U SIEBIE W KOMISIE????

do tego pije w ciągu dnia: herbatkę bobovity, wodę, colę, kawę z mlekiem, kawę zbożową, kompot (łącznie ok 150 ml....)
hę??on śpi w nocy? jak to kawę z mlekiem?
150ml przez cały dzien wypija?Danek na raz tyle przechyla picia

tak czytam wasze menu i dużo jeszcze mleka Wasze dzieci piją u mnie Daniel pije tylko po obudzeniu rano ok 8-210ml i na tym koniec

właśnie chętnie poczytam pomysły na jakieś dobre ciepłe kolacje

wczoraj zrobiłam danielkowi ryż z jabłuszkiem i jogurtem plus szczypta cynamonu-było pyszne a on zrobił minę jakby kupe zjadł i wypluł,wyjątkowo jest mięsożerny,jak dostał makaron z kiełbaską to wyjadł tylko kiełbaskę,warzyw tez zabardzo nie chce jeść a kiedyś smakowały mu wszystkie,marchewkę nawet wypluwa a kiedyś lubił...

Edytowane przez tylkooliwka
Czas edycji: 2011-12-19 o 15:30
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 15:40   #3997
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
tak, tak, potwierdzam Ola ma już ponad 17 kg, koło 17,5
W zeszłym tygodniu na kontrolnej wizycie pani ortopeda powiedziała, że jest ok, ja tak się bałam, że ma problem z nóżkami i stópkami. Odkąd chodziła miała nogi, jak na beczce prostowane. Teraz jest dużo lepiej, ale moim zdaniem nie idealnie.
Buciki pani kazała nosić w domku (na boso tylko na trawie, piasku), a te na dwór koniecznie z miękką podeszwą i sztywną piętką. Obejrzała nasze Bartki i powiedziała, że są ok.
Nie miała żadnych uwag do jej postawy i wagi. Powiedziała tylko, że widać, że będzie duża dziewczynka.
Chyba jak popatrzyła na mnie, to doszła do wniosku, że nie ma prawa być inaczej
super że wszystko dobrze
Zosia w domu cały czas na boso biega,chyba muszę jej kupić jakieś buciki do chodzenia po domu.
Ola duża dziewczyna, Zosia ok 12 kg warzy

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Igor 11 kg - Tosia mogłaby mu łomot niezły spuścić

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

Sara - ciasto na pierogi rewelacja. Zrobiłam z kg mąki, ale farsz się skończył. Miejsce w zamrażarce też Ale dokładnie 67 szt. poczyniłam. I farsz wyszedł mi też super.
ja już od dawna robię takie ciasto na pierogi, super jest. W czwartek będę robiła pierogi

Dzisiaj od rana sprzątałam u teścia w domku, łapy mi odpadają.

Wczoraj w końcu wybraliśmy się na listy do M- bardzo fajny film

Ania i młoda dziękuje za pomoc, przekazałam wszystko cioci, zobaczymy co wyjdzie z tego.

Zdrówka dla wszystkich chorych dzieciaczków

a jeszcze odnośnie pepsi i coca coli- ja jestem straszną przeciwniczką tego dziadostwa i nigdy nie dam dziecku tego się napić, przynajmniej przez kilka najbliższych lat. Chyba że sama sobie kupi,ale napije od kogoś. Dla mnie to jest takie świństwo, ale niestety mój tż pije od czasu do czasu.

Zosia pije herbate owocową,wodę albo sok bez cukru.

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Zosi menu wygląda mniej więcej tak:
- śniadanie- kanapka z wędliną serem i jakieś warzywko, lub parówka albo jajo+herbata
- jogurt z płatkami
- obiad
- podwieczorek- jakiś owoc, jogurt lub budyń
- kolacja-parówka, jajko lub kanapka

w między czasie je dużo owoców, pije actimelka, zje ciastko lub paluszki
pije dużo wody, soków
Zosi kiedy bym się nie zapytam co chce na śniadanie albo kolacje-to jajo albo parówkę- jej najlepsze jedzenie

Franio 24.07.2014 r.

Edytowane przez sara 85
Czas edycji: 2011-12-19 o 15:42
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 15:51   #3998
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

oliwka- jak ja mam kawę rozpuszczalną z mlekiem, taka pół na pół to on siąpi ode mnie, nie popuści a, że mało pije, to wiem, on od zawsze mało pijał....mlekiem chociaż nadrabia

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 15:56   #3999
agnieszka09
Wtajemniczenie

dziekuje za mile slowa

ja mam dzis duzego dola przez tego palca.na same swieta zrobilam sobie krzywde.
wyciachalam go niepotrzebnie az do samego prawie konca i chyba zle.zostal sie kolec.wczoraj wylam juz z bolu.spuchl mi paluch i kawalek stopy,czerwony byl.przez noc sie poprawilo,nie boli,smaruje mascia i przemywam woda i na ile moge to wpycham wate.
jaka ja durna jestem

http://s6.suwaczek.com/201003261565.png

ADRIANEK 11.10.2011

NASZ SLUB 11.08.2012
agnieszka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 16:09   #4000
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
dziekuje za mile slowa

wyciachalam go niepotrzebnie az do samego prawie konca i chyba zle.zostal sie kolec.wczoraj wylam juz z bolu.spuchl mi paluch i kawalek stopy,czerwony byl.przez noc sie poprawilo,nie boli,smaruje mascia i przemywam woda i na ile moge to wpycham wate.
jaka ja durna jestem
jak masz w domu rivanol to mocz go albo przecieraj wacikiem nasączonym rivanolem

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2011-12-19, 16:12   #4001
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
dusiaka nie myslisz juz mlodej odcycac?
Darusiaaa- a jakoś nie myślę. Tak się przyzwyczaiłam do tej godziny krótszej pracy Nie chciałabym korzystać z czegoś, co mi nie przysługuje, do tego Oli pasuje, ja jej nie zachęcam - sama woła "cycy" - i koło się zamyka.
Właśnie- już na mnie czas, idę do domku

Cytat:
Bao -Ola nie poprzesatnie na oblizywaniu, potrafi czekać aż z puszki coś jej skapnie Potem ją gniecie nogą (ma to po mamusi) i wyrzuca do oddzielnego kosza
Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
wczoraj zrobiłam danielkowi ryż z jabłuszkiem i jogurtem plus szczypta cynamonu-było pyszne a on zrobił minę jakby kupe zjadł i wypluł,wyjątkowo jest mięsożerny,jak dostał makaron z kiełbaską to wyjadł tylko kiełbaskę,warzyw tez zabardzo nie chce jeść a kiedyś smakowały mu wszystkie,marchewkę nawet wypluwa a kiedyś lubił...
Tylkooliwka- pamiętam, jak podałaś ten przepis jak nasze dzieci były conajmniej rok młodsze. Moja Ola lubiła. Teraz też juz kręci nosem.

A -przypomniało mi się: ja na wizyte u ortopedy też czekam po pół roku, w ramach NFZ.
Dlatego w zeszłym tygodniu postanowiłam - cała nasza rodzina będzie sie leczyć w luxmedzie. Jako pracownik, firma za mnie płaci, za resztę rodziny od stycznia będe płacić 114 pln (starszy syn, córka i TŻ).
Mam nadzieję, że dostepność do specjalistów bedzie niebo lepsza niz państwowo. Tylko pytanie- to za co ja płacę te wszystkie składki???

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 16:43   #4002
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
mojego młodego najlepszy deserek to mięcho
Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
a jeszcze odnośnie pepsi i coca coli- ja jestem straszną przeciwniczką tego dziadostwa i nigdy nie dam dziecku tego się napić, przynajmniej przez kilka najbliższych lat. Chyba że sama sobie kupi,ale napije od kogoś. Dla mnie to jest takie świństwo, ale niestety mój tż pije od czasu do czasu.
Ja mam to samo dla mnie cola to tak jak alkohole czy dawanie sztucznego jedzenia. Tz niestety też lubi, i czasami kupuje sobie małą buteleczkę do pracy, w domu nie ma prawa tego trzymaćWszystko jest dla ludzi, ale takie świnstwa to od święta. Tz ma przez cole słabe zęby, ja do dentysty chodzę raz na rok na przegląd, a on co chwila coś musi robić, bo mu się sypią.Ja temu starszemu nie daję orenzadek i coli, chyba że gdzieś jesteśmy i nic innego nie ma, ale to naprawde kryzysowe sytuacje
Cytat:
A -przypomniało mi się: ja na wizyte u ortopedy też czekam po pół roku, w ramach NFZ.
Dlatego w zeszłym tygodniu postanowiłam - cała nasza rodzina będzie sie leczyć w luxmedzie. Jako pracownik, firma za mnie płaci, za resztę rodziny od stycznia będe płacić 114 pln (starszy syn, córka i TŻ).
Mam nadzieję, że dostepność do specjalistów bedzie niebo lepsza niz państwowo. Tylko pytanie- to za co ja płacę te wszystkie składki???
Właśnie mnie to wkurza strasznie, co jak co ale składki płacimy wysokie, bo ja pracowałam na dwa etaty i umowe zlecenie, a tz, cały czas na dwie umowy ciągnie. I dzisiaj idę zarejestrowac Eryka do specjalisty a kobieta do mnie że mam w styczniu dzwonić pewnie będą terminy na kwiecień-czerwiecja do niej że to pilne, a ona jak to pilna sprawa to nie ma co oszczędzać tylko prywatnie iśćchętnie bym oszczędziła moich składek o jej pensje

Bao to twój podobnie do mojego zjada, tylko mój bez mleka on zamiast mleka kaszki(z 300ml wody x 2 dziennie)I też mało pije bo widocznie z jedzenia wyciąga, bo sika dużo.

Robię dzisiaj dla tz experymentalny obiad, warzywa(zupa jarzynowa) w sosie bolońskim jak ostygło to wtarłam dużo sera, nadziałam tym ciasto francuskie, i siedzi w piekarniku Wygląda ciekawie, i zawsze mam więcej przyjemności z gotowania jak coś nowego wymyśle, jak mu nie bedzie smakowało to jest sos czosnkowy z nim to tz wszystko zje

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 17:08   #4003
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

dusiaka ta godzinka mniej to faktycznie duzy plusik

malutek spi, pewnie w nocy znowu bedzie gadala, oby tylko brzuchol nie bolal to mozemy sobie i do rana gadac:P
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 19:17   #4004
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
dziekuje za mile slowa

jaka ja durna jestem
Tos sobie narobiła. Smaruj płynem zmiekczającym skórki wokół i może idź do kosmetyczki tylko takiej, kótra się zna na wrastających paznokciach (nie wszystkie to potrafią bo się brzydzą) i niech ona coś zaradzi. Niestety takie paznokcie mogą się bardzo brzydko skończyć a wizyta u chirurga to najmniejszy problem. Mocz w rywanolu i mydlinach (ciekawe tylko kiedy).
Mi naopowiadała kosmetyczka tyle historii paznokciowych że teraz bardzo uważam i jak coś boli to nie grzebię tylko się umawiam. Na szczęście od momentu zdjęcia klamer nie musiałam ale co się nacierpiałam wcześniej (i niepotrzebnie) to moje.
Stary 2011-12-19, 20:51   #4005
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Menu mojej "małej""
21- cycuś do snu
7 - cycuś

wcale dużo nie je ola. Ale herbatki granulowane to nawet jak nie dosłodzisz, to ulepek jest.

U nas przygotowania nijak w sumie. Popakowałam prezenty dla małej od nas i od babci i zrobiłam ciasto do sernika

Resztę ma robić tż a się rozchorować postanowił, ale my mało robimy, same podstawy, bo nas tylko 3 os mała, a pierogi i uszy od teściowej dostaniemy

co do piwa to ponoć mój ojciec jak byłam mała to mi zapodał z butelki i się ponoć odczepić nie mogłam a on mi wyjąć z japy z takiej rodziny jestem

