Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-11, 00:03   #4321
Soleilka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012

Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość
Byłam dzisiaj na wizycie Maluszek ma prawie 7 cm, gin powiedziała że to 13tydz i 6 dzień, więc dodała mu 5 dni Jest pomierzony, posprawdzany, wszystko na swoim miejscu. Chyba sobie spał, musiała go ruszać żeby obejrzeć drugą nóżkę i drugą rączkę, ale nie chciał współpracować... pachną rączką, wepchał do buźki i znów poszedł nynki... ah żeby takim aniołkiem został spokojnym Ten dziwny płat łożyska się wchłonął i wszyto w porządku. Pytałam się o genetyczne to mi powiedziała że ona nie będzie odradzać choć nie ma wskazań, ale radziłaby się wybrać dopiero w 22tygodniu. Że ona teraz posprawdzała wszytko i kostkę noska i karczek, pęcherz moczowy itd i widzi jedyny sens że jak już chcemy to aminopunkcję, a z tego co się naczytałam to badanie inwazyjne i robi się je dopiero jak AFP wyjdzie źle, a to mam zrobić dopiero po 25 stycznia. Także nie wiem chyba poczekam do 22 tygodnia, jak myślicie?? Posłuchałam też walącego serduszka... co za melodia

Soleilk
a, nie dziwie sę Twojemu wzruszeniu fajnie że Twój TŻ tak okazuje uczucia

Świetne wieści

Ja aż jestem w szoku, bo na początku wcale nie był zadowolony z faktu powiększenia się rodziny

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 07:53   #4322
izasz-b
Raczkowanie

Dziewczynki, nie nadążam... ;( mam teraz urwanie głowy w pracy, bo koniec semestru się zbliża, więc mam kupę roboty w pracy i po pracy... Pojawię się za to w czwartek, bo mam usg, więc napiszę co u mnie, a potem dopiero pod koniec stycznia pewnie, jak już wypuszczę te dzikie hordy - mam w tym semestrze ok. 270 studentów, więc same rozumiecie... Ale pamiętajcie o mnie i trzymajcie kciuki za czwartkową wizytę - już jest 16 tydzień, więc może poznam płeć?

9.07.2012 przyszła na świat moja kochana córeczka Basia waga 3300 g (wg usg 3800 g).
izasz-b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 07:56   #4323
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Byłam dzisiaj na wizycie Maluszek ma prawie 7 cm, gin powiedziała że to 13tydz i 6 dzień, więc dodała mu 5 dni Jest pomierzony, posprawdzany, wszystko na swoim miejscu. Chyba sobie spał, musiała go ruszać żeby obejrzeć drugą nóżkę i drugą rączkę, ale nie chciał współpracować... pachną rączką, wepchał do buźki i znów poszedł nynki... ah żeby takim aniołkiem został spokojnym Ten dziwny płat łożyska się wchłonął i wszyto w porządku. Pytałam się o genetyczne to mi powiedziała że ona nie będzie odradzać choć nie ma wskazań, ale radziłaby się wybrać dopiero w 22tygodniu. Że ona teraz posprawdzała wszytko i kostkę noska i karczek, pęcherz moczowy itd i widzi jedyny sens że jak już chcemy to aminopunkcję, a z tego co się naczytałam to badanie inwazyjne i robi się je dopiero jak AFP wyjdzie źle, a to mam zrobić dopiero po 25 stycznia. Także nie wiem chyba poczekam do 22 tygodnia, jak myślicie?? Posłuchałam też walącego serduszka... co za melodia

agunia82, też myślałam o oilatum, orientujesz się ile kosztuje?? wiem że dość drogi był, ale za to skuteczny.
nooo to super wieści a jak pomierzyła wszystko, i kość nosową też i kark też, to ona Ci zrobiła dokładnie to, co my nazywamy tym genetycznym. Jak wszystko ok, to nie ma sensu robić żadnych dodatkowych badań.

Nie wiem ile ten oilatum kosztuje, sprawdź może ceny w jakiejś aptece internetowej

Mój mąż też jeszcze brzuszkowi nie okazuje czułości, mówi, że jakieś śmieszne mu się to na tym etapie wydaje. W sumie ja mu się nie dziwię, brzuch ledwo widać, ruchów nie czuć, ta ciąża to jeszcze nadal abstrakcja. Pewnie zmieni się jak ruchy zaczną być wyczuwalne Za to bardzo dba o to, żebym się prawidłowo odżywiała

Iza to ja już teraz zaciskam

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 08:26   #4324
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izasz-b Pokaż wiadomość
Dziewczynki, nie nadążam... ;( mam teraz urwanie głowy w pracy, bo koniec semestru się zbliża, więc mam kupę roboty w pracy i po pracy... Pojawię się za to w czwartek, bo mam usg, więc napiszę co u mnie, a potem dopiero pod koniec stycznia pewnie, jak już wypuszczę te dzikie hordy - mam w tym semestrze ok. 270 studentów, więc same rozumiecie... Ale pamiętajcie o mnie i trzymajcie kciuki za czwartkową wizytę - już jest 16 tydzień, więc może poznam płeć?

Mój też nie mówi do brzucha - nie ma jeszcze do czego co prawda przestało to być dla niego aż taką abstrakcją (chyba) po drugim usg jak zobaczył, że 'tam coś rośnie' ale pewnie bardziej mu sie odmieni jak zobaczy małego człowieczka na ekranie bo to jemu bardziej zależało na powiększeniu rodziny Póki co czuł lekki niedosyt, że tak mało widać

Miłego dnia
dottta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 08:28   #4325
iizabell
Raczkowanie

witam dziewczynki.Nie mam czasu na odpisywanie wszystkim tak pędzicie z tymi postami.Cieszę się że z waszymi dzidziusiami wszystko dobrze.Ja genetyczne mam dopiero 29 stycznia jej jak to daleko jeszcze.Dzisiaj postaram się więcej udzielać bo jestem trochę wolniejsza
iizabell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 08:44   #4326
prince_polo
Zakorzenienie

hej
znowu w domu net mi padl kurde jestem skazana na mały ekranik jak bym wiedziala jak podłączyć jako modem komórkę to bym używała ale nie wiem

karmeelek pierogi pyszne tż dal mi sztuk 15 myslalam ze padne

pizza była pyszna

biegunke mialam do wieczora! !!!

ciesze SIĘ ZE wasze USG wYSzly super mój miał 6cm byl w 11i6 z om a z usg w 12i2

łekarz kazal w 22tyg przyjsc na polowkowe

28stycznia jedziemy na imprezę do babci tż będzie cała duża rodzina będę w 16tyg już więc będę miała już duży brzuch i wszyscy się tam dowiedza

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 09:15   #4327
Balbinka1983
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez natee Pokaż wiadomość
dziewczyny ja nie wiem jak sobie radzić ze skórą
nie dość, że sucha aż sie drapie , oliwka to już mus po każdym prysznicu.
no i te pryszcze
Mam to samo - pryszcze też a jeśli chodzi o nawilżanie to mam wrażenie że oliwka to za mało ciągną mnie zwłaszcza cyce wczoraj zamówiłam sobie na allegro http://allegro.pl/palmers-balsam-na-...036227724.html - czytałam, że jest dobry a na pewno tanśzy niż elancyl czy mustela

---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
super moj tez czasem sie pytuli do brzusia, ale jakos nie okazuje wielkiej radosci jak wasi tzowie
Spokojnie - mój też nie na razie jak mówił "woli się nie przywiązywać" na wypadek, gdyby coś poszło nie tak. Ale liczę na to, że po wczorajszym usg powoli zacznie się to zmieniać dziś rano wstał, przywitał się i pomasował mnie po brzuszku Twój też z czasem się ogarnie

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
oj dziewczyny to szalejecie ;P ja w sumie to moze z 2 kg mam na plusie
Jak mnie wczoraj ginka ważyła okazało się, że wg jhej waagi schudłam jak miło szkoda, ze moja domowa waga mówi co innego jakieś 2 kg na plusie

---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

Ps. zaszalałam trochę na Allegro wczoraj i kupiłam parę ciuszków używanych co prawda ale całkiem całkiem hihi TŻ mówi, że głupol jestem i niepotrzebnie się spieszę
Balbinka1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 09:34   #4328
prince_polo
Zakorzenienie

właśnie ogarnęłam kuchnie i pokój murze się pozbyć rowerka z pokoju bo i tak pewnie jeździć nie będę aż do porodu a tylko mnie kusi

muszę też jednej szafki się pozbyć nie od kompletu bo tylko jest zagracona ale tż będzie miał znoszenia z 2 piętra no i coś myślę ze dziś jak wróci pogonie go do przemeblowania naszego pokoju

co tu tak cicho????

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-01-11, 09:43   #4329
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
właśnie ogarnęłam kuchnie i pokój murze się pozbyć rowerka z pokoju bo i tak pewnie jeździć nie będę aż do porodu a tylko mnie kusi

muszę też jednej szafki się pozbyć nie od kompletu bo tylko jest zagracona ale tż będzie miał znoszenia z 2 piętra no i coś myślę ze dziś jak wróci pogonie go do przemeblowania naszego pokoju

co tu tak cicho????
no ja orbitreka muszę się pozbyć.
a co do szafek to wręcz odwrotnie bo dopiero zaczynamy kupować
Jakoś tam zwlekaliśmy, na koniec remontu czekaliśmy. I teraz czas najwyższy, tylko jeszcze kasy brak
2 dni temu kupiliśmy szafkę pod tv i cieszę się jak małe dziecko które dostało cukierka

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 09:49   #4330
dottta
Zakorzenienie

ja też mam orbitreka ale nie zamierzam się go pozbywać jak tylko wejdę w II trymestr i poczuję się lepiej to zaczynam znów ćwiczyć teraz za bardzo się męczę i brakuje mi tchu ale ginka mówi, że później powinno być lepiej i abym nie rezygnowała z ćwiczeń jak mi się poprawi samopoczucie i organizm się przyzwyczai do zmian
Stary 2012-01-11, 10:02   #4331
Sala
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dottta Pokaż wiadomość
ja też mam orbitreka ale nie zamierzam się go pozbywać jak tylko wejdę w II trymestr i poczuję się lepiej to zaczynam znów ćwiczyć teraz za bardzo się męczę i brakuje mi tchu ale ginka mówi, że później powinno być lepiej i abym nie rezygnowała z ćwiczeń jak mi się poprawi samopoczucie i organizm się przyzwyczai do zmian
Ha, a ja odwrotnie, jak zaczęłam się czuć gorzej w drugim miesiącu, to najbardziej pomogło mi... codzienne bieganie I tak sobie biegamy dalej, codziennie rano jakieś 5km (pół godziny), czuję się zdecydowanie lepiej.

Ale, oczywiście, bardziej forsowne sporty są polecane raczej dla osób, które uprawiały je wcześniej. U mnie nie było przeciwskazań, biegałam wcześniej, miałam parę tygodni przerwy, i wróciłam do biegania właściwie bezboleśnie. Fajnie, że pogoda jest jaka jest. Tak czy siak, jakikolwiek ruch bardzo polecam, naprawdę człowiek lepiej się czuje będąc w formie.

Edytowane przez Sala
Czas edycji: 2012-01-11 o 10:03
Sala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 10:10   #4332
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sala Pokaż wiadomość
Ha, a ja odwrotnie, jak zaczęłam się czuć gorzej w drugim miesiącu, to najbardziej pomogło mi... codzienne bieganie I tak sobie biegamy dalej, codziennie rano jakieś 5km (pół godziny), czuję się zdecydowanie lepiej.

Ale, oczywiście, bardziej forsowne sporty są polecane raczej dla osób, które uprawiały je wcześniej. U mnie nie było przeciwskazań, biegałam wcześniej, miałam parę tygodni przerwy, i wróciłam do biegania właściwie bezboleśnie. Fajnie, że pogoda jest jaka jest. Tak czy siak, jakikolwiek ruch bardzo polecam, naprawdę człowiek lepiej się czuje będąc w formie.
ja wcześnie 'biegałam' na orbi 60min dziennie na dużym obciążeniu przez 5 dni w tyg. Do tego inne ćwiczenia ale od kiedy zaciążyłam to max 20min do 30 (na małym obciążeniu) i czuję się źle - mam duszności i brzuch mnie boli więc musiałam odstawić
Wczoraj 10 min tak dla rozruchu i nadal nie jest ciekawie więc poczekam jeszcze
Stary 2012-01-11, 10:11   #4333
nel_a
Zakorzenienie

też mam zamiar ćwiczyć ale niekoniecznie na orbitreku nigdy nie miałam do niego kondycji
Na następnej wizycie zapytam czy nie ma przeciwwskazań do ćwiczeń i zabieram się do roboty

Stary 2012-01-11, 10:16   #4334
Sala
Rozeznanie

Cytat:
ja wcześnie 'biegałam' na orbi 60min dziennie na dużym obciążeniu przez 5 dni w tyg. Do tego inne ćwiczenia ale od kiedy zaciążyłam to max 20min do 30 (na małym obciążeniu) i czuję się źle - mam duszności i brzuch mnie boli więc musiałam odstawić
Wczoraj 10 min tak dla rozruchu i nadal nie jest ciekawie więc poczekam jeszcze
No jasne, wiadomo, że wszystko trzeba dopasować do warunków. Ja też mam różne dni, czasem mogłabym zrobić jeszcze jedną rundę, a czasem trudno mi się oddycha i muszę kawałek przespacerować Zobaczymy, jak długo mi się uda biegać i kiedy zacznie mi brzuch przeszkadzać

Planujecie jakieś inne ćwiczenia? Zajęcia grupowe dla ciężarnych? Jakieś ćwiczenia z YouTube/ DVD itd?
Stary 2012-01-11, 10:19   #4335
_madlen
Raczkowanie

Jeśli chodzi o ćwiczenia, ja miałam ochotę na jogę, ale zobaczymy co z tego wyjdzie

Miło mi, że pamiętałyście i w ogóle, dzięki za wszystkie ciepłe słowa! Zapytam jutro mojego lekarza, co i jak, jeśli rzeczywiście nie będzie usg, to koniecznie wybiorę się prywatnie. Trochę mnie dziwi to, co piszecie - ja ani nie słuchałam serduszka, ani nie mam zdjęcia, właściwie tylko podstawowe badania, hmmm... Lekarz jest naprawdę w porządku, ale chyba wyznaje zasadę "po co robić zamieszanie, skoro wszystko jest w porządku". Nie wiem, czy mi to pasuje.

Pędzicie z tym wątkiem naprawdę, jak nie wiem co Co do nazwy - mnie jest to całkowicie obojętne, rymowanki okej, bez rymowanek - też dobrze.

Coraz częściej mam sny związane z porodem czy dziećmi. Dzisiaj w śnie np. chodziłam po parku z wózkiem

Amelia - 9.07.2012

Mój blog: fitness, zdrowe odżywianie, powrót do formy -
Piękna po porodzie
_madlen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 10:19   #4336
chce_byc_mama
Zakorzenienie

dzien dobry dziewczynki
ja neistety nie mam zbytnio czasu na cwiczenia bo pracuje, dzisiaj juz wracam do pracy, dlugi weekend sie skonczyl, mam nadzieje ze nie bedzie tak zle.
jak sie czujecie z rana?
mi chyba mdlosci pomalu ustepuja bo juz nie jest tak zle z ranka jeszcze tylko ten durny kaszel mi zostal... ehhh... jak nie urok to sraczka...
Wstalam ranko ugotowalam obiadek szybko bo tz na 10 do pracy jechal no i przed druga ma przerwe na obiad wiec mu zapakowalam i gitara

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 10:35   #4337
Sala
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _madlen Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o ćwiczenia, ja miałam ochotę na jogę, ale zobaczymy co z tego wyjdzie
Też myślałam o jodze, ale czytałam, że to może nie być najszczęśliwszy pomysł, żeby dopiero zaczynać będąc w ciąży. Chyba z uwagi na to, że łatwiej o kontuzję, z powodu rozluźniających się stawów itd. Trudno też podobno znaleźć instruktorów, którzy naprawdę wiedzą, jak powinna ćwiczyć kobieta w ciąży, a nie tylko twierdzą, że wiedzą.

Cytat:
Miło mi, że pamiętałyście i w ogóle, dzięki za wszystkie ciepłe słowa! Zapytam jutro mojego lekarza, co i jak, jeśli rzeczywiście nie będzie usg, to koniecznie wybiorę się prywatnie. Trochę mnie dziwi to, co piszecie - ja ani nie słuchałam serduszka, ani nie mam zdjęcia, właściwie tylko podstawowe badania, hmmm... Lekarz jest naprawdę w porządku, ale chyba wyznaje zasadę "po co robić zamieszanie, skoro wszystko jest w porządku". Nie wiem, czy mi to pasuje.
A jesteś w stanie zapytać swojego lekarza o to, czemu ma takie podejście? Czy po prostu ogólnie uważa, że USG to nie jest standardowe badanie, czy może w Twoim przypadku sądzi, że wszystko jest tak super, że nie ma potrzeby wprowadzać dodatkowego stresu przez dodatkowe badania? Może możesz mu powiedzieć po prostu, że chcesz mieć USG, bo Cię jego brak stresuje?
Stary 2012-01-11, 10:35   #4338
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sala Pokaż wiadomość
No jasne, wiadomo, że wszystko trzeba dopasować do warunków. Ja też mam różne dni, czasem mogłabym zrobić jeszcze jedną rundę, a czasem trudno mi się oddycha i muszę kawałek przespacerować Zobaczymy, jak długo mi się uda biegać i kiedy zacznie mi brzuch przeszkadzać

Planujecie jakieś inne ćwiczenia? Zajęcia grupowe dla ciężarnych? Jakieś ćwiczenia z YouTube/ DVD itd?
ja lubię biegać ale nie mogę stawy mam słabe
orbitrek jednak je mniej obciąża niż bieganie

ja myślałam o jakiś zajęciach ale nic sensownego nie umiem znaleźc w okolicy - no i niezbyt dobrze odnajduję się w nowej grupie

Cytat:
Napisane przez _madlen Pokaż wiadomość

Pędzicie z tym wątkiem naprawdę, jak nie wiem co Co do nazwy - mnie jest to całkowicie obojętne, rymowanki okej, bez rymowanek - też dobrze.

Coraz częściej mam sny związane z porodem czy dziećmi. Dzisiaj w śnie np. chodziłam po parku z wózkiem
ja dostałam już zdjęcie samego pęcherzyka serce też nam lekarka sama puściła
Chodzisz prywatnie czy państwowo?
Stary 2012-01-11, 10:45   #4339
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
ja lubię biegać ale nie mogę stawy mam słabe
orbitrek jednak je mniej obciąża niż bieganie

ja myślałam o jakiś zajęciach ale nic sensownego nie umiem znaleźc w okolicy - no i niezbyt dobrze odnajduję się w nowej grupie

ja dostałam już zdjęcie samego pęcherzyka serce też nam lekarka sama puściła
Chodzisz prywatnie czy państwowo?
ja tez mam zdjecie samego pecherzyka z 5/6 tyg chyba to jest taka kropecza to z wczoraj juz taki maly czlowieczek

Amelcia
Stary 2012-01-11, 10:46   #4340
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez mam zdjecie samego pecherzyka z 5/6 tyg chyba to jest taka kropecza to z wczoraj juz taki maly czlowieczek
ja to w ogóle byłam w szoku, że w takim szybkim czasie taka kropeczka przekształca się w małego, baaaardzo ruchliwego człowieczka. Prawdziwy cud

Stary 2012-01-11, 10:47   #4341
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
ja też mam z 5 tyg. a jak później byłam w 7 to już był robaczek - miał cały 1cm a my z małżem "ale wielki"
Stary 2012-01-11, 10:54   #4342
Linka25
Zakorzenienie

Dziewczyny zaczynam czytać o tym usg "genetycznym" - mam je w czwartek (jestem w 12 tc). Już sama nie wiem co bedę mieć za badanie spodziewam sie ze będzie to przezierność karkowa i długość przegrody nosowej. Bo to chyba o to chodzi na badaniu zwanym potocznie "genetycznym" ? To badanie głównie wyklucza upośledzenie pod kątem zespołu Downa. Czy inne choroby / wady genetyczne tez? Czy badanie jest dopochwowe czy już "na brzuchu"? Można dodatkowo zrobić badania krwi pod tym kątem, wiecie coś na ten temat? Robiłyście je?
Gubię sie w tym wszystkim
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 10:57   #4343
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny zaczynam czytać o tym usg "genetycznym" - mam je w czwartek (jestem w 12 tc). Już sama nie wiem co bedę mieć za badanie spodziewam sie ze będzie to przezierność karkowa i długość przegrody nosowej. Bo to chyba o to chodzi na badaniu zwanym potocznie "genetycznym" ? To badanie głównie wyklucza upośledzenie pod kątem zespołu Downa. Czy inne choroby / wady genetyczne tez? Czy badanie jest dopochwowe czy już "na brzuchu"? Można dodatkowo zrobić badania krwi pod tym kątem, wiecie coś na ten temat? Robiłyście je?
ja miałam jeszcze mierzone przepływy krwi, ale standardowo nie zawsze to robią. Do tego lekarz oceniał wszystkie narządy wewnętrzne, czy są prawidłowo umiejscowione i rozwinięte i sprawdzał budowę serca.
Testy z krwi nie są konieczne, ale można je zrobić (chociaż ja bym robiła, gdyby na USG wyszło coś nie tak). Z tym, że one służą tylko dodatkowemu określeniu ryzyka wystąpienia wad, natomiast na tym etapie nie jest się w stanie podać, czy wady wystąpiły czy nie. Ja tych testów nie robiłam i nie zamierzam, szkoda mi pieniędzy Więcej się dowiem na USG połówkowym, kiedy to już można określić wystąpienie niektórych wad, a nie tylko prawdopodobieństwo wystąpienia.

Aha i badanie przezierności generalnie określa ryzyko wystąpienia wad chromosomalnych, czyli oprócz zespołu Downa jeszcze zespół Edwardsa, a zwłaszcza zespół Turnera

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-01-11 o 10:59
Stary 2012-01-11, 11:02   #4344
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
ja to w ogóle byłam w szoku, że w takim szybkim czasie taka kropeczka przekształca się w małego, baaaardzo ruchliwego człowieczka. Prawdziwy cud
my tak z tz porownywalismy te dwa zdjecia to masakra

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
ja mialam padaniee pod katem zespolu downa zespolu pataua i jeszcze jakiegos na t ale juz nie paietam... no i to bylo w usg do tego badanie krwi pod wzgledem zespolu dona

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
ja miałam jeszcze mierzone przepływy krwi, ale standardowo nie zawsze to robią. Do tego lekarz oceniał wszystkie narządy wewnętrzne, czy są prawidłowo umiejscowione i rozwinięte i sprawdzał budowę serca.
Testy z krwi nie są konieczne, ale można je zrobić (chociaż ja bym robiła, gdyby na USG wyszło coś nie tak). Z tym, że one służą tylko dodatkowemu określeniu ryzyka wystąpienia wad, natomiast na tym etapie nie jest się w stanie podać, czy wady wystąpiły czy nie. Ja tych testów nie robiłam i nie zamierzam, szkoda mi pieniędzy Więcej się dowiem na USG połówkowym, kiedy to już można określić wystąpienie niektórych wad, a nie tylko prawdopodobieństwo wystąpienia.

Aha i badanie przezierności generalnie określa ryzyko wystąpienia wad chromosomalnych, czyli oprócz zespołu Downa jeszcze zespół Edwardsa, a zwłaszcza zespół Turnera
ja mialam badanie krwi ze tak poiem z zestawie a ze mam te badania bezplatne to sumie moglam sie nie zgodzic ale ze w sumie mialam taka mozliosc to skorzystalam.

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

dziewczyny pomocy mam biegunke!!!

Amelcia
Stary 2012-01-11, 11:20   #4345
prince_polo
Zakorzenienie

no już koniec sprzątania !
ogarnęłam już wszystkie szafki z papierami przy tym mam ta zbędna już wolna i mogę się jej pozbyć ciekawe co tż na to

ja bym chętnie jeździła rowerem w domu przed ciąża dużo jeździłam ma normalnym i takim ale nie wiem czy w ciąży można wolę nie ryzykować ale wiadomo bym chciała mieć jakiś ruch mam zamiar kupic piłkę taka specjalna i ma niej przynajmniej trochę ćwiczyć

robię zaraz zupe barszcz ukraiński

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-01-11, 11:21   #4346
natee
Zakorzenienie

Cytat:

natee, mina męża bezcenna jak nasza dzidzia buźkę rozdziawiła hihi

Ahhh i dziewczyny mam coś z okiem wirusowego... ropieje i boli. Jutro będę miała kropelki mam nadzieję że szybko zadziałają.

Już tak późno, chyba tylko z wrażenie jeszcze nie śpie
dobrej nocki!!
poczekaj do 22 tyg ciesze sie ze z dzidzia wszystko dobrze
takie badania to niezapomniane wrażenia dla partnerów

mój TŻ zaniemówił jak zobaczył ekran tym bardziej , ze nasze cały czas sie ruszało , cudowne uczucie

trzymam kciuki za oczko

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 11:24   #4347
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
no już koniec sprzątania !
ogarnęłam już wszystkie szafki z papierami przy tym mam ta zbędna już wolna i mogę się jej pozbyć ciekawe co tż na to

ja bym chętnie jeździła rowerem w domu przed ciąża dużo jeździłam ma normalnym i takim ale nie wiem czy w ciąży można wolę nie ryzykować ale wiadomo bym chciała mieć jakiś ruch mam zamiar kupic piłkę taka specjalna i ma niej przynajmniej trochę ćwiczyć

robię zaraz zupe barszcz ukraiński
a Ty przypadkiem nie masz sie oszczedzac?

Amelcia
Stary 2012-01-11, 11:28   #4348
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Balbinka1983 Pokaż wiadomość
Mam to samo - pryszcze też a jeśli chodzi o nawilżanie to mam wrażenie że oliwka to za mało ciągną mnie zwłaszcza cyce wczoraj zamówiłam sobie na allegro http://allegro.pl/palmers-balsam-na-...036227724.html - czytałam, że jest dobry a na pewno tanśzy niż elancyl czy mustela
tez o nim słyszałam, ale najpierw wypróbuje ten Oilatum ja jestem zdania , ze rozstepy jesli mam genetycznie zapisane to i tak sie pojawią, a o ich spłycenie bede martwic sie za jakis czas, narazie musze podreperowac skóre całego ciała, bo to jakaś tragedia

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Cytat:

dziewczyny pomocy mam biegunke!!!
ja polecam domowy sprawdzony sposób - łyżka gorzkiego kakao , takiego do ciast

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 11:31   #4349
nel_a
Zakorzenienie

podobno banany są zatwardzające więc może na biegunkę pomogą

Stary 2012-01-11, 11:32   #4350
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natee Pokaż wiadomość
tez o nim słyszałam, ale najpierw wypróbuje ten Oilatum ja jestem zdania , ze rozstepy jesli mam genetycznie zapisane to i tak sie pojawią, a o ich spłycenie bede martwic sie za jakis czas, narazie musze podreperowac skóre całego ciała, bo to jakaś tragedia

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

ja polecam domowy sprawdzony sposób - łyżka gorzkiego kakao , takiego do ciast
dzieki natee sprobuje. masakra jakas juz ktorys raz mam biegudnke a nic nei jadlam takiego co mogloby jakos na to wplynac. hcyba ze jakas wirusowka w powietrzu sie zbiera albo cos :/

Amelcia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości