Nowy Rok za pasem, czas przywitać się z Bobasem-mamy styczniowo-lutowe 2012 - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-11, 15:46   #4171
nawojka8583
Zadomowienie

Dot.: Nowy Rok za pasem, czas przywitać się z Bobasem-mamy styczniowo-lutowe 2012

Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
A ja nie wiem czy Ci zazdrościć czy współczuć. Mi to obojętne czy sn czy cc. W I przypadku ból porodowy - dla mnie b. trudny do przeżycia a w drugim ból poporodowy którego nie znam. Dasz radę tak czy siak
AgaMili ja tam nie czułam żadnego bólu poporodowego, dostawałam tabletki przeciwbólowe i było ok. Całą pierwszą noc po porodzie Michaś był ze mną, nie chciałam go oddać położnym. W nocy obudził mnie płaczem bo zgłodniał biedaczek. Otworzyłam oczy i patrzę, a on się tak patrzy ma mnie tymi swoimi ślepkami i wrzeszczy ja se myślę "kurka co to" i dopiero wtedy mnie olśniło: no tak przecież już urodziłam wzięłam go na ręcę nakarmiłam i poszliśmy spać dalej. Rano już prosiłam położną żeby mnie postawili na nogi, ale powiedziała, że najwcześniej po 12h więc poleżałam grzecznie do 12 i heja. Później sama wzięłam prysznic i latałam z małym po sali, a położne tylko sie dziwiły i co jakiś czas przeganiały mnie do łóżka żebym trochę odpoczęła no i żeby mi szef nie puścił.
nawojka8583 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 15:49   #4172
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22
Dot.: Nowy Rok za pasem, czas przywitać się z Bobasem-mamy styczniowo-lutowe 2012

Cytat:
Napisane przez nawojka8583 Pokaż wiadomość
AgaMili ja tam nie czułam żadnego bólu poporodowego, dostawałam tabletki przeciwbólowe i było ok. Całą pierwszą noc po porodzie Michaś był ze mną, nie chciałam go oddać położnym. W nocy obudził mnie płaczem bo zgłodniał biedaczek. Otworzyłam oczy i patrzę, a on się tak patrzy ma mnie tymi swoimi ślepkami i wrzeszczy ja se myślę "kurka co to" i dopiero wtedy mnie olśniło: no tak przecież już urodziłam wzięłam go na ręcę nakarmiłam i poszliśmy spać dalej. Rano już prosiłam położną żeby mnie postawili na nogi, ale powiedziała, że najwcześniej po 12h więc poleżałam grzecznie do 12 i heja. Później sama wzięłam prysznic i latałam z małym po sali, a położne tylko sie dziwiły i co jakiś czas przeganiały mnie do łóżka żebym trochę odpoczęła no i żeby mi szef nie puścił.
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 15:52   #4173
MMONIKA9
Wtajemniczenie

hejka widze że piszecie o pieniążkach ten drugi tysiąc to jest dodatek do zasiłku rodzinnego wpierw musicie postarac sie o zasiłek a potem jeżeli nie przekraczacie 504zł na osobe to otrzymacie ten dodatek ja się chyba będre o niego starać bo ja jestem na bezrobociu a tż robi na czarno więc w urzedzie skarbowym nie ma zadnych zreobków bo to musza byc z 2010roku
myśle jeszcze o zasiłku dla samotnej matki bo mi wszczyscy mówią bym się o to starała skoro z tż nie jesteśmy małżeństwem podobno 400zł miesiecznie sie dostaje ale tego akurat na 100% nie jestem pewna bo to mi ktoś mówił

któraś z was co nie ma ślubu będzie się starać o ten zasiłek dla samotnej matki?

Edytowane przez MMONIKA9
Czas edycji: 2012-01-11 o 15:53
MMONIKA9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 15:52   #4174
*Agatek*
Zakorzenienie

Neska widzę schodki też zaliczasz jak mnie nic nie ruszy to jutro chyba godzinę będę włazić i złazić ze schodków

Kamciurka no śśśorry no

Nawojka ja się boję szoku 'braku brzucha' pewnie dziwaczne uczucie

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 15:52   #4175
MMONIKA9
Wtajemniczenie

ahhh co do wagi dziecka mój mały miał 4500 i niestety cc mi nie wykonali musiałam się męczyć naturanie
Stary 2012-01-11, 15:57   #4176
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MMONIKA9 Pokaż wiadomość
hejka widze że piszecie o pieniążkach ten drugi tysiąc to jest dodatek do zasiłku rodzinnego wpierw musicie postarac sie o zasiłek a potem jeżeli nie przekraczacie 504zł na osobe to otrzymacie ten dodatek ja się chyba będre o niego starać bo ja jestem na bezrobociu a tż robi nas czarno więc w urzedzie skarbowym nie ma zadnych zreobków bo to musza byc z 2010roku
myśle jeszcze o zasiłku dla samotnej matki bo mi wszczyscy mówią bym się o to starała skoro z tż nie jesteśmy małżeństwem podobno 400zł miesiecznie sie dostaje ale tego akurat na 100% nie jestem pewna bo to mi ktoś mówił

któraś z was co nie ma ślubu będzie się starać o ten zasiłek dla samotnej matki?
Właśnie - a ja nie mogę mieć tego zasiłku comiesięcznego (zresztą co to jest 60 zł na dziecko?! ) bo wtedy A. nie dostanie kindergeldu w DE. Musimy połazić po urzędach i załatwić zaświadczenie, że 'nie pobieramy żadnych zasiłków' Bo już mówił, co będzie potrzebował do zasiłku w DE. Akt urodzenia jeszcze- ale trzeba go przeinaczyć na język niemiecki, tak samo zaświadczenie i wyrobić dowód osobisty dla dziecka bodajże (brat A. wyrabiał dowód 2letniemu synkowi, bo takie w DE mają wymogi) ale nie wiem jak to wygląda z noworodkiem...

Stary 2012-01-11, 16:38   #4177
kasiulka99
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sandra1892 Pokaż wiadomość
Brutto chyba Do tego potrzeba zaswiadczenia o zarobkach z 2010 czy 2011 roku. U nas to moze przejsc, bo ja nie pracuje a tz w poprzednich latach pracowal rok na umowie a rok na czarno bo jego szef oszczedzal . No i na umowie mial 1200 zl , zeby szef nie placil czegos wiecej czy jakos tak. Wiec jak mozemy to skorzystamy. w koncu w naszym panstwie zawsze narzekaja, ze malo dzieci sie rodzi, ale rodzinnego dla osob biedniejszych jest raptem 60zl czy cos takiego na miesiac i za to utrzymaj brzdaca.

A i co najsmieszniejsze jak przy tym 504 zl przekroczysz np o 50gr to juz tez nie dostajesz nic.

jeśli jest szansa że dostaniesz to składaj - będzie na szczepienia ja na pewno nie dostanę mam nadzieję że chociaż nie przegłosują tego ograniczenia 85 tyś to chociaż jeden tysiaczek dostanę
Cytat:
Napisane przez kamciurka Pokaż wiadomość

ja to samo, nazwisko inne, adres inny i jeszcze w ciemnych włosach a teraz jestem blond

co do prawka ja też nie wymieniłam a już 4 lata po ślubie

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
Aaaa... pytałam wczoraj co zabrać ze sobą na poród... wychodzi na to, że połowę mojej spakowanej torby no i najlepiej żadnej walizy, torby turystycznej, tylko jak najmniejszą
ja spakowałam się w walizę i ledwo się zmieściłam same podkłady poporodowe są ogromne a mam dwa rodzaje i jeszcze rzeczy dla dzidzi u nas trzeba mieć wszystko swoje więc walizka waży tonę

Cytat:
Agatek, kuzynka rodzila w Trn mala wazyla 4170 i nie zrobili jej cc tylko naturalnie urodzila.
Cytat:
ahhh co do wagi dziecka mój mały miał 4500 i niestety cc mi nie wykonali musiałam się męczyć naturanie
ja teraz leżałam w szpitalu to mówili że cc od 4500 robią a ze usg czasami zaniża to już nie ich problem- lezałam na sali z dziewczyna która urodziła core 4350 i tez kazali jej rodzic sn ale nie dała rady i zrobili cc( ale od początku tak mówili co się Pani martwi jak nie pójdzie sn to robimy cc czyli sami nie byli pewni czy da rade urodzić)

A tak w ogóle dzień doberek od kilku dni tylko podczytywałam i nie miałam nastroju odpisywać
z rzeczy, z których się ciesze to zamówiłam fotel do karmienia i udało mi się wylicytować kosz mojżesza- różowy z niecierpliwością czekam na kuriera
i nie wiem co sie stało ale mąż zaczął malować pokój Lenki -hurrra wystarczyło obrazić się i na dwa dni przeprowadzić się do mamy

Gratulacje dla wszystkich nowych mamuś -
kasiulka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 16:43   #4178
nawojka8583
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Psotnika Pokaż wiadomość
Cześć Mamusie
niestety nie nadrobię - byłam ostatnio na 63 stroniew niedzielę wieczór wypisali mnie ze szpitala...

chciałam przedstawić Wam Polę - urodziła się 4 stycznia, ma 52 cm i 2770gr Lubi dużo jeść i duuuużo spać. i jest kochanym Aniołkiem - oby jak najpóźniej pokazała rogaty charakterek (bo to przecież Koziorożec).
Cesarka była, znieczulenie zzo, w czasie zabiegu wszystko fajnie, pogadałam z lekarzami, ale potem jak znieczulenie puściło nagle to wyłam dosłownie z bólu - tak na głos - przez 5 godzin i to były najgorsze godziny w moim życiu.. mimo że dostałam w sumie 5 kroplówek ze znieczuleniem a dali mi ich tyle chyba po to bym nie wyła, bo leżałam na początku na korytarzu bo tłok na porodówce straszny.. dziennie kilkanaście cesarek i do tego jeszcze dziewczyny z naturalnego porodu

ale juz o tym zapominam, szwy zdjęte dzisiaj, a Pola mi wsystko wynagradza

GRATULACJE DLA MAM JUZ ROZPAKOWANYCH!!!!!! - Jeszcze nie sprawdzałam która juz przytula maluszka, ale postaram się chociaż to nadrobić
Psotnika gratuluje Pola jest cudowna

Cytat:
Napisane przez magdazzz18 Pokaż wiadomość
Cześć brzuchatki i rozpakowane mamusie. Meldujemy się z Gabrysiem. Mały urodził się 8.01. warzył 2850 i mierzył 55cm. Pozdrawiam i życzę powodzenia dla kolejnych porodów.
magdazzz gratuluje Gabrysia
Stary 2012-01-11, 16:45   #4179
magda1804
Rozeznanie

hejka

masakra, znowu tyle do nadrabiania...
Bylam juz w k. i zostawilam po sobie slad

Lenka sie wita z Wami To zdjecie jeszcze ze szpitala
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie1554.jpg (97,9 KB, 62 załadowań)

04.01.2012r.

zawsze będziesz w moim sercu 29.03.2008*
magda1804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 16:49   #4180
Oluska1988
Raczkowanie

Cześć mamusie

Psotnik córcia boska
Magda gratulacje synusia

Kamciurka
wozio pierwsza klasa

Nam ten drugi tysiąc też sie nie należy już nie wspomne o rodzinnym w zawrotnej kwocie 68zł/mc

Właśnie pożarłam cała Milke karmelową jestem zła
Oluska1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 16:58   #4181
pozycja77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magda1804 Pokaż wiadomość
hejka

Cześć LENKO

Cytat:
Napisane przez Oluska1988 Pokaż wiadomość
Cześć mamusie

Psotnik córcia boska
Magda gratulacje synusia

Kamciurka
wozio pierwsza klasa

Nam ten drugi tysiąc też sie nie należy już nie wspomne o rodzinnym w zawrotnej kwocie 68zł/mc

Właśnie pożarłam cała Milke karmelową jestem zła
A to rodzinne to ma na co wystarczyć?? 2 puszki mleka, czy jedna paczka pampersów?? nawet nie wiedziałam, że aż takie wsparcie proponuje się rodzinom

Szczęściem jednego człowieka jest drugi człowiek.L&Ł
pozycja77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 17:02   #4182
magda1804
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Psotnika Pokaż wiadomość
Cześć Mamusie
niestety nie nadrobię - byłam ostatnio na 63 stroniew niedzielę wieczór wypisali mnie ze szpitala...

chciałam przedstawić Wam Polę - urodziła się 4 stycznia, ma 52 cm i 2770gr Lubi dużo jeść i duuuużo spać. i jest kochanym Aniołkiem - oby jak najpóźniej pokazała rogaty charakterek (bo to przecież Koziorożec).

GRATULACJE DLA MAM JUZ ROZPAKOWANYCH!!!!!! - Jeszcze nie sprawdzałam która juz przytula maluszka, ale postaram się chociaż to nadrobić
Oooo kolejna mamusia rozpakowana 4 stycznia
Psotnika gratulacje dla Ciebie i Poli!!!

Maleńka jest śliczna i ten uśmiech uśmiech maluszka jest niewiarygodnie urzekajacy mozna sie zakochac

Cytat:
Napisane przez magdazzz18 Pokaż wiadomość
Cześć brzuchatki i rozpakowane mamusie. Meldujemy się z Gabrysiem. Mały urodził się 8.01. warzył 2850 i mierzył 55cm. Pozdrawiam i życzę powodzenia dla kolejnych porodów.
Magdazzz gratulacje!!!klas ki:

Cytat:
Napisane przez kasikzaki Pokaż wiadomość
Nie poddam się
Ja za pierwszym razem miałam 60 ml z obydwu a za drugim 70ml i to było za mało niestety. Teraz na nocne karmienie udało mi się 100ml i mała śpi....zobaczymy jak długo
Mi bardzo zalezy żeby cycem karmic i jutro jak już będą trochę w lepszym stanie zapodam małej

W zasadzie jest i na tym i na tym. Daje ile mogę swojego(dzisiaj odciągniętego) i dopajam butlą.

A na cycu to ponoć jest tak że może być 1 na siedem dzi albo 7 na dzień
Kasik brawa za wytrwałość

Cytat:
Dziwna jestem bo spalam raptem 3 h a wyspana sie czuje
A to wsio dzieki mojej corci
Drugi dzien z rzedu budzi sie jak zawsze o 23 na mleczko, standardowo zasypia przy nim, ale jak ja odloze do lozeczka to ryk jakby ja ktos ze skory obdzieral No i potem walczy do 1 albo 2 .

A mialam zapytac , ale zawsze mi z glowy wyleci.
Staracie sie o drugi 1000 zl?
Bo becikowe jest dla wszystkich niezależnie od dochodow , a mozna jeszcze skladac papiery o dodatkowa kaske jesli dochod w rodzinie nie przekracza 504 zl/os . Dobre takie cos bo przy bejbiku kazdy grosz sie przyda
Klaurencja napisz, jesli mozesz cos wiecej na temat tego dodatku. Gdzie formularze, co trzeba okazac, itp.

04.01.2012r.

Stary 2012-01-11, 17:05   #4183
Oluska1988
Raczkowanie

Pozycja to teraz i tak podnieśli jak koleżanka urodziła w 2007 to było tego 40 kilka złotych
Oluska1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 17:05   #4184
zoskasamoska
Wtajemniczenie

Rozmawiałam z TZtem stwierdził, że tez nie chce tyle aż dawać w prezencie na ten slub , ale skoro juz wiemy ile oni za osobę płacą to głupio dać mniej...

Wiem, że jest becikowe te państwowe i jakieś becikowe samorządowe, ale nie wiem czy te drugie są w mojej gminie. Mogę sie jeszcze o cos starac o jakis zasilek dla samotnej matki? Ale przeciez w mojej gminie wszyscy wiedza, ze nie jestem samotna matka, tylko nie mamy slubu...
Wiem, że TŻ ma się starać o Kindergeld, gdybysmy byli po ślubie to by dało radę coś jeszcze i to niemało, ale z powodu kasy nie będziemy przeciez ślubu brać.

Jako, że nie jestem po ślubie , zameldowana mimo wszystko bede u rodziców , ale mieszkac bede z TZtem to uznana jestem prawnie jako samotna matka? Jak wtedy licze to rodzinne? Wtedy zaliczam się nadal do mojej rodziny, mama,tata tak? Troche to bez sensu napisałam, ale moze któraś z Was cos podpowie,

Edytowane przez zoskasamoska
Czas edycji: 2012-01-11 o 17:12
zoskasamoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 17:06   #4185
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiulka99 Pokaż wiadomość
co do prawka ja też nie wymieniłam a już 4 lata po ślubie
nie ładnie koleżanko, nie ładnie!

Cytat:
ja spakowałam się w walizę i ledwo się zmieściłam same podkłady poporodowe są ogromne a mam dwa rodzaje i jeszcze rzeczy dla dzidzi u nas trzeba mieć wszystko swoje więc walizka waży tonę
ja ledwo co w walizkę się spakowałam a w plecak dzieciaka + 2 reklamówki będą

Cytat:
A tak w ogóle dzień doberek od kilku dni tylko podczytywałam i nie miałam nastroju odpisywać
z rzeczy, z których się ciesze to zamówiłam fotel do karmienia i udało mi się wylicytować kosz mojżesza- różowy z niecierpliwością czekam na kuriera
niee no tylko nie różowy! a tu nagle bęc, chłop wyjdzie hihihi
Cytat:
i nie wiem co sie stało ale mąż zaczął malować pokój Lenki -hurrra wystarczyło obrazić się i na dwa dni przeprowadzić się do mamy

noo to teraz mężulek wie, że nie ma to tamto ze swoją żonką niech wie, kto tu rządzi pod pantofel go!
Cytat:
hejka

Piękna po mamuni

Ej miałaś mi dać cynka jak wywołać poród!

Stary 2012-01-11, 17:09   #4186
Lucy1111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dark lady Pokaż wiadomość

Dziewczyny a wam też teraz się ciągle spać chce?? Ja w nocy nie mogę to długo siedzę a rano to bym spała w nieskończoność.
budzę się o 11:00 i wstaję o tej godzinie z czystej przyzwoitości
Cytat:
Napisane przez zoskasamoska Pokaż wiadomość
Witam Wszystkich.

Cytat:
Napisane przez BebiBebi Pokaż wiadomość

3majcie kciuki żeby tętno się unormowało i nie będę musiała iść do szpitala.

buziaki

Cytat:
Napisane przez Małgosia:) Pokaż wiadomość
Teraz w modzie jest powiedzenie ile się płaci za jedną osobę, bo w zwyczaju jest dać w kopercie tyle (conajmniej) jaki koszt Państwo młodzi ponieśli na Was.

Lepiej kupcie jakiś prezent za 200 zł.
pfff... moda, nie moda - głupota jak dla mnie. może najlepiej na zaproszeniu zamieścić informację jaki jest koszt wesela na osobę

Zosiu, podejrzewam, że Twój tż będzie chciał wypaść w oczach przyjaciela jak najlepiej, dlatego będzie szczodry... ale nie o to przecież chodzi... Skoro to przyjaciel, to powinien zrozumieć Waszą sytuację...
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 17:09   #4187
boroo50
Rozeznanie

GG do boroo50

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
to mnie tak trzęsło jak dostałam Fenoterol... pielęgniarki powiedziały że to reakcja typowo alergiczna. Normalnie opanować tego nie mogłam.
Jeny julek
Dziś rano te tabletki wzięłam, bo mam 3xdziennie po 2sztuki i nic mi nie było. A teraz na południe nie wzięłam, bo się boję cholernie
A bakterie z moczu trzeba wybić
Cytat:
witajcie, ja dzisiaj byłam na ktg i znowu wyszło beznadziejnie, dochodziło nawet do 210 bicie serduszka! Jutro powtórka ktg, jeśli wyjdzie to samo to znowu do szpitala i pewnie już do terminu porodu.
Oby wszystko było dobrze
Cytat:
Napisane przez renata:) Pokaż wiadomość
boroo to pewnie po tym leku rzeczywiście...może do lekarza zadzwon i powiedz to ci cos innego przepisze

ja mam maltan- sprawdzony- dziala przeciwbólowo na bank czuje to u siebie
Mam nadzieję, że to jednak po tych wiśniach z mlekiem
Też mam maltan

Cytat:
Napisane przez Dark lady Pokaż wiadomość
Też mi tak kiedyś zrobili, a nie z siódemki. A z siódemką to mi ręce opadają. Dostaję maile że jutro będzie kontakt, a ci se przyjeżdżają kiedy chcą bez umawiania się, wkurza mnie to bo płacę za kuriera, na szczęście jestem w domu to odbieram.
Tak, to chyba najgorsza firma kurierska jaka istnieje u nas :/
I nawet jak mam zastrzeżone: dzwonić! To ni cholery!
Cytat:

a mi się dziś śniło, że TZ zabrał mi moje auto i kupił mi malucha i ja stanęłam nim na światłach i tam była kałuża i zaczęła mi się woda wlewać do środka, ja z tym brzuchem wylewałam tę wodę ze środka jak już wylałam to nie mogłam go odpalić i stałam jak ta piczka pod światłami w klamocie z wielkim brzuchem
To pewnie Ci wody odeszły

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
dobrze gadasz Niech se zmierzy- o ile ma ciśnieniomierz- ja nie mam
Nie mam... Ale na pewno ze strachu to ciśnienie miałam na maksa podwyższone, ale dziś czuję się normalnie i nie miałam problemów z ciśnieniem przez całą ciążę. Ostatni pomiar to 110/70 z poniedziałku.
Cytat:
Napisane przez NataliaM1103 Pokaż wiadomość
Ja jestem padnięta po tej nocnej biegunce - może 1 h spalam,teraz już lepiej ale za to boli mnie trochę żoładek i mdli.Mam nadzieję,że to wróży szybki poród bo jestem 1 dzień przeterminowana...
Do zobaczenia jak już z porodówki wyjdziesz, bo może za chwilkę Cię złapie?

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200807202338.html
http://straznik.dieta.pl/zobacz/stra...d7fcac01be.png
82 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 -->56 <--
boroo50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 17:11   #4188
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
Rozmawiałam z TZtem stwierdził, że tez nie chce tyle aż dawać w prezencie na ten slub , ale skoro juz wiemy ile oni za osobę płacą to głupio dać mniej...

Wiem, że jest becikowe te państwowe i jakieś becikowe samorządowe, ale nie wiem czy te drugie są w mojej gminie. Mogę sie jeszcze o cos starac o jakis zasilek dla samotnej matki? Ale przeciez w mojej gminie wszyscy wiedza, ze nie jestem samotna matka, tylko nie mamy slubu...
Wiem, że TŻ ma się starać o Kindergeld, gdybysmy byli po ślubie to by dało radę coś jeszcze i to niemało, ale z powodu kasy nie będziemy przeciez ślubu brać.
Ja bym nie poszła na ten ślub... odwołałabym- i coś wymyśliła. 500 zł? W takiej chwili? powiedzieć, że sorry, ale $$ nie ma, niedługo dziecko pojawi się na świecie, wyprawka całkowicie nie skomponowana i nie chcecie iść z pustymi rękoma najwyżej się obrażą i tyle. Miała bym to i tak w

Samotna matka=brak ślubu, dostajesz wtedy więcej kasy, mimo, że widzą/wiedzą, że jesteś z kimś. Tu chodzi o papierek kochana

A z kindergeld nie wiem jak jest odnośnie braku ślubu niestety bo my dostaniemy o ile wszystko załatwimy z papierami

Stary 2012-01-11, 17:12   #4189
nawojka8583
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez boroo50 Pokaż wiadomość
Mam jedynie nadzieję, że Was nie wystraszę...

Pożegnałam się wczoraj ładnie z Wami, bo już ziewanie mnie złapało i czułam, że to ta chwila, którą musze wykorzystać, żeby szybko usnąć.
Bach, wyłączyłam komputer. Leżę i mi dziwnie niedobrze jest. Siadłam na łóżku, zaczęło mną telepać i niedobrze. Nie wiem co się dzieje. Plecy bolą od tego stania przy żelazku. Idę do łazienki. Trzęsie mna i rzuca jak cholera. Takie drgawki, których ledwo co mogła uspokoić. Wystraszona na maksa! I niedobrze. Nie wiedziałam którą stroną do sedesu się odwracać, bo i tu i tam I tak na zmianę dosłownie. Najpierw pierwsza tura poszła. Otworzyłam w kuchni okno. TŻ się już drze, bo: "znowu sobie coś do głowy wbiłaś". Ja nie wiem już co robić dosłownie I dawaj druga tura. A jak już zaczęłam to myślałam, że nie skończę I przeszło mi jakoś. Umyłam pniaczki, przepłukałam jeszcze raz buzię. Wróciłam do łóżka już bez tych drgawek
Pamiętam jeszcze, że próbowałam oddychac przeponowo, ale się nie dało za bardzo. I pomyślałam, że to już chyba poród się zacznie zaraz i mi się odechciało bardzo tego wszystkiego ;( Poważnie - nie było fajnie tak się nad muszlą modlić ;(

I nie wiem czy ja się po prostu czymś strułam czy coś niefajnego zjadłam czy może od tego Furaginu Pojęcia nie mam. A teraz się boję zjeść śniadanie i chyba poczekam do jakiejś 10:00 aż koleżanka przyjedzie pomóc w prasowaniu i wtedy coś wchłonę, bo sama w domu to co zrobię
Kiszka na maksa :/
Boroo
Cytat:
Napisane przez inutil Pokaż wiadomość
dziewczyny, ja po wizycie... i jestem załamana. Mały wg pomiarów waży 4380g i nie wiem czy w poniedziałek nie zakończy się cesarką...

mamusie rozpakowane, czy waga z ostatniego usg wam się zgrała z wagą po urodzeniu? Nie badał mnie dzisiaj, ale jutro kazał na ktg iść i w piątek do niego i wypisze skierowanie na poniedziałek... na razie nic nie mówił o cesarce ale kiedyś mówił że od 4500g robi. Nie wiem co o tym myśleć

może się oczyszczasz przed porodem? często podobno tak się zaczyna
inutil nie smutaj się będzie dobrze
Cytat:
wstawiam Wam mój wózek, tzn. syncia ale powiem Wam, że się tak wkur*iłam wczoraj, że szok, paczkę kurier przyniosł do domu, była moja córa odebrała dwa pakunki, ja przyjechałam wieczorem i mówię do TZ że złożymy ten wózek, przy okazji sprawdzimy czy wszystko jest... no i składamy składamy, wyciągamy, a tam kurna nie ma spacerówki no myślałam że rozje...(piiiiiiiiiiiiiii ) mnie , biorę tel. dzwonię do kuriera czy mu nic nie zostało, mówię mu o co chodzi a on do mnie, że on nic nie ma i całe szczęście, że jak zadzwonię do hurtowni i powiedzą że wysłali to zrobimy protokoł szkody bo on pamięta ze tylko dwa kartony wnosił , podziękowałam i dzwonię do hurtowni, ale że to godz. 18 już nikogo nie ma. No nic złożyliśmy gondolę, sprawdziliśmy fotelik, wszystko super i mówię dzisiaj rano zadzwonię, ale nie zdążyłam bo o 9 rano już telefon stamtąd, że ktoś dzwonił wczoraj wieczorem, mówię o co kaman, a gość do mnie aaaaaaaaaaaaa no właśnie ja się zastanawiałem co to mi leży na zapleczu, to wina koleżanki, bo nie zapakowała, będe ją musiał obciążyc kosztami kuriera i dziś do pani wysyłam także skończyło się dobrze, ale co się nerwów najadłam to moje
Ogólnie zamówiłam wózek w poniedziałek rano odrazu wysłałam kasę i wczoraj po 12 wózek miałam, co prawda bez spacerówki ale będzie jutro zapewne
Super wózio i wspólczuje przejść z nim związanych.
Cytat:
Witam Wszystkich.

Wchodzę na forum po 3 tygodniach, zasypana wiadomościami co się ze mną dzieje. Wszystko ok, po prostu wzięłam się za pranie, sprzątanie, prasowanie itd. wszystko u mnie ok, przez jakis czas nie miałam w ogole dostępu do internetu, więc nie miałam jak dać znac nawet ,ze u mnie wszystko ok. Bardzo Was za to przepraszam

Aż mi szczęka opadła jak zobaczyłam ile rozpakowanych mamusiek już jest
Wszystkim mamuśkom gratuluję !!

Byłam u lekarza i u mnie narazie cisza No tak, ale do terminu jest jeszcze trochę czasu.
W następnym tygodniu trzeba będzie dokończyć zakupy dzidziusiowe

Tyle mnie tu czasu nie było, wiec ani nie biore sie za nadrabianie , bo w za nic w świecie pewnie bym nie dała rady

A i wszystkiego Najlepszego w tym nowym roku !!
Cześć Zosia
Cytat:
o masz jeju a my się za głowę łapałyśmy gdzie Ty jesteś!!! Dobrze, że wszystko jest ok!! Nie nadrabiaj, bo nie nadrobisz, codziennie masę stron produkujemy jak nienormalne

Cytat:
witajcie, ja dzisiaj byłam na ktg i znowu wyszło beznadziejnie, dochodziło nawet do 210 bicie serduszka! Jutro powtórka ktg, jeśli wyjdzie to samo to znowu do szpitala i pewnie już do terminu porodu.

Pytałam lekarza o te bóle jak na miesiaczkę, to powiedział, że to już przygotowujące do porodu, bo za tydzień 38 tydzień, to takie przepowiadające już.

buziaki
BebiBebi
Stary 2012-01-11, 17:13   #4190
Psotnika
Raczkowanie

Cytat:
dziewczyny, ja po wizycie... i jestem załamana. Mały wg pomiarów waży 4380g i nie wiem czy w poniedziałek nie zakończy się cesarką...
mamusie rozpakowane, czy waga z ostatniego usg wam się zgrała z wagą po urodzeniu? Nie badał mnie dzisiaj, ale jutro kazał na ktg iść i w piątek do niego i wypisze skierowanie na poniedziałek... na razie nic nie mówił o cesarce ale kiedyś mówił że od 4500g robi. Nie wiem co o tym myśleć
nie ma reguły - mi waga sie sprawdziła prawie idealnie, ale na patologii ciąży leżały dziewczyny którym stwierdzono dziecko np. na 4400g -więc miała cc, po czym okazało się że dziecko waży 3800... są też przypadki na odwrót - i tu gorzej bo myślisz że rodzisz szkraba do 4 kilo a wychodzi potem że ma 4500 i się namęczysz

a od jakiej granicy robi się cc to zależy od szpitala - w moim od 4 kilo juz robią

miałam pytanko do Mamuś rozpakowanych i mi się zapomniało...
Stary 2012-01-11, 17:15   #4191
Lucy1111
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to, ile oni płacą za osobę, nie powinno Was interesować

Wiesz jaką mieliśmy sytuację przed chrztem chrześniaczki Tż?Mama przyjaciela mojego Tż, która jest równocześnie naszą sąsiadką i babcią tej małej, przyszła któregoś razu do nas i mówi, że rozmawiała z jakąś tam znajomą urzędniczką, i że mamy sobie wyobrazić ile teraz się daje na chrzest. Rzuciła pewną, wysoką jak dla nas kwotę.
Podejrzewam, że chciała nam zasugerować to i owo. I tak zrobiliśmy po swojemu (daliśmy znacznie mniej), zdając sobie sprawę, że Ci nasi znajomi mogą liczyć na kwotę, którą zaproponowała mamuśka
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 17:22   #4192
zoskasamoska
Wtajemniczenie

Wybiję mu z głowy tą zawrotną sumę na prezent jak przyjedzie.

To ile radzicie dać w takiej chwili na ten ślub ? Rzeczy dla dziecka narazie ne chcemy dawać, bo to początek ciąży.. wiadomo jak to jest. Tym bardziej nie wiem co maja ,a czego nie maja.

Lucy ja wiem, ze nie powinno nas to interesowac, ale oni o tych wydatkach rozmawiali przy nas..

Czas edycji: 2012-01-11 o 17:24
Stary 2012-01-11, 17:24   #4193
nawojka8583
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
no własnie, najważniejsze że Bąbelek maly zdrowy jest!!!!
dzielna z Ciebie babeczka!

Cytat:
Wróciłam ze spacerku Godzinkę byłam, ale dość późno się wybrałam bo o 13.40 wyszłam
Schodków zaliczyłam dziś 516 6 razy wchodziłam ale na dwie tury musiałam rozdzielić 3x, spacerek do bramek autostradowych i wracając znów 3x se strzeliłam, a co mi tam Młodzieniec się troszkę buntował i wypychał giry, że cosik mu nie pasi chyba
Haha ta co jeszcze tydzień temu rodzić nie chciała
Stary 2012-01-11, 17:27   #4194
sandra1892
Zadomowienie

Cytat:
W wypisie ze szpitala jest napisane: "wewnątrzmaciczna zamartwica płodu".
To dziwne, ze ty w szpitalu nie lezysz :conf used:
Moja mala urodzila sie w umiarkowanej zamartwicy, bo raz jej tetno wynosilo 180 a potem spadalo do 80 .

I radze nie czytaj w necie czym to moze grozic pozniej bo niepotrzebnie sie zestresujesz.
Stary 2012-01-11, 17:30   #4195
magda1804
Rozeznanie

Cytat:

Inutil to mały jest dosyc spory, moze byc przeciez blad w pomiarze z usg nawet 500g. Moje ostatnie USG w 37tyg wykazało, że Lenka waży 3050g, urodzila sie 3tyg pozniej i przez ten czas wychodzi na to, ze przytyla 70g, bo waga przy urodzeniu 3120g. Poza tym przy robieniu tegoz USG moj gin powiedzial: dziecko bedzie duze- no chyba sie pomylil
wiec moze u Was tez tak bedzie

Cytat:
wstawiam Wam mój wózek, tzn. syncia ale powiem Wam, że się tak wkur*iłam wczoraj, że szok, paczkę kurier przyniosł do domu, była moja córa odebrała dwa pakunki, ja przyjechałam wieczorem i mówię do TZ że złożymy ten wózek, przy okazji sprawdzimy czy wszystko jest... no i składamy składamy, wyciągamy, a tam kurna nie ma spacerówki no myślałam że rozje...(piiiiiiiiiiiiiii ) mnie , biorę tel. dzwonię do kuriera czy mu nic nie zostało, mówię mu o co chodzi a on do mnie, że on nic nie ma i całe szczęście, że jak zadzwonię do hurtowni i powiedzą że wysłali to zrobimy protokoł szkody bo on pamięta ze tylko dwa kartony wnosił , podziękowałam i dzwonię do hurtowni, ale że to godz. 18 już nikogo nie ma. No nic złożyliśmy gondolę, sprawdziliśmy fotelik, wszystko super i mówię dzisiaj rano zadzwonię, ale nie zdążyłam bo o 9 rano już telefon stamtąd, że ktoś dzwonił wczoraj wieczorem, mówię o co kaman, a gość do mnie aaaaaaaaaaaaa no właśnie ja się zastanawiałem co to mi leży na zapleczu, to wina koleżanki, bo nie zapakowała, będe ją musiał obciążyc kosztami kuriera i dziś do pani wysyłam także skończyło się dobrze, ale co się nerwów najadłam to moje
Ogólnie zamówiłam wózek w poniedziałek rano odrazu wysłałam kasę i wczoraj po 12 wózek miałam, co prawda bez spacerówki ale będzie jutro zapewne
Kamciurka wózeczek śliczny ale sie niepotrzebnie nadenerwowalas

Cytat:
Witam Wszystkich.
no Zoska w koncu sie odezwalas witaj w Nowym Roku

Cytat:
Napisane przez NataliaM1103 Pokaż wiadomość
witam!
dziewczyny całą noc męczyła mnie biegunka i teraz też chodzę na kibelek,jak myślicie czy mogę zjeśc jakąs tabletke przeciw biegunce??
Natalia Ty chyba dzis na porodowke pojedziesz

Cytat:
Cześć Mamuśki!

Trochę się namęczyłam, wkońcu przez 16h próbowałam urodzić sn, ale o tym już nie pamiętam, najgorsze dla mnie było to, że mimo tego wysiłku i bólu nie udało mi się urodzić naturalnie, a malo tego, musieli mnie uśpić do cc bo cztery dawki znieczulenia zewnątrzoponowego nie zadziałały i teraz nie mogę pogodzić się z tym, że nie słyszałam pierwszego krzyku Michasia, reakcji męża kiedy zobaczył Maleństwo, że nie dane było mi go przytulić zaraz po przyjściu na świat, że z całej tej ciąży ktoś odebrał mi najważniejszy jej fragment... eh, ale nie ma co, najważniejsze, że Michaś jest zdrowy, bo w momencie kiedy na ktg słyszałam jak jego serduszko spowalnia to krzyczałam na lekarzy i błagałam o tą cesarkę, nie przypuszczałam tylko, że ZZO nie zadziała i będą musieli mnie całą uśpić...
Nawojka to sie nameczylas ile nerwow i stresu, dobrze, ze wszystko skonczylo sie pomyslnie szkoda tylko, ze musieli Cie uspic

Cytat:
hejka widze że piszecie o pieniążkach ten drugi tysiąc to jest dodatek do zasiłku rodzinnego wpierw musicie postarac sie o zasiłek a potem jeżeli nie przekraczacie 504zł na osobe to otrzymacie ten dodatek ja się chyba będre o niego starać bo ja jestem na bezrobociu a tż robi na czarno więc w urzedzie skarbowym nie ma zadnych zreobków bo to musza byc z 2010roku

Monia ja jestem w takim zwiazku. Z tego co wiem nie jest tak prosto z tym zasilkiem dla samotnej matki. Wg prawa: samotna matka jestes wtedy, gdy:
-ojciec dziecka jest nieznany,
-ojciec dziecka nie zyje,
-ojciec dziecka żyje, ale placi alimenty na dziecko
Z racji tego, ze u mnie to nie przejdzie, zdecydowalam, ze malenka bedzie miala nazwisko po tatusiu. I tu pojawia sie moje pytanie:
czy ja bede miala wszystkie prawa do corki?
chodzi np. o becikowe, rodzinne- czy bede musiala przedstawiac dokumenty tza, czy moga byc moje?
albo tez czy dziecko bedzie ubezpieczone skoro, tz pracuje na czarno?

Agatek sposob jest prosty:
albo czekasz do terminu albo po kielonku rycynki

04.01.2012r.

Stary 2012-01-11, 17:32   #4196
sandra1892
Zadomowienie

Tutaj macie napisane o tym becikowym i dodatku.
http://www.babyboom.pl/ciaza/porod_i...a_dziecka.html

No a to rodzinne to kwota jest smieszna . No ale pomagaja ? Pomagaja
Nasza Kochana Polska Rzeczywistość .
Stary 2012-01-11, 17:39   #4197
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
Wybiję mu z głowy tą zawrotną sumę na prezent jak przyjedzie.

To ile radzicie dać w takiej chwili na ten ślub ? Rzeczy dla dziecka narazie ne chcemy dawać, bo to początek ciąży.. wiadomo jak to jest. Tym bardziej nie wiem co maja ,a czego nie maja.
Wiesz ile znajomy męża dał?? ze swoją dziewuchą?? 100 zł inni 200-300 zł - za parę(kuzyni/znajomi). A 500 zł to może dać brat czy siostra ale nie znajomy bez przesady
Cytat:
Haha ta co jeszcze tydzień temu rodzić nie chciała
JESZCZE SZŁAM POD GÓRKĘ!!!!!! i co? i i aaaaaaaaaaaaaaaa
Cytat:
Agatek sposob jest prosty:
albo czekasz do terminu albo po kielonku rycynki
Kochana, a ja myślałam, że zapodasz coś innego nie dość, że siadam na kibelek 3-4x dziennie to jeszcze dodatkowo katować się rycynką?? boję się jej!

Stary 2012-01-11, 17:40   #4198
zoskasamoska
Wtajemniczenie

No pewnie, jak nie pomagają jak pomagają. Chore...

Jeśli ja jestem bezrobotna , ubezpieczona w UP to czy dziecko bedzie ubezpieczone na mnie? Tak to wygląda ?

Agatku może ten znajomy kasy nie miał... Chociaż wiem jacy ludzie potrafią być chytrzy , chociaz maja full kasy. Ja jestem za tym by dać 300 zł, góra 350 i jakiś kwiatek. Dodajac do tego, ze ja pic nie bede , wiec alkoholu im nie wypije, chyba, ze moj TŻ za dwóch bedzie doić Ja jedynię mogę ich nieźle objeść, bo ostatnimi czasy jem i jem. Na poprawiny chyba tez się nie wybierzemy.

Czas edycji: 2012-01-11 o 17:43
Stary 2012-01-11, 17:44   #4199
sandra1892
Zadomowienie

Cytat:
No pewnie, jak nie pomagają jak pomagają. Chore...

Jeśli ja jestem bezrobotna , ubezpieczona w UP to czy dziecko bedzie ubezpieczone na mnie? Tak to wygląda ?

A po za tym jest podobno ustawa , ze dziecko do 18 roku zycia ma prawo do opieki zdrowotnej nawet jesli nie jest ubezpieczone. No ale w naszym kraju, w naszych przychodniach non stop wolaja o potwierdzenie o ubezpieczeniu.
Stary 2012-01-11, 17:44   #4200
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Cytat:
niezla zagrywka z ich strony.
Ja bym patrzyla na swoj czubek nosa w waszej sytuacji.
Taka kwota wydaje mi sie sporo za wysoka w koncu to kolega a nie rodzina a wy tez macie teraz wydatki
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości