Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-18, 09:48   #1201
aalegna
Wtajemniczenie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Gosiu wszystkiego co najlepsze
ona10101 to trzymam kciuki i mam nadzieję że Adaś jeszcze posiedzi w brzuszku
Stary 2012-01-18, 09:51   #1202
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Gosia, bukiet najwspanialszych życzeń, uśmiechu i szczęścia, radości każdego dnia oraz wszelkiej pomyślności z okazji imieninek

Cytat:
Napisane przez ona10101 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Później Was nadrobie bo chciałam tylko powiedziec że nie mam dobrych wieści pisze do Was ze szpitalnego łóżka. Wczoraj byłam na wizycie u gina o 16 a o 18 byłam już na Izbie Przyjęć szyjka jeszcze bardziej sie skróciła i mam rozwarcie 1.5 cm...a tu dopiero 34 tydzień. Lekarz powiedział że za wczesnie zeby urodzic. Dostaje kroplowke na rozkurczenie macicy, sterydy w zastrzykach na szybszy rozwoj płuc dziecka. No ale może wyjde w piatek, tylko przez chociaz 2 tygodnie mam leżeć żeby nie urodzic....

Trzymajcie prosze kciuki za mnie i mojego synka (2500 g waży tak poza tym).
Coś mi sie wydaje ze będę jako pierwsza z Was rodzić - tak się Adaś spieszy na ten świat!
Adaś jeszcze miesiąc musi w brzuszku posiedzieć, myślę, że wytrzyma mały rozrabiaka Dobrze, że jesteś pod opieką i uważaj na siebie. Dawaj znać co słychać!

Desia, współczuję znów jakiś problemów zdrowotnych Wszystko ostatnio się Ciebie łapie, ale mam nadzieję że gin zaradzi i szybko minie.

Dziewczyny wrzucać nowe fotki na mejla, niektóre baaaaardzo dawno się nie pokazywały, a brzuszki już pewnie urosły!

Ja od 7.30 na nóżkach, chodź całą noc się budziłam... Dziś niestety na uczelnię od 13.00 do 19.00 i na samą myśl już mi niedobrze

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 09:51   #1203
Aguśkaa83
Zakorzenienie

desiu moze to taki czas ciazy ze mamy zwiekszona podatnosc na infekcje. Ja tez mam i pare dziewczyn z watku. Najwazniejsze zeby dal cos i zeby podzialalo.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 09:56   #1204
ivonka7
Rozeznanie

Dzień dobry! U mnie mniej skurczy i zima a co u Was?

Cytat:
Napisane przez agabi Pokaż wiadomość
była u mnie dzisiaj położna. dostałam reklamówkę prezencików( gazetki, próbki kosmetyków i takie tam), podpisałam z nią umowę, mogę dzwonić i pytać kiedy chcę i o co chcę. ogólnie jestem zadowolona. oglądala moje piersi i stwierdziła że kompletnie się nie nadają do karmienia są duże, ale mam baaardzo małe i płaskie brodawki.muszę koniecznie kupić nakladki ...no cóż. damy radę jakoś.
Kochana! po takim tekście położnej zerwałabym z nią umowę. Dla mnie to jakaś niekompetencja. Każde piersi nadają się do karmienia i z każdych sutków dziecko może nauczyć się jeść-nakładki wcale nie są rozwiązaniem. Jesteś stworzona po to żeby wykarmić swojego dzidziusia i nie daj sobie wmówić że jest inaczej! Ja nie wiem w jakich latach ta położna się szkoliła-ale na pewno nie jest na bierząco z nowoczesną laktacją.
Zerknij chociażby na ten link -swoją drogą fajna stronka, polecam : http://dziecisawazne.pl/10-mitow-na-...ienia-piersia/

Cytat:
Napisane przez monika_krk Pokaż wiadomość
na pewno dasz sobie radę. A jak namierzyłaś tą położną? U mnie w SR mówili dziś, że trzeba sobie wybrać i przy porodzie wypełnić jej dane i oni ją zawiadomią, ale nie wiem jak jaką znaleźć tzn. zakładam, że wystarczy iść do przychodni i zapytać, ale jak trafić na fajną to już nie bardzo wiem
cześć Monia, Tobie chyba chodzi o położną środowiskową a jeśli dobrze zrozumiałam do agabi chce położną do porodu-chociaż mogę się mylić.
JEśli chcesz już teraz wybrać położną środowiskową to musisz iść do przychodni-najlepiej najbliższej i wypełnić deklaracje wyboru położnej.
Aha pytałaś wcześniej o porodówkę w Narutowiczu-wszystko jest bezpłatne, poród rodzinny+znieczulenie ZZO także Ale mam nadzieje że obejdzie się bez, ale dobrze mieć furtkę bezpieczeństwa. A Wy gdzie chcecie rodzic?

Cytat:
Cześć dziewczyny. Później Was nadrobie bo chciałam tylko powiedziec że nie mam dobrych wieści pisze do Was ze szpitalnego łóżka. Wczoraj byłam na wizycie u gina o 16 a o 18 byłam już na Izbie Przyjęć szyjka jeszcze bardziej sie skróciła i mam rozwarcie 1.5 cm...a tu dopiero 34 tydzień. Lekarz powiedział że za wczesnie zeby urodzic. Dostaje kroplowke na rozkurczenie macicy, sterydy w zastrzykach na szybszy rozwoj płuc dziecka. No ale może wyjde w piatek, tylko przez chociaz 2 tygodnie mam leżeć żeby nie urodzic....

Coś mi sie wydaje ze będę jako pierwsza z Was rodzić - tak się Adaś spieszy na ten świat!
Adaś jest już dużym chłopakiem, dostałaś steryd więc nie będzie miał problemów z oddychaniem. Ja jestem w 33 i lekarz mówi że też jest już bezpiecznie. NA naszym mailu było zdjęcie Gabrysi z 31 tyg. i zobacz że wszystko jest ok Myśl optymistycznie, bo z rozwarciem można jeszcze spokojnie "wyleżeć" do optymalnego terminu...no chyba że Adaś zdecyduje inaczej. Trzymam kciuki!
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 10:01   #1205
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
desiu moze to taki czas ciazy ze mamy zwiekszona podatnosc na infekcje. Ja tez mam i pare dziewczyn z watku. Najwazniejsze zeby dal cos i zeby podzialalo.
No taki Nasz los chyba, musimy to przeczekac, ciezko w to uwierzyc jaks ie czlowiek do niczego czuje ale kiedys w koncu zawsze jest lepiej
Wiecie co - jesli jest cos co wiem ze damy rade wyleczyc, na co mozna brac leki w ciazy to jeszcze pol biedy
Najbardziej boje sie tych wysypek i puchniec bo wtedy ciezko to leczyc a jesli juz jest tragedia to dostane cos co moze zaszkodzic dziecku, to jest najgorsze.
Spadam do gina, odezwe sie po .

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 10:07   #1206
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Dzien dobry!

Ja niedlugo w trase do szkoly sie wybieram.Dzis juz cieplo,+8,5 teraz,a wczoraj rano na minusie.Za to pada niestety.Juz widze jaka mloda przyjdzie brudna,jak wyjda grac na dwor w pilke.Bo tutaj pogoda ich nie zraza do niczego.
Dzis sa moje imieniny,wiec musze isc do sklepu,nabyc produkty i cos upiec dla domownikow.Tylko jeszcze nie wiem co.Milego dnia!
Wszystkiego co najlepsze. Spełnienia wszystkich marzeń tych małych jak i tych wielkichNiech uśmiech ciągle gości na Twej twarzy

Cytat:

Dobrze że taka szybka reakcja lekarza. Teraz dużo leż tak jak lekarz zalecił, nie denerwuj się jesteś pod dobrą opieką. A Adaś niech jeszcze trochę poczeka

Witam Was
Dziś zaczynam 28tydzień Wiecie co chyba pomału zaczynam już się stresować porodem. Koleżanka urodziła w grudniu syna, a że jesteśmy w stałym kontakcie przez nk to zadaję jej mnóstwo pytań co do porodu. Dobrze że jest chętna odpowiadać. Trochę mi to pomaga bo będę rodziła w tym samym szpitalu co ona.
Dziś nad ranem coś mnie strasznie brzuch bolał, ale po ok 30 min przeszło.

Tak pisałyście o tych zupkach i smak mi przyszedł ale ja uwielbiam ser w ziołach jest przepyszny.

za dzisiejsze wizyty
Stary 2012-01-18, 10:10   #1207
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:

trzymaj sie kochana
Stary 2012-01-18, 10:17   #1208
agabi
Rozeznanie

hej

jeśli chodzi o tą położną- dzięki Kochane za pocieszenie.też myślę, że baba się nie zna.dam radę

monika- ta położna to znajoma mamy mojej przyjaciółki.była u niej i od niej miałam jej nr tel.zadzwoniłam, umówiłam się.i przyszła. ale wystarczy zajść do przychodni i powiedzieć, że chcesz wybrać położną środowiskową.i po sprawie.albo przydzielą Ci jakąś , jak już urodzisz.

ivonka-dzięki za ten linkpołożną do porodu już mam, znajomą, cudowną kobietę.chociaż w moim przypadku lekarz najważniejszy i anastezjolog, bo cesarka mnie czeka. ta położna która była u mnie wczoraj to śrowiskowa.super że masz mniej skurczy.oby tak dalej, jeszcze z miesiąc przynajmniej

ona- trzymaj siębędzie dobrze

aguśka-jak poczytałam o tym jak wygląda czasem Twoja praca to aż mnie coś ścisnęło.podziwiam się dzielna kobieto.wyobrażam sobie jak czasem musi być Ci ciężko.ja pieluchy zmieniałam mojej babci.nie czulam obrzydzenia ani nic w tym stylu, ale to była moja ukochana babcia, więc wiadomo, że inaczej się do tego podchodzi wtedy. skończyłam oligofrenopedagogikę, i miałam do czynienia z różnymi dziećmi, w różnym stanie i psychicznym i fizycznym.robilam przy nich też różne rzeczy i bez żadnego sentymentu.ale to były dzieci.chore co prawda, ale dzieci. i tak po tym co napisałaś się zastanawiam czy byłabym w stanie tak pracować jak Ty.zawsze uważałam się za bardzo twardą osobę, ale chyba bym nie podołała.mam ogromny szacunek dla Ciebie i Twojej pracy
Stary 2012-01-18, 10:19   #1209
emigra
Zakorzenienie

Cytat:

trzymamy kciuki mocno
a mialas jakies objawy? Mam na mysli czy cos Cie klulo tam na dole, itp? Nie wiem czy kobieta moze czuc jak sie rozwarcie robi?
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 10:24   #1210
gosica502
Wtajemniczenie

ona10101 trzymam mocno kciuki żeby synuś jak najdłużej jeszcze w brzuszku posiedział

A ja leżakuję, byłam rano tylko w przychodni u diabetologa. Niby wszystko w miare dobrze ale okazało się że mi wyszedł cukier w moczu i mi pani doktor wypisała skierowanie na posiew. Zobaczymy co tam wyjdzie.

Poza tym się przeziębiłam chyba i zastanawiam się czym bym się tu mogła pokurowac... hmmm
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 10:26   #1211
ona10101
Raczkowanie

Dzieki dziewczyny za kciuki i słowa wsparcia.

Cytat:
Oj bidulko...
Kurcze ja tez sie martwie, bo moja szyjka 4stycznia na wizycie tez nie byla rewelacyjna, bo 2,2 cm i w ksztalcie litery Y wiec troche rozchyla sie od strony dzidzi....
Kochana trzymam kciuki mocno zeby lezenie pomoglo, na pewno pomoze! Bedzie dobrze
Moja szyjka w 20 tygodniu miała 3 cm a teraz nawet nie wiem...To też Aguśka masz króciutką.

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość

Adaś jeszcze miesiąc musi w brzuszku posiedzieć, myślę, że wytrzyma mały rozrabiaka Dobrze, że jesteś pod opieką i uważaj na siebie. Dawaj znać co słychać!

Dziewczyny wrzucać nowe fotki na mejla, niektóre baaaaardzo dawno się nie pokazywały, a brzuszki już pewnie urosły!

Ja od 7.30 na nóżkach, chodź całą noc się budziłam... Dziś niestety na uczelnię od 13.00 do 19.00 i na samą myśl już mi niedobrze
Będę dawać znać, bo Mąż mi na szczęscie przywiózł kompa rano przed pracą, później go weźmie i rano znowu przywiezie.

Też bym pooglądała nowe zdjęcia, więc Która może to niech wrzuca.

A ja niewyspana totalnie - jak to w szpitalu, a to budzą na kroplówkę, a to temperature mierzą, a to dzieciątka płaczą, a to któraś dziewczyna z pokoju się wierci

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość

Adaś jest już dużym chłopakiem, dostałaś steryd więc nie będzie miał problemów z oddychaniem. Ja jestem w 33 i lekarz mówi że też jest już bezpiecznie. NA naszym mailu było zdjęcie Gabrysi z 31 tyg. i zobacz że wszystko jest ok Myśl optymistycznie, bo z rozwarciem można jeszcze spokojnie "wyleżeć" do optymalnego terminu...no chyba że Adaś zdecyduje inaczej. Trzymam kciuki!
Dzięki. Wydaje mi sie ze 2.5 kg to jeszcze mało...Oby 2 tygodnie chociaż wytrzymać.

A wiecie co mnie najbardziej przeraża? Że nie mam za wiele wyprawki - troszke ciuszków, kocyk, recznik, teraz zamowilam z apteki DOZ kosmetyki dla Małego, nożyczki, smoczek itd.

Czekaliśmy na pożyczkę z pracy na którą czekam od września, a tu nadal jej nie dostaliśmy, więc trzeba bedzie szybko kupic za to co mamy i ewentualnie pozyczyc na wozek czy łóżeczko.

emigra własnie żadnych objawów, skurczy czy innych dolegliwości nie mam....
Adaś ur. 25.02.2012r.

Edytowane przez ona10101
Czas edycji: 2012-01-18 o 10:29
ona10101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 10:26   #1212
lena_mi
Zakorzenienie

za dzisiejsze wizyty!!!
My dziś zaczynamy 27 tydzień - czyli wkrótce (czy już?) trzeci trymestr
Stary 2012-01-18, 10:27   #1213
MoniqW
Raczkowanie

Po wizycie u gina ... oberwałam za przyrost wagi, nie powiem słusznie w ciagu 5 miesiecy przytyłam 5 kg a w ostatnim miesiacu 3,5 kg trochę mnie to zdziwiło bo wcale nie mam wzmozonego apetytu, lekarz szybko wyłapał w czym problem... SÓL !!! Słodkiego nie lubie ale słone mogę jeść na okrągło no i cała woda siedzi we mnie tak, że zaczynaja mi puchnąć nogi. Zalecenia dieta białkowa, bezsolna, więc od wczoraj jem bez smaku ale co zrobić troche mnie postraszył, że jak się nie ogarnę to skończy się na 20 kg i spuchnieta już będę cała ... poddałam się bo zdrowe to nie jest i właśnie szukam przepisów na dania z naciskiem na białko.
Myslicie ze dukanowe przepisy z tej ostatniej fazy mogą sie przydać czy one sa zbyt radykalne ? Nigdy nie byłam na tej diecie ale słyszałam, że ona właśnie głównie opiera się na białku a tzw. 3 faza to już podobno tylko podtrzymanie

Co do mojego paciorkowca to okazał się jeszcze mniej groźny niż wyczytałam, należący do ziarniaków w pojedynczych koloniach wogole nie załapł się na leczenie, dostałam antybiotyk dopochwowo tylko na wykonczenie do konca drozdzaka i mam nadzieje ze w koncu się pozbede tej infenkcji

No i koniec koncow wylądowałam na zwolnieniu, skłamała bym gdybym napisała, że nie przyda mi się trochę odpoczynku, oj przyda bo ostatanio po pracy bywałam bardzo zmeczona. I do tego brzuch mi troche twardniał od ciągłego siedzenia.
Zaczeliśmy 27 tydzien, na razie mam 3 tygodnie zwolnienia ale w pracy juz zawyrokowali, że raczej nie wrócę

Koncze relację o sobie i ide was nadrabiac.

ona10101

Edytowane przez MoniqW
Czas edycji: 2012-01-18 o 11:32 Powód: pomyłka
MoniqW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 10:30   #1214
mag_99
Rozeznanie

Jolkaaa ja kupiłam te najtańsze koszule - takie z misiami i żyrafkami i moim zdaniem one są duże, ja tam zawsze raczej drobna byłam (takie 34) ale one spokojnie są na rozmiar 40, więc jak coś to bierz śmiało S/M

Aguśka podziwiam Cię, że wykonujesz taką pracę, zawsze mówiłam, że pielęgniarki mają najgorszą pracę pod słońcem, dlatego zawsze jak wychodzę ze szpitala staram się im podrzucić jakąś kawę i czekoladki, nie traktuję tego jako łapówki, ale raczej jakąś małą osłodę ciężkiego życia i wcale się też nie dziwię, że czasami są po prostu niemiłe, ja to chyba przy takiej pracy non stop chodziłabym jak burza gradowa

gosia i wszystkie inne gosie forumowe wszystkiego naj!
ja muszę wybrać się i kupić prezent TŻtowi bo w piątek ma imieniny

ona10101 trzym się w dwupaku dzielnie

a ja rosnę i rosnę

Edytowane przez mag_99
Czas edycji: 2012-01-18 o 10:32
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 10:32   #1215
iw32
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
Jolkaaa ja kupiłam te najtańsze koszule - takie z misiami i żyrafkami i moim zdaniem one są duże, ja tam zawsze raczej drobna byłam (takie 34) ale one spokojnie są na rozmiar 40, więc jak coś to bierz śmiało S/M

Aguśka podziwiam Cię, że wykonujesz taką pracę, zawsze mówiłam, że pielęgniarki mają najgorszą pracę pod słońcem, dlatego zawsze jak wychodzę ze szpitala staram się im podrzucić jakąś kawę i czekoladki, nie traktuję tego jako łapówki, ale raczej jakąś małą osłodę ciężkiego życia i wcale się też nie dziwię, że czasami są po prostu niemiłe, ja to chyba przy takiej pracy non stop chodziłabym jak burza gradowa

gosia i wszystkie inne gosie forumowe wszystkiego naj!
ja muszę wybrać się i kupić prezent TŻtowi bo w piątek ma imieniny

ona101011 trzym się w dwupaku dzielnie
Dostałaś mag już tą pościel w misie ?
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 10:36   #1216
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iw32 Pokaż wiadomość
Dostałaś mag już tą pościel w misie ?
no właśnie nie a do Ciebie dotarła?

ja zamawiałam kilka dni po Tobie

a ja rosnę i rosnę

Edytowane przez mag_99
Czas edycji: 2012-01-18 o 10:37
Stary 2012-01-18, 10:38   #1217
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
za dzisiejsze wizyty!!!
My dziś zaczynamy 27 tydzień - czyli wkrótce (czy już?) trzeci trymestr
Już III trymestr
Stary 2012-01-18, 10:39   #1218
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Gratulacje skończenia rozpoczęcia kolejnych tygodni
My jutro kończymy 29

Wiecie nad czym się zastanawiamy z TŻ? Czy teraz jak będę w domu nie iść do USC i nie załatwić spraw związanych z uznaniem dzidziusia, bo nie jesteśmy małżeństwem. A istnieje możliwość uznania dziecka poczętego. Niby potem jest mniej problemów z załatwianiem spraw. Co o tym myślicie?

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 10:47   #1219
MoniqW
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
ja zamowilam wczoraj ta http://allegro.pl/show_item.php?item=2047476067 a kupuje jeszcze ta http://allegro.pl/show_item.php?item=2040596420 - dopiero 2 lutego bede mogla powiedziec czy jestem z nich zadowolona, jak mi je mama przywiezie
Emigra fajne te koszule dzieki za linki, ja myslalam nad taką ale jeszcze zadnej nie kupiłam http://allegro.pl/koszulka-nocna-cia...051886617.html
Stary 2012-01-18, 10:49   #1220
gosia261282
Gang Iren

Dziekuje wszystkim za zyczenia!Jestescie kochane!

Cytat:

Za Adasia,zeby jeszcze sie nie spieszyl.
Odpoczywaj i staraj sie nie martwic,bedzie dobrze,to juz duzy chlopiec,jeszcze 2-3 tyg i dojdzie do 3 kg.Moja corka miala tylko 2750 i 50 cm,a niecale 2 tyg wczesniej,czyli o czasie.

Cytat:
Czesc mamusie

Dla wszystkich Małgoś wszystkiego najlepszego

Małgosiu no to ladnie sie zbuntowalas... ale czasem cos jest po cos i tak jak piszesz, dzieki temu zrozumialas pewne sprawy stalas sie inna.
Mnie moja praca tez inaczej nastawia do zycia, do ludzi i to mnie cieszy, bo mam wiecej pokory i nie skupiam sie dzieki temu na rzeczach malo istotnych. Mnie tylko najbardziej dokucza to zmeczenie, to ze nogi mnie bola, chce mi sie spac po nocy a tu nie ma jak odpoczac przy dziecku teraz dzieciach. Ze dyzury sa naprawde bardzo wyczerpujace i nie raz tak jak pisalam przez ta prace i przez zmeczenie fizyczne poswiecalam zbyt malo czasu Filipkowi.
Podziwiam cie bardzo za twoja prace.Mam nadzieje,ze po macierzynskim,bedziesz miala lzejsza,aby miec wiecej sil dla brzdacow,no i do tego prace przyjemna,przynoszaca satysfakcje.Zycze ci tego z calego serca.

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
No taki Nasz los chyba, musimy to przeczekac, ciezko w to uwierzyc jaks ie czlowiek do niczego czuje ale kiedys w koncu zawsze jest lepiej
Wiecie co - jesli jest cos co wiem ze damy rade wyleczyc, na co mozna brac leki w ciazy to jeszcze pol biedy
Najbardziej boje sie tych wysypek i puchniec bo wtedy ciezko to leczyc a jesli juz jest tragedia to dostane cos co moze zaszkodzic dziecku, to jest najgorsze.
Spadam do gina, odezwe sie po .
Oby przepisal cos pomocnego i zeby juz nic wiecej cie nie lapalo.
Stary 2012-01-18, 11:02   #1221
iw32
Rozeznanie

Cytat:
no właśnie nie a do Ciebie dotarła?

ja zamawiałam kilka dni po Tobie
Ja też nie. Wczoraj dostałam od nich maila o takiej treści:

Witam,
Niestety nasz dostawca dalej ma znaczne opóźnienia z dostawą materiału dlatego wysyłka zakupionej przez Państwa pościeli się opóźni. W ramach przeprosin oczywiście dołożymy jakiś gratis od naszej firmy. Mozna oczywiście wysłac dane do przelewu w celu zwróconych wpłaconcyh pieniędzy.
pozdrawiam
Stary 2012-01-18, 11:03   #1222
MoniqW
Raczkowanie

Cytat:
Zobaczcie sobie fajny film o kapieli maluszka: http://www.youtube.com/watch?v=1wIqo1hrTXI
Bardziej mi chodzi o te czynnosci przed kapiela (czyli mycie buzi na przewijaku itd).i trakcie kapieli..
Bo namydlac dziecko na przewijaku i przenosic takie namydlone bym nie polecala.
Mam nadzieję, że moj TZ tez będzie tak odwaznie pomagał bo Ja jak na razie to mam lęki ... ide oglądać inne z tej serii

Aaa i fajny filmik przy okazji znalazlam http://www.youtube.com/watch?v=VT-E7...eature=related
Stary 2012-01-18, 11:04   #1223
iw32
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MoniqW Pokaż wiadomość
Emigra fajne te koszule dzieki za linki, ja myslalam nad taką ale jeszcze zadnej nie kupiłam http://allegro.pl/koszulka-nocna-cia...051886617.html
Ja mam taką czerwoną Kilka dziewczyn na forum też je kupiło. Nie wiem jak będzie podczas używania, na razie mi się podoba
Stary 2012-01-18, 11:11   #1224
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Moja szyjka w 20 tygodniu miała 3 cm a teraz nawet nie wiem...To też Aguśka masz króciutką.

A wiecie co mnie najbardziej przeraża? Że nie mam za wiele wyprawki - troszke ciuszków, kocyk, recznik, teraz zamowilam z apteki DOZ kosmetyki dla Małego, nożyczki, smoczek itd.

Czekaliśmy na pożyczkę z pracy na którą czekam od września, a tu nadal jej nie dostaliśmy, więc trzeba bedzie szybko kupic za to co mamy i ewentualnie pozyczyc na wozek czy łóżeczko.
Co do mojej szyjki to jeszcze na przedostatniej wizycie miala dlugosc 2,8 cm, no i zmartwilam sie bo skrocila sie przez 3 tyg. do 2,2 cm. Teraz wizyte mam 25 stycznia, mam nadzieje, ze nie bedzie koniecznosci pobytu w szpitalu, bo mam synka 2,5letniego w domu i ktos z nim musi byc. Najgorsze jest tez to ze poki moja mama jest w pracy to polezec nie moge, maz albo na rano pracuje albo na popoludnie, ale jak na popoludnie, to znow trzeba obiad robic, zakupy itd...
W poprzedniej ciazy mialam jeszcze gorsza szyjke, pamietam ze tez jakos po 30tc lekarz jak badal mowil, ze mam szyjke jak kobitki 2 tyg. przed porodem i donosilam do rowno skonczonych 37 tygodni. Urodzilam w nocy z 37/38 tydzien. Wszystko sie skonczylo dobrze, ale dzieki lekom, ktorych bralam mnostwo, ale ja mialam duzo skurczow (tych twardnien brzuszka).
Co do wyprawki, pozostaje allegro, tyle co mozesz a musisz kupic, bo wiadomo, ze pieniazki tez trzeba miec na to. Jakos sie wszystko ulozy
Cytat:
Po wizycie u gina ... oberwałam za przyrost wagi, nie powiem słusznie w ciagu 5 miesiecy przytyłam 5 kg a w ostatnim miesiacu 3,5 kg trochę mnie to zdziwiło bo wcale nie mam wzmozonego apetytu, lekarz szybko wyłapał w czym problem... SÓL !!! Słodkiego nie lubie ale słone mogę jeść na okrągło no i cała woda siedzi we mnie tak, że zaczynaja mi puchnąć nogi. Zalecenia dieta białkowa, bezsolna, więc od wczoraj jem bez smaku ale co zrobić troche mnie postraszył, że jak się nie ogarnę to skończy się na 20 kg i spuchnieta już będę cała ... poddałam się bo zdrowe to nie jest i właśnie szukam przepisów na dania z naciskiem na białko.
Myslicie ze dukanowe przepisy z tej ostatniej fazy mogą sie przydać czy one sa zbyt radykalne ? Nigdy nie byłam na tej diecie ale słyszałam, że ona właśnie głównie opiera się na białku a tzw. 3 faza to już podobno tylko podtrzymanie

Co do mojego gronkowca to okazał się jeszcze mniej groźny niż wyczytałam, należący do ziarniaków w pojedynczych koloniach wogole nie załapł się na leczenie, dostałam antybiotyk dopochwowo tylko na wykonczenie do konca drozdzaka i mam nadzieje ze w koncu się pozbede tej infenkcji

No i koniec koncow wylądowałam na zwolnieniu, skłamała bym gdybym napisała, że nie przyda mi się trochę odpoczynku, oj przyda bo ostatanio po pracy bywałam bardzo zmeczona. I do tego brzuch mi troche twardniał od ciągłego siedzenia.
Zaczeliśmy 27 tydzien, na razie mam 3 tygodnie zwolnienia ale w pracy juz zawyrokowali, że raczej nie wrócę

Koncze relację o sobie i ide was nadrabiac.

ona10101
Nie znam tej diety ale mysle ze wystarczy po prostu ograniczenie soli w diecie.Super ze infekcja nie jest grozna, to Ty masz w koncu gronkowca czy paciorkowca? Bo chyba pisalas wczesniej o paciorkowcu...
Cytat:
Odnosnie upominkow, to fakt dostajemy czekoladki, jesli jest to wdziecznosc za poswiecenie czasem polaczone ze lzami w oczach to jest to piekne. Najbardziej mnie tylko draznia rodziny, ktore przychodza z bombonierka i mowia: Prosze tam wiecej zerknac na mojego tate, mame, to wtedy mowie: Ze kazdy chory jest na moim dyzurze rowny i ten z ulicy i ten inny. Bardzo sie dziwia. My kazdego chorego umyjemy, nakarmimy, dopatrzymy bez wzgledu na wszystko. A to, ze mamy czasem minki jakie mamy to tylko zmeczenie. Kiedys pamietam, jak po ciezkimdniu z Filipem w domu (mial zapalenie oskrzeli), caly dzien byl na reku, nie mialam chwili wytchnienia w domu, u lekarza bylismy z mezem z nim, potem leki trzeba bylo podac ktore wymiotowal, bylam wykonczona ale szlam na 19 do pracy na nocke 12-godz. i maz pacjentki cos ode mnie chcial i ja po prostu ze zmeczenia sie rozplakalam do niego. Bo bylam padnieta po dniu w domu, dyzur tez byl ciezki juz od samej 19 i po prostu z braku sil sie poryczalam. Troche mi sie lepiej zrobilo, bo ten maz tej pacjentki mnie zaczal pocieszac, ale dyzur pamietam byl ciezki, usypialam na stojaco. Czesto mam tak ze cala nocke 12godz. przechodze i wtedy wiesz jak wygladam po takiej nocy jak wracam do domu, a tu maly chce sie bawic, chce jesc, marudzi itd itd....oj ciezko ;/
Cytat:
Odradzam te koszulki...sa bardzo ladne, ale malo praktyczne jesli chodzi o poczatki karmienia. One by sie bardziej nadaly jak juz ma sie wprawe w karmieniu, a na sam pocztek dobrze jest wyjac calego cyca, najlepiej tak, zeby nie trzeba bylo trzymac reka koszuli. W tejkoszulce wydaje mi sie ze co chwilke cyc bedzie sie chowal...
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 11:16   #1225
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość

Zerknij chociażby na ten link -swoją drogą fajna stronka, polecam : http://dziecisawazne.pl/10-mitow-na-...ienia-piersia/
Fajna ta stronka

Nie wiedzialam,ze powinno sie karmic dzieci piersia az do 2 roku zycia.Myslalam,ze rok wystarczy.

A z ciekawostek,mam kolezanke ktora karmila dziecko do 5 roku zycia!Nie mogla odstawic,coreczka tak uparta byla,ze sie nie dawalo.W nocy sama sie obslugiwala,wyjmowala cyca i pila.No ta kolezanka ma lat 40,wiec to skonczyla karmic 10 lat temu,a jedna piers ma mniejsza o caly rozmiar,bo corka dodatkowo w pozniejszym wieku upodobala sobie jedna tylko.Zobaczcie jakie matka potrafi zniesc poswiecenia dla dziecka,niesamowite to jest.
Stary 2012-01-18, 11:18   #1226
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieję, że moj TZ tez będzie tak odwaznie pomagał bo Ja jak na razie to mam lęki ... ide oglądać inne z tej serii

Aaa i fajny filmik przy okazji znalazlam http://www.youtube.com/watch?v=VT-E7...eature=related
Wydaje mi sie ze faceci czasem maja wiecej odwagi i pewnosci w tych czynnosciach Dlatego czesto kapiel nalezy do tatusia
A ten filmik juz widzialam (super hehe)
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 11:21   #1227
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Fajna ta stronka

Nie wiedzialam,ze powinno sie karmic dzieci piersia az do 2 roku zycia.Myslalam,ze rok wystarczy.

A z ciekawostek,mam kolezanke ktora karmila dziecko do 5 roku zycia!
Stronka faktycznie ma wiele dobrych i sprawdzonych wiadomości. To dobre źródło wiedzy, a co do karmienia do 2 roku życia to na pewno można, bo powinno -to takie ciężkie słowo

Odnośnie twojej koleżanki to już pewna skrajność, zwłaszcza że mleko nie jest już dla dziecka wtedy żadną wartością - po prostu dziecko uzależniło się od piersi, a może twoja koleżanka od karmienia. Ale żadna skrajność nie jest ok.
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 11:22   #1228
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Co do mojej szyjki to jeszcze na przedostatniej wizycie miala dlugosc 2,8 cm, no i zmartwilam sie bo skrocila sie przez 3 tyg. do 2,2 cm. Teraz wizyte mam 25 stycznia, mam nadzieje, ze nie bedzie koniecznosci pobytu w szpitalu, bo mam synka 2,5letniego w domu i ktos z nim musi byc. Najgorsze jest tez to ze poki moja mama jest w pracy to polezec nie moge, maz albo na rano pracuje albo na popoludnie, ale jak na popoludnie, to znow trzeba obiad robic, zakupy itd...
W poprzedniej ciazy mialam jeszcze gorsza szyjke, pamietam ze tez jakos po 30tc lekarz jak badal mowil, ze mam szyjke jak kobitki 2 tyg. przed porodem i donosilam do rowno skonczonych 37 tygodni. Urodzilam w nocy z 37/38 tydzien. Wszystko sie skonczylo dobrze, ale dzieki lekom, ktorych bralam mnostwo, ale ja mialam duzo skurczow (tych twardnien brzuszka).
Co do wyprawki, pozostaje allegro, tyle co mozesz a musisz kupic, bo wiadomo, ze pieniazki tez trzeba miec na to. Jakos sie wszystko ulozy

Nie znam tej diety ale mysle ze wystarczy po prostu ograniczenie soli w diecie.Super ze infekcja nie jest grozna, to Ty masz w koncu gronkowca czy paciorkowca? Bo chyba pisalas wczesniej o paciorkowcu...

Odnosnie upominkow, to fakt dostajemy czekoladki, jesli jest to wdziecznosc za poswiecenie czasem polaczone ze lzami w oczach to jest to piekne. Najbardziej mnie tylko draznia rodziny, ktore przychodza z bombonierka i mowia: Prosze tam wiecej zerknac na mojego tate, mame, to wtedy mowie: Ze kazdy chory jest na moim dyzurze rowny i ten z ulicy i ten inny. Bardzo sie dziwia. My kazdego chorego umyjemy, nakarmimy, dopatrzymy bez wzgledu na wszystko. A to, ze mamy czasem minki jakie mamy to tylko zmeczenie. Kiedys pamietam, jak po ciezkimdniu z Filipem w domu (mial zapalenie oskrzeli), caly dzien byl na reku, nie mialam chwili wytchnienia w domu, u lekarza bylismy z mezem z nim, potem leki trzeba bylo podac ktore wymiotowal, bylam wykonczona ale szlam na 19 do pracy na nocke 12-godz. i maz pacjentki cos ode mnie chcial i ja po prostu ze zmeczenia sie rozplakalam do niego. Bo bylam padnieta po dniu w domu, dyzur tez byl ciezki juz od samej 19 i po prostu z braku sil sie poryczalam. Troche mi sie lepiej zrobilo, bo ten maz tej pacjentki mnie zaczal pocieszac, ale dyzur pamietam byl ciezki, usypialam na stojaco. Czesto mam tak ze cala nocke 12godz. przechodze i wtedy wiesz jak wygladam po takiej nocy jak wracam do domu, a tu maly chce sie bawic, chce jesc, marudzi itd itd....oj ciezko ;/

Odradzam te koszulki...sa bardzo ladne, ale malo praktyczne jesli chodzi o poczatki karmienia. One by sie bardziej nadaly jak juz ma sie wprawe w karmieniu, a na sam pocztek dobrze jest wyjac calego cyca, najlepiej tak, zeby nie trzeba bylo trzymac reka koszuli. W tejkoszulce wydaje mi sie ze co chwilke cyc bedzie sie chowal...
nie nie ja zawsze podrzucam do pokoju pielęgniarek "po" w sensie jak już wychodzę, mimo że ja raczej problematycznym pacjentem nigdy nie byłam ani się nie dopominam za bardzo ani nie naprzykrzam, ale tak mi szkoda zawsze pielęgniarek bo to naprawdę niewdzięczny zawód i nisko opłacany, jak rodzina chce, żeby jakaś pielęgniarka "zerknęła" na pacjenta to powinna normalnie w świecie zapłacić za opiekę - tak jak to się płaci za opiekunki do starszych ludzi i wtedy pielęgniarka dobrowolnie np. po dyżurze jak chce dorobić te 100 czy 200 zł opiekuje się indywidualnie pacjentem

a co do koszul - to też mam takie wrażenie mimo, że doświadczona nie jestem, że albo mają za duże rozcięcie i przy przesuwaniu/przekręcaniu na łóżku cycki mogą wyjść na spacer, albo tak jak tu taka mała dziurka powoduje, że te części materiału będą chciały wrócić na swoje miejsce i tylko irytować, że trzeba to ciągle rozchylać - ja jestem fanką dużych rozcięć z guzikami

a ja rosnę i rosnę
Stary 2012-01-18, 11:28   #1229
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Trzymam kciuki, żeby Mały jak najdłużej został w brzuszku

Gosiu, wszystkiego najlepszego
Stary 2012-01-18, 11:31   #1230
MoniqW
Raczkowanie

Cytat:
No tak paciorkowiec ! Zaraz zmieniam w poscie tfu tfu skad mi sie wzial ten gronkowiec ...

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości