|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
Tez mnie troche to przeraza...Cytat:
Jutro pewnie sie rozkrece ![]() 2.Aguska, to wy myjecie zwloki? Myslalam, ze takie rzeczy to juz w prosektorium Oj to rzeczywiscie masz nieciekawe niektore zajecia |
||
|
|
|
#1142 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
ale jesli Twoja skora jest po nim lepsza i nawilzona to jest jeszcze wersja tego balsamu ale bezzapachowa (w nazwie musi byc fregrence free)
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#1143 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chce tu tez pisac tego, bo w sumie watek dotyczy przyjemnych spraw, ale krotko napisze, ze jesli w trakcie umierania jeszcze chory odda stolec, to nie mozemy go takiego zabrudzonego wlozyc do work (a czesto zdarza sie wlasnie ze te pare minut przed smiercia albo i nawet zaraz po sie oczysci). Wiec musimy wymyc z zanieczyszczen, pousuwac ewentualne rurki jesli sa, wklucia, posciagac opatrunki itd. Dopiero czystego mozemy zawiesc do salki na 2 godziny a potem stamtad panowie zabieraja do prosektorium do chlodni w szpitalu. A potem to juz nie moja dzialka ze tak powiem.
|
#1144 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W związku z tym zaczęłam nosić wkładki, i od razu z braku przewiweności przyplątała się infekcja ![]() Cytat:
Bardziej sucho mówisz. Hmmm. Z dwojga złego to już lepiej tak, jakiś żel i hop, a na zwiększony kaliber to chyba laserowe poprawki jedynie no ale jak ktoś planuje więcej dzieci, to zwężanie po 1 to głupota.Z tą pracą pielęgniarki - mniej więcej się orientowałam, bo moja mama jest pielęgniarką, ale jakoś tak byłam przekonana, że takie ekstremalne sytuacje to tylko na SORze, OIOMie, onkologii i internie... A reszta zazwyczaj spoko... No ale to też dużo zależy od człowieka, niektórzy są brudasy co się myją raz na tydzień, bo tak się zawsze robiło, ludzie chorobliwie otyli śmierdzą kwadrans po umyciu... A strach pomyśleć właśnie o jakichś wrzodziejących ranach czy stopie cukrzycowej. BLE! Żądamy podwyżek dla pielęgniarek! I tak one odwalają największą część roboty, w tym najgorsze jej fragmenty. |
||
|
|
|
#1145 |
|
Zakorzenienie
|
Aguśka
..no ja też myślałam, że zwłokami zajmuje się już prosektorium ![]() No brzuszek już wystaje poza biust . Ostatnio jak takiej kobiecie z którą spotykam się na spacerach powiedziałam, że jestem w 7. miesiącu to wystawiła na mnie oczy jak na zjawę ---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Żona znajomego jest tu w ES pielęgniarką to też czasami jakieś historie do mnie dochodzą. Np. Muzułmanki, nie mogą myć się poza miejscem zamieszkania i w innych dniach niż jakiś określony. Tak więc jak przychodzą na oddział to muszą być zmuszane do mycia się
|
|
|
|
#1146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do nawilzenia, to fajny zel i jest git ![]() Ja pracuje na neurochirurgii (operacje na mozgu i kregoslupie). Nowotwory mozgu, tetniaki, naczyniaki, torbiele, krwiaki srodmozgowe. Krwiaki to przewaznie pijaczynki. Guzy kregoslupa, dyskopatie, choroba Parkinsona. Pacjenci po zabiegach dlugo leza, maja niedowlady, czasem czterokonczynowe, w sumie mam ponad 30-stu chorych, czesto liczba dobija do 40. W tym tez paru nieprzytomnych, pod respiratorem, itd. Wiec sa to chorzy wymagajacy kompleksowej opieki. Procz tego czesto mam kontakt z agresja ze strony chorego (czesto Ci co wypili i zderzyli sie ze sciana), nie raz zostalam podrapana pogryziona. Mam chorych z zaburzeniami psychicznymi (wiaze sie to z zabiegami na mozgu, jesli zmiany dotycza osrodka logicznego myslenia-płat czołowy). Pacjenci potrafia krzyczec cala noc, bez powodu (tzn powodem sa zmiany w mozgu), nawet zdarzaja sie chorzy niebezpieczni. Na mojej nocy raz pacjentka atakowala nozem. Nie wspomne o dzwiganiu tych otylych pacjentow i tego ze ciagle sie schylam i schylam i kregoslup przez to mam pieronsko zniszczony ;/ Poza tym chorzy sa nielogiczni czesto i potrafia robic takie rzeczy: jak kupe pod lozkiem, kupe do zlewu, wyrywaja po pare razy na dyzurze wszystko co moga sobie wyrwac: cewniki, wklucia, drenaze. Wiec czasem juz nie mam sily;/ Trudnymi chorymi sa pacjenci z krwotokami mozgowymi, ktorzy z powodu choroby sa pobudzeni psychoruchowo i nie da im sie przetlumaczyc, ze nie wolno im wstawac a na spanie tez im nie mozna za bardzo nic dac, bo taki srodek zamyłby ocene jego przytomnosci, a taki pacjent potrafi sie pogorszyc z minuty na minute (tzn jego stan potrafi sie tak szybko pogorszyc) a zeby ocenic jego stanswiadomosci nie moze dostawac zbytnio lekow na uspokojenie i nasennych. Poza tym duzo reanimacji, trudnych ciezkich. Duzo mlodych pacjentow z ciezkimi chorobami ![]() No ale tak jak napisalas, Twoja mama to zna, wiec pewne rzeczy wiesz.
|
|
#1147 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki wróciłam ze szkoły rodzenia, było całkiem ciekawie.
Zahaczyłam jeszcze o przychodnię, by sprawdzić wyniki glukozy, no i wszystko ok! wyniki w normie, nie mam cukrzycy hihi za to pamiątke po nakłuciach mam do dziś - wieeeelkie sińce ![]() Cytat:
super! wspaniałe uczucie, jak od brzdąca cały brzuszek się rusza![]() Cytat:
tikki pięknie wyglądasz! krostki już wyleczone? mi jakoś przestały dokuczać i poznikały, ciekawe na ile? Aguśka, podziwiam Cię niesamowicie! Brak mi słów, naprawdę.. jaka jesteś dzielna!
Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-01-17 o 19:27 |
||
|
|
|
#1148 |
|
Zakorzenienie
|
lena to super ze wyniczki swietne!
![]() Ja tez dlugo dlugo mialam krwiaczka bo bylam ukluta w tym samym m-scu 3 razy i za 3 razem jeszcze pękła żyła. ![]() Dzielna jestem, ale zmeczona, nie wiem jak dam rade przy dwojce dzieciaczkow tam pracowac. Bede robila wszystko, zeby zmienic m-sce pracy, bo nie podolam chyba... ![]() Zobaczcie sobie fajny film o kapieli maluszka: http://www.youtube.com/watch?v=1wIqo1hrTXI Bardziej mi chodzi o te czynnosci przed kapiela (czyli mycie buzi na przewijaku itd).i trakcie kapieli.. Bo namydlac dziecko na przewijaku i przenosic takie namydlone bym nie polecala.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-01-17 o 19:35 |
|
|
|
#1149 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale tak jak pisałaś, najgorsze, szczególnie na SORze, są pijaczyny i ludzie z uszkodzeniami mózgu, czy już w takiej fazie nowotworu, że zwidy mają. Mnie osobiście bawią paniusie w satynowych szlafroczkach, z pazurkami i włosami ledwo zrobionymi, makijażyk, podusia, wazonik z kwiatkami i serweteczki, i idą się kurować. To są te, co nie jadą na rehabilitację, ale do sanatorium. Nie rozumiem, szpital to miejsce leczenia dla ludzi chorych, chyba nikt nie oczekuje rewii mody czy "pokazania się" ale podstawowej higieny i kultury zachowanej mimo cierpienia... Dlatego kiedy mam iść do szpitala, biorę ciuchy czyste, ładne i wygodne, normalne ręczniki, normalne kosmetyki. Jem co dadzą. Ale moja mama i babcia wiedzą lepiej, że należy wziąć najlepszą piżamkę, nowiutkie ręczniki i kapcie i same uważają za obowiązek, by rodzina dostarczała tony domowego żarcia - no ale chwila, nie zakłóca to moich wyników badań? Na obiad dadzą w szpitalu cienką zupkę, mama doniesie rosołek czy pomidorową na śmietanie, a potem lekarz się będzie zastanawiał skąd mam cholesterol 250? Albo złota zasada: do szpitala niesie się cytrusy (jestem na nie uczulona) i domowy kompocik z jabłek. |
|
|
|
|
#1150 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jakie masz fajne dżinsy Cytat:
a jakie wyniki tzn. ile na czczo wyszło i potem? Siniaczki zejdą, ważne że dobre wyniki I co dziś na SR było?
|
|
#1151 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
choc dzis babka mnie zszokowala w autobusia chciała mi miejsca ustąpić szok! Cytat:
|
||
|
|
|
#1152 |
|
Zakorzenienie
|
A ja co odwiedzę jakikolwiek market, ludzie posyłają mi takie spojrzenia, jakbym miała 15 lat i świeciła ciążowym brzuchem chcąc mi przekazać "spal się ze wstydu dziecino"
![]() W jednym ze sklepów mają tanie i dobre pomarańcze... następnym razem chyba nie pojadę sama
|
#1153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) A wyniki dadzą do ręki dopiero na wizycie, w lutym - taką mają zasadę, bo podobno zakręcone mamuśki gubiły wyniki![]() Generalnie pielęgniarka powiedziała, że cukrzycy nie mam ![]() A na SR była położna i mówiła o powikłaniach w ciąży i dolegliwościach tj. bólach kręgosłupa, skurczach macicy, cukrzycy, cholestazie itd. A potem o początku porodu - kiedy jechać do szpitala, objawy, mówiła o wodach, czopie śluzowym itd.. ![]() Żałuję tylko że nie dostaliśmy żadnych próbek itp (któraś z dziewczyn pisała, że ma całą reklamówkę ze szkoły rodzenia..), chyba że coś na koniec wręczą.
Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-01-17 o 20:36 |
|
|
|
|
#1154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1155 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. A z racji tego, że tu jest ciepło to sezon na nie nigdy się nie kończy . Cytat:
. Eeee tam. Ciesz się że wyglądasz młodo .
|
||
|
|
|
#1157 |
|
Zakorzenienie
|
tikki super wyglądasz
![]() jolka smacznego czuje jak małe piąstki pchają mi sie w pachwiny
Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-01-17 o 20:44 |
|
|
|
#1158 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
idę zrobić
|
|
|
|
#1159 | ||||
|
Zadomowienie
|
oj ja tez ostatnio poczynilam ten grzech
,ale dobre bylo..brakowalo mi tego smaku. Co konkretnie wcinasz?![]() Cytat:
. Wazne,ze jestes zadowolona z zajecCytat:
to akurat plus,ze mlodo wygladasz ...Ja zawsze mam przeczucie,ze jak jade z plecakiem to ludzie mysla,ze ze szkoly wracam...za brzuchem Co nie zmienia faktu,ze raczej chyba na swoje lata wygladam . Cytat:
Cytat:
ale mam wlasnie ten bezzapachowy. Poki co(odpukac ) nic nie wyskoczylo, uzywam tego na zmiane z Mustella
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||||
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1160 |
|
Wtajemniczenie
|
Ostrzegam przed sprzedającym BABYBOOM1 z allegro - napsuł mi krwi już trochę i widzę po rosnącej ilości neutralnych w ostatnim czasie, że coś na prawdę szwankują, bo chyba któraś z Was jakiś czas temu ich polecała. Ja teraz z całego serca odradzam! Długa wysyłka (tydzień, a wpłata natychmiastowa i kurier), paczka cała pognieciona, brak jednego towaru (nienabity nawet na paragon i nie poinformowali mnie w żaden sposób, że nie mają czy coś), kontakt praktycznie zerowy dopiero po moich mejlach...
i nie poczuwają się do żadnej odpowiedzialności.
|
#1161 | |||
|
Raczkowanie
|
hello, ja po szkole rodzenia
było o tym oznakach zbliżającego się porodu, kiedy do szpitala i o połogu... w temacie torby to położna powiedziała, żeby mieć 2 mniejsze- jedną dla mamy drugą dla maluszka. i żeby kupić z 3 sztuki ubranek 52cm. Kupowałyście takie malutkie?? Myślicie, że jest sens?? Ja kupiłam dosłownie kilka 56, a większość 62cm i teraz nie wiem czy dokupywać... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
: 1. rzeczy, które już mam podzielone na okres 0-6 m i później 2. listę rzeczy do kupieniaa co do wyjścia ze szpitala to ja wezmę legginsy zwykłe i jakaś tunikę, spodnie ciążowe zawsze będę miała ze sobą przecież, bo pewnie w nich przyjadę
|
|||
|
|
|
#1162 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- co do ciuszków ja mam różne nie które r. 0-3 więc nie wiem czy to 56 czy 62? nie które mam newborn ---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chciałabym, aby zaczęto traktować mnie powaznie już
|
|
#1164 |
|
Zakorzenienie
|
zjadłam tą zupkę i mi mało
![]() co do sterylizatora TT - już wiem jak go używać
|
|
|
|
#1165 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja uwielbiam Vifron zloty kurczak łagodna |
||
|
|
|
#1166 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie tą jadłam, ale nie tą w żółtym tylko w złotym opakowaniu
![]() ogólnie wolę czerwoną, ale tą również
|
|
|
|
#1167 |
|
Raczkowanie
|
dołączam do grona fanek zupek Vifona, ja lubię zwłaszcza Złoty Kurczak
|
|
|
|
#1168 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale już dawno nie jadłam... Ostatnio to zupkę chińską tylko w sałatce na mamy imieninach, tj. 15 października... Aj smaka robicie jak zawsze
|
|
#1170 |
|
Zadomowienie
|
podzielam Twoje uwielbienie...wiem ,ze to niezdrowe...ale tak mi smakuje,ze czasem poprostu musze
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.

Tez mnie troche to przeraza...
odlezyny IV stopnia, gdzie widac juz kosc, odlezyny na cala pupe, gdzie smrod jest najokropniejszy ;/ Albo toaleta calego ciala czlowieka ktory nie myl sie dlugi czas. Albo wszy łonowe. Przepraszam za szczerosc (chcialas wiedziec), ale taka jest prawda o mojej pracy, to nie tylko wykonywanie iniekcji, podlaczanie kroplowek, ale zmudna niewdzieczna praca.
Jutro pewnie sie rozkrece 
Myslalam, ze takie rzeczy to juz w prosektorium 

A to z tym szyciem lacznie z odbytem to juz przesada, uwierz mi
..no ja też myślałam, że zwłokami zajmuje się już prosektorium 

super!

do kosz?

) nic nie wyskoczylo, uzywam tego na zmiane z Mustella