|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nowy Rok za pasem, czas przywitać się z Bobasem-mamy styczniowo-lutowe 2012
Cytat:
. W nocy obudził mnie płaczem bo zgłodniał biedaczek. Otworzyłam oczy i patrzę, a on się tak patrzy ma mnie tymi swoimi ślepkami i wrzeszczy ja se myślę "kurka co to" i dopiero wtedy mnie olśniło: no tak przecież już urodziłam wzięłam go na ręcę nakarmiłam i poszliśmy spać dalej. Rano już prosiłam położną żeby mnie postawili na nogi, ale powiedziała, że najwcześniej po 12h więc poleżałam grzecznie do 12 i heja. Później sama wzięłam prysznic i latałam z małym po sali, a położne tylko sie dziwiły i co jakiś czas przeganiały mnie do łóżka żebym trochę odpoczęła no i żeby mi szef nie puścił.
|
|
|
|
|
#4172 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nowy Rok za pasem, czas przywitać się z Bobasem-mamy styczniowo-lutowe 2012
Cytat:
|
|
|
|
|
#4173 |
|
Wtajemniczenie
|
hejka widze że piszecie o pieniążkach ten drugi tysiąc to jest dodatek do zasiłku rodzinnego wpierw musicie postarac sie o zasiłek a potem jeżeli nie przekraczacie 504zł na osobe to otrzymacie ten dodatek ja się chyba będre o niego starać bo ja jestem na bezrobociu a tż robi na czarno więc w urzedzie skarbowym nie ma zadnych zreobków bo to musza byc z 2010roku
myśle jeszcze o zasiłku dla samotnej matki bo mi wszczyscy mówią bym się o to starała skoro z tż nie jesteśmy małżeństwem podobno 400zł miesiecznie sie dostaje ale tego akurat na 100% nie jestem pewna bo to mi ktoś mówił któraś z was co nie ma ślubu będzie się starać o ten zasiłek dla samotnej matki?
Edytowane przez MMONIKA9 Czas edycji: 2012-01-11 o 15:53 |
|
|
|
#4174 |
|
Zakorzenienie
|
Neska widzę schodki też zaliczasz
jak mnie nic nie ruszy to jutro chyba godzinę będę włazić i złazić ze schodków ![]() Kamciurka no śśśorry no ![]() Nawojka ja się boję szoku 'braku brzucha' pewnie dziwaczne uczucie
|
#4175 |
|
Wtajemniczenie
|
ahhh co do wagi dziecka mój mały miał 4500 i niestety cc mi nie wykonali musiałam się męczyć naturanie
|
#4176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(brat A. wyrabiał dowód 2letniemu synkowi, bo takie w DE mają wymogi) ale nie wiem jak to wygląda z noworodkiem...
|
|
#4177 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jeśli jest szansa że dostaniesz to składaj - będzie na szczepienia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
i ledwo się zmieściłam same podkłady poporodowe są ogromne a mam dwa rodzaje i jeszcze rzeczy dla dzidzi u nas trzeba mieć wszystko swoje więc walizka waży tonę![]() Cytat:
Cytat:
)A tak w ogóle dzień doberek od kilku dni tylko podczytywałam i nie miałam nastroju odpisywać z rzeczy, z których się ciesze to zamówiłam fotel do karmienia i udało mi się wylicytować kosz mojżesza- różowy z niecierpliwością czekam na kuriera i nie wiem co sie stało ale mąż zaczął malować pokój Lenki -hurrra ![]() Gratulacje dla wszystkich nowych mamuś -
|
|||||
|
|
|
#4178 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4179 |
|
Rozeznanie
|
hejka
masakra, znowu tyle do nadrabiania... Bylam juz w k. i zostawilam po sobie slad ![]() Lenka sie wita z Wami To zdjecie jeszcze ze szpitala
|
#4180 |
|
Raczkowanie
|
Cześć mamusie
![]() Psotnik córcia boska ![]() Magda gratulacje synusia ![]() Kamciurka wozio pierwsza klasa Nam ten drugi tysiąc też sie nie należy już nie wspomne o rodzinnym w zawrotnej kwocie 68zł/mc ![]() Właśnie pożarłam cała Milke karmelową jestem zła
|
|
|
|
#4181 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4182 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Psotnika gratulacje dla Ciebie i Poli!!! ![]() Maleńka jest śliczna i ten uśmiech Cytat:
Magdazzz gratulacje!!! klas ki:Cytat:
Cytat:
|
|
#4183 |
|
Raczkowanie
|
Pozycja to teraz i tak podnieśli
|
|
|
|
#4184 |
|
Wtajemniczenie
|
Rozmawiałam z TZtem stwierdził, że tez nie chce tyle aż dawać w prezencie na ten slub , ale skoro juz wiemy ile oni za osobę płacą to głupio dać mniej...
Wiem, że jest becikowe te państwowe i jakieś becikowe samorządowe, ale nie wiem czy te drugie są w mojej gminie. Mogę sie jeszcze o cos starac o jakis zasilek dla samotnej matki? Ale przeciez w mojej gminie wszyscy wiedza, ze nie jestem samotna matka, tylko nie mamy slubu... Wiem, że TŻ ma się starać o Kindergeld, gdybysmy byli po ślubie to by dało radę coś jeszcze i to niemało, ale z powodu kasy nie będziemy przeciez ślubu brać. Jako, że nie jestem po ślubie , zameldowana mimo wszystko bede u rodziców , ale mieszkac bede z TZtem to uznana jestem prawnie jako samotna matka? Jak wtedy licze to rodzinne? Wtedy zaliczam się nadal do mojej rodziny, mama,tata tak? Troche to bez sensu napisałam, ale moze któraś z Was cos podpowie, Edytowane przez zoskasamoska Czas edycji: 2012-01-11 o 17:12 |
|
|
|
#4185 | ||||
|
Zakorzenienie
|
nie ładnie koleżanko, nie ładnie! ![]() Cytat:
a w plecak dzieciaka + 2 reklamówki będą ![]() Cytat:
a tu nagle bęc, chłop wyjdzie Cytat:
niech wie, kto tu rządzi Cytat:
![]() Ej miałaś mi dać cynka jak wywołać poród!
|
|
#4186 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zosiu, podejrzewam, że Twój tż będzie chciał wypaść w oczach przyjaciela jak najlepiej, dlatego będzie szczodry... ale nie o to przecież chodzi... Skoro to przyjaciel, to powinien zrozumieć Waszą sytuację... |
|||
|
|
|
#4187 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziś rano te tabletki wzięłam, bo mam 3xdziennie po 2sztuki i nic mi nie było. A teraz na południe nie wzięłam, bo się boję cholernie ![]() A bakterie z moczu trzeba wybić ![]() Cytat:
Oby wszystko było dobrze Cytat:
![]() Też mam maltan ![]() Cytat:
I nawet jak mam zastrzeżone: dzwonić! To ni cholery! Cytat:
![]() Nie mam... Ale na pewno ze strachu to ciśnienie miałam na maksa podwyższone, ale dziś czuję się normalnie i nie miałam problemów z ciśnieniem przez całą ciążę. Ostatni pomiar to 110/70 z poniedziałku. Cytat:
|
|
#4188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najwyżej się obrażą i tyle. Miała bym to i tak w ![]() Samotna matka=brak ślubu, dostajesz wtedy więcej kasy, mimo, że widzą/wiedzą, że jesteś z kimś. Tu chodzi o papierek kochana A z kindergeld nie wiem jak jest odnośnie braku ślubu niestety bo my dostaniemy o ile wszystko załatwimy z papierami
|
|
#4189 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#4190 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a od jakiej granicy robi się cc to zależy od szpitala - w moim od 4 kilo juz robią miałam pytanko do Mamuś rozpakowanych i mi się zapomniało...
|
|
|
#4191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz jaką mieliśmy sytuację przed chrztem chrześniaczki Tż?Mama przyjaciela mojego Tż, która jest równocześnie naszą sąsiadką i babcią tej małej, przyszła któregoś razu do nas i mówi, że rozmawiała z jakąś tam znajomą urzędniczką, i że mamy sobie wyobrazić ile teraz się daje na chrzest. Rzuciła pewną, wysoką jak dla nas kwotę. Podejrzewam, że chciała nam zasugerować to i owo. I tak zrobiliśmy po swojemu (daliśmy znacznie mniej), zdając sobie sprawę, że Ci nasi znajomi mogą liczyć na kwotę, którą zaproponowała mamuśka
|
|
|
|
|
#4192 |
|
Wtajemniczenie
|
Wybiję mu z głowy tą zawrotną sumę na prezent jak przyjedzie.
To ile radzicie dać w takiej chwili na ten ślub ? Rzeczy dla dziecka narazie ne chcemy dawać, bo to początek ciąży.. wiadomo jak to jest. Tym bardziej nie wiem co maja ,a czego nie maja. Lucy ja wiem, ze nie powinno nas to interesowac, ale oni o tych wydatkach rozmawiali przy nas.. Edytowane przez zoskasamoska Czas edycji: 2012-01-11 o 17:24 |
|
|
|
#4193 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4194 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() :conf used: Moja mala urodzila sie w umiarkowanej zamartwicy, bo raz jej tetno wynosilo 180 a potem spadalo do 80 . I radze nie czytaj w necie czym to moze grozic pozniej bo niepotrzebnie sie zestresujesz.
|
|
#4195 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() wiec moze u Was tez tak bedzie ![]() Cytat:
![]() no Zoska w koncu sie odezwalas Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
-ojciec dziecka jest nieznany, -ojciec dziecka nie zyje, -ojciec dziecka żyje, ale placi alimenty na dziecko Z racji tego, ze u mnie to nie przejdzie, zdecydowalam, ze malenka bedzie miala nazwisko po tatusiu. I tu pojawia sie moje pytanie: czy ja bede miala wszystkie prawa do corki? chodzi np. o becikowe, rodzinne- czy bede musiala przedstawiac dokumenty tza, czy moga byc moje? albo tez czy dziecko bedzie ubezpieczone skoro, tz pracuje na czarno? Agatek sposob jest prosty: albo czekasz do terminu albo po kielonku rycynki
|
|
#4196 |
|
Zadomowienie
|
Tutaj macie napisane o tym becikowym i dodatku.
http://www.babyboom.pl/ciaza/porod_i...a_dziecka.html No a to rodzinne to kwota jest smieszna . No ale pomagaja ? Pomagaja Nasza Kochana Polska Rzeczywistość .
|
#4197 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
inni 200-300 zł - za parę(kuzyni/znajomi). A 500 zł to może dać brat czy siostra ale nie znajomy bez przesady ![]() JESZCZE SZŁAM POD GÓRKĘ!!!!!! i co? i ![]() Cytat:
|
|
#4198 |
|
Wtajemniczenie
|
No pewnie, jak nie pomagają jak pomagają. Chore...
Jeśli ja jestem bezrobotna , ubezpieczona w UP to czy dziecko bedzie ubezpieczone na mnie? Tak to wygląda ? Agatku może ten znajomy kasy nie miał... Chociaż wiem jacy ludzie potrafią być chytrzy , chociaz maja full kasy. Ja jestem za tym by dać 300 zł, góra 350 i jakiś kwiatek. Dodajac do tego, ze ja pic nie bede , wiec alkoholu im nie wypije, chyba, ze moj TŻ za dwóch bedzie doić Ja jedynię mogę ich nieźle objeść, bo ostatnimi czasy jem i jem. Na poprawiny chyba tez się nie wybierzemy.
Edytowane przez zoskasamoska Czas edycji: 2012-01-11 o 17:43 |
|
|
|
#4199 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A po za tym jest podobno ustawa , ze dziecko do 18 roku zycia ma prawo do opieki zdrowotnej nawet jesli nie jest ubezpieczone. No ale w naszym kraju, w naszych przychodniach non stop wolaja o potwierdzenie o ubezpieczeniu.
|
|
#4200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym patrzyla na swoj czubek nosa w waszej sytuacji. Taka kwota wydaje mi sie sporo za wysoka w koncu to kolega a nie rodzina a wy tez macie teraz wydatki |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.

. W nocy obudził mnie płaczem bo zgłodniał biedaczek. Otworzyłam oczy i patrzę, a on się tak patrzy ma mnie tymi swoimi ślepkami i wrzeszczy ja se myślę "kurka co to" i dopiero wtedy mnie olśniło: no tak przecież już urodziłam
wzięłam go na ręcę nakarmiłam i poszliśmy spać dalej. Rano już prosiłam położną żeby mnie postawili na nogi, ale powiedziała, że najwcześniej po 12h więc poleżałam grzecznie do 12 i heja. Później sama wzięłam prysznic i latałam z małym po sali, a położne tylko sie dziwiły i co jakiś czas przeganiały mnie do łóżka żebym trochę odpoczęła no i żeby mi szef nie puścił.

pewnie dziwaczne uczucie
(brat A. wyrabiał dowód 2letniemu synkowi, bo takie w DE mają wymogi) ale nie wiem jak to wygląda z noworodkiem...
bo jego szef oszczedzal . No i na umowie mial 1200 zl , zeby szef nie placil czegos wiecej czy jakos tak. Wiec jak mozemy to skorzystamy. w koncu w naszym panstwie zawsze narzekaja, ze malo dzieci sie rodzi, ale rodzinnego dla osob biedniejszych jest raptem 60zl czy cos takiego na miesiac i za to utrzymaj brzdaca. 

w niedzielę wieczór wypisali mnie ze szpitala...
a dali mi ich tyle chyba po to bym nie wyła, bo leżałam na początku na korytarzu bo tłok na porodówce straszny.. dziennie kilkanaście cesarek i do tego jeszcze dziewczyny z naturalnego porodu

klas ki:
nie ładnie koleżanko, nie ładnie!
a w plecak dzieciaka + 2 reklamówki będą 
I tak na zmianę dosłownie. Najpierw pierwsza tura poszła. Otworzyłam w kuchni okno. TŻ się już drze, bo: "znowu sobie coś do głowy wbiłaś". Ja nie wiem już co robić dosłownie
I dawaj druga tura. A jak już zaczęłam
to myślałam, że nie skończę 
no myślałam że rozje...(piiiiiiiiiiiiiii ) mnie 
no własnie, najważniejsze że Bąbelek maly zdrowy jest!!!!