|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#151 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
A ja miałam taki problem z Filipem, że wyjątkowo nie lubiał syropów w okresie niemowlęcym, oraz w późniejszym okresie też i próbowałam wszystkich metod, a on pluł, wymiotował nimi i nie raz wolałabym mu zastrzyk zrobić, bo chwilke poboli a nie ma tyle cyrków przy tym ![]() No ale nie wszystko da się w zastrzyku podać. Dlatego zakupiliśmy z mężem nebulizator do inhalacji, bo to lepiej znosił inhalacje niż syropy, a można było zamiast syropów np wykrztuśnych zrobić inhalacje (np z Mucosolvanu). Teraz już ładnie pije syropki ale jak sobie przypomne Nie raz trzeba było byćsprytnym i trzymać mocno malucha i dać mu syropek a przy moim spryciulku to było wyzwanie.(no ale jak np byłam z nim sama w domu to nie mialam wyjścia )W każdym razie zgodzę się z pierwszym zdaniem Twoim, ale szczerze mówiąc wyobraźnia o macierzyństwie przynajmniej u mnie minęła się dość mocno z rzeczywistością
|
|
#152 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Zerknęłam na suwaczek i zostało mi 49 dni do porodu. O matko
|
|
|
|
#153 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#154 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Więc stwierdziliśmy z mężem jak mały miał pół roczku że trzeba chyba z tym porządek zrobić, bo za długo to trwa.
|
|
#156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak będzie potrzeba ( tfu tfu ) to do Twojego szefa przyjadę jeśli ma podejście do dzieci dobre
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#158 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc wszystkim
Aguska mam nadzieje, ze schowala Ci sie ta faldka i juz sie tak nie martwisz, wyobrazam sobie Twoj strach, bo nawet mnie ogarnal jak to czytalam... Gosia jak znajdziesz sol fizjologiczna to daj znac gdzie Wiecie co musze sie przyznac ze ja wcale nie wiedzialam o tym ze trzeba przemywac oczka. Tzn zamierzalam je przemywac, ale tak normalnie o soli nic nie wiedzialam ani o problemach jakie moga wystapic.Ja pepuszek bede przecierac nasaczonymi gazikami Leko, bo takie mam. |
|
|
|
#159 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No wydaje mi się że ma dobre podejście do dzieci
|
|
#161 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Aguśka biedny ten Twój maluszek, jeszcze musiała pani doktor taką pomyłkę zrobić. Mój syn akurat tego nie miał ale sąsiadki córcia tak miała, że oczka nie łzawiły tylko zbierało się i koniecznie trzeba było to przekuwać. Ale to tak już z dziecaczkami jest. Dobrze, że są częste kontrole maluszków pozwalające szybko to wykrywać. Piszecie, że nie jedna rodziła takiego maluszka co miał powyżej 4kg i nic jej nie było. Ale ja jednak bym się bała gdyby mi zrobiono usg tuż przed porodem i tyle by dziecko miało. To jak los na loterii bo jednym nic nie będzie a drugim się narobi. Ale znając życie to u mnie nie zdążą tego zrobić i się dowiem jak już urodzę ile waży... Oby tylko mi się już tam więcej nic nie zrobiło. Bo jak rodziłam syna 3,5 kg to nie dość, że musiałam być nacinana to jeszcze popękana byłam na szyjce macicy i tam mnie zszywali. Nie chciała bym mieć tego po raz drugi. Stąd też moje obawy. A jak ja rodziłam to koleżanka rodziła 2 córkę, ważyła 4kg i nie nacinali jej tylko delikatnie popękała, także miała niewielkie te szwy. Plus to ogromny bo ja miałam problemy z chodzeniem i siadaniem a ona normalnie wszystko. Tylko jak następnego dnia przyszłą pani doktor do maluszków to okazało się, że jej córci obojczyk zwichnął się przy porodzie. Musiało się to samo zagoić kazali tylko żeby nie ciągnąć i delikatnie się z rączką obchodzić. To się rozpisałam. Wybaczcie ![]() Taki śnieg przed chwilą padał, że mam biały krajobraz za oknem, szkoda tylko, że temperatura jest na plusie. Zrobiłam pizzę. Wyszła super ![]() Tylko tyle składników było, że aż grubo i trzeba było wspomagać się widelcem Plus w tym taki, że była syta ![]() A zrobiłam sos ( ketchup z koncentratem + zioła prowansalskie, sól) pieczarki podsmażone, cebulka zrumieniona, szynka, tuńczyk z puszki, papryka marynowana, kukurydza i ser duuużo sera...
|
|
|
#162 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Takiego mi zrobiłaś smaka, że nie wyrobię
|
|
|
|
|
#163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kwas foliowy przecież bierze się do 3 miesiąca ciąży ![]() ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Cytat:
przed i po
|
||
|
|
|
#164 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przyznam się, że tak dawno pizzy nie jadłam i miałam ochotę na taką zamawianą ale skoro nie było jak to w końcu się zmobilizowałam Całą ciążę na nią czekałam
|
|
|
#165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja caly dzien uziemiona w domu jestem, czekam na kuriera z moimi butami, zawsze byl do12 mniej wiecej a dzisiaj sie opiernicza chyba no i za pol h ma przyjsc gosc zeby odczytac liczniki ... a chcialam isc do polskiego sklepu po kawalek ciasta jak oni dbaja o moja figure
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#167 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie koleżanka pokazała zdjęcie syna, który musiał się urodzić parę dni temu ( nie ma daty) w każdym razie jak mulatek, ciemna karnacja i włoski czarne, ma 4kg
No i u mnie w okolicy imię Filip zaczyna być popularne :p
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
Pisałam wam kiedyś, że moja znajoma od połowy ciaży leży, bo szyjkę miała jak do porodu. No i termin wypada jej za 3 dni i oczywiście nic się nie dzieje. A cały czas była przekonana że urodzi przed terminem
|
|
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
a jeszcze mam pytanie (tak dla upewnienia) urlop macierzyński jest również w 100% płatny przez ZUS ? i co wtedy gdy mam zwolnienie do końca ciąży (do dnia porodu) i jak potem mam iść do ZUSu zgłosić, że urodziłam i chcę macierzyński?
|
|
|
|
#170 |
|
Zakorzenienie
|
jolka kwas foliowy jest jednym ze składników witamin dla cieżarówek
|
|
|
|
#171 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak w pl ale w Niemczech trzeba zlozyc wnioski o macierzynski wczesniej (najwczesniej na 7 tygodni przed terminem porodu, ale nie pozniej niz przed samym porodem) I liczy sie 6 tygodni przed porodem i 8 tygodni po porodzie. Dostaje sie 100 %.
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#172 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja tez miewam dziwne sny, ostatnio była u mnie kolezanka z roczna córeczką i no mała taka kupe zrobiła, że trzeba było ja przebierać. W nocy mi sie śniło, że mi ubranek zabrakło tak mi mały "zasrywał" ciuszki ![]() Cytat:
Cytat:
Ale to luksus pisac o jedzeniu jak człowiek po obiedzie, nie zrobiłam sobie kanapek do pracy i własnie zjadłam dorsza z frytkami i kapusta kiszoną z knajpy na dole - pycha. |
|||||
|
|
|
#173 | ||
|
Zakorzenienie
|
a jak długo powinno spać na kokosie? kiedy obrócić na gryke?
---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- no to to ja wiem, ale jest w witaminach ja do 3miesiąca brałam sam kwas foliowy, a od 3miesiąca witaminy dla kobiet w ciąży - tak mi lekarz kazał ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#174 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny, kilka dni temu wygrałam na all aukcję.3 bodziaki.uzywane ale śliczne i w dobrym stanie.paczuszka przyjechała.wszystko ok.ja zadowolona. a dzisiaj przeglądam te ciuszki i tak patrzę, patrzę, coś mi nie pasuje...i uzmysłowilam sobie że mam bodziaki dla dziewczynki.różowiutkie.w yróżniają się wsród reszty niebieskich, białych, beżowych...rozum mi się wyłączył chyba na jakiś czas...no cóż
|
#175 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
jolka wszystko zależy od tego co sie łyka
co do macierzyńskiego, to chyba bedziesz się musiała do zusu albo pofatygować albo wysłac im pocztą takie zaświadczenie o urodzeniu dziecka, które dostaje się ze szpitala razem z wypisem |
|
|
|
#177 |
|
Zakorzenienie
|
Jolka zależy czy po porodzie masz nadal umowę czy wygasła,od tego ile osób zatrudnia pracodawca itd. bo jak dużo to wtedy wypłaca pracodawca i się rozlicza z zusem i to jemu zgłaszasz ,że urodziłaś ,
jeśli po porodzie umowa Twoja wygasa to wtedy wszystko z zusem się załatwia, bo pracownikiem już nie jestes, a zasiłek z zusu bezpośrednio dostaniesz ![]() najlepiej zadzwoń do zusu ,ale tu masz linka gdzie to jest trochę wyjaśnione http://formalnosci.pl/sprawy-pracown...ierzynskiego/1 płatne jest 100% , ale oni to wyliczają jako średnią chyba z 12 ostatnich miesięcy pensji albo jakoś inaczej jak ktoś pracował krócej Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-01-13 o 15:11 |
|
|
|
#178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale będę w ZUSie to zapytam
|
|
|
|
|
#179 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamuski!
I ja sie witam w nowym watku Mialam dzis rano wizyte u gina, ale sie troche zawiodlam. Tradycyjnie weszlam po 1.5 godzinie, tylko po to zeby cala wizyta potrwala moze z 3 minuty w sumie. Krociutki skan ala "tu jest glowa, tu jest serce", i tak bylo zle widac bo jakies USG przedpotopowe miala ta lekarka. I jeszcze jej musialam przypomniec ze mieli mi robic badania na RH- za miesiac, bo by zapomniala... Rozumiem ze baby boom wiec sie ledwo wyrabiaja, ale po cichu liczylam ze pomierza mi troche Anie i sie dowiem ile wazy. Chyba nastepnym razem bede sie dopominac, choc to w sumie bedzie juz 35 tydzien wtedy. Wiec znacznego przyrostu wagi mojej buby moge sie tylko domyslac po ogromniejacym brzuchu ![]() Aaa, dzis mnie brzuch rozbolal po lanczu - pomyslalam ze wykorzystam te nieczesta okolicznosc i pocwicze wdechy i wydechy. Kurcze, nie tak latwo gleboko oddychac przy bolacym brzuchu |
|
|
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ojjj mala pomyleczka Moj maz kupil corci 2 body niebieskie, ale 2 szt nie przeszkadzaja mi, zalozy sie i to, kolor jak kolor ![]() Ja w ciazy zrobilam sie malo myslaca istota... sama sie czesto na tym lapie. Szybko zapominam choc nigdy nic nie trzebabylo mi dwa razy powtarzac i w ogole jakas zakrecona sie zrobilam... ![]() Szukam pomyslu na prezent urodzinowy dla mezula, ur 30.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:06.

Nie raz trzeba było byćsprytnym i trzymać mocno malucha i dać mu syropek a przy moim spryciulku to było wyzwanie.(no ale jak np byłam z nim sama w domu to nie mialam wyjścia
my tych zabiegów na szczęście nie wykonujemy (bo ja bym chyba nerwowo nie wytrzymała) tylko wysyłamy do Poznania. Na przyszłość jakby tą którąś spotkało tzn dziecko którejś z nas dodam że lepiej maści nie stosować bo są gęste i mogą tym bardziej zatykać te kanaliki, najlepiej same krople, tak powtarza mój okulista. I jeśli jest podejrzenie zatkanego kanalika to najlepiej do 6 m-ca życia dziecka zrobić to przetykanie bo im dzięcko starsze tym trudniej się ponoć to przeprowadza. Jak to jest w rzeczywistości to nie wiem, bo nie byłam świadkiem tego zabiegu powtarzam aby to co mój szef mówi rodzicom w takich przypadkach. Aaaa i u niektorych dzieci taki zatkany kanalik samoistnie sie przetyka bez żadnej ingerencji i wtedy jest poprawa z dnia na dzień.

.

no i za pol h ma przyjsc gosc zeby odczytac liczniki ... a chcialam isc do polskiego sklepu po kawalek ciasta