Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy! - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-05, 22:12   #3001
lena_mi
Zakorzenienie

Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Ja zakupilam medele elektryczna za rada AGUSKI
też już zamówiłam

MeMakeUp - gratuluję zalizczonych egzaminów!)) brawo!

Edytowane przez lena_mi
Czas edycji: 2012-01-05 o 22:18
lena_mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 22:12   #3002
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
No jak bylam 3 tygodnie temu u lekarza to wazyl cos ponad 900 gr, a teraz niecale 1500 gr. Jak patrzalam na to, co wkleila karolcia pare stron wczesniej to jest przecietna waga (50 centyl) chociaz gin wczoraj mi mowil, ze sporo wazy ale moze wyhamuje, skoro my z mezem mielismy przecietne wagi urodzeniowe a Filip tez wazyl przecietnie bo 3400
Czyli Toja dzidzia w 27tc tez miala ok 900g tak jak moja, tzn ze teraz duzo przybrala na wadze. Nie wykluczone wiec ze i moja wazy juz cos kolo tego. Nie myslalam po prostu ze w takim tempie moze przybrac az tyle na wadze, ale skoro to mozliwe, to sie ciesze
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 22:33   #3003
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
ewelajna co to za sklep Askot? W Anglii nie ma takiego chyba... Chcialabym wlasnie jechac do jakiegos wiekszego gdzie kupie wiekszosc akcesoriow, bo na dlugie chodzenie to sily nie mam. I gdzie jeszcze mozna kupic wiecej rzeczy dla dziecka?

---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

desia mi tez lekarz nic nie mowil, ze za mala jest, tylko w necie poczytalam, ze powinna byc wieksza Przy wadze na zdjeciu jest napisane +- 131g, ale to moze zalezy akurat od sprzetu lekarza. Mam nadzieje ze dzidzia sobie rosnie zdrowo, a 4kg nie musi wazyc
Rybka, a no nie ma, bo to nie na wyspach tylko w Polsce w moim rodzinnym miescie W sumie to siec hurtowni, bo sa tu az 3 Askoty. Na pewno wybierzemy sie tam ponownie, bo jeszcze sporo do kupienia. A do Irl wracamy za mniej niz 2 tyg, wtedy na miejscu kupie juz komode. Bede chyba zamawiala z ikei, a tutaj najpierw w Pl ogladne, gdyz nie chce nam sie jechac az do Dublina(ikea jest tylko w Dublinie). Takze tu poogladamy i wybierzemy, a po powrocie zamowimy ze strony internetowej

Ide jesc pozna kolacje, potem jakis filmik i spaciu. Dzidzia sie wierci, moze tez chce jesc
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 22:38   #3004
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
mój też za kwiatkami nie przepada, ale po powrocie do domu dostałam bukiet róż i prezent ,bo jeszcze nam się rocznica zbiegła w tym okresie znajomości,no i pokój był ubrany w balony

a właśnie 19 mamy 10 lat jak się znamy , o fred ale jestem stara
My sie znamy lat 18,jestesmy ze soba ponad 10,a po slubie 8.

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
mnie przeraża wizja 3 dzieci... może jak ta 2 już podrośnie to wtedy się zdecyduję, ale nie za bardzo mi się to widzi, ciągle tłumaczę TŻtowi, że do 3 dzieci to już auto 7-osobowe potrzebne bo do takiego normalnego nie da się wsadzić 3 fotelików

a co do karmienia, to do końca nie wiem ale wszystkie moje koleżanki odstawiały starsze dziecko jak zachodziły w ciążę
Moj maz se wlasnie cieszy,ze mialby pretekst do kupna takiego duzego auta Dzieki za odp odnosnie karmienia.

Cytat:
gosia261282 nie mozna karmic w ciazy, bo to wywoluje skurcze macicy. Dlatego szybciej po porodzie chudna mamy ktore karmia piersia, bo to powoduje szybsze obkurczanie sie macicy. Tak slyszalam
Dzieki za odp.Troche wlasnie poczytalam o tym i ponoc jesli nie jest ciaza zagrozona,to mozna.Tylko trzeba dobrze sie odzywiac,wiadomo bo jest sie jeszcze bardziej narazonym na niedobory.Ale to tak z ciekawosci pytam,zobaczymy jak to bedzie.A przypomnialo mi sie,ze kolezanka ma 7 rodzenstwa,kilkoro po roku i matka wszystkich piersia wykarmila i karmila dlugo,wiec pewnie mozna.

Ide spac,jutro znow 5 rano wstaje
Stary 2012-01-05, 22:41   #3005
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli Toja dzidzia w 27tc tez miala ok 900g tak jak moja, tzn ze teraz duzo przybrala na wadze. Nie wykluczone wiec ze i moja wazy juz cos kolo tego. Nie myslalam po prostu ze w takim tempie moze przybrac az tyle na wadze, ale skoro to mozliwe, to sie ciesze
Słyszałam albo czytałam, że w okolicy 30 tygodnia ciązy płód przybiera około 200 gram tygodniowo.
Moja mała od 25 tygodnia do 29 tygodnia własnie tyle przybrała

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 22:42   #3006
iw32
Rozeznanie

Cytat:
Ojej, to naprawde nieciekawie z tym cukrem,!
Jednakze zdorwie malenstwa najwazniejsze i super ze wszytsko z dzidzia ok!
Troche dlugi okres oczekiwania! 1 M-c, maskra

A tak wogole dziewczyny to moj gin powiedzial ze nie mamy síe spieszyc z krzywa cukrowa bo im pozniej to lepiej
A wszedzi jest napisane ze do 28 tygodnia a na anstepnej wuzycie bede miala 28 skonczony!
I teraz nie wiem, ktos tez tak slyszal czy mam isc sama prywatnie i zrobic?
Z adsiem w ciazy nie mialam , wiec prawdopodobienstwo w kolejnej ciazy jest male ale mimo wszystko!
Desia, ja miałam dopiero dzisiaj obciążenie glukozą 75 g, 26 tc. + 6 dni
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 22:52   #3007
karo_z
Rozeznanie

Lena_mi piękna ta Twoja córeczka na tym etapie te dzieciaczki tak fajnie wyglądają już na 3D!

Kubusewa fajny brzuszek taki okrąglutki

Idę już spać...przez tego kuriera rano cały dzień mi się chciało spać!
Dobranoc!
Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać!

kontakt@karolinanicpon.pl
karo_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 23:41   #3008
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, teraz nasze bobasy beda szybciej przybierac na wadze
Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Słyszałam albo czytałam, że w okolicy 30 tygodnia ciązy płód przybiera około 200 gram tygodniowo.
Moja mała od 25 tygodnia do 29 tygodnia własnie tyle przybrała
no to teraz dopiero nam brzuszki zaczna rosnac
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 01:12   #3009
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Meg już Ci piszę jak było, mogę coś niedokładnie pamiętać , no i wszystko też zależne jest od danego szpitala , tzn. od tego jakie mają zwyczaje dotyczące pobytu dziecka w pokoju mamy po cc itd., ale
ad.1 .Cięta byłam o 12.23 , 14.01, znieczulenie w kręgosłup podpajęczynówkowe, probowałam wstać na drugi dzień rano, szło kiepsko bardzo, ale w południe już chodziłam
ad.2.u mnie przywieźli Ninę do karmienia coś po 6 godzinach chyba, ale to położna mi Ją podała na łóżko, obróciłam się trochę i próbowałam karmić, ale szło słabo, potem zabrali Ją, bo zaczęła sinieć , to kiedy dają dziecko po cc pewnie zalezy od typu znieczulenia, od szpitala, od tego jak się Mama czuje ,
ad.3 nie miałam kłopotu, mleko pojawiło się natychmiast, z tym,że te duże sutki problem sprawiały , przed porodem nie miałam siary nawet , mleko mnie zalewało , a jak się rozbujałam to rzeka mleka normalnie szła
ad.4.
ja miałam szwy rozpuszczalne, wychodziłam po 14 dniach od porodu i już nie odczuwałam żadnych dolegliwości z powodu rany, żadnego ciągnięcia , nic,goiło się ładnie, tak że spokojnie dziecko można obsługiwać, a w szpitalu tak samo, 3-4 dni i się już porusza człowiek normalnie, wtedy jeszcze boli , ale korzystałam z przeciwbólowych leków i nie jest najgorzej

moj gin też ma takie podejście do cc, z tych m.in .powodów , a poza tym pokazywał mi jaki gruby jest mięsień nierozbujanej macicy , a jaki gdy jest przygotowana i dla mnie to jest bardzo sensowne, o kwestii trudności z szyciem cienkiego mięśnia nie wspomniał ....

Ale jaja , dosłownie gratulacje , jak mi taki numer moje Dziewczę wywinie to sorry , ale róż będzie ulubionym kolorem Synusia
gratuluję i wcale nie musi być klocek z Dzidziusia, ponoć często te malusie potem dużo przybierają

Jak dla mnie niepraktyczne to łóżeczko, dużo materiału, łatwo do brudzenia,w dodatku jasny kolorek,chluśnie marchewką dzidziuś i kiepsko to widzę,kłopotliwe czyszczenie,bo wiadomo,że idzie zdemontować i prać , ale gdzie wtedy kłaść dziecko jak się to suszy,hmmm, wynalazek nie dla mnie, ale wiadomo, każdy ma swoje widzi misie

A ja po wizycie ....
usg będę mieć w poniedziałek , jeśli chcę,bo dzisiaj nie było tż, ale w sumie płytę dostałam z 14.12 ( zapomniałam ostatnio zabrać )i pamiątka jest,a może sobie poczekam do następnej wizyty i wtedy sobie zrobię jeszcze pomyślę...
Ciążowo wszystko ok
Pogadaliśmy o porodzie ....więc niezależnie czy się pacior pojawi czy nie to albo mogę w domu czekać aż coś ruszy , bo zastrzyk z antybiotyku i tak 4-6 godzin po pęknięciu błon dostanę albo położę sie w okolicach terminu do szpitala i tam coś rozkręcą , bo z moja niewrażliwością na oksytocynę na samoistną akcję raczej nie ma co liczyć, mój gin dzwonił to ordynatora tam gdzie mam rodzić i rozmawiał m,in o mojej sprawie i mam się nie martwić, osobiście nie muszę nic załatwiać, bo mój gin wszystko załatwi jak przyjdzie czas , jak to ujął : z Krzysztofem dobrze się nam wspólpracuje ,a że mi zależy na tym Krzysiu do cięcia to się chyba dam połozyć ,żeby nie trafić na chybił trafił
Będę miała robioną krzywą krzepliwości na początku lutego
Wymioty i bóle kręgosłupa od ułożenia Małej zależne ,bo albo mam jedno albo drugie , zależy gdzie ciśnie

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Mravka piękne zdjęcie Roberta

Cottonpuma oj szkoda ,ze ten cukier taki, ale dasz radę
Bardzo sie ciesze ze wszystko gra!

---------- Dopisano o 00:39 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ----------

Cytat:
Napisane przez iw32 Pokaż wiadomość
Desia, ja miałam dopiero dzisiaj obciążenie glukozą 75 g, 26 tc. + 6 dni
tak sobie mysle napewno mozna cukrzyce ciezarnych wykryc po 28 tygodniu bo przeciez jesli w 27 ma sie zabyt wysoki cukier to w 28 i 29 tez!
Chyba bardziej chodzi o to ze pomiedzy 24-28 ona sie z reguly rozwija
Tylko nie wiem po co czekac z tym?
Jak zauwazylyscie-nie moge spac i nadrabiam

---------- Dopisano o 00:54 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ----------

Cytat:
Zanim Was poczytam, zdam relacje z wizyty.

1. Szyjka sie skrocila, byla 2,8 cm a jest 2,2 cm i w ksztalcie litery Y (delikatnie rozchyla sie od strony dzidzi). Ale doktor powiedzial, ze jeszcze sie nie martwimy. Mam wiecej lezec (no dzis w nocy to polezalam jak nie wiem co) no i mowi: donosimy.

2. Dzidzia jest ulozona posladkowo, po lewej stronie mam plecki (ktore ciagle czuje jak wypina) nogi ma w mojej prawej pachwinie, no i tak rzeczywiscie czuje. Kopie mnie tam ciagle po szyjce i pecherzu.
Doktor powiedzial mi ze dziecko ma czas na przekrecenie sie do 32-34 tygodnia (chociaz tak jak juz ktorejs z Was pisalam, mojej bratowej dzieci 2 tygodnie przed porodem sie poobracaly w brzuszku).
Wazy sporo (tak powiedzial doktor) bo prawie 1500 gr. Przybral w przeciagu 3 tygodni ponad 500 gr. I tyle tez przez te ostatnie 3 tyg. przytylam
Ale powiedzial, ze moze przystopuje z tym przybieraniem na wadze, jesli my wazylismy przy porodzie przecietnie. Filip mial 3400 wiec mam nadzieje, ze nie rosnie mi paczuszek w brzuszku.
Dzidzia jest bardzo ruchliwa. Ale udalo sie doktorowi posluchac serduszka i zmierzyc co trzeba.
Pamietam, ze Filip byl malo ruchliwy. Spal ciagle podczas usg i ciagle byl glowka w dol a ten malec to istny bombowiec

3. Odnosnie wydzieliny z pochwy: moze byc wodnista przy braniu luteiny. Takze Mała nie martw sie

4. Odnosnie bolacych pachwin i ud: opisalam mu bardzo szczegolowo jak mocno boli i ze chodzi mi sie ciezko, jak kaczka itd i ze butow nie moge zasunac i ciezko nogi w gore podniesc przy ubieraniu spodni. Zasugerowalam to rozejscie spojenia, ale powiedzial, ze sa to bardzo rzadkie przypadki a ma prawo mnie bolec. Tlumaczyl, ale tak duzo mowil, ze nie jestem w stanie tego przekazac. Nie zbadal mi spojenia ale ufam mu na slowo, ze tak moze bolec.

5. Na nast. wizyte mam zrobic znow: morfologie, mocz bad ogolne, tokso IgG i alloprzeciwciala (ostatnia powtorka).

No i opowiadalam doktorowi o sytuacji z Filipem, powiedzial, ze dobrze ze z nim pojechalam do szpitala, bo jego corka tez miala czeste zapalenia krtani i raz wyladowala na OIOMie (oddzial intensywnej terapii) i byla pod respiratorem. Takze ciesze sie, ze u mnie tak to sie skonczylo z malym.
Napewno szyjka wytrzyma, bo musi
Najwazniejsze ze masz do lekarza zaufanie i skoro on tak mowi to tak bedzie, a Ty tesciowke zagnaj do pomocy przy Filipku a sama wypoczywaj!

Z tym spojeniem to sie zgodze, generalnie kazdej z nas sie rozchodzi , ale kazda z nas inaczej to odczuwa jak wszsytko zreszta w ciazy!
Problem jest wtedy gdy rozjedzie sie wiecej niz 1 cm, ale mysle ze wtedy to juz z bolu sie placze!
Mna w szwecji zbytnio sie nie przejeli, owszem dostalam pas , ktory pomogl, ale skoro moglam chodzic to nikt o cc nie wspomnial, no i poszlo jakos, tzn komplikacji po porodzie sn nie mialam

---------- Dopisano o 01:12 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ----------

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Nadrobiłam to teraz napiszę że też jestem po wizycie - miałam wejśc o 20.40, weszłam o 21.20!!! ale najważniejsze że już po bo się stresowałam
Z nowej ginki jestem zadowolona, bardzo sypmatyczna, na wszystkie pytania odpowiedziała, doradzała, zbadała, dała skierowanie na badania (w tym glukozę, więc pewnie w przyszłym tygodniu się wybiorę..), także
Gratuluje dobrych wiesci
Teraz to jak juz Konia pisala same przyjemnosci Cie czekaja

Viki 28.04.2012

Edytowane przez desia888
Czas edycji: 2012-01-06 o 00:40
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 01:48   #3010
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Witajcie kochane
Szczesliwego Nowego Roku Wam zycze, bezbolesnych porodow, duzo milosci i wsparcia u TZtow

Wczoraj wrocilam do uk, wiec teraz bede z Wami na biezaco, bo bedac w pl- nie dalo sie, poza tym widze ze nie proznowalyscie
Ja juz koncze 30 tc, nie moge uwierzyc ze jeszcze tylko 2.5msc Musimy sie ogarniac z zakupami, bo mamy troche ciuszkow i lozeczko tylko. Maz pod moja nieobecnosc nakupil dzidzi ubranek na wyprzedazy, cieszy sie jak dziecko, wreszcie widze ze sie przejal rola W Pl zrobilam sobie dodatkowe badania i mialam 2 usg, jedno dokladne, jedno na chybcika, wszystko w jak najlepszym porzadku. Zatrzymala mi sie waga, nadal 10-11 kg na plusie, w sumie apetyt mam mniejszy. Brzuszek troszke rosnie, ale gigant to nie jest, wyglada na 4-5 msc a nie na 7. Ale nie narzekam, moge sie swobodnie poruszac i prawie wszystko zrobic. Dzidzia aktywna, korzysta jeszcze z przestrzeni Jutro moze pstrykne jakies fotki, to wrzuce na maila.
Tesknilam za wami i zastanawialam sie czy juz aby sie ktoras nie rwie do rodzenia... ale widze ze wszystkie cierpliwie czekaja
To do rana mamuski

P.S. Mam nowy laptop, bez polskiego windowsa, nie bede uzywac polskich znakow. Z gory przepraszam
My tez za Toba tesknilysmy!
Fajnie ze sie upewnilas w PL ze wszystko z Wami w porzadeczku
Czyzby gwiazdor przyniosl laptopa?

---------- Dopisano o 01:44 ---------- Poprzedni post napisano o 01:20 ----------

Cytat:
Hej.

Dzisiejsza nasza noc z Filipkiem tez ciezka
Obudzil sie o 2 w nocy i zaczal mocno kaszlec i znow trudno mu sie oddychalo! Nie mial duzej dusznosci, ale ciezej mu sie oddychalo. Wiec najpierw okrylismy go i do okna zeby pooddychal. Mielismy jechac do szpitala na izbe przyjec, ale zadzwonilam tam najpierw i rozmawialam z pania doktor pediatra, ktora polecila zrobic inhalacje z Pulmicortu i powtorzyc nocna dawke syropu Diphergan no i tak tez zrobilam i sytuacja sie uspokoila, duzo lepiej mu sie oddychalo, wiec nie jechalismy nigdzie.
Oczywiscie nocka ciezka, bo maly ciagle kaszlal a ja budzilam sie i go ukladalam wysoko, bo zjezdzal z poduszek...
Jestem wykonczona.
Kurde, ale sie nameczycie!
Mam nadzieke ze dzisiejsz noc mija Wam spokojniej, zdrowia Filipkowi zycze!

---------- Dopisano o 01:48 ---------- Poprzedni post napisano o 01:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
jak ja nie cierpie buraków w państwowej służbie zdrowia bylam na usg zeby głównie sprawdził mi facet szyjke czy wszystko ok a szyjki nie chcial zbadać bo nie ma na skierowaniu ale zbadał. Wszystko jest ok, wazy 1300gr maly ulozony glowkowo, lozysko na scianie przedniej 1 stopnia. Synek trzymal sie za jajka
wrzucam zdjęcie stopki i buźki
He he, prawdziwy facet
Gratuluje super wiesci

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-06, 07:11   #3011
emigra
Zakorzenienie

Czyzbym byla dzisiaj pierwsza?

Cytat:
Dziewczyny ile waza wasze dzieciatka teraz? Bo moja malutka w 27tc wazyla niecale 900 gram, to chyba kruszynka? Gdyby sie urodzila teraz to chyba nie mialaby nawet 1.5kg .... koncze 30tc.
Moja cora w 26+2 wazyla 884 gramy, a w 30+3 juz 1657
Cytat:
co do dzieci to my planujemy dwójkę - najlepiej parkę, chociaż mój TŻ zaczął coś marudzić ostatnio o 3 i próbuję mu to wybić z głowy, ma wizję że ja będę siedzieć w domu i zajmować się dziećmi a on na nas zarabiać no i najlepszy był teks na sylwestra - życzył mi abym przez następnych 5 lat miała taki brzuszek w sylwestra
strach sie bac
Cytat:
zazdraszczam nr 2
mój TŻ uważa, że mamy już całą masę kwiatów w domu (po 2 doniczki na każdym oknie w tym 3 to prezenty) i zawsze marudzi jak chcę kupić jakiegoś storczyka, albo ostatnio poissencję na święta "nie będę kupował kwiatka, który pierdzielnie zaraz po świętach" no ale po małej sprzeczce sam mi ją kupił i jakoś jeszcze się trzyma chyba na przekór TŻtowi
Moj mezus tez nie lubi kwiatow, mimo ze ja moglabym miec kilka doniczek w domu mam dwa doniczkowe w kuchni i dwa bambusy w salonie Obiecal mi, ze bede mogla wiosna kupic sobie kwiatki jakies na balkon

Moj maz mial czasem takie odchyly ze wracajac z pracy kupic mi kwiatki, ale od dluzszego czasu juz tak nie robi za to czesto robi mi inne prezenty i nie mowie tu o gadzetach a o takich malych przyjemnosciach, typu sniadanie do lozka, czy cos w tym stylu z gadzetow to dostaje jedzenie - oczywiscie te z ktore ciagle chce rezygnowac czyli slodkosci
Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
Po dzisiejszej wizycie muszę Wam się pochwalić że Piotruś ma się dobrze...zmienił ustawienie z poprzecznego na takie z główką pod żebrami i nóżkami tam w dole ( cały czas czuje jak mi właśnie TAM wierzga :/ )
Pewnie przez te ustawienie tak ciężko mi się oddycha.

Co do jego wysokiej aktywności, to mam się nie martwić...taki temperament... widocznie w dzień kiedy bez przerwy się wiercił i kiedy zaczęlam się tym niepokoić musiał właśnie zmieniać pozycję

Aha i waży już 1 kg termin z OM i z USG się pokrywa.

Szyjka nie skraca mi się już więcej ale macica "w gotowości skurczowej" tak to Pani dr nazwała... Jak tylko dotknęła brzucha to zaczął twardnieć także dalej leżymy plackiem...
dobrze ze z dzidzia wszystko w porzadku

Wyspalam sie dzisiaj ani razu sie w nocy nie obudzilam i nawet szybko zasnelam

---------- Dopisano o 07:11 ---------- Poprzedni post napisano o 07:11 ----------

Desia, wspolczuje dolegliwosci

MegMakeUp, gratuluje zdanych egzaminow
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 09:25   #3012
lena_mi
Zakorzenienie

Dzień doberek, jakoś nie mogłam dziś spac mała się wierciła, chyba zmieniała pozycję..

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość

Po dzisiejszej wizycie muszę Wam się pochwalić że Piotruś ma się dobrze...zmienił ustawienie z poprzecznego na takie z główką pod żebrami i nóżkami tam w dole ( cały czas czuje jak mi właśnie TAM wierzga :/ )
Pewnie przez te ustawienie tak ciężko mi się oddycha.

Co do jego wysokiej aktywności, to mam się nie martwić...taki temperament... widocznie w dzień kiedy bez przerwy się wiercił i kiedy zaczęlam się tym niepokoić musiał właśnie zmieniać pozycję

Aha i waży już 1 kg termin z OM i z USG się pokrywa.

Szyjka nie skraca mi się już więcej ale macica "w gotowości skurczowej" tak to Pani dr nazwała... Jak tylko dotknęła brzucha to zaczął twardnieć także dalej leżymy plackiem...
super że wszystko w porządku! Już 1kg! ale szybko rośnie moja pewnie też już za dwa tyg. będzie miała z kilo
Na razie na ostatnim USG - w 23t6dni - 660 g

Edytowane przez lena_mi
Czas edycji: 2012-01-06 o 09:26
lena_mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 09:40   #3013
tynka88
Zadomowienie

hej

Jesli chodzi o kwiaty to mnie sie zdarza dostac
Urodziny, dzien kobiet, rocznica ,jakies przeprosiny w miedzy czasie, takze nie jest źle mój TZ to w ogole romantyk, jak byl za granica to mi przez telefon wiersze mówił, jakies miłosne piosenki śpiewał
W tym roku 4 rocznica slubu i 6 lat jak jestesmy razem , mój TZ cały czas mysli ze mam 21 lat a nie 24 nadal to do niego nie dociera..

U dzidzi ostatnio obserwuje stałe zachowania w nocy spi razem ze mna i wstaje razem ze mna i tak od kilku dni, moze mu tak zostanie

TZ wczoraj stwierdził ,ze jak kobieta ma w ciazy spokoj i w miare komfortowe warunki, to dziecko jest pozniej spokojne miejmy nadzieje ze nasz syn nie zburzy jego teorii

Ja łóżeczko kupowałam w hurtowni http://www.hurtowniaares.pl/home/det...5-kolorow.html o takie

My tez juz zaczelismy 3 trymestr i chyba powracaja mi poranne mdłosci.
No i tez dołączam do tych wyspanych dzisiaj, chyba wczorajszy spacer zrobił swoje, bo nie kreciłam sie w nocy , nawet cos mi sie snilo

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 09:53   #3014
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
gratulacje
Moj maz nie dal mi zadnych kwiatow ale nie dziwie sie, w tych emocjach mogl o tym nie pomyslec, jednak podziekowal mi za syna
A my 14 lutego mamy 12 lat razem a 14 lipca 5 lat po slubie

karo super ze szyjka trzyma. Moj malec tez ulozony posladkami w dol glowke ma przy zebrach i tez mysle, ze to niekomfortowe ulozenie bo sa momenty ze gorzej mi sie oddycha chyba jak bardziej ucisnie na przepone a poprzeczne ulozenie chyba najgorsze.
my teraz 23stycznia mamy 2 lata odkąd się znamy i jesteśmy razem Aguśkaa rocznicę mamy prawie tak samo Tylko że my 16lipca - 1 rocznica ślubu

Ehh... zaraz idę zaszyć się w kuchni muszę upiec ciasto, zrobić sałatkę z pora potem kotleciki z piersi kurczaka w cieście. Obiad itp. Mamy gości i trzeba się przygotować.
Wczoraj pojechaliśmy do Auchana na zakupy a tam szok kupa ludzi. I teraz co jest grane i okazało się że jest mega wyprzedaż -nigdy w życiu na takie coś. Fakt kupiłam mikser za 30zł ale okropnie robi się zakupy gdy jest tyle ludzi.
Dziś obudziłam się o 2.30 siusiu i do 5 nie umiałam zasnąć
Zmykam do kuchni Miłego dnia
Stary 2012-01-06, 10:27   #3015
MoniaHan
Wtajemniczenie

Dzien Dobry
dobrze ze dzisiaj troche z nas przespalo noc ja w sumie tez..musialam wstac 2x na siusiu ale ogolnie spalo sie dobrze aziewam dzis w pracy bardziej niz wczoraj po nieprzespanej nocy. jeszcze 5 godz w pracy i znow weekend!!! hurrraaaa!!!!
Milego dnia Wam zycze pozniej zajrze jeszcze.

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 10:39   #3016
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp

Dzień dobry !!

Zasnęłam wczoraj przy komputerze nawet go nie wyłączyłam jakoś mnie zmogło

Dobrze,że dzisiaj wolne ... będę z pełną premedytacją się obijac tylko najpierw wezme kąpiel

Wylicytowałam już dwa śpiworki i mam nadzieję,że dzisiaj uda mi się wylicytować jeszcze jeden Jak tylko do mnie dojdą to zrobię zdjęcia i wrzucę
MegMakeUp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 11:09   #3017
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
no niestety tym razem kciuki nie podziałały

na czczo 84,6 po 2 godzinach 171,7
diabetolog 12 stycznia

Dziewczyny dajcie jakies rady do tego czasu czego unikac a co mozna i w ogóle bo zanim doszukam się w postach zdołam popełnic tysiące kulinarnych grzechów

może dlatego to moje dziecię waży już 860g

co do imienia mnie sie Eligiusz bardzo podoba mężowi też ale tak jak mówię pytanie czy dziecku sie spodoba no a po drugie mamy dlugie nazwisko byłby Eligiusz S********* masakra

Krupnik chyba mogę?
To niedobrze z tym cukrem,kurcze jednak duzo z Nas ma podwyzszony cukier, ja chyba tez sobie zrobie.
Jakos wytrzymasz cziqua bez slodkosci, to tylko 3 m-ce masz juz do konca mniej wiecej?
Odbijesz sobie po porodzie
Ja nadrabiania ciag dlaszy bo wczoraj w koncu padlam.
Co do kilkorga dzieci i rodzenstwa to ja juz wiecej dzieci nie chcialam niz adas bo w sumie ma juz starszego brata i w polowie ja go odchowalam, wiec praktycznie od 10 lat jestem mama
A jednak zycie Nas zaskoczylo i bedzie jeszcze jeden dzidzius
Jedyne czego moge zalowac teraz to ze taka duza roznica miedzy adasiem i bobaskiem, lepiej byloby tak jak Konia mowi, 2,3 lata i gdybym planowala 2 dzieci to tego bym sie trzymala!

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Cytat:
najbardziej dominującym kolorem jest ciemny kolor barwnika zarówno w oczach jak i we włosach, ogólnie zasady dziedziczenia koloru włosów i oczu nie są takie proste, z tym dziedziczeniem co drugie pokolenie to nie jest tak do końca, wszystko zależy jakie pary alleli się łączą w potomku , czasem się zdarzy ,że wyjdą geny poprzedniego pokolenia, ale to zależy co da druga strona, genetyka to bardzo bardzo ciekawa dziedzina i by można pisać i pisać
krzyżówki nie są takie jednoznaczne ,że dziadki są takie jak wnuki , to jest bardziej złożone
Ja bylam przekonana ze adas bedzie mial oczy brazowe gdyz ja mam takie i moje rodzenstwo oraz mama, TZ ma niebieskie ale niby brazowy dominujacy, no i adas ma niebieskie! Gdzies musial ten niebieski gen sie wmieszac
Ale to tak fajnie bo generalnie ksztalt oczu ma moj a kolor i rzesy TZ-a
Fajnie doszukiwac sie podobienstw u dzieci

Konia, jaka Twoja Nina jest slodka! Ja juz sie nie moge doczekac mojej malej dziewczynki
Bedzie najrozowsza ksiezniczka swiata

Lena- super zdjecia malej, jaka to fajna pamiatka!
Ale co ona buzki do konca nie chciala pokazac? zartownisia mala

Viki 28.04.2012

Edytowane przez desia888
Czas edycji: 2012-01-06 o 12:16
Stary 2012-01-06, 11:10   #3018
cziqua
Zadomowienie

Cytat:

moje dziecię w 25 tc 860g i do tego poprzecznie ułożony chahor gizd pieorński

a w nocy dopadl mnie taki ból żołądka że myślałam że zjade na spaniu renie ssałam ale nic nie dało to poszłam sobie o 4 zrobic herbatę gorącą dopiero po tym przeszło. ale myślałam że będę płakac może synek mi uciskał na żołądek jakoś nie wiem masakra to była

a powiedzcie czy przy cukrzycy miodem troszke można herbate poslodzic?

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 11:14   #3019
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość

strach sie bac
Wow, niesamowite jak one szybko teraz rosna. Ja w 23 tygodniu mialam 447g, teraz w 27 mysle ze juz pewnie z kilogram. A potem to juz pojdzie lawinowo, mam jednak nadzieje ze tak do am 3.5kg a nie >4 :P

Swoja droga, czy ktoras z was ma tak ze zdecydowanie czyje ze bobas lezy po jakies stronie konkretniej? Ja mysle ze Ania ma glowe nisko ale cialko bardzo z prawej strony brzucha mam, po lewej moge wciskac palce i jest miekko a po prawej gulka. No i 98% kopniakow jest z rpawej strony, bardzo po boku. Mam nadzieje ze nie mam jakies anomalii? W sumie brzuch wyglada symetrycznie...

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
hej
TZ wczoraj stwierdził ,ze jak kobieta ma w ciazy spokoj i w miare komfortowe warunki, to dziecko jest pozniej spokojne miejmy nadzieje ze nasz syn nie zburzy jego teorii
MOj tata jest wielkim oredownikiem tej teorii, jedyne o co mnie teraz pyta to czy mam dobry nastroj i czy sie niczym nie denerwuje. Pewnie cos w tym jest

Odwiozlam dzis auto do warsztatu i teraz siedze i drze ze zaraz zadzwonia i sie dowiem ze do wymiany polowa silnika :P Poki co tlyko tylnie hamulce
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 11:14   #3020
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
my teraz 23stycznia mamy 2 lata odkąd się znamy i jesteśmy razem Aguśkaa rocznicę mamy prawie tak samo Tylko że my 16lipca - 1 rocznica ślubu

Ehh... zaraz idę zaszyć się w kuchni muszę upiec ciasto, zrobić sałatkę z pora potem kotleciki z piersi kurczaka w cieście. Obiad itp. Mamy gości i trzeba się przygotować.
Wczoraj pojechaliśmy do Auchana na zakupy a tam szok kupa ludzi. I teraz co jest grane i okazało się że jest mega wyprzedaż -nigdy w życiu na takie coś. Fakt kupiłam mikser za 30zł ale okropnie robi się zakupy gdy jest tyle ludzi.
Dziś obudziłam się o 2.30 siusiu i do 5 nie umiałam zasnąć
Zmykam do kuchni Miłego dnia
my 15 lipca bedziemy miec 2 rocznice slubu, a 14 lipca 6 rocznice bycia razem

Ale pospalam napisalam Wam posta, ponadrabialam co mialam nadrobic i jakos senna sie znowu zrobilam to ulozylam sie z rogalem na sofie i obudzilam sie chwile temu troche mnie glowa boli, ale ujdzie
3270g, 47 cm
Stary 2012-01-06, 11:21   #3021
koniakonia
Zakorzenienie

Hej , jestem i ja,nawet wyspana , ale jakaś taka się czuję zdepnięta

Dessia u mnie z ta różnicą wieku to wiesz argument wieku mojego przemawiał , a poza tym wnioski z obserwacji otoczenia, że jak już dziewczynom dzieciaczki wyrosły z pieluch to się im odechciewało wracania do tego kieratu i tak odwlekały odwlekają , a czas leci....a u mnie jakby tak leciał, a chcę trzy to bym się nie wyrobiła No a jeszcze różnie to mogło być z tymi staraniami, bo czasem pierwsze rach ciach a z drugim różnie jest, akurat się u mnie udało szybciutko.
A i z praktycznego punktu widzenia też mi to na rękę, dzieci w podobnym wieku można zająć tymi sami rzeczami, na to samo do kina, wspólne zajęcie poza szkolne, do jednego przedszkola i szkoły , podobne kłopoty itd. Wiadomo,że jest też w pewnych względach ciężej, ale ja mam dużą pomoc ze strony TŻ ( mam go w domu o 15.30) i Mamy , więc taka wizja mnie zupełnie nie przeraża i też to ma ogromne znaczenia.
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 11:23   #3022
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
moje dziecię w 25 tc 860g i do tego poprzecznie ułożony chahor gizd pieorński

a w nocy dopadl mnie taki ból żołądka że myślałam że zjade na spaniu renie ssałam ale nic nie dało to poszłam sobie o 4 zrobic herbatę gorącą dopiero po tym przeszło. ale myślałam że będę płakac może synek mi uciskał na żołądek jakoś nie wiem masakra to była

a powiedzcie czy przy cukrzycy miodem troszke można herbate poslodzic?
TEORETYCZNIE.
Miodem lepiej nie słodzić w ogóle, możesz słodzić słodzikiem (1-2 tabletki).
Miód lepiej zjeść w małej ilości na zimno - nieprzetworzony, wówczas zachowuje swoje właściwości. Inaczej może zbyt mocno podnieść cukier.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 11:25   #3023
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość
Wow, niesamowite jak one szybko teraz rosna. Ja w 23 tygodniu mialam 447g, teraz w 27 mysle ze juz pewnie z kilogram. A potem to juz pojdzie lawinowo, mam jednak nadzieje ze tak do am 3.5kg a nie >4 :P

Swoja droga, czy ktoras z was ma tak ze zdecydowanie czyje ze bobas lezy po jakies stronie konkretniej? Ja mysle ze Ania ma glowe nisko ale cialko bardzo z prawej strony brzucha mam, po lewej moge wciskac palce i jest miekko a po prawej gulka. No i 98% kopniakow jest z rpawej strony, bardzo po boku. Mam nadzieje ze nie mam jakies anomalii? W sumie brzuch wyglada symetrycznie...

MOj tata jest wielkim oredownikiem tej teorii, jedyne o co mnie teraz pyta to czy mam dobry nastroj i czy sie niczym nie denerwuje. Pewnie cos w tym jest

Odwiozlam dzis auto do warsztatu i teraz siedze i drze ze zaraz zadzwonia i sie dowiem ze do wymiany polowa silnika :P Poki co tlyko tylnie hamulce
No teraz juz maluszki szybko rosna, podejrzewam ze jak 31.stycznia pojde na wizyte to bedzie ok 2,5 kilo juz wazyc oby

co do brzuszka, to moja corcia od 23 tygodnia juz jest glowka w dol (smiesznie czasami czuje przy mostu jak sobie stopkami rusza takie motylki czuje wtedy hihi) ale wydaje mi sie ze lezy tak raczej po srodku, brzucha mam caly taki twardszy, nigdy palca nie wcisne raczej a po obu stronach czuje jak sie lokciami wypycha natomiast wczesniej chyba ja mialam po prawej stronie ale tak w bok ulozona, bo czulam jej ruchy tylko po lewej stronie brzucha

a z tym spokojnem to cos jest - moja mama pierwsza ciaze miala stresujaca i moj starszy brat darl sie pol roku dzien i noc i nic nie pomagalo do tej pory jest taki nerwowy, szybko sie irytuje. 4 ciaza byl spokojna i bezproblemowa i moj najmlodszy braciszek jako dziecko byl aniolkiem, teraz tez jest uosobieniem spokoju
3270g, 47 cm
Stary 2012-01-06, 11:27   #3024
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
KObitki
USg wczoraj ok
Oliwierek nadal jest Oliwierkiem
CHoć chyba wolę aby był Frankiem
Dziś zrobiłam fotki.. takę mailungen machen zusammen grupen

Jestem zmęczona śpiąca i generalnie padam na twarz
Zostało mi zakomunikowane, że od dziś zaczyna się czas w którym muszę leżeć plackiem do oporu..CO niby robię nadal.. ale wiecie co.. Jka mi wypisują L4 z kodem: może chodzić a lekarz każe mi leżeć plackiem
No nic .. powiedział mi, że nooo super że jest dobrze, ale jak dotrwam do 32 tc to będzie cud kurna (
Frank fajne!
Trzymam kciuki abys jednak wytrzymala troszke dluzej niz do 32

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-06, 11:30   #3025
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość

u mnie na szczęście się z tymi nerwami w ciąży i późniejszym zachowaniem dziecka nie potwierdziło się i dobrze,bo bym miała przesrane z lekka, byłam taka nerwowa ,że szkoda gadać ...
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 11:41   #3026
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość

11 godzin? słabo mi ... liczyłam, że postęp medycyny itp ograniczył całość do 8h max... Nooo, teraz to nie ma głupich, nie pójdę do szpitala bez dostępnego zzo.
Co do dolarganu-zgadzam się! To zło wcielone, jak pyralgina.

A co do termometru - zmieści się taki douszny do maleńkiego dziecięcego uszka?
No 11 godzin i akcja niemrawa ale jednak byla! W szwecji mana nastawienie na naturalne porody na maxa, fakt ze byl gaz, akupunktura ,zzo i nie wiem co tam jeszcze do wyboru aby bol zlagodzic, ale generalnie cesarki robia juz naprawde z musu, nie wiem sama czy to dobrze czy zle
Wlasnie ciekawe jak to jest z tym dolarganem w niemczech, anglii, irlandii, hiszpanii -dziewczyny, ktore tam mieszkaja, dowiedzcie sie.
Ja wiem ze w szwecji 6,5 lat temu jak ja rodzilamadasia to juz byl zakazany i wyczytalam ze jest zakazany w wielu
krajach UE, ale nie bylo napisane dokladnie w jakich
Termometr, tak! miecil sie!
Jak ja kupowalam 7 lat temu wlasciwie to nei bylo tych takich bezdotykowych chyba, mialam wybor - do pupci, pod paszke lub do uszka, a do pupci jakos wolalam uniknac jesli moglam

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-06, 11:52   #3027
ivonka7
Rozeznanie

Ja bez nadrabiania tylko klikam że po wczorajszym USG nic się nie pogorszyło. Szyjka nadal 3.2 cm. więc to cieszy. Na forum zaglądnę pewnie wieczorkiem bo przyjeżdża w odwiedziny szwagierka z mężem więc mam nadzieje fajnie spędzimy ten czas. Odezwę się wieczorkiem a wam życzę miłego dnia!
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 12:05   #3028
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
No 11 godzin i akcja niemrawa ale jednak byla! W szwecji mana nastawienie na naturalne porody na maxa, fakt ze byl gaz, akupunktura ,zzo i nie wiem co tam jeszcze do wyboru aby bol zlagodzic, ale generalnie cesarki robia juz naprawde z musu, nie wiem sama czy to dobrze czy zle
Wlasnie ciekawe jak to jest z tym dolarganem w niemczech, anglii, irlandii, hiszpanii -dziewczyny, ktore tam mieszkaja, dowiedzcie sie.
Ja wiem ze w szwecji 6,5 lat temu jak ja rodzilamadasia to juz byl zakazany i wyczytalam ze jest zakazany w wielu
krajach UE, ale nie bylo napisane dokladnie w jakich
Termometr, tak! miecil sie!
Jak ja kupowalam 7 lat temu wlasciwie to nei bylo tych takich bezdotykowych chyba, mialam wybor - do pupci, pod paszke lub do uszka, a do pupci jakos wolalam uniknac jesli moglam
To tak samo jak z pyralginą, zdecydowana większość świata zakazała całkowicie - a u nas się ją w tv reklamuje...
Oooo, to jak douszny się zmieści, to szczerze mówiąc, chyba kupię brauna - mam bardzo dobre doświadczenia z tą firmą - prostownica, lokówka mają po 4 i 3 lata, działają (tfutfu) bezawaryjnie i rewelacyjnie, czajnik kiedyś uszkodziłam sama z własnej głupoty (odkamienianie octem...) naprawili bez szemrania, a moim rodzicom wymienili na nowy!

Swoją drogą szczerze polecam ten czajniczek, nie dość, że grzeje do 40-60-80-100 stopni, to ma funkcję podtrzymania temperatury przez pół h. Podejrzewam, że przyda mi się przy małej
Stary 2012-01-06, 12:09   #3029
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Czyzbym byla dzisiaj pierwsza?

strach sie bac

Moj mezus tez nie lubi kwiatow, mimo ze ja moglabym miec kilka doniczek w domu mam dwa doniczkowe w kuchni i dwa bambusy w salonie Obiecal mi, ze bede mogla wiosna kupic sobie kwiatki jakies na balkon

Moj maz mial czasem takie odchyly ze wracajac z pracy kupic mi kwiatki, ale od dluzszego czasu juz tak nie robi za to czesto robi mi inne prezenty i nie mowie tu o gadzetach a o takich malych przyjemnosciach, typu sniadanie do lozka, czy cos w tym stylu z gadzetow to dostaje jedzenie - oczywiscie te z ktore ciagle chce rezygnowac czyli slodkosci

dobrze ze z dzidzia wszystko w porzadku
no ja już się boję

a co do kwiatków balkonowych - och też miałam z tym przejścia, nie chciał żadnych, ale stopniowo mi się udało, najpierw 2 doniczki surfinii a potem taki wielki wazon z krwistoczerwonymi pelargoniami, które kwitły od maja do października, a TŻ jaki dumny z nich był, że wszyscy sąsiedzi "spapugowali", ale że my mieliśmy pierwsi i że kwitną cały czas
więc teraz już zestaw będzie stały a do tego dojdą nowe doniczki albo rododendron do ogródka

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 12:16   #3030
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Ja bez nadrabiania tylko klikam że po wczorajszym USG nic się nie pogorszyło. Szyjka nadal 3.2 cm. więc to cieszy. Na forum zaglądnę pewnie wieczorkiem bo przyjeżdża w odwiedziny szwagierka z mężem więc mam nadzieje fajnie spędzimy ten czas. Odezwę się wieczorkiem a wam życzę miłego dnia!
super wiesci
3270g, 47 cm
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości