Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-15, 16:07   #601
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Evvcia nie ma za co
No tu przynajmniej z sensem menu, coś takiego jakbym chciała, a nie takie co nam zaproponowali tam, gdzie chcielibyśmy robić wesele, jakieś wymyślne, prawie same ryby (ja w ogóle nie lubię) i wcale nie dużo potraw, bez owoców, ciast, napoi itp. 175 zł za osobę. Chyba na głowę upadli

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 16:11   #602
Nikii89
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość
No tu przynajmniej z sensem menu, coś takiego jakbym chciała, a nie takie co nam zaproponowali tam, gdzie chcielibyśmy robić wesele, jakieś wymyślne, prawie same ryby (ja w ogóle nie lubię) i wcale nie dużo potraw, bez owoców, ciast, napoi itp. 175 zł za osobę. Chyba na głowę upadli
No my mieli raczej prawie takie jak domowe No fakt same ryby to kiepsko przecież musi być urozmaicenie... Co do ceny zalezy od restauracji. My jak szukaliśmy na wesele to chyba z 5 odwiedziliśmy i ceny od osoby różne od 150- 210 oczywiście cena bez bez owoców, ciast, napoi.
Stary 2012-01-15, 16:12   #603
Mała!
Zakorzenienie

Czesc dziewczyny! Ja jestem w domku wyszłam w piątek Leze grzecznie i odpoczywam! Wczoraj mialam ponad 15 twardnienia ale dzis spokojniej! Musi być dobrze nie widzę inaczej!
Postanowiłam, ze dopóki skurcze nie beda regularne tak jak w szpitalu 30 razy równo co 3 min! A juz pod 3 kroplówka byłam to myślałam ze mi oksytocyne tam dali
No i jak nie beda bolace i takie częste to nie panikuje ... za tydz mam wizytę oby szyjka była ok!

.*Dziękuje Wam za wsparcie i kciuki, to bardzo, bardzo miłe* niestety padł mi komp. Pisze do Was z telefonu a to niełatwe, juz raz pisałam i bateria usiadlam wiec musze od nowa.nadrobiłam także nowy wątek! i obiecuje ze bede codziennie zaglądać! Mamy komp stacjonarnych ale jest w niewygodnym dla mnie teraz miejscu... ale innego nie ma wiec czasami zasiadę do tamtego!

*Dziewczyny co do luzeczka Ja zamówiłam caly zestaw z materacem, pościel, rozkiem i przewijakiem za 500zl juz stoi złożone jestem b. zadowolona!

* co do karmienia Ja mysle ze fajnie powoli dostawiać mm , np zamiast jednego karmienia i potem co raz częściej! Ja chce długo karmić mam nadzieję, ze będzie mi danei wydaje mi sie ( choć pewności nie mam) ze chyba nie bede sie krepowala karmić przy rodzinie czy znajomych!

*potwierdzam ze w domu zawsze musi być ktoś zupełnie bez ani grama wpływu alkoholu!

* Aguska mam nadzieję ze to coś! Zniknie...i ze to nic przeszkadzajacego! Też by mi sie słabo zrobiło! Ciagle coś musi sie dziać... juz zapomnialam jak to jest chodzic lekko, radośnie i cieszyć sie ze swojego stanu tzn. Cieszę sie ogromnie ale juz zmęczona i ciagle zestresowan jestem!

* dzis na obiadem dziwnie bo schabowy i pierogi hehe!

* w szkole rodzenia dostalam plan porodu...czego oczekuje na co sie nie godze...fajnie wiem juz dokładnie jak i co u nas wygląda...i co musze zabrać!

* jeśli o wagę chodzi to Ja mam ok 9,5 kg na + 31 t. Waga stoi od ponad tygodnia a synek rośnie... tydzien temu ważył 1700 a Ja w szpitalu spadłam ponad 0,5 kg!

Trzymam kciuki za wizyty i gratki za dobre wieści!

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...

Edytowane przez Mała!
Czas edycji: 2012-01-15 o 16:16
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 16:14   #604
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
ja nie chce być tą złą czy coś, ale ja też nie mam zamiaru długo karmić piersią jak już mówiłam max. 6 miesięcy, ale może się okazać że już po 2 miesiącach przejdę na mleko sztuczne. Szczerze nie wiem jak to będzie.

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

zrobię jutro chyba jakieś ciacho może sernik
moim zdaniem nie ma co planowac az tak bardzo

Cytat:
gosia2612 ja też w Wawie to siedzę praktycznie sama całe dnie, mam koleżanki tutaj, ale na ogół każdy jest zajęty swoimi sprawami, a poza tym one młode to wiadomo, że wolą poimprezować, a ja się niestety w takim stanie nie nadaję za to jak jadę do domu to mam swoje towarzystwo tam i dużo lepiej się czuję. A Ty jeździsz do Polski? Jak maluszek się urodzi to pewnie nie będzie czasu na nic, a każdą wolną chwilę pewnie poświęca się przede wszystkim sobie i mężowi - przecież on nie może być poszkodowany Ty jesteś równa babka, więc jeśli samotność jakaś Cię dopadnie pewnie szybko sobie z nią poradzisz

Mam to samo... w szafce ukryta czekolada, ale jak ją otworzę to zjem całą, a tego nie chcę
ja tez sama siedze cale dnie
Stary 2012-01-15, 16:15   #605
karolca
Zakorzenienie

evvcia, ja płaciłam 110 zł/osoba w 2009 roku. Cena bez alkoholu i zimnych napojów oraz bez ciasta.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 16:16   #606
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny! Ja jestem w domku wyszłam w piątek Leze grzecznie i odpoczywam! Wczoraj mialam ponad 15 twardnienia ale dzis spokojniej! Musi być dobrze nie widzę inaczej!
Postanowiłam, ze dopóki skurcze nie beda regularne tak jak w szpitalu 30 razy równo co 3 min! A juz pod 3 kroplówka byłam to myślałam ze mi oksytocyne tam dali
No i jak nie beda bolace i takie częste to nie panikuje ... za tydz mam wizytę oby szejka była ok!

.*Dziękuje Wam za wsparcie i kciuki, to bardzo, bardzo miłe* niestety padł mi komp. Pisze do Was z telefonu a to niełatwe, juz raz pisałam i bateria usiadlam wiec musze od nowa.nadrobiłam także nowy wątek! i obiecuje ze bede codziennie zaglądać! Mamy komp stacjonarnych ale jest w niewygodnym dla mnie teraz miejscu... ale innego nie ma wiec czasami zasiadę do tamtego!

*Dziewczyny co do luzeczka Ja zamówiłam caly zestaw z materacem, pościel, rozkiem i przemijaniem za 500zl juz stoi złożone jestem b. zadowolona!

* co do karmienia Ja mysle ze fajnie powoli dostawiać mm , np zamiast jednego karmienia i potem co raz częściej! Ja chce długo karmić mam nadzieję, ze będzie mi danei wydaje mi sie ( choć pewności nie mam) ze chyba nie bede sie krepowala karmić przy rodzinie czy znajomych!

*potwierdzam ze w domu zawsze musi być ktoś zupełnie bez żadnego wpływu alkoholu!

* Aguska mam nadzieję ze to coś! Zniknie...i ze to nic przeszkadzajacego! Też by mi sie słabo zrobiło! Ciagle coś musi sie dziać... juz zapomnialam jak to jest chodzic lekko, radośnie i cieszyć sie ze swojego stanu tzn. Cieszę sie ogromnie ale juz zmęczona i ciagle zestresowan jestem!

* dzis na obiadem dziwnie bo schabowy i pierogi hehe!

* w szkole rodzenia dostalam plan porodu...czego oczekuje na co sie nie godze...fajnie wiem juz dokładnie jak i co u nas wygląda...i co musze zabrać!

* jeśli o wagę chodzi to Ja mam ok 9,5 kg na + 31 t. Waga stoi od ponad tygodnia a synek rośnie... tydzien temu ważył 1700 a Ja w szpitalu spadłam ponad 0,5 kg!

Trzymam kciuki za wizyty i kratki za dobre wieści!
ja tak samo
Stary 2012-01-15, 16:20   #607
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
moim zdaniem nie ma co planowac az tak bardzo

ja tez sama siedze cale dnie
To może posiedzimy razem

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
evvcia, ja płaciłam 110 zł/osoba w 2009 roku. Cena bez alkoholu i zimnych napojów oraz bez ciasta.
ooo to spoko cena a ile dań ciepłych? - bo to głównie od tego zależy chyba, czy się mylę? No i już 4 latka temu, a my planujemy na przyszły rok jeszcze. Jak się wkurzę to żadnego wesela nie będzie

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Mała! super znów móc przeczytać od Ciebie wiadomość i to mimo wszystko nasiąkniętą optymizmem uwielbiam Cię i dasz radę kobieto, jesteś mega silna Dbaj o siebie

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11

Stary 2012-01-15, 16:23   #608
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
To może posiedzimy razem
mozemy
Stary 2012-01-15, 16:24   #609
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

czuję bigos a nie mam na niego ochoty od października !!
nawet na Święta nie jadłam choć zapach kusi, ale nie...

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 16:26   #610
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
To może posiedzimy razem

ooo to spoko cena a ile dań ciepłych? - bo to głównie od tego zależy chyba, czy się mylę? No i już 4 latka temu, a my planujemy na przyszły rok jeszcze. Jak się wkurzę to żadnego wesela nie będzie
Trzy lata
Już nie pamiętam co było, ale wybór był duży...
tu masz przykładowe menu, ale bez cen.
http://www.malibu.bydgoszcz.pl/wesela.php
w tym roku jest pewnie jeszcze drożej, pewnie ze 150 zł z ciastem.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-15, 16:27   #611
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

MoniqW śliczny brzuszek masz

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 16:34   #612
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Jolka po siuskach nie musisz przecierac chusteczka. Wystarczy chwilke powietrzyc pachwinki (czyli chwilke odczekujesz po zdjeciu brudnej pieluszki jesli masz czas) i dopiero ubierasz nowa pieluszke

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Aguśka tez właśnie mam to samo, ja tą ciążę to też m.in. po to tak szybko zaplanowałam ,żeby móc wrócić do Niny, dużo nadrabiam teraz, mogę się Niną nacieszyć do woli.Wiem,że czasem może się to dla mnie skończyć utratą pracy, no ale mówi się trudno.

Przepraszam,że tak tylko z doskoku, ale żarełko na drugą urodzin szykuję, a jeszcze mam dzisiaj rozmowy z porcelaną .

Ja już urlop dodatkowy z Niną miałam , hurrra, teraz jeszcze 2 tygodnie , no i pewnie jak będzie trzecie dziecko to w końcu się doczekam 26 tygodni macierzyńskiego .

A no i należy pamiętać,że za okres urlopu wychowawczego ( gdyby ktoś brał) nie należy się urlop, miałam 1, 5 miesiąca wychowawczego i mi dwa dni urlopu ścieli.
Czyli wiesz jak to jest. Ja bardzo z tego powodu cierpialam, bo tak naprawde te pierwsze lata zycia sa najpiekniejsze i nie wroci sie tych chwil;/ Teraz mam dola troche z tego powodu, ze drugi maluszek tez bedzie przeze mnie zaniedbany z powodu pracy dlatego tak bardzo chcialam ja zmienic na lzejsza, a cudowna opcja by byla gdybym mogla na pol etatu pracowac, ale niestety to niemozliwe poki co....
Kochana a teraz w sumie Tobie i mnie naleza nam sie w sumie 26 tygodni macierzysnkiego (wliczajac w to dodatkowy urlop macierzynski o ktorym pisalam wczesniej) Bo podstawowy urlop macierzynski-20tygodni plus 2 tygodnie bo urodzenie drugiego dziecka, plus 4 tyg. tego urlopu macierzynskiego dodatkowego.

Cytat:
Napisane przez MegMakeUp Pokaż wiadomość

Dziewczyny, tak sobie siedzę i myślę. Niektóre ubranka mają takie fajne jakby nie naszywane metki tylko coś w stylu prasowanki,a co z tymi metkami które wystają. Będziecie je wypruwały z ubranek niemowlęcych czy raczej zostawiacie. Z dzieciństwa pamiętam,że miałam takie ubrania w których "gryzły" mnie metki,ale jak mówiłam o tym mamie to kazała mi nie wymyślać i teraz tak się zastanawiam czy nie usiąść któregoś dnia i ich nie wypruc po prostu.
Ja nie odpruwalam metek, przynajmniej tych malych ktore nie draznily, ale oczywiscie jesli byla jakas wieksza i widzialam, ze Filipa to drazni to pewnie bez wahania. Jemu ma byc przede wszystkim wygodnie.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2012-01-15 o 16:36
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 16:41   #613
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
ja nie chce być tą złą czy coś, ale ja też nie mam zamiaru długo karmić piersią jak już mówiłam max. 6 miesięcy, ale może się okazać że już po 2 miesiącach przejdę na mleko sztuczne. Szczerze nie wiem jak to będzie.

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

zrobię jutro chyba jakieś ciacho może sernik
Dlaczego zla?Mysle,ze jest to indywidualny wybor kazdej kobiety.Chociaz w Polsce patrzy sie stereotypowo.Ja chce karmic przynajmniej rok,ale nie narzucam innym,ze tez maja karmic dlugo,czy tez karmic w ogole.Mozna byc dobra matka i karmiac piersia i karmiac butelka,wazne zeby robic to z miloscia.Na pewno zmuszac sie do czegos,bo inni twierdza,ze tak byc powinno,jest najgorszym rozwiazaniem.

Cytat:
gosia2612 ja też w Wawie to siedzę praktycznie sama całe dnie, mam koleżanki tutaj, ale na ogół każdy jest zajęty swoimi sprawami, a poza tym one młode to wiadomo, że wolą poimprezować, a ja się niestety w takim stanie nie nadaję za to jak jadę do domu to mam swoje towarzystwo tam i dużo lepiej się czuję. A Ty jeździsz do Polski? Jak maluszek się urodzi to pewnie nie będzie czasu na nic, a każdą wolną chwilę pewnie poświęca się przede wszystkim sobie i mężowi - przecież on nie może być poszkodowany Ty jesteś równa babka, więc jeśli samotność jakaś Cię dopadnie pewnie szybko sobie z nią poradzisz

Mam to samo... w szafce ukryta czekolada, ale jak ją otworzę to zjem całą, a tego nie chcę
Dzieki evvcia za mile slowa,zaraz na serduchu cieplej mi sie zrobilo!
Jezdze do Polski,ale raz w roku.Nie bylo prosto pogodzic prace,szkole corki itp z wyjazdami.Z rodzina zobacze sie w maju,bo przyjada na komunie corki do Anglii.Wybiera sie tez do mnie w odwiedziny w lutym przyjaciolka z mezem i coreczka.Bardzo sie z tego ciesze.

Mala super,ze sie odezwalas.Wypoczywaj jak najwiecej,bedzie dobrze!
Stary 2012-01-15, 16:42   #614
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Mała
SZYMONEK

Stary 2012-01-15, 16:50   #615
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

karolca dzięki za linka też fajne menu, właśnie takie coś normalnego bym chciała, a nie (cytuję z oferty, którą dostaliśmy): " Wędzona pierś z kurczaka na avocado serwowana z sosem z winogron/ Ziemniaki pieczone w ziołach/ Szparagi w migdałach. Rolada ze szczupaka podana z sosem Tatarskim / Sandacz faszerowany rozmarynem /Deski wędlin i mięs pieczonych / Galantyna z kurczaka / Śledzik w śmietanie / Sałatka grecka / Sałatka jarzynowa / Pstrąg wędzony podany w galaretce cytrynowej / Wybór pikli (ogórek kiszony, grzybki marynowane, cebulka)." I to u mnie na prowincji takie rzeczy nie wierzę, że ktoś wybiera takie menu tam u nas... a trochę wesel "obskoczyłam".

gosia2612 to ten rok zapowiada Ci się bogaty we wrażenia w wakacje też pewnie nie będziesz się nudzić. A życie jest tak nieprzewidywalne, że nigdy nie wiadomo co i kogo postawi na naszej drodze

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11

Stary 2012-01-15, 17:00   #616
emigra
Zakorzenienie

Mala witaj kochana

Obejrzalam porodowke, byl ten odcinek co kobieta ciezki porod miala i dziecko dluzszy czas nie plakalo jak juz bylo poza brzuszkiem, beczalam jak glupia a jak zaplakalo to az podskoczylam Juz bym chciala marzec jestem strasznie ciekawa jak Juleczka wyglada, do kogo jest podobna
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 17:11   #617
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

MoniqW i Jolka super brzuszki
Stary 2012-01-15, 17:20   #618
Mravka
Zadomowienie

witam w ndz popoludnie. Dopiero sie ogarnelam po wizycie znajomych. Tak to jest jak sie dlugo siedzi w nocy, a potem wstaje o 10 i trzeba przygotowac obiad (dzis kluski slaskie były, kapucha modra i gulasz...plus oczywiscie rosołek.. mniaaaaam)

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
Jak to mój gin mówi: wojny, śmierci i końca ciąży nie da się przewidzieć
heeh no dokladnie tak wlasnie. Moj tata sie smieje,ze On sie spodziewa wnuka 9 marca - ciekawe skad Mu sie ta data wziela
Zastanawiam sie,czy to,ze moja mama i mnie i siostre urodzila praktycznie mc przed terminem bedzie mialo jakis wplyw na moj porod.
Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
tak w pl liczy sie urlop macierzynski od dnia porodu i trwa 20 tygodniu w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie.

WAZNE INFORMACJE:
A teraz nie wiem czy wiecie ale musze Wam to napisac, bo beda z Filipkiem na urlopie macierzynskim nie wiedzialam, ze jest cos takiego jak: Dodatkowy urlop macierzynski!!!
I wprawdzie kidy urodzilam Filipa, w 2009 nalezalo mi sie tylko 2 tygodnie tego urlopu, ale to zawsze cos. Teraz w 2012 przedluzyli go o 2 tygodnie!

Bo tak: Ten urlop macierzynski co trwa 20 tygodni, nazywa sie Podstawowym urlopem macierzynskim. Jest oczywiscie w 100% platny.
Ale dowiedzialam sie, ze istnieje wlasnie Dodatkowy urlop macierzynski i w 2012 roku rodzac jedno dziecko przy jednym porodzie czyli w naszym przypadku wynosi 4 tygodnie!!!
Nie trzeba specjalnych warunkow spelniac, wystarczy zlozyc w pracy wniosek na 7 dni przed checia jego rozpoczecia i pracodawca ma obowiazek udzielenia tego urlopu, jest tez w 100% platny!

Dziewczyny to bardzo wazne dla tych ktore nie ida na wychowawczy a chca dluzej o miesiac posiedziec w domku z maluszkiem.
Ja nie wiedzialam przy Filipku o tym, a teraz wiem i oczywiscie skorzystam z tego, jesli jest platne a mi sie nalezy to czemu nie? prawda?
Wiec bede o miesiac dluzej z dziecmi!!!

Tu o tym pisze:
http://praca.gazetaprawna.pl/artykul...a_wniosek.html

http://www.money.pl/forum/urlop-maci...-t2884344.html

I to sobie jeszcze poczytajcie, bo to tez bardzo wazne. O urlopie ojcowskim (nie mylic z tacierzynskim-bo to co innego).
I pamietajcie ze Waszym mezom w pracy naleza sie procz urlopu ojcowskiego jeszcze 2 dni urlopu okolicznosciowego!!!

A tu o urlopie ojcowskim:
http://www.urlopojcowski.info/faq-py...dpowiedzi.html
oo super ,dziekuje za informacje az ciezko mi sobie wyobrazic jak po tak krotkim czasie rozstac sie z Malenstwem i wrocic do pracy. Boje sie,ze i tak myslami bede w domu. Choc poki co sie nie nastawiam w ogole...czas pokaze jak to wszystko sie ulozy,czy bede mogla zostac dluzej,czy trzeba bedzie wracac

Cytat:
U mnie maz gotuje rosolek
A potem idziemy na krotki spacerek z malym na sanki.
A na drugie, ziemniaczki, udka i kapustka czerwona
no to prawie jakbysmy byly na tym samym obiedzie

Cytat:
ja to pewnie spokojnie do +20kg dobiję jak nie lepiej. Teraz jak byłam 3 tygodnie w domu to tak mnie utuczyli (w tym mega święta przecież)...
A teraz sobie gotuję kaszę jęczmienną i zjem znów z mielonym i sosikiem. A co mają się zmarnować

Już humor mi się troszkę poprawił
I mam pytanie nie mamusiowe tym razem. Czy pamiętacie może jak wyglądały wasze weselne menu i ile wychodziło na osobę?
My robilismy wesele rok temu w czerwcu, ale wlasciwie ciezko to nazwac weselem,bo bylo to raczej przyjecie. Trwalo od ok 16 do 24..wiec posilkow bylo znacznie mniej niz normalnie. cena za os.to bylo ok 100zł bez owocow, ciast. Jesli jestes zainteresowana to poszukam,bo gdzies powinnam to jeszcze miec;-) ale jedzenie bylo z gatunku "nie wymyślnych" bo byly rolady,schab,kluchy slaskie,ziemniaki(dla dzieciakow frytki), rosol standardowo, jakas zimna plyta, ciepla-kolacja pałki z indyka,łosoś, zapiekane kluseczki, barszczyk, krokiety...

Roksape dziekuje za przepis z pewnoscia sie skusze..uwielbiam i miod i orzechy

Dzis moj T wyjechal na delegacje także do środy jestem słomianą wdową. Nie lubie jak wyjezdza,bo po tych wszystkich wypadkach itp zaraz mam wizje, ze cos sie zlego wydarzy. Z niecierpliwoscia bede czekala,az sie odezwie z lotniska i lądu.

Naprodukowalam taka ilosc klusek slaskich,ze moglabym pol forum zaprosic

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Mala witaj kochana

Obejrzalam porodowke, byl ten odcinek co kobieta ciezki porod miala i dziecko dluzszy czas nie plakalo jak juz bylo poza brzuszkiem, beczalam jak glupia a jak zaplakalo to az podskoczylam Juz bym chciala marzec jestem strasznie ciekawa jak Juleczka wyglada, do kogo jest podobna
to dopiero beda emocje, ja juz tez bym chciala. Z jednej strony to juz tak bliskooo...ale bedzie Nam pewnie brakowalo tych kopow pod serduchem. Slyszalam, ze wlasnie tak to potem jest, mimo,ze brzuszek zaczyna coraz bardziej dokuczac i utrudniac zycie to potem brakuje.
Dla mnie stwierdzenie,ze bede mamą jest tak niesamowite, ze az sciska mnie w gardle jak sobie o tym pomysle.
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 17:24   #619
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość

heeh no dokladnie tak wlasnie. Moj tata sie smieje,ze On sie spodziewa wnuka 9 marca - ciekawe skad Mu sie ta data wziela
Zastanawiam sie,czy to,ze moja mama i mnie i siostre urodzila praktycznie mc przed terminem bedzie mialo jakis wplyw na moj porod.

Dzis moj T wyjechal na delegacje także do środy jestem słomianą wdową. Nie lubie jak wyjezdza,bo po tych wszystkich wypadkach itp zaraz mam wizje, ze cos sie zlego wydarzy. Z niecierpliwoscia bede czekala,az sie odezwie z lotniska i lądu.

Naprodukowalam taka ilosc klusek slaskich,ze moglabym pol forum zaprosic
Moja mama rodziła mnie i siostrę 2 tygodnie przed terminem, moja siostra urodziła kilka dni po terminie. Jak będzie ze mna, nie mam pojęcia.

Też nie lubię jak mój TŻ gdzieś daleko jedzie. Zawsze się martwię i czekam na sygnał, że dojechał.

To dziel kobiet, dziel!

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-15, 17:27   #620
Mravka
Zadomowienie

Cytat:
Moja mama rodziła mnie i siostrę 2 tygodnie przed terminem, moja siostra urodziła kilka dni po terminie. Jak będzie ze mna, nie mam pojęcia.

Też nie lubię jak mój TŻ gdzieś daleko jedzie. Zawsze się martwię i czekam na sygnał, że dojechał.

To dziel kobiet, dziel!
wiedziałam, ze sie skusisz wpadaj!

Nooo, wiem ,ze On tez nie lubi wyjezdzac..tym bardziej teraz jak juz tu czekamy na Niego w pakiecie.
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Stary 2012-01-15, 17:30   #621
ewcisz
Raczkowanie

Witam w niedzielny wieczór! Mnie właśnie od kilku dnie nachodzą myśli o porodzie i tych wszystkich cięciach itp. i nie powiem strach mnie trochę obleciał. A jeśli chodzi o wagę to aktualnie +10kg i 29tc

ewcisz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 17:31   #622
monika_krk
Raczkowanie

Cytat:
A ja właśnie znalazłam w skrzynce pocztowej prenumeratę M jak mama i dostałam płytę z ćwiczeniami. Jak TŻ wróci poproszę,żeby przerobił te pliki i wrzucę na maila
super, wrzuć, przyda się też czytam, ale prenumeraty nie zamawiałam...

Cytat:
mamy ten sam termin ja mam dziś 29tc a Ty od poniedziałku 30tc?
tak mi wylicza aplikacja kalendarz ciąży na Iphonie wg OM i sprawdzałam też na tej stronie haczewski i tam też tak jest...od OM mam dziś 28t6d więc ostatni dzień 29 tygodnia i jutro zaczynam 30 tc to tak na mój rozum, ale się nie upieram
monika_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 17:31   #623
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Mravka no to prawie to samo ale prawie robi wielka roznice bo ja wybieram Twoj obiadek
SZYMONEK

Stary 2012-01-15, 17:35   #624
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
to dopiero beda emocje, ja juz tez bym chciala. Z jednej strony to juz tak bliskooo...ale bedzie Nam pewnie brakowalo tych kopow pod serduchem. Slyszalam, ze wlasnie tak to potem jest, mimo,ze brzuszek zaczyna coraz bardziej dokuczac i utrudniac zycie to potem brakuje.
Dla mnie stwierdzenie,ze bede mamą jest tak niesamowite, ze az sciska mnie w gardle jak sobie o tym pomysle.
Do mnie chyba tak do konca nie dociera, ze bedziemy mieli dziecko tzn dociera ze jestem w ciazy i juz wiem jak to jest byc w tej ciazy, ale jak to jest byc mama? Tak dziwnie mi sie robi jak sobie uswiadamiam, ze dziecko.... ze naprawde za chwile bedziemy miec dziecko... prawdziwe, nasze, male i bezbronne....

Dziewczyny Wasi tz tez nie dotykaja brzuszka? Moj caluje, mowi do niego, ale nie chce trzymac np reki na brzuchu, twierdzac ze mala sie go boi (uspokaja sie zaraz jak sie reke przylozy, ale to i jak ja przyloze sie uspokaja....) i dzisiaj mi powiedzial, ze mu smutno, ze ja ciagle ja czuje, mam z nia kontakt a on dopiero jak sie urodzi bedzie mial ... i ze dlatego tak nie dotyka brzucha, nie czeka na kopniaki bo wie ze nie dostanie az poczulam sie winna, ze to ja jestem w ciazy a nie on ...

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

Cytat:
Napisane przez monika_krk Pokaż wiadomość
super, wrzuć, przyda się też czytam, ale prenumeraty nie zamawiałam...

tak mi wylicza aplikacja kalendarz ciąży na Iphonie wg OM i sprawdzałam też na tej stronie haczewski i tam też tak jest...od OM mam dziś 28t6d więc ostatni dzień 29 tygodnia i jutro zaczynam 30 tc to tak na mój rozum, ale się nie upieram
jest kilka dziewczyn co maja termin na 13 marca a nie ida rowno ciaza np ja i Karolca, ona dopiero zacznie 30 tydzien a ja juz wczoraj zaczelam wszystko zalezy czy termin wyliczony z usg czy z om
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 17:39   #625
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
wiedziałam, ze sie skusisz wpadaj!

Nooo, wiem ,ze On tez nie lubi wyjezdzac..tym bardziej teraz jak juz tu czekamy na Niego w pakiecie.
Nie gardzę jedzeniem. Chyba niczym bym nie pogardziła

Mój miał jechać w delegacje (ale daleko i na długo, byłby co tydzien lub co dwa w domu), to powiedział w firmie, że ma żonę "przed porodem" i nie może. Co innego na kilka dni a co innego na tyle czasu.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-15, 17:40   #626
ewcisz
Raczkowanie

Mój tż często dotyka brzucha chcąc poczuć kopniaka ale w większości przypadków mała się uspokaja. No chyba że w danym momencie rozbryka się na całego to wtedy mężowi się oberwie i wtedy bardzo się cieszy

ewcisz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 17:45   #627
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewcisz Pokaż wiadomość
Mój tż często dotyka brzucha chcąc poczuć kopniaka ale w większości przypadków mała się uspokaja. No chyba że w danym momencie rozbryka się na całego to wtedy mężowi się oberwie i wtedy bardzo się cieszy
Mój mąż wczoraj tak mi brzuch męczył
aż wziął latarkę, przysunął do brzucha i mała kopała dokładnie tak, gdzie świeciło źródło światła. Ależ miał radochę

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-15, 17:58   #628
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ivona84 Pokaż wiadomość
Super - gratki Fajna data

Mnie też irytują te pytania - jak u maluszka? A zwłaszcza jak to robi jedna moja koleżanka z pracy - mówi jakbym była niedorozwinięta

Dziś byliśmy na usg - Kuba to duży chłopak, bo już waży 1840 g i termin mi wychodzi na 4 marca (z OM na 18.03). Ułożony jest nózkami do dołu i ma pępowinę na karku Ale jeszcze koło 37 - 38 tc trzeba zrobic kolejne usg, zeby sprawdzić jego ułożenie i tą pępowinę - jeśli do tego czasu się nie obróci to cc. Troszkę się przestraszyłam jak o tej pępowinie mi lekarz powiedział - mam nadzieję, że będzie wszystko ok
I u mnie już 32 tc się zaczął. W poniedziałekdo tego szpitala na ten lek na płuca i żeby Kubuś wytrzymał w brzuszku do 24 lutego to będzie wszystko ok
Bardzo dobrze, że wiesz o tej pępowinie. I bardzo dobrze, że będziesz pod kontrolą. Pamiętaj o ruchach dziecka jeśli bedziesz je odczuwać tak jak dotad to wszystko ok, bo dłuższa przerwa może oznaczyć, że coś się dzieję. Piszę o tym nie po to, żeby Cię zmartwić, ale dlatego, że mój syn też był owinięty pępowiną.
w szpitalu jak leżałam na prawej stronie i na wznak dziecko miało mniejsze tętno a na lewej normalne i nie wiedzieli co to. Przy porodzie okazało się, że miał jeden raz owiniętą pępowinę wokół szyi.

Cytat:
ja to pewnie spokojnie do +20kg dobiję jak nie lepiej. Teraz jak byłam 3 tygodnie w domu to tak mnie utuczyli (w tym mega święta przecież)...
A teraz sobie gotuję kaszę jęczmienną i zjem znów z mielonym i sosikiem. A co mają się zmarnować

Już humor mi się troszkę poprawił
I mam pytanie nie mamusiowe tym razem. Czy pamiętacie może jak wyglądały wasze weselne menu i ile wychodziło na osobę?
Wiesz u mnie to stawki nie są aż takie duże jeśli chodzi o takie imprezy. U mnie to było coś koło 70 zł za osobę. Ale z kolei u szwagra rok temu na weselu za osobe było 110 zł i super wyżerka. Rosół, de volai, kiełbaski w francuskim cieście z sosem, krokiety chyba + barszcz, i chyba jeszcze ze 2 inne dania gorące plus przystawki. Wszystko naprawdę było bardzo smaczne i nie żałowali. A u mnie to jedzenie było ok tylko zamotana obsługa. Ale on miał w najlepszej knajpie w mieście

Cytat:
Ja mam coś w rodzaju większej wrażliwości. Jakoś bardziej się przejmuję jak ktoś coś powie,a jak już z kimś się pokłócę to beczę przez pół dnia. Wcześniej tak nie miałam,ale z drugiej strony nie wiem czy hormony mogą aż tak bardzo wpływać...

Dziewczyny, tak sobie siedzę i myślę. Niektóre ubranka mają takie fajne jakby nie naszywane metki tylko coś w stylu prasowanki,a co z tymi metkami które wystają. Będziecie je wypruwały z ubranek niemowlęcych czy raczej zostawiacie. Z dzieciństwa pamiętam,że miałam takie ubrania w których "gryzły" mnie metki,ale jak mówiłam o tym mamie to kazała mi nie wymyślać i teraz tak się zastanawiam czy nie usiąść któregoś dnia i ich nie wypruc po prostu.
Ja obcinałam metki żeby nie przeszkadzało małemu. A teraz część ubrań musiałam przyrównywać bo nie wiedziałam jaki to rozmiar

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
ja sudocrem bede uzywac.Tak jak piszesz,tyle ze ja tak po siusiach robilam,a po kupie mylam pupe woda,chusteczka to wydawalo mi sie za malo.Ale mam kolezanki,ktore pupy nie myja,tylko uzywaja chusteczek samych.
Sudocrem do pupy jest super, bepanthen też bo i na sutki się przydaje jak popękają. Jak dziecko kiedyś się mocno odparzało to nawet mąkę ziemniaczaną posypywało się zamiast tych zasypek sklepowych, bo o wiele lepiej podobno działo. Ja akurat nie musiałam tego robić

---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

Mi się wydaje, że to nie czas karmienia ma wpływ na ''obwiśnięcie'' piersi tylko zwyczajnie elastyczność skóry. Moja mama karmiła dość dlugo mojego brata i mnie i siostry moje po tym i jakoś tamkich strasznych piersi nie miała.

Ja karmiłam tylko miesiąc ( syn odrzucił pierś) i też myślałam, że przez to, że tak krótko to będa jak były. G** prawda bo obwisły i teraz będę starać się dłużej karmic...
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 17:59   #629
Mravka
Zadomowienie

Cytat:
Mravka no to prawie to samo ale prawie robi wielka roznice bo ja wybieram Twoj obiadek
no to juz nakładam porcje dla Ciebie
Kapuchy tez mam tyle,ze chyba codziennie ją bede dojadac na sniadanie obiad i kolacje. Kurcze jakos nie umiem gotowac mało jak ma ktos przyjsc,bo zawsze sie obawiam,ze nie wystarczy
Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Do mnie chyba tak do konca nie dociera, ze bedziemy mieli dziecko tzn dociera ze jestem w ciazy i juz wiem jak to jest byc w tej ciazy, ale jak to jest byc mama? Tak dziwnie mi sie robi jak sobie uswiadamiam, ze dziecko.... ze naprawde za chwile bedziemy miec dziecko... prawdziwe, nasze, male i bezbronne....

Dziewczyny Wasi tz tez nie dotykaja brzuszka? Moj caluje, mowi do niego, ale nie chce trzymac np reki na brzuchu, twierdzac ze mala sie go boi (uspokaja sie zaraz jak sie reke przylozy, ale to i jak ja przyloze sie uspokaja....) i dzisiaj mi powiedzial, ze mu smutno, ze ja ciagle ja czuje, mam z nia kontakt a on dopiero jak sie urodzi bedzie mial ... i ze dlatego tak nie dotyka brzucha, nie czeka na kopniaki bo wie ze nie dostanie az poczulam sie winna, ze to ja jestem w ciazy a nie on ...

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

jest kilka dziewczyn co maja termin na 13 marca a nie ida rowno ciaza np ja i Karolca, ona dopiero zacznie 30 tydzien a ja juz wczoraj zaczelam wszystko zalezy czy termin wyliczony z usg czy z om
No,bo to wszystko jest takie niewiarygodne>Całe zycie sie zmieni..bedziemy za kogos odpowiedzialne tak na 100%..to brzmi dumnie, a jednoczesnie wlasnie napawa strachem, czy czlowiek da rade. Wiem jednak, ze razem z T poradzimy sobie chociazby na poczatku bylo trudno i dlatego ciesze się, że te moje strachy On zawsze odgania.

Co do dotykania brzuchola..to moj czesto głaszcze..i mowi,ze bedzie tesknil za tym..ze tak Go ten widok rozczula i ze koniecznie musimy miec nastepne. Nie to zebym byla przeciw;], ale moze najpierw ogarnijmy jeden porod. Ale tez wlasnie stwierdzil,ze szkoda,ze On nie moze poczuc jak to jest miec Malenstwo w brzuchu. No coz...muszą się zadowolic tym co maja

Cytat:
Nie gardzę jedzeniem. Chyba niczym bym nie pogardziła

Mój miał jechać w delegacje (ale daleko i na długo, byłby co tydzien lub co dwa w domu), to powiedział w firmie, że ma żonę "przed porodem" i nie może. Co innego na kilka dni a co innego na tyle czasu.
hehe ja tez nie gardze...no chyba,ze brukselka- fuuuuuj

ojj to dluga delegacja, bardzo dobrze,ze sie nie zgodzil. No wlasnie tutaj u nas są 3 dni , wiec mozna przezyc. Grunt, ze nie wysylaja Go do Indii na 2 tyg,bo tu juz bylby problem..a i na miejscu zadnej rodziny.

Wlasnie zerkam katem oka na mase naczyn do zmycia po wyzerce i tak zbieram sie w sobie,zeby to ogarnac
Stary 2012-01-15, 18:12   #630
karolca
Zakorzenienie

Mravka, ja dziś na błysk wysprzątałam kuchnię tak mnie wzięło na robotę z tymi delegacjami to niestety trochę przesrane, ze tak brzydko powiem. No ale na razie nigdzie męża mi nie wysyłają, więc jest ok

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości