Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-26, 21:04   #1771
Soleilka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012

Cytat:
Napisane przez edit23 Pokaż wiadomość

Soleilka - niby blisko, ale.... jakbyś chciała jeździć do gina do Rzeszowa to troszkę drogi byś miała.
A no i 1,5 godziny tłuczenia się szynobusem. Nawet nie chodzi już o bilety, tylko ten czas... Jak zapisałam się do szkoły do Rz, to właśnie przez te dojazdy zrezygnowałam, bo były wyjątkowo męczące

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
powinien Ci zalecic badania krwi i moczu. i wystawic skierowanie. koniecznie zmien lekarza. pamietaj ze teraz nie chodzi tylko o Ciebie ale przedewszystkim o Twoje malenstwo.
No właśnie to mnie zdziwiło, że nic mi nie wystawił... Niby najlepszy ginekolog-położnik u mnie w mieście, ale ja jestem strasznie rozczarowana Tym bardziej, że prowadził 2 moje koleżanki i były bardzo zadowolone.

A kiedy ginekolog założył Wam kartę ciąży? Po Usg?

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-26, 21:11   #1772
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
1. Myśle, ze najwazniejszy jest folik i magnez!!!!. Mozesz zazywac jeszcze femibion 1, ale opcjonalnie. Mnie lekarz nie wciskał zadnych innych witamin.
2. na początku ciazy najwazniejsze jest ustalenie grupy krwi, morfologia i ogolne badanie moczu, toksoplazmowa, żółtaczka, próby watrobowe, tarczyca, hiv, hcv, coś tam jeszcze, sporo tego, nie pamietam...
3. powinna Ci zlecic badania jak wyzej
4. mysle, ze zobaczyc mozesz w 6 tyg. a uslyszec pozniej.
5. wszystkie tu sie uczymy na bieżąco, podczytuj, ja też chętnie się dowiem czegoś, bo prawie nic nie wiem

witamin w I trymestrze nie trzeba zażywać, ja dostałam kwas foliowy, magnez i pregnaDHA=omega 3

ja prób wątrobowych nie maiłam, żółtaczki i tarczycy też nie, z krwi było sporo ale też nie pamiętam, kilkanaście stron wcześniej pisałam dokładnie sporo tego było, badania dostałam tylko w 5 tyg, w 8 miałam wszystkie aktualne i nic nowego nie dostałam

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Niestety na kasę No ale dla mnie to porażka, bo większość mam ma od razu robiony zestaw badań łącznie z usg. U mnie nic... Żadnych pytań, żadnych badań, żadnych informacji. Dobrze, że sama coś w internecie podczytałam, bo pewnie bym nawet nie wiedziała, że trzeba badania krwi i moczu zrobić...

A jak to jest z ustalaniem grupy krwi? Bo z tego co wiem ja mam A1Rh-, znowu nie wiem jaką TŻ ma grupę i on sam też tego kurde nie wie

ja w pierwszej ciąży chodziłam na kase chorych i też nie byłam świadoma że badań jest aż tyle, zaleta w tym taka że nie ma stresa że coś jest nie tak, wtedy tak internetu nie było więc się nie nakręcałam jak teraz no ale wywiad powinien przeprowadzić i podstawowe badania zlecić, to nawet na kase chorych się robi!

jak masz rh- to możesz mieć konflikt serologiczny, tż też powinien zbadać grupe, teraz to żaden problem
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-26, 21:14   #1773
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość

ja w pierwszej ciąży chodziłam na kase chorych i też nie byłam świadoma że badań jest aż tyle, zaleta w tym taka że nie ma stresa że coś jest nie tak, wtedy tak internetu nie było więc się nie nakręcałam jak teraz no ale wywiad powinien przeprowadzić i podstawowe badania zlecić, to nawet na kase chorych się robi!

jak masz rh- to możesz mieć konflikt serologiczny, tż też powinien zbadać grupe, teraz to żaden problem
Jego wywiad polegał na zapytaniu czy byłam kiedykolwiek w ciąży i czy nie poroniłam Już po nowym roku zmienię lekarza, teraz zapewne nie zdołam się dopchać.

Niby powinien mieć gdzieś książeczkę zdrowia, kiedyś za dziecka robiło się przecież takie badanie i było wpisywane... Jak jej nie znajdę, to niestety, ale siłą go zmuszę do badania

Bloguję
Stary 2011-12-26, 21:18   #1774
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Jego wywiad polegał na zapytaniu czy byłam kiedykolwiek w ciąży i czy nie poroniłam Już po nowym roku zmienię lekarza, teraz zapewne nie zdołam się dopchać.

Niby powinien mieć gdzieś książeczkę zdrowia, kiedyś za dziecka robiło się przecież takie badanie i było wpisywane... Jak jej nie znajdę, to niestety, ale siłą go zmuszę do badania
Nastawiaj sie juz na zmiane lekarza..

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-26, 21:20   #1775
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Nastawiaj sie juz na zmiane lekarza..
No właśnie czytam opinie żeby kogoś wybrać, ale wychodzi z nich, że w moim mieście same tłuki wśród ginekologów-półożników Teraz będę miała ciężki orzech do zgryzienia...

Zastanawiam się też czy nie zadzwonić do przychodni i nie umówić się z nim jeszcze raz żeby zapytać o te badania etc...

Bloguję
Stary 2011-12-26, 21:22   #1776
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety na kasę No ale dla mnie to porażka, bo większość mam ma od razu robiony zestaw badań łącznie z usg. U mnie nic... Żadnych pytań, żadnych badań, żadnych informacji. Dobrze, że sama coś w internecie podczytałam, bo pewnie bym nawet nie wiedziała, że trzeba badania krwi i moczu zrobić...

A jak to jest z ustalaniem grupy krwi? Bo z tego co wiem ja mam A1Rh-, znowu nie wiem jaką TŻ ma grupę i on sam też tego kurde nie wie
Koniecznie wyślij tż na badania, jeśli nie ma nigdzie udokumentowanej gr krwi. Ja i moj facet mamy konflikt, ale to żadne problem.

Cytat:

No właśnie to mnie zdziwiło, że nic mi nie wystawił... Niby najlepszy ginekolog-położnik u mnie w mieście, ale ja jestem strasznie rozczarowana Tym bardziej, że prowadził 2 moje koleżanki i były bardzo zadowolone.

A kiedy ginekolog założył Wam kartę ciąży? Po Usg?

Mnie założył przy drugiej wizycie, gdy przyniosłam wszystkie wyniki badań.

A co do ilości badań wszystkich - Wydaje mi się, że standardem jest krew, mocz, toksoplazmoza, ustalenie grupy krwi i chyba tyle. Mój lekarz zawsze daje mi ponad stan. Np. 18 stycznia będę mieć jeszcze wszelkie możliwe wymazy, jakieś czynniki, ciężko się połapać.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-26, 21:22   #1777
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie czytam opinie żeby kogoś wybrać, ale wychodzi z nich, że w moim mieście same tłuki wśród ginekologów-półożników Teraz będę miała ciężki orzech do zgryzienia...

Zastanawiam się też czy nie zadzwonić do przychodni i nie umówić się z nim jeszcze raz żeby zapytać o te badania etc...
ten wcale nie jest lepszy a moze sposrod tych gorszych wybierzesz tego ktory akurat dla Ciebie bedzie dobry?

Amelcia
Stary 2011-12-26, 21:26   #1778
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Koniecznie wyślij tż na badania, jeśli nie ma nigdzie udokumentowanej gr krwi. Ja i moj facet mamy konflikt, ale to żadne problem.

Mnie założył przy drugiej wizycie, gdy przyniosłam wszystkie wyniki badań.

A co do ilości badań wszystkich - Wydaje mi się, że standardem jest krew, mocz, toksoplazmoza, ustalenie grupy krwi i chyba tyle. Mój lekarz zawsze daje mi ponad stan. Np. 18 stycznia będę mieć jeszcze wszelkie możliwe wymazy, jakieś czynniki, ciężko się połapać.
Muszę właśnie tak zrobić Chociaż nie liczę na to, że też będzie miał rh-, bo mało kto tak ma

Dobrze wiedzieć U lekarza będę musiała o wszystko wypytać
Cytat:
ten wcale nie jest lepszy a moze sposrod tych gorszych wybierzesz tego ktory akurat dla Ciebie bedzie dobry?
No właśnie dałam sobie czas do 2 stycznia żeby kogoś znaleźć, jeszcze będę musiała pogadać ze swoją mamą, może ona kogoś mi doradzi

Bloguję
Stary 2011-12-26, 21:28   #1779
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:

i całą ciąże będziesz się prosić o badania? to on jest lekarzem i ma Cie informować a nie żebyś Ty mu mówiła co powinen Ci zlecić, wiem też od koleżanek, które niedawno rodziły że jest bardzo duża różnica w podejsciu lekarza jesli chodzisz prywatnie czy państwowo, sama byłam na kase chorych przed ciaża zapyatć jakie badania pwoinnam zrobić przed ciażą to mi powiedziała że jak już będe w ciązy to mam przyjść, o cytologie poprosiłam sama, nawet nie wpadła na pomysł że moge mieć nieakualną nie wspominając już o innych badaniach, co miesiąć zabierają mi z wypłaty zdrowotne żebym będąc w ciązy i tak musiała chodzić prywatnie

a kartę ciąży dostałam na pierwszej wizycie, mam nawet dwie bo zmieniłam lekarza

Edytowane przez wanilllka82
Czas edycji: 2011-12-26 o 21:31
Stary 2011-12-26, 21:30   #1780
edit23
Zakorzenienie

Dziewczyny, przypomniało mi sie jeszcze coś.
Niedawno miałam dylemat śledziowy (nie wiedziałam czy mogę je jeść).
Zapomnialam o napisaniu, że lubię długie gorące prysznice, nawet nie kąpiele, ale właśnie prysznice. Teraz kąpię się w ciepłej wodzie (wg męża, ale wg mnie jest zimna) i jest mi zwyczajnie zimno jak wychodzę spod prysznica.

Może to wam się wydać śmieszne, ale śmiech to zdrowie, przynajmniej dzieciątka Wasze będą zadowolone, że mamy się śmieją.
Stary 2011-12-26, 21:32   #1781
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
i całą ciąże będziesz się prosić o badania? to on jest lekarzem i ma Cie informować a nie żebyś Ty mu mówiła co powinen Ci zlecić, wiem też od koleżanek, które niedawno rodziły że jest bardzo duża różnica w podejsciu lekarza jesli chodzisz prywatnie czy państwowo, sama byłam na kase chorych przed ciaża zapyatć jakie badania pwoinnam zrobić przed ciażą to mi powiedziała że jak już będe w ciązy to mam przyjść, o cytologie poprosiłam sama, nawet nie wpadła na pomysł że moge mieć nieakualną nie wspominając już o innych badaniach, co miesiąć zabierają mi z wypłaty zdrowotne żebym będąc w ciązy i tak musiała chodzić prywatnie
Ja jakbym miała pieniądze, to bym poszła prywatnie, ale właśnie jest u mnie krucho, a i trzeba zacząć oszczędzać, bo a to wózek, a to łóżeczko i ponad 1000 zł nie ma... Muszę właśnie pogadać z mamą, bo ona długo szukała dobrego ginekologa, więc może mi doradzi. Tylko jeszcze nic nie wie o ciąży, a i boje się jak zareaguje, bo nawet na święta życzyła mi żeby nie została babcią

Bloguję
Stary 2011-12-26, 21:32   #1782
pumas
Zakorzenienie

Ja niestety chodzę prywatnie, a i tak nie czuję się jakoś wyjatkowo traktowana. Jedyny plus jest taki, ze lekarz jest dość znany, polecany, choc wiadomo, ilu ludzie, tyle opinii. Miałam już jakiś czas temu cheć odejścia od tej pani na rzecz kogoś innego, ale tylko dlatego, ze denerwowały mnie do niej kolejki i same baby w ciazy, ktore wciskały się, przez co czas oczekiwania zawsze wydluzał się nawet do kilku godzin mimo ustawionej godziny. Teraz zmieniłam nastawienie, choć jakoś nie czuję wiezi miedzy mna a lekarką - lubię ją, ale ona raczej nie zna mojego imienia nawet
Stary 2011-12-26, 21:36   #1783
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja jakbym miała pieniądze, to bym poszła prywatnie, ale właśnie jest u mnie krucho, a i trzeba zacząć oszczędzać, bo a to wózek, a to łóżeczko i ponad 1000 zł nie ma... Muszę właśnie pogadać z mamą, bo ona długo szukała dobrego ginekologa, więc może mi doradzi. Tylko jeszcze nic nie wie o ciąży, a i boje się jak zareaguje, bo nawet na święta życzyła mi żeby nie została babcią

gin na kasę chorych też się Tobą zaopiekuje, nie można popadać w skrajności tylko trzeba znaleźć jakiegoś rozsądnego któremu się chce, dbaj o siebie a z dzidzią będzie dobrze
Stary 2011-12-26, 21:41   #1784
Soleilka
Zakorzenienie

Thumbs down Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012

Cytat:
gin na kasę chorych też się Tobą zaopiekuje, nie można popadać w skrajności tylko trzeba znaleźć jakiegoś rozsądnego któremu się chce, dbaj o siebie a z dzidzią będzie dobrze
No właśnie chcę znaleźć takiego na kasę chorych, tylko chciałabym takiego lekarza z powołania, który o mnie i dziecko zadba, który będzie się o nie martwił, robił badania i w ogóle... Teraz ciężko kogoś takiego znaleźć... No ale nie poddam się

Dziękuję za wsparcie Przyznam się, że już się nie mogę doczekać tego mojego bobasa

Bloguję
Stary 2011-12-26, 21:42   #1785
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja niestety chodzę prywatnie, a i tak nie czuję się jakoś wyjatkowo traktowana. Jedyny plus jest taki, ze lekarz jest dość znany, polecany, choc wiadomo, ilu ludzie, tyle opinii. Miałam już jakiś czas temu cheć odejścia od tej pani na rzecz kogoś innego, ale tylko dlatego, ze denerwowały mnie do niej kolejki i same baby w ciazy, ktore wciskały się, przez co czas oczekiwania zawsze wydluzał się nawet do kilku godzin mimo ustawionej godziny. Teraz zmieniłam nastawienie, choć jakoś nie czuję wiezi miedzy mna a lekarką - lubię ją, ale ona raczej nie zna mojego imienia nawet

ja właśnie między innymi przez te kolejki zmieniłam lekarza, wkurza mnie umawianie się na godzinę, czekanie 3 h i 100 zł, to przesada, inna sprawa że był ważniejszy powód mojej zmiany, wciaż mam do niej zaufanie, wiem że jakby się coś działo to byłabym pod dobrą opieką, pewnie z tąd te kolejki u niej, ta do której teraz chodze jeszcze mojego zaufania nie zdobyła i trochę zraziło mnie to że nie odbiera telefonów, idealnie nie będzie
Stary 2011-12-26, 21:48   #1786
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
ja właśnie między innymi przez te kolejki zmieniłam lekarza, wkurza mnie umawianie się na godzinę, czekanie 3 h i 100 zł, to przesada, inna sprawa że był ważniejszy powód mojej zmiany, wciaż mam do niej zaufanie, wiem że jakby się coś działo to byłabym pod dobrą opieką, pewnie z tąd te kolejki u niej, ta do której teraz chodze jeszcze mojego zaufania nie zdobyła i trochę zraziło mnie to że nie odbiera telefonów, idealnie nie będzie
Te kolejki są straszne, u mnie jest dokładnie tak jak mowisz, tylko nie 100 zł, ale więcej. Dla mnie to jest ogromna niedogodność, bo zwykle idac do lekarza nie biorę wolnego, tylko mowie, ze przyjde troche pozniej, ale troche pozniej to godzina, moze 2, a nie 4...

Nie przejmuj się, lekarz generalnie nie ma obowiazku odbierania swojego prywatnego telefonu - ba, niektorzy nawet go nie podają do wiadomości.
Ja do mojej tylko 2 razy dzwoniłam, z czego raz nie odebrała. Poki się nic powaznego nie dzieje, nie narzekam, ale przy nastepnej wizycie pogadam z nią, jak ona widzi kontakt z pacjentkami, na co mozna liczyc itd.
Stary 2011-12-26, 21:50   #1787
Soleilka
Zakorzenienie

Dzisiaj wyjątkowo czuję ucisk na pęcherz i co chwilę biegam do ubikacji. Masakra jest z tym Dobrze, że mdłości mi przechodzą i brzuch już coraz rzadziej boli

Bloguję
Stary 2011-12-26, 21:54   #1788
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Te kolejki są straszne, u mnie jest dokładnie tak jak mowisz, tylko nie 100 zł, ale więcej. Dla mnie to jest ogromna niedogodność, bo zwykle idac do lekarza nie biorę wolnego, tylko mowie, ze przyjde troche pozniej, ale troche pozniej to godzina, moze 2, a nie 4...

Nie przejmuj się, lekarz generalnie nie ma obowiazku odbierania swojego prywatnego telefonu - ba, niektorzy nawet go nie podają do wiadomości.
Ja do mojej tylko 2 razy dzwoniłam, z czego raz nie odebrała. Poki się nic powaznego nie dzieje, nie narzekam, ale przy nastepnej wizycie pogadam z nią, jak ona widzi kontakt z pacjentkami, na co mozna liczyc itd.
ja tylko raz próbowałam się skontaktować jak już wg mnie była taka konieczność, obawiam się właśnie tego "poważnego" ale już wymyśliłam, że pojadę wtedy na izbę przyjęć

Czas edycji: 2011-12-27 o 08:53
Stary 2011-12-26, 22:04   #1789
Maciejka__
Zakorzenienie

Już o tym pisałam, ale potórzę - w 11 tc miałam USG przez brzuch. To było czwarte USG w tej ciąży, a chodzę na NFZ.
Na początku mój lekarz był na zwolnieniu i 3 razy byłam u innego w tej samej przychodni. PODOBNO jest świetny. Jestem odmiennego zdania, ale o tym innym razem.
Ostatnio już byłam u swojego i potraktował mnie bardzo dobrze,
a to również była wizyta w ramach funduszu.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-26, 22:15   #1790
chce_byc_mama
Zakorzenienie

oh juz sie nie moge doczekac usg tak chcialabym wiedziec ze wszystko jest ok... A tu jeszcze 2 tgodnie.

Amelcia
Stary 2011-12-26, 22:45   #1791
Soleilka
Zakorzenienie

Dziewczyny może Wam się przyda Pod linkiem możecie zamówić darmowe próbki Johnsons Baby https://www.johnsonsbaby.com.pl/products,zamow.html

Bloguję
Stary 2011-12-26, 22:59   #1792
falka
Raczkowanie

Cytat:
Aha, rozumiem. Ja tłuszczyku nie mam, mięśnie dosyć dosyć, no a sprzęt podobno dobry, a jednak lekarz mi naawet ni zaproponował, a ja w sumie nie spytałam, dlaczego jeszcze nie.

A co do wspolnych wizyt - szczerze mowiac jestem sceptycznie nastawiona - jakos smieszy mnie widok facetów drepczacych do gabinetu za kobietą. Nie obrazcie się, ale ja mam specyficzne do tego podejście. Nie na każdą wizytę facet jest potrzebny. Na jakieś połówkowe usg, na genetyczne to tak, ale na normalna wizyte? Po co?
no właśnie przez mięśnie dosyć ciężko widać
ja mam umięśniony brzuch i mój gin mówi że ile się da będzie robić dofcipne bo podobne ciężko widać przez mięśnie
i podobno z porodem sn może też być ciężko położnicy nie wiem czemu nie lubią - mnie się zawsze wydawało że powinno być łatwiej - ale cóż zobaczymy

a co do tego po co - nie gniewam się absolutnie ale po pierwsze:
on chce - sprawia mu to ogromną satysfakcję i ja nawet odwrócona do monitora po jego minie widzę czy jest ok i czy małe urosło
a po drugie po dwóch straconych ciążach to dla mnie każde zmarszczenie brwi przez lekarza jest ogromnym przeżyciem i wiem że parę razy bym z tego usg nie wyszła o własnych siłach

a usg w tej ciąży będę miała po raz trzeci - i chodzę na nfz bo ten profesor którego mi polecono przyjmuje tylko w ten sposób... nie wiem czemu gdzie indziej tak skąpią tego usg
A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem?
http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png

Edytowane przez falka
Czas edycji: 2011-12-26 o 23:01
falka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-26, 23:51   #1793
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
Dołączam i ja! Jestem na początku 7 tygodnia I jeszcze to do mnie nie dotarło... Obawiam się bardzo bo mam straszny kaszel i katar czy może to zaszkodzić pęcherzykowi?
Witam i gratuluję Idź do apteki. Dostaniesz coś dla kobiet w ciąży. Koniecznie musisz się wykurować, bo przeziębienie na tym etapie jest niebezpieczne dla Maluszka. Życzę zdrówka

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Hej dziewczęta! Święta dobiegaja końca, ale nie objadlam sie zbytnio

Powoli wchodzę w 11 tydzień ciązy, nadal bezobjawowo
Między naszymi maluszkami jest 1 dzień różnicy Zobaczyłam w Twoim suwaczku

Cytat:
Napisane przez falka Pokaż wiadomość
_________________________ ___________________

a ja święta przeżygałam....
bleeeeeeeeeee
nic jeść nie mogę - wszystko wraca
małż mi teraz robi rosołek - może coś zostanie w żołądku - bo już na mnie krzyczy że mu zagłodzę dziecko (no tak - przeca to tylko jego dziecko )
Ja niestety też dziś ściskałam kibelek A myślałam już, że mnie to ominie, bo w środę kończę 10 tydzień.

Cytat:
aha!~rosnie Wam cos brzuszek? mi nic
U mnie jeszcze nic nie widać. Chyba, że mam wzdęcia

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Od wczoraj mam wrażenie, że czuję ruchy mojego maluszka To znaczy nie kopniaki, tylko takie jakby łaskotanie. I zastanawiam się czy to TO, bo córa to od razu uraczyła mnie kopniakiem Ale ponoć w kolejnej ciąży ruchy można poczuć wcześniej, tylko zastanawiam się czy to nie za wcześnie...
Możesz zaczynać czuć. W drugiej ciąży wszystko podobno jest wcześniej: brzuszek, ruchy...

Cytat:
Cześć dzewczyny
Jak tam po świętach ?
Ja się nawet nie objadłam, tak raczej standardowo. Trochę mnie szokujecie wiedzą na temat: co jeśc czego nie jeść itd. Ja póki co jem wszystko to, na co mam ochotę, bez jakichś ograniczeń. Nawet lampkę czerwonego wina wypiłam.
Za dwa dni usg. Przerażenie rośnie.
W ogóle pod choinkę dostałam książkę o wychowywaniu dzieci
A co do ubranek - nie kupuję jeszcze - po pierwsze, żeby nie zapeszać, a po drugie, nie znam płci. Podwyżki vatu się nie boję, ileż mogą ceny wzrosnąć, wg mnie nie odczujemy tego.
A lekarz nie mówił Ci czego nie wolno jeść? Mi powtarza na każdej wizycie Trzymam kciuki za usg
A co do VATu to niestety na pewno go odczujemy. Bo producenci i sprzedawcy rzeczy dla dzieci wykorzystają podniesienie podatku i wywindują ceny.
Ja kupiłam mojemu Stworkowi body pod choinkę. Takie dla noworodka. Wszyscy byli bardzo wzruszeni

Cytat:
Ja genetyczne mam za 2 dni, 12 tydzień, więc pewnie nic nie zobaczę...chociaż się łudzę
A powiedzcie mi, czy takie usg jest dopochwowe czy zwykłe? Ja do tej pory miałam same dopochwowe, nawet lekarz nie proponował innego. Na genetyczne wybieram się z moim facetem i (nie zrozumcie mnie zle), ale wolałabym, aby było normalne, żeby on się nie krępował, bo dla nas kobiet to raczej standard.
Z tego co słyszałam to usg genetyczne jest robione i przez pochwę i przez brzuch. Wszystko zależy od tego jak będzie widać dziecko i co lekarz będzie chciał obejrzeć.
Aaa i płeć można poznać. Zależy od doświadczenia lekarza, sprzętu i ułożenia bobaska.

---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ----------

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Na pewno będzie ok

---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ----------

Cytat:
Oczywiście lekarz nie ma obowiązku podawania swojego numeru telefonu, ale warto poszukać takiego, który jednak Ci da. W ciąży i nie tylko zdarzają się bardzo różne sytuacje i dobrze jest wiedzieć, że zawsze możesz się skonsutować, poradzić. Moja gin zawsze mówi, że mam dzwonić o każdej porze, jeśli tylko coś by się działo, bo ona wtedy zdecyduje, co powinnam zrobić. Warto poszukać lekarza, któremu na prawdę będzie zależało, żeby ciąża zakończyła się szczęśliwie. Przyznam, że jestem ze swojej bardzo zadowolona. Nigdy mnie nie spławia, mówi, kiedy ma dyżur w szpitalu i w razie czego zawsze mogę podejść i zbada mnie za free na nowym szpitalnym sprzęcie. Oczywiście staram się tego nie wykorzystywać, ale to fajnie wiedzieć, że w razie W mogę liczyć, że mi pomoże. Ale się rozpisałam. Ale na prawdę bardzo lubię i cenię swoją gin i każdej z Was takiego lekarza właśnie życzę
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 09:08   #1794
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Oczywiście lekarz nie ma obowiązku podawania swojego numeru telefonu, ale warto poszukać takiego, który jednak Ci da. W ciąży i nie tylko zdarzają się bardzo różne sytuacje i dobrze jest wiedzieć, że zawsze możesz się skonsutować, poradzić. Moja gin zawsze mówi, że mam dzwonić o każdej porze, jeśli tylko coś by się działo, bo ona wtedy zdecyduje, co powinnam zrobić. Warto poszukać lekarza, któremu na prawdę będzie zależało, żeby ciąża zakończyła się szczęśliwie. Przyznam, że jestem ze swojej bardzo zadowolona. Nigdy mnie nie spławia, mówi, kiedy ma dyżur w szpitalu i w razie czego zawsze mogę podejść i zbada mnie za free na nowym szpitalnym sprzęcie. Oczywiście staram się tego nie wykorzystywać, ale to fajnie wiedzieć, że w razie W mogę liczyć, że mi pomoże. Ale się rozpisałam. Ale na prawdę bardzo lubię i cenię swoją gin i każdej z Was takiego lekarza właśnie życzę

i takiego lekarza ci zazdroszczę ja dziś do mojej idę, nareszcie po 5 tygodniach - wieczność, jestem między 12 a 13 tygodniem więc liczę na genetyczne, trzymajcie kciuki brzuszek urósł wiec liczę na to że jest ok, w święta usłyszałam że już widać chociaż jakby ktoś nie wiedział to równie dobrze mogłam przytyć a waga narazie stoi

dziewczyny a w którym tygodniu zaczyna się II trymestr? bo jest tyle sprzecznych informacji że ja już sama nie wiem

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ----------

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Od wczoraj mam wrażenie, że czuję ruchy mojego maluszka To znaczy nie kopniaki, tylko takie jakby łaskotanie. I zastanawiam się czy to TO, bo córa to od razu uraczyła mnie kopniakiem Ale ponoć w kolejnej ciąży ruchy można poczuć wcześniej, tylko zastanawiam się czy to nie za wcześnie...
ja też już coś takiego czułam, 4 razy więc nie za wiele, tak jakby mi się coś w brzuszku obróciło, ostatnio już nie czuje, sama nie wiem czy to nie było jednak co innego np niestrawność, trochę to szybko ale kto wie...

Czas edycji: 2011-12-27 o 09:03
Stary 2011-12-27, 09:33   #1795
linzey
Rozeznanie

Witam dziewczyny.
Czy mogę się przyłączyć?
Jestem w 10 tc -tp 29.07.2012
To moja druga ciąża i jestem troche przerażona, choc powoli przyzwyczajam się do tej myśli :rolleyes
Tż za to jest przeszczęśliwy
Mamy juz 15 miesięczna Zosieńkę rozrabiaka
Mam na imię Marysia , mam 27 lata.
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 10:02   #1796
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:

Między naszymi maluszkami jest 1 dzień różnicy Zobaczyłam w Twoim suwaczku

U mnie jeszcze nic nie widać. Chyba, że mam wzdęcia
o jak fajnieklask i: kiedy masz/miałas wizytę z usg moze uda sie porównac wielkosc maluszków

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny.
Czy mogę się przyłączyć?
To moja druga ciąża i jestem troche przerażona, choc powoli przyzwyczajam się do tej myśli :rolleyes
miło CIe gościćzapraszamy do dyskusji widzę, że twój maluszek ejst młodszy o kilka dni od mojego
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 10:05   #1797
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny.
Czy mogę się przyłączyć?
witaj i gratuluje

ja sie witam juz po swietach' teraz jeszcze sylwester i znowu rok od poczatku.
Ja niestety poklucilam sie z tz i narazie niemam najmniejszej ochoty sie godzic.

powiedzcie mi jak sie ma jazda powoli oczywiscie na rowerku do ciazy? macie zamiar jakos sie ruszac przez te miesiace????

niejestem aktywna zabardzo ostatnio bo dalej niemam neta pisze z komorki i mnie to denerwuje bardzo mam nadz ze na dniach juz bede miala i nadrobie wsio

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 10:13   #1798
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
witaj i gratuluje

Ja niestety poklucilam sie z tz i narazie niemam najmniejszej ochoty sie godzic.

powiedzcie mi jak sie ma jazda powoli oczywiscie na rowerku do ciazy? macie zamiar jakos sie ruszac przez te miesiace????

niejestem aktywna zabardzo ostatnio bo dalej niemam neta pisze z komorki i mnie to denerwuje bardzo mam nadz ze na dniach juz bede miala i nadrobie wsio
hej ja nie zamierzam sie ruszać, pracuję łącznie z dojazdami zjamuje mi to 10h dziennie i nie mam siły na maly sport
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 10:32   #1799
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
hej ja nie zamierzam sie ruszać, pracuję łącznie z dojazdami zjamuje mi to 10h dziennie i nie mam siły na maly sport
'a no to rozumiem ja na l4 jestem juz wiec bym mogla poswiecic troche czasu

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 10:33   #1800
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez falka Pokaż wiadomość
no właśnie przez mięśnie dosyć ciężko widać
ja mam umięśniony brzuch i mój gin mówi że ile się da będzie robić dofcipne bo podobne ciężko widać przez mięśnie
i podobno z porodem sn może też być ciężko położnicy nie wiem czemu nie lubią - mnie się zawsze wydawało że powinno być łatwiej - ale cóż zobaczymy

a co do tego po co - nie gniewam się absolutnie ale po pierwsze:
on chce - sprawia mu to ogromną satysfakcję i ja nawet odwrócona do monitora po jego minie widzę czy jest ok i czy małe urosło
a po drugie po dwóch straconych ciążach to dla mnie każde zmarszczenie brwi przez lekarza jest ogromnym przeżyciem i wiem że parę razy bym z tego usg nie wyszła o własnych siłach

a usg w tej ciąży będę miała po raz trzeci - i chodzę na nfz bo ten profesor którego mi polecono przyjmuje tylko w ten sposób... nie wiem czemu gdzie indziej tak skąpią tego usg
Falka, w takim razie rozumiem Twoją sytuację i wspolczuję. Też się zawsze obawiam każdego badania i miny lekarza, jednak ja jestem taką osobą, że wolę popłakać w samotności, przetrawić, przeżyć swoje, a dopiero pozniej isc do świata i opowiadać o tym, co się stało.

Dziwnie z tym porodem hmm... Choć ja po cichu liczę na cesarkę, pewnie sobie ją zapłacę. Ale różnie ludzie radzą.

Cytat:

A lekarz nie mówił Ci czego nie wolno jeść? Mi powtarza na każdej wizycie Trzymam kciuki za usg
A co do VATu to niestety na pewno go odczujemy. Bo producenci i sprzedawcy rzeczy dla dzieci wykorzystają podniesienie podatku i wywindują ceny.
Ja kupiłam mojemu Stworkowi body pod choinkę. Takie dla noworodka. Wszyscy byli bardzo wzruszeni

Z tego co słyszałam to usg genetyczne jest robione i przez pochwę i przez brzuch. Wszystko zależy od tego jak będzie widać dziecko i co lekarz będzie chciał obejrzeć.
Aaa i płeć można poznać. Zależy od doświadczenia lekarza, sprzętu i ułożenia bobaska.

Wiesz, moja lekarka jest taka (i za to ją m.in. lubię), że mam normalnie żyć, nie przesadzać w żadną stronę i jeść to, na co mam ochotę. Nawet niezdrowe czipsy czy tego typu przekąski. Nikt od tego nie umarł, a skoro mam na to chęć, to znaczy, że to jest dobre dla malucha. Z tym, żeby jednak kierować się zdrowym rozsądkiem i wiedzieć, że są rzeczy zdrowsze i mniej zdrowe.
Ja osobiście myślę o tym co jem, nie od momentu ciąży, ale ogólnie, wybieram tylko pełnowartosciowe produkty, bez zblednych ulepszaczy itd. Jedyne co mnie zszokowało to ryby i owoce morza - moj lekarz absolutnie mi ich nie zabronił, a wrecz przeciwnie zalecał jedzenie ryby co najmniej 2 razy w tygodniu (mam na mysli wlasnie sledzia, dorsza, łososia, pstrąga, miętusa itp, nie żadne mintaje i pangi), a np. krewetki to ile lubię.
Jednak wolalabym zweryfikować tę wiedzę i pogląd z kimś innym, bo nie można tak uparcie wierzyć jednej osobiie...

Co do usg gen. - obiecałam sobie, że jak wzystko będzie ok, to jutro jadę kupić jakiegoś ciuszka

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
witaj i gratuluje

Nie wiem jak z rowerkiem, ale na pewno pilates nie wchodzi w grę, bo za mocno pracuja pewne miesnie brzucha, ktore powinny sobie odpoczywac (jedynie pilates dla ciężarnych), na pewno żadne podskoki, czyli step, zumby i inne. Raczej wchodzą w grę spacery, pływanie, jakis orbitrek, w lecie rolki bez upadków Sama nie mam pomyslu, bo jak zaszłam w ciaze to lekarz mi zabronił sportów, które uprawiałam, chodziłam rowniez czynnie na fitness, wiec wszelkie stepy, pilatesy, jogi i inne cwiczenia z piłkami miałam odłożyć na potem.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości