![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jakie są perspektywy po kierunku Logistyka?
dokładnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Jaki kierunek na magisterke był by odpowiedni dla logistyki(pomijając logistyke)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
zleży co chcesz robić w przyszłości
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
Ci, co na studiach już w logistyce pracowali, pracują do dziś. Czy awansowali po studiach, tego nie wiem, ale pracuja, bo spotykam. Ci, którzy dopiero po studiach szukali pracy w logistyce, szukaja do dziś. A raczej wrócili do swoich poprzednich zawodów, bo coś robić trzeba.
Nie pocieszę Cię. Ja nie pracowałam w logistyce przed, ani w trakcie studiów. Dopiero potem próbowałam coś znaleźć. Zero, koma zero. Ukończenie studiów na b.db. Lektorat z angl: b.db poziom zaawansowany. 2 certyfikaty: niemiecki, francuski. Nigdy nie znalazłam pracy w logistyce, nawet takiej, by sie byle zaczepić. Moi inni znajomi ze studiów: jak pisałam wyżej, kto nie pracował , to i nie pracuje w tej branży. Całkowicie i z kretesem przereklamowane są rewelacje, jak to logistyk sie zawsze zawsze gdzieś zaczepi. Acha, jestem inżynierem. Czyli, do tego mnóstwo matematyki, informatyki. Wielkie miasto. Bym sama rzekła: ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Po prostu Ci się nie fuksło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Twoi znajomi nie znaleźli pracy w logistyce bo nie mieli doświadczenia a obecnie wszędzie jest wymagane.Ci którzy mieli jakieś staże itp.dostali się do swoich branż.Z tego co zrozumiałam Ty jesteś inżynierem logistyki a lepiej zrobić licencjat bo na inżynierskich uczą dużo zbędnych rzeczy.Pracodawcy chcą po licencjacie.Na stanowiska logistyczne są duże wymagania.Często znajomość SAP potwierdzona papierem,Excel na poziomie zaawansowanym.Z resztą obecnie po każdych studiach "na świeżo"nie dostaniesz pracy na dobrym stanowisku.Twoi znajomi ponoć pracują w logistyce ale co masz na myśli?magazyniera czy pseudo specjalisty ds logistyki który zajmuje się pierdołami i żadne studia nie są wymagane bo raczej nie pracują jako planiści czy logistycy(prawdziwi logistycy)w poważnych firmach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Mój kolega pracuje na stanowisku Logistyka w dużej i znanej firmie produkcyjnej i żeby dostać to stanowisko musiał mieć ukończone studia o profilu logistycznym,doświadczeni e min.2 lata,znajomość SAP potwierdzona certyfikatem,znajomość j.ang na poziomie zaawansowanym(też certyfikat),Excel poziom zaawansowany(certyfikat) i dodatkowo był szczególowo przepytany z wszelkich możliwych procesów logistycznych tak więc praca jest ale trzeba być logistykiem z powołania i dodatkowo się dokształcać a nie po prostu ukończyć dany kierunek a potem opowiadać że pracy niema
---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Jestem maturzystką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Wtajemniczenie
|
a jak Twój kolega zdobył te 2 lata doświadczenia po studiach? każdy jakoś musi zacząć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Przyczajenie
|
To co napisał/a "froggy4" na temat wymagań na "prawdziwe" stanowiska logistyczne jest rzeczywiście prawdą.Ja jestem na drugim roku logistyki i jakiś czas temu wysłałałam aplikacje na stanowisko "asystenta logistyki"w większej firmie.Wymagania w ogłoszeniunie były bardzo ogólnie sprecyzowane dlatego się zgłosiłam.Zostałam zaproszona na rozmowe gdzie zostałam "przemaglowana".Na początek kobieta która prowadziła ze mną rozmowe dała mi zestaw dokumentów logistycznych itp. których ja na oczy nie widziałam i oczekiwała że je bezbłednie wypełnie podając mi kartke z przykładowymi danymi.Następnie posadziła przed komputerem i dała zadania z tworzenia formuł obliczenowych w Excelu na poziomie zaawansowanym.Następnie oczekiwała znajomości angielskiego na poziomie zaawansowanym(nawet pytała o książki z jakich się uczyłam).Pytała również o zagadnienia z rachunkowości,prawa transportowego oraz zagadnień czysto logistycznych
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Froggy4 - SAP, Excel itd? A jak sądzisz na czym polega podstawowa różnica, pomiędzy licencjatem, a inżynierem? I nie chodzi mi tu o poziom, lecz o rodzaj wykształcenia. Śmiem z marszu twierdzic, ze inzynier jest o wiele bardziej przygotowany do obsługi SAP, czy nawet tworzenia własnych mini aplikacji na konkretną potrzebę, aniżeli licencjat. Licencjat ma ogólnie bardziej teotetyczne podwaliny, niż praktyczne. A co do SAP, to nie wiem, który moduł masz na mysli, co kolega tak świetnie potrafi. Ale dobra znajomość tylko jednego wymaga codziennej praktyki (a nie tylko nauki na studiach, kursach), którą zdobywa się pracując na SAP-ie tak czy siak. To akurat jest system z tak rozległymi możliwościami, że ani praktyka bez teorii nie przejdzie, ani teoria bez praktyki. A tylko część firm stosuje ten system, bo jest baaaardzo drogi. Wyłącznie największe korporacje. Bo to musi zaistnieć ekonomiczne uzasadnienie takiej poważnej inwestycji. Jest mnóstwo mniejszych firm, zajmujacych sie logistyką, lub posiadających taki dział, które SAP-a na oczy nie widziały, stosują inne. Wiec gdzie zdobyc te praktykę z takiego SAP-a ? A co, jesli potencjalny pracodawca oczekuje znajomości innego systemu, bo taki stosuje? Znów potrzeba praktyki z tym "innym". Własnie problem jest w tym pierwszym załapaniu sie PO studiach, kiedy przygotowanie może być świetne, ale praktyki brak. To w tej branzy potrafi byc bariera nie do pokonania, co widzę również u moich znajomych ze studiów. Czyli wracamy do punktu wyjścia, o którym napisała zollla. Sadzę nawet, że praktyka jest cenniejsza, teorię zawsze można uzupełnić. Na dzisiejszym rynku pracy i nauki nieporównywalnie łatwiej jest uzupełnić teorię, niż praktykę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
Tam gdzie pracuję robią szkolenia z SAP(z określonego modułu) a ja dodatkowo na licencjacie będę mieć zajęcia z SAP więc to też zależy od Uczelni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Przyczajenie
|
a Excela na poziomie zaawansowanym uczą na kursach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
Śmiem z marszu twierdzić że nie ważne czy inżynier czy licencjat czy osoba po szkole policealnej czy z technikum transportowego, jak pójdzie do prawdziwej pracy to i tak mu gęba opadnie bo to najczęściej nie bardzo ma się do tego co jest w szkole.
No chyba że ktoś (bardzo naiwnie ![]() Staże, staże, staże, praktyki, wolontariaty, praca jako asystent... Prawdę mówiąc na umowie możesz mieć jedno a w praktyce robić co innego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
na przekór do celu
|
taa, jesteś, chyba że na to konto wejdą twoi "znajomi" na fil. hiszp. , informatyce lub elektrotechnice
![]() swoją drogą, skoro masz kolegę na logistyce (on też korzysta z tego konta? ![]()
![]() |
![]() |
#109 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Owszem na stanowisko logistyczne powinno się znać np to tworzenie formuł obliczeniowych, solvera itd, to się wszystko nauczysz jeszcze. Natomiast to teoria. A w praktyce możesz mówić o wielkim szczęściu, jeśli dostaniesz robotę, gdzie będziesz tę wiedzę faktycznie stosować. Bo najpierw cie przemaglują jw, a potem posadzą do bezdurnego liczenia słupków czy fakturowania, a jak się bedziesz szarogęsić, ze umiesz i chcesz więcej, to sie zaraz twój zwierzchnik zjeży, że stanowisz dla niego zagrożenie i znajdzie metodę, by się ciebie pozbyć i bardziej bezwolnego niewolnika "nabyć". Bo po co masz się pokazywać, wykazywać moze lepiej niz twój zwierzchnik, a potem ciebie awansują, a nie jego lub go w ogóle zredukują? No, chyba, że zawsze twoje zasługi, osiągniecia będą szły na konto zwierzchnika za twoją cichą zgodą. Mnie to już nie jeden osiąg zwierzchnictwo po prostu ukradło lub usiłowało ukraść. No, niby zawsze jest możliwość biegania po sądach przez kilka lat, jak ktoś lubi takie "sporty" i ma na to czas. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
Dot.: Studia Logistyczne
Możecie polecić jakieś interesujące, wartościowe książki o logistyce?
Może podręczniki ze studiów albo książki, które był dla Was szczególnie przydatne? ![]() Chodzi mi o coś dla osoby, która dopiero zaczyna się interesować logistyką. Chciałabym kiedyś pracować w tej branży. Na razie nie mam możliwości kształcić się w dziedzinie logistyki, więc muszę liczyć na siebie i fachową literaturę. Proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej
![]() Tak jak w temacie. Jest ktoś zorientowany i podpowie mi co lepiej wybrać? ![]()
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Dot.: Logistyka. Inżynier czy licencjat?
Myślę, że na politechnice będzie więcej ścisłych przedmiotów. Musisz porównać sobie plany zajęć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Na polibudzie na pewno będzie bardziej "ścisło" niż na uczelni ekonomicznej, do tego dochodzą różne przedmioty kierunkowe, które zazwyczaj zajmują więcej niż połowę programu (np. na UE w Poznaniu logistyka jest na Wydziale Zarządzania, gdzie połowa to ględzenie o teoriach zarządzania, na każdym roku powtarzają się te treści, jedynie w nazwie przedmiotu jest coś innego). Nie wiem, jak dokładnie jest na polibudzie, ale mając możliwość wyboru, wzięłabym politechnikę. Jakoś tak obecnie pracodawcy inaczej na inżynierów patrzą niż na zwykłych szarych ludków z tytułem licencjata.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Rozeznanie
|
jakbym miała wybierać, bym wybrała studia inżynierskie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie myślałam o UE w Poznaniu albo o WSB gdzie studia są inżynierskie.
![]()
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Generalnie lepiej inżynier - ale zastanów się czy dajesz radę z takimi przedmiotami jak matematyka, fizyka itd. Ale licencjat też jest ok według mnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
szczerze, to juz lepiej lic. na UE, o WSB nie krążą zbyt dobre opinie, bo szczerze mówiąc nie ma tam zbyt trudnego poziomu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:48.