|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Cytat:
. Kupilismy Kubie fotelik 0-18 kg. Taki, ktory mozna montowac przodem i tylem do jazdy oraz rozlozyc do poziomu takiego malego fotelika. Mielismy nawet problem z jego zakupem,to znaczy nie chcieli mi go sprzedac, bo Mlody byl za mlody. Ale dalo rade, bo nie mieli dobrej odpowiedzi w czym mam go wozic, skoro w foteliku 0-13 sie nie miescil.Buziaki w Nowym Roku.
|
|
#4472 | |
|
Zadomowienie
|
y
Cytat:
jeszcze niedawno mial problem z bączkami, które nie chciały wyjść, tylko gromadziły się w jego brzuszku.. ![]() ale jestesmy na nutramigenie , oprócz tego teraz to już tylko raz dziennie podaję mu bobotic do mleczka i to wszystko. Owszem jest trochę marudny ale tylko wtedy gdy za dlugo na brzuszku leży lub dłużej niż 30minut siedzi w foteliku...ale myslę że nie o to chodzi ![]() Jeśli o emolium chodzi to nie uzywałam jeszcze. Mieliśmy Oilatum emulsję szampon i krem. Średnio dobre- tzn emulsja. Z kremu jestem zadowolona. Teraz zastanawiam się co kupić Emolium czy Emolium P ( specjalny preparat do skory atopowej). Malgosia1983:a nie da się już bardziej tych pasów poluzować? my już dwa razy luzowaliśmy a mamy maxi cosi City. a duże dzieci to wagowo jak? bo Leoś ... kurczę chciałam napisać że waży 5700 a to było przecież miesiąc temu.. hmm... swoją drogą muszę Go jutro zwazyć... ciekawe ile będzie 6-7kg? ![]() Ogólnie to uważam że moj synek jest duży - po mamie ![]() ma strasznie długie nogi bo z ubranek 62 juz wyrasta a i w niektórych 68 nie prostuje do końca nóżek... co do męża.. to staramy się wspierać chcociaż dla mnie to tez niełatwa sytuacja szczególnie że chciałabym w ciągu dnia też odpocząć a on musiałby wtedy zając się dzieckiem a słyszę wtedy z jego ust że go zmuszam... na szczęście jest już ciut lepiej, bo tatuś zabierze nawet synka na przewijak i zmieni pieluszkę.. ale ubierać go nie lubi poza tym ja chciałabym ieć wsparcie w mężu mieć faceta w domu, a czasami gdy mi plakał w rękaw to normalnie czulam się jakbym była z drugą kobietą... nie rozumiałam Go, bo nie wiedziałam jak mozna bać się własnego dziecka... chociaż wierzę mu że musi to być straszne
http://s5.suwaczek.com/20070922040113.png http://www.suwaczek.pl/cache/bdbd48d327.png[/url] http://www.suwaczki.com/tickers/zem3anliaj4xxsq7.png http://s2.pierwszezabki.pl/046/0464919c0.png?8294 "W życiu piękne są tylko chwile...." Edytowane przez BordAna Czas edycji: 2012-01-01 o 20:26 |
|
|
|
|
#4473 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my do pupci bambino Cytat:
![]() Cytat:
![]() nasza się jeszcze mieści więc nie pomogę BordAna, a Ty karmisz tylko mm? Wiesz, że od dziś Nutramigen nie jest refundowany? Emolium my używamy zwykłego i daje radę- Julik miała skórkę wysuszoną po wysypce od oliwki i ładnie sie wszystko wygoiło, teraz jest gładziutka, a jak jeszcze używałam z emulsją do ciała to w ogóle było super a oilatum jej nie spasował- dodatkowo skóra się jej wysuszyła
|
|
#4474 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() karmię tylko tym. No nic trzeba będzie dać 26zł za puszkę. A jedna puszka starcza nam na 3-4 dni. Masakra będzię... to może ja tym razem wyprobuję emoulium
http://s5.suwaczek.com/20070922040113.png http://www.suwaczek.pl/cache/bdbd48d327.png[/url] http://www.suwaczki.com/tickers/zem3anliaj4xxsq7.png http://s2.pierwszezabki.pl/046/0464919c0.png?8294 "W życiu piękne są tylko chwile...." |
|
|
|
|
#4475 | |||
|
kosmitka
|
Nie wiem, ale na oczy nie widzę.
Czy to jakiś skok, czy zęby, czy nie wiem co. Gratuluję chrzcin i współczuję zdrowotnych problemów synia i męża. Oby szybciutko się skończyły A Ty jak się czujesz? Jak Twoje ciśnienie? Cytat:
![]() Cytat:
!!Witaj Stokrotko!!! Nie nadrabiaj tylko bądź z nami!! Cytat:
Jestem ciekawa jak u mnie z endo po ciąży i po cc. Mam nadzieję, że choroba przestanie się rozwijać. Została w tym roku wpisana na listę chorob przewlekłych ministerstwa zdrowa i dzięki temu leki na endo, za które płaciłam ok 250 zł/opakowanie będą kosztowały kilka zł. Małgoś a te wywary mięsne to nie daje się jakoś po 6 mcu?
|
|
|
#4476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() BordAna ściskam i przytuklam i mam nadzieje ze za chwiel wszystko wyjdzie u was na prosta a ja gdzies czytałam ze jednak ten Nutramigen i Bebilon Pepti(tez miał zniknac z listy) ma byc jednak refundowany kurdr ciekawe jak bedzie , moze tak przedzwonic do nfz?
|
|
|
|
|
#4477 |
|
kosmitka
|
Nasz 8kg Franek jeździ w Maxi cosi, aż jutro zobaczę, czy mu nogi wystają.
|
|
#4478 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
z 68 to my już wyrastamy Powiem Ci, że nie latwa i nietypowa sytuacja z mężem. Oby wszystko wróciło szybko do normy bo samej pewnie strasznie Cięzko to ciągnac... A jest jeszcze jedno mleko refundowane, tylko nie pamiętam nazwy Można zmienić? Cytat:
Duży ![]() Mam tylko nadzieję, że będzie duży a nie otyły ![]() Cytat:
Ancia weź mnie zastrzel, nie wiem. Wydawało mi się, że jak to z takiej mądrej gazety to można...
"Moja matka nauczyła mnie aby stać prosto, siedzieć wyprostowaną i palić najwyżej sześć papierosów dziennie..." - Audrey Hepburn Edytowane przez Malgosia1983 Czas edycji: 2012-01-01 o 21:21 |
||||
|
|
|
#4479 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak Leosiowi smakuje Nutramigen? Piotrek wciaga, az milo. A mezowi zycze zdrowka.
|
|
#4480 |
|
Wtajemniczenie
|
No bo chyba jest tak że nogi mogą wisieć. Nie może wystawac główka.
Jemu glówka nie wystaje, nogi troszkę wiszą. Problem w tym, że te pasy są krótkie i jak go daje tak jakby niżej żeby go nie gniotly w ramiona to nie sięga z kolei to do czego się te pasy wpina (Stefek na to siada). Jak go dam wyżej to go pasy w ramiona "ściskają". Coś mi sie wydaje, że ten fotelik taki ciasnawy.
|
#4481 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
niech rośnie na zdrowie Ancia a jak dziąsła- widzisz tam coś?? Cytat:
no na zewnątrz czyli w małżowinie -tam czyszczę jak się zbierze troszkę woskowiny i tam wychodzi z środka ucha, co nie
|
|
#4482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mój się już w szerz nie mieścił fotelik teraz mamy 0-18 ![]() BordAna, mój maluch też ma tą ropkę za uszami, codziennie mu wymywam wacikiem, smaruje kremem i wieczorem to samo jest, mleko ulane to to nie jest, bo małemu prawie wcale się nie ulewa. U mnie jest stwierdzona skaza to pewnie od tego. Sprawdz jeszcze czy mały ma to samo w zgięciu kolan, albo łokci. Bo mój ma. aa i mały miał mój ciemieniuszkę, po chrzcinach jak go wycałowali wszsyscy po główce, to zrobiła mu się reakcja alergiczna, teraz ma wręcz ropne coś
|
|
|
#4483 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Chyba apogeum minęło, dzisiaj byliśmy w gościach u dwóch prababci i Szymek tylko trochę marudził jak był głodny i śpiący
Aż ja mam humor lepszy![]() Zapomniałabym: Acelinko wszystkiego najlepszego z okazji urodzin Cytat:
Szymonowi się wczoraj wyrwało pierwsze "dadada" Ja dzisiaj spałam niecałe 4h ![]() Cytat:
współczuję nocki![]() Hehe fajnie określone ![]() Cytat:
Ja tylko zagarniam patyczkiem delikatnie jak to już jest przy wyjściu, ale głębiej nie grzebię.Cytat:
za nowe umiejętnościCytat:
(Szymka potrafi uspokoić tylko jedna babcia )Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 19natka88 Czas edycji: 2012-01-01 o 21:32 |
|||||||
|
|
|
#4484 |
|
Wtajemniczenie
|
Fotelik mamy recaro coś tam profi plus...
Może to jest dobry pomysł kupić z komisu. Bo nowego napewno nie kupię a jakiś mieć muszę. Dziewczyny z dzieciaczkami-alergiczkami mi TO pediatra poleciła. ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Zadzieram kieca i leca! Dobrej nocy
|
#4485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja jak zapłacze o jedzenie to płacze tak - ma-ma-ma-ma ale jeszcze chociaż kto ją tam wie- może krzyczy mama dawaj jeść Swatowo moja dobrej nocy
|
|
#4486 |
|
Zadomowienie
|
Mamy Fotelik Britax costam Plus albo Plus costam. Jutro sprawdze w samochodzi. Foteliki z komisow moga byc niebezpieczne, mogly brac udzial w wypadku, a wtedy nie spelniaja swojej funkcji ochronnej, a wrecz moga szkodzic. Nie wiem jak jest w Polsce, ale tutaj przy zderzeniu powyzej predkosci okolo 35 km na godzine przecinaja pasy w foteliku, bo uznaja go za niezdatny do uzytku.
BordAnna to macie przegwizdane tyle placic za mleko, kochany rzad . Przeciez miesiecznie to majatek!
|
#4487 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór noworocznie
![]() Cytat:
A co do piersi to jest już lepiej, choć cały czas wyczuwam grudkę, jak nacisnę to mleko jeszcze wyleci., W przyszłym tygodniu idę do ginki po tabletki to mi skontroluje piersi. Dzięki że pytasz ![]() Asiu kurteczka bardzo ładna Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() no i chyba na tym koniec nadrabiania bo mi się bateria w laptopie zaraz wyczerpie a nie chce mi się iść po ładowarkę
|
|
|
#4488 |
|
Zakorzenienie
|
Za duzi na foteliki? O kurka. Muszę obadać jak to u nas jest
.Masakra co mój Filip ma za dzień. Od rana cały czas chce być przy cycu. Czasami tylko złapie w buzię i po 3 ciamknięciach zasypia. Wybudza go wszystko i znowu cyc. Jedyne co to pospaliśmy razem w ciągu dnia i za to mu bardzo dziekuję bo inaczej bym chyba teraz gryzła Teraz też wstał, ledwo co oko jedno otworzył a już podkówka, już cycka chce, nie da się zabawić.Wracam do wyra do ssaczka mojego
|
|
|
|
#4489 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o wciaganie nutramigenu to tylko pierwszy dzień był kiepski, pamiętam że za pierwszym razem nie chciał wogole tego jeśc, chyba ze 2 godz z nim walczyłam...potem już wcinał do wieczora po 60ml. A teraz...? wcina aż miło patrzeć bo w granicy 120-180ml. Zalezne od rożnych czynników...Aż smoczek w butli świszczy ![]() mooonik: nie wiem jak z tym bebilonem pepti będzie. Pamiętam jak bylismy pierwszy raz u pediatry i chcieliśmy receptę na pepti kobieta się skrzywiła i powiedziała że nutramigen lepszy. Chociaż ja słyszałam opienie że pepti smaczniejsze jest Nie wiem. Za tydz melko będzie się kończyło więc pojdę do ped pogadać. ---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:37 ---------- Cytat:
ja się czuję psychicznie dobrze, tylko że kolano mi siada... 16 stycznia idę do lek rehabilitacji zapisać się na zabiegi a 17.01 mam rezonans magnetyczny. Po rezonansie wszystko będzie jasne, jeśli łękotka będzie uszkodzona to idę na zabieg... ale ja nie chcę.. ![]() nie poradzę sobie ;( Ciśnienia tak naprawdę już nie mierzę ale cuzję się nieźle więc chyba nie jest źle.Aż z ciekawości poszłam po ciśnieniomierz i było 140/70. Czyli nie ejst źle... A u Ciebie jak kochana? ja się już żegnam bo pędzę do łóżka, oczy mi się zamykają. Papa
http://s5.suwaczek.com/20070922040113.png http://www.suwaczek.pl/cache/bdbd48d327.png[/url] http://www.suwaczki.com/tickers/zem3anliaj4xxsq7.png http://s2.pierwszezabki.pl/046/0464919c0.png?8294 "W życiu piękne są tylko chwile...." |
||
|
|
|
#4490 | |||||||
|
kosmitka
|
Zbieramy się do lekarza i prosimy o kciuki.
Cytat:
.2. Właśnie jesli dobrze pamiętam, to te wywary mięsne są po skończonym 6 mcu. Więc nie kumam. Może ktoś mnie poprawi. Dokładnie tak i też jest tak jak napisałaś, że nogi mogą wystawać, tylko głowa nie może. Może jakiś używany szerszy mógłby tu pomóc. Patrzyłaś na allegro? Śmiałyście się ze mnie, że czytałam namiętnie te opinie o fotelikach, ale właśnie pod kątem praktycznym, że szybko dziecko wyrasta, nie mieści się czy jest mu niewygodnie. Aż dzisiaj się przypatrzę jak Francisław w kombinezonie się mieści, ale chyba bez problemu. Cytat:
. I dobrze. Podobno yylko są twarde te dziąsła, ale to pediatra sprawdzała, nie ja.yyyyyyyyy z tym uchem to chyba rozumiem, tępa strzała jestem Cytat:
Cytat:
U nas jakiejś spektakularnej poprawy nie było, ale na wizycie u 2 babci był grzeczny, chociaż uspokoić go potrafi ... tylko mama .Cytat:
Póki co to przestał gugać, bardzo mało gada, nie wiem czemu. Cytat:
, dlatego tyle wyszło. Macierzyński kończy mi się 4 lutego i od 5.02 biorę zwykły wypoczynkowy, jakoś do połowy maja chyba wypadło. Franek będzie miał 9 miesięcy jak będę wracać do pracy - o ile będę wracać.Cytat:
Jeśli rzeczywiście operacja będzie konieczna, to naprawdę współczuję drugi raz, bo nie jest łatwo potem dojść do siebie - -oby to nie było konieczne A ciśnienia też nie mierzę , ale jak już mierzyłam to było niskie - 110/70 max.Miłego dnia, wpadniemy wieczorkiem ---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ---------- Aha jeszcze w temacie VAT-u na ubranka dziecięce - chyba Miss pisała o tym, że zdrożeją też foteliki itp. Mąż dzwonił po sklepach i vat na foteliki nie zmienia się, drożeją ubranka i niektóre akcesoria niemowlęce, np. smoczki. Tyle dobrego.
|
|
|
#4491 |
|
Zakorzenienie
|
tak, jeszcze nawet mam
nie miescił mi sie w to cos o główke przytrzymuje, a o wystawaniu nóg daleko po za fotelik juz nie mówie
|
|
#4492 | |||
|
Zakorzenienie
|
Doberek
W 17 tyg wykres pokazywał apogeum - chmurkę z piorunami i wiecie co się przez ten tydzień działo a dzisiaj skończyliśmy 17 tydz i Szymon wreszcie normalnie przespał noc, zaczyna znowu gadać po swojemu i chyba wychodzimy na prostą![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4493 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Bry
---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
a tesciowa zajela sie dzidzia super
|
|
|
#4494 |
|
Zakorzenienie
|
Poszłam chyba spać o 4. Mój synek zadnym sposobem nie dawal się ululać. M A S A K R A!
|
|
|
|
#4495 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
moj za to o 2:30 się obudził i nie cchiał spać, jak go tylko odkładałam do łóżeczka to był wielki ryk. zmieniłam pieluszkę, odciągnęłam glutki z nosa, wtrąbił 130ml ( od miesiąca chyba nie jadł w nocy) i połozyłam go na boczku i tym sposobem do 5tej gadał sobie z karuzelą potem zasnął i spaliśmy do 9tej prawie. Ancia: trzymam kciuki. ![]() ja tez nie wyobrażam sobie operacji, już jedną miałam ale to w lewej stopie wstawiali mi srubę i teraz jeśli trzeba będzie skakać przy kulach to sobie nie wyobrażam (bo do operacji jest prawe kolano) skakania na tej lewej stopie... wogóle nie wyobrażam sobie wtedy opieki nad Leośkiem. lullaby_ml: oj tak, wygląda na to , że będziemy zmieniać mleczko dziewczyny jeśli Wasze maluchy miały katarek to co stosowałyście? maść majerankową, sol fizjologiczną i fridę? co jeszcze? jakieś kropelki? wodę morską?
|
|
|
|
#4496 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
my dzis znowu męczyłyśmy się z bąkami...biedne to moje dziecko. Obracałam ją na brzuszek, na boczki ale pomagało tylko na chwile. Cytat:
zeby tak byłoa to, ze bedą refundowane leki to dobra wiadomość Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
mój męzul juz od kilku lat walczy z ciśnieniem i jak ma 140 to juz zazywa jakies dodatkowe prochy na zbicieCytat:
i maxi cosi jest faktycznie jednym z wiekszychCytat:
dla obojga---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
i dostalismy od lekarza jeszcze syropek Clemastinum (antyhistaminowy - na alergie), zeby jej sie obkurczały blony śluzowe w nosku.i noszenie na tygrysa bądz tez na samolocik (byle buzią do dołu to wtedy ładnie schodziło z noska) |
||||||||||
|
|
|
#4497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do fotelika z komisu. Ja akurat biorę od dobrej znajomej, która komis prowadzi od lat , mówi że widzi który był po wypadku który nie , i nawet powypadkowych nie przyjmuje do komisu. Ja jej ufam, dlatego brałam z komisu. Ale masz rację jesli nie ma się pewności to ryzykowne to jest. oszaleje dziś , maly dziś tak daje w kość, ani noszenie ani leżenie, ani gadanie tylko płacz i płacz, słysze jak mu się przelewa w brzuszku, baki też puszcza, ale jak by go bolał.
![]() Edytowane przez MalgosiaM8 Czas edycji: 2012-01-02 o 12:51 |
|
|
|
|
#4498 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ee no zaraz widać, że mi dziecko do normalności wraca - śpi już prawie 2h
a tak to były drzemki po 40min.Cytat:
dla teściowej Dobrze, że miałaś blisko![]() Cytat:
Cytat:
Zdrówka życzę |
|||
|
|
|
#4499 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4500 |
|
Zadomowienie
|
hej hej
my dziś pracowicie...sterta prania po powrocie..i wogóle duużo pracy.zaraz na zakupy,bo lodówka świeci światłem niemal bordana.. ja tak jak Natka.. woda morska w sprayu potem frida i kropelki nasivin.. w pokoju stawiałam garnek z wodą i do niego 3 krople olbas oil. tak mi na pogotowiu w pl poradzili jak byłam z Sarą. powoli czytam..ale moje dziecie jakoś odzwyczaiło się,że mama zamiast na niej skupia uwagę na kompie
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.

Pasy ciężko dopiąć...i co teraz? Nie mogę mu kupić następnego wagowo bo nie siedzi
Mamy dużych dzieci jakie macie foteliki 
. Kupilismy Kubie fotelik 0-18 kg. Taki, ktory mozna montowac przodem i tylem do jazdy oraz rozlozyc do poziomu takiego malego fotelika. Mielismy nawet problem z jego zakupem,to znaczy nie chcieli mi go sprzedac, bo Mlody byl za mlody. Ale dalo rade, bo nie mieli dobrej odpowiedzi w czym mam go wozic, skoro w foteliku 0-13 sie nie miescil.

!!

na przemian z uśmiechami i sprawdzaniem czy to ona się śmieje czy kto
ale cuzję się nieźle więc chyba nie jest źle.