Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 2011 cz.7 - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-05, 11:19   #4741
agulan82
Rozeznanie

Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201

Cytat:
Napisane przez Myszeczka86 Pokaż wiadomość
O Jejku ja na taką noc to pewnie musze czekac aż maly będzie miał z rok lub 2
Ja sie smieje do TZ ze wyspie sie za jakies dwa lata
Przy starszej taka cała przespana noc bez zadnej pobudki mialam na pewno jak skonczyla 2,5 roku
Stary 2012-01-05, 11:31   #4742
ja_dalia
Wtajemniczenie

Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201

Cytat:
Napisane przez kkkasikkk Pokaż wiadomość
Kochane wybaczcie ze was nie doczytuję dokładnie. My nadal walczymy z kolkami Do tego małej wysypka się zaogniła. Lekarka 2 tygodnie temu mówiła, ze to trądzik niemowlęcy, ale sama juz nie wiem. Ona ma takie czerwone wypryski z rumieniem na policzkach i za uszkami. I na domiar tego to za uszkami się cały czas drapie więc ją zapewne to swędzi. Policzki w sumie też często tak jakby drapie. Nie wiem sama czy iść z nią do dermatologa???
Już przemywałam jej tą wysypkę oilatum i nawet krochmalem. Smaruję natomiast kremem oilan soft. Kurcze nie wiem ... może to alergia na coś co jem. Ale ja nic prawie nie jem Nabiału nie mogę, więc nawet masła sie wyrzekłam, jem tylko indyka gotowanego, ziemnaiczki, marchewkę gotowaną, pasztety domowej roboty z indyka i dżem od mojej mamy bez chemii.... Już sama nie wiem co o tym myśleć

moja Majenia tez miala takie malenkie krostki i dostala wapno w plynie i zeszlo pieknie moze Tobie tez pomoze

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

Cytat:
Napisane przez rojku Pokaż wiadomość
A ja się dziewczynki martwię, że Aniela za dużo przytyła... :|
Jedziemy na moim i mm i stąd moje obawy. Dziś ją ważyliśmy i ma 4800g. W 4 tygodnie i 1 dzień przybrała 1150g! (ale dziś nie robiła kupy, więc nie wiem ile tam w sobie tego uzbierała)
Zastanawiam się, czy nie iść wcześniej do lekarza, przed szczepieniem i zapytać o dokładne wytyczne co do jedzenia małej.

Poza tym mam wrażenie, że się strasznie wygina do tyłu i pręży czasem jak ją biorę na ręce, albo do odbicia po jedzeniu i jedną nóżką bardziej kopie jak np. chce zrobić bączka. Nie wiem, czy ja już wariuje czy jestem przewrażliwiona, czy to faktycznie coś nie tak jest.

moja ma identycznie !!!! wlasnie nawet dzis z mamą o tym gadalam, ale ona nie wie .. u nas prawa nozka bardziej aktywna jest .... 18.01 ide na usg bioder to zapytam....

i tez 1 kg przytyla w 4 tyg. ale to dobrze, bynajmniej tak twierdzi moja polozna ...

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 11:42   #4743
ela3010
Zadomowienie

Hej

Jak czytam o waszych przespanych nocach to zazdoszczę, ja dziś spałam jakieś 3h, oczywiście z przerwami.

Miłosz od 2 w nocy zmrużył oko dwa razy na 15 min. Liczyłam na spacer ale wieje to znów nie idziemy.

Angel śliczna królewna

Darusia dorodna Twoja córa i jeszcze czarna, cudeńko.

Kasik współczuję, ale się namęczycie

Myszka mój najczęściej śpi z założonymi rękami na brzuchu, jak stara babka.

Karolinka strasznie agresywna byłaś podczas szczepień
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 11:49   #4744
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
nika ma racje po oilanach emolium itd sie juz nic nie daje,bo to nawilza samo w sobie.
Tz kupil niebieski plyn babydream,wiec obie laski teraz tym myje,mala dodatkowo oliwkuje , jak sie skonczy tez kupie jakis oilan.

