Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 2011 cz.7 - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-09, 13:24   #4951
goldika
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość

dobrze, ze nie wytatuowalas jednak bo tak głupio z nie tą datą mieĆ tatuaż
a bransoletka super pomysł

ja po wizycie położnej środ. i idę spac, bo mnie wymęczyła znowu, młody tez lula

ale ze mnie jełop

u nas kupska nie było kilka dni ale już nie raz tak było. Teraz dostaje głownie mleko z piersi to pewnie dlatego.
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 13:31   #4952
princessskaa
Wtajemniczenie

Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201

Hejka

ZmysłKobiety ja też mam nadal kreche...a zaraz minie 8tyg od porodu. Koleżance znikała pół roku eh więc musimy być cierpliwe..

Aniolina moja córa w nocy budzi się raz i zmieniam jej wtedy pieluszkę przed karmieniem (a śpi 6-7h).

Goldi fajna branzoletka - a ile taka przyjemność kosztuje? Bo się napaliłam I to przez neta zamawiałaś?

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

My dzisiaj do pediatry idziemy, bo mała trzy razy zieloną kupkę zrobiła.. a w necie różnie piszą na ten temat. Potem alergolog, bo mleczko się kończy i ginek. Popołudnie całe po lekarzach będziemy biegać
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 13:34   #4953
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mol_aa Pokaż wiadomość
Elf a masz pewnosc ze to skaza?? odstaw nabiał na kilka dni i potem probuj jogurt naturalny, kefir, ser zółty a dopiero na koncu mleko i zobaczysz jak dzidziol bedzie sie zachowywac
nie wiem na pewno, pediatra kazała obserwować ale na razie wsio by się zgadzało, od dzisiaj nie jem nabiału a potem sprowokuję

karmienie liczycie od końca czy początku ostatnie go?

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
rozmawiałam dzisiaj z położną i polecila mi udać sie z Mikołajem do laryngologa bo być może mały ma zawalone zatoki i stąd ten katar. Bo ma prawie 9 tygodni z czego prawie 4 zakatarzony jest i musze z nim do innego pediatry iść bo tamten to jak sie okazało każde dziecko co przyjdzie z katarem to ma oskrzela i antybiotyk i tym sposobem Mikuś już drugi raz brał antybiotyk tym razem średnio pomogło co prawda kaszel pzreszedł ale katar został
a ten katarek to koziołki gęste czy cieknie non stop z noska?

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Hejka

ZmysłKobiety ja też mam nadal kreche...a zaraz minie 8tyg od porodu. Koleżance znikała pół roku eh więc musimy być cierpliwe..

Aniolina moja córa w nocy budzi się raz i zmieniam jej wtedy pieluszkę przed karmieniem (a śpi 6-7h).

Goldi fajna branzoletka - a ile taka przyjemność kosztuje? Bo się napaliłam I to przez neta zamawiałaś?
RAZ?????????? kobieto jak Ty to robisz???

W ogóle ostatnio Was czytam i dołka mam - macie plany, dzieciaki wyregulowane a mój robi co chce i jak chce, kompletnie nie umiem sobie z nim poradzić jestem beznadziejną matką
Moja wina, bo od początku powinnam nie pozwalać usypiać na cycku, nie karmić na żądanie bo wychodzić tych karmień kilkanaście, masę błędów popełniłam z tego co czytam

GOLDIKA lepiej 1 kupa na parę dni niż sraczki parę razy dziennie jak u nas
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 13:37   #4954
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

ja tez myslalam o bransoletce,jak urodzilam oliwie dostalam od tz lancuszek z pierwszymi literami naszych imion MDO ale niestety gdzies go zgubilam

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

poszlam wczoraj planem wybudzania malej,nawet troche wyszlo bo w miare poszla spac,zobaczymy jak dzisiaj
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 13:41   #4955
goldika
Zakorzenienie

Princessko sama sobie projektujesz bransoletke, ja za moja zaplacilam 100zl. Jest pozłacana, sa jeszcze srebrne medaliki. Tutaj masz linka: http://new.lilou.pl/pl/stworz_swoje_lilou zamawiałam w sklepie internetowym, ponoć jakość wykonania lepsza jest niż w sklepie stacjonarnym.
za wszystkich dzisiejszych lekarzy ktorych odwiedzacie

Elfie zgadzam sie, wole mniej kup niz wiecej

Darusia to teraz DMOA by Ci się wisiorek przydal
Stary 2012-01-09, 13:44   #4956
princessskaa
Wtajemniczenie

Elf moja córa sama sobie wydłużyła sen, też jestem zdziwona, że już nie wsatje co 3h. Ale to już coraz większy bobo - 12go będzie kończyć 2m-ce Tylko, że nasza chodzi spać tak o 21-22, a czytałam, że niektóre maluszki już o 19 idą w kimke heh

Teraz mała zjadła 120ml mleczka i drzemie. Więc ja idę obiadek szykować
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 13:45   #4957
goldika
Zakorzenienie

Elfie pociesze Cie - ja nie mam zadnego planu karmie na żądanie ale wychodzi ich ok 2 w nocy + 6w ciagu dnia.
Ciesze sie tylko, ze u nas karmienie to kwestia 5minut.
Stary 2012-01-09, 13:49   #4958
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
Elfie pociesze Cie - ja nie mam zadnego planu karmie na żądanie ale wychodzi ich ok 2 w nocy + 6w ciagu dnia.
Ciesze sie tylko, ze u nas karmienie to kwestia 5minut.
No to rewelacja, u nas znacznie więcej.
Do tego nawet pieluchy nie zmieniam zawsze przed czy zawsze po, zależy czy bardzo się drze i od wielu innych czynników.
Ze spacerem też różnie, przy szykowaniu potrafi dać czadu jak kolkowe dziecko i wtedy kapituluję więc czasem idę w ciągu dnia, czasem TŻ ok. 16tej, co jest już za późno...
i taki to mój plan
Stary 2012-01-09, 14:16   #4959
basiula19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość

gęste. Ostatnio jak miał katar to takie podżółkłe były a teraz takie bieluśkie gęste gile. Normalnie już chyba wiadro wyciągnełam z tego malutkiego noska

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 14:19   #4960
elf27
Zadomowienie

Cytat:
gęste. Ostatnio jak miał katar to takie podżółkłe były a teraz takie bieluśkie gęste gile. Normalnie już chyba wiadro wyciągnełam z tego malutkiego noska
my też codzinenie 1 taki wyciągamy, ale oskrzela ma czyste więc tylko frida, disnemar i maść majerankowa
Stary 2012-01-09, 14:30   #4961
basiula19
Zadomowienie

my już 14 dni sciągamy coraz żadziej w ciągu dnia ale jednak dalej

Stary 2012-01-09, 14:31   #4962
owieczka86
Zadomowienie

Witam
Ale mnie dawno nie było, nawet nie próbuję nadrobić tego co napisałyście bo napewno nie dam rady

u nas wszystko dobrze Filipek coraz lepiej śpi w nocy w dzień muszę go pobujać w wózku żeby usnął bo wcale nei chce spać lub nie może się utulić Rośnie Uśmiecha się gaworzy
Idę do klubu obejrzeć zdjecia Waszych maluszków
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 14:40   #4963
elf27
Zadomowienie

Cytat:
my już 14 dni sciągamy coraz żadziej w ciągu dnia ale jednak dalej
więcej niż raz dziennie? bo jeśli nie to może nie katar tylko koziołki zalegają z nocy np. czy suchego powietrza, czasem tak się nazbiera :S
Stary 2012-01-09, 14:51   #4964
basiula19
Zadomowienie

tak jakieś 4-5 dziennie

Stary 2012-01-09, 14:54   #4965
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość

[/COLOR]Pochwale sie, ze zamowilam sobie bransoletke z medalikiem z wygrawerowanym imieniem synka i data jego urodzenia
bardzo chcialam wytatuowac sobie na nadgarstku:
"Aleksander
20.11.2010r."
ale boje sie problemow z przyjeciem do pracy w mundurowce:/ bransoletka jest mini substytutem
hehe,juz Ci ktoras z dziewczyn napisala,ze sie z data kopsnelas .Fajnie mu sie trwafilo : 20.11.2011,latwe do zapamietania

Cytat:
nie wiem na pewno, pediatra kazała obserwować ale na razie wsio by się zgadzało, od dzisiaj nie jem nabiału a potem sprowokuję

karmienie liczycie od końca czy początku ostatnie go?

RAZ?????????? kobieto jak Ty to robisz???
Moja nie budzi sie w nocy wcale ,spi ciurkiem 7-8h

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
ja tez myslalam o bransoletce,jak urodzilam oliwie dostalam od tz lancuszek z pierwszymi literami naszych imion MDO ale niestety gdzies go zgubilam [COLOR="Silver"]
Ja mam bransoletke,do ktorej sie dokupuje sie zawieszki.I mam pierwsze litery naszych imion,tylko malej jeszcze nie,bo nie maja

Aha,ja karmie z jednej piersi i malej starcza.Czasem wieczorem mleka jest mniej i dopija chwilke z drugiej.
Pieluszke zmieniam przed kazdym karmieniem.I siurkow jest zawsze sporo

Edytowane przez OlusiaS
Czas edycji: 2012-01-09 o 14:59
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 14:55   #4966
ela3010
Zadomowienie

Basiula współczuję

Owieczko gdzie ty się podziewałaś, niedobra Ty.

Moje dziecko po spacerku nadal lula, obudzę go.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 15:05   #4967
glamourous
Zakorzenienie

dziewczynki na zakonczenie starego watku moja ulubiona historyjka z zycia- poszlismy z tym nasym wozkiem tramwajem na spacer, ja weszlam do miesnego,maz czekal na zewnatrz - doczepil sie facet pijany w 4 litery i pyta- czy to dziewczynka czy chlopiec. no chlopiec
- a jaki on grzeczny sliczny a jak ladnie spi, niech mu Bozia blogoslawi itd
na to ja mowie - ich jest dwoch - a biedny facet w glebokim szoku po mnie powtorzyl- TO ICH JEST DWOCH????
chyba biedaczyna myslal ze jest tak pijany ze mu sie w oczach dwoi tylko sie nie chcial przyznac
Stary 2012-01-09, 15:10   #4968
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
dziewczynki na zakonczenie starego watku moja ulubiona historyjka z zycia- poszlismy z tym nasym wozkiem tramwajem na spacer, ja weszlam do miesnego,maz czekal na zewnatrz - doczepil sie facet pijany w 4 litery i pyta- czy to dziewczynka czy chlopiec. no chlopiec
- a jaki on grzeczny sliczny a jak ladnie spi, niech mu Bozia blogoslawi itd
na to ja mowie - ich jest dwoch - a biedny facet w glebokim szoku po mnie powtorzyl- TO ICH JEST DWOCH????
chyba biedaczyna myslal ze jest tak pijany ze mu sie w oczach dwoi tylko sie nie chcial przyznac
: hahaha:
Chyba bym sie posikala ze smiechu,jakbym tam byla
My bylismy w zeszlym tygodniu w Ikei,podeszla do mnie od tylu kobieta,poglaskala po plecach i mowi "God bless you".Usmiechnelismy sie do niej z TZ'tem,jak poszla zaczelam sie smiac,a ten do mnie "co ona tam mamrotala?" .Nie zrozumial,co mowila (tzn. wie,co to znaczy,ale nie wiedzial,co ona mowi)
Stary 2012-01-09, 15:11   #4969
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

elf organizm potrzebuje do 12 tygodni aby calkowicie oczyscic bialko krowie z systemu wiec wytrzymaj dluzej niz kilka dni. ja juz od tyg jestem bez nabialu

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 15:12   #4970
OlusiaS
Wtajemniczenie

A wlasnie,co z nowym watkiem??Kto chetny??Bo zaraz ten zostanie zamkniety i mozemy sie nie odnalezc
Stary 2012-01-09, 15:12   #4971
mszpilka
Rozeznanie

GG do mszpilka

Cytat:
Napisane przez zmyslkobiety Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi prosze jak to jest z tą kreską na brzucholu co sie w ciąży zrobiła, to znika? Jeżeli tak to po jakim czasie? Bo ja mam ciągle taką piękną długaśną, ciemną od spojenia łonowego prawiez aż po biust;/ Ma tak ktoś?
ja jeszcze mam a już 8 tygodni mineło

Cytat:
W ogóle ostatnio Was czytam i dołka mam - macie plany, dzieciaki wyregulowane a mój robi co chce i jak chce, kompletnie nie umiem sobie z nim poradzić jestem beznadziejną matką
Moja wina, bo od początku powinnam nie pozwalać usypiać na cycku, nie karmić na żądanie bo wychodzić tych karmień kilkanaście, masę błędów popełniłam z tego co czytam
Elf jesteś cudowną matka dla swojego dziecka!!

Cytat:
Napisane przez ela3010 Pokaż wiadomość
Moje dziecko po spacerku nadal lula, obudzę go.
ja też idę budzić

My w trakcie spaceru zaliczylismy szczepienie, tylko WZW bo tak sie darła ze nie dali jej drugiej szczepionki, chciałam 5w1. Ale wydaje mi sie ze nie chcieli tez czekać bo za mną były jeszcze 2 dzieciaczki i uspokajnie po drugim kłuciu by trwało i kolejka by się wydłużyła
A Helenka sie uspokoiła zaraz i zasneła i spi jeszcze na balkonie

Glam - świetne, gość nie źle musiał być zawiany
mszpilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 15:21   #4972
ania21_21
Zadomowienie

Witam

Nie było mnie dwa (a może 3) dni Lilka daje mi dalej w kość jak czytam o waszych aniołkach to mnie zazdrość bierze moja to istny diabełek śpi fakt całą noc ale budzi się co 1,5-2 godz na jedzenie i wstaję nieprzytomna jakbym wcale nie spała. Kiedy marna zacznie spać normalnie w dzień jest jeszcze gorzej nie ma skoku a potrafi co godzinę wołać i tylko poje 4-5 min a nie potrafię przedłużyć tego o spaniu nie wspomnę

No właśnie co z odchowalnią ja mogę założyć ale ostrzegam że za 3 tyg wyjeżdżam do Polski na miesiąc i nie za bardzo będę miała czas ale jakoś chyba bym dała radę

Edytowane przez ania21_21
Czas edycji: 2012-01-09 o 15:23
ania21_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 16:44   #4973
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

aniu a gdzie w uk jestes?

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 16:45   #4974
Bahamadia_25
Zakorzenienie

W NETTO Pomaranczowe Pampersy sa po 34 zl rozne rozmiary!
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 16:56   #4975
mol_aa
Zadomowienie

dziewczyny karmiace piersia czy jecie ser typu feta lub mozzarela???

---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Ania zakladaj nowy watek

elf ja tez sie tak czulam, teraz jest lepiej. nie mamy planu dnia, jedyne co robimy o stałych porach to werandowanie/spacer - zawsze miedzy 11 a 12 i kapiel miedzy 19,30 a 20. Z karmieniami jest roznie, czasami je co godzine, a czasami co 3h
mol_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 17:14   #4976
ania21_21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wiolqn Pokaż wiadomość
aniu a gdzie w uk jestes?
w Bedford to jest około (chyba) 100 km od Londynu. Właśnie jadę do Londynu w środę po paszport Lilki

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ----------

Cytat:
Napisane przez mol_aa Pokaż wiadomość
dziewczyny karmiace piersia czy jecie ser typu feta lub mozzarela???

---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Ania zakladaj nowy watek

elf ja tez sie tak czulam, teraz jest lepiej. nie mamy planu dnia, jedyne co robimy o stałych porach to werandowanie/spacer - zawsze miedzy 11 a 12 i kapiel miedzy 19,30 a 20. Z karmieniami jest roznie, czasami je co godzine, a czasami co 3h
no to mykam na odchowalnię
Stary 2012-01-09, 17:30   #4977
Bahamadia_25
Zakorzenienie

[QUOTE=mol_aa;31510894]dziewczyny karmiace piersia czy jecie ser typu feta lub mozzarela???

Ja jem, a dzisiaj na śniadanie zjadłam między innymi kanapkę z pleśniowym i jest git

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ----------

Cytat:
Napisane przez ania21_21 Pokaż wiadomość
w Bedford to jest około (chyba) 100 km od Londynu. Właśnie jadę do Londynu w środę po paszport Lilki

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ----------

no to mykam na odchowalnię

to poprosimy jakiś link do aktywacji

U mnie dzisiaj chodzi ksiądz po kolędzie ....
mam nadzieję, że do 19 sięwyrobi i nie przyjdzie mędzy karmieniem, a kąpaniem
Stary 2012-01-09, 17:31   #4978
ania21_21
Zadomowienie

O to link na odchowalnię https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post31511757

tylko mi dobić ten wątek
Stary 2012-01-09, 17:39   #4979
Seona
Zakorzenienie

Bahamadia, czy Netto to to samo co Makro? Dobre dla mnie są te pomarańczowe.

Gdzie są jakieś promocje pampersów, obojętnie jakich i husteczek Huggies??

Ela, gratulacje przespanej nocki!!

Goldika, ale super, że te herbatki są na allegro!!! I tańsze, bo ja kupuję prawie za 8 zł.

Moja gadzina, ta młodsza, z cyca prawie nic nie zjadła i odciągnęłam 110 ml No leń śmierdzący normalnie

Aniu, zakładaj wątek na odchowalni i mykamy Gasimy światło, zgłaszaj do moda o zamknięcie i idziemy Nie ma co aktualizować już, tylko skopiujesz sobie listy i tyle możesz wyjeżdżać spokojnie

Bahmadia, Molaa, moja nie toleruje ciast takich z cukierni raz w Sylwtestra gryza zjadłam od męża i następnego dnia wogóle piersi nie mogła złapać i o d razu kolka, a ostatnio w sobotę byłam z córką starszą na balu karnawałowym u męża w pracy i też skosztowałam i powtórka z rozrywki. Aż się boje cokolwiek próbować poz a kurakiem i marchewką

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

Aniu ciągle zapominam napisać, że Twoja Lili z tego avatara wygląda jak bliźniaczka mojej Lili

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 18:01   #4980
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Bahamadia, czy Netto to to samo co Makro? Dobre dla mnie są te pomarańczowe.

Gdzie są jakieś promocje pampersów, obojętnie jakich i husteczek Huggies??

Ela, gratulacje przespanej nocki!!

Goldika, ale super, że te herbatki są na allegro!!! I tańsze, bo ja kupuję prawie za 8 zł.

Moja gadzina, ta młodsza, z cyca prawie nic nie zjadła i odciągnęłam 110 ml No leń śmierdzący normalnie

Aniu, zakładaj wątek na odchowalni i mykamy Gasimy światło, zgłaszaj do moda o zamknięcie i idziemy Nie ma co aktualizować już, tylko skopiujesz sobie listy i tyle możesz wyjeżdżać spokojnie

Bahmadia, Molaa, moja nie toleruje ciast takich z cukierni raz w Sylwtestra gryza zjadłam od męża i następnego dnia wogóle piersi nie mogła złapać i o d razu kolka, a ostatnio w sobotę byłam z córką starszą na balu karnawałowym u męża w pracy i też skosztowałam i powtórka z rozrywki. Aż się boje cokolwiek próbować poz a kurakiem i marchewką

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

Aniu ciągle zapominam napisać, że Twoja Lili z tego avatara wygląda jak bliźniaczka mojej Lili

Nie Seonko, Netto jest odrębną siecią co Makro.

Kurcze może faktycznie od jedzenia tak się zachowuje. Z tym, że jem wszystko więc ciężko mi wychwycić co akurat mogło mu niepodpasować
Póki co zwalam na zmęczenie, może minie

Też kupiłam sobię taką branzoletkę, z tym, że czerwony sznureczek z koniczynką, niby na szczęście
ale jak w tyg będe w mieście podjadę do jubilera i wygraweruję sobie inicjały Miśka z serduszkiem + data ur. Bo już dawno miałam to zrobić, ale siedzę na wsi a tu jubilera brak ;p

Goldi
Skoro się starasz do mundurówki, to jeśli masz tatuaż od razu Cię dyskwalifikują. Traktują to jako samookaleczenie, a co za tym idzie na starcie traktują Cię jako psychiczną

Co do kreski ja jestem 2.5 miesiąca od porodu i nadal ją mam. Czujęsię jak brudna

A i dzisiaj Michaś wstał po spacerze o 15 ale tylko na jedzenie i dalej się kimn - wstał o 17 od 12, oby dzisiaj w nocy plan nie dał w łeb i dalej trzymał wstawanie 2.30 i 5.30

Edytowane przez Bahamadia_25
Czas edycji: 2012-01-09 o 18:02
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości