Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-13, 18:06   #241
lena_mi
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
z tymi studentami to trzeba wyrazic zgode na ich obecnosc?
oj nie wiem czy zawsze.. Tak to by nikt nie wyrażał zgody. A uczyć się muszą
generalnie jak się decydujesz na szpital uniwersytecki gdzie najczęściej są najlepsi specjaliści to raczej musisz wziąć pod uwagę ewentualną wizytę studentów.. Coś za coś..
Stary 2012-01-13, 18:14   #242
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
Mój tak samo w pierwszy dzień porodu będzie ze mną, a w drugi ma zamiar pić

ja to mam ochotę zrobić pyszny sernik czy jabłecznik, ale nie mam fajnych przepisów
10 jajek
1 kg sera
15 dkg masła
400 g cukru (+cukier waniliowy)
4 łyżki mąki

Białka oddzielasz od żółtek
żółtka ucierasz z masłem i masłem powoli dodajesz ser
ucierasz na jednolita puszysta mase(ja mam malakser wiec w tym ucieram)
na konie dodajesz tak 3,5 łyżki mąki
bakalie wyparzyć (rodzinki figi)i skroić (orzechy) wszysko polaczyc z reszta mąki
bialka trzepać na sztywno
potem najlepiej (ja tak robie) drewnianym widelcem powoli mieszajac w masie dodawać białka majac miske tak lekko pod kątem.. delikatnie mieszasz .. aby sie zrobila w miare jednolita masa
i na koneic rozsypujesz po calej misce bakalie w taki sposob aby nie osiadly na dnie
wszystko przelewasz do przygotowanej foremki (przygotowana - wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą) i staraj sie tak lac aby bakalie byly na calej powierzchni masy.
Piekarnik (ja mam elektryczny) nagrzany do temperatury ok 175 * wstawiasz i przez pół godziny dajesz tylko granie od dołu (bez termoobiegu, bez grzania z góry
potem zagladnij do niego .. powinien rosnąc
niech się grzeje cały czas
na koniec (po 45 minutach grzania) mozesz dać grzanie z góry , żeby się zarumienił
Moja mama robi tak ze daje 20 minut grzanie od dołu i 25 minut grzanie od góry i od dołu .. ale ot kwestia chcenia
Stary 2012-01-13, 18:15   #243
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
Ale mają prawo odesłać gdzieś indziej. Np. "proszę szukać dalej, nie ma miejsc" - jak udowodnisz, że jednak miejsca były? Tak jak pisałam wcześniej, zależy jaki szpital, i czy pracują tam ludzie, czy parapety.
U mnie w okolicy niestety same parapety, bo trafiłam na oddział tylko dlatego, że lekarzowi się nie chciało zjechać windą 3 piętra... A potem jeszcze bezczelnie skomentował, że nie wie, po co mnie wpisuje.

Cukry piękne!
A mój mąż przedstawił mi wczoraj plan na poród. W pierwszy dzień, będzie chodził jak zombi i próbował ogarnąć,potem się spije, w drugi wyleczy kaca, a w 3 szybciutko posprząta i stawi się po mnie w szpitalu świeży i wzorowy. ambitnie, nie powiem.
Nawet sobie na tą okoliczność chomikuje whisky, którą dostał od przyjaciela na 30-tkę.

oj u nas też stoi w gablotce whisky Johnny Walker- Blue Label którą dostał od klienta na gwiazdkę w zeszłym roku a że sporo warta to czeka na super okazje

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:17   #244
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
10 jajek
1 kg sera
15 dkg masła
400 g cukru (+cukier waniliowy)
4 łyżki mąki

Białka oddzielasz od żółtek
żółtka ucierasz z masłem i masłem powoli dodajesz ser
ucierasz na jednolita puszysta mase(ja mam malakser wiec w tym ucieram)
na konie dodajesz tak 3,5 łyżki mąki
bakalie wyparzyć (rodzinki figi)i skroić (orzechy) wszysko polaczyc z reszta mąki
bialka trzepać na sztywno
potem najlepiej (ja tak robie) drewnianym widelcem powoli mieszajac w masie dodawać białka majac miske tak lekko pod kątem.. delikatnie mieszasz .. aby sie zrobila w miare jednolita masa
i na koneic rozsypujesz po calej misce bakalie w taki sposob aby nie osiadly na dnie
wszystko przelewasz do przygotowanej foremki (przygotowana - wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą) i staraj sie tak lac aby bakalie byly na calej powierzchni masy.
Piekarnik (ja mam elektryczny) nagrzany do temperatury ok 175 * wstawiasz i przez pół godziny dajesz tylko granie od dołu (bez termoobiegu, bez grzania z góry
potem zagladnij do niego .. powinien rosnąc
niech się grzeje cały czas
na koniec (po 45 minutach grzania) mozesz dać grzanie z góry , żeby się zarumienił
Moja mama robi tak ze daje 20 minut grzanie od dołu i 25 minut grzanie od góry i od dołu .. ale ot kwestia chcenia
dziękuję Ci bardzo

a może ktoś ma jakis sprawdzony przepis na jabłecznik?

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:21   #245
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję Ci bardzo

tylko wiesz .. zaglądnij to znacyz nie otwieraj drzwiczek piekarnika :P
Stary 2012-01-13, 18:21   #246
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
mniam! lazania.. Chyba moje ulubione danie..!
Też muszę zrobić ...
Wyszła znośna, nie taka jak dla nie-cukrzyka, ale cukier po niej mam 100
Mała nagroda bez konsekwencji. Mniam! Lazania górą!

Cytat:
Mój tak samo w pierwszy dzień porodu będzie ze mną, a w drugi ma zamiar pić
ja to mam ochotę zrobić pyszny sernik czy jabłecznik, ale nie mam fajnych przepisów
Niech piją, póki mogą. Potem my odciągniemy mleka na zapas, ciach winko- a oni będą tymi trzeźwymi, odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo dziecka. Po tylu miesiącach wyrzeczeń wysączę kieliszek wytrawnego winka do camemberta i dostanę smakowego orgazmu. TAK!

Co do sernika - polecam z brzoskwiniami
A jabłecznik - moja mama robi z zesmażonych z galaretką cytrynową jabłek na cienkim, kruchym cieście z kwaśnej śmietany.
Ale to może po ciąży. Albo jak cukier magicznie zatrzyma się na max poziomie 100.

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
oj nie wiem czy zawsze.. Tak to by nikt nie wyrażał zgody. A uczyć się muszą
generalnie jak się decydujesz na szpital uniwersytecki gdzie najczęściej są najlepsi specjaliści to raczej musisz wziąć pod uwagę ewentualną wizytę studentów.. Coś za coś..
dokładnie
chociaż przyszło mi też do głowy: co 2 tygodnie wizyta u gina, przez 9 miesięcy - już mi żywcem zwisa ilu jeszcze się napatrzy.
Stary 2012-01-13, 18:22   #247
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

dziewczyny mam takie pytanko czy pieluchy tetrowe mogę wyprać białe z kolorowymi? Chyba nie farbują co?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-13, 18:26   #248
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Bylam z malym na krotkim spacerze ale wydolnosc fizyczna moja chyba gorsza juz byc nie moze
Ubieranie jego i siebie w żółwim tempie zajelo nam 40 minut.
Dojscie do apteki do ktorej dochodze w 2 minuty, zajelo nam 15 minut
W aptece wydalam ponad 100 zł a kupiłam: sudokrem, oilatum soft krem do buzki dzidzi, sol fizjologiczna po 5 ml 10 amp, Nospe, Cyclo3fort, Luteine i mydelko z nanosrebrem.
Ceny sa koszmarne ;/
A potem poszlismy zaraz kolo apteki zrobili u nas otwarte lodowisko i pokazalam malemu jak jezdza dzieci na lyzwach. Byly tam tez gorki usypane ze sniezku, wiec mial frajde.
Ale wrocilam umeczona, bo moje dziecko jak mu sie cos podoba to nie widzi i nic nie slyszy co sie do niego mowi

Cytat:
Napisane przez ivona84 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny - melduję siew nowym wątku
Dziś byłam u ginki i chce mnie położyc do szpitala na kurację Celestonem (czy jakos tak) od poniedziałku i w czwartek mam wyjsć. Kurde kobitka się boi, że urodzę przedwcześnie I się mnie pytała czy będę na szkołę rodzenia chodzic - zajęcia we wtorek, a jak ja pójdę z wbitą kroplówą w ręcę? Troszkę mi stracha napędziła I nie znoszę szpitali

Aguska współczuję tego zatkanego kanalika, ale córeczka brata męża tez ma zatkany kanalik - normalnie płakać się chce, że będą takiego małego maluszka męczyć
Oj bidulko. Ale jak trzeba, to dasz rade te pare dni
A dlaczego masz zagrozenie porodu przedwczesnego?
A co do przetykania kanalika, to trwa to chwilke, ale dzieciatka to nie boli, bardziej rodzica jak dziecko plakusia bo sie go trzyma.
A "meczy" sie go dla jego dobra.
Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
Melduję się na nowym wątku
Byłam dziś w szpitalu na wizycie. Wszystkie wyniki są dobre, nie mam cholestelazy ani cukrzycy( nie wiem czemu GP tak mi powiedziała)
badania na krzepliwość krwi też dobrze wyszły. Więc bardzo się cieszę. Olivia waży ok 1700 i wszystko rozwija się idealnie. Cały czas mnie kopie a na badaniu taka spokojniutka, nie chce pokazywać jak mi daje w kość Jestem dziś bardzo szczęśliwa, następna wizyta w szpitalu za 4 tygodnie.
No to cudownie!!!
Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi czy jak wam brzuch twardnieje to długo się to twardnienie utrzymuje? Bo ja az na plecach takie napięcie czuję
Roznie, ale przewaznie ok. pol minuty i napiecie jest dosc mocne, brzuch sie znieksztalca z jednej strony (stawia sie) i czasem czuc to w calym ciele. Skurcze porodowe tez takie sa ale do tego jeszcze bol dochodzi.
Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Hej
Ja po wizycie u lekarza, wszystko ok, tętno dzidzi ok, szyjka ok (długa i zamknięta), moja waga ok, ciśnienie ok (z marszu miałam 133/91 więc jak na takie po wysiłku to fajne).
W drodze powrotnej zrobiłam małe zakupy spożywcze, odwiedziłam mamę (dała mi 3 kombinezony )
Obiad wstawiony i generalnie jest ok
Super Karolinka!!!
Cytat:
Napisane przez monika_krk Pokaż wiadomość
chyba o 180
Przedobrzylam
O 180
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:28   #249
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
dziękuję Ci bardzo

ten jest najbardziej zbliżony do wersji mojej mamy ale mama daje 3 łyżki galaretki cytrynowej zamiast soku.
http://www.mniammniam.com/Szarlotka_...cie-1670p.html
Stary 2012-01-13, 18:28   #250
misia_25_26
Wtajemniczenie

Czesc dziewczyny
Pedzicie jak zawsze juz 7 czesc wow,mam nadzieje ze w tej czesci uda mi sie byc na biezaco,bo juz nie pracujechociaz malo czasu siedze na kompie,ale postaram sie czesciej wpadac
misia_25_26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:30   #251
kubusewa
Zakorzenienie

a jablecznik robie kruche ciasto(moze byc kupne pudełkowe
3/4 do 1/4..
1/4 do zamrazarki
3/4 wykładam tak wiesz po kawałkach na dnie wysmarowanej foremki .. dziobe wszystko widelczykiem potem biore mase (taką kupną, albo jabłka w 1/8 krojone układasz i wszystko sypiesz cynamon albo cukier cynamonowy) i potem bierzesz to 1/4 ciasto i mozesz na tarce zetrzec albo na rwać na wierzch
moja mama kiedys robila jeszcze tak ze zanim tarką to 1/4 to ucierała białka na sztywno i dopeiro na to tarła tą pozostałą część ale to dośc trudne bo trzeba uwazac wstawiajac do peikarnika zeby ta tarta czesc nie przygniotlai stlamsila tej piany bo wyjdzie tak lipnie (zamiast jablek mozna dać sliwki :P
Stary 2012-01-13, 18:30   #252
Aguśkaa83
Zakorzenienie

konia dalabys sprobowac tego bogatego serniczka
A to na te 2 latka małej?
SZYMONEK

Stary 2012-01-13, 18:31   #253
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Niech piją, póki mogą. Potem my odciągniemy mleka na zapas, ciach winko- a oni będą tymi trzeźwymi, odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo dziecka. Po tylu miesiącach wyrzeczeń wysączę kieliszek wytrawnego winka do camemberta i dostanę smakowego orgazmu. TAK!

Co do sernika - polecam z brzoskwiniami
A jabłecznik - moja mama robi z zesmażonych z galaretką cytrynową jabłek na cienkim, kruchym cieście z kwaśnej śmietany.
Ale to może po ciąży. Albo jak cukier magicznie zatrzyma się na max poziomie 100.
Mój codziennie pije piwo a tak to raz kiedyś wypije jakąś wódeczke czy coś z moim bratem, albo ze swoim bratem czy ojcem.

Ale tak jak skończę karmić to oj odbije sobie bo powiem Wam jak nie byłam w ciąży to my z TŻ co tydzień przy weekendzie piliśmy coś (jakiś szampan, winko, drink) no moze nie co tydzień ale zazwyczaj tak było.
Albo jakieś imprezki to wtedy wiadomo więcej %%%

Ogólnie jak to jest z przestawaniem karmienia piersią? Z dnia na dzień nie daje i podaje mleko sztuczne?? I co wtedy /? Już nie leci mi mleko z cycka?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-13, 18:34   #254
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny mam takie pytanko czy pieluchy tetrowe mogę wyprać białe z kolorowymi? Chyba nie farbują co?
tak mozesz
SZYMONEK

Stary 2012-01-13, 18:37   #255
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
ten jest najbardziej zbliżony do wersji mojej mamy ale mama daje 3 łyżki galaretki cytrynowej zamiast soku.
http://www.mniammniam.com/Szarlotka_...cie-1670p.html
ok, dziękuję zapisałam sobie tą stronke

---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
tak mozesz
dziękuję

to ja idę wstawić pranko

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

a ile zabieracie podkładów poporodowych do szpitala? i ile bierzecie tych podpasek wielkich bella dla mamy?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-13, 18:38   #256
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
Mój codziennie pije piwo a tak to raz kiedyś wypije jakąś wódeczke czy coś z moim bratem, albo ze swoim bratem czy ojcem.

Ale tak jak skończę karmić to oj odbije sobie bo powiem Wam jak nie byłam w ciąży to my z TŻ co tydzień przy weekendzie piliśmy coś (jakiś szampan, winko, drink) no moze nie co tydzień ale zazwyczaj tak było.
Albo jakieś imprezki to wtedy wiadomo więcej %%%

Ogólnie jak to jest z przestawaniem karmienia piersią? Z dnia na dzień nie daje i podaje mleko sztuczne?? I co wtedy /? Już nie leci mi mleko z cycka?
Ja strasznie nie lubie jak facet pije piwo .. strasnzie wtedy do neigo smierdzi.. ani sie potem przytulic ani nic (w łóżku do snu)
a jeszcze jak sobie wspomne mojego tescia ktory uwaza piwo za oranżadę grrrrrr i nei żałuje sobie
i Jolka podziwiam CIę
moja znajoma miała tak: wpadka slub, urodziny dziecka, wspolne mieszkanie
Ona z racji swojej choroby i macierzynskeigo zostala w domu on pracowal
codziennie przycodzil z pracy i piwko
Ona zapierdzielala calydzien przy dziecku a na koneic dnia jeszcze musiala mu podac obiedzik i piwko
KOneic koncow .. Zrobili sobie drugie dziecko, on byl na terapii uzaleznien, potem na terapii rodzinnej..a dziś się rozwodzą.. po 4 latach bycia rodziną
nie mam zaufania do piwa pitego "po pracy" lub "dla odprężenia" - codziennie (
a Ty mowisz szampanik .. nono fajny mąż
Stary 2012-01-13, 18:39   #257
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam taki

Placek z jablkami

SKLADNIKI

1,1/2 (poltorej) szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
6 jaj
1 szklanka oleju (obojetnie jakiego,tylko nie oliwki z oliwek)
5 plaskich lyzeczek proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 kg jablek np. gala
1 szklanka cukru

SKLADNIKI NA LUKIER
troche cukru pudru (ja robie na oko)
troche mleka (tez na oko)
3 krople olejku migdalowego (jesli lubicie-jesli nie to bez tez fajnie smakuje)
troche soku ze swiezo wycisnietej cytryny (ma byc lekko kwaskowe)

WYKONANIE
Jablka obrac i pokroic w nierowne plastry bezposrednio na blache (blachy nie smarowac tluszczem)
jaja utrzec z cukrem i cukrem waniliowym
wlac olej i znow utrzec
make pszenna wymieszac z ziemniaczana i proszkiem do pieczenia
mieszanke dosypywac stopniowo do masy
cala mase wylac na jablka
piekarnik nagrzac na 180 stopni, piec przez 40 minut na srodkowej szynie
po wylaczeniu piekarnika pozostawic placek na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika
po wystygnieciu polac lukrem lukrem / ewentualnie posypac cukrem pudrem, jak ktos lukru nie lubi
SMACZNEGO!!!

Przyszly dzisiaj moje buciki, co ostatnio Wam pokazywalam, jestem juz mega zadowolona, bo na nogach sa jak kapciuszki bedzie mi sie wygodnie smigalo

Moj maz tez cos majaczyl ze sie spije jak mala sie urodzi ale on taki do picia ze hoho, predzej bedzie siedzial ze mna w szpitalu, niz pil
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:39   #258
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:

Oj kochana to nie tak wyglada
Po pierwsze mleko modyfikowane sie wprowadza stopniowo, np najpierw jeden posilek zamiast z cyca to sztuczna mieszanke. Obserwuje sie malca jak reaguje. i dopiero pozniej stopniowo coraz wiecej karmien.
A po drugie: z cyca tak nagle nie przestaje dlugo dlugo leciec.
W miare mniejszej ilosci karmien czy w moim przypadku odciagniec laktatorem, pokarm stopniowo maleje, ale to naprawde trwa dlugo.
SZYMONEK

Stary 2012-01-13, 18:42   #259
emigra
Zakorzenienie

Aguska, z moja kondycja tez nie jest zbyt ciekawie, szybko sie mecze, jestem powolniejsza... nie pozostaje nam nic innego jak czekac do marca, az bobaski wyskocza z brzuszkow a my poczujemy sie lzejsze
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:44   #260
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:

a ile zabieracie podkładów poporodowych do szpitala? i ile bierzecie tych podpasek wielkich bella dla mamy?
podpasek biore 3 paczki, podkladow 10 sztuk
Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Aguska, z moja kondycja tez nie jest zbyt ciekawie, szybko sie mecze, jestem powolniejsza... nie pozostaje nam nic innego jak czekac do marca, az bobaski wyskocza z brzuszkow a my poczujemy sie lzejsze
Oj tak po porodzie jest sie takim lekkim ze az milo
SZYMONEK

Stary 2012-01-13, 18:48   #261
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Ja strasznie nie lubie jak facet pije piwo .. strasnzie wtedy do neigo smierdzi.. ani sie potem przytulic ani nic (w łóżku do snu)
a jeszcze jak sobie wspomne mojego tescia ktory uwaza piwo za oranżadę grrrrrr i nei żałuje sobie
i Jolka podziwiam CIę
moja znajoma miała tak: wpadka slub, urodziny dziecka, wspolne mieszkanie
Ona z racji swojej choroby i macierzynskeigo zostala w domu on pracowal
codziennie przycodzil z pracy i piwko
Ona zapierdzielala calydzien przy dziecku a na koneic dnia jeszcze musiala mu podac obiedzik i piwko
KOneic koncow .. Zrobili sobie drugie dziecko, on byl na terapii uzaleznien, potem na terapii rodzinnej..a dziś się rozwodzą.. po 4 latach bycia rodziną
nie mam zaufania do piwa pitego "po pracy" lub "dla odprężenia" - codziennie (
a Ty mowisz szampanik .. nono fajny mąż
no, ale to mój wybór ja wiedziałam z kim się wiąże.
Owszem czasem mi to przeszkadza, że pije te piwo. Ale nigdy nie upił się piwem mimo tego, że czasem potrafił wypić 6 dziennie itp. ale teraz ograniczył to picie piwa i tak to pije 1-2 dziennie a w weekend 4 ale nie że na raz np 2 po południu, a 2 wieczorem.
chyba, że jak mamy gdzieś jechać to nie pije.

Nam napewno żadna terapia nie jest potrzebna, ja też lubię wypić i napewno po karmieniu wrócę do swojego drinkowania od czasu do czasu.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-13, 18:48   #262
tynka88
Zadomowienie

ja podkładow mam 4 paczki

najlepszy sernik jaki w zyciu jadlam robi moja tesciowa taki z czarnym spodem i czekolada mniam

to moze ja z tymi podkladami przesadzilam zostana najwyzej na nastepny raz

co do alkoholu, to mój tz codziennie wypija 1-2 piwa wieczorem, pogodzilam sie ztym, czasem wypija w weekend winko z bratem, albo cos mocniejszego, ale ja tez lubie, wiec nie sadze zeby to byl jakis problem

Edytowane przez tynka88
Czas edycji: 2012-01-13 o 18:50
tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:49   #263
kubusewa
Zakorzenienie

czy mogłybyście dać linka do urlopów tacierzyńskich .. chyba było u nas jakoś neidawno
Stary 2012-01-13, 18:50   #264
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Ja mam taki

Placek z jablkami

SKLADNIKI

1,1/2 (poltorej) szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
6 jaj
1 szklanka oleju (obojetnie jakiego,tylko nie oliwki z oliwek)
5 plaskich lyzeczek proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 kg jablek np. gala
1 szklanka cukru

SKLADNIKI NA LUKIER
troche cukru pudru (ja robie na oko)
troche mleka (tez na oko)
3 krople olejku migdalowego (jesli lubicie-jesli nie to bez tez fajnie smakuje)
troche soku ze swiezo wycisnietej cytryny (ma byc lekko kwaskowe)

WYKONANIE
Jablka obrac i pokroic w nierowne plastry bezposrednio na blache (blachy nie smarowac tluszczem)
jaja utrzec z cukrem i cukrem waniliowym
wlac olej i znow utrzec
make pszenna wymieszac z ziemniaczana i proszkiem do pieczenia
mieszanke dosypywac stopniowo do masy
cala mase wylac na jablka
piekarnik nagrzac na 180 stopni, piec przez 40 minut na srodkowej szynie
po wylaczeniu piekarnika pozostawic placek na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika
po wystygnieciu polac lukrem lukrem / ewentualnie posypac cukrem pudrem, jak ktos lukru nie lubi
SMACZNEGO!!!

Przyszly dzisiaj moje buciki, co ostatnio Wam pokazywalam, jestem juz mega zadowolona, bo na nogach sa jak kapciuszki bedzie mi sie wygodnie smigalo

Moj maz tez cos majaczyl ze sie spije jak mala sie urodzi ale on taki do picia ze hoho, predzej bedzie siedzial ze mna w szpitalu, niz pil
dziękuję również sobie zapisałam

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

Cytat:
Oj kochana to nie tak wyglada
Po pierwsze mleko modyfikowane sie wprowadza stopniowo, np najpierw jeden posilek zamiast z cyca to sztuczna mieszanke. Obserwuje sie malca jak reaguje. i dopiero pozniej stopniowo coraz wiecej karmien.
A po drugie: z cyca tak nagle nie przestaje dlugo dlugo leciec.
W miare mniejszej ilosci karmien czy w moim przypadku odciagniec laktatorem, pokarm stopniowo maleje, ale to naprawde trwa dlugo.
Acha no tak zapytałam tylko bo nie wiedziałam jak to wygląda
pewnie dowiem się dokładniej z czasem, ale na zaś już co nie co chce wiedzieć
dziękuję

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-13, 18:50   #265
MoniaHan
Wtajemniczenie

cottonpuma te skurcze to skurcze BRAXTONA-HICKSA, macica trenuje. nie kazda kobieta je odczuwa. moja kolezanka nawrt skurczy porodowych nie odczuwala, tylko bol taki jak na @, ale skurczy nie.

Ziaja dzis rano pisalam o swoich wrazeniach po obejrzeniu ''one born every minute''

mialam drzemke ze hoho...1h 15 min bo musialam wstac ma siku to sie naspalama teraz musze cos zjesc, a swoja droga to dzis mielismy z TZ dziwny obiadek: ruskie pierogi i parowki...i nam smakowalo co lepsze...do tego musztarda i ketchup

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:51   #266
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
podpasek biore 3 paczki, podkladow 10 sztuk
to ja chyba też tyle wezmę
nie wiem po co ja kupiłam tyle podkładów mam ich sporo i różne rodzaje

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-13, 18:53   #267
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
no, ale to mój wybór ja wiedziałam z kim się wiąże.
Owszem czasem mi to przeszkadza, że pije te piwo. Ale nigdy nie upił się piwem mimo tego, że czasem potrafił wypić 6 dziennie itp. ale teraz ograniczył to picie piwa i tak to pije 1-2 dziennie a w weekend 4 ale nie że na raz np 2 po południu, a 2 wieczorem.
chyba, że jak mamy gdzieś jechać to nie pije.
Nam napewno żadna terapia nie jest potrzebna, ja też lubię wypić i napewno po karmieniu wrócę do swojego drinkowania od czasu do czasu.
Jola ja nie miałam na myśli, że Twój T jest fuj bo pije piwo .. tylko ja nie lubie ogólnie jak facet pije (ja np jak moj popije to go wywracam do ściany bo nie lubie jak mi chucha)
I dodatkowo opowiedziałam sytuacje jaka jest koło mnie (sytuacja tym bardziej kijowa, że chłopak miał wypadek samochodowy i od tamtej pory w ogóle nie wolno pić ani jednego grama alkoholu.. czegokolwiek)
a mówiłam, że fajny TŻ bo ja to z moim pijam szampana tylko na urodziny i na sylwestra albo jakeis rocznice czy obrony czy takie rozne
takze faaajnie z tym szampanem masz

najgorzej ze faceci z natury lubia piwo i to jest blllleeee
Stary 2012-01-13, 18:55   #268
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Jolka tylko jedno musze Ci napisac. Na pewno we dwoje nie bedziecie mogli drinkowac majac malutkie dziecko w domu, nawet jesli nie bedziesz karmila piersia. Dlaczego? A dlatego, ze dziecko jest nieobliczalne, w kazdej chwili moze zagoraczkowac, zachlysnac, przewrocic sie i trzeba jechac na pogotowie albo do szpitala.
Chyba, ze jest z Wami w domu np babcia (tak jak u mnie czasem spi moja mama), wtedy mozemy sobie oboje pozwolic, zeby sie razem napic po drinku.
Bo wyobraz sobie, ze cos sie dzieje, a Wy oboje jestescie pod wplywem. Ja nie mowie o duzym piciu, nawet troche. Jedna osoba zawsze musi zupelnie trzezwa.
SZYMONEK

Stary 2012-01-13, 18:56   #269
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Wyszła znośna, nie taka jak dla nie-cukrzyka, ale cukier po niej mam 100
Mała nagroda bez konsekwencji. Mniam! Lazania górą!

dokładnie
chociaż przyszło mi też do głowy: co 2 tygodnie wizyta u gina, przez 9 miesięcy - już mi żywcem zwisa ilu jeszcze się napatrzy.
ja dziś zgrzeszyłam w McDonaldzie..
ale potraktowałam to jako nagroda pocieszenia za wizytę u dentysty
co prawda u dentysty okazało się że wszystko jest ok mam tylko rozpulchnione dziąsła (i to one mnie prawdopodobnie bolały).

chodzisz do gina co 2 tygodnie? często!

Ja bym raczej nie chciała być tam oglądana przez studentów, może to egoistyczne podejście, ale miałabym jakiś taki opór.

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

Cytat:
można ja prałam

Edytowane przez lena_mi
Czas edycji: 2012-01-13 o 19:06
lena_mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:57   #270
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Jola ja nie miałam na myśli, że Twój T jest fuj bo pije piwo .. tylko ja nie lubie ogólnie jak facet pije (ja np jak moj popije to go wywracam do ściany bo nie lubie jak mi chucha)
I dodatkowo opowiedziałam sytuacje jaka jest koło mnie (sytuacja tym bardziej kijowa, że chłopak miał wypadek samochodowy i od tamtej pory w ogóle nie wolno pić ani jednego grama alkoholu.. czegokolwiek)
a mówiłam, że fajny TŻ bo ja to z moim pijam szampana tylko na urodziny i na sylwestra albo jakeis rocznice czy obrony czy takie rozne
takze faaajnie z tym szampanem masz

najgorzej ze faceci z natury lubia piwo i to jest blllleeee
no ja lubię wypić od czasu do czasu jak wiem, że mogę i nie upijam się jak świnia jakaś.
więc tylko czekam, aż ten czas powróci teraz wiadomo, że dziecko to nie będzie tak jak kiedyś, ale to nie znaczy że raz na ruski rok nie mogę pić
a TŻ póki może niech jeszcze pije bo jak będzie dziecko to będzie musiał się bardziej ograniczać bo w razie czego jak będzie trzeba gdzieś jechać czy coś to przecież on będzie gonił a nie ja

MICHAŁEK

WYMIANA
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości