|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Cytat:
![]() ![]() ![]() Sory ale musiałam normalnie cud miód nie przedszkole masz . U mnie nie ma takiej opcji dzieciaki wszystkie się kładą . ale zawsze leci bajka na płycie jak któreś nie śpi to lezy i słucha . Zresztą dzieciaki w przedszkolu są wymeczone tym hałasem i wszystkim co się dzieje więc nawet te nie śpiące w domach śpią bez problemu w przedszkolu . synek mojej sąsiadki nie spał od 2 RZ wcale a w przedszkoli kima . Mój nie śpi w weekendy a w przedszkolu śpi ![]()
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Normalnie ,nie reagować na darcie się.
I nie gadajcie że się można przyzwyczaić , jeśli ktoś pracuje to przyroda (chyba że się może zdrzemnąć w pracy ![]() Zostałam zakrzyczana ale tak właśnie myślę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
ania ale u nas tez nie we wszystkich przedszkolach jest drzemka przy,musowa
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Libra moja się nie drze tylko płacze, jęczy i kwęczy. Uspokaja się ale to wystarczy zeby mnie obudzić. A jak sie obudzę to idę sprawdzić co się dzieje i mała koza śpi spokojnie dalej.
To nie jest tak ze zostałaś zakrzyczana ale chyba nigdy nie słyszałaś w bloku płaczącego- drącego się dziecka w środku nocy ![]() Cytat:
Ja osobiście wolę jak dziecko śpi w ciągu dnia ale znam takie których w żaden sposób nie zmusisz do spania ani nawet do leżenia w dzień. Im więcej atrakcji tym mniejsza ochota do odpoczynku. Właśnie z tego powodu takie nowości wprowadzili bo tych nieśpiących było sporo i przeszkadzały śpiącym
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
libra mysle,ze takie masz podejscie bo nie masz takiego egzemplarza
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Ania- nie wiem jak to będzie. Na razie jestem w ciąży i o dziecku nie myśle albo staram się nie myśleć.
Moje dziecko juz w drugim miesiącu po wyjściu ze szpitala nie jadło i spala wnocy. Zreszta ona to pratycznie powietrzem mogłaby wtedy żyć. Smoczka tez nie doila, ona po prostu lubi aby ktoś był niedaleko ale nie za blisko bo przytulac to ona się teraz nawet może ale tylko wtedy gdy sama tego chce. I ładnie nam spała w lozeczku - sama, ale niestety gdy poszłam do pracy to tatuś nauczył ja spania w naszym. Chyba on bardziej tego potrzebowal niż ona. A teraz jak ja juz jestem cały czas to trochę ciasno nam jest wiec on idzie spać do innego. Ale jakie wspaniale są te chwile gdy dostaje się w pięta w np. Nos. Ja jakoś odpieluchowac nie mogę. Jak lata bez pieluchy to jest ok ale jak jej coś tylko założe to zaraz ściągnie. I kłamie ze che siku a chodzi jej naprawdę o to aby ja rozebrać. Jak rozbiore to leci siada na nocnik i za chwilke ucieka ze śmiechem szczęśliwa bo goly tyłek ma.
#187 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój by na pewno nie poleżał nie śpiąc ,musieliby go przywiązać Cytat:
P0P no ale mówiłaś że lubicie z nią spać? niedługo zrobi się ciaśniej ![]() znam małżeństwo które śpi z trójką dzieci ,czyli śpią w 5 ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
My to mamy praktykę. Ja było nie było przez 12 lat sypialam z kotem. I nawet jak Tz u mnie nocowal to tez kot spał z nami i to pomiędzy. Teraz śpi Oliwka i tylko czasami kot bo zamykamy drzwi aby nie wychodziła sama.
#189 |
Rozeznanie
|
Dziękuję Ci madziwnia za pamięć o mnie, że nie znalazłam się na liście 'forumowych mam'
![]() Wczorajsza rozmowa z Minką jakoś skłoniła mnie do tego, żeby znaleźć chociaż chwilę czasu i do was zajżeć ![]() Widzę, że dużo się dzieje, bunt się zaczyna i to na całego, ale odpisywać nie będę każdej bo nie wyrobię, tak pędzicie, wybaczcie ![]() U nas krucho, każdy grosz staramy się odłożyć na operację, ale tż nie może znaleźć pracy od 3 miesięcy i mamy tylko dosłownie 1050zł/miesiąc więc jest tak kiepsko że szok ![]() Operacja będzie wtedy kiedy małej wyjdą 5tki górne, więc jeszcze trochę, bo narazie jedno dziąsełko tylko lekko różowe. Mnie też tż ściga do nauczenia małej spać w łóżeczku, ale mi z nią tak dobrze, a ona w łóżeczku tylko książeczki czytać lubi :P Aga Twój Adrianek taki grubasek że aż fajnie na niego popatrzeć ![]() Darusia, obie Twoje dziewczyny są do Ciebie strasznie podobne ![]() Edytowane przez sidorcia Czas edycji: 2012-01-11 o 22:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Sidorcia powodzenia życzę z pracą tż, w końcu się ułoży
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
ja tez myslalam ze sie w bloku udusze,ale skad
![]() dobrze mi tu,ale ja kwiatow nie lubie, ogrody jakbym miala to altana drzewka trawa,zadnych "hiacyntow"nawet nie wiem przez jakie h ale chyba samo:P no cozzzz......leniwiec ze mnie,ale ten plus ze latem zawsze moge siedziec do oporu na podworku tak czy siak tez robi swoje,bo tak to na bank by mi tego brakowalo. Libra i dzieki bogu,ja jakbym robila tak jak moja chce to by mi w wysypisko chalupe w pol dnia zamienila....normalnie dziecko brudas!
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Sidorcia śliczna Mała...
Też trzymam kciuki za Twojego Tz-a... Mój był we wt na rozmowie, w przyszły wt będziemy wiedzieć co i jak... Jak się nie uda to chyba wyjedzie ![]() Dziś zrobiliśmy postępy w nocnym piciu... BYł bunt ale skończyło sie na ok 100ml wody z połową miarki mleka i juz więcej nie wołał, za to strasznie nerwowo spał... Zbieramy się na basen. Mam nadzieję że się nie rozchoruję na dobre bo coś mnie bierze ![]()
#193 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Myśle że dobrym rozwiązaniem jest podzielenie grupy na śpiące dzieci i nie śpiące ![]() W bloku mieszkałam do 26 rż i niebyło tak źle,teraz w kamienicy jest lepiej tylko pod jednym względem, nie słychać sąsiadów ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Natalka jest prześliczna ![]() ---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ---------- lind trzymam kciuki za pracę twojego tż ![]() Bardzo się cieszę ze są postępy w piciu nocnym ![]() ![]()
#194 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A ona sobie sama te spodnie ściąga ![]() Wczoraj młody nie miał drzemki(a tak mam 3-4 godziny spokoju w dzień) Marudny nie był, tylko jego złośliwość była wręcz graniczna. Zasnął po 5 min, a tak normalnie z drzemkami dziennymi zasypia po 15-30, ale spał tylko do 8 rano, co normalnie śpi do 9-9.30. W nocy bez zmian, budzi się i wrzeszczy jakby mu się coś strasznego przyśniło, nie mogę na to nie zareagować, bo już próbowałam, to po 30 min już ochrypły ale dalej wrzeszczał jeszcze gorzej ![]() Mam nadzieję że jak zmienimy mu łóżeczko na łóżko to będzie spał u siebie, ale jak nic się nie zmieni to normalnie załamka. ---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- W przedszkolah panstwowych drzemka wygląda tak, mają pore leżakowania, i wszystkie dzieci się przebierają do spania, mają puszczana muzyke relaksacyjną, i połowa zasypia, a druga połowa ma leżeć cichutko i ewentualnie bawić się paluszkami ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Wtajemniczenie
|
Sidorcia właśnie myślałam wczoraj o Was,czemu się nic nie odzywasz.
Właśnie tam gdzie Danielek ma iść to wiem,że dzieci wszystkie się kładą ale spać nie muszą-mogą sobie leżeć.Wydaje mi się,ze w grupie też inaczej jest-przystosuje się. On lubi spać,bo jak uśnie to po 2h czasami go muszę budzić,tylko jemu szkoda usnąć ![]() Minka Wy chodzicie z dziećmi na kulki?jak ja bym sobie pograła |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
a ja wczoraj poczulam sie o 800zl lzejsza;/ bylam u dentysty.. zrobil mi jakiego onlay ' a ceramicznego bo z mojej 6 prawie nic nie zostalo (korzenie i kawaleczek gory) hehe smiesznie tak w tym wieku miec sztucznego zeba... ale fakt fakt nie mozna rozroznic czy to moj czy ten sztukowany.... szkoda ze to nie koniec z wizytami;/
---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- sidorcia trzymam kciuki za tezeta... |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, nie dziękuję, żeby nie zapeszyć
![]() ![]() młoda ja miałam powiększane obie górne dwójki bo taka była potrzeba do aparatu stałego no i miałam je bardzo malutkie, szybko się przyzwyczaiłam i nie czuję że to dorabiane nawet ![]() aniap a jak udało CI się odstawić Olę od smoka? U nas to wielki przyjaciel, bez niego spania nie ma, chyba że w samochodzie (i wczoraj pierwszy raz od roku w wózku, ale 8h nie spała i było ciemno na dworze :P) Edytowane przez sidorcia Czas edycji: 2012-01-12 o 08:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#198 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a swoją drogą to w bilarda nie grałam zz jakieś 5 lat ![]() Sidrocia trzymam kciuki ![]()
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jak pisała izz, nawet jak tylko jęczy i kwęka i się na to nie reaguje, to jednak rodzic się budzi i niewyspany potem jest. Nauczyć to sobie można nie jeść i nie pić w nocy, zasypiać samodzielnie, nie spać z rodzicami, czy oduczyć smoka, a w nocy jak się po prostu budzi, to już nic nic czasem nie można zrobić. Mojej koleżanki synek (w wieku naszych) właśnie tak ma-kilka razy się czasem budzi z płaczem, czasem z krzykiem, czasem do nich po kilka razy przychodzi. I trochę tu nie pasuje tekst, o tym że nie damy się rządzić dzieciom, wg mnie, oczywiście...bo jaka niby rada twoja by był na powyższe przykłady, jak "nauczyć" nie budzenia się, jak nieragowanie nie pomaga? Jak się nie da na to nic poradzić, to się przyzwyczaić po prostu trzeba, i czekać (mieć nadzieję) że minie, bo co innego pozostaje? Już nie mówię jak się dziecko budzi z powodu zębów czy innych okoliczności przyrody typu choroba.... Ale wiadomo jak to jest-syty głodnego nie zrozumie.... ania, moja motywacja do oduczania smoka była taka sama-jak się po kilka (naście razy budziła) bo jej wypadał i nie mogła znaleźć, to powiedziałam basta i po prostu kolejnego dnia już nie dostała. Darła się i owszem, ale tak jak u was -3 dni i spokój. lind ![]() sidorcia ![]() i gratuluję dzielnym maluszkom postępów nocnikowych-u nas jeszcze lipa w tym temacie ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Ja mysle ze taki ignor by poskutkowal,nie tyle ze dziecko przestaloby sie budzic bo to niemozliwe ja sie budzie kilkukrotnie w ciagu nocy po prostu tak mam,i sie tego nie oducze.ale nie krzycze.
Tylko co innego ignorowac zachowania w domu jednorodzinnym,a co innego w bloku.jak ostatnio tz mlodego usypiel i ten przez 30min sie darl to na drugi dzien sie nasluchalam od sasiadki z gory ze co my tym dzieciakom robimy ze tak wrzeszcza,wredne babsko.ale mi w nocy tez by przeszkadzalo jakby ktor wiertara eiercil,lub mlotkiem walil
![]() |
#201 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 3 dni mówicie ![]() ![]() a jak po tych 3 dniach mała widziała u innych dzieci smoczka to nie wołała?? ja się boję, bo mojej siostry córa tez jeszcze ma smoka, jak Amelka u niej zobaczy to czy jej się nie załączy od nowa ![]()
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem mnie nie dotyczy,ale jedyną sensowną radą jest to,że trzeba chyba przeczekać ![]() Gdyby Nina nie sypiała w nocy,budziła się to jakie mielibyśmy z tż wyjście?wstawać,latać do dziecka,ewentualnie brać je do siebie. No chyba,że zaprosiła bym Super Nianie i niech robi czary-mary ![]() Ale tak serio,serio to np.mój tż myśli,że wszystkie dzieci śpią tak jak Nina i był strasznie zdziwiony jak mu powiedziałam o przykładach dzieci z naszego forum ![]() I tu pasuję"syty głodnego nie zrozumie" ![]()
![]() |
#203 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
za 2-3 dni jest spokój . potem juz smoka nie chce . Mozesz też obciąć koniec spory , powiedzieć że zepsuty i taki oddać . Ola takiego dostała to łaziła z nim w ręku i wyła ![]() ![]() Na drugi dzień była w przedszkolu i tam dzieciaki miały smoki ale od kogoś nie chciała zrozumiała że już smoka nie ma Cytat:
![]() ![]() ![]() Butelek też już w domu nie mam . tylko cholerne pieluchy zostały Cytat:
Moja polazła do przedszkola ale nie chciała od innych dzieciaków . zresztą mozesz sobie na 4-5 dni podarować spotkania . Warto bo to i tak już dość późny okres na odstawienie zaraz dzieciaki 2 latka będą miały . Co do spania to dla mnie trzeba wyeliminować wszystko co może być przyczyną budzenia - smoczek , jedzenie w nocy . jak da radę wyeksmitować do innego pokoju , bo u nas przyczyną budzenia było to że Ola spała u nas i to my ją budziliśmy . Jak to nie da rady to raczej się człowiek nie zesra i nie nauczy bo niby jak / Pocieszę was że przedszkolaki padaja same i jeszcze je z rana trzeba do tego przedszkola budzić ![]()
![]() |
#204 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I mnie jeszcze zmotywowało jak przyszła do mnie koleżanka ze starszą wtedy córeczką (ok. 2 latek) i ta właśnie ciągle "mama dyduś" i stwierdziłam, że ja tak nie chce i właśnie tego dnia -wieczora jej odstawiłam (bo moja potem już tylko do zasypiania miała) Ale z butelki rano i wieczorem dydla-głównie dla mojej wygody, a niech se jeszcze dydla Cytat:
![]() ania, no właśnie, jakieś pocieszenie jest, ale jak już narzekam, to szkoda, że teraz mój gnom nie chce rano spać, tylko właśnie jak do roboty wrócę, taki już ich urok
![]() Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2012-01-12 o 12:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
wspolczuje oduczania smokow,moja sama oddala,nie dostala juz i wsio.Po problemie a jak mala byla to w Mielnie biegiem do apteki lecielismy po smoka bo tak jape darla
![]() |
#206 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() własnie mi się nigdy nie podobało jak już takie duże dzieci ze smoczkiem ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Dobrze, że jakaś dobra kobieta zabrała nas taksówką do siebie na osiedle, gdzie był i bankomat i sklep 24h otwarty. Kupiliśmy jej smoczka i bidulka w sekundzie padła. Jezu jak ona wtedy płakała ![]() ![]() ![]() ![]() teraz w sobote mam egzamin, ale w przyszłym tygodniu się biorę!!!!
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
evitka no właśnie dzieciaki zaraz będą miały dwa latka więc latanie ze smokiem to juz przeginka
![]() Ja nie raz widzę u siebie dzieciaki po 3-4 lata ze smokami ![]()
#208 |
Zakorzenienie
|
Witam,
Sidorcia - malutka śliczna i jakie długie włosy ma. Mam nadzieję ze sytuacja u Was się poprawi. Jeżeli chodzi o budzenie nocne to też jestem zdania że nie można dziecka oduczyć. No bo jak?? Można jedynie nauczyć aby samo sobie z tym radziła i jak sie przebudzi to samo zaśnie. BEz krzyków i płaczu. I dziewczyny którym dzieci sie nie budzą to tak naprawdę nie wiecie czy one sie nie budzą. One po prostu Was nie wołają. Co do smoka. Dla mnie sprawa ze smokiem jest taka prosta. Zabieramy i po paru dniach mamy spokój. Ale spróbowałby która walczyć z kciukiem!!! To jest dopiero masakra. My już chyba wszystko przećwiczyliśmy. I zaklejanie i noszenie rękawiczki (z jednym palcem), i smarowanie fioletem, smarowanie solą, smarowanie papryką, zajmowanie rąk czym innym itp itd. Oczywiście ona wie że nie może ssać. Jest tego świadoma i w dzień nawet go tak często nie ssie ale gdy zasypia albo w nocy, albo po przebudzeniu to zawsze ten kciuk w buzi ląduje. Przecież jej go nie utnę ![]() Więc cieszcie się ze smoków bo to naprawdę łatwe do oduczenia. ![]()
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje koleżanki 7 latek ssa kciuka . ale od niedawna z powodu atmosfery jaką ma w domu - pisałam na zamknietym . NIgdy tego nie robił a teraz robi ![]()
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
minka to kiedy na te "kulki"?
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.