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

nika ja bym posluchala poloznej nr 1
a ile stopni mamy nie wiem,bo termometr padl

tez mam ten babydream niebieski i po kapieli oliwkuje małą bo uwielbiam jak tak pięknie pachnie glowke tez oliwkuje bo czasem jak nie naoliwkuje to łuszczy sie skorka, wiec wole natluscic zeby nic sie nie dzialo

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
nikaa2 my kapiemy w oilatum i co drugi dziec calego smarujemy balsamem nivea.
Do tego pachwinki, pupke i jajeczka 2-3dziennie linomagiem. Bo raz juz nam sie odparzyl solidnie wiec teraz uwazamy

Olek chyba ma uczulenie na krem nivea na kazda pogode. Bo zawsze po posmarowaniu i spacerku wychodza mu krostki jakie sa inne kremy ochronne na zime??

Jade zaraz na kolokwium kompletnie nic nie umiem... ale doszlam do wniosku, ze to nic ostatnia poprawke mialam w 1sem 1roku studiow wiec jak teraz sie trafi to nic zlego.
my smarujemy bambino z cynkiem i małej nic nie jest

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość
thx za odp. no to moze i tak za bardzo sie stresuje jako mloda matka

a goldi, to po kazdej zmianie pieluszki czym smarujesz? skoro linomag tylko 2-3xdz.?(ja smarowałam na zmiane jak mi sie opakwoanie konczylo to albo alantanem albo linomagiem... teraz to stosuje z cynkiem mascia bo ma kropstki na pupie, pewnie poczatek odparzenia po pampersach...) a i mam te dadynr2 - tylko raz nam przeciekly w nocy... narazie sie niezle sprawuja= sprobuj jeszcze raz do nich podejsc
no i 3mam kciuki za koło

dari znajdz termometr koniecznie

kurde ja wciaz uzywam happy 1 i sie zastanawiam kiedy na 2ki przejsc ... :conf used: skad wiecie ze pampek za maly ??????????

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-01-05, 11:50   #4745
ania21_21
Zadomowienie

Witajcie mamusie

Ja dzisiaj od rana wzięłam się za sprzątanie rozebrałam choinkę(już oblatywała) tż przyjedzie to ją wyniesie posprzątałam w salonie złożyłam stół (nawet znalazłam klucz do śrubek od nóg stołu) no i nareszcie jest czysto tylko jeszcze trzeba odkurzyć

Baha jest przyczepiany pałąk ale nasza na razie go nie chce bo jej zasłania telewizor tak jak na macie leży obraca się żeby tylko mieć telewizor na widoku tele maniaczka jedna od urodzenia
Stary 2012-01-05, 11:52   #4746
Tincia
Wtajemniczenie

Cytat:
.

Wasze maluszki jak trzymają rączki ?? Do góry czy na dół
różnie, jak zaśnie w wózku na wznak to do góry, jak na boczku, to na dół, czasami krzyżuje na piersi...

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Tincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 11:54   #4747
mol_aa
Zadomowienie

Goldika my malego smarujemy Oilatum krem, jest rewelacyjny i nie dostał zadnych kostek po tym kremie, a jak posmarowałam bubchen na niepogode to na czole pojawiła sie kaszka :/

Nikaa kapiemy tylko w oilatum niebieskim i jest rewelacja

Nie wiem czy któras z was probowała dove dla dzieci??? Mojej kolezanki maluszek przez to swinstwo straszznie sie teraz meczy posmarowała go jeden raz i mały dostał takiego uczulenia, ze dermatolog musiał interweniowac, bo ropniaki sie porobily

Ela z dnia na dzien coraz dłuzej Miłoszek spi, pamietam Twoj wpis 3 tyg temu, ze mały przespał tylko 15min, a dzisiaj juz 3h to jest sukces
mol_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 12:06   #4748
agulan82
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość

kurde ja wciaz uzywam happy 1 i sie zastanawiam kiedy na 2ki przejsc ... :conf used: skad wiecie ze pampek za maly ??????????
Ja zawsze robiłam i robie teraz tak, że jak przedział wagowy pieluszek jest np. 1 od 3-5kg to jak mała przekroczy 4 kg to zuzywam te co mam i wskakuje na nastepny rozmiar. A poza tym jak juz bardzo przylega dół pieluszki czy jak jest za mała w obwodzie lub bardzo uciska to zmieniać.
Stary 2012-01-05, 12:21   #4749
karolinka_12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ela3010 Pokaż wiadomość
Hej

Karolinka strasznie agresywna byłaś podczas szczepień
No wiesz przyszli tacy wielcy wyjeli wielką, ostrą igłę i jeszcze chcieli mnie nią dźgnąć trzeba się było bronić ze wszystkich sił... więc to robiłam co sobie myśleli że jak więksi to mogą na siłę ... no co ja sie bałam igieł ... do tej pory nie lubię ich w swoim ciele zresztą dentystę teżxle wspominam z zerówki (taką traume mi zroblili że dopiero po 10 latach poszłam po raz kolejny a teraz bez znieczulenie nie podchadź )

Dalia - u Tomka uznałam że 1 jest za mała jak za bardzo ściskał mu nózki a poza tym jak był pełny to sie zsuwał aż do pachwin

3080g 50 cm i ciągle rośnie
2 t.ż. - 3600g
3 t.ż. -4160g
6 t.ż. -5330g/59 cm
13 t.ż. - 6500/65 cm
20 t.ż.-7300/67 cm
26 t.ż,-8300/~72 cm i ciągle rośnie
http://suwaczki.maluchy.pl/li-57299.png

Edytowane przez karolinka_12
Czas edycji: 2012-01-05 o 12:25
karolinka_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 12:29   #4750
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Cześć dziewczyny.
Ja tylko wpadłam sie przywitać, bo nadal nie mam czasu na nic. Czekam z utęsknieniem aż Berni skończy 3 miesiąc, bo liczę że wówczas przestanie go brzuszek boleć i unormuje mu się plan dnia.
Dziś idziemy do szczepienia - mam nadzieję ze mały zniesie to dobrze.
Strasznie mi żal, że nie mam czasu aby Was poczytać i popisać więcej. Na pewno poradziłybyście mi coś mądrego a tak...
Lecę odgrzać obiad i wio do lekarza.
Miłego dnia.
Chawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 12:51   #4751
sozaa
Rozeznanie

Rany, chyba nam sie zaczął skok rozwojowy!!! Ania tylko się drze o jedzenie! normalnie mleko powinno być dostraczane do jej bozi non stop!!!
sozaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 12:54   #4752
mszpilka
Rozeznanie

GG do mszpilka

Karolinka niezła agentka byłaś
Myszeczko moja ma róznie rączki, raz na dół raz na górze czasem skałda jak do modlitwy na brzuszku, czasem jedna na górze jedna na dole.

Ela współczuje nocek, my mieliśmy takie tylko dwie, a tak to pobudki miedzy 2- 3,3 i potem między 5-6 i jeszcze spi do około 8,30. Tylko zasypia czasem koło 22

Dalia my tez mamy Happy i 1 poszły w odstwkę jak mała miała odcisniete na nóżkach gumeczki akurat skończyły nam sie 1, a przy tej frejce mocniej sie dociskała pieluchy wiec zaczelismy zakładać 2.

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
my hartujemy małego, wczoraj aż na nas bykiem patrzyli w przychodni bo wszystkie niemowlaki opatulone w 5-6 warstw aż sztywne a nasz jak body długie, śpioch, czapa + rękawiczki, kombinezon i gruby kocyk.
to jest hartowanie? ja myślałam że tak normalnie sie dzieci ubiera
ja zakałdam Helence:
body krótki rękaw + spiochy + kaftanik
body krótkie + pajac - do spania i jak ma frejkę założoną
body długie + spiochy - a jak jest chłodna to jeszcze kaftanik
czasem dochodzą skarpetki

na spacer dochodzą skarpetki, czapka, kombinezon i kocyk. I tak zawsze w trakcie spceru sprawdzam czy nie jest jej za gorąco jesli tak to odkrywam koc. Kiedyś mi tak strasznie płakała a okazało sie że było je za gorąco na spacerku.

w domu tem. ok 21-23 stopnie a jak jest słońce robi sie cieplej i witerzymy albo przykrecamy kaloryfery

Cytat:
o a powiedzcie mi jaka pielegnacje stosujecire? tzn. jakie kosmetyki i do jakiej czesci ciala? bo oczywiscie moja super polozna twierdzi ze tylko do kapieli oilatum i niczym wiecej, bo skora sie rozwija itd.

polozna nr1- kapac w oilatum i niczym nie smarowac, glowe tez w oilatum
ja robie tak jak połozna nr 1 plus raz na 2-3 dni robie małej masaż mleczkiem do pielegnacji z Zaji. Oliwka bardzo wysuszała Heci skórę.
Na pupę idzie sudokrem/linomag
Czasem smaruję czółko bobini kremem bo na wysyszone i takie łuseczki jej schodzą
mszpilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 13:00   #4753
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
nika jade zaraz na zakupy to kupie
daj znac jaka temp.

Cytat:
Napisane przez Tincia Pokaż wiadomość

Ja stosuje oilatum do kąpieli, a rano robie "toalete" malutkiej, Wacikiem z woda przemywam fałdki, miedzy paluszkia itd i cale cialko smaruje parafinką- troche tak w ramach nawiązywania bliskości się bawie, masuje. Pupe rano i wieczorem Linomagiem, a co zmiane pieluszki parafinką (aby tłusta byla) i nic nam się nie odparza, nic nie dzieje. Skórka cacy.
Co do włosków to na razie myje normalnie oilatum, jak skonczy 3 miesiace a włoski podrosną, to pewnie kupie jakiś szamponik, żeby włoski ładniejsze byly i mialy przyjemniejszy zapach Na razie ograniczam ilość kosmetyków.
Aaaa na wyjsciez domu nivea na kazda pogode. i tyle u nas z chemii kosmetycznej.

.
a no właśnie, ja stosowałam albo alantan albo linomag a odparzenie mam, ze aż mi wstyd ze takie się zrobiło
tą parafinę zastosuje jak wyleczę to odparzenie

a tak w ogóle to wzoraj było łądniej a dzisiaj znowu cała du-p-a czerwona i krostki podłamałam się, pieluchy pampersy- nie były winne, bo na dadach od 3dni jadę... chyba sudokrem zastosuję a nie j&j krem p/odparzen- może on za słaby jestiom

Cytat:
No to i Ja mam do Wad pytanie.

Wasze maluszki jak trzymają rączki ?? Do góry czy na dół ????

Ja słyszałam ze jak do góry to dziecko zdrowe, a jak na dół to chore a Mój mały częściej trzyma na dół
no też o tym mi mama mówiła, ale uważam ze to zabobon

Cytat:
Napisane przez karolinka_12 Pokaż wiadomość
my stosujemy emolium bo ma więcej składników niż tylko parafine, poza tym po kąpieli masażyk całego ciałka i fałdek parafiną łącznie z główką i włoskami, na pupe linomag a jak pojawiają się krostki to sudokrem przed wyjściem na dwór nivea na każdą pogode albo linomag i to wszystko

)
zazdroszczę możliwości po kąpieli masażu.. nasz strasznie niemiłosiernie krzyczy podczas kąpieli, ze go szybko ubieram i daje mleko- wasza pociecha nie płącze?

Cytat:
Napisane przez Wiszkaa Pokaż wiadomość
Cześć Mamusie

U mnie na razie spokojnie. Kolek nie ma, ale to chyba za wcześnie? Choć może pomaga moje ostrożne jedzenie. Tylko malutka ma krostki na twarzy Odstawiałam mleko, żeby sprawdzić czy to nie od niego.

Czekam właśnie na lekarza rodzinnego ma dziś przyjść na domową wizytę.
Pielęgniarka środowiskowa już była to tylko z tymi krostkami mówiła sprawdzić z tym mlekiem.

Dziś mieliśmy dobrą noc, malutka zasnęła po 21 i potem pobudka po 3,30 nad ranem. Podjadła cyca, znów zasnęła i spała tak do 9 rano

Teraz Emilka podjadła, i słucha kołysanek prenatalnych chyba je lubi, bo spokojnie leży
moja położna też to zasugerowała, nie jjem od 2dni i małemu zanika na policzku ta wysypka-krostki.. chociażnei wiem czy to nie był trądzik... potem spróbuje znowu twarozek wprowadzic do diety

Cytat:
Napisane przez sozaa Pokaż wiadomość

my myjemy w oilatum lub Ziajce natluszczajacej, raz tak, raz tak, niczym nie smaruje skory teraz, a wczesniej smarowalam mleczkiem Nivea seria biala, bo mala po porodzie miala mega sucha i popekana skore i polozna polecila to mleczko. a pupe smaruje na przemian ziajka na odparzenia i linomagiem, poki co, odpukac, pupcia jak z reklamy, choc jak juz pisalam nasza "piggy" uwielbia brudne pieluchy i ukrywa przed nami fakt posiadania kupy w pampku i czasami z ta kupa to godzine lezy.....

Cytat:

moja ma identycznie !!!! wlasnie nawet dzis z mamą o tym gadalam, ale ona nie wie .. u nas prawa nozka bardziej aktywna jest .... 18.01 ide na usg bioder to zapytam....

.
u nas tez- daj znac jak bedziesz po usg... idziesz prywatnie?
mi pediatra pow. zebym szla 2-3m.z. młodego bo te wczesniejsze usg daja czesto falszywy wynik--> slyszalyscie o tym?

Cytat:

mial odcisniete na nozkach
poza tym 1-sie skonczyly a 2-staly na polce
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 13:32   #4754
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agulan82 Pokaż wiadomość
Ja zawsze robiłam i robie teraz tak, że jak przedział wagowy pieluszek jest np. 1 od 3-5kg to jak mała przekroczy 4 kg to zuzywam te co mam i wskakuje na nastepny rozmiar. A poza tym jak juz bardzo przylega dół pieluszki czy jak jest za mała w obwodzie lub bardzo uciska to zmieniać.

dziekuje czyli spokojnie jeszcze na 1 moge leciec moja taka wydaje sie w nich w sam raz... a 2 jakby za duze są choc niektorych firm są prawie w tym samym rozmiarze...

co do odparzen po pampkach... slyszalam ze sie zdarzają... wiec moze sprobowac innych pampkow ?????

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Cytat:
Rany, chyba nam sie zaczął skok rozwojowy!!! Ania tylko się drze o jedzenie! normalnie mleko powinno być dostraczane do jej bozi non stop!!!

bidulko! ja tak mialam jakies 2 tyg temu, na szczescie tylko 2 dni... zalowalam ze nie jestem krową i nie mam dodatkowych cyckow w zapasie

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Cytat:
1. a no właśnie, ja stosowałam albo alantan albo linomag a odparzenie mam, ze aż mi wstyd ze takie się zrobiło
tą parafinę zastosuje jak wyleczę to odparzenie

2. a tak w ogóle to wzoraj było łądniej a dzisiaj znowu cała du-p-a czerwona i krostki podłamałam się, pieluchy pampersy- nie były winne, bo na dadach od 3dni jadę... chyba sudokrem zastosuję a nie j&j krem p/odparzen- może on za słaby jestiom

3. zazdroszczę możliwości po kąpieli masażu.. nasz strasznie niemiłosiernie krzyczy podczas kąpieli, ze go szybko ubieram i daje mleko- wasza pociecha nie płącze?

4. moja położna też to zasugerowała, nie jjem od 2dni i małemu zanika na policzku ta wysypka-krostki.. chociażnei wiem czy to nie był trądzik... potem spróbuje znowu twarozek wprowadzic do diety

5. u nas tez- daj znac jak bedziesz po usg... idziesz prywatnie?
mi pediatra pow. zebym szla 2-3m.z. młodego bo te wczesniejsze usg daja czesto falszywy wynik--> slyszalyscie o tym?
1. mi polecano bepanthen i uyzwamz oray sporadzcynie alantan

2. ja smaruje caly czas tak samo, a zdarza sie ze nagle w poludnie wyskakuje czerwona pupa... mysle ze moze jak kupa jakas kwaskawa czy cos to bardziej skora reaguje

3. moja płacze po kąpieli i tak teskni do wiaderka ze ledwo czasem da sie ja ubrac... najbardziej nie lubi smarowania wtedy bidula zanosi sie placzem i trzeba przytulic maluszka

4. a sprobuj wapno w syropie ... nam wszystkie krostki zeszly pieknie, buzia sliczna, nic nie wyskakuje, a mamusia je wszystko prawie (nie probowalam jeszcze surowego ogorka i pomidora )

5. ide panstwowo, na drewnowską do poradni dokładnie w 7t 6 dniu życia, wiec prawie 2 m-ce .. nam zalecano wizyte miedzy 4-8 tyg. i akurat tak są terminy że wypada jak wypada

Majunia zasnęła, więc biore się za prace... od 23.11 napisałam tylko 2 strony więc jest co nadrabiać

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-01-05, 13:37   #4755
kami5
Raczkowanie

Olusia ja myślałam że jestem taką wyrodną matką, co odrzuciła własne dziecko. Mimo że krzyczałam na córeczkę to strasznie źle się z tym czułam.

Dalia nie uważam że źle że Filip tak rośnie ale ja jestem sama prawie cały dzień i jak go ponoszę po jedzeniu to czuję ból pleców. Staram się przyzwyczajać go do noszenia, chyba że bardzo marudzi. Mam nadzieję że szybko zacznie chodzić
kami5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 13:48   #4756
sozaa
Rozeznanie

Cytat:
bidulko! ja tak mialam jakies 2 tyg temu, na szczescie tylko 2 dni... zalowalam ze nie jestem krową i nie mam dodatkowych cyckow w zapasie
To samo jej probowałam wystłumaczyć, że mama nie jest krowa i nie ma kilku wymion, tylko 2 i do tego małe ale ona swoje, rozmrazam zelazne zapasy mleka z zamrazalki, zeby nie dac jej wiecej jak 200 ml mm dziennie.

No i się wkurzyłam, bo 27 grudnia bylismy na USG bioderek, mielismy przyjść ponownie na kontrolę za 3 tyg. czyli tak w połowie stycznia, dzwonie do przychodni a tam baba mi mówi, że NFZ nie podpisał z nimi umowy na ortopedę i jesli chodzi o USG bioderek to dooopa, dzwonie do innej przychodni, gdzie są poradnie tylko dla dzieci i tam tez słyszę, że oni jeszcze nie wiedzą, czy dostaną kontrakt z NFZ na ortopedę, mam zadzwonić i zapytać po 20 stycznia!!!!

To po chu...a ja opłacam jakiś ☠☠☠.....ny ZUS, skoro nawet niegdzie nie mogę dziecku USG bioder zrobić!!!! Bo nikt jeszcze kontraktu nie ma wyjdzie na to, ze pójde prywatnie!!! Chyba TZ bedzie musial dla małej wyrobić kartę Medicover u siebie w pracy, o ile dobrze pamietam to kosztuje na dziecko ok. 30 PLN.
sozaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 14:51   #4757
ela3010
Zadomowienie

Zrobiłam pierogi z białym serem, pojadłam, sprzątnęłam, można usiąść. Mam chęć na wyszywanie ale zrezygnuję bo ledwo na oczy patrzę, położę się obok małego, może usnę. Jakoś taka przemęczona jestem że spać nie mogę, a może to nerwica bo stwierdzam nie ma co spać bo zaraz synuś wstanie to szkoda się rozsypiać.

Mąż dziś później będzie więc jeszcze jakieś 1.5 godzinki.

Nika na odparzenia mąka ziemniaczana, i wietrzenie pupy. Mój się nie odparza a i tak osypuję go mąką na wszelki wypadek. Wczoraj tak pupę wietrzyliśmy że osikał mnie, łóżko i panele.

Dziś mieliśmy zmianę w ciągu dnia, tzn zero snu do południa, po południu lepiej, aż się boję nocy, co jedna to ciekawsza.

Kiedy ja doczekam żeby pospać łacznie 3 albo 4 h, MARZENIE!!!

Kładę się z książką obok mojego szkrabika kochanego.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 14:54   #4758
mszpilka
Rozeznanie

GG do mszpilka

Cytat:

To po chu...a ja opłacam jakiś ☠☠☠.....ny ZUS, skoro nawet niegdzie nie mogę dziecku USG bioder zrobić!!!! Bo nikt jeszcze kontraktu nie ma wyjdzie na to, ze pójde prywatnie!!! Chyba TZ bedzie musial dla małej wyrobić kartę Medicover u siebie w pracy, o ile dobrze pamietam to kosztuje na dziecko ok. 30 PLN.
Sozaa ja doszłam dotakiego samego wniosku. Maż mnie dopisała do Medicavera i dopiszemy tez Helenkę. Bo Usg biderek nie było możliwości zrobić panstwowo wiec prywatnie 70 zł, konieczna była konsultacja u ortopedy - prywatnie 130zł x2 bo jeszcze kontrola po 3 tygodniach, nie wspomne o terminach A w Medicaverze specjaliści praktycznie odrazu przyjmują. A to sie dzieje w państwowej służbie zdrowia to jest jakas masakra
mszpilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:09   #4759
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
Tinciu ja myje plynem, co jakis czas przelewam wrzatkiem, a jak mi sie przypomni to wygotowuje, malemu nic nie jest, piersi tez sie za kazdym razem nie sterylizuje,wiec uwazam, ze tyle higieny wystarczy
ja myję płynem NUK do smoczków i butelek REWELACYJNY

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Cytat:
http://allegro.pl/sterntaler-owieczk...027480666.html
a co sądzicie o tej zabawce z bijanym sercem? pomaga?
REWELACJA polecam

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:16   #4760
ja_dalia
Wtajemniczenie

a ja mam pytanko ... idac do lekarza mam miec ze soba dowod ubezpieczenia zdrowotnego dziecka... O CO CHODZI???? bo ja jakas glupia i nie wiem...

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-01-05, 15:37   #4761
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

mamusie NIE karmiace cycuchem- co ile i ile ml dopajacie maluchy
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:40   #4762
muffinka90
Zakorzenienie

dalia tz zrobil w pracy legitymacje ubezpieczeniowa i tam jest wbity Filipek

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Darusia jak mlody miedzy karmieniami steka o butelke to mu daje 50ml koperku, jak narazie mu starcza

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:43   #4763
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
dalia tz zrobil w pracy legitymacje ubezpieczeniowa i tam jest wbity Filipek

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Darusia jak mlody miedzy karmieniami steka o butelke to mu daje 50ml koperku, jak narazie mu starcza

a jak ja nie pracuje ?! to wtedy jak ?! bo ja na zasilku jestem to czy ja w ogole jestem ubezpieczona?! boze! nawet o tym nie pomyslałam ... zna sie ktoras mama ????

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-01-05, 15:57   #4764
Magdalena512
Raczkowanie

Dalia, jesli jestes na zasilku dla bezrobotnych, to ubezpieczaCię Urzad Pracy. Musisz isc do urzedu, zeby Ci Maje dopisali do ubezpieczenia.

Magdalena512 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 16:03   #4765
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Magdalena512 Pokaż wiadomość
Dalia, jesli jestes na zasilku dla bezrobotnych, to ubezpieczaCię Urzad Pracy. Musisz isc do urzedu, zeby Ci Maje dopisali do ubezpieczenia.

nie... jestem na macierzynskim... 23.12 skonczyla mi sie umowa o prace i wiem ze kontynuacje macierzynskiego przejmuje zus... ale co z ubezpieczeniem? moge sie zarejestrowac jako bezrobotna czy jak ???

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-01-05, 16:10   #4766
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
mamusie NIE karmiace cycuchem- co ile i ile ml dopajacie maluchy

Ja robię 30 ml koperku albo rumianku albo sama wode ale raczej 1 raz dziennie ale on i tak tego nie chce nie lubi takich trunków jak wypije to max 10ml

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 16:43   #4767
karolinka_12
Raczkowanie

Nikaa Tomek lubi zalegać w wanience jeszcze niedawno nie lubił z niej wychodzić ale jak przestałam go serwisować fridą to już mu nie przeszkadza a masowanie lubi zwłaszcza jak leży na brzuszku. Poza tym ja go kąpie i msuje a tz ubiera i rozbiera a po karmieniu tula i wteduy duż do niego mówimy aha i wszystkie czynności kąpielowe są sawsze takie same i w tej samej kolejności

3080g 50 cm i ciągle rośnie
2 t.ż. - 3600g
3 t.ż. -4160g
6 t.ż. -5330g/59 cm
13 t.ż. - 6500/65 cm
20 t.ż.-7300/67 cm
26 t.ż,-8300/~72 cm i ciągle rośnie
http://suwaczki.maluchy.pl/li-57299.png
karolinka_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 17:06   #4768
princessskaa
Wtajemniczenie

Cześć Mamusie
Ratunku! Chyba piersi mi eksplodują...ałłłłłłłł Od wczoraj nie przystawiam małej do piersi, jedynie jak już mam cycki jak kamienie to troszkę laktatorem odciągam. Byłam u gina, ale nie dał mi jeszcze leku na zatrzymanie laktacji, gdyby była potrzeba podania małej cyca. Bo niby jest narazie oki, ale kto wie czy już nie zatęskni za cycem? Mam taki plan, że jeżeli do końca tygodnia będzie tylko na butli to w pniedziałek pojadę po receptę na ten lek. Ale jak tu do poniedziałku z tymi cyckami nie zwariować??? Strasznie mi się z nich leje mleko, masakra..
Ale pozytyw z tego jest taki, że mała jest spokojniejsza odkąd dostaje więcej mm niż mojego mleczka. Powiem Wam, że wczoraj jak dałam jej cyca w nocy to poczułam, że sama się stękniłam za karmieniem cycusiem... Ale jak widzę, że lepiej jej jest na mm to tłumaczę sobie, że tak musi być przez tą alergię, nietolerancję laktozy itd W sumie zaskoczyłam sama siebie, że karmienie piersią tak mnie zwiąże z maleńką..

Muszę się Wam pochwalić, że Roksanka przesypia 6-7h w nocy Jestem tak wyspana, że nie wiem co się dzieje hehehe Człowiek jednak się przyzwyczaja do pobudek co 3h i noszeniu małej na rękach przez godzinę... I cudne jest to, że przed snem kładę ją do łóżeczka, włączam karuzelkę, a ona leży sobie, gapi się na motylki, słucha i zasypia Nie na rękach, a sama w łóżeczku

Pisałyście o odparzeniu pupy - mojej małej jakiś czas temu zrobiła się aż ranka czerwona. Stosowałyśmy okłady z Rivanolu oraz areozol Neomecyna 3 razy dziennie- tak przez prawie 2tyg. Potem balsam szostakowskiego 3razy dziennie. Przy przewijaniu zawsze linomag stosuje. Nie wiem czemu, ale pediatra odradziła mi Sudocrem.. Można też stosować na odparzenie maść Tormentiol i na zasypkę Alantan.
I w domu nie stosujemy chusteczek przy przewijaniu, tylko wata z wodą. Te chusteczki tylko poza domem używam.

Do pielęgnacji ciałka małej stosujemy kosmetyki z Emolium - emulsję do kąpieli, oliwkę oraz krem specjalny na buźkę. Już nie mamy problemów ani z suchą skórką ani z odparzeniami.
Przed wyjściem na dwór na buzię krem Nivea na każdą pogodę.

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

Piszecie o dopajaniu przy karmieniu mm - czy zawsze trzeba? bo my dopiero zaczynamy przechodzić na butlę i jeszcze jestem zielona w tym temacie
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 17:13   #4769
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
thx za odp. no to moze i tak za bardzo sie stresuje jako mloda matka

a goldi, to po kazdej zmianie pieluszki czym smarujesz? skoro linomag tylko 2-3xdz.?(ja smarowałam na zmiane jak mi sie opakwoanie konczylo to albo alantanem albo linomagiem... teraz to stosuje z cynkiem mascia bo ma kropstki na pupie, pewnie poczatek odparzenia po pampersach...) a i mam te dadynr2 - tylko raz nam przeciekly w nocy... narazie sie niezle sprawuja= sprobuj jeszcze raz do nich podejsc
no i 3mam kciuki za koło

dari znajdz termometr koniecznie
nie po kazdej zmianie pieluszek idzie wiecej niz 2-3 smaruja jak widze ze skora nie jest juz natluszczona.

Tincia ja myje plynem dla dzieci NUK.
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 18:05   #4770
pestka78
Rozeznanie

Witajcie Jestem mamą wrzesniową szybko rosnącej Lenki.
Moze któras z Was miałaby ochotę na załączniki w przystepnej cenie???? Naprawdę niunia wyglada w tym cuuudnie. Jak coś to proszę o priv. Pozdrawiam serdecznie i szczescia w nowym roku życzę wraz z córcią
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (140,7 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (123,1 KB, 37 załadowań)
pestka78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości