|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2611 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!
Cytat:
u mnie w okolicy oferuje tylko jeden, w dodatku płatne! bodajże 400zł. to w sumie za 490 wolałabym już mieć full wypas w BB w Esculapie, ale martwi mnie tam neonatologia, a raczej jej brak.koniakonia no ja właśnie pamiętam, że ciężko było, a w głowie kac no ale nawet, jakby było bajkowo, to i tak negatywny wpływ na dziecko zamyka dla mnie temat. ivonka7 bardzo ciekawy ten termometr - i faktycznie firma godna zaufania. Brauny widziałam używane na oddziałach szpitalnych, no i renoma firmy, gwarancja, jakość... Jest to do przemyślenia. Ale nie powiem, Microlife zdecydowanie lepszy niż ten Aqua coś. |
|
|
|
|
#2612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2613 |
|
Rozeznanie
|
a to da się tak na ostatnią chwilę? mnie mówili, że zzo się podaje przy 3-4 cm rozwarcia, a potem to "po ptokach".
|
|
|
|
#2614 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
katowałam się więc śliwkami suszonymi (1 opakowanie dziennie) kefirami, kiwi i w końcu po iluś tam dniach się udało. Ale męczarnie niesamowite przechodziłam, tak mnie brzuch bolał Teraz póki co (odpukać) chodzę regularnie.
|
|
#2615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
termometr miałam zwykły microlifa ( 10 zl) , mierzyłam w tyłeczku jak Nina była mała, teraz mam brauna do ucha i z obu jestem zadowolona |
|
|
|
|
#2616 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
* co mi pomogło-żelazo i witaminy ciążowe jem przed spaniem, nie z rana. * koktajl bananowy "kontrolowana eksplozja" - jeden banan, pół dużego kubka jogurtu naturalnego, mleko - tak,by pasowała wam konsystencja do picia, nie jedzenia łyżeczką - ew. cukier do smaku. Działanie od pół h do następnego dnia rano, bez gwałtowności, biegunki czy innych takich.* sposób babci: łyżka miodu do szklanki przegotowanej wody, rozmieszać, odstawić na noc, wypić rano. @ koniakonia po porodzie - nie mam pojęcia jak ten dolargan działa na dziecko - chodziło mi o zastrzyk dolarganowy podawany w trakcie akcji porodowej jako znieczulenie - przenika do krwi dziecka, otumania, osłabia odruchy i oddychanie. |
|
|
|
|
#2617 |
|
Zakorzenienie
|
on sobie po prostu jest , najczęściej objawów nie daje, 1/ 3 kobiet ponoć to ma , ja ogólnie jestem podatna na wszelkie bakteryjne zakażenia od dziecka, sądzę że Nina może to mieć po mnie i z tego też złapała to ode mnie, Mój gin jak mnie leczył w 2009 to mówił ,że wezmę trzy serię antybiotów i jak nie pójdą w cholerę te paciorki to mi szczepionkę sprowadzi z Niemiec , na szczęście nie trzeba było..
|
|
|
|
#2618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi mi o to, że nie wiem jaki mnie czeka poród, mogę urodzić w kilka godzin i poradzę sobie bez znieczulenia, a mogę rodzić kilkanaście h i w tedy poproszę o znieczulenie w miarę możliwości go podania. ![]() Muszę też kupić termometr więc dobrze, że poruszyłyście temat
|
|
#2619 |
|
Zadomowienie
|
Aguska dobrze, ze wiedziałas juz co mniej wiecej dolega Filipkowi , ja sie tez nauczylam ze zawsze u lekarza trzeba troszke podbarwic swoje dolgliwosci, bo tak to maja Cie gdzies.Oby teraz bylo juz tylko lepiej.
czy wszystkie bedziecie kupowac majtki jednorazowe??? czy takie majty jednorazowe to jedne na jeden dzien? ile opakowan tych duzych pospasek bella kupic, co pozniej jakie podpaski?
|
#2620 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
o naiwności. wygląda na to, że znów się ciężko zdziwię. Jakoś byłam przekonana, że przy rozwarciu 3-4 to jeszcze luzik, a jak zacznie boleć boleć-to będzie na zzo za późno, więc trzeba podjąć decyzję odpowiednio wcześniej. Noooo, to coraz mniej mi się widzi rodzić bez tego zzo @ tynka88 kupię ze 6-12 sztuk, wymieniać będę chyba tak często jak podpaski/podkłady - o ile się na oddziale zgodzą na cokolwiek poza ligniną. wcześniej dziewczyny pisały coś o aptekach internetowych- ja polecam ☠☠☠☠☠☠☠ - przykładowo 6 sztuk takich majtek to ok. 6zł u nich. Fajne promocje dla mamy i dziecka. taniej niż w aptece. Lecę szykować się do ginekologa. |
|
|
|
|
#2621 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aguśka Ja w ogóle podziwiam ludzi którzy potrafią jakoś zachować zimną krew w takich ciężkich sytuacjach... ja nie raz musiałam "trudne sytuacje przeżyć" i zawsze byłam opanowana...ale teraz jak jestem w ciąży i miałam 12 skurczy w godzinę to jadąc do szpitala trzęsłam się jak galareta ze strachu...nie mogłam się skoncentrować na niczym! np. na oddychaniu ! Dlatego obawiam się, że jak będzie chodziło o moje dziecko to zachowanie przytomności nie będzie już takie proste! i pewnie będzie panika! Dlatego I cieszę się, że nic złego się nie stało! Oby Filipek i( 2 synek ) nie mieli tego nigdy nigdy!Ja muszę mamę wypytać jak ona reagowała na moje duszności...jest w tym pewnie ekspertem bo ja miałam niezłą astmę od 2 roku życia ... z 15 razy byłam w szpitalu, 8 x w sanatorium! Ponoć 2x byłam w prawie agonalnym stanie...więc mama się nieźle przy mnie najadła strachu! Oby moje maleństwo nigdy nie chorowało na nic poważnego!
|
|
#2622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2623 |
|
Zakorzenienie
|
Wlasnie przyszla paczka z wkladkami lakt., oslonkami Nuk'a na sutki, butleczka medyczna do podawania lekarstw i zestawem reczniczkow z kapturkiem i takich malych myjek
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#2625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamietam jak opowiadala kiedys, ze w aptece w kolejce przed nia stal mezczyzna i nagle dostal ataku padaczki a moja mama zamiast mu pomoc, zrobic cokolwiek to stala i nie umiala sie poruszyc ani wykrztusic slowa...
|
|
|
|
#2626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem, że są ludzie, których paraliżuje. Mój tata zapomina wszystko, łącznie z adresem zamieszkania jak trzeba dzwonić po karetkę.
|
|
#2627 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
U mnie nie ma bella,mam innej firmy te duze 3 opakowania po 24 szt,a potem zobacze co dalej czy zwykle podpaski czy nadal to.Po pierwszym porodzie strasznie ze mnie lecialo,wymienialam co 20-30 min.
|
|
#2628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2629 |
|
Zakorzenienie
|
Mi mama przyniosła do domu dwie, grube podpaski Tena Lady Maxi
Wyglądają jak miniaturowy pampersik
|
#2630 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Aguśka straszne te nocne przejścia, dobrze ,że jesteś opanowana i Cię stres mobilizuje ,dzielna z Ciebie Mama
![]() Cytat:
![]() Cytat:
mój gin zawsze jak coś jest nie halo to posiew zleca, z tym że jak czasem swędzi to pewnie by dał coś w ciemno,żeby nie męczyć się do wyników Cytat:
a jakich firm to nie pamiętam, kupię pewnie z dwóch firm, duży rozmiar, bo one mają też rozmiary ( mówiące o sutku , nie o wielkości piersi)[/QUOTE] Cytat:
no i ogólnie ja nie robię jakiś mega zapasów tych rzeczy , bo zawsze ktoś może mi dokupić w miarę potrzeb ![]() ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Gizmiątkot trzymaj się dzielnie ![]() |
||||
|
|
|
#2631 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i problem sam się rozwiązujeCytat:
jak nie było to nie było a potem wyskoczył i rosłam z dnia na dzień![]() Cytat:
Cytat:
2. z tym tez mam problem bo chciałam laktator aventu ze względu na to że mam chyba ze 2 butelki aventu ale też i ze 3 inne- każda z innej parafii ![]() a zestaw TT jest bardzo kuszący tylko po co mi tyle butelek ![]() Cytat:
czasem nawet miałam wrażenie jakby mi się wody zaczęły sączyć ale lekarka kazała się nie martwićAguśka ale miałaś przejścia w nocy, biedny maluszek. |
|||||
|
|
|
#2632 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny zimna krew miala ale nie powiem ze cala sie trzeslam, jesli mam pomoc komus obcemu, jestem bardziej twarda, jednak jesli chodzi o mojego Filipa, to zawsze jestem mocno nieogarnieta, ale dzialam, mysle, ze tak jak ktoras z Was napisala, adrenalina dziala.
A najgorsze, ze najczesciej pewne ostre sytuacje dzieja sie wlasnie w nocy, kiedy spimy gleboko i nagle przebudzenie bo cos sie dzieje, mozna z wrazenia zapomniec sie ubrac. ![]() Raz mialam zapalenie oskrzeli i goraczke i czulam sie fatalnie i musialam wstac w nocy i pomoc mezowi (dobrze ze byl) i dzialac bo maly mial goraczke 40 stopni ("lecial" przez rece) i trzeba bylo szybko jechac do szpitala. Mial ostre zapalenie gardla wtedy. A kiedys po nocy pamietam jak nie spalam caly dzien bo nie mialamkiedy sie polozyc i w koncu wieczorkiem sie polozylam i tez Filip zagoraczkowal i wymiotowal, a ja bylam nieprzytomna i tez skads wzielam sily nie wiem skad ale bylo ciezko. Szkoda, ze te dzieci musza tak chorowac. ![]() Cytat:
Cytat:
Co do wydzieliny po luteinie, to mam dokladnie tak samo! Leci ze mnie woda, ze czasem to sie zastanawiam czy to nie wody plodowe. Ale dzis jeszcze podpytam lekarza, mysle ze to normalne. A procz tego mam jeszcze taka galaretkowata wydzieline ale nie duzo. Na codzien nosze wkladki i musze wymieniac pare razy dziennie bo takie mokre. Cytat:
Podpasek bella tych duzych mam 3 paczki. Na poczatku podpaske wymienia sie dosc czesto po porodzie, ja wymienialam co okolo 2 godziny bo bardzo lecialo, potem juz rzadziej, a majtki to raczej z poczatku po porodzie jedne na dzien to malo, bo podpaska sie przesuwa i moga sie ubrudzic. Cytat:
Przy dusznosciach oskrzelowych pierwsza pomoc to pozycja polsiedzaca, dostep powietrza i tez trzeba zadzialac lekami sterydowymi czasem oraz rozkurczajacymi oskrzela. Czasem wystarcza inhalatorki, ktore rozkurczaja oskrzela. No a Twoja mama tez musiala z Toba miec przejscia ;/
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-01-04 o 12:36 |
||||
|
|
|
#2633 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
laktatora jeszcze nie mam, kupię na dniach Medelę, butelkę mam jedną Aventu (dostałam), ale pewnie kupię jeszcze jak będzie potrzeba, może właśnie z TT, albo już do kopmletu MEdeli. A nakłądki na sutki też dostałam w sklepie gratisowo, ale jakieś spore się wydają. Chyba nie wykorzystam ![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- ivonka trzymam kciuki za USG, żeby z szyjką było ok! cziqua także za Twoje USG!Aguśka dreszcze mnie przeszły jak czytałam Twoją relację.. Biedny Filipek.. Mam nadzieję, że nigdy Mu się już to nie powtórzy, bo to stres i dla Was i dla Niego.. Uściskaj Go od wizażowwych Cioteczek, tak delikatnie
|
|
|
|
|
#2634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja na wakacjach zgubiłam butelkę, dwie stopiłam jak wygotowywałam , bo na forum gadałam ![]() ![]() ![]() Inne butelki miałam do mleka , inne do napojów. A no i polecam butelki z podziałką ciemną pisaną, nie wyduszaną, w TT się nie ścierają te napisy, a jak się ma wyduszaną miarkę to trudniej odmierzyć wodę, wiadomo,że idzie, ale trza się przyjrzeć a jak ktoś będzie w nocy karmił to wiadomo jak jest ciężko widzieć dobrze
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-01-04 o 12:43 |
|
|
|
|
#2635 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale - ostatnio w aptekach Superpharm było 20% obniżki na wszystkie produkty Emolium. ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Właśnie, jeśli chodzi o butelki, to przymierzam się do TT http://allegro.pl/zestaw-startowy-to...028165006.html Wydaje mi się najsensowniejsze, bo zapasowa butelka być musi (na przykład jedna u mamy może zostać), jak będziemy podróżować, to też przyda się "zapas"
|
|
#2636 |
|
Zakorzenienie
|
szklanka mleka
Aguska kochana ale mialas nerwow biedna |
|
|
|
#2637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- majtki jednorazowawe - chyba tak, ale słyszałam że niektóre sa bardzo duszne i nie wiem na które się zdecydowac? |
|
|
|
|
#2638 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki...ja już o napadzie na lumpek...ale pierwszy i ostatni raz byłam w dniu dostawy z samego rana....ludzi tyle i rzucili się jak w USA w te dni mega wyprzedaży. Co tam, że kogoś stratują.
Aguśka to mieliście straszną noc...biedny Filipek...i brawa dla Was za poradzenie sobie w tej trudnej sytuacji... Ja niestety jestem z tych, których paraliżuje ze strachu...na szczęście TŻ jest przeciwieństwem. On się niczego nie boi, niczym nie brzydzi itd ![]() Nigdy nie zapomnę jak zmęczony kroił kurczaka dopiero co naostrzonym nożem i pojechał po palcu....krew się lała, a ja nie byłam w stanie mu pomóc i musiał sam sobie jedną ręką opatrywać ja leżałam na wpół zemdlona na łóżku, jakbym to ja straciła duzo krwi. Co do żelaza to dostałam 2 razy dziennie Sorbifer....tylko że ja mam te problemy z łykaniem, a te wszystkie tabletki takie duże są...spróbuję jedną połknąć nieco rozczłonkowaną...może nic mi nie będzie. A na zaparcia gin powiedział , że jedynie mogę siemię lniane...oby pomogło
|
|
|
|
#2639 |
|
Zakorzenienie
|
Moniczko, ja nic nie biorę takiego.
|
|
|
|
#2640 |
|
Zakorzenienie
|
ja właśnie myślę czy nie kupić zwykłych bawełnianych majtek z przeznaczeniem do wyrzucenia?!
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.

Tak samo nie widzę nic złego, aby w ciągu dnia usiąść sobie z maluszkiem w ramionach i odpocząć (w fotelu na przykład, po karmieniu, itp).
katowałam się więc śliwkami suszonymi (1 opakowanie dziennie) kefirami, kiwi i w końcu po iluś tam dniach się udało. Ale męczarnie niesamowite przechodziłam, tak mnie brzuch bolał 

I cieszę się, że nic złego się nie stało! Oby Filipek i( 2 synek ) nie mieli tego nigdy nigdy!

pamietam jak opowiadala kiedys, ze w aptece w kolejce przed nia stal mezczyzna i nagle dostal ataku padaczki a moja mama zamiast mu pomoc, zrobic cokolwiek to stala i nie umiala sie poruszyc ani wykrztusic slowa...

Wyglądają jak miniaturowy pampersik 

i problem sam się rozwiązuje