Cytat:

całkiem ładnie twój szczypior wcina

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość

Lepsze spanie w nocy przełożyło się na gorsze spanie w dzień a nie można mieć wszystkiego?? zawsze spala ok 2,5-3,5 godziny a teraz ledwo do 2 dobija a przeważnie 1,5... no cóż...
Ja dziś czuję sie fatalnie. Sałaba jestem, wszystko mnie boli, łeb, krzyz, kosci, brzuch i jakoś tak mnie mdli. Nie mam apetytu- jak nie ja. mam nadzieje, ze nie jelitówka... i nie ciąża
nie ma tak dobrze , 3,5h - moja tyle w dzień nawet za noworoda nie spała w dzień

i zdrówka

Cytat:
właśnie chętnie poczytam pomysły na jakieś dobre ciepłe kolacje

moja na kolacje to mleko z butli wsuwa z kaszą orkiszową, ale za to śniadania głównie ciepłe-wszelakie kasze "dorosłe" lu płatki owsiane/jęczmienne na mleku lub wodzie (wtedy +jogurt) + owoce (głównie banan, ale też ze słoja, rodzynki, śliwki suszone morelki, wiórki kokosowe)
Ale twój mówisz, że gardzi taką ciapą...

moja też warzywami raczej gardzi, czasem przemycam jej gotowane przy obiedzie, ale na same się nie pokusi, a i te potrafi czasem z japy wygrzebać, kulturalnie odłożyć na talerzyk i powiedzieć "mamo, to nie"

Cytat:
dziekuje za mile slowa

jaka ja durna jestem
tulam wirtualnie i wysyłam do lekarza

Cytat:
Tylko pytanie- to za co ja płacę te wszystkie składki???
ty lepiej nie pytaj ...
---
konsumpcja mojej
-po wstaniu: mleko z kaszką (180ml + miarka kaszy)
- ok.8.30-9.00 II śniadanie: kasza (jęczmienna, krakowska, manna,kukurydziana)lub płatki owsiane/jęczmienne na mleku lub wodzie (wtedy +jogurt) + owoce (głównie banan, ale też ze słoja, rodzynki, śliwki suszone morelki, wiórki kokosowe)
lub parówa/ jajecznica z chlebkiem z masełkiem/ serkiem
11.30 zupka (nasza lub jej-jak jej to taki krem warzywny-ze-łyżka-stoi)
14-15 II danie :najczęściej nasze, różnie-kasza z mięskiem z sosem, makaron z sosem, szpinak z makaronem/kaszą, ryba, warzywa z przemytu
16.30-17.30 podwieczorek, bardzo różnie-owoce/ serek homo waniliowy z owocami lub bez/ płatki kukurydziane do chrupania/ rodzynki/ chlebek z czymś lub sam/ chlebek tekturowy typu was
19.00 mleko z kaszą (180ml + 3miarki kaszy orkiszowej/innej/+1 miarka kleiku)

Lenuś dalej u babci, jutro po nią jadę, ciekawe czy będzie chciała wracać-pewnie nie, tak jej tam dobrze.
Ale babcia pozwalała jej długo spać po południu i potem ponoć nawet o 20.30 zasypiała, a ze mną o 19.30 już na ogół kima...zobaczymy, będzie dobrze

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 20:51   #4006
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
może i powinien rzeczoznawca, ale wiesz jak jest...w CCC moja koleżanka pracuje i tam kierownik ocenia czy reklamacja zasadna
A jak jest odmowa to on też pisze uzasadnienie ?
Bym go zabiła chyba śmiechem jakby mi coś takiego dał

Cytat:
Nie tylko w CCC tak jest wiem to z własnego doświadczenia ale... nie wiem jak w CCC ale gdzie indziej są szkolenia i potem uprawnienia...

---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

drcron- matko, co to za przychodnia. u nas w ogóle nie trzeba dzwonić się rejestrować. Przychodzi się w godzinach dyżuru i zawsze się jest przyjętym. tzn oczywiscie nie na ostatnią chwilę, tak na godzine przed koncem dyżuru przynajmniej. Ja zawsze idę kolo 9 jak przyjmuje od 8 do 11. I praktycznie od razu wchodzę...
Zdrówka dla Julci
ja też oceniałam reklamacje ale jeśli nie była uznana ( moim zdaniem ) to i tak rzeczoznawca musiał napisać opinie . a jeśli uznana to mogłam ją uznać sama i zadecydować o zwrocie kasy czy wymianie butów .
A kierownik też opinie pisze ?

MOje dzieciaki lubią piankę z piwa , z kawy tak samo Ola jak widzi colę to pieje aż do niej . ja czasem lubię wypić ale rzadko , teraz sobie na święta kupiłam 4 pak święta w końcu .
Moja Ola nie pije wcale mleka czasem pół kubka zwykłego , actimela i serek jeden dziennie zjada i na tym koniec .

Cytat:

sama bym chętnie nabyła , już pod kontem wakacji ale nie mam . Monitory oddechu dwa były a niani żadnej

Mąz od jutra na yrlopie to będzie w domu sprzątał . jutro już ma zadanie wypranie firanek i zasłon i powieszenie . a co się będzie obijał i choinka ze strychu zniesiona już jest
Stary 2011-12-19, 20:55   #4007
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
. I od jakiś paru miesięcy dopisuje jej apetyt i nie mamy problemu z karmieniem i jedzeniem.
Czasem nawet sama siada w krzesełku do karmienia co jest oznaką ze chce jeść.
to super , nic tak nie cieszy ja jedzące dziecko
Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Robię dzisiaj dla tz experymentalny obiad, warzywa(zupa jarzynowa) w sosie bolońskim jak ostygło to wtarłam dużo sera, nadziałam tym ciasto francuskie, i siedzi w piekarniku Wygląda ciekawie, i zawsze mam więcej przyjemności z gotowania jak coś nowego wymyśle, jak mu nie bedzie smakowało to jest sos czosnkowy z nim to tz wszystko zje
czyli coś ala calzone ja to lubię takie z nadzieniem z pieczarek duszonych z cebulą i może być jeszcze mięso w tym

Cola i pepsi to dziadostwo , jak się nie kupuje to dzieci raczej nie będą nauczone , mój starszy syn nie gania się za tym , nie mówię że nigdy nie pił bo pił ale zazwyczaj pije wodę,mały też woda i woda z sokiem.
Wrzuciliśmy kiedyś łańcuch od piły zardzewiały do coli i rdza puściła to jakie spustoszenie musi w organizmie czynić.
Czipsów też nie kupuję , dań typu fast food tez nie jeśli już to robię sama.

Tak czytam to dużo wasze dzieci jedzą
U nas to jest rano 250ml(tak ok.) kaszy manny na mleku
później 1-2 plastry szynki
obiad zazwyczaj tyle co kot napłakał najczęściej to mięso z ogórkiem kiszonym albo słoiczek
kolacja to samo co na śniadanie
warzyw nie je ani owoców ,czasem poszczerbi jabłko albo banana
dużo pije bo ok. litra
i czasem kilka chrupek
I jeszcze nic z tych rzeczy które je śniadanie obiad czy kolacja nie zje bez zabawiania jakąś książką na przykład

Zakupiłam dzisiaj karpie , wywołałam lekkie zdziwienie w sklepie bo pojawiłam się tam z wiadrem i chciałam żeby mi wody nalały a babka do mnie "no dobrze niech już będzie tak humanitarnie "

Drcron pytałaś kiedyś o pachnące ozdoby choinkowe , może coś takiego Ci podpasuje http://www.kochamwies.pl/w-stylu-cou...-do-schrupania

Fajnie macie z tymi abonentami w prywatnych przychodniach ,u nas nie ma nic takiego a pewnie od razu bym skorzystała bo też mnie cholera bierze na NFZ
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 21:14   #4008
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Libra nie wiem jak to nazwac co na obiad robilam. Ale bylo przepyszne :P Eryk z mlodszym tez wcinali. I nawet ja plaster zjadlam Juz na stale wpisuje w menu bo roboty przy tym nie ma a smakuje super.bede miala danie popisowe na imprezki
A Miko faktycznie malo je,ale za to pije co moj przez tydzien

U mnie choinka juz stoi. Chcialam ubierac iglaka z balkonu i tyle.a tu wrocilam z biegania a chlopaki choinke z piwnicy przytaszczyli i ubrali. Nie lubie sztucznych drzewek wole zywa z korzonkami a po swieyach komus z ogrodem podarowac

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 21:16   #4009
evitka21
Zakorzenienie

libra, moja przy bajkach wpyla na ogół :-(

i zapomniałam się jeszcze jedną rzeczą pochwalić-moje dziecię w końcu zaczęło wodę pić ( i nią nie pluje )

ana, a jak twój siejący spustoszenie psiak? jak w szkole? zadowolona jesteś już bardziej?

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

madzia, dawaj przepis do klubu

Stary 2011-12-19, 21:31   #4010
libra777
Zakorzenienie

Tyle pije i za to sika co 20 minut
Stary 2011-12-19, 21:35   #4011
sara 85
Zakorzenienie

a Zosia zapisana jest do bardzo fajnej przychodni, ona jest dla pracowników kopalni i nie tylko, osobny budynek dla dzieci i dla dorosłych. Wszystko finansuje kopalnia, mają najnowsze sprzęty itd. Na badania czeka się chwile, kolejek nie ma. kiedy bym nie zadzwoniła to mogę przyjechać z dzieckiem za godzinę czy za dwie. Teraz nawet takie drobne zabiegi operacyjne tam robią.

Ania ale ty masz dobrze z tym twoim tż mój po 12 godzin teraz siedzi w pracy;/

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2011-12-19, 21:39   #4012
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
to super , nic tak nie cieszy ja jedzące dziecko

czyli coś ala calzone ja to lubię takie z nadzieniem z pieczarek duszonych z cebulą i może być jeszcze mięso w tym

Cola i pepsi to dziadostwo , jak się nie kupuje to dzieci raczej nie będą nauczone , mój starszy syn nie gania się za tym , nie mówię że nigdy nie pił bo pił ale zazwyczaj pije wodę,mały też woda i woda z sokiem.
Wrzuciliśmy kiedyś łańcuch od piły zardzewiały do coli i rdza puściła to jakie spustoszenie musi w organizmie czynić.
Czipsów też nie kupuję , dań typu fast food tez nie jeśli już to robię sama.

Tak czytam to dużo wasze dzieci jedzą
U nas to jest rano 250ml(tak ok.) kaszy manny na mleku
później 1-2 plastry szynki
obiad zazwyczaj tyle co kot napłakał najczęściej to mięso z ogórkiem kiszonym albo słoiczek
kolacja to samo co na śniadanie
warzyw nie je ani owoców ,czasem poszczerbi jabłko albo banana
dużo pije bo ok. litra
i czasem kilka chrupek
I jeszcze nic z tych rzeczy które je śniadanie obiad czy kolacja nie zje bez zabawiania jakąś książką na przykład

Zakupiłam dzisiaj karpie , wywołałam lekkie zdziwienie w sklepie bo pojawiłam się tam z wiadrem i chciałam żeby mi wody nalały a babka do mnie "no dobrze niech już będzie tak humanitarnie "

Drcron pytałaś kiedyś o pachnące ozdoby choinkowe , może coś takiego Ci podpasuje http://www.kochamwies.pl/w-stylu-cou...-do-schrupania

Fajnie macie z tymi abonentami w prywatnych przychodniach ,u nas nie ma nic takiego a pewnie od razu bym skorzystała bo też mnie cholera bierze na NFZ
żeby moja tak chciała zjeść słoiczek nie ruszy , choć te danie z hippa w serduszku to zje ale z taka miną jakbym nie wiem co jej dawała . wkurza mnie to bo czasem by się na wyjście przydało coś a tu nic z tego . więc np ostatnio jak nas cały dzień nie był0 w domu na obiad był mcdonald . moje dzieciaki dadzą się pociąć za ich frytki .

nie wiem co tak panią zdziwiło . przeciez jest jakiś przepis mówiący o sprzedaży w ten sposób karpi

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ----------

sara ma chłop urlop to niech coś zrobi . listę zakupów też już ma , gotuje na święta też on szkoda że nie umie nastawiać pralki ( te firanki to ja muszę pralkę nastawić ) nie umie też prasować . no ale nie można mieć wszystkiego
Stary 2011-12-19, 22:23   #4013
libra777
Zakorzenienie

Ania też kupuję najczęściej z hipa , dzisiaj właśnie kupiłam te serduszko jak mówisz , mój tez całkiem dobrowolnie nie zje , musi być intensywnie zabawiany , cała książka omawiana , a co robi kotek ,gdzie jest dzik i takie pierdoły i wtedy zje ,kupuję dlatego że chociaż w ten sposób trochę warzyw mu przemycę bo inaczej to nie ma mowy, frytki kiedyś dostał to jedną miętosił pół godziny ,nie przepada , on to w ogóle wywrot

Co do karpi to niby jest taki przepis a się dziwiła jakbym się z kosmosu urwała , a jak pakowała wszystkim w reklamówki dogorywające karpie to dobrze. Albo zabijali na sklepie na zapleczu
Nie żebym była jakąś tam obrończynią zwierząt ale nie miałam oczoty jeść poddechniętego karpia później

Sara to luksusy tam macie , jedna z najbogatszych gmin zresztą , ostatnio była wzmianka że najbardziej w europie trujecie

Widziałyscie to? http://www.tvnwarszawa.pl/informacje...lu,343258.html
nosz kur... aż mnie zatrzepało jak to przeczytałam , pani by leżała chyba sina pod biurkiem jakbym ją złapała ,co za suka wszawa!!!!!
Stary 2011-12-19, 22:32   #4014
ania p
Zakorzenienie

Libra czytałam już to , nie napisze co bym takiej babie zrobiła .
Na golasa bym ją na mróz wystawiła .
na szczęście u SZymka jest bardzo fajna pani
Stary 2011-12-19, 22:37   #4015
libra777
Zakorzenienie

No masakra jakaś ,po cholerę takie babsko chce być przedszkolanką przecież dzieci wiadomo są różne i różne cyrki odwalają.
Zresztą nie dawno o tym pisałyśmy o wybieraniu zawodu w którym się później nie sprawdza
Stary 2011-12-19, 22:40   #4016
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość

sara ma chłop urlop to niech coś zrobi . listę zakupów też już ma , gotuje na święta też on szkoda że nie umie nastawiać pralki ( te firanki to ja muszę pralkę nastawić ) nie umie też prasować . no ale nie można mieć wszystkiego
'mój też dużo robi, ale gotować nie umie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Sara to luksusy tam macie , jedna z najbogatszych gmin zresztą , ostatnio była wzmianka że najbardziej w europie trujecie

Widziałyscie to? http://www.tvnwarszawa.pl/informacje...lu,343258.html
nosz kur... aż mnie zatrzepało jak to przeczytałam , pani by leżała chyba sina pod biurkiem jakbym ją złapała ,co za suka wszawa!!!!!
ja nie mieszkam w najbogatszej gminie, za kilka lat dopiero będę mieszkała jak się przeprowadzimy do domku.

szkoda słow do tej baby

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2011-12-19, 22:44   #4017
ania p
Zakorzenienie

sara mojego teściowa wyszkoliła . ale to dobrze bo ja gotować nie lubię , robie jak muszę .
Stary 2011-12-19, 23:54   #4018
P0P70
Zakorzenienie

Witam,

Cytat:
Napisane przez blistex Pokaż wiadomość
Baobabku zdrówka dla Kubusia

Jula mi się na dobre rozłożyła całą noc musiałam ją nosić na rączkach, bo odkładana do łóżka, nawet jak pół siedziała to się dusiła kaszlem w piątek byliśmy u lekarza dostała antybiotyk na 3 dni, ale guzik pomógł, a dzisiaj już 0 7.40 nie było miejsc do lekarza a rejestracja u nas od 7.30 paranoja Pani w rejestracji kazała mi iść i sie prosić lekarza, czy przyjmie moje dziecko jakby jakąś łaskę robił. Dosłownie sił mi juz brak
I następne chore dziecko. Dużo zdrowia dla Julki.

Cytat:
No, mała zasneła. Niestety widzę, że ona musi mieć kogos obok w pokoju zeby usnąć. Jak ja jestem to zasypia w 3 minuty a jak wyjdę to co chwila wstaje. Ja wracam co jakiś czas, ona wtedy się kładzie i znów próbuje zasnąć. Ale raczej muszę być... jak mam to zmienic? tak wchodzić i wychodzić do skutku? w sumie mi to jakoś nie przeszkadza bo jak jestem to trwa to na maxa 10 minut ale wiem, że aby moje założenie było 100%-towe to musi się nauczyć zasypiać totalnie sama... dziś wieczorem wychodzę... ciekawe ile razy będę tak wracać. Tzn do tej pory tez wychodzilam ale przeważnie zasypiała w momencie kiedy byłam w pokoju. Zastanawiam się na ile ważne są te minuty 3-5-7... ja wytrzymuję zdecydowanie krócej...
JA to Cię podziwiam za tą wytrwałość.
My to nawet nie próbujemy wywalić dziecka z naszego łóżka. U nas większy problem jest niestety w nas. My po prostu lubimy z nią spać. I to nic ze nam ciasno, że czasami dostaniemy w zęby lub w nos piętą. Jesteśmy uzależnieni od spania z nią.
Wcześniej przez 12 lat sypiałam z kotem więc mam doświadczenie.

Cytat:
21- cycuś do snu
7 - cycuś
Nie je tak dużo. Wydaje mi sie że powinnaś tylko zrezygnować z piersi. Wartości odżywczych specjalnie to już nie ma a nie wpływa dobrze na zęby dziecka. Ale chyba to Tobie ciężej jest zrezygnować nić dziecku.

A oto posiłki mojego malucha:
7 - jajecznica na maśle z jednego jajka lub parówka (nie cała). Jeżeli wstanie późno to tego nie je.
8- mleko 180 wody (6 miarek +2 miarki kaszki ryżowej lub kukurydzianej)
11 - słoiczek (tylko to jest słoiczek gotowany przez babcię a nie ze sklepu)
15 - inny słoiczek ( też gotowane przez babcię)
17 - towarzysko siedzi z nami przy stole i coś tam próbuje zjeść wraz z nami z naszego jedzenia ale jest tego niewiele. Czasami nic.
20 - mleko takie samo jak o 8.

W między czasie je owoce które leżą pokrojone i obrane na stoliku.
Pije zwykle wodę albo ode mnie herbatę (ja piję bardzo słabą) i kompoty ( to też ostatnio ba ja mam na nie ochotę)
Raz w tygodniu je Bakusia, czasami dostaje ptasie mleczko (bez czekolady) które uwielbia.

U nas też się nie pija coli. JA colę to tylko z jakimś alko wypiję.

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

Ja właśnie się pochorowałam na dobre. Dzisiaj już poszłam do doktora bo się tak dalej nie dało chodzic i okazało się ża mam anginę ropną. Nie czułam się zbyt dobrze od tygodnia i miałam wyższą temp. ale nie przyszło mi do głowy ze to aż tak - stara, głupia dupa - mam za swoje. Najbardziej się teraz boję że Zosia złapie to cholerstwo.
Potwierdzam: stara a taka głupia.
Zdrowia życzę.

Co do służby zdrowia

Mi zakład pracy płaci abonament i to VIP ale co z tego jak ja jestem teraz tutaj i nie mam dostępu do przychodni. Ale w Wawie ma dostęp do wszystkich specjalistę i zgodnie z umową mogę czekać najdłużej tydzień.
A jeżeli chodzi o dziecko to jak już wcześniej pisałam mamy szczęście i jak dotąd nie mieliśmy z tym problemu - wszytko na NFZ. Pediatrę też mamy super. Możemy do niej dzwonić na komórkę i zawsze znajdzie dla nas czas.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 07:58   #4019
megi-megi
Zakorzenienie

Dzień dobry

Igor poszedł spać po 22 i obudził się o 2:40 - chyba nie dam rady dzisiaj w pracy wytrzymać, oczy same mi się zamykają...

Bao - dla równowagi do Kubusia - Igor w nocy potrafi wypić 5 butelek soku z wodą po 250 ml każda. Dwa razy trzeba mu pampka zmieniać.

Rano Patryk wrzasnął na Igora i czuję się przez to co najmniej skołowana - rozbieram sytaucję na części a złość na starszego nie mija... zwariuję niedługo na pewno.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 08:03   #4020
evitka21
Zakorzenienie

megi, ale jak to? o 2.40 juz na dobre sie obudził?

ale ma spust do picia! to ci sie tyle razy budzi w nocy? i soku pije tyle? to szybko chyba dentystę odwiedzicie....

z tym patrykiem waszym, to nawet nie wiem jak skomentować....

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości