Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-10, 17:35   #481
Anianiani
Raczkowanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Cytat:
Napisane przez czarna100000 Pokaż wiadomość
Poradźcie mi moje menu jestem na R (mam problem z białkiem aby zjeść 178g nawet w przybliżeniu)

I 4 chrupkie kromki z pastą jajeczną i turkiem do smarowania
Chrupki zamień na prawdziwego razowca, który jest sto razy bardziej wartościowy. Pasta jajeczna kupna czy domowej roboty? Lepiej robić samemu, na pewno zdrowsza i zawiera więcej białka niż sztuczne coś ze sklepu
Smarowidło zamień na serek homo naturalny - ma więcej białka niż Turek.
II aktivia nat , 1 banan, odrobina jabłka, kilka rodzynek i 3 łyżki otrębów Możesz zamienić activię na serek wiejski (więcej białka) i dorzuć trochę orzechów i może płatków owsianych?
obiad 2 naleśniki z piersią z kurczaka(100g) trochę ogórka pomidora i sos czosnkowy z 1/2 aktivi nat Naleśniki najlepiej z mąki pełnoziarnistej.
IV szklanka chudego rosołu Dziwny posiłek. Chcesz więcej białka w jadłospisie, czemu nie jesz jajek, ryb? To lepsze źródło protein niż szklanka rosołu.
kolacja (prawdopodobnie) ser biały Jakieś warzywka? Mało ich w Twoim jadłospisie.

Proszę o ocenę i doradźcie jak mam zjeść większą ilość białka????

Moje U/R

I. Owsianka z pięciu łyżek z twarogiem, pomarańczą, migdałami i miodem, kawa z mlekiem.
II. Pół woreczka kaszy gryczanej zapieczonej z tuńczykiem (cała puszka), cukinią, groszkiem, pomidorem i odrobiną żółtego sera.
Trening siłowy 1,5h
Po: banan
III. Makaron razowy ze szpinakiem, oliwą i piersią z kurczaka.
IV. Dwa jaja na twardo z brokułami i sosem czosnkowym na bazie jogurtu, dwie kromki chleba żytniego.
V. Serek wiejski z cebulką i szczypiorkiem; sałata, pomidor skropione oliwą z oliwek.

...a ta pustka, ta pustka, ta pustka?!
to najpewniej głód.
w źrenicy tak pełnej żywej mgły
nie ma nic...

Edytowane przez Anianiani
Czas edycji: 2012-01-10 o 17:46
Anianiani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 17:46   #482
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Jutrzejsze R

I. Omlet biszkoptowy na mące pełnoziarnistej z 2 jajek z miodem, mlekiem i gorzkim kakao

II. Bułka żytnia wieloziarnista smarowana masłem z szynką, serem i warzywami

1h pływania

III. 100g tuńczyka z wody, 1/3 woreczka kaszy pęczak kujawski

IV. Gulasz wołowy (bo w końcu ile można jeść samego kurczaka? ), trochę pęczaka, warzywa

V. 2 kromki razowca, każda z szynką i warzywami

VI. 100g twarogu półtłustego z oliwą

Chyba ujdzie, nie?

1700 kcal, BWT: 113/152/64
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 17:58   #483
Narc
Wtajemniczenie

Pysznie Mój idealnu wczorajszy plan trochę nie wyszedł, dopiero co obiad zjadłam, a miał być o 16 . najwyżej podwieczorku nie będzie. reszta wg planu. Po tygodniu schudłam tylko 0.5 kg, a wydaje mi się , że moja redukcja jest całkiem ok. A nie będę mniej jadła, bo to bez sensu- zawsze po kilku takich dniach rzucam się na jedzenie. A teraz chodzę najedzona, z lekkim niedosytem Tylko trochę za wolno chudnę, ale może to i lepiej? Zresztą ten standardowy 1 kg na tydzień to chyba taki ogół, a wiadomo, że każdy organizm jest inny. Ta połówka na tydzień też może być, byle tylko w miejscu nie stanąć :/
Narc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 18:03   #484
Madziuniusia
Zakorzenienie

no to mój dzisiejszy RRRR

8:30 jajecznica z dwóch jajek z garścią wędlinki, sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidora, ogórka konserowego

9-10 fitness

12:30 woreczek ryżu brązowego, ryba z puszki w pomidorach

14:00 jogurt naturalny z wkrojonym jednym jabłkiem, garstką rodzynek i dwoma morelami suszonymi

17:30 3 kotleciki sojowe, niestety usmażone w panierce przez mamę i do tego pół brokuła

19:30 biały ser z pestkami dyni, słonecznikiem, rodzynkami i wdrobione dwa kawaleczki gorzkiej czekolady

I jak?
Stary 2012-01-10, 18:17   #485
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Pokaż wiadomość
Super narobilas mi smaku na hummus. Bardzo lubię twoje jadlo i często sie inspiruje Jak robisz musli?
Dziekuję Koleżance za miłe słowa

Musli robię natomiast najprościej jak sie da. Kocham takie wypasione jak zrobiłam ostatnio
-> Mieszam płatki owsiane, pszenne, żytnie, ryżowe, ekspandowany orkisz, trochę otrąb i poppingu amarantusowego <- co aktualnie mam pod ręką, do tego podprażone pestki dyni i słonecznika oraz orzechy (po garści) nerkowca, włoskie, laskowe, migdały, brazylijskie, pekan, macadamia, pistacje, następnie rodzynki i domowe suszone owoce - banany, ananas, pomarancza, jabłka, czasem suszone śliwki Przerzucam do dużego pojemnika i voila! Pychota

edit: zapomniałam dodać, ze jak dla mnie smakuje jeszcze lepiej posypane odrobiną prawdziwego kakao

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-01-10 o 19:03
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 18:34   #486
pysia124
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze P ( do celu 1,8 kg- no chyba, że będę jeszcze za chuda to będę kontynuowała P ) :
śniadanko pt,, byłam okropnie głodna" : miseczka płatków - domowe musli ( pł.owsiane, kukurydziane i pszenne z łyżeczką rodzynek) z mlekiem , ok. 4-5 małych suszonych daktyli, pasek gorzkiej czekolady, jabłko, 1,5 wafla ryżowego z dżemem
II śniadanie : jabłko, 2 kromki razowca z serkiem topionym
Obiad: I danie : talerz zupy ogórkowej z wczoraj
II danie : talerzyk makaronu z duuużą ilością sosu pomidorowego z mięsem
Deser : cappucino, duża mandarynka, 3 biszkopciki
Podwieczorek: budyń ze szklanki mleka z 2 mandarynkami i jablkiem
Kolacja: serek wiejski ze szczypiorkiem - 200g, 2 marchewki, kromka razowca

I jak?
Wydaje mi się , że jednak czujesz jeszcze trochę lęku przed tym przytyciem. Na mój gust nadal sobie wielu rzeczy odmawiasz . Nie wiem jak jest naprawdę. Te marchewki na kolację to taki zapychacz czy jak ? - o nic Cię nie posądzam , broń Boże , ale sama przez to przechodziłam ... Korzystaj z tego przytycia ! Ciesz się nim ! W końcu nie będzie ono trwało wiecznie .. Szamaj póki możesz !

pozdrawiam i trzymam za Ciebie kciuki !

PS: to jest jedno z przykładowych P wizażanki "vana" . Ten jadłospis i nastawienie tej dziewczyny jest dla mnie mega motywacją i dążę do tego żeby kiedyś jej dorównać :

"wczorajsze próbnomaturalne P:
(tak swoją drogą, to ze stresu jem jeszcze więcej i mam duuży apetyt na słodkie, ale cóż )

Iśn: grahamka 120g z masełkiem, grubymi plastrami żółtego sera, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem i solą; herbata z mlekiem 3,2% i cukrem; duże jabłko, pomarańcz

IIśn: 1. drożdżówka z ulubionej piekarni z toną sera i kruszonki , 5 michałków, tiki taki, danmleko
2. bułka 100g z dynią posmarowana grubą warstwą serka topionego z papryką, pieczonym schabem, sałatą i papryką; kubuś malinowy; banan

o: zabielana zupa zimowa z zacierką i maślanymi groszkami ptysiowymi + 2 gotowane skrzydełka z kurczaka z zupy; żeberka w jakiejś marynacie (miód, papryka, tabasco, ketchup, musztarda, itp.) z zasmażanymi ziemniaczkami, mizeria ze śmietaną 18%, cukrem i duużą il. koperku
d: 100g chałwy fantazyjnej, pół dużej tabliczki białej czeko kawowej, parę łyżek nutelli i kremu milky way

p: 7 drożdżowych racuchów z greckim jogurtem wymieszanym z cukrem waniliowym, cynamonem i kakao; 4 grube plastry chałki posmarowane grubą warstwą kremu milky way; 2 szklanki leona

k: bagietka 150g z masełkiem i szynką + puszka 330g pikantnej sałatki z makreli (brat stwierdził, że wygląda jak jedzenie dla kota, cóż... ale doobre); 2 jajka na miękko; herbata z cytryną i cukrem

kII (znowu ): jogurt bakoma 300g 7 zbóż- śliwka z dosypaną fitellą śliwkową, figami i pistacjami; 5 delicji jagodowych w białej czeko
"

Edytowane przez pysia124
Czas edycji: 2012-01-10 o 18:38
pysia124 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 19:07   #487
Irish lady 28
Zadomowienie

Mam bardzo, bardzo poważne pytanie.

Dzisiaj odebrałam wyniki badan krwi (od 2009 roku nie robiłam...), mam znacznie podwyższone TSH...czy jest możliwe,że to ma coś wspólnego z metabolizmem?
Do lekarza idę dopiero w czwartek, na razie jestem roztrzęsiona i błagam o poważne odpowiedzi.
Boję się.
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 19:20   #488
Milka1224
Rozeznanie

Dzisiejsze U

I serek wiejski 200g z duszonymi grzybami, ogórkiem, pomidorem, cebulką i pieprzem, do tego przytostowana kromka chleba żytnio - słonecznikowego

II drożdżowy pasztecik z kapustą i grzybami - robiony przez babcię wiec słusznych rozmiarów , jabłko pieczone

III Rozgrzewajace i aromatyczne curry kurczakowo - ziemniaczane z dużą ilościa chilli i kurkumy, posypane natką pietruszki

IV jogurt naturalny z kawałkiem pomelo posypany musli

V razowa tortilla z homo naturalnym i warzywami
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 19:26   #489
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez Anianiani Pokaż wiadomość
Moje U/R

I. Owsianka z pięciu łyżek z twarogiem, pomarańczą, migdałami i miodem, kawa z mlekiem.
II. Pół woreczka kaszy gryczanej zapieczonej z tuńczykiem (cała puszka), cukinią, groszkiem, pomidorem i odrobiną żółtego sera.
Trening siłowy 1,5h
IV. Dwa jaja na twardo z brokułami i sosem czosnkowym na bazie jogurtu, dwie kromki chleba żytniego.
V. Serek wiejski z cebulką i szczypiorkiem; sałata, pomidor skropione oliwą z oliwek.
jedyne comi przeszkadza to brak bialka potreningowo, tak to super

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;31534632]Jutrzejsze R

I. Omlet biszkoptowy na mące pełnoziarnistej z 2 jajek z miodem, mlekiem i gorzkim kakao

II. Bułka żytnia wieloziarnista smarowana masłem z szynką, serem i warzywami

1h pływania

III. 100g tuńczyka z wody, 1/3 woreczka kaszy pęczak kujawski

IV. Gulasz wołowy (bo w końcu ile można jeść samego kurczaka? ), trochę pęczaka, warzywa

V. 2 kromki razowca, każda z szynką i warzywami

VI. 100g twarogu półtłustego z oliwą

Chyba ujdzie, nie?

1700 kcal, BWT: 113/152/64[/QUOTE]
przyczepie sie (znowu ) przedtreningowego, tak to bomba

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
no to mój dzisiejszy RRRR

8:30 jajecznica z dwóch jajek z garścią wędlinki, sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidora, ogórka konserowego <tutaj mi brakuje węgli, za to jest duzo tluszczy, jezeli Ci to nie przeszkadza w cwiczeniach, to w porzadku ; )

9-10 fitness

12:30 woreczek ryżu brązowego, ryba z puszki w pomidorach

14:00 jogurt naturalny z wkrojonym jednym jabłkiem, garstką rodzynek i dwoma morelami suszonymi <szkoda ze nie serek homo naturalny albo wiejski

17:30 3 kotleciki sojowe, niestety usmażone w panierce przez mamę i do tego pół brokuła <mało, ale to w sumie taki podwieczorek, wiec ok

19:30 biały ser z pestkami dyni, słonecznikiem, rodzynkami i wdrobione dwa kawaleczki gorzkiej czekolady

I jak?
ladnie, rozsadnie, zdrowo
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 19:29   #490
Winky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anianiani Pokaż wiadomość
Moje U/R

Trening siłowy 1,5h
A jak tak z innej beczki, serio R jest Ci potrzebne?
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 19:33   #491
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U

I serek wiejski 200g z duszonymi grzybami, ogórkiem, pomidorem, cebulką i pieprzem, do tego przytostowana kromka chleba żytnio - słonecznikowego

II drożdżowy pasztecik z kapustą i grzybami - robiony przez babcię wiec słusznych rozmiarów , jabłko pieczone <tutaj mam wrazenie ze troche za malo, ale wiem ze babcie rozne paszteciki robią więc może sie myle

III Rozgrzewajace i aromatyczne curry kurczakowo - ziemniaczane z dużą ilościa chilli i kurkumy, posypane natką pietruszki

IV jogurt naturalny z kawałkiem pomelo posypany musli <jeśli duży to ok, jeśli mały to troszkę skromnie

mam wrazenie ze troszeczke za malo, choc nie znam dokladnie ilosci, bo jesli np III bylo sporo, to ok jest roznorodnie, smacznie

moje R:
I. kawa z mlekiem, jajecznica na masle z dwoch jajek z cebula i pieczarkami, grahamka z pieczarkami i plastrem sera zoltego light, troszke keczupu (czyli pieczarkowe sniadanie )
II. serek homogenizowany naturalny z jablkiem i cynamonem
III. piers z kurczaka w platkach kukurydzianych, szpinak, ryz brazowy z lyzeczka sosu chilli
HIIT
IV. piers z kurczaka znow, tym razem usmazona na oliwie, mandarynki (jakos nie mialam ochoty na wegle zlozone ), zaraz zjem warzywa, a potem wypije kawe z mlekiem bo jestem spiaca a jeszcze sporo rzeczy musze dzis zrobic
V. ser bialy/serek wiejski z warzywami
Stary 2012-01-10, 19:59   #492
pysia124
Raczkowanie

Dzisiejsze P :

IŚ: 4 kromki razowca: 1. i 2. z margaryną, sałatą, mielonką tyrolską i musztardą 3. z kremem czekoladowo-orzechowym 4. z miodem
IIŚ: 1)kanapka: 2 kromki razowca, margaryna, sałata, mielonka tyrolska
2) jabłko
3) bułka słodka z serem i marmoladą (była baaardzo słodka i pyszna)
O: duży talerz zupy grzybowej z dużą ilością ziemniaczków, dwie kromki chleba z margaryną
P: trochę marshmallows'ów , saszetka fitelli bananowej na sucho , mały lizak - takie serduszko
K: 4 kromki razowca: 1. i 2. z margaryną, sałatą, serem żółtym i pomidorem 3. i 4. z margaryną, sałatą, szynką jakąś i musztardą

i jak ? proszę o ocenkę
monotonia z tym chlebem - wiem . ale w lodówce pusto jutro dopiero rodzice zrobią zakupy .
Stary 2012-01-10, 20:52   #493
GreenBalance
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U
II drożdżowy pasztecik z kapustą i grzybami - robiony przez babcię wiec słusznych rozmiarów , jabłko pieczone
IV jogurt naturalny z kawałkiem pomelo posypany musli
fajnie luźno zdrowo i smacznie
Stary 2012-01-10, 21:28   #494
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
przyczepie sie (znowu ) przedtreningowego, tak to bomba
Wiem wieeem Niestety - szkoła. Ale od soboty mam ferie, więc zmienię to. No i nie wiem czy jutro będę miała ochotę na omleta czy na jajecznicę
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 21:33   #495
Phynn
Zakorzenienie

U.
I. Owsianka na mleku (4 łyżki płatków, łycha zarodków pszennych)
II. Czarna kawa bez cukru + biszkoptowe ciastko z twarożkiem waniliowym + banan i mandarynka
III. Miseczka gęstej i treściwej warzywnej zupy z ziemniakami i mięskiem z kurczaka
IV. Twarożek wymieszany z jogurtem i dżemem porzeczkowym + kawa z mlekiem
V. Grahamka z szynką z indyka, ogórkiem i musztardą chrzanową + jakieś 3 porządne garści orzechowego musli na sucho

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 21:52   #496
inlovewithmusic
Przyczajenie

hej pozwolicie, że się przyłączę?
jakiś czas temu przeszłam na lekką redukcję, aby zgubić nieco tłuszczyku na rzecz mięśni. ale jako, że efektów nie widzę, to powracam powoli na utrzymanie. ćwiczyłam i ćwiczę 8-minutówki (przez 40 minut, więc nie jest to chwilowe machanie brzuszków ), a teraz dodałam jeszcze interwały. póki co długo nie wytrzymuję, ale mam nadzieję, że z biegiem czasu będzie lepiej cel wciąż ten sam - odrobinę zredukować tłuszczyk na rzecz mięśni.

wrzucam dzisiejsze R->U
(wstałam późno, więc tylko 3 posiłki, zwykle jest więcej, choć lepiej czuję się na tych 4 + ewentualna przekąska)

1. owsianka z mlekiem sojowym, wieśniakiem, jabłkiem i orzechami

spacer do marketu
później: 25 minut interwałów (marsz i bieg); po: łyżeczka miodu

2. omlet: 3 jajka, 3 białka, kilka plastrów polędwicy sopockiej (wyjątkowo bez węglowodanów)

w międzyczasie wpadło trochę surowych marchewek i słonecznika

3. makrela wędzona

do picia: herbaty i woda

Biorąc pod uwagę, że zwykle tych posiłków jest więcej (kalorycznie wychodzi koło 1600-1800, dziś również i nigdy mniej), to jak to wygląda?

Edytowane przez inlovewithmusic
Czas edycji: 2012-01-10 o 21:53
inlovewithmusic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 22:01   #497
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez inlovewithmusic Pokaż wiadomość
hej pozwolicie, że się przyłączę?
jakiś czas temu przeszłam na lekką redukcję, aby zgubić nieco tłuszczyku na rzecz mięśni. ale jako, że efektów nie widzę, to powracam powoli na utrzymanie. ćwiczyłam i ćwiczę 8-minutówki (przez 40 minut, więc nie jest to chwilowe machanie brzuszków ), a teraz dodałam jeszcze interwały. póki co długo nie wytrzymuję, ale mam nadzieję, że z biegiem czasu będzie lepiej cel wciąż ten sam - odrobinę zredukować tłuszczyk na rzecz mięśni. <tak to nie ma, najpierw redukcja tluszczu, potem budowanie miesni

wrzucam dzisiejsze R->U
(wstałam późno, więc tylko 3 posiłki, zwykle jest więcej, choć lepiej czuję się na tych 4 + ewentualna przekąska) <jezeli to wyjatkowo to ok

1. owsianka z mlekiem sojowym, wieśniakiem, jabłkiem i orzechami <jako sniadanie okej, ale jesli masz tak malo posilkow to w kazdym musi byc sporo bialka zeby to dzienne minimum wypelnic

spacer do marketu
później: 25 minut interwałów (marsz i bieg); po: łyżeczka miodu <zaraz po interwalach powinno wpasc jakies bialko, poza tym cwiczenie ich po jednym posilku ( i to jeszcze takim bez latwo przyswajalnego bialka) jest ryzykowne - spalisz miesnie, mozesz w zasadzie nawet zemdlec, bo ja po prawidlowo wykonanych interwalach, po trzech posilkach, czuje sie tak jakbym miala zaraz zwymiotowac, i nie wyobrazam sobie robienia ich po owsiance.

2. omlet: 3 jajka, 3 białka, kilka plastrów polędwicy sopockiej (wyjątkowo bez węglowodanów) <to jest ok, choc węgle mogly byc

w międzyczasie wpadło trochę surowych marchewek i słonecznika

3. makrela wędzona <tez fajnie, choc tez mogly wpasc wegle

do picia: herbaty i woda

Biorąc pod uwagę, że zwykle tych posiłków jest więcej (kalorycznie wychodzi koło 1600-1800, dziś również i nigdy mniej), to jak to wygląda?
jesli taka kalorycznosc to okolo 300 kcal mniej niz Twoje zapotrzebowanie, to spoko
Stary 2012-01-10, 22:05   #498
inlovewithmusic
Przyczajenie

Cytat:
jesli taka kalorycznosc to okolo 300 kcal mniej niz Twoje zapotrzebowanie, to spoko
dzięki za ocenę ;-)
nie wiem jakie jest moje zapotrzebowanie mówię, że przechodzę z redukcji na utrzymanie, staram się jeść więcej i tyle.
białko podliczył mi kalkulator sfd, wyszło prawie 100g.
co do interwałów: po nich mdleć mi się nie chciało, bo byłam wciąż najedzona owsianką (spora porcja była), ale do zwymiotowania było mi blisko. dochodziłam do siebie dobre 15-20 minut.
a jeśli chodzi o palenie tłuszczu i budowanie mięsni - ktoś inny w tej kwestii mi doradza i tak się składa, że się da poza tym nie jestem jakoś strasznie otłuszczona, bmi mam w porządku, nawet dość niskie (ale wciąż w normie), a więc i tłuszczu nie tak wiele. może inaczej - chcę udoskonalić sylwetkę.

EDIT: poza tym po interwałach są jajka, więc co jest nie tak z tym białkiem?
EDIT 2: czy jedzenie na noc węglowodanów do sporej makreli (która, jak wiadomo, jest tłusta) nie jest ryzykowne, gdy chcę spalić tłuszcz?

Edytowane przez inlovewithmusic
Czas edycji: 2012-01-10 o 22:10
Stary 2012-01-10, 22:25   #499
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
dzięki za ocenę ;-)
nie wiem jakie jest moje zapotrzebowanie mówię, że przechodzę z redukcji na utrzymanie, staram się jeść więcej i tyle. <ciezko mowic czy jestes na utrzymaniu, jesli nie znasz zapotrzebowania kalorycznego, bo nie wiesz czy je wypelniasz, czy przekraczasz.
białko podliczył mi kalkulator sfd, wyszło prawie 100g.
co do interwałów: po nich mdleć mi się nie chciało, bo byłam wciąż najedzona owsianką (spora porcja była), ale do zwymiotowania było mi blisko. dochodziłam do siebie dobre 15-20 minut. <no to takie uczucie jest prawidlowe ; ) ale mimo wszystko w owsiance nie masz białka przed treningiem
a jeśli chodzi o palenie tłuszczu i budowanie mięsni - ktoś inny w tej kwestii mi doradza i tak się składa, że się da poza tym nie jestem jakoś strasznie otłuszczona, bmi mam w porządku, nawet dość niskie (ale wciąż w normie), a więc i tłuszczu nie tak wiele. może inaczej - chcę udoskonalić sylwetkę. <ale jak Ty to widzisz, masz ujemny bilans kaloryczny więc palisz tłuszcz (i troszkę mięśni chcąc nie chcąc też), a jeśli chcesz je budować to musisz mieć nadwyżkę kaloryczną pochodzącą z białka, zresztą jest bardzo duzo informacji na ten temat np na sfd, że to jest po prostu niemozliwe.. chyba ze mowimy nie o budowaniu miesni, ale o rzeźbieniu?

EDIT: poza tym po interwałach są jajka, więc co jest nie tak z tym białkiem? <a, bo to zaraz po? to przepraszam wygladalo jak osobny posilek
EDIT 2: czy jedzenie na noc węglowodanów do sporej makreli (która, jak wiadomo, jest tłusta) nie jest ryzykowne, gdy chcę spalić tłuszcz? <zależy, jak bardzo na noc... jeśli to byly trzy godziny przed snem to węgle by tu nie zaszkodziły, w ciągu dnia nie było ich zbyt wiele.
Stary 2012-01-10, 22:33   #500
inlovewithmusic
Przyczajenie

było trochę wiejskiego w owsiance ale rozumiem, tak wyszło, bo miałam ochotę na mleko sojowe. zwykle białko jest w każdym posiłku, słowo

właściwie rzeźbienie to chyba lepsze słowo, bo czuję wyraźne mięśnie pod warstwą tłuszczyku (których, na marginesie mówiąc, nie było, zanim zaczęłam ćwiczyć. a gdy zaczęłam ćwiczyć, to od razu przeszłam na redukcję ) i chcę je odkyć.

te jajka może nie były od razu po, ale jak doszłam do siebie i je usmażyłam. może tak być czy za długo? (serio pytam)

a, i zdaję sobie sprawę z tego, że muszę wprowadzić więcej węglowodanów. ale dobrze się czuję na białkowych kolacjach, a te jajka na obiad taaaaaaak mi smakują i są taaaakie sycące

no, więc biorąc to wszystko pod uwagę... może być?
Stary 2012-01-10, 23:31   #501
emelie
Wtajemniczenie

Utrzymanie

Śniadanie: kasza manna z mlekiem 3,2%, sokiem malinowym, cynamonem i wiórkami kokosowymi
II śniadanie: grahamka z masłem, sałatą, szynką z piersi indyka i ogórkiem; jabłko
Obiad: makaron pełnoziarnisty z piersią z kurczaka, warzywami i sosem sojowym -> smażone na oleju rzepakowym
Kolacja: sałatka z warzywami, szynką z piersi indyka i dressingiem oliwnym; pół grahamki z masłem

+ woda, herbaty, pokrzywa, czekolada do picia (wiórki białej i gorzkiej czekolady, mleko); marsz 40 minut
Stary 2012-01-10, 23:40   #502
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
było trochę wiejskiego w owsiance ale rozumiem, tak wyszło, bo miałam ochotę na mleko sojowe. zwykle białko jest w każdym posiłku, słowo <tak, zauwazylam, tylko mialam na mysli ze przed treningiem powinno wpasc latwo przyswajalne bialko

właściwie rzeźbienie to chyba lepsze słowo, bo czuję wyraźne mięśnie pod warstwą tłuszczyku (których, na marginesie mówiąc, nie było, zanim zaczęłam ćwiczyć. a gdy zaczęłam ćwiczyć, to od razu przeszłam na redukcję ) i chcę je odkyć. <no, to w porzadku

te jajka może nie były od razu po, ale jak doszłam do siebie i je usmażyłam. może tak być czy za długo? (serio pytam) <wiesz co, niby najoptymalniej chyba byloby od razu po, ale wiadomo ze w praktyce to srednio mozliwe, ja czasem robilam tak wykanczajacego hiita ze musialam siasc na trawce na 2 minuty, a konczylam calkiem daleko od domu wiec musialam jeszcze przejsc ;d wiec mysle ze moze tak byc

a, i zdaję sobie sprawę z tego, że muszę wprowadzić więcej węglowodanów. ale dobrze się czuję na białkowych kolacjach, a te jajka na obiad taaaaaaak mi smakują i są taaaakie sycące <no jajusia są super : D

no, więc biorąc to wszystko pod uwagę... może być?
nawet bardizej niz moze byc, widze ze masz bardzo zdrowe i fajne podejscie ,te moje uwagi mogly sie wydawac takie "kąśliwe", czy zbyt mocne, ale to raczej takie drobne poprawki, ogolem jest bardzo fajnie, mysle ze bedzie jeszcze fajniej jak sie pochwalisz czyms kiedy wstaniesz o wczesniejszej porze
Stary 2012-01-10, 23:47   #503
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
Napisane przez pysia124 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze P :

IŚ: 4 kromki razowca: 1. i 2. z margaryną, sałatą, mielonką tyrolską i musztardą 3. z kremem czekoladowo-orzechowym 4. z miodem
IIŚ: 1)kanapka: 2 kromki razowca, margaryna, sałata, mielonka tyrolska
2) jabłko
3) bułka słodka z serem i marmoladą (była baaardzo słodka i pyszna)
O: duży talerz zupy grzybowej z dużą ilością ziemniaczków, dwie kromki chleba z margaryną
P: trochę marshmallows'ów , saszetka fitelli bananowej na sucho , mały lizak - takie serduszko
K: 4 kromki razowca: 1. i 2. z margaryną, sałatą, serem żółtym i pomidorem 3. i 4. z margaryną, sałatą, szynką jakąś i musztardą

i jak ? proszę o ocenkę
monotonia z tym chlebem - wiem . ale w lodówce pusto jutro dopiero rodzice zrobią zakupy .
Wygląda jak utrzymanie. Tyjesz na tym?
Stary 2012-01-11, 08:38   #504
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rodzynka1989 Pokaż wiadomość
Wygląda jak utrzymanie. Tyjesz na tym?
No bez przesady. utrzymanie z 12 kromkami chleba? To, że jakosciowo nie jest najlepiej to każdemu się czasem zdarza więc już bez przesadyzmu/ Kalotycznie jest ok.
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 12:48   #505
fioleciasto
Zakorzenienie

U

śniadanie

grzanki z trzech kromek chleba z masłem, żółtym serem i sosem czosnkowym (domowej roboty, na jogurcie naturalnym i majonezie, z dużą ilością szczypiorku)
mandarynka x2, pół czerwonej papryki

II śniadanie

jogurt fantasia z kawałkami czekolady, rożne słodkie płatki, kilka orzechów laskowych, kilka łyżeczek słonecznika - wszystko razem wymieszane
mandarynka

obiad

ziemniaki, gulasz- taka normalna porcja, duży, obiadowy talerz
po: kuleczki ziemniaczane (również domowej roboty: ziemniaki, śmietana, bułka tarta, mąka, cebula, boczek i pewnie coś tam jeszcze. z ciasta formowane kulki i pieczone w piekarniku) wpadła miseczka ich po obiedzie, bo trzeba było już dojeść do końca

podwieczorek

jabłko
muffinka z kawałkami czekolady- duża i sycąca (nie zjadłam jej na raz, ale potem dojadłam )

kolacja
plasterki polędwicy, ogórek konserwowy, kawałek surowej papryki
niecała gruba parówka, kostka serka kiri- takie podjadanie w sumie, a nie kolacja, bo nie miałam ochoty na nic konkretnego

rządek czekolady z bakaliami i orzechami

do picia tradycyjnie: woda, herbaty, kawy

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26

Edytowane przez fioleciasto
Czas edycji: 2012-01-11 o 12:50
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 16:23   #506
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

No, to moje dzisiejsze U:

1śn., 6:10, ryż na mleku (pół woreczka ryżu, szklanka mleka 1,5%) z jabłkiem (właściwie to 1,5 jabłka średniej wielkości), cynamonem i cukrem
2śn., 9:30: kanapka: 2 kromki wieloziarnistego chleba z masłem, serkiem śniadaniowym, polędwicą z indyka i ogórkiem, pomarańcza
o., 13:00: pesto (szklanka /przed ugotowaniem/ pełnoziarnistego makaronu, łycha oliwy, łycha pestek słonecznika, łyżka pesto z pestek dyni), do tego duży pomidor
p., 16:00: kubek wczorajszej grochowej z niewielką ilością ziemniaków (zostało, a że była pyszna i gorąca, to zjadłam ), kawa z mlekiem 1,5%, kawałek babki piaskowej (zostało jeszcze i mnie zawołałaaa...) (PS Czy to nie za dużo na podwieczorek o tej godzinie? ), i jak zawsze schrupałam 2 marchewki
k., 19:00, 3/4 puszki szprotów w pomidorach, kromka razowca z masłem, sałatka (pekińska, kukurydza, łyżka rodzynek, sos z jogurtu naturalnego). <- czy to też nie za dużo na kolację?

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi

Edytowane przez aniolbezskrzydel89
Czas edycji: 2012-01-11 o 19:27
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 16:31   #507
inlovewithmusic
Przyczajenie

Cytat:
nawet bardizej niz moze byc, widze ze masz bardzo zdrowe i fajne podejscie ,te moje uwagi mogly sie wydawac takie "kąśliwe", czy zbyt mocne, ale to raczej takie drobne poprawki, ogolem jest bardzo fajnie, mysle ze bedzie jeszcze fajniej jak sie pochwalisz czyms kiedy wstaniesz o wczesniejszej porze
ok, dziękuję
dodam może coś za parę dni. zaczną mi się ferie, których nie chcę zmarnować wstając o 10, a i jedzenie będzie wtedy mniej monotonne. tak to ciągle kanapki, owsianki, jajka... ;-)
Stary 2012-01-11, 16:36   #508
czarna100000
Raczkowanie

Ze względu na to że zaczynam proszę o ocenę

I: 2 kromki chrupkiego z 2 jajkami na twardo, 3 kromki chrupkiego z pastą z tuńczyka (niestety kupna al nie mogłam się powstrzymać) kubek kakao
II: jabłka suszone
obiad: rosół z kawałkiem piersi i udka z kurczaka i 2 marchewki
III: szprot w pomidorach
kolacja:(pewnie) ser biały i kubek kakao

wiem że mało warzyw ale się dopiero do nich przyzwyczajam kiedyś wogóle nie jadłam
czarna100000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 16:45   #509
olkaa77
Raczkowanie

Proszę, ocenicie ten jadłospis? To ważne dla mnie.
( zaznaczam, że jem cztery posiłki i nie lubię masła )

Utrzymanie
I. Owsianka z 4 łyżek płatków owsianych, łyżki otrąb z jogurtem naturalnym, połową banana, łyżką orzechów włoskich, miodem i cynamonem.
wpadło cappuccino śmietankowe
II. Kanapka składana z dwóch dużych kromek (niestety pszennego) chleba z polędwicą sopocką i takim serem topionym w plastrach.
III. Duży kubek zupy buraczkowej ze śmietaną 18%. Tortilla - placek gotowy, a do środka dałam kurczaka wędzonego, dużo warzyw i ketchup.
IV. Grahamka z polędwicą sopocką, papryką czerwona marynowana, ogórki małosolne.

Edytowane przez olkaa77
Czas edycji: 2012-01-11 o 19:35
olkaa77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 16:50   #510
czarna100000
Raczkowanie

A zapomniałam jestem na R
czarna100000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości