|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1261 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
![]() hm...no tak...są różne grubości...pewnie im grubszy tym "porządniejszy" Dziewczyny...wrzuciłam na maila filmik z ruchami mojego Piotrusia. Nagranyn dziś - 28t+2d Taki falujący brzuch to mam praktycznie bez przerwy...
|
|
#1262 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
ona10101 niestety wypadki chodzą po ludziach, na szczęście z każdym pytaniem nadal mogę dzwonić czy pisać esemesy, a ten nowy lekarz bedzie musiał dac mi tylko skierowanie na ostatnie badania laboratoryjne i wypisać zwolnienie
|
|
|
|
#1263 | ||||||||||
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry Kobietki
![]() Nie to,zebym dopiero wstalam..smigam juz od 7 rano..lekarz,poczta,zakup y... Posluchalam Robertowego serduszka, zapyla jak szalone mamy umowione USG na 3 lutego,a tak poza tym wszystko gra. Mam tylko brac jakies tabsy na niski HematokrytCytat:
mam nadzieje,ze szybko znajdziesz cos odpowiedniegoCytat:
Fajnie,ze jestes zadowolona ze SR zawsze sie czlowiek czegos dowie,a wiadomo jak to jest jak jestesmy "zielone" człowiek sie bardziej stresuje(przynajmniej ja tak mam )Trzymam kciuki, aby wszystko sie rozwiązało ok u Twojej kolezanki i Jej maluszka Cytat:
)...ja dzis się mogę podzielić pozostałością urodzinowego ciasta![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Co do prezentow w ramach podziekowan wlasnie sobie wyobrazilam sytuacje jak moj T wpada z tortem w rekach. Mysle,ze to calkiem mile![]() Cytat:
Cytat:
Dobrze,ze dostalas zwolnienie odpoczniesz sobie troche,bo teraz to z kazdym dniem jestesmy mniej wytrzymale,a i w koncu nalezy sie odpoczynek ![]() Cytat:
jesli mozna to zrobic wczesniej. Po co sie potem niepotrzebnie denerwowac.Cytat:
no u Nas pierwsza kapiel juz jest zarezerwowana przez TZ ja bede wspierac![]() w sb odbieramy kolejna paczke ubranek dla Roberta(tym razem 3-6)..plus lezaczek i kolyska wszystko w pakiecie wiec sie bardzo oplaca. Przy okazji wypytam mame naszego starszego kolegi o kilka rzeczy z praktyki
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||||||||||
|
|
|
#1264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1265 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ladnie szaleje tam w srodku )))
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
|
#1266 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego napisalam, ze brodawki moje z poczatku byly trudne do uchwycenia, dopiero w miare sciagania mleczka laktatorem, uwypuklily sie, ale ja juz sie poddalam wiec to juz nie mialo znaczenia.Ale teraz wlasnie musze powiedziec, ze sa inne, wydaje mi sie bardziej wypukle niz przy I ciazy. Cytat:
![]() Cytat:
Ale to byl dowod wielkiej wdziecznosciTy kochana tez mialas przejscia i tak jak pisalas uzyskalas duzo pomocy, w takim momentach chce sie dziekowac
|
|
#1267 |
|
Zakorzenienie
|
jak pech to pech poparzyłam sobie drugą rękę i to jeszcze gorzej, o wiele wiele gorzej od razu wyskoczyły mi bąble na 3 palcach i na dłoni taki jeden duży i mały masakra boli jak nigdy tamto to było pikuś nie wyrabiam... idę Was poczytać. |
|
|
|
#1268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może teraz pomoże ci ten Fenistil albo opatrunki?
|
|
#1269 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Witajcie!
Wczoraj na wizycie dowiedziałam się, że malutka jest dalej malutką. Od ostaniego usg 23.12, przybrała sporo na wadze, bo aż 750 g i waży 1800 Czyli wszystko w normie, a wtedy lekarz mówił, że trochę dzidziuś za mały. Malutka fikała podczas badania, i w ogóle fika bardzo często i dużo, więc w sumie choć nie zawsze jest to przyjemne, cieszę się, bo wiem, że wszystko ok i nie muszę liczyć ruchów.No i dzieć obrócil się już główką w dół... W przyszpitalnej szkole rodzenia, bo wczoraj mieliśmy tam zajecia wieczorem, dowiedzieliśmy się, że kilka dni temu urodziła jedna kobieta wcześniaka w 26 tc!!! A także odebrali poród w 31 tc, na szczęscie oboje dzieci ma się dobrze, choć przebywają i będą jeszcze długo w inkubatorach. Nie wiem, jak w szkołach rodzenia w Pl, ale tu doradzali kapać dzieci max 2 * w tyg, samą wodą i bez smarowania czymkowliek, chyba ze dojdzie do odparzeń. Pupę zaś przy zmianie pieluszki tamponami nasączonymi czystą wodą, i też bez smarowania zakładać nową pieluszkę. A w pokoju dziecka najlepsza temp to 18 stopni C. O technikach oddychanai ledwo napomkneli, prezentujac tylko jedna, i tyle na tym. A jak to wygląda w Polsce, czy daja podobne rady? |
|
|
|
#1270 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz to lepiej spryskaj jakimś preparatem na oparzenia!
Nasze zaręczyny 12.04.2009r. Nasz ślub 22.05.2010r. Adaś ur. 25.02.2012r. Edytowane przez ona10101 Czas edycji: 2012-01-18 o 14:14 |
|
|
|
|
#1271 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo latwo jest sie zrazic i poddac. Trzeba walczyc wszelkimi metodami, a ja tez nie slyszalam o tym ze spada laktacja po uzyciu kapturkow? Moze to udowodnione naukowo, chociaz konia czy Tobie spadla laktacja?Zauwazylas, ze po wykorzystaniu smoczkow na brodawki mialas pozniej mniej mleczka? ivonka a czy odnosnie laktatorow tez mozesz cos nam przyblizyc? Czy ma wplyw na laktacje? Jesli tak to jaki? agness wspolczuje sytuacji z ginekologiem, zycze by udalo sie znalezc kogos dobrego.
|
|
#1272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety nic nie mam na oparzenia, apteka dalekooo, brat w pracy, tz spi po nocnej zmianie i jest po piwkach
|
|
|
|
|
#1273 |
|
Zakorzenienie
|
Mravka super, ze dobre wiesci po wizycie
|
#1274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1275 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w mojej sr mówili, że kąpie się maluszka codziennie, płyn, mydełko specjalne dla dzieciaczków być musi.moim zdaniem nie da się utrzymać dzieciaczka w czystości kąpiąc go tylko 2 razy w tyg w dodatku w samej wodzie.absurd jakiś.przy zmianie mieluszki trzeba smarować kremikiem przeciw odparzeniom (bepanthen np), jak dojdzie do odparzeń kremem na odparzenia(sudocrem). optymalna temperatura w pokoju dziecka to ok 20-22 stopnie. myślę, że same będziemy wiedziały co dla naszych dzieci jest najlepsze.nie ma co na ślepo słuchać innych.metodą prób i blędów znajdziemy najlepsze rozwiązania jolkaa-biedulko...współczuję,wie m, że poparzenia bolą bardzo...
Edytowane przez agabi Czas edycji: 2012-01-18 o 14:24 |
|
|
|
|
#1276 |
|
Zakorzenienie
|
gosia Wszystkiego Najlepszego
![]() moja mama też ma dzisiaj imieniny
|
|
|
|
#1277 |
|
Rozeznanie
|
Jolkaaa ja kiedyś słyszałam, że ziemniak pomaga na oparzenie - trzeba pokroić w plasterki albo najlepiej zetrzeć na tarce (to może być trudne w twoim wypadku), podobno skrobia ziemniaczana zmniejsza pieczenie.... bo aloesu to nie przypuszczam, że masz w domu - to chyba tylko babcie kiedyś miały
|
|
|
|
#1278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1279 |
|
Rozeznanie
|
Hej kobitki
Do rozwiązania zostało już niewiele...strach się bać A z nowości- mam bakterię (badanie wymazu z pochwy i odbytu w 36 tc wskazało na jej obecność) i podczas porodu muszę dostać antybiotyk, aby z dzidzią było wszystko ok. Tutaj jest więcej na ten temat:http://www.paciorkowiec.pl/ Na wizycie byłam w piątek, 13-go, kolejna już po 2 tygodniach, mam się stawić z ostatnimi już badaniami( morfo, kwas moczowy, hbs), a potem zostanie już tylko wyczekiwać ![]() ![]() :ehem : Powiem Wam, że żylaki TAM dają mi się we znaki, biorę jakieś suplementy na tę okoliczność, ale nie czarujmy się- guzik to daje Aguska- ty chyba kiedyś o nich pisałaś?? Jak sobie z nimi radzisz? Bo ja mam problem z długim staniem, czy nawet siedzeniem, już się boję, co będzie po porodzie, chyba że ładnie pękną i ich nie będzie?? Oby..
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1280 |
|
Zakorzenienie
|
wogóle moja nocka wyglądała dziś koszmarnie poszłam spać dopiero po 5 tż wrócił po 7 i wtedy też wstałam siedzieliśmy prawie do 10 zjadłam płatki z mlekiem i poszłam spać wstałam o 13 i zjadłam bułkę
|
|
|
|
#1281 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edit; jeśli mi spadła laktacja to ja dziękuję bardzo hihi, ale na poważnie to piłam herbatkę z szałwii ,żeby wyhamować produkcję i chyba też nic nie dało
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-01-18 o 14:31 |
|
|
|
|
#1282 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja juz swojemu Tz nie pozwalam za bardzo pic piwa, bo jak cos to ma mnie wiezc i koniec. moze sobie wypic jedno maksymalnie raz na kilka dni, ale cale szczescie te angielskie piwa sa maloprocentowe. |
|
|
|
|
#1283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kapieli, ja jednak kapalam i bede kapala codziennie, bo dziecku zbieraja sie brudki w faldkach skory i tam skora narazona jest na odparzenia. Podobno wymywa sie ta naturalna bariere ochronna, byc moze tak jest, jednak nie wyobrazam sobie nie przemyc noworodka raz dziennie, a co dopiero 2 x wtyg ![]() Jesli np jest lato i dziecko poci sie bardziej, tym bardziej nie wyobrazam sobie go nie oplukac z potu i brudu. Oczywiscie mozna przemyc sama buzie, faldki skory, pachwinki, pupe jednak wydaje mi sie, ze jest to bardziej sluszne w sytuacjach kiedy dziecko jest chore, wtedy jest to nawet wskazane. Ale jeszcze z jednego powodu kapalam codziennie. Bo wprowadza sie w ten sposob rytual, dziecko pozniej rozpoznaje, ze jest kapiel, jedzonko a po niej jest dluzszy sen. Oczywiscie na poczatku i tak dziecko budzi sie co 3 godz. jednak po czasie mozna zauwazyc ze zasypia na dluzej. Oczywiscie sa rozne dzieci i wiele wiele czynnikow ma wplyw na to, ile dziecko przespi w nocy i kiedy zacznie na dluzej je przesypiac, bo sa dzieci ktore dlugo daja czadu w nocy no i mleczko z piersi tez daje np mniej sytosci niz mieszanka mleczka..Ale sam fakt rytualu wydaje mi sie sluszny.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-01-18 o 14:35 |
|
|
|
|
#1285 |
|
Zakorzenienie
|
oj boli strasznie ale wmawiam sobie, że może być gorzej.ogólnie tak mi napuchła, że nie mogę jej wyprostować bo ciągnie. |
|
|
|
#1286 |
|
Wtajemniczenie
|
No jestem, przy okazji jeszcze podjechalismy do ikei, pochwale sie pozniej co kupilismy.
A u gina dostalam clotrimazolum - tabletki i masc bo jest infekcja Ale pamietam ze ktoras z Was pisala, chyba Jolka ze bardzo ja pieklo po tej masci? Wiec ja sobie posmarowalam wierzch dloni jak narazie, jesli cos mi wyjdzie do wieczora to znaczy ze jestem uczulona i nie posmaruje sie nia tam gdzie powinnam A wogole to gin mi mowil ze jak bede sie samrowac to mam byc kompletnie sucha tzn wytrzec sie bardzo dokladnie bo czesto jesli smarujemy wargi sromowe po prysznicu i jest tam wilgotno to wtedy szczypie i boli, a w ulotce tego nie ma ![]() Dziwne
|
#1287 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aloesu niestety nie mam. ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
tym razem poparzyłam garnkiem gorącym jak cholera i nie wiem złapałam go i zamiast od razu puścić (jak wtedy puściłam) to ja go trzymałam bo nie wiedziałam co z nim zrobić i stąd te bąble cholerne mój jeszcze pije, ale daje mu jeszcze miesiąc. |
||
|
|
|
#1288 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w stanach mojego Tz bratowa byla uczona aby dzidzie myc co drugi dzien w samej wodzie no i kosmetyki Jonhson& Johnson to dopiero od 2 roku zycia uzywac. w ogole to dzis jade do poloznej i musze wymusic badanie jakies, bo wydaje mi sie ze moge miec jakas infekcje. bo czuje tam troche dyskomfort, dziwne uczucie przy oddawaniu moczu, brzuch twardnieje czesto ( ale z kolei tez mam jakies wzdecie chyba), z biura do domu (2min moze wolnym spacerkiem) z trudnoscia przyszlam, mala chyba ulozona jakos dziwnie. jak leze to ok,ale jak sie przejde to strasznie mi niewygodnie jest. oj w sumie to zaluje ze nie poszlam na macierzynski juz, a tak to do konca lutego jeszcze mam byc w pracy, ale nie wiem czy nie zmieni zdania i nie pojde 2 tyg wczesniej na urlop. no i oczywiscie zobacze jeszcze co powie gin w poniedzialek. |
|
|
|
|
#1289 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- naprawdę?? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.

Posluchalam Robertowego serduszka, zapyla jak szalone
)
za dzisiejsze wizyty!!! 

poparzyłam sobie drugą rękę i to jeszcze gorzej, o wiele wiele gorzej od razu wyskoczyły mi bąble na 3 palcach i na dłoni taki jeden duży i mały masakra boli jak nigdy tamto to było pikuś 

Teraz to lepiej spryskaj jakimś preparatem na oparzenia!