|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat na nowy wątek! | |||
| Letnie bobasy robią wygibasy.VII-VIII 2011 |
|
3 | 5,26% |
| Mamo, Tato spójrzcie na mnie - siadam, wstaje już tak ładnie! |
|
7 | 12,28% |
| Letnie bobasy i ich mamy radosne z niecierpliwością czekają na wiosnę. |
|
0 | 0% |
| Płatki śniegu i czerwone noski- a letnie maluszki są poprostu boskie. |
|
2 | 3,51% |
| Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkujac czekamy na wiosnę. |
|
25 | 43,86% |
| Na pierwsze ząbki czekamy, przez co spać mamie czasem nie damy. |
|
3 | 5,26% |
| Sześć miesięcy już prawie wszyscy mamy, ale na sanki się jeszcze w tym roku nie wybieramy. |
|
4 | 7,02% |
| Siadam, wstaje, podskakuje - czasem mamie dokazuje ! |
|
13 | 22,81% |
| Pierwsze ząbki już mamy i pięknie już siadamy. |
|
0 | 0% |
| Ząbki się już pokazują i radośnie mamy podskakują. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#602 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r
brumek ja nie aania ale też coś napiszę..
my też chodzimy z Lilą na basen i od samego początku bez instruktorów, Filip jest z tżtem a ja z Lilką. Lilka do tej pory była najmniejsza i wzbudzała wiele zainteresowania i same miłe komentarze są u nas na basenie zajęcia dla maluchów ale nei chcieliśmy mieć sztywnej godziny i wolimy sami decydować kiedy chodzimy na basen.. Zresztą jak widzę jakie efekty osiągnął tż z Filipem to kurs nam niepotrzebny ![]() Samo przebywanie w wodzie to ok pół godzinki, może trochę dłużej, (Filip siedzi grubo ponad godzinę). Generalnie trzymam ją na rączkach i tak sobie zwiedzamy basen, bo są różne podświetlenia, bąbelki, wiry wodne, trochę ją kładę na pleckach, trochę obserwuje szalejącego Filipa, generalnie dużo do niej gadam, pluskam jej rączką a ona sobie obserwuje itd. Jak widzę że pociera oczy i już robi się zmęczona to wychodzimy, ubieramy się i czekamy na chłopaków. Przeważnie wtedy zasypia w foteliku.
|
#603 |
|
Zakorzenienie
|
Nie śmiejcie sie ze mnie, ale naprawdę nie wiem co to znaczy to CH ?????????? Chyba jestem jakaś staroświecka bo nie znam takiego skrótu
![]()
|
|
|
|
#604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#605 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
)
|
|
|
#606 |
|
Zakorzenienie
|
Sto lat dla Ali i Natalki!!!
![]() U nas też takie objwy i zęba ani widu ani słychu, Lila ślini się na potęgę, ostatnio to wkłada całą piąstkę do buzi, ale dziąsła moim zdaniem niezmienione ![]() telik tak mi przykro co za gościu!!! jak tak można
|
#607 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie!
Nie mogłam się udzielać, bo małż kompa zabrał na weekend, więc Was tylko poczytywałam na komórce - niestety nie da się na niej czegokolwiek pisać na naszym forum Póki co: - zdrówka dla Izuni, - zdrówka dla Dominika od Jacieee (jakoś tak ciężko przeżyłam to oczekiwanie na lekarza w sobotę), - zdrówka oczywiście reszcie potrzebujacych - przeprawszam, nie będę wymieniać z osobna... - gratulacje wszystkich skończonych miesięcy i tygodni oczywiście! I kup, i umiejętności i inych radości - Alicji gartuluję zębola pierwszego ![]() - ale tu w pt się impreza szykowała u Cookie, kurcze, a najbardziej rozwaliła mnie reakcja Jacieee "jadę k.... jadę" czy coś w tym stylu - Madzia, rozumiem że Cię dotknęło jak szef Cię potraktował, niesprawiedliwe to wszytko jest... Nie zdawałam sobie sprawy, ze tyle kobiet ma różnorodne problemy przez macierzyństwo, choć u nas zdarzyło się, że nie przedłużono dziewczynie umowy po powrocie z macierzyńskiego "bo się nie nadawała" ,- u nas CH nie ma, więc nie mamy wielkich wypraw (choć w Gdańsku Zoch zaliczył swą pierwszą Alfę i była baaardzo zainteresowana światełkami ), ale na zakupy tak - wolę sama zakupy zrobić, małżowi głowy nie zawracać, chodzę po mniejszych sklepach, w sumie innego wyjścia nie mam...- Madziulka, super, że jesteś już bezpiecznie na miejscu i co najwazniejsze w komplecie! - Zosia nie dostanie paczki z mojej formy, bo ma za mało lat!!! O dziwo firma męża się spisała ![]() - zaliczyłyśmy już jabłuszko - pierwsze skrobane od mamy takie eko, a potem słoiczek, ale wolę swoje - tylko skrobanie za wolno mi idzie i pannica się wścieka, więc zakupiłam dziś plastikową tarkę i będę trzeć ,- Telik, ja jednak mam nadzieję, że facet kasę odda, jak się wystraszy ajkiegoś poważnego pisma - tak jak dziewczyny radziły, u znajomych kiedyś poskutkowało ![]() - Żaneta, ja usypiam wieczorem odkładając Zosię do łóżeczka, gaszę światło, włączam karuzelę z projektorem, ona zazwyczaj chwilę ogląda, jak zaczyna marudzić, daję smoka, pieluchę naokoło głowy i ewentualnie po nosku smyram, dam palca potzrymać, ona wtula się w pieluchę i ja wychodzę, jak zgubi smoka, podaję, jak karuzela się wyłacza, włączam - kilkanaście minut to zazwyczaj trwa, czasami chyba przez zęby nie może usnąć, wtedy do bujaczka, ewentualnie na rękach, ale to ekstremum musi już być, - atmosfery Świąt nie czuję, chyba z braku śniegu, ale i miastem wieczorami nie pomykam więc swiatełek nie widzę... Choinkę może w środę Tż przytaszczy, to pewnie coś ruszy... Edytowane przez wodaqua Czas edycji: 2011-12-19 o 22:16 |
|
|
|
#608 |
|
Zakorzenienie
|
O dzięki teraz już będę wiedzieć
wodaqua dziękujemy
Edytowane przez brunetka2000 Czas edycji: 2011-12-19 o 22:16 |
|
|
|
#609 |
|
Zakorzenienie
|
Scio gratuluję pozytywnych wieści
![]() Lila była parę razy z nami w Ikei czy na jakimś dłuższym całodziennym wypadzie, jak jechaliśmy we czwórkę i nie mogła sama zostać w domu ale przeważnie po zakupy jeździ tż (takie codzienne) albo raz na jakiś czas po takie większe jedziemy razem z Filipem, albo tż tylko z Filipem.Filip jest nauczony że nie wszystko ze sklepu można wziać, zresztą on jest bezkonfliktowy - jeszcze nie zauroczył nas rzucaniem się na podłogę i tego typu atrakcjami ![]() przeważnie jeździ sobie w wózku i pokazujemy mu co kupujemy, angażujemy w zakupy, żeby sobie wąchał, dotykał, ważył itd, a jak już się zacznie nudzić to dostaje suchą bułkę i mamy spokój ![]() nie zmienia to faktu że zakupy z dzieckiem trwają dużo dłużej i wolimy robić je bez niego..
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2011-12-19 o 22:27 |
|
|
|
#610 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogłam godzinami łazić po CH i żadne tłumy mnie nigdy nie męczyły ![]() Choć od czasów Tymka jest inaczej, bo wpadam, kupuję i wypadam Nawet jak jakiś ciuch musze kupić, to na chybcika, ale ostatnio nawet nie mam ochoty na kupowanie ciuchów. Wolę jemu kupować ![]() Super ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mam nadzieję, że w tej sytuacji jakieś postrasznie go wystarczy, przestraszy się sądu i odda... Cytat:
Słuszne podejście ![]() Cytat:
Cytat:
![]() No właśnie wiem, że ząbkowanie jest "dziedziczne" - ja miałam 5 miesięcy, mąż 6. Cytat:
Ale szczerze mówiąc dalej jestem tak samo głupia, jak byłam ![]() Cytat:
Fajnie Ci z tymi nagrodami, brawo
|
|
#611 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do drugiego: to moj maz jest tym, ktory pracuje w CH i chyba z racji tego, nie lubimy tam jezdzic. Poza tym "wspieramy" male lokalne sklepiki, a nie molochy. |
||||||
|
|
|
#612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zajmujących całą alejkę i uniemożliwiając przejazd czy przejście. Miałam od X lat ( w pracy)wgląd w takie "życie rodzinne" i szczerze współczuję tym ludziom, że nie mają pomysłu na życie i czas z dziećmi inny niż spacer po sklepach ![]() Moja rozmowa przez telefon z klientem przed weekendem majowym K:macie otwarte 1 i 3 maja Ja:tak K: to dobrze będę gdzie miał iść z rodziną na spacer mnóstwo mam historii świadczących o tym jak ludziom brakuję pomysłów na życie... |
|
|
|
|
#613 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Boże, a jak to się robi? Cytat:
![]() Cytat:
Barwo!!!!!! ![]() Cytat:
On ma takie same poglądy w tej kwestii. A niestety trafiłam mu się ja ![]() Cytat:
![]() edit: właśnie mu to zakomunikowałam ![]() Cytat:
![]() Za to niestety nie jadł potem Ten actiferol tak na niego działał, że po dni podawania stracił apetyt, wręcz jakiegoś jadłowstrętu dostał. Odstawiałam - wracało do normy, znowu zaczynałam podawać - znowu koniec jedzenia ![]() Cytat:
Cytat:
Ja też poniekąd dla rozrywki, bo pewnie mogłabym jeździćzradziej a większe zakupy robić. Ale tak to mam pretekst, żeby gdzieś dalej niż do parku pójść. Co prawda nie łażę tak jak kiedyś, tylko robię zakupy konkretne i wychodzę.
|
|
#614 |
|
Zakorzenienie
|
no to się naraziłam maniaczkom CH
![]() ale ja z racji pracy tego nienawidzę, niestety duża część klientów CH nie szanuje pracowników sklepów i ma w doopie ich czas pracy... "klient nasz pan".... taaaaa a słoma z butów.... to dla mnie bardzo drażliwy temat
Edytowane przez dziubek79 Czas edycji: 2011-12-19 o 22:27 |
|
|
|
#615 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#616 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nawet jak susze to podkręcam troche na szczotce bo nie chce takich zupełnie prostych, ale napewno sie nie pusza. Ja robiłam zabieg u fryzjerki, widziałam jak ona to dokładnie robiła, kazde malutkie pasemeczko prostowała 6 razy. Uważam że to dość trudne, nawet ja nie wiem czy bym komuś dała rade zrobic. ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Matko jakbym wspierała sklepik pod domem zakupami wiekszymi niż chleb i to akurat co zabraknie to szybko bym zbankrutowała
|
||
|
|
|
#617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#618 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Od kilku dni nauczył się ściągać sobie skarpetki ![]() Cytat:
Ja od 25go grudnia zaczynam rozszerzanie diety od marchewki, a gluten również wprowadzam po nowym roku. Tylko jeszcze nie wiem jak ![]() za wszystkie skończone miesiące / tygodnie i dla Aluni za pierwszy ząbek.Co do chodzenia z dziećmi do CH to ja chodzę - wczoraj nawet byliśmy w Primarku. EDIT: Szymon kończy dzisiaj 21 tygodni
Szymon ' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym ' http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html Edytowane przez Madziulka_17 Czas edycji: 2011-12-19 o 22:41 |
||
|
|
|
#619 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#620 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- i wcięło mi jednego posta, a w |
|
|
|
|
#621 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#622 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I nagle, jak wybawienie, pojawiło się allegro . Tak zakupy to ja mogę robić .Ps. Ty mi się ostatnio oświadczałaś . Będziemy żyć w komunie, jak hipisi . Cytat:
---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------
|
|
|
#623 |
|
Zadomowienie
|
Brumku ja bym rozpulchnione dziasla opisala tak: biale, lekko napuchniete, nierowne. Pozniej pojawily sie takie kreseczki i czuc bylo cos twardszego i w koncu wyszly dwa od razu - hurtem
. Musze jakos zrobic fotke.
|
|
|
|
#624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tam ludzie odreagowują wszystkie problemy, wyżywają się na bogu ducha winnych osobach... dla mnie dramat i fakt kasjerki maja najgorzej bo są na końcu łańcucha pokarmowego w sklepie (sama usłyszałam w swojej pierwszej pracy na kasie , że ten sklep to burdel a ja się tylko do burdelu nadaję -z racji, że ja to ja powiedziałam mu , że jest chamem i nie będe go obsługiwac, po czym mojej kierowniczce powiedział, że on był miły , ja go obraziłam itd.) Niestety po zmianie stanowiska i kupie lat które minęły widzę, że nic się nie zmienia. Zarządzałam działami handlowymi i administracyjnymi i co ?? I musiałam się użerać na dyżurach z jełopami, którzy robili mi awantury np. o to, że nie ma miejsca pod sklepem i musi iśc z parkingu 500m dalej |
|
|
|
|
#625 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój Tż ma naukę jazdy. Jakiś kursant powiedział mu, że nie zdał, bo sprzęgło w aucie egzaminacyjnym inaczej chodziło niż w tych autach, na których się szkolił. I to oczywiście wina mojego Tż. Dziwne nie, że w dwóch różnych autach (tej samej marki) sprzęgła różnie chodzą...
|
|
|
#626 |
|
Wtajemniczenie
|
Marinko ucaluj Igorkowa główkę
Dziękuje mamusie za odpowiedzi odnośnie nozek Co do wizyt w CH to są one tylko w koniecznych sytuacjach więc rzadko bo: - obserwuje u siebie mniejsze zainteresowanie zakupami ( wyjątkiem są ciuszki dla Jasia - konieczność przeciskania się z wózkiem - nie lubię karmić poza domem - choróbska,kaszlacy ludzie itp Co do kasy To oprócz ubytku kilku ładnych tysięcy zł Ta cała sytuacja kosztuje mnie ogromnie dużo zdrowia psychicznego Na codzień współpracuje z dobrym prawnikiem któremu zleceń cała sprawę Ale póki co muszę jakoś zapomnieć o tym wszystkim bo zwariuje Sent from my iPad using Tapatalk HD
|
#627 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast ten actiferol jest kompletnie bez smaku, więc i smaku mleka nie zmieniał. Wiem, bo zjadłam jedną saszetkę Wydaje mi się że Tymcio miał po nim mdłości i dlatego nie jadł.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#629 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka od rana mnie nei bylo i nadrobic was to zgroza
![]() wybiorczo napisze brumek co do zmiany kreacji to zmienilismy zanim kawaler przyszedl, bo mojej malej nie dosc ze goraco bylo, to ona ma refluks i byla juz cala mokra od wymiocin. Co do basenu my bylismy na poczatku grudnia z mala na basenach termalnych w Bialce Tatrzanskiej - malej sie mega podobalo, a 2 h w wodzie poskutkowalo tak, ze spala po butli 4h, poszlismy zjesc do zatloczonej knajpy, masa ludzi, halas a ona nic, ani drgnela. ![]() agadus wszystkiego najlepszego dla Natalki brunetka2000 wszystkiego najlepszego dla Ali AgaGuernsey co do wypraw po CH z naszymi pociechami kazdy ma swoje zdanie, ja sie nie przejmuje tym wszystkim, jak ma cos zlapac, to czy sama sie od kogos zarazi, czy my cos do domu "przyniesiemy" nic nie zmienia. Jak ma byc chore dziecko to bedzie. moja odpukac raz miala katar i to wszystko. Nie naleze do mamus ktore sie boja i wszystkiego wystrzegaja sie w trosce o dziecko - trzeba troszke rozsadku i zdrowego podejscia. Pojechalismy dzis do TZ kuzynki i mala wzielam w nosidlo i zarzucilam bluze z polaru z kapturem, zadnej czapki itd. A ta jak zobaczyla to sie pyta jak moglam ja wziac bez czapki, wiec jej mowie ze po co jej czapka, do samochodu i z samochodu kocyk na calosc zarzucam i po wejsciu do pomieszczenia odkrywam i wystarczy. Jakos moje dziecko zyje i nic jej nie jest. znikam spac bo kluska spi juz od 2 h z TZ a ja siedze przy tym kompie jak down
|
|
|
|
#630 |
|
Zakorzenienie
|
idę spać bo się zasiedziałam, wypiłam bezalkoholowy Glogg z Ikei na ciepło - pychotka!
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:49.

za kolejne m-ce!
my jezdzimy w piatki wieczorem jak mlode spia tzn jedzi TZ lub ja.
)
my też chodzimy z Lilą na basen i od samego początku bez instruktorów, Filip jest z tżtem a ja z Lilką. Lilka do tej pory była najmniejsza i wzbudzała wiele zainteresowania i same miłe komentarze 
)
co za gościu!!! jak tak można

Barwo!!!!!! 

zębole