|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku? | |||
Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 4,29% |
Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. |
5 | 7,14% |
Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. |
3 | 4,29% |
Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. |
2 | 2,86% |
Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. |
5 | 7,14% |
Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. |
3 | 4,29% |
Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. |
7 | 10,00% |
Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! |
42 | 60,00% |
Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#601 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Ja się ostatnio tak załatwiłam, pojechałam do laboratorium, a zaraz potem do lekarki, nie wychodziłam nawet z przychodni, a w niej nie chciałam jeść, więc w efekcie do 12 byłam bez śniadania, a w torbie miałam akurat rogalika
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#602 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
a ja wróciłam od lekarza i dalej muszę leżeć ![]() szyjka się nie skraca na szczęście - jest twarda i zwarta, ale macica ma zwiększone napięcie...i gdyby się pojawiły skurcze to do szpitala. to leżę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#603 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#604 |
Raczkowanie
|
odebrałam dzisiaj wyniki krwi i moczu, z krwi wynika że mam anemię, lekką ale mam, najbardziej niepokoi mnie mocz bo jest w nim podwyższony urobilinogen, co świadczy o tym, że coś niedobrego dzieje się z wątrobą, jutro mam wizytę więc nie panikuję, zobaczę co mi gin powie.
Dzisiaj popołudniu zaczęły mnie boleć sutki, ale takiego bólu to ja nie pamiętam, też tak macie? ja nie mogę się dotknąć, nawet stanik mnie drażni powodując ból, nie wiem co się dzieje. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#605 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31537118]Mam do Was 2 pytania: po 1. w którym tygodniu macie/miałyście połówkowe? Wiem, że około 20., ale w którym Wy miałyście, będziecie mieć dokładnie? po 2. - L4 kończy mi się 27.01, do kiedy muszę przynieść następne? Czy jak przyniosę 31.01, to będzie za późno?[/QUOTE] Ad 1. Ja będę mieć w ten piątek i to będzie przełom 21 i 22 tygodnia. Ad 2. Nie wiem ![]() Dziewczyny, czy odczuwacie jakieś bóle kręgosłupa? Bo mnie od sylwestra boli coś z lewej strony kręgosłupa, tak z tyłu/z boku, jakiś mięsień chyba. Przeważnie wieczorami. Zastanawiam się czy to nie od siedzenia, bo mam siedzącą pracę. A dzisiaj jeszcze zaczął mnie boleć kręgosłup, poniżej łopatek, a powyżej krzyża. Położyłam się na chwilę, ale nic nie przeszedł ![]() Coś mój dzidziolek się ostatnio mniej aktywny zrobił, jakoś mało się rusza w ciągu dnia. A jeszcze parę dni temu fikał jak szalony. Mam nadzieję, że wszystko jest dobrze... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#606 |
Konto usunięte
|
Na pewno.. Mój nic nie fika (lekkie bulgotanie czuję, ale wcale nie jestem pewna, czy to stamtąd czy z jelit), a na USG przeciągał się, aż miło patrzeć
![]() ![]() Co do bólów - mnie okropnie boli biodro po prawej stronie, a zawsze zapomnę się spytać lekarza. Przypuszczam, że ma to mały związek z ciążą, raczej z leżeniem/siedzeniem, ale chciałabym wiedzieć, czy mogę robić jakieś ćwiczenia rozciągające, bo powoli nie umiem wstać na prawą nogę... Aha, kiedyś o tym pisałyśmy: dzisiaj u gina dostałam paragon fiskalny. Zaskoczyło mnie to, ale pozytywnie. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-01-10 o 20:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#607 |
Zakorzenienie
|
Ja zwolnienie dostarczam do szefowej dzien poźniej, góra 2 od wypisywania, ona mi podobija i wysyłam do ksiegowej.
Bole kregosłupa mam, ale z prawej strony, najgorzej było w swięta, nie mogłam sie ruszac, nawet jak wstałam po nocy to tez mnie bolał. Teraz jest o wiele lepiej, ale po ciut wiekszym wysiłku po prostu mi siada, juz boje, sie co bedzie dalej. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#608 |
Wtajemniczenie
|
A to Cię boli kręgosłup czy tak jakby z boku, obok kręgosłupa? Bo mnie tak bardziej z boku... Wkurzające to jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#609 |
Zakorzenienie
|
Tak z boku z prawej strony, bliżej łopatki czy pod łopatką, tak jakos.
|
![]() ![]() |
![]() |
#610 | ||
Zakorzenienie
|
Rewelacyjne koszulki ma firma Alles. Na Allegro sporo tego i ceny całkiem przyjemne
![]() Cytat:
![]() ![]() Tych badań nie musisz robić na czczo. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31537118] Mam do Was 2 pytania: po 1. w którym tygodniu macie/miałyście połówkowe? Wiem, że około 20., ale w którym Wy miałyście, będziecie mieć dokładnie? po 2. - L4 kończy mi się 27.01, do kiedy muszę przynieść następne? Czy jak przyniosę 31.01, to będzie za późno?[/QUOTE] 1. Dokładnie 20t2d, czyli na początku 21. tygodnia ![]() 2. Na dostarczenie zwolnienia pracodawcy masz 7 dni. Tylko poinformuj, że przyniesiesz następne, najlepiej w ostatnim dniu aktualnego zwolnienia. Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31538393]No bo właśnie ja mam L4 od poprzedniego gina do 27.01, a następną wizytę u tego, do którego teraz chodzę albo 26.01 albo 31.01, wolałabym iść tego 31. właśnie, a tak to nie wiem, ale jak jest do 7 dni, to spoko, zaniosłabym od razu 31. (bo też mam blisko).[/QUOTE] Lekarz może wystawić zwolnienie 3 dni wstecz przed dniem w którym wystawia zwolnienie, czyli 31 wystawi Ci od 28 stycznia. Zgodnie z informatorem dla lekarzy w sprawie wystawiania zwolnień: "Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres wsteczny, nie dłuższy niż 3 dni poprzedzające dzień, w którym przeprowadzono badanie, jeżeli jego wyniki wykazują, że ubezpieczony w tym okresie niewątpliwie był niezdolny do pracy. Wyłącznie lekarz psychiatra może wystawić zaświadczenie lekarskie na okres wcześniejszy niż 3 dni poprzedzające dzień badania, w razie stwierdzenia lub podejrzenia zaburzeń psychicznych ograniczających zdolność ubezpieczonego do oceny własnego postępowania." A ja płytek ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#611 |
Zakorzenienie
|
niestety dziewczyny tak to już jest kolejna rzecz w ciąży - od końca drugiego trymestru podobno boli coraz bardziej a w trzecim spać czasami nie można - bo Kijanki coraz bardziej ugniatają wszystko w środku, mięśnie pracują na cały etat i wszytko się rozciąga - przyzwyczaić się tylko nam pozostaje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#612 |
Zakorzenienie
|
A wiecie co jest fajne?
![]() To, że rozluźniają się więzadła. Wszystkie. Skutkuje to nie tylko bólami w okolicach kręgosłupa, w pachwinach, w podbrzuszu... ale powoduje też, że wszystko leci z rąk. ![]() ![]()
![]() |
#613 | |
Wtajemniczenie
|
Co 4 tygodnie, przy każdej wizycie.
Chciałam się rozpisać o L4, że musi być ciągłość, że 7 dni na dostarczenie, ale _agata się już pojawiła ![]() ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#614 |
Zakorzenienie
|
Suty też mnie bolą, ale już przywykłam
![]()
![]() |
#615 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#616 | ||
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
a a propos zwolnien, to teraz jestem na zwolnieniu do 11 stycznia... i teraz nie wiem czy następne ma być od 11 czy od 12 stycznia? żeby nie straciło ciągłości... nie pamiętam czy to było z 11 włącznie czy nie.... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#617 |
Konto usunięte
|
Dziękuję Wam za odpowiedzi, więc pójdę 31. i poproszę o L4 od 28., a zaniosę je tego samego dnia, czyli będzie zachowane 7 dni i wszystko pasuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#618 |
Zakorzenienie
|
Jeśli na zwolnieniu masz wpisane do 11, to następne od 12. Lekarz ma w karcie wpisane do kiedy więc wypisze Ci kolejne żeby byla ciągłość.
![]() |
#619 |
Wtajemniczenie
|
Mam szybkie pytanie: czy przed badaniem obciążenia glukozą 50g trzeba być 12h po posiłku, czy starczy, że się będzie na czczo, ale mniej niż 12 po posiłku??? To pilne, bo jutro się wybieram z rana na to badanie, a przed chwilą jadłam
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#620 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co wiem od lekarza do 50 g nie trzeba być na czczo. Do 75 g owszem, tak. Rzuć jeszcze okiem pod hasłem "indywidualna krzywa cukrowa kobiet ciężarnych".
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2012-01-10 o 21:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#621 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie czytam o tej glukozie i wszędzie pisze, że to się robi między 24 a 28 tyg. Mi nic gin nie mówił, tylko dał mi skierowanie na to badanie i chciałam je jutro zrobić. A ja jestem teraz w 21 tyg., wiec to chyba za wcześnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#622 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A tak w ogóle, Dziewczyny ćwiczycie coś w ciąży? Bo ja mam wyrzuty sumienia, że nie ćwiczę ![]() Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-01-10 o 21:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#623 |
Konto usunięte
|
To mam jeszcze jedno pytanie, dotyczące mojej zmiany lekarza.
Jak myślicie, mam dzwonić do swojej przychodni NFZ i im powiedzieć, że nie przyjdę na wizytę? Bo już jestem umówiona z nowym lekarzem. Ale w sumie im to lotto, pewnie po prostu w tym dniu pani wyjmie moją kartotekę, a ja nie przyjdę zwyczajnie. Na razie lekarz nie mówił nic, że potrzebuje jakieś wyniki badań, więc niespecjalnie mam tam po co jechać, w razie gdyby potrzebował, załatwiłabym to jakoś, ale w takiej sytuacji - trzeba ich informować? |
![]() ![]() |
![]() |
#624 |
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31541713]Dziękuję Wam za odpowiedzi, więc pójdę 31. i poproszę o L4 od 28., a zaniosę je tego samego dnia, czyli będzie zachowane 7 dni i wszystko pasuje
![]() 31 wedlug mnie bedzie za pozno bo lekarz moze dac ci max 2dni wstecz czyli 31 wypisac z data 29 wiec masz 1dzien przerwy
#625 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a tak a propos gdzieś mi się przewineło że chyba byłaś u Guzika na USG , mogę wiedzieć ile płaciłaś? ![]() w ogóle trzyma mnie przeziębienie już drugi tydzień .... ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#626 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#627 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#628 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak mam czas i ochotę. no i aqua aerobik teściowa mi zostawiła leg magic ale nie wiem czy mogę na tym teraz ćwiczyć. uciekam się myć i spać |
|
![]() ![]() |
![]() |
#629 |
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31542506]To mam jeszcze jedno pytanie, dotyczące mojej zmiany lekarza.
Jak myślicie, mam dzwonić do swojej przychodni NFZ i im powiedzieć, że nie przyjdę na wizytę? Bo już jestem umówiona z nowym lekarzem. Ale w sumie im to lotto, pewnie po prostu w tym dniu pani wyjmie moją kartotekę, a ja nie przyjdę zwyczajnie. Na razie lekarz nie mówił nic, że potrzebuje jakieś wyniki badań, więc niespecjalnie mam tam po co jechać, w razie gdyby potrzebował, załatwiłabym to jakoś, ale w takiej sytuacji - trzeba ich informować?[/QUOTE] wydaje mi się że to jedynie Twoja dobra wola że ich powiadomisz że nie przyjdziesz, tzn oni (lekarz itp) pewno mało się tym przejmą jeżeli sie nie pojawisz ale z drugiej strony może ktoś inny akurat będzie potrzebował i wskoczy na Twoje miejsce , w końcu to NFZ i nie tak łatwo dostać się do specjalisty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#630 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() korzystam z przywileju bycia kobietą w ciąży co na szczęście mój R przyjmuje bezboleśnie ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31542506]To mam jeszcze jedno pytanie, dotyczące mojej zmiany lekarza. Jak myślicie, mam dzwonić do swojej przychodni NFZ i im powiedzieć, że nie przyjdę na wizytę? Bo już jestem umówiona z nowym lekarzem. Ale w sumie im to lotto, pewnie po prostu w tym dniu pani wyjmie moją kartotekę, a ja nie przyjdę zwyczajnie. Na razie lekarz nie mówił nic, że potrzebuje jakieś wyniki badań, więc niespecjalnie mam tam po co jechać, w razie gdyby potrzebował, załatwiłabym to jakoś, ale w takiej sytuacji - trzeba ich informować?[/QUOTE] z kulturalnego punktu widzenia miłobyby było gdybyś poinformowała, ale nic nie musisz ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:54.