Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy! - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-10, 10:46   #3901
karolca
Zakorzenienie

Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
cierpię na totalną bezsenność nie chcę nic mówić, ale ja dopiero będę kładła się spać...normalnie zasnąć nie mogę, a jak zasnę to śpię po ok 4-5h
Widzę, że nie tylko ja miałam "ciężką" noc.
zasnęłam około 3, kładąc się spać w okolicy 23-północy.
Obejrzałam coś w tv, poczytałam, pojadłam... a to za ciepło, to niewygodnie, to za chłodno, to mąż źle rękę trzyma, to chucha w twarz, to włosy przeszkadzają...
Mąż do pracy wstawał po 4, wstałam razem z nim, znowu zjadłam. Jakos zasnęłam na 1,5 godziny. Potem znowu się męczyłam... ale do 9 dałam radę.
Wstałam, zjadłam śniadanie... któe od razu wylądowało w kibelku
Zasnęłam za pół godziny... Jakiś koszmar.
Do tego zrobiło się lekko biało na dworze a teraz robi się chlapa.

Cytat:
Napisane przez MoniqW Pokaż wiadomość
No fakt po domu to tez leginsy, kupiłam jedne ciazowe na all ale kiepskiej sa jakosci, wygodne z pasem ale po praniu troche jak szmatka więc tez chodze w swoich starych. Ale do pracy to jednak w jeansach, zdziwili by się jak bym do biura w dresach przyszła
Również pracuję w biurze (ale jestem z L4), ale nie jest wymagany u nas "elegancki" ubiór, więc spokojnie mogłabym być w spodniach od dresu

Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość
Wczoraj mój mąż pierwszy raz poczuł jak Mały miał czkawkę A później siadł do swojej aplikacji w telefonie, która odlicza tygodnie i pisze tam na jakim etapie jest rozwój Maluszka itp. i pyta się mnie: "kochanie, leci Ci już jedzonko z piersi? Bo według mojego telefonu już powinno"

Mam do Was pytanko. Czy u Was jest taka tradycja, że synkowi daje się drugie imię po tatusiu? Słyszałyście o tym?
Nie słyszałam o tym, aby chłopak miał na drugie imię po ojcu, ale znam takich, co tak robią. Nie podoba mi się takie coś, bo akurat "tradycję" taką mają nawiedzeni rodzice szwagra

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 10:47   #3902
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Cytat:
Napisane przez aalegna Pokaż wiadomość
czy wasze dzieciaczki też mają często czkawkę? Mój mały miał wczoraj chyba z 4 razy teraz właśnie znowu czka aż się zastanawiam czy wszystko ok bo troche za często mi się to wydaje
Wydaje mi się, że nie ma co robić paniki... a czkawka to czkawka .. przejdzie :P
Stary 2012-01-10, 11:02   #3903
mag_99
Rozeznanie

moje dzieciątko też ma często czkawkę, aż mi go szkoda czasami - pocieszam się jedynie tym, że jego to tak nie męczy jak dorosłych

dziś też już jedna była

a co do tego jak ją rozpoznać - to są takie delikatne miarowe puknięcia, tak powiedzmy co 20-30 sekund przez 5-7 minut

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:05   #3904
gosica502
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość

Nikt nie pyta o antenę na czole ? foch
tż na mnie patrzy i próbuje mi zabrać włos z czoła , tak trochę wyżej od brwi i tak jakby pośrodku, biały cienki włosek , no i próbuje zabrać, NACIĄGA i sie okazało ,że mi wyrósł taki wlos na czole hihihihihi tylko teraz pytanie czy to grzywka się zapędziła czy brew podskoczyła wyrwałam , zmierzyłam 3, 5 cm , TŻ twierdzi ,że to nadajnik do fb i forum , bo pewnie mam jakiegoś chipa w głowie żeby być na bieżąco
Ja też myślałam że Ci pryszcz jakiś mega wyskoczył No ale tak mi przyszło do głowy że taki ogromny pryszcz to chyba nie jest zjawisko jakie normalnie występuje w przyrodzie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Filipek juz spi
Rozbawia mnie do lez, jak pytam jaka kolysanke Ci zaspiewac?
A on mowi: "O dziweczce"
Czyli Szla dzieweczka do laseczka

Cytat:
Napisane przez 19claudia91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy was po umyciu włosów też tak piecze skóra głowy? Nigdy wcześniej tak nie miałam..
U mnie nic takiego nie występuję, myję tym szamponem którym myłam cały vzas i nie zauważyłam żeby mi się skóra zrobiła jakaś bardziej wrażliwa czy coś

Cytat:

ewelajna a czy te Wasze cukrzyce moga sie unormowac po porodzie?
Co mowia Wam lekarze?
Odnosnie tego zelu, to wlasnie jestem po I dawce, maz mi troche pomogl trzymal lusterko, mam nadzieje, ze pomoze, a jak nie to na pewno gin wymysli na wizycie cos innego
Moja pani doktor twierdzi że to przechodzi najczęściej, sporadyczne są przypadki kiedy nie chce się cukrzyca uregulowac, no ale tak jak chyba ewelajna napisała, może wrócic przy kolejnej ciąży no i jest ryzyko większe cukrzycy typu 2 właśnie :/
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:05   #3905
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Rybka, to ten mebelek, w sumie nawet nie komoda Dostépne w kolorze bialym lub naturalnego drewna. Wyglada na solidne(ogladalismy na zywo) i ma sporo miejsca na wszyskie potrzebne rzeczy.

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70153805/

Staniki zakupiam w factory w autlecie, duze przeceny. Mierzylam chyba z godzine tone stanikow, szlafrowko i koszul. W 1 staniku juz chodze, i jest super wygodny i swietnie biust podtrzymuje, wiec w sumie nawet jak mi cycuchy urosna, a tak sie stanie na pewno to wykorzystam z pewnoscia, a licze sie z tym, ze z 2 nowe i tak bede musiala zakupic z racji tego, ze trudno przewidziec jak duze beda piersi po porodzie, gdy zacznie sie produkcja mleczka hehe... W ogole na razie nie mam zadnych wyciekow, a moja siostra i kolezanki mialy. Moze jeszcze sie zacznie, wkladki laktacyjne mam wiec jestem przygotowana jakby cos

Wiesz co kochana, czytalam w wielu zrodlach, ze po porodzie z reguly te cukrzyce mijaja jak reka odjal, ale czesto wracaja w nastepnej ciazy i do tego czesc kobiet w przeciagu 15-20 lat moze nabawic sie cukrzycy tyupu 2. Nie jest to ciekawa perspektywa...Dlatego teraz staram sie trzymac diete, slodycze wyeliminowalam, ale juz z doswiadczenia wiem, ze nie tylko cukier i czekolada czy ciasto moga podnosic poziom glukozy. U mnie np robilo to tluste czy nawet 2% mleko Mysle, ze po porodzie takze bede staranniej dobierala potrawy, choc wiadomo, ze nie bede sobie mierzyla glukozy bez potrzeby. Dam znac jutro co i jak jak dowiem sie wiecej od pani diabetolog, bo sama jestem ciekawa dlaczego mialam cukier niski po parowkach i dzis po pierogach z kapusta Ide sie kapac i spaciu, bo wizyta przed poludniem. Kolorowych!!!

Ps.Aguska, mam nadzieje ze zel i inne medykamnety zapisane przez ginka Ci pomoga i nie bedziesz juz musiala brac nic nowego
Ja wlasnie ten mebelek zamierzam miec jako stojak do wanienki gdyz wlasnei rowniez wydaje mi sie bardzo stabilny, ineczej niz takie rozne stelaze ze skrzyzowanymi nozkami (takie jak deska do prasowania)
A cos musze miec bo na pralce stoi suszarka wiec nie ma kompletnie gdzie wanienki postawic

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:06   #3906
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
czy wasze dzieciaczki też mają często czkawkę? Mój mały miał wczoraj chyba z 4 razy teraz właśnie znowu czka aż się zastanawiam czy wszystko ok bo troche za często mi się to wydaje
miewa, ale mało i rzadko. i dopiero od niedawna czuję te czkawki.
Ostatnio miała, jak wzięłam łyk pepsi i wlazłam do wanny poleżeć.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-10, 11:07   #3907
negila
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agabi Pokaż wiadomość
pogadaj z tym facetem, spytaj skąd on wziął te 100 zł i się targuj albo może zaryzykuj i poproś szwagra żeby przy okazji podjechał po wózek.kobietom w ciąży się nie odmawia przecież
mi kiedyś pan jak zaczął wyliczać co on dolicza do wysyłki to nie było sensu się nawet kłócić bo po co: oprócz spraw oczywistych czyli opakowania jego czas i paliwo na dojazd na pocztę, godz stania w kolejce i powrót przesyłka była z Krakowa a ja nie wiedziałam że tam takie kolejki na pocztach nic innego jak tylko mu dziękować że laskę zrobił i wysłał paczkę

Cytat:
-

dziewczyny moja mama 15stycznia kończy 50tke, a 18stycznia ma imieniny...
Małgorzata?

Cytat:
Mam do Was pytanko. Czy u Was jest taka tradycja, że synkowi daje się drugie imię po tatusiu? Słyszałyście o tym?
my ost usłyszeliśmy że powinniśmy po dziadku dziecka bo się lepiej chowa.. raczej nie posłuchamy się

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
dziecko dostaje wtedy wiecej tlenu niedawno gdzies wyczytalam ze jak malo czuejmy dziecko i sie martwimy (alternatywa gdy na przyklad slodkie nie zadziala) to nalezy sie polozyc na lewym boku i wlasnie tak gleboko oddychac, z tym ze nie tlumaczyli ze brzuchem ale musze przyznac ze po takim ''zwyklym'' ale glebokim i spokojnym oddychaniu moja cora sie wiecej tez ruszala
przy mocnych kopniakach zmiana pozycji i mocne wdechy tez podobno trochę uspokajają malucha

Cytat:
mają i to normalne- pytałam ost lekarki bo byłam pewna że teraz już im czkawka przechodzi.

negila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:09   #3908
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:

dziewczyny moja mama 15stycznia kończy 50tke, a 18stycznia ma imieniny...
nie mam pomysłu na prezent oczywiście będą kwiaty, ale co do kwiatów sama nie wiem co jej kupić bo wiele rzeczy ma albo już dostała w ostatnim czasie (Święta, Mikołajki)
My zrobiliśmy zrzutkę i kupiliśmy Mamie na 50tkę wizytę w SPA, była zachwycona, prezent trafiony bo miała wtedy ciężki rok w pracy, a o takim spa zawsze marzyła

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Cytat:
Wczoraj mój mąż pierwszy raz poczuł jak Mały miał czkawkę A później siadł do swojej aplikacji w telefonie, która odlicza tygodnie i pisze tam na jakim etapie jest rozwój Maluszka itp. i pyta się mnie: "kochanie, leci Ci już jedzonko z piersi? Bo według mojego telefonu już powinno"

może nie tradycja ale czasem tak bywa mój mąż ma po swoim Tacie, my pewnie byśmy też dali synkowi drugie imię po mężu, ale w drodze córcia Po pierwsze myślę, że to miły zwyczaj, po drugie podoba mi się imię męża (nawet parę dziewczyn z naszego wątku da tak na imię swoim synkom ) a poza tym na inne nie mielibyśmy pomysłu

Madziara super że wszystko ok!))

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
Mój ostatnio przyuważył, że upycham piersi do stanika i stwierdził ,że mi mleczarnie urosły Ale zabrał mnie od razu do sklepu i kupił nowy staniczek, bo stwierdził, że to niezdrowo tak mleczne bimbałki gnieść
brawo dla męża o bimbałki trzeba dbac!
Stary 2012-01-10, 11:12   #3909
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
a co do tego jak ją rozpoznać - to są takie delikatne miarowe puknięcia, tak powiedzmy co 20-30 sekund przez 5-7 minut
to ja takie pukniecia regularne co kilka sec i przez kilka minut czuje tylko w szyjke (takie pukanie do wyjscia).... tak to czuje tylko jak mala sie wierci, rozciaga, kopie...
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:12   #3910
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
moje dzieciątko też ma często czkawkę, aż mi go szkoda czasami - pocieszam się jedynie tym, że jego to tak nie męczy jak dorosłych

dziś też już jedna była

no mi też go żal jak tak czka i sobie wyobrażam że się pewnie męczy a dzisiaj dostał czkawke po herbatce z cytrynką i miodem
Stary 2012-01-10, 11:15   #3911
19claudia91
Rozeznanie

Cytat:

haha Masz bardzo udanego męża

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
A moje dziecię dalej jest bezimienne
Dla chłopca nie byloby problemu a dla dziecwczynki ciągle się z TŻ nie zgadzamy
My również jeszcze nie mamy.. Dla dziewczynki według mnie łatwiej wybrać imię niż dla chłopczyka..

Własnie wstałam, ciągle co się budzę to drętwieje tylko prawa ręka już nie mam na nią sił, pierścionki już pozdejmowałam bo paluchy mi popuchły strasznie..

Fabianek
19claudia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:19   #3912
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość

Faceci na takich rzeczach sie nie znaja!
Ja uwazam ze jest fantastyczna i jeszcze mowilas o muzyczkach, no super!

Tak wogole dziewczyny to nawet Was wczoraj na biezaco nie czytalam, nie mialam sily!
Byla lekarka, osluchala mnie i adasia, stwierdzila (na szczescie) ze wirusowe, przepisala syropek na kaszel i to w sumie wszystko

Ale cale popoludnie i wieczor spedzilam na sofie przysypiajac, adas spisal sie cudownie i byl mega grzeczny!
A do jedzenia zamowilismy pizze, a co tam bede gotowac jak chora jestem
Ale nawet mi nie smakowala
A w nocy nie mialam juz temperatury ale za to 3 razy budzilam sie doszczetnie przemoczona , tak sie wypocilam! I dzisiaj (odpukac) troszke mi juz lepiej
Mam nadzieje ze juz bedzie coraz lepiej.

desia kochana, super że już lepiej! zasłużyłaś na dobre samopoczucie jak nikt inny oby do końca wszystko się wyleczyło!

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Cytat:
a ja nie wiem jak rozpoznac czkawkę u mojej małej. Czasem wydaje mi sie że to czkawka bo rusza się regularnie w "rytmie czkawkowym" ale nie jestem pewna..
Stary 2012-01-10, 11:21   #3913
ivonka7
Rozeznanie

Dzień dobry! Ale miałam sny... chyba przejęłam się nasza Małą i śniło mi się że kilka z nas musiało jechać na kroplówki do szpitala. Potem urodziłam za wczesnie i trzeba było dzieciaczka włożyć z powrotem do mnie ale śliczny był maluch

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Wiecie ile tamten człowiek chce za przesyłkę wózka?
100 zł
Ja też płaciłam 100 zł. ale wózek był w 2 paczkach-ledwo się zmieścił. Zdecydowałam się na kuriera.
Uważam że 100zł. za takie gabaryty to nie dużo-poza tym może chce ubezpieczyć paczkę, bo jak zaginie to będzie miał straty... nie wiem. Ale 50zł to moim zdaniem trochę za mało-ja za tyle bym nie wysłała...

Cytat:
Musze powiedziec, ze gin sprawdzal mi ph pochwy papierkiem lakmusowym i wyszlo ze jest ok, w badaniu ginekologicznym takze nie zauwazyl nic niepokojacego. Ale sie uparlam, ze chce zrobic posiew i wyszly paciorkowce, w dodatku bardzo liczne. Kiedys papierek lakmusowy owszem, wykazal jakas infekcje, i byla to infekcja bakteryjna, ale nie paciorkowce tylko cos innego pospolitego, choc tez bez objawow. Dlatego lepiej robic wymaz, a z kalendarza badan w ciazy wynika, ze rutynowo powinno sie sprawdzac wymaz w 30-ktoryms tyg na obecnosc paciorka wlasnie.
Posiew w kierunku GBS dopiero po 35 tyg.- z tego co wiem to nie jest refundowany.
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:22   #3914
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
to ja takie pukniecia regularne co kilka sec i przez kilka minut czuje tylko w szyjke (takie pukanie do wyjscia).... tak to czuje tylko jak mala sie wierci, rozciaga, kopie...
no to pewnie jest to
Cytat:
no mi też go żal jak tak czka i sobie wyobrażam że się pewnie męczy a dzisiaj dostał czkawke po herbatce z cytrynką i miodem
no właśnie ja nie wiem czy to jest po czymś, ja gdzieś czytałam, że czkawka wynika z tego, że dziecko połyka sobie wody płodowe, ja czasami czuję czkawkę a nic nie jadłam czy też piłam przez dłuższy czas... Filip często ma jak jedziemy samochodem
no i raz mi się udało zobaczyć czkawę na usg

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:31   #3915
ona10101
Raczkowanie

Cytat:
Gorzej jak zacznę wcześniej rodzić, a wtedy mój mąż powie, że nie jedziemy do szpitala, bo według jego telefonu to jeszcze nie czas
No żeby tak nie było Mój TŻ nie jest aż tak zaangażowany, a szkoda Chociaż widać że chce już dziecko. Wczoraj pyta się mnie - "No kiedy mi w końcu dasz tego Adasia?" A ja że za kilka tygodni. Na co On mówi - "Ale będziemy się bawić samochodami"....

Chyba myśli że dziecko się urodzi i będzie się mógł od razu z Nim bawić, hehe

Cytat:
Moje Maleństwo wczoraj miało 2 raz czkawkę wieczorem. Pukało mnie w brzuchu tak śmiesznie.

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość

Mój mąż był świadkiem, kiedy w 2 dzień świąt symetrycznie mi się zmoczyła koszula nocna na piersiach i od tego czas przechodzi niezdrową fascynację tym zjawiskiem Wgapia się i non stop chce dotykać.
Mnie pierwszy raz siara poleciała z jednej piersi w 1 Dzień Świąt Też mi było dziwnie jakoś tak się obudzić z plamą na cycku
Adaś ur. 25.02.2012r.
ona10101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:31   #3916
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Mi sie Oliwier teraz kojarzy z olejem ostatnio wprowadzili w pl nowy produkt na rynek o wlasnie tej nazwie

Chociaz jak mam byc szczera to my bysmy mieli mega problem z wyborem imienia dla synka.. Chcielismy nadac Beniamin lub Dominik. Ale na Beniamina to cala rodzina ze co to za imie i w ogole - bo mowiono by na niego Benek, ale nikt nie pomyslal ze mieszkamy i mieszkac bedziemy w Niemczech i tutaj bylby nazywany po prostu Benny. Ciesze sie niesamowicie, ze bedziemy miec jednak coreczke, bo z akceptacja Julki nie bylo problemow a dzisiaj mi sie snilo ze urodzilam.... syna biedny musial nosic dziewczece ubranka
A mni eimie Beniamin strasznie sie podoba!
Nie wiem jaki problem nawet w PL, w naszych czasach gdy juz przerobilismy sandry, jessiki itp naprawde beniamin wydaje sie niewinne

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-10, 11:33   #3917
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Ja też płaciłam 100 zł. ale wózek był w 2 paczkach-ledwo się zmieścił. Zdecydowałam się na kuriera.
Uważam że 100zł. za takie gabaryty to nie dużo-poza tym może chce ubezpieczyć paczkę, bo jak zaginie to będzie miał straty... nie wiem. Ale 50zł to moim zdaniem trochę za mało-ja za tyle bym nie wysłała...
Cały wózek - komplet - stelaż, fotelik, gondola, spaceróka ważą... 15 kg
Po złożeniu to zajmuje naprawdę mało miejsca, bo składa się jak parasolka. Co innego jakbym zamawiała duży wózek.
A wysyłałam już większe i cięższe rzeczy - ubezpieczoną przesyłką i nie zapłaciłam więcej jak 50 zł
Nawet jeśli zdecydowałabym się na ubezpieczenie, to przy tej wartości dopłacam 6 zł, nie 50.
Ja osobiście z Pocztą Polską żyję dobrze. Moje paczki dochodzą najpóźniej drugiego dnia od wysłania

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-10, 11:41   #3918
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
Ja jeansow ciazowych juz nie nosze ale nie dlatego, ze mi sa niewygodne, a dlatego ze sa na mnie ciut za dlugie i ladnie wygladaja tylko do obcasa, a wiadomo ze nie pisze sie teraz na obcasy Co do gumek w nich to ja w tych co na allegro kupowalam mialam bardzo waska ta gume na gorze, ale maz mi ja wyjal i bylo cacy a w tych z H&M guma wcale nie uciskala, praktycznie nie byla napieta, a mam dwie pary z H&M i w obu tak jest naprawde najwygodniejsze poki co a ostatnio tez smigam tylko w legginsach (o dziwo nie ciazowych, ale w swoje zwykle sie mieszcze i nie uwieraja pod brzuszkiem) albo w dresowych, a po domu to najczesciej w portkach od pizamy mam jedne takie od tesciowej wieksze i naprawde super wygodne, ale maz jak mnie w nich widzi to sie smieje ze tylek jak u zula jakiegos wyglada (bo sa za szerokie w pupie i sie tak marszcza brzydko)
To mój czasami mi mówi jak do spania sie ubieram że chodzę spac jakbysmy byli po slubie nie 3 lata a 30 totalnie antyseksownie

Cytat:

u nas prędzej po dziadku i jak u nas faktycznie będzie synuś( chociaz nie przyzwyczajam się do tej myśli znając życie urodze to dopiero sie dowiem czy córa czy syn)
także jeśli u nas będzie syn to na drugie będzie miał Piotr po moim tatusiu po teściu nie bo on dziwny jest i tz też tak uważa
Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
Dzien dobry

O oddychaniu ogólnie dowiedziałam sie tyle ze musimy nauczyc oddychac sie brzuchem , tzn wdech -brzuch do przodu maksymalnie, wydech brzuch sie chowa, nie oddychamy klatka piersiowa.
Przy wydechu (najlepiej ustami) mozna robi charakterystyczne chu chu chu jak na filmach)) mysle ze cos w tym oddychaniu moze byc bo mały po takich cwiczeniach szalał.
Moze któras z was na codzien tak oddycha, ale zazwyczaj jednak jak oddychamy to klatka piersiowa.

dzis powitały mnie oczywiscie zakwasyz reszta wcale sie nie dziwie

ja w spodniach troche pochodziłam bo jednak ten panel jak jest to cieplej w brzuszek i ja to w ogole staram sie ubierac zeby pecherza nie przeziebic, bo rok walczyłam z roznymi dziadostwami,ale tearz mimo ze spodnie materiałowe to mnie uciskaja, nie moge wnich swobodnie usiasc, getry sobie zamówiłam na all uzywane z H&M, zobaczymy, z tych sprzedawanych hurtowo to tak sie wlasnie spodziewam ze moga przeswitywac i byc cienkie.

Co do imienia to my drugiego nie dajemy,u nas w rodzinie ostatnio uslyszalam o tradycji dawania drugiego jako jakiegos patrona swietego.
no to ja ogólnie jestem chyba dziwna bo odkąd pamietam zazwyczaj oddycham właśnie brzuchem- przeponą? zamiast cycków przy oddychaniu brzuch mi się unosi
Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
A moje dziecię dalej jest bezimienne
Dla chłopca nie byloby problemu a dla dziecwczynki ciągle się z TŻ nie zgadzamy

no ja tez cały czas No Namea w brzuchu noszę

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:46   #3919
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Hej mamusie

Kolejna noc kaszlaca, robilam malemu o 24 w nocy jeszcze inhalacje z soli fizjologicznej, troche pomogly.
Juz go do spania prawie ze posadzilam, gruby koc pod poduszka, a i to duzo nie daje, taki ten kaszel jakis nieciekawy jest. Pod koniec tygodnia chyba pojde z nim kontrolnie do pediatry zeby go osluchac, chociaz wydaje mi sie ze to nie oskrzelowy kaszel, ale lepiej sprawdzic.
Nikii 3 tyg to dlugo Cie meczylo, ale teraz te kaszle jakies takie sa paskudne

A dzidzia w brzuszku kopie mnie od dwoch dni po wnetrznosciach szczegolnie po pecherzu i szyjce, bardzo nie lubie tego uczucia, wydaje mi sie ze sie tak malpka jedna przekrecila, tak jakby pleckami do swiata a do mamusinych narzadow przodem. A jak probowalam zasnac poraz kolejny, to zostalam tak zboksowana ze az sie wystraszylam, tak zabolalo.
Jak nie jedno, to drugie nie daje mi spac, ja chyba oszaleje

Cytat:
cierpię na totalną bezsenność nie chcę nic mówić, ale ja dopiero będę kładła się spać...normalnie zasnąć nie mogę, a jak zasnę to śpię po ok 4-5h
Po porodzie bezsennosc gwarantuje Ci ze Ci przejdzie
Ja mysle, ze rozregulowalas sobie sen, bo wstajesz pozno i dlatego pozniej nie chce Ci dlugo spac i kolko sie zamyka
Cytat:
Nie slyszalam o tym. Moj syn ma w sumie imie po moim mezu czyli po tatusiu ale nie z powodu jakiejs tradycji tylko po prostu mezowi zalezalo zeby na drugie imie mial tak jak on wiec tak mu dalismy
Cytat:
Wiesz co kochana, czytalam w wielu zrodlach, ze po porodzie z reguly te cukrzyce mijaja jak reka odjal, ale czesto wracaja w nastepnej ciazy i do tego czesc kobiet w przeciagu 15-20 lat moze nabawic sie cukrzycy tyupu 2. Nie jest to ciekawa perspektywa...Dlatego teraz staram sie trzymac diete, slodycze wyeliminowalam, ale juz z doswiadczenia wiem, ze nie tylko cukier i czekolada czy ciasto moga podnosic poziom glukozy. U mnie np robilo to tluste czy nawet 2% mleko Mysle, ze po porodzie takze bede staranniej dobierala potrawy, choc wiadomo, ze nie bede sobie mierzyla glukozy bez potrzeby. Dam znac jutro co i jak jak dowiem sie wiecej od pani diabetolog, bo sama jestem ciekawa dlaczego mialam cukier niski po parowkach i dzis po pierogach z kapusta Ide sie kapac i spaciu, bo wizyta przed poludniem. Kolorowych!!!

Ps.Aguska, mam nadzieje ze zel i inne medykamnety zapisane przez ginka Ci pomoga i nie bedziesz juz musiala brac nic nowego
No to jest pocieszajace ze po ciazy raczej ta cukrzyca przechodzi. Wiadomo, ze bedziecie musialy sie pilnowac, oby Wam odeszly te cukrzyce w zapomnienie. Daj znac jak po wizycie u diabetologa.
A tesciowa masz specyficzna oj bardzo, dlatego rozumiesz, ze ja ciesze sie jak moja wyjezdza 300 km stad do swojej mamy sie nia opiekowac i nie przylazi mi tu co 5 minut i tez swoje rzadze wprowadza. Wiesz jaki mam spokoj jak jej nie ma.
A Twoja jesli bedzie Ci takie rzeczy probowala robic w Twoim domu, to naprawde nie miej oporow zeby jej wyjasnic, ze nie ma prawa rzadzic sie nie u siebie w domu. Kurcze w zyciu bym u kogos nie sprzatala, bo lubie porzadek. A lubie, ale to nie znaczy zeby takie rzeczy robic ech

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość

Faceci na takich rzeczach sie nie znaja!
Ja uwazam ze jest fantastyczna i jeszcze mowilas o muzyczkach, no super!

Tak wogole dziewczyny to nawet Was wczoraj na biezaco nie czytalam, nie mialam sily!
Byla lekarka, osluchala mnie i adasia, stwierdzila (na szczescie) ze wirusowe, przepisala syropek na kaszel i to w sumie wszystko

Ale cale popoludnie i wieczor spedzilam na sofie przysypiajac, adas spisal sie cudownie i byl mega grzeczny!
A do jedzenia zamowilismy pizze, a co tam bede gotowac jak chora jestem
Ale nawet mi nie smakowala
A w nocy nie mialam juz temperatury ale za to 3 razy budzilam sie doszczetnie przemoczona , tak sie wypocilam! I dzisiaj (odpukac) troszke mi juz lepiej
Mam nadzieje ze juz bedzie coraz lepiej.
To super, ze czujesz sie juz lepiej!
Cytat:
Moje to w brzuszku ma rzadko czkawke.
Za to Filip mial bardzo czesto w brzuszku czkawke i po tym jak sie urodzil ciagle mial czkawke dlugo dlugo i czesto.
Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
Moja pani doktor twierdzi że to przechodzi najczęściej, sporadyczne są przypadki kiedy nie chce się cukrzyca uregulowac, no ale tak jak chyba ewelajna napisała, może wrócic przy kolejnej ciąży no i jest ryzyko większe cukrzycy typu 2 właśnie :/
Oby Wam przeszlo na zawsze
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2012-01-10 o 11:47
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:49   #3920
aalegna
Wtajemniczenie

ja jeszcze odnośnie czkawki, właśnie doczytałam w necie jakiś przesąd że jak dziecko ma często czkawkę to niezłym żarłokiem będzie i znalazłam wypowiedz jednej mamy że jej dziecko nawet do 5 razy dziennie miało czkawkę w brzuszku i to się sprawdziło, mały ciągle by jadł nawet jak skończył rok to w nocy 3 razy ciągnał cyca chyba powoli zaczynam się bać ale z drugiej strony chyba lepiej mieć żarłoka niż niejadka i się zamartwiać

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość

no to ja ogólnie jestem chyba dziwna bo odkąd pamietam zazwyczaj oddycham właśnie brzuchem- przeponą? zamiast cycków przy oddychaniu brzuch mi się unosi
no to masz prawidłowy odruch oddychania ja w szkole rodzenia jak mi pani położyła rękę na brzuchu to nie umiałam tak oddychać żeby ta jej ręka się podniosła musiałam kilka razu poćwiczyć i teraz w ciągu dnia staram się właśnie choć kilka oddechów przeponą zrobić
Stary 2012-01-10, 11:52   #3921
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ona10101 Pokaż wiadomość
Mnie pierwszy raz siara poleciała z jednej piersi w 1 Dzień Świąt Też mi było dziwnie jakoś tak się obudzić z plamą na cycku
No minę musiałyśmy mieć jednakową. "Co do jasnej ch...? *moment olśnienia* ŻE JUŻ? NO BEZ JAJ!"
Pierwsze co rano zrobiłam - internet i sprawdzenie, czy to normalne.

Potem jak gadałam z mamą, pytałam kiedy u niej się zaczęło. Stwierdziła, że po porodzie (bardzo szczupła była). Spojrzała na moją minę zszokowaną, sama doznała szoku "no nie mów, że już..."
Nawet nie powinno mnie to dziwić, wszystko mam inaczej niż mama. Nie wymiotowałam wcale, a ona w każdej ciąży po 6 miesięcy (!!!)
Wiedziałam, że jestem w ciąży po 3 dniach, a ona 2 tygodnie po teminie @.

Dziwne, bo niby i pierwsza miesiączka się pojawia w zbliżonym wieku u matki i córki (to akurat prawda) i ciąża przebiega podobnie...
Stary 2012-01-10, 11:53   #3922
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej mamusie

Kolejna noc kaszlaca, robilam malemu o 24 w nocy jeszcze inhalacje z soli fizjologicznej, troche pomogly.
Juz go do spania prawie ze posadzilam, gruby koc pod poduszka, a i to duzo nie daje, taki ten kaszel jakis nieciekawy jest. Pod koniec tygodnia chyba pojde z nim kontrolnie do pediatry zeby go osluchac, chociaz wydaje mi sie ze to nie oskrzelowy kaszel, ale lepiej sprawdzic.
Nikii 3 tyg to dlugo Cie meczylo, ale teraz te kaszle jakies takie sa paskudne

A dzidzia w brzuszku kopie mnie od dwoch dni po wnetrznosciach szczegolnie po pecherzu i szyjce, bardzo nie lubie tego uczucia, wydaje mi sie ze sie tak malpka jedna przekrecila, tak jakby pleckami do swiata a do mamusinych narzadow przodem. A jak probowalam zasnac poraz kolejny, to zostalam tak zboksowana ze az sie wystraszylam, tak zabolalo.
Jak nie jedno, to drugie nie daje mi spac, ja chyba oszaleje
Oj to nie przechodzi Filipkowi jakoś znacząco ten kaszel Tak jak piszesz lepiej skontrolować to raz jeszcze u lekarza
Mój mały też mnie nieźle przed snem skopał, chyba mu moje ułożenie nie pasowało
Stary 2012-01-10, 11:54   #3923
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
No minę musiałyśmy mieć jednakową. "Co do jasnej ch...? *moment olśnienia* ŻE JUŻ? NO BEZ JAJ!"
Pierwsze co rano zrobiłam - internet i sprawdzenie, czy to normalne.

Potem jak gadałam z mamą, pytałam kiedy u niej się zaczęło. Stwierdziła, że po porodzie (bardzo szczupła była). Spojrzała na moją minę zszokowaną, sama doznała szoku "no nie mów, że już..."
Nawet nie powinno mnie to dziwić, wszystko mam inaczej niż mama. Nie wymiotowałam wcale, a ona w każdej ciąży po 6 miesięcy (!!!)
Wiedziałam, że jestem w ciąży po 3 dniach, a ona 2 tygodnie po teminie @.

Dziwne, bo niby i pierwsza miesiączka się pojawia w zbliżonym wieku u matki i córki (to akurat prawda) i ciąża przebiega podobnie...

jeśli chodzi o siare to ojeju mnie dopadło to bardzo wcześnie o ile pamiętam coś koło 17 tygodnia albo wcześniej nawet i do teraz cycki mi się moczą

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:55   #3924
Madziara 26
Rozeznanie

wysłałam na meila zdjęcie z wczorajszego usg . Położna powiedziała ze czysty tatuś i tatko teraz dumny jak paw chodzi

Dzielić się radością to dwa razy tyle radości, dzielić się smutkiem to połowa smutku.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj48aeu99g4kn.png
Madziara 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:57   #3925
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
ja jeszcze odnośnie czkawki, właśnie doczytałam w necie jakiś przesąd że jak dziecko ma często czkawkę to niezłym żarłokiem będzie i znalazłam wypowiedz jednej mamy że jej dziecko nawet do 5 razy dziennie miało czkawkę w brzuszku i to się sprawdziło, mały ciągle by jadł nawet jak skończył rok to w nocy 3 razy ciągnał cyca chyba powoli zaczynam się bać ale z drugiej strony chyba lepiej mieć żarłoka niż niejadka i się zamartwiać
hehe
Filipek tak jak Ci pisalam mial czkawke w brzuszku czesto i ogolnie jest zarloczkiem Lubi sobie dobrze zjesc, ale pociesze Cie, ze szybciutko zaczal przesypiac noce, jak mial miesiac zycia to wytrzymywal juz od 24 do 4 potem do 6 rano bez mleczka. Wiec to chyba przesad
Cytat:
Oj to nie przechodzi Filipkowi jakoś znacząco ten kaszel Tak jak piszesz lepiej skontrolować to raz jeszcze u lekarza
Mój mały też mnie nieźle przed snem skopał, chyba mu moje ułożenie nie pasowało
Mojej bratowej dzieciaczki tez chore i tez bratowa mowila, ze kaszelki maja bardzo meczace. Byc moze od nich podlapal wirusa w Swieta jak sie razem bawili.
SZYMONEK

Stary 2012-01-10, 12:00   #3926
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
desia kochana, super że już lepiej! zasłużyłaś na dobre samopoczucie jak nikt inny oby do końca wszystko się wyleczyło!

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

a ja nie wiem jak rozpoznac czkawkę u mojej małej. Czasem wydaje mi sie że to czkawka bo rusza się regularnie w "rytmie czkawkowym" ale nie jestem pewna..
Dzieki Ci!
No ja sie duzo zale na moje dolegliwosci, ale komus musze i padlo na Was
A tak generalnie to dziwnie mam bo moje dolegliwosci nawet specjalnie ciazowe nie sa, tzn ja nie mialam ani razu jakiegos ciagniecia, twardnienia itp, nawet nie wiem jak to jest, wiec gdyby noe to glupie uczulenie i przeziebienie to czulabym sie wysmienicie.
A tak wogole to zaczelam dzisiaj 27 tydzien, to juz III trymestr czy to bedzie jak zaczne 28 tydzien?
Ja tez mam watpilowsci czy to czkawka czy nie

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-10, 12:00   #3927
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
hehe
Filipek tak jak Ci pisalam mial czkawke w brzuszku czesto i ogolnie jest zarloczkiem Lubi sobie dobrze zjesc, ale pociesze Cie, ze szybciutko zaczal przesypiac noce, jak mial miesiac zycia to wytrzymywal juz od 24 do 4 potem do 6 rano bez mleczka. Wiec to chyba przesad

Mojej bratowej dzieciaczki tez chore i tez bratowa mowila, ze kaszelki maja bardzo meczace. Byc moze od nich podlapal wirusa w Swieta jak sie razem bawili.
No wiadomo że większość tych przesądów to przesada, więc nie ma się co martwić na zapas
Mam nadzieję że wkrótce jednak miną te kaszle, bo żal że dziecko tak się musi męczyć dla dorosłego taki kaszel jest dokuczliwy a co dopiero dla dziecka
Stary 2012-01-10, 12:00   #3928
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Madziara piekny Dominiśfajne ujecie.
SZYMONEK

Stary 2012-01-10, 12:05   #3929
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Roksape no mnie tez tak dzidzia czasem uciska na przepone, nie lubie tego uczucia tej trudnosci w oddychaniu.
A Gabrysia to kruszynka na pewno jest...a jak sie czuje malutka i jej mama? Moze wrzuc na maila zdjecie.

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

A tak serio trzymam kciuki zeby sie wyklarowalo
No i prosze sie nie denerwowac zbyt mocno.
A kryszynka maleńka. Wczoraj najedli się strachu bo ni stąd i zowąd maleńką postanowili przenieść Dzisiaj rano do innego szpitala. Ale okazało się, że przenoszą ją tylko i wyłącznie z tego względu, że tu gdzie była obecnie rodzi się dużo wcześniaków i sprzęt jest potrzebny. A mała Gabrysia już nie leży w inkubatorze tylko w podgrzewanym łóżeczku i zabierają ją tam do tych już ''większych'' Wcześniaczków i tam już zostanie. Poza tym jest bardzo silna zaczyna cmokać, idą próby karmienia z butelki a nie przez sądę jak do tej pory.
Zaraz znajdę jakieś zdjęcie.

Tak bardzo chciałam was nadrobić, ale to dla mnie błęne koło, bo jak mąż jest w domu to mnie często odgania z komputera i nie mam czasu czytać. Więc będę się starała wychwytywać najważniejsze tematy i pisać z wami jak tylko czas pozwoli.

Wzięłam laptopa do kuchni i gotuję ogórkową. Teściowa zabrała Maciusia do sąsiadki gdzie jest jego rówieśnik. Więc korzystam z chwili swobody ;p

O ja biedna.... jeszcze mam tyle zaległości na mailu...
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 12:09   #3930
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Madziara 26 Pokaż wiadomość
wysłałam na meila zdjęcie z wczorajszego usg . Położna powiedziała ze czysty tatuś i tatko teraz dumny jak paw chodzi
śliczne fotki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości