|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#52861 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
po pierwszym razie było super, drugim trochę gorzej, a teraz to jakaś masakra!
A Tobie jakie oleje pasują? Edytowane przez Rabarba Czas edycji: 2012-01-10 o 14:55 |
|
|
|
#52862 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
a puchaczu przeszło po żelu lnianym, myśle teraz zeby płukanke na koniec mycia sobie z niego zrobić
|
|
|
|
|
#52863 |
|
Zakorzenienie
|
Sienie lniane
Co to jest? Poza tym ja też mam AZS z czym teraz musze iść znowu do lekarza bo powoli już umieram ![]() Pokaż potem włosy
Edytowane przez natalkaa7522 Czas edycji: 2012-01-10 o 15:25 |
|
|
|
#52864 |
|
Zakorzenienie
|
natalkaa7522 pokażę, pokażę
![]() Z siemienia lnianego robi się żel do włosów (ziarenka kupuje się w aptece, bądź w sklepach zielarskich )
CG od 30.09.2011 Olejowanie od 11.11.2011 28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com Edytowane przez ewcia1807 Czas edycji: 2012-01-10 o 15:35 |
|
|
|
#52865 |
|
Raczkowanie
|
Kochana, ja jestem nad wyraz początkująca ale własnie od siemienia zaczęłam! Zerknij na FAQ, tam jest przepis.
Ja robię ta: 2 łyżki sieniemia lnianego zalewam szklanką wrzątku w garnku i na wolnym ogniu mieszam jeszcze ok. 10 min. Wlewam na sitko i po paru minutach jest przecedzone Do płukania robię dając prawie 2 szklanki wody, wtedy nie ma gluta, ma konsystencję "gęstej wody". Uwielbiam się bawić glutem rękoma, cudnie łagodzi...No i płukankę zrobiłam ze względu własnie na skalp, bo mi sie skóra łuszczy okropnie ale tylko mały kawałek - akurat ten nad czołem zaraz a jeszcze przy farbowanych na brązowo włosach ciężko to zakryć... :/ |
|
|
|
#52866 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Siemię lniane to nasiona lnu. Można kupić (koniecznie niemielone) w supermarkecie, zielarskim albo aptece.
|
|
#52867 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Piszę tego posta po raz drugi - poprzedni był ponad 2 godziny temu i nadal się nie pojawił. Najwyraźniej mam podobny problem z postami, jak pussynka. Wracając do meritum: agatron77: Dziękuję za wsparcie Będę walczyć!DMkAnia: Odżywkę do spłukiwania mam jedną, Glorię Malwę. Będę próbowała myć nią włosy - zostawiając ją na kilka minut - bądź używać jako typowej odżywki d/s, jeżeli umyję np. Naturią z pokrzywą. Mam nadzieję, że się sprawdzi. Jeżeli nie - to będę się znowu przekopywać przez listę zanalizowanych kosmetyków Jestem też otwarta na sugestie, więc jak ktoś mi coś poleci, to chętnie wypróbuję.A co do fotek... Nie bardzo mam się czym chwalić, ale mam nadzieję, że z czasem będę miała! Załączam 2 zdjęcia, które posiadam: 1. Początek października. Początki mojej włosowej historii. Tu wiedziałam tylko tyle, że chyba mi się falują. Postanowiłam nie czesać ich po myciu i oto, co wyszło. Po prawej zbliżenie na lewą stronę włosów. 2. Koniec listopada, tuż po fryzjerze. Fryzjerka przycięła mi włosy i nie prostowała ich na szczotce, tylko ugniatała rękami. Na zdjęciu jestem prawie bezpośrednio pod żarówką, dlatego inny kolor. Jak widać, na obu fotkach mam puch - nawet 15 minut po fryzjerze! To dziwne, bo od kilku lat / nigdy nie farbuję, nie suszę suszarką, nie prostuję, nie robię trwałej - więc czemu wyglądają na zniszczone?! Na koniec jeszcze pytanko - czy ja rzeczywiście mam fale, czy to tylko autosugestia? Nadal trudno mi w to uwierzyć. Może to zwyczajnie podatne włosy, które są tak obcięte, że się wyginają? Pozdrawiam. |
||
|
|
|
#52868 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)muszę sprawdzić, jak się okaże, że to jego wina, to będzie do smarowania ciała- czyli teraz dajesz od razu przed myciem? |
|
|
|
|
#52869 | ||
|
Kazar Lady
|
heh też niedawno się pytalam w faq lub pigułce jest przepis
ja kupuję w spożywczaku zwykłym ( tez sie do apteki wybierałam) swoja drogą te gluty były używane kiedys przy chorobie wrzodowej jako osłaniacz żołądka ![]() Cytat:
![]() :brzyda l:---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Cytat:
ZAPOMNIAŁAM ![]() miałam tego gluta ugotowanego rozcieńczyć płuknąc i potem normalnie odżywka b/s kremik do rąk etc ![]() a teraz juz mam pluncoś na łebie
|
||
|
|
|
#52870 |
|
Zakorzenienie
|
Miskaa78 ja nawet parę dni temu używałam tego gluta na osłonę żołądka
|
#52871 |
|
Raczkowanie
|
hehehehehe, pare minut wcześniej, to koczowałam z moim psiakiem po krzakach, tam neta nie mieli
A wiecie co ja zrobiłam z "resztkami" siemienia, co zostały po żelu? wlałam gluciki do miednicy, dolałam wody i sobie zrobiłam w tym kąpiel stóp, bo miałam strasznie suche a ten glucik taki przyjemny
Edytowane przez Rabarba Czas edycji: 2012-01-10 o 16:13 |
|
|
|
#52872 | ||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() Cytat:
a mąż już dziko patrzy na moje poczynania ![]() |
||
|
|
|
#52873 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
c.d. nadrabiania...
Cytat:
Cytat:
Nooo Nie tylko za to go uwielbiam. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Jeeezu )
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-01-10 o 16:26 |
|||||||||
|
|
|
#52874 |
|
Kazar Lady
|
dziewczyny, serio z lnianym nie da sie przesadzić to znaczy z ilością? Bo daje go coraz więcej i w sumie nie mam negatywnych efektów
![]() da sie w którkich żołnierskich slowach określic co daje harminijkowanie a co ugniatanie włosów po myciu? Technicznie wiem czym sie to różni, a co do efektów to jak jest u was? |
|
|
|
#52875 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Przy okazji tak podchwytliwie spytam - jeśli przy minimalnej pielęgnacji moje włosy są obecnie całkiem ok to czy warto ją wzbogacać? Przez "całkiem ok" mam na myśli - stosunkowo miękkie (sie spodziewam się u siebie idealnie mięciutkich), puszące w normie (wiadomo, podczas deszczu, mgły), przesuszenia raczej też nie widzę. Co najwyżej się elektryzują. Korkociągów nie chcę, obecne fale mnie zaspokajają ![]() Aktualnie zajmuję się nimi w ten sposób: - myję jakimś szamponem przeciwko wypadaniu Vichy (konkretnie to wykańczam ten szampon sprezentowany przez teściową i chyba wrócę do Babydreamu chociaż strasznie mi plątał włosy i musiałam za każdym razem nakładać odżywkę, która dla odmiany obciążyła włosy po jakimś czasie) - odżywek prawie wcale nie używam, czasami Garnier z awokado i karite - to ta obciążająca, nie bardzo wiem po jaką inną sięgnąć żeby na darmo nie wywalać kasy - po każdym myciu odrobina oliwki Babydream wtarta po długości jako kosmetyk na puszczenie, rozczesanie, końcówki i wszystko w jednym - wracam do 2 kubków pokrzywy dziennie - baaardzo rzadko używam na noc oleju kokosowego Vatika Jantara bym sobie chętnie kupiła ale czytałam, że ciężko dostać, coś się zmieniło w tym względzie? Dostanę ją gdzieś stacjonarnie w Warszawie?
|
|
|
|
|
#52876 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
ale na DOZie sobie zamów i odbierzesz gdziekolwiek ci pasuje.
|
|
|
|
|
#52877 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Znaczy dziewczyny specjalnie sieją zamęt żeby im nikt nie wykupił i nawet nie szukał ![]() Faktycznie, nie pomyślałam o DOZie, dzięki
|
|
|
|
|
#52878 |
|
Rozeznanie
|
Miałam wczoraj tylko wymyć pasemko, na którym się olejek nie domył, ale było takie siano, że wymyłam całe - szamponem z SLS. Idąc do szkoły padał śnieg, tylko taki bardzo mokry, a kaptura nie chciało mi się ubierać, a włosy w ogóle się nie spuszyły
Kocham je ) Po szamponie z SLS zawsze ładnie się skręcają, niezależnie od odżywki i stylizatorów których użyję
|
|
|
|
#52879 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wczoraj zamówiłam u siebie w aptece a przed chwila wysłałam swojego po odbiór i pani powiedziała, że przykro jej ale w żadnej hurtowni nie było ;( ;( Dajcie znać jak gdzies znajdzicie
|
|
|
|
|
#52880 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale za każdym razem post zapisywałam gdzieś na kompie, żeby nie wcięło go :/O Jantara w piątej aptece pytałam i nic. W czwartek pójde do takiej, w której lubią zamawiać dla klientów rzeczy i moze się wreszcie doczekam... ![]() Dziś reanimowałam wlosy cudownym żelem lnianym i wsadziłam wszystko pod kaszkiet Jeszcze wyglądałam jak człowiek. Od jutra warkocz (powrót do labu...)Cytat:
A teraz jeszcze resztki żelu lnianego wklepuję w łapki. Dawno nie miałam takich fajnych dłoni ![]() Cytat:
Dziś jest bardzo zły dzień. Też padam.... Miałam pracę pisać a siedzę znowu tutaj ![]() Cytat:
A teraz jak mi zostało w sloiczku to dolałam nieco ciepłej wody i też wypiłam na żołądek.Cytat:
Cytat:
A skrótowo mozesz nazywać jak zechcesz Na jednym forum skracają mnie do "scytki" pisząc DOZ masz na myśli to? -> Dbam o zdrowie?
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
Edytowane przez Scintilla_Felis Czas edycji: 2012-01-10 o 17:38 |
||||||
|
|
|
#52881 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie dziewczyny, ja też bym prosiła o linka do jantara, bo wyskakuje mi tylko odżywka z farmony, to o to chodzi?
|
|
|
|
#52882 |
|
Zakorzenienie
|
wysylkowo mozna jantara kupic tutaj, ja sobie zamawiam od nich bo i tak nie mam wyboru, do Dublina nikt jantara nie sprowadza
zawsze maja
|
#52883 |
|
Raczkowanie
|
No to Farmona jest!
A gdzie znalazłaś? |
|
|
|
#52884 |
|
Raczkowanie
|
to jak ktoś jest z Warszawy, to może sobie osobiście odebrać:
http://allegro.pl/farmona-jantar-odz...037448632.html a na dozie pisze, że jest niedostępna
|
|
|
|
#52885 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
wiecie co, jestem załamana długością moich biedaków a do tego jakos dziwnie sie ułożyły albo brakuje mi trochę włosów z prawej strony chociaż fryzjerka cięła na puchaczu, więc skąd taka dziura ![]() edit dodałam fotke sprzed obcięcia, tez jest ta dziura czyżby tu sie bardziej podkręcały włosy, czy o co kaman ![]() i kolejny edit - włosy w stanie sprzed CG nie ma dziury
Edytowane przez Miskaa78 Czas edycji: 2012-01-12 o 08:01 |
|
|
|
|
#52886 |
|
Raczkowanie
|
o rany, faktycznie masz dziurrę, jak to się stało? :O
|
|
|
|
#52887 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli szukajcie odżywek Jantar to szukajcie w sklepach zielarskich
|
|
|
|
#52888 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pamiętaj,że pottersiki mają silikony, więc przy ortodoksyjnym CG odpadaja, ale dziewczyny używają z powodzeniem (tylko raz na jakiś czas SLS się pewnie przyda). Poza tym nie wiem, czy one nie z tych zmywalnych wodą. Nie pamiętam, już nie siedzę w silikonach. Przydałyby sie oleje , jeśli nie posłużą Ci solo, można dokapywać do odżywek. Cytat:
Jeśli odpowiada Ci ich aktualny stan (w rzeczywistości Ty najlepiej możesz to ocenić, bo na zdjęciach są przecudne), to może to i wystarczy. Grunt,żeby całkowicie nie rezygnować z odżywiania i zabezpieczania, bo długie włosy niszczą się i puszą od samego tarcia o ubrania. Ale niech sie mądrzejsi wypowiedzą, mój staż niewielki. Nie wiem, co będzie lżejsze od Garniera AiK, mnie on akurat bardzo odpowiada (łlacznie z cudnym zapachem)-podobnie jak Bingo 5alg i shea(ale też może być dla Ciebie za cieżka, bo również ma karite). Dziewczyny na pewno coś doradza. Cytat:
Cytat:
Link do DOZ-u wizaż wynożyczkowuje. http:// www. doz. pl /apteka/p1300-Farmona_Jantar_odzywka_do _wlosow_z_bursztynem_100_ ml Może nie wytnie, tylko usuń spacje (wsatwiłam parę , bo wizaż nadal wycina). Nie wiem, czy nie wytnie też. Niestety , znów niedostepny... A mój się kończy :beczy: Już wiem kogo mi zjadlo. Demka!!!! Na tę Twoją fabrykę czekolady ![]() to nawet wizaż się napalił i żżarł mi posta!!!!Jeszcze inne mi zjadł, ale nie pamiętam ....
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-01-10 o 18:40 |
||||
|
|
|
#52889 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
:http://pokazywarka.pl/hs3hhx/ teraz jest jeszcze gorzej :p |
|
|
|
|
#52890 |
|
Raczkowanie
|
Rabarba, a to może to ten słynny przejściowy kryzys tylko? Będzie dobrze, tylko się nie daj
![]() Ag Rafka, link znowu zjadlo, ale po końcówce to chyba trafiłam na to samo, dzięki A w samej Farmonie próbowałyście kiedyś zamawiać, bo widzialam że też oferują sprzedaż? Jeszcze sprawdzę samą aptekę, bo nie uśmiecha mi się odbieranie przesyłek. Nie chcę żeby mama wykryła ile kasy leci na drogerię :co jest: już kiedyś wskazywałam adres koleżanki na takie okoliczności jak robiłam zamówienia w papierniczych
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.

Co to jest? Poza tym ja też mam AZS z czym teraz musze iść znowu do lekarza bo powoli już umieram 
)
Do płukania robię dając prawie 2 szklanki wody, wtedy nie ma gluta, ma konsystencję "gęstej wody". Uwielbiam się bawić glutem rękoma, cudnie łagodzi...

A skrótowo mozesz nazywać jak zechcesz