Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-29, 12:40   #2041
agunia82
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Ooo to już zaczynasz widzę chomikować ciuszki,zazdroszcze . My niestety nie mamy znajomych z takimi maluszkami.
Asiu a no jak już u nich byliśmy to skorzystałam z okazji fajnie było tak przeglądać te malutkie ciuszki w ogóle chciałam je odkupić, ale znajoma nawet nie chciała o kasie słyszeć, tylko powiedziała, że ona nam je pożycza a potem oddamy (bo oni prędzej czy później drugie planują)

Ja dzisiaj odebrałam wyniki badania na HCV - ujemny

teraz czeka mnie jeszcze powtórka z morfologii i moczu (bo już drugi trymestr praktycznie lada dzień zaczynam), ale z tym poczekam do nowego roku, bo po wczorajszym pobieraniu mam dość.

Sala witaj

A w ogóle to dzisiejszy dzień jest dla mnie jakiś koszmarny, ta pogoda mnie dobija, najchętniej bym spała non stop

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 12:44   #2042
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Ja mam dzisiaj takie wzdęcia...

W ogóle trzymajcie kciuki, żeby gin umówił mnie jutro na jak wcześniejszy termin
Soleilka, spróbuj herbaty z kopru włoskiego, mi bardzo pomogła - miałam takie wzdęcia, że brzuch mnie cały bolał, jakby tam taki balon był (normalnie jak na reklamie hehe). Wypiłam jeden kubek i wszystko ustąpiło. Ginekolog mówiła, że jak najbardziej takie herbatki można pić.

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Mi pomaga jak sobie pomyślę, że mamusi jest źle, bo maluszek pięknie rośnie i hormony wariują Zaraz mi łatwiej to znieść, jak sobie uświadamiam dlaczego mi tak nieprzyjemnie

Dobranoc
Moja lekarka mowiła, że im wiecej mdłości, wymiotów, tym lepiej, bo to znaczy, ze organizm produkuje duzo hormonów. No i zaczełam się martwić, bo ja ani raz nie wymiotowałam, nudności miałam rano, ale jak zjadłam kanapkę, to mi przechodziły. Mam nadzieję, że mogę już powiedzieć, że jestem tą szczesciara, ktora ominely te pierwsze dokuczliwe dolegliwosci

Cytat:
Napisane przez gooha3 Pokaż wiadomość
tylko pozazdrościć szefa.

U mnie jak przyjmowałam sie do pierwszej pracy juz na rozmowie kwalifikacyjnej padło pytanie czy zamierzam w najbliższym czasie zajść w ciąże.
Zostałam przyjęta do pracy po jakimś czasie zaszłam w ciąże. Niby wszystko ok szef nie dał po sobie poznać ze coś nie tak, ale jak tylko poroniłam to odrazu zostałam zwolniona.......
Co za chamstwo !!!!!! Rozumiem, że nie chciałaś łazić po sądach, bo to jednak traumatyczne przezycia, ale ja pewnie bym tak latwo nie odpusciła.

A czy dalej tak jest, ze prawo nas chroni dopiero od 4 miesiaca ciazy ? Wczesniej mogą nas zwolnić?
Wprawdzie zwolnienia się nie boję, ale kolezanka tak mnie nastraszyła, żebym absolutnie wczesniej nie ogłaszała tej nowiny, bo roznie moze być.

Cytat:
Napisane przez Martarynka Pokaż wiadomość
Narazie jeszcze nawet nie bylam u lekarza, bo od 5 dni wiem, że jestem w ciaży. Zaraz kupię sobie plasterki na opryszczkę i będę się modlić żeby nic nie zaszkodzilo fasolce. Dzwoniłam do przychodni to termin wizyty mam dopiero 26.01, także muszę umowić się prywatnie do tego lekarza, narazie szukam kontatu.
Na pewno nie zaszkodzi taka opryszczka wargowa, spokojna głowa.
Lekarze mowia, ze przez 1 miesiac (kiedy prawie kazda z nas nie wie, ze jest w ciazy), nowy organizm jest chroniony i nie karmi się tym, co mu damy, takze ryzyko wystapienia jakichs problemow jest prawie zerowe. Dopiero jak sie dowiadujemy, czyli pewnie po ok. miesiacu, zaczynamy o siebie bardziej dbac, unikajac chocby alkoholu.

Cytat:
Napisane przez Sala Pokaż wiadomość
Tak się Wam wtrącę na powitanie -- jeśli mówisz o Elancylu, to warto poszukać w aptekach internetowych. Ja w dzień darmowej wysyłki znalazłam 400ml za 89,49 PLN (i widzę, że nadal ta cena obowiązuje, tylko + przesyłka). Dalej drogo, ale zawsze to lepiej niż 150 PLN.

No i witam się z Wami, dzisiaj kończę 11 tydzień
Tak, o Elancylu mowie. Widziałam w kilku aptekach internetowych własnie cenę ok. 80 zł - pewnie się skuszę, ale póki co czekam właśnie na ten pregnacare - kupiłam od razu 3 tubki - jak je skoncze, to moze sięgnę po elancyl.

Taka głodna się dzisiaj obudziłam. Codziennie tak mam, że funkcjonować nie mogę, zanim czegoś nie zjem
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 12:47   #2043
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
Dzien dobry Mamusie
Witaj Sala
Dzień dobry

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Asiu a no jak już u nich byliśmy to skorzystałam z okazji fajnie było tak przeglądać te malutkie ciuszki w ogóle chciałam je odkupić, ale znajoma nawet nie chciała o kasie słyszeć, tylko powiedziała, że ona nam je pożycza a potem oddamy (bo oni prędzej czy później drugie planują)

teraz czeka mnie jeszcze powtórka z morfologii i moczu (bo już drugi trymestr praktycznie lada dzień zaczynam), ale z tym poczekam do nowego roku, bo po wczorajszym pobieraniu mam dość.

Sala witaj

A w ogóle to dzisiejszy dzień jest dla mnie jakiś koszmarny, ta pogoda mnie dobija, najchętniej bym spała non stop
Jak ja pomysle o kosztach wyprawki to aż mi włosy siwieją. Dlatego myślę,że tak od 5-6 miesiąca zaczne chomikowanie. Początkowo ciuszki,później artykuły kosmetyczne i na koniec zostawimy sobie łóżeczko i wózek.

Aguś jesli dobrze licze to my jutro zaczynamy 14 t.c.??

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 12:52   #2044
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Soleilka, spróbuj herbaty z kopru włoskiego, mi bardzo pomogła - miałam takie wzdęcia, że brzuch mnie cały bolał, jakby tam taki balon był (normalnie jak na reklamie hehe). Wypiłam jeden kubek i wszystko ustąpiło. Ginekolog mówiła, że jak najbardziej takie herbatki można pić.

Moja lekarka mowiła, że im wiecej mdłości, wymiotów, tym lepiej, bo to znaczy, ze organizm produkuje duzo hormonów. No i zaczełam się martwić, bo ja ani raz nie wymiotowałam, nudności miałam rano, ale jak zjadłam kanapkę, to mi przechodziły. Mam nadzieję, że mogę już powiedzieć, że jestem tą szczesciara, ktora ominely te pierwsze dokuczliwe dolegliwosci

A czy dalej tak jest, ze prawo nas chroni dopiero od 4 miesiaca ciazy ? Wczesniej mogą nas zwolnić?
Wprawdzie zwolnienia się nie boję, ale kolezanka tak mnie nastraszyła, żebym absolutnie wczesniej nie ogłaszała tej nowiny, bo roznie moze być.
Ad.1 O to sama muszę też jej wypróbować, bo ostatnio mi się zaczęły koszmarne zaparcia, aż mam wrażenie że okolice nerek mnie od nich bolą... W nocy mnie budził ten ból co i rusz a wypróżnić się nie mogę

Ad.2 Teoretycznie to tak właśnie niby jest z tymi nudnościami i wymiotami, ale trzeba pamiętać, że to nie reguła. Znam mamusie, które te przyjemności w ciąży ominęły i dziewczyny, które mimo koszmarnych nudności czy wymiotów poroniły, nie ma reguły. Ja wymiotowałam tylko raz, nudności mnie męczyły sporadycznie, bardziej jadłowstręt dawał się we znaki, a dzidziuś ma się świetnie. Dlatego nie ma co panikować, jeśli nie ma się wszystkich książkowych objawów

Ad.3 Z tego co się dowiadywałam już tak nie jest i każda ciężarna (z wykluczeniem tych co są na umowie na okres próbny krótszej niż chyba 3 miesiące) ma zapewnioną ochronę od momentu poczęcia.

Gooha co za burak z tego byłego szefa Mój szef, mimo tego, że mój urlop macierzyński na początku na pewno nieco zdezorganizuje funkcjonowanie firmy, bardzo się na wieść o mojej ciąży ucieszył i naprawdę idzie mi na rękę jak tylko się da (nawet teraz jak byłam w firmie i pokazywałam koleżance z pracy zdjęcia z USG sam się zapytał, czy też może zobaczyć ). Ale to trzeba być człowiekiem, nie chamem... Na szczęście zdaje się, że dobrze na tym wyszłaś

Asiu ja 14 tydzień zaczynam w sylwka, dzień po Tobie chyba A co do wyprawki, ja już dopytywałam znajome jaki to koszt, i jeśli kupuje się wszystko nowe to mówiły, że bez ciuszków na jakieś 4 tys trzeba się przygotować (kupując część rzeczy używanych to tak do 3 tys, największe oszczędności są na wózku jak ma się możliwość odkupić jakiś w dobrym stanie). My teraz będziemy zmieniać samochód, a zaraz potem zaczynamy odkładać kasę na wyprawkę.
Co do ciuszków polecam polowanie na paczki ciuszkowe na allegro, większość moich znajomych tak robiła, bo te ciuszki to i tak prawie nówki bo dzieci szybko wyrastają (niektóre z tych co dostałam od znajomej to oni użyli raz, góra dwa). Nie ma sensu wydawać kupy kasy na nowe ciuchy, z których i tak części pewnie nawet się nie użyje (tak wszystkie doświadczone mamusie mówią)

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2011-12-29 o 12:58
Stary 2011-12-29, 12:56   #2045
pumas
Zakorzenienie

Cytat:

Sala witaj

Gratuluję Zawsze jest stres przed odebraniem wyników, ja tak przynajmniej mam...

Jakie miałyście robione badania ?

Ja miałam:
grupa krwi i czynnik Rh
morfologia
ogólne badanie moczu
glukoza na czczo w surowicy
próby wątrobowe
hormony tarczycy
toksoplazmowa
różyczka
cytomegalia
VDRL
hbs/anty hbs
anty hcv
hiv
test pappa+beta hcg metodą kryptor
test prisca
usg genetyczne
cytologia

Czeka mnie jeszcze:
test tolerancji glukozy
odczyn coombsa
posiew z cewki moczowej na chlamydie i ureaplazmy
posiew z pochwy i odbytu na paciorkowce GBS
sód
potas
INR
APTT
OWA
hbs
any hcv
hiv

Czy wy też tyle badań macie zleconych ?? Mnie ta ilość zatrważa.

Aha, któraś z was mówiła o ubezpieczeniu - moja firma zapewnia najwyższy pakiet w Medicover, jednak ja prowadzę ciążę poza tą placówką, za większość badań nie płacę, na kilka z nich musiałam mieć skierowanie od lekarza Medicover i dzięki temu był za friko. Myślę, że od czasu do czasu będę chodzić do jakiegoś lekarza stamtąd na konsultacje, skoro i tak za darmo.
Stary 2011-12-29, 13:00   #2046
agunia82
Zakorzenienie

Pumas co do badań, to nawet mi się nie chce już grzebać co to u mnie było robione, ale na pewno mniej niż u Ciebie

Stary 2011-12-29, 13:01   #2047
Sala
Rozeznanie

Cytat:
Bzdura. Art. 177 KP:
Cytat:
Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
To z trzecim miesiącem dotyczy tylko osób, które miały umowę na czas określony i ta umowa wygasła przed końcem trzeciego miesiąca ciąży. W takiej sytuacji faktycznie można nie mówić i liczyć na to, że umowa zostanie przedłużona. Jeśli jednak koniec umowy czasowej wypada po zakończeniu 3 miesiąca ciąży, to przedłużenie jest automatyczne.
Sala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 13:08   #2048
pumas
Zakorzenienie

Dzięki, ja mam na czas nieokreślony.
Stary 2011-12-29, 13:23   #2049
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Gratuluję Zawsze jest stres przed odebraniem wyników, ja tak przynajmniej mam...

Ja miałam:
grupa krwi i czynnik Rh
morfologia
ogólne badanie moczu
próby wątrobowe
hormony tarczycy
toksoplazmowa
różyczka
cytomegalia
VDRL
hbs/anty hbs
anty hcv
hiv
test prisca
usg genetyczne
cytologia

Czeka mnie jeszcze:
test tolerancji glukozy
odczyn coombsa
sód
potas
INR
APTT
OWA
hbs
any hcv
hiv

Aha, któraś z was mówiła o ubezpieczeniu - moja firma zapewnia najwyższy pakiet w Medicover, jednak ja prowadzę ciążę poza tą placówką, za większość badań nie płacę, na kilka z nich musiałam mieć skierowanie od lekarza Medicover i dzięki temu był za friko. Myślę, że od czasu do czasu będę chodzić do jakiegoś lekarza stamtąd na konsultacje, skoro i tak za darmo.
pumas masz tego sporo, ja napisze Ci co robilam do tej pory:

grupa krwi i czynnik Rh
morfologia
ogólne badanie moczu
hormony tarczycy
toksoplazmowa
hbs/anty hbs
INR
APTT
posiew z pochwy

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Sala Pokaż wiadomość
Bzdura. Art. 177 KP:
To z trzecim miesiącem dotyczy tylko osób, które miały umowę na czas określony i ta umowa wygasła przed końcem trzeciego miesiąca ciąży. W takiej sytuacji faktycznie można nie mówić i liczyć na to, że umowa zostanie przedłużona. Jeśli jednak koniec umowy czasowej wypada po zakończeniu 3 miesiąca ciąży, to przedłużenie jest automatyczne.
dokładnie tak jets, ja mam umowe na czas okreslony, ale konczy sie ona po porodzie, wiec spokojnie moglam powiadomic szefostwo
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 13:27   #2050
pumas
Zakorzenienie

phdwao, w sumie miałaś podobne badania do moich, tyle ze moja lekarka zaleciła mi krzepliwość dopiero później, w połowie ciąży. Dobrze chociaż, że nie płaciłam ani złotówki za powyższe prócz prenatalnych.
Stary 2011-12-29, 13:34   #2051
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
phdwao, w sumie miałaś podobne badania do moich, tyle ze moja lekarka zaleciła mi krzepliwość dopiero później, w połowie ciąży. Dobrze chociaż, że nie płaciłam ani złotówki za powyższe prócz prenatalnych.
mi kazala krzepliwosc na poczatku i teraz tez znowu, nie wiem po co ale zrobię najgorzej z eja za to wszytsko place
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 13:48   #2052
ivoncia16
Wtajemniczenie

a ja jutro ide na Usg mam nadzieje ze wszystko dobrze
chciala bym sie juz cos dowiedziec czy chlopczyk czy dziewczynka

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

ja mam szczescie bp wozek juz mam za darmo
dostane lozeczka i fotelik- nosidelko
ivoncia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 13:50   #2053
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Ad.1 O to sama muszę też jej wypróbować, bo ostatnio mi się zaczęły koszmarne zaparcia, aż mam wrażenie że okolice nerek mnie od nich bolą... W nocy mnie budził ten ból co i rusz a wypróżnić się nie mogę

Ad.2 Teoretycznie to tak właśnie niby jest z tymi nudnościami i wymiotami, ale trzeba pamiętać, że to nie reguła. Znam mamusie, które te przyjemności w ciąży ominęły i dziewczyny, które mimo koszmarnych nudności czy wymiotów poroniły, nie ma reguły. Ja wymiotowałam tylko raz, nudności mnie męczyły sporadycznie, bardziej jadłowstręt dawał się we znaki, a dzidziuś ma się świetnie. Dlatego nie ma co panikować, jeśli nie ma się wszystkich książkowych objawów

Ad.3 Z tego co się dowiadywałam już tak nie jest i każda ciężarna (z wykluczeniem tych co są na umowie na okres próbny krótszej niż chyba 3 miesiące) ma zapewnioną ochronę od momentu poczęcia.

Gooha co za burak z tego byłego szefa Mój szef, mimo tego, że mój urlop macierzyński na początku na pewno nieco zdezorganizuje funkcjonowanie firmy, bardzo się na wieść o mojej ciąży ucieszył i naprawdę idzie mi na rękę jak tylko się da (nawet teraz jak byłam w firmie i pokazywałam koleżance z pracy zdjęcia z USG sam się zapytał, czy też może zobaczyć ). Ale to trzeba być człowiekiem, nie chamem... Na szczęście zdaje się, że dobrze na tym wyszłaś

Asiu ja 14 tydzień zaczynam w sylwka, dzień po Tobie chyba A co do wyprawki, ja już dopytywałam znajome jaki to koszt, i jeśli kupuje się wszystko nowe to mówiły, że bez ciuszków na jakieś 4 tys trzeba się przygotować (kupując część rzeczy używanych to tak do 3 tys, największe oszczędności są na wózku jak ma się możliwość odkupić jakiś w dobrym stanie). My teraz będziemy zmieniać samochód, a zaraz potem zaczynamy odkładać kasę na wyprawkę.
Co do ciuszków polecam polowanie na paczki ciuszkowe na allegro, większość moich znajomych tak robiła, bo te ciuszki to i tak prawie nówki bo dzieci szybko wyrastają (niektóre z tych co dostałam od znajomej to oni użyli raz, góra dwa). Nie ma sensu wydawać kupy kasy na nowe ciuchy, z których i tak części pewnie nawet się nie użyje (tak wszystkie doświadczone mamusie mówią)
Hmm ja miałam ostatnią@ 30.09 czyli . . .faktycznie moja pomyłka Bo jutro będzie skończony 13 t.c. a w sobote zaczęty 14 t.c.

Cytat:

Ja miałam:
grupa krwi i czynnik Rh
morfologia
ogólne badanie moczu
próby wątrobowe
hormony tarczycy
toksoplazmowa
różyczka
cytomegalia
VDRL
hbs/anty hbs
anty hcv
hiv
test prisca
usg genetyczne
cytologia

Czeka mnie jeszcze:
test tolerancji glukozy
odczyn coombsa
sód
potas
INR
APTT
OWA
hbs
any hcv
hiv

Ooo ja to miałam mniej

Cytat:

Co za chamstwo !!!!!! Rozumiem, że nie chciałaś łazić po sądach, bo to jednak traumatyczne przezycia, ale ja pewnie bym tak latwo nie odpusciła.

Na pewno nie zaszkodzi taka opryszczka wargowa, spokojna głowa.
Lekarze mowia, ze przez 1 miesiac (kiedy prawie kazda z nas nie wie, ze jest w ciazy), nowy organizm jest chroniony i nie karmi się tym, co mu damy, takze ryzyko wystapienia jakichs problemow jest prawie zerowe. Dopiero jak sie dowiadujemy, czyli pewnie po ok. miesiacu, zaczynamy o siebie bardziej dbac, unikajac chocby alkoholu.

Tak, o Elancylu mowie. Widziałam w kilku aptekach internetowych własnie cenę ok. 80 zł - pewnie się skuszę, ale póki co czekam właśnie na ten pregnacare - kupiłam od razu 3 tubki - jak je skoncze, to moze sięgnę po elancyl.

Taka głodna się dzisiaj obudziłam. Codziennie tak mam, że funkcjonować nie mogę, zanim czegoś nie zjem
Co do pogrubionego, to jest tak jak wczesniej Sala napisała .
Ja byłam zatrudniona na umowę na czas określony,która wygasła 30.11 wówczas był to 8-9 t.c. jeśli dobrze pamiętam. Byłam zatrudniona od 23.09. I teraz jestem na zasiłku chorobowym . Mogę na nim być do końca ciąży(o ile będę dostarczała zwolnienia lekarskie do ZUS-u),ale nie przysługuje mi macierzyński

Jestem mamą

Stary 2011-12-29, 13:54   #2054
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm ja miałam ostatnią@ 30.09 czyli . . .faktycznie moja pomyłka Bo jutro będzie skończony 13 t.c. a w sobote zaczęty 14 t.c.
nooo to ja ostatnią @ miałam 01.10 jeden dzień tylko nas dzieli

Stary 2011-12-29, 14:06   #2055
prince_polo
Zakorzenienie

hej

melduje sie ostatnio nie najlepiej sie czuje i niemialam weny na pisanie'

musze was nadrobic' a troche tego jest

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 14:23   #2056
Norniczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ivoncia16 Pokaż wiadomość
dziewczyny a ja tak z innej beczki
znacie jakies dobre kryjace podklady ?
DOuble Wear Estee Lauder, mieszam go z podkładem nawilżającym Guelain i jestem zadowolona. Sam jak dla mnie za ciężki.
Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Ja też już wstępnie oglądałam wózki i łóżeczka Wolę wiedzieć ile to kosztuje, żeby kiedyś mieć porównanie w sklepie stacjonarnym

My też już wybraliśmy imiona. Chciałabym dziewczynkę, ale jakoś tak czuję, że będzie chłopak Chociaż ciągnie mnie do kwaśnego, w ogóle nie jem słodyczy A imiona wybraliście bardzo ładne U mnie w rodzinie w tamtym roku pojawiła się mała Blanka
Tak oglądam i oglądam te wszystkie rzeczy i szczerze mówiąc to już mi się wszystko plącze, a cen nie mogę zapamiętać bo za dużo tego wszystkiego. Wózek już wiem jaki chce, zakochałam się w w wózku firmy MUTSY, modelu w tym momencie nie pamiętam, no ale cena jest powalająca.... Ja patrzę tylko na wózki wielofunkcyjne, ten który sobie upatrzyłam jest prześliczny . Poczekam na pierwsze USG (15tc) i może już zamówię. Nie przyjmuję do wiadomości że coś może być nie tak

---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Piekna jest też pościel z Milpolu.
http://allegro.pl/14ele-posciel-haft...000447435.html
Stary 2011-12-29, 14:25   #2057
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Norniczka Pokaż wiadomość

Cudo

Stary 2011-12-29, 15:32   #2058
ivoncia16
Wtajemniczenie

slodziutka ta posciel

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

ciagle mogla bym jesc pistacje albo orzeszki ziemne
ivoncia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 15:40   #2059
pumas
Zakorzenienie

Cytat:

Ja ostatnią @ miałam 29.09. i wg usg jestem w połowie 12 tygodnia, więc czemu wy jesteście w 14?
Stary 2011-12-29, 15:50   #2060
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
nooo to ja ostatnią @ miałam 01.10 jeden dzień tylko nas dzieli
O a mi się coś ubzdurało że miałysmy w tym samym dniu. A czyli ja jutro zaczynam 14 tydzień

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
hej

melduje sie ostatnio nie najlepiej sie czuje i niemialam weny na pisanie'

musze was nadrobic' a troche tego jest
Cześć

Cytat:
Napisane przez Norniczka Pokaż wiadomość
DOuble Wear Estee Lauder, mieszam go z podkładem nawilżającym Guelain i jestem zadowolona. Sam jak dla mnie za ciężki.

Tak oglądam i oglądam te wszystkie rzeczy i szczerze mówiąc to już mi się wszystko plącze, a cen nie mogę zapamiętać bo za dużo tego wszystkiego. Wózek już wiem jaki chce, zakochałam się w w wózku firmy MUTSY, modelu w tym momencie nie pamiętam, no ale cena jest powalająca.... Ja patrzę tylko na wózki wielofunkcyjne, ten który sobie upatrzyłam jest prześliczny . Poczekam na pierwsze USG (15tc) i może już zamówię. Nie przyjmuję do wiadomości że coś może być nie tak

---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Śliczna.
Mi się podobają wózki Maxi Cosi Tylko ta cena - 2900 zł.

Cytat:
slodziutka ta posciel

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

A ja jem pestki z dyni

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Pumas- bo my liczymy od daty ostatniej @. Mi początkowo USG pokazywało czasami 1,5 tygodnia różnicy. Ale ostatnio dzidziuś nadrobił .I się prawie zgadza

Jestem mamą

Stary 2011-12-29, 15:50   #2061
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ostatnią @ miałam 29.09. i wg usg jestem w połowie 12 tygodnia, więc czemu wy jesteście w 14?
Ja jeszcze nie jestem, jutro ostatni dzień 13 tyg a tygodnie liczymy wg ostatniej miesiączki, bo te terminy z usg są baaaaardzo ruchome (sama zobaczysz, że będą się zmieniać). Mojej koleżance raz USG pokazało termin porodu na początek września, a wg OM miała na koniec i tak urodziła. Mój gin też trzyma się tygodni wg terminu ostatniej miesiączki

Stary 2011-12-29, 15:57   #2062
pumas
Zakorzenienie

To nie wiem czemu moja gin tylko i wyłacznie operuje USG, a nie ostatnią miesiączką. Twierdzi, że zapłodnienie było mniej wiecej 2 tygodnie pozniej, wiec po co wprowadzać mnie w błąd, stąd też 12.5 tyg. a nie pełne 14.
Stary 2011-12-29, 16:03   #2063
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Radziłabym zrezygnować z orzeszków ziemnych w ciąży-mogą one powodować alergię u dziecka: https://mamotoja.pl/ciaza_i_porod_od...ykul,5020.html
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 16:04   #2064
pumas
Zakorzenienie

a co z orzechami laskowymi ? Dostałam dwie siaty i podobno mam się nimi zajadać.
Stary 2011-12-29, 16:06   #2065
asia665
Wtajemniczenie

Pumas - ja cykle miałam nieregularne a ginekolog i tak bierze pod uwagę OM. Tak jak Agnieszka mówi, te terminy z USG są ruchome. Czasami dziecko wolniej rośnie i jest duża różnica,czasami szybko nadrobi i różnicy nie ma.

Jestem mamą

Stary 2011-12-29, 16:09   #2066
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
To nie wiem czemu moja gin tylko i wyłacznie operuje USG, a nie ostatnią miesiączką. Twierdzi, że zapłodnienie było mniej wiecej 2 tygodnie pozniej, wiec po co wprowadzać mnie w błąd, stąd też 12.5 tyg. a nie pełne 14.
wiesz co, na początku usg podaje w miarę dokładny wiek ciąży, później się pojawiają większe rozbieżności. A jeśli u Ciebie jest pewność, że zapłodnienie było aż tyle później, to faktycznie wiek z USG będzie lepszy. U mnie na pierwszym USG wyszło, że ciąża jest około 5 dni młodsza (ale przy granicy błędu +/- 6 dni to nic), a przy drugim, że 2 dni młodsza niż wg OM.

Co do orzechów, to chyba najbardziej polecane są włoskie dla ciężarnych

Stary 2011-12-29, 16:12   #2067
Soleilka
Zakorzenienie

Żaden gin nie przyjmuje u mnie w mieście przed sylwestrem Dopiero w poniedziałek mogę dzwonić się umówić

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 16:31   #2068
pumas
Zakorzenienie

Szczerze mówiąc to nie wiem, jak to jest, jakoś kieruję się usg, a nie @ mimo, że miałam je regularne jak w zegarku. Stąd też moja lekarka nie chciała, bym się przywiązywała do terminu porodu, bo i tak się konkretny dzień nie sprawdzi ;]
Stary 2011-12-29, 16:50   #2069
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
a co z orzechami laskowymi ? Dostałam dwie siaty i podobno mam się nimi zajadać.
Chodzi tylko o ziemne, bo są silnym alergenem.

Edytowane przez hanjah
Czas edycji: 2011-12-29 o 16:51
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 17:11   #2070
Maciejka__
Zakorzenienie

Byłam dzisiaj na badaniach prenatalnych. Właściwie to po prostu USG genetyczne, które będę miała u swojego gina w przychodni. Maleństwo ma już 6 cm, NT 1,8 mm, tętno 164/min. O tym, że kość nosowa jest widoczna pisałam już wcześniej. Wygląda na to, że wszystko jest w porządku, ale lekarz powiedział, że USG wykrywa wady w 70 %, a badanie krwi w ok. 90 % i warto je zrobić, więc zrobiłam. Krótko mówiąc wydałam 250+150 zł i na razie wiem tyle samo, co 10 dni temu bez opłat. Ostnio dociera do mnie sporo stresujących informacji i brzuch mam chyba mniejszy, niż kilka dni temu, więc uspokoiłam się dopiero, jak zobaczyłam ruch rączek i usłyszałam bijące serduszko. Oby tylko testy z krwi były równie optymistyczne.
Wrócę do tematu rodzaju USG - 19.12 wszystko udało się zobaczyć przez brzuch, a dzisiaj niestety zupełnie nic.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości