Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-18, 14:41   #1291
mag_99
Rozeznanie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
Właśnie mnie po clotrimazolum nie piekło, ja mam teraz inną maść i po niej mnie piekło ale już przestało

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

naprawdę??
no jak wpisałam w google domowe sposoby na oparzenia to wyskoczyły i te mi znane - ziemniak i aloes i najprostszy z możliwych: musztarda

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:43   #1292
karolca
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
nie mam żadnego preparatu, a od ostatniego poparzenia nie byłam w mieście żeby kupić.
Przy najbliższej okazji - zaopatrz się w coś na przyszłość.
W ogóle warto mieć w domu coś na oparzenia. ZAWSZE. A już w ogóle przy dziecku

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:48   #1293
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kumkura Pokaż wiadomość
Hej kobitki Trochę mnie nie było i ciężko Was nadgonić- kolejny wątek zaczęłyście U mnie sesja w toku, pisanie prac, zaliczenia, egzaminy, do tego dochodzi mój Adaś i czasu brakuje Do rozwiązania zostało już niewiele...strach się bać A z nowości- mam bakterię (badanie wymazu z pochwy i odbytu w 36 tc wskazało na jej obecność) i podczas porodu muszę dostać antybiotyk, aby z dzidzią było wszystko ok. Tutaj jest więcej na ten temat:
http://www.paciorkowiec.pl/
Na wizycie byłam w piątek, 13-go, kolejna już po 2 tygodniach, mam się stawić z ostatnimi już badaniami( morfo, kwas moczowy, hbs), a potem zostanie już tylko wyczekiwać:ehem :
Powiem Wam, że żylaki TAM dają mi się we znaki, biorę jakieś suplementy na tę okoliczność, ale nie czarujmy się- guzik to daje Aguska- ty chyba kiedyś o nich pisałaś?? Jak sobie z nimi radzisz? Bo ja mam problem z długim staniem, czy nawet siedzeniem, już się boję, co będzie po porodzie, chyba że ładnie pękną i ich nie będzie?? Oby..
O rany Ty juz masz 37 tc Ale to leci, kochana jeszcze troche i sie rozsypiesz
Tak ja mam zylaki na wargach sromowych i teraz jeszcze wylazl mi z pochwy. Przepraszam za bezposredniosc, no ale jak to inaczej nazwac
Na szczescie mnie te zylaki jakos specjalnie nie bola. Te na wargach mam male i te lekarz juz widzial, powiedzial, ze zejda po porodzie dal oslonowo tylko cyclo3fort w kapsulkach do łykania.
Ten co mi wylazł z srodka to tez nie boli jakos specjalnie, czasem czuje tylko, ze delikatnie przychacze jak aplikuje sobie zel na infekcje albo luteine w tabletkach. Ale tego z srodka gin jeszcze nie widzial, wiec nie wiem co mi o tym powie. Pewnie tez, ze zejdzie przy porodzie.
Wspolczuje paciorkowca, duzo dziewczyn z watku go ma.
No i trzymam kciuki za szczesliwe rozwiazanie, Ty juz jeste stak blisko!
Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
No u mnie nie spadła, u mojej koleżanki Ani , które jedzie z Małym na kapturkach też nie ( tu położna na "na trudny" sutek zaproponowała flaszkę , ale Ania zaproponowała ,ze może kapturek i karmi piersią) i ogolnie nikt nie narzekał na mniejszą ilość mleka z mam z otoczenia. Może jakoś to zbadali, z tym że nie wiem czy to tak prosto ocenić czy te hormony spadają od kapturków czy od tego ,że jak już dochodzi do użycia kapturków to jest czasami stres ( z powodu tego,że jest kłopot z karmieniem bez wspomagaczy) i może dlatego spada poziom laktacji , hmmmm? Tak samo jak sa sutki popękane i krwawiące to trudno się wyluzować i karmić z uśmiechem na twarzy i jak się kapturek nałoży to pewnie też jest ból jakiś , ale chronione już są te podajniki

Edit; jeśli mi spadła laktacja to ja dziękuję bardzo hihi, ale na poważnie to piłam herbatkę z szałwii ,żeby wyhamować produkcję i chyba też nic nie dało
No wlasnie, wydaje mi sie, ze jest tak jak napisalas, ze laktacja spada np w momecie duzego stresu, tak jak ja mialam...
Bo uparlam sie na karmienie i ciagle przystawialam Filipa i ze szpitala jak wrocilismy ja dalej walczylam, on plakal w nieboglosy, bo nie umial uchwycic brodawki, ja plakalam ze zmeczenia, ze stresu. No i pamietam noc godzina 2 w nocy: Maly glodny, ja bylam wycienczona, ale dalej go twardo przystawiam, ale placze drze sie, wiec chcialam mu odciagnac mleczko laktatorem, nagle ciagne ciagne a tu okazuje sie, ze nie ma nic mleczka. Tzn bylo ale sie nagle przez ten stres i zmeczenie zblokowalo i wtedy pierwszy raz maz pojechal w nocy do apteki po sztuczna mieszanke bo Filip tak plakal z glodu ze cos okropnego a ja juz nie mialam sily walczyc
Potem oczywiscie mleczko sie spowrotem pojawilo, ale juz bylo po fakcie, maly nakarmiony, syty, mamuska odsapnela chwile i mleczko sie pojawilo. Jednak juz skonczylam z przystawianiem malego, bo stwierdzilam, ze nic to nie da i ciaglam mleczko i dawalam swoje z butelki. To wlasnie byl przelomowy moment kiedy sie poddalam. Ale nie zapomne tej sytuacji kiedy po nieudanym kolejnym przystawieniu, chcialam mu szybko odciagnac i dac bo glodny a tu echo, zero, nawet kropelka nie chciala poleciec.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2012-01-18 o 14:54
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:52   #1294
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

jak będziecie wychodzić ze szpitala (po porodzie) to dajecie coś w podziękowaniu??

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
no jak wpisałam w google domowe sposoby na oparzenia to wyskoczyły i te mi znane - ziemniak i aloes i najprostszy z możliwych: musztarda
a no właśnie wpisałam i też mi to wyskoczyło ciekawe...

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:53   #1295
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
to jak najdluzej pod zimna woda te reke trzymaj, skoro nie mozesz uzyc czegos na poparzenia. tez sie poparzylam robiac kawe w kafieterce (nienawidze ich do tej pory, bylo to ponad 2 lata temu), poparzylam szyje i reke, dlugo byl slad i pieklo (ok 2 tygodni), bylam wtedy w pracy. czym poparzylas tym razem?

ja juz swojemu Tz nie pozwalam za bardzo pic piwa, bo jak cos to ma mnie wiezc i koniec. moze sobie wypic jedno maksymalnie raz na kilka dni, ale cale szczescie te angielskie piwa sa maloprocentowe.
Mój też ma pozwolenie na maks.2 piwa, ale pod warunkiem ,że mamy kierowcę na miejscu , ktory by w razie co nas zawiózł do szpitala
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:54   #1296
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość

Nie wiem, jak w szkołach rodzenia w Pl, ale tu doradzali kapać dzieci max 2 * w tyg, samą wodą i bez smarowania czymkowliek, chyba ze dojdzie do odparzeń. Pupę zaś przy zmianie pieluszki tamponami nasączonymi czystą wodą, i też bez smarowania zakładać nową pieluszkę. A w pokoju dziecka najlepsza temp to 18 stopni C.

O technikach oddychanai ledwo napomkneli, prezentujac tylko jedna, i tyle na tym. A jak to wygląda w Polsce, czy daja podobne rady?
U nas wczoraj na szkole rodzenia położna za szpitala uniwersyteckiego w Krakowie mówiła że codzienna kąpiel to tylko rytuał, wystarczy kąpiel co 2'gi dzień z dosłownie symboliczną kroplą płynu-żeby tylko zmiękczyć wodę, ale za to codzienna toaleta na mokro. Dziecko brudzi się tylko siku, kupką i ulanym mleczkiem-i to trzeba usuwać, zwłaszcza z pachwinek i fałdek no i buźka.

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Zgadzam sie z Toba w 100%!
Bardzo latwo jest sie zrazic i poddac. Trzeba walczyc wszelkimi metodami, a ja tez nie slyszalam o tym ze spada laktacja po uzyciu kapturkow?
Moze to udowodnione naukowo, chociaz konia czy Tobie spadla laktacja?Zauwazylas, ze po wykorzystaniu smoczkow na brodawki mialas pozniej mniej mleczka?

ivonka a czy odnosnie laktatorow tez mozesz cos nam przyblizyc? Czy ma wplyw na laktacje? Jesli tak to jaki?
.
Aguśka już wam pisze o nakładkach i oczywiście to czysto naukowe wytłumaczenie. To bardzo proste - bo hormony pro-laktacyjne wydzielane są w organizmie podczas procesu ssania- i to co najważniejsze-prawidłowego ssania. Zakończenia nerwowe są przede wszystkim w otoczce sutka-nie w samym sutku(dlatego dziecko powinno objąć otoczkę jak najwięcej)- dlatego nakładka ogranicza w tych podanych ilościowo procentach produkcje mleka. Oczywiście sutki tonie wszystko, na szczęście sam proces karmienia ma gigantyczny wpływ na psychologie zachowania laktacji-więc zazwyczaj nie powinno dojść od jej zatrzymania. Najważniejsze to chcieć!

Natomiast laktator -trzeba ostrożnie z tym sprzętem ale za to w drugą stronę. Jeśli jest produkcja mleczka- to wiadomo ile dzidziuś wyssie / lub laktator wydoi = tyle mleka wyprodukuje pierś. Więc trzeba ostrożnie, żeby np. w nawale nie naprodukować sobie jeszcze więcej -to częsty błąd. Ale czasami laktatorem (dobrym i przy pomocy doradcy laktacyjnego) możemy całkowicie przywrócić laktacje mimo ustania lub minimalnej produkcji. Także to dobra sprawa, tylko jak we wszystkim trzeba do tego rozwagi i wiedzy.
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:54   #1297
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Przy najbliższej okazji - zaopatrz się w coś na przyszłość.
W ogóle warto mieć w domu coś na oparzenia. ZAWSZE. A już w ogóle przy dziecku
tak teraz wiem o tym napewno się zaopatrze, w piątek jadę na miasto więc pójdę do apteki i kupie coś
wcześniej oparzenia mi się nie zdarzały nigdy więc nie miałam takich rzeczy...

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 14:58   #1298
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Mój też ma pozwolenie na maks.2 piwa, ale pod warunkiem ,że mamy kierowcę na miejscu , ktory by w razie co nas zawiózł do szpitala
Moj po ostatniej akcji: Co to jest co wychodzi mi z srodka tak sie wystraszyl, ze widze, ze nie pije piwka...a na m-c przed terminem to juz ma zakaz na amen nawet jesli bym miala miec kierowce.
Czy to takie trudne wytrzymac bez piwa? Ja wytrzymuje tyle czasu choc nie przepadam, ale lubialam sie szklanke piwka z sokiem napic, no ale cos za cos, wydaje mi sie, ze to nie jest takie duze poswiecenie i tez da radeMusi
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 15:00   #1299
mag_99
Rozeznanie

Jolkaaa ostatnio w jakiejś dzieciowej gazetce wyczytałam, że w ciąży mamy takie ogólne rozluźnienie mięśni - w sensie, że wytwarza się jakiś hormon, którego zadaniem jest uelastycznienie kanału rodnego, no ale on działa na całe ciało - więc jak tłuczecie więcej talerzy niż zwykle, albo ciągle leci Wam coś z rąk i ogólnie występuje takie rozkojarzenie to jest to przede wszystkim konsekwencją hormonów

aż mężowi to pokazywałam bo on się ze mnie śmieje, że taka ciapowata jestem, że ciągle mi coś z rąk leci

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 15:02   #1300
Roksape
Zadomowienie

Hej

Gosia wszystkiego najlepszego z okazji imienin
ona Twój Adaś to już naprawdę duży chłopczyk jest Moja bratowa właśnie urodziła w 31 tc z powodu nadciśnienia i jej mała miała tylko 1350g.Obecnie ma już prawie 1800g, ale dopiero ją wypuszczą gdy będzie miała 2300g bo dopiero 2 kg dzieciątko można zaszczepić. No i muszę Ci powiedzieć, że mała też dostała wcześniej sterydy i sama oddychała od samego początku i od paru dni nawet już nie leży w inkubatorze tylko w podgrzewanym łóżeczku. Zresztą wrzuciłam jej zdjęcia dosyć niedawno możesz zobaczyć jaka to kruszynka. Także w razie czego się nie martw Ale życzę Ci żebyś dotrwała jak najdłużej w dwupaku

A ja też w szpitalu za poleceniem położnej miałam kapturki, bo miałam wypukłe brodawki ale mocno pękały i bardzo bolało. Później odstawiłam kapturek i normalnie karmiłam, było wszystko dobrze i laktacja nie zmalała. A szkoda bo lało się ze mnie jak z kranu. Piżama przeciekała w ciągu 2 minut aż do pasa i jeszcze jak się nachyliłam to na ziemię kapało. Nie wspominam tego nawału pozytywnie

Kumkura Ja mam TAM te cholerne żylaki i też mnie lekko ciągnie zwłaszcza przy dłuższym staniu i przy siusiu taki opór jak by czuję. Mam cyclo3fort na to ale jednak zbytnio to nie pomaga. Mam nadzieję, że po porodzie znikną

Jolkaa Ty biedna naprawdę współczuję Ci bólu. Ja przed świętami dotknęłam się o świerzo wyjętą blaszkę z piekarnika i mam teraz podłużna biała szramę na ramieniu. Bolało strasznie a tylko na moment się przytknęłam. Koniecznie zrób sobie jakiś opatrunek. Namocz ściereczkę zimną wodą lub lód jak masz to trochę Ci ulży. No i może jak już będziesz miała jak to do apteki.

Muszę się pochwalić, że chyba już imię mam dla córeczki. Tak mówię chyba bo już wszyscy w domu mówią, że będzie BASIA No a jak już tak mówią to chyba tak zostanie hi hi

Ja dzisiaj zrobiłam obiadek bardzo szybko ziemniaczki, schabowe i papryka marynowana ze słoiczka
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 15:04   #1301
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Moj po ostatniej akcji: Co to jest co wychodzi mi z srodka tak sie wystraszyl, ze widze, ze nie pije piwka...a na m-c przed terminem to juz ma zakaz na amen nawet jesli bym miala miec kierowce.
Czy to takie trudne wytrzymac bez piwa? Ja wytrzymuje tyle czasu choc nie przepadam, ale lubialam sie szklanke piwka z sokiem napic, no ale cos za cos, wydaje mi sie, ze to nie jest takie duze poswiecenie i tez da radeMusi
Mój nie umie żyć bez piwa od kiedy go poznałam zawsze było piwa i szczerze nie było nawet jednego dnia żeby nie wypił

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
Jolkaaa ostatnio w jakiejś dzieciowej gazetce wyczytałam, że w ciąży mamy takie ogólne rozluźnienie mięśni - w sensie, że wytwarza się jakiś hormon, którego zadaniem jest uelastycznienie kanału rodnego, no ale on działa na całe ciało - więc jak tłuczecie więcej talerzy niż zwykle, albo ciągle leci Wam coś z rąk i ogólnie występuje takie rozkojarzenie to jest to przede wszystkim konsekwencją hormonów

aż mężowi to pokazywałam bo on się ze mnie śmieje, że taka ciapowata jestem, że ciągle mi coś z rąk leci

też coś czytałam na ten temat i faktycznie chyba tak jest.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 15:07   #1302
Aguśkaa83
Zakorzenienie

ivonka dzieki za wyjasnienie, pewnie jest tak jak mowisz.
Tylko w praktyce to wszystko nie jest takie proste...
No nic zycze nam by nasze pociechy chcialy pieknie ssac jak na filmie.
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 15:07   #1303
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Jolkaa Ty biedna naprawdę współczuję Ci bólu. Ja przed świętami dotknęłam się o świerzo wyjętą blaszkę z piekarnika i mam teraz podłużna biała szramę na ramieniu. Bolało strasznie a tylko na moment się przytknęłam. Koniecznie zrób sobie jakiś opatrunek. Namocz ściereczkę zimną wodą lub lód jak masz to trochę Ci ulży. No i może jak już będziesz miała jak to do apteki.
Ja jestem twarda daje rade bez opatrunku choć jest ciężko, cały czas licze na to, że przejdzie samo ale chyba nie będzie tak łatwo widzę to i czuję

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 15:09   #1304
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
U nas wczoraj na szkole rodzenia położna za szpitala uniwersyteckiego w Krakowie mówiła że codzienna kąpiel to tylko rytuał, wystarczy kąpiel co 2'gi dzień z dosłownie symboliczną kroplą płynu-żeby tylko zmiękczyć wodę, ale za to codzienna toaleta na mokro. Dziecko brudzi się tylko siku, kupką i ulanym mleczkiem-i to trzeba usuwać, zwłaszcza z pachwinek i fałdek no i buźka.

Aguśka już wam pisze o nakładkach i oczywiście to czysto naukowe wytłumaczenie. To bardzo proste - bo hormony pro-laktacyjne wydzielane są w organizmie podczas procesu ssania- i to co najważniejsze-prawidłowego ssania. Zakończenia nerwowe są przede wszystkim w otoczce sutka-nie w samym sutku(dlatego dziecko powinno objąć otoczkę jak najwięcej)- dlatego nakładka ogranicza w tych podanych ilościowo procentach produkcje mleka. Oczywiście sutki tonie wszystko, na szczęście sam proces karmienia ma gigantyczny wpływ na psychologie zachowania laktacji-więc zazwyczaj nie powinno dojść od jej zatrzymania. Najważniejsze to chcieć!

Natomiast laktator -trzeba ostrożnie z tym sprzętem ale za to w drugą stronę. Jeśli jest produkcja mleczka- to wiadomo ile dzidziuś wyssie / lub laktator wydoi = tyle mleka wyprodukuje pierś. Więc trzeba ostrożnie, żeby np. w nawale nie naprodukować sobie jeszcze więcej -to częsty błąd. Ale czasami laktatorem (dobrym i przy pomocy doradcy laktacyjnego) możemy całkowicie przywrócić laktacje mimo ustania lub minimalnej produkcji. Także to dobra sprawa, tylko jak we wszystkim trzeba do tego rozwagi i wiedzy.
Ja rozumiem ,że to tylko naukowe podejście itd. ale właśnie czasem takie naukowe podejście i pisanie w zalecaniach na stronach dla mam,że np.używanie nakładek zmniejsza laktacje to może niektórym mamom w glowie namieszać, bo będzie taka mama stała przed wyborem dać cyc w nakladce czy wcale , bo dziecko złapać nie potrafi , no i ze strachu o spadek laktacji może zakończyć karmienie, bo z nakladek będzie się bała skorzystać.Poza tym może to zależy jak jest z tym spadkiem od wrażlwości sutka, bo ja czułam mimo nakladki jak Mała pracuje dziubkiem .Pewnie duże znaczenie ma też to jak długo trwa takie karmienie przez nakladkę, u mnie trwało coś koło tygodnia
Każdy cycek jest jednak inny więc pewnie najlepiej podejść do takich wszystkich naukowych zaleceń z dużą rezerwą.
Stary 2012-01-18, 15:09   #1305
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

mój tż zapytał mnie dzisiaj kiedy dostaje pierwszy okres po porodzie - ja mu powiedziałam, że nie wiem.
potem zapytał kiedy można współżyć jak mu powiedziałam, że po ok 6-8tyg to był w szoku, że tak długo

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 15:12   #1306
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość

Wszystkiego najlepszego )...ja dzis się mogę podzielić pozostałością urodzinowego ciasta
Dziekuje!O mialas urodzinki,sto lat,spelnienia marzen!Spoznione,ale szczere

Cytat:

jak pech to pech poparzyłam sobie drugą rękę i to jeszcze gorzej, o wiele wiele gorzej od razu wyskoczyły mi bąble na 3 palcach i na dłoni taki jeden duży i mały masakra boli jak nigdy tamto to było pikuś

nie wyrabiam... idę Was poczytać.
Oj biedna ty
Cytat:
Witajcie!

Wczoraj na wizycie dowiedziałam się, że malutka jest dalej malutką. Od ostaniego usg 23.12, przybrała sporo na wadze, bo aż 750 g i waży 1800 Czyli wszystko w normie, a wtedy lekarz mówił, że trochę dzidziuś za mały. Malutka fikała podczas badania, i w ogóle fika bardzo często i dużo, więc w sumie choć nie zawsze jest to przyjemne, cieszę się, bo wiem, że wszystko ok i nie muszę liczyć ruchów.

No i dzieć obrócil się już główką w dół...

W przyszpitalnej szkole rodzenia, bo wczoraj mieliśmy tam zajecia wieczorem, dowiedzieliśmy się, że kilka dni temu urodziła jedna kobieta wcześniaka w 26 tc!!! A także odebrali poród w 31 tc, na szczęscie oboje dzieci ma się dobrze, choć przebywają i będą jeszcze długo w inkubatorach.

Nie wiem, jak w szkołach rodzenia w Pl, ale tu doradzali kapać dzieci max 2 * w tyg, samą wodą i bez smarowania czymkowliek, chyba ze dojdzie do odparzeń. Pupę zaś przy zmianie pieluszki tamponami nasączonymi czystą wodą, i też bez smarowania zakładać nową pieluszkę. A w pokoju dziecka najlepsza temp to 18 stopni C.

O technikach oddychanai ledwo napomkneli, prezentujac tylko jedna, i tyle na tym. A jak to wygląda w Polsce, czy daja podobne rady?
To fajnie,ze juz sie obrocilo.Ja bede kapac codziennie,z corka tez tak robilam.A i wydaje mi sie,ze 18 st to za malo.Mi jest zimno w takiej temperaturze.Nie mowie,zeby przegrzewac,ale 20 st wydaje mi sie ok.

Cytat:
O rany Ty juz masz 37 tc Ale to leci, kochana jeszcze troche i sie rozsypiesz
Tak ja mam zylaki na wargach sromowych i teraz jeszcze wylazl mi z pochwy. Przepraszam za bezposredniosc, no ale jak to inaczej nazwac
Na szczescie mnie te zylaki jakos specjalnie nie bola. Te na wargach mam male i te lekarz juz widzial, powiedzial, ze zejda po porodzie dal oslonowo tylko cyclo3fort w kapsulkach do łykania.
Ten co mi wylazł z srodka to tez nie boli jakos specjalnie, czasem czuje tylko, ze delikatnie przychacze jak aplikuje sobie zel na infekcje albo luteine w tabletkach. Ale tego z srodka gin jeszcze nie widzial, wiec nie wiem co mi o tym powie. Pewnie tez, ze zejdzie przy porodzie.
Wspolczuje paciorkowca, duzo dziewczyn z watku go ma.
No i trzymam kciuki za szczesliwe rozwiazanie, Ty juz jeste stak blisko!

No wlasnie, wydaje mi sie, ze jest tak jak napisalas, ze laktacja spada np w momecie duzego stresu, tak jak ja mialam...
Bo uparlam sie na karmienie i ciagle przystawialam Filipa i ze szpitala jak wrocilismy ja dalej walczylam, on plakal w nieboglosy, bo nie umial uchwycic brodawki, ja plakalam ze zmeczenia, ze stresu. No i pamietam noc godzina 2 w nocy: Maly glodny, ja bylam wycienczona, ale dalej go twardo przystawiam, ale placze drze sie, wiec chcialam mu odciagnac mleczko laktatorem, nagle ciagne ciagne a tu okazuje sie, ze nie ma nic mleczka. Tzn bylo ale sie nagle przez ten stres i zmeczenie zblokowalo i wtedy pierwszy raz maz pojechal w nocy do apteki po sztuczna mieszanke bo Filip tak plakal z glodu ze cos okropnego a ja juz nie mialam sily walczyc
Potem oczywiscie mleczko sie spowrotem pojawilo, ale juz bylo po fakcie, maly nakarmiony, syty, mamuska odsapnela chwile i mleczko sie pojawilo. Jednak juz skonczylam z przystawianiem malego, bo stwierdzilam, ze nic to nie da i ciaglam mleczko i dawalam swoje z butelki. To wlasnie byl przelomowy moment kiedy sie poddalam. Ale nie zapomne tej sytuacji kiedy po nieudanym kolejnym przystawieniu, chcialam mu szybko odciagnac i dac bo glodny a tu echo, zero, nawet kropelka nie chciala poleciec.
O dobrze,ze o tym piszesz.Musze zamowic woreczki na pokarm.Jak bede miec wiecej,to zamroze,zeby bylo w razie czego.Co prawda po pierwszym porodzie mialam nadmiar i wykarmilabym tym ze trzy takie dzieci,ale nie wiadomo jak to bedzie teraz.

Ja juz placki mam popieczone,obiadek dochodzi i koncze prasowanie.Jestem pracowita jak pszczolka dzis
Stary 2012-01-18, 15:14   #1307
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Oj biedna ty

O dobrze,ze o tym piszesz.Musze zamowic woreczki na pokarm.Jak bede miec wiecej,to zamroze,zeby bylo w razie czego.Co prawda po pierwszym porodzie mialam nadmiar i wykarmilabym tym ze trzy takie dzieci,ale nie wiadomo jak to bedzie teraz.
a no biedna

a czy te woreczki na pokarm są jakieś specjalne czy mogą być to zwykłe jakieś.?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 15:23   #1308
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnes99 Pokaż wiadomość
ja po wczorajszej wizycie troche jestem zdołowana, ze mna i z dzidzia ok, ale mój lekarz prowadzący "zepsuł się" - ma bardzo poważne problemy zdrowotne - i na początku lutego ma miec operację, co zmusza mnie na 7 tyg. przed terminem na szukanie nowego lekarza, który mnie do porodu dociągnie
nie martw się Kochana, ja też niedawno musiałam zmienić lekarza (mój odszedł z przychodni przyszpitalnej do której chodzę, i teraz pracuje tylko w szpitalu), co prawda to troszkę wcześniej było niż u Ciebie, bo koło 24 tygodnia, ale też się stresowałam. Poprosiłam mojego byłego lekarza żeby mi kogoś polecił i do tej kobitki własnie poszłam. "Dzięki" temu w szpitalu będę już znała 2 lekarzy, więc może nie ma tego złego.. Głowa do góry, na pewno znajdziesz kogoś

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

Cytat:
Witajcie!

Wczoraj na wizycie dowiedziałam się, że malutka jest dalej malutką. Od ostaniego usg 23.12, przybrała sporo na wadze, bo aż 750 g i waży 1800 Czyli wszystko w normie, a wtedy lekarz mówił, że trochę dzidziuś za mały. Malutka fikała podczas badania, i w ogóle fika bardzo często i dużo, więc w sumie choć nie zawsze jest to przyjemne, cieszę się, bo wiem, że wszystko ok i nie muszę liczyć ruchów.

No i dzieć obrócil się już główką w dół...

W przyszpitalnej szkole rodzenia, bo wczoraj mieliśmy tam zajecia wieczorem, dowiedzieliśmy się, że kilka dni temu urodziła jedna kobieta wcześniaka w 26 tc!!! A także odebrali poród w 31 tc, na szczęscie oboje dzieci ma się dobrze, choć przebywają i będą jeszcze długo w inkubatorach.

gratuluję udanej wizyty, rzeczywiście sporo urosła, ale w tym okresie dzieciaczki już szybko przybierają na wadze juz sie nie moge doczekać jak będę miała usg i podejrzę moje słonko

a co do sr to u nas jeszcze nie było poruszanych tych tematów, więc nie wiem na razie co polecaja u nas położne. Ale jakoś kąpiel 2 razy w tygodniu na razie mnie nie przekonuje.. I samą wodą? Myślę, że u nas jest za twarda i lepiej używać choćby olejku do kąpieli

karo_z super filmik aktywne dzieciątko w brzuszku masz
moja tez tak czasem sie rusza, ale jak juz wezmę aparat żeby to nagrać - to przestaje wstydziocha

Edytowane przez lena_mi
Czas edycji: 2012-01-18 o 15:26
lena_mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 15:23   #1309
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja jestem twarda daje rade bez opatrunku choć jest ciężko, cały czas licze na to, że przejdzie samo ale chyba nie będzie tak łatwo widzę to i czuję
Jolka nie chodzi o to czy jestes twarda czy nie, opatrunek zimny albo reka pod kranem to po to, aby slad byl jak najmniejszy i aby sie szybciej goilo, po to tez sa masci chlodzace na poparzenia itd. no chyba ze chcesz miec slad po poparzeniu

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 15:28   #1310
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja tez mrozilam bo mialam bardzo duzo pokarmu.

Jolka specjalne: http://www.lansinoh.pl/MilkStorageBagsInfo.php
Chodzi o to, ze musi byc szczelnie zamykany, a przed otwarciem sterylny, no i musi byc przeznaczony do kontaktu z zywnoscia.
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 15:32   #1311
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
Jolka nie chodzi o to czy jestes twarda czy nie, opatrunek zimny albo reka pod kranem to po to, aby slad byl jak najmniejszy i aby sie szybciej goilo, po to tez sa masci chlodzace na poparzenia itd. no chyba ze chcesz miec slad po poparzeniu
trzymałam pod zimną wodą, ale nie jest wskazane ponoć trzymać długo bo wtedy tylko mogę pogorszyć tak wyczytałam...

a maści itp. nie mam...

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

Cytat:
Ja tez mrozilam bo mialam bardzo duzo pokarmu.

Jolka specjalne: http://www.lansinoh.pl/MilkStorageBagsInfo.php
Chodzi o to, ze musi byc szczelnie zamykany, a przed otwarciem sterylny, no i musi byc przeznaczony do kontaktu z zywnoscia.
dziękuję, nie wiem czy je kupić czy nie?
Są one potrzebne?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 15:43   #1312
MoniaHan
Wtajemniczenie

Rokasape sliczne imie wybraliscie, niewiele osob teraz nadaje imie Basia, niedawno wlasnie o tym mowilam mojemu Tz, ze tak malo osob teraz nazywa dzieci Basia, Grazynka, Ela no i jeszcze te imiona z naszych lat, czyli '80.

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

Cytat:
trzymałam pod zimną wodą, ale nie jest wskazane ponoć trzymać długo bo wtedy tylko mogę pogorszyć tak wyczytałam...

a maści itp. nie mam...

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

dziękuję, nie wiem czy je kupić czy nie?
Są one potrzebne?
no wiem ze masci nie masz, to oklady zimne pomoga, bo po oparzeniu moze naprawde zostac slad brzydki na cale zycie mozesz sobie co jakis czas pod zimna wode wkladac na kilka minut .

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

Dziewczyny czy tez tak macie czasami ze zalezy jak dzidzia ulozona, to nie mozecie az chodzic swobodnie?miewalam juz tak ale dzis to wybitnie chodzic az nie moge

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 15:44   #1313
koniakonia
Zakorzenienie

Ale miałam telekonferencję wczoraj tż wypomniałam ,że trochę się mało interesuje wyprawką , no to dzwoni przed chwilą,że jest w sklepie i mam mówić czego ma szukać lista przed oczy, allegro i tż latający po sklepie
powoli będę mieć wszystko

kto mi może napisać , kto ma już w domu ten zestaw TT startowy zwykly ( za coś koło 55 zl z allegro) jakie dokladnie tam są elementy , ile butli i ile smoczków o jakim przepływie? będę wdzięczna
Stary 2012-01-18, 15:46   #1314
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Jolka zimna woda jeszcze nie slyszalam zeby zaszkodzila po oparzeniu, wiec mysle, ze Monia dobrze Ci doradza. Poza tym to tez Ci troche usmiezy bol i niech tz Ci kupi masc lub co tam chcesz.
Odnosnie woreczkow, to juz jak chcesz, chyba mozna jakby cos kupic w aptece? Ale nie wiem bo ja dostalam z laktatorem od kolezanki duzo woreczkow.
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 15:47   #1315
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
myślę, że od lutego mój tż też będzie abstynentem calkowitym
Stary 2012-01-18, 15:48   #1316
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Jolka zimna woda jeszcze nie slyszalam zeby zaszkodzila po oparzeniu, wiec mysle, ze Monia dobrze Ci doradza. Poza tym to tez Ci troche usmiezy bol i niech tz Ci kupi masc lub co tam chcesz.
Odnosnie woreczkow, to juz jak chcesz, chyba mozna jakby cos kupic w aptece? Ale nie wiem bo ja dostalam z laktatorem od kolezanki duzo woreczkow.
no to idę moczyć.
a co do maści tż dopiero po 6 rano będzie mógł mi ją przywieźć więc nie będzie za późno aby posmarować?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 15:49   #1317
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Monia ja tak miewam ze jak mi sie zacznie akcja z wypinaniem to zle mi sie siedzi, chodzi i wogole, a ostatnio to bardzo ta moja dzidzia szaleje w brzuszku i non stop sie wypina czasem az zaboli.
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 15:50   #1318
iw32
Rozeznanie

Cytat:
Ale miałam telekonferencję wczoraj tż wypomniałam ,że trochę się mało interesuje wyprawką , no to dzwoni przed chwilą,że jest w sklepie i mam mówić czego ma szukać lista przed oczy, allegro i tż latający po sklepie
powoli będę mieć wszystko

kto mi może napisać , kto ma już w domu ten zestaw TT startowy zwykly ( za coś koło 55 zl z allegro) jakie dokladnie tam są elementy , ile butli i ile smoczków o jakim przepływie? będę wdzięczna
Ja mam taki

http://allegro.pl/zestaw-startowy-to...042693015.html

Zestaw zawiera:

- 2 butelki 150 ml

- 2 butelki 260 ml

- 2 smoczki o średnim przepływie pokarmu, odpowiednie od 3 m+

- 4 smoczki o wolnym przepływie pokarmu, odpowiednie od 0m+

- 1 pierwszy kubek explora z uchwytami, odpowiedni od 6m+
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 15:51   #1319
Roksape
Zadomowienie

MoniaHan dziękuję Ja też właśnie tak myśle, że najładniejsze są nasze polskie imiona a zwłaszcza takie co będą ładnie brzmieć gdy dziecko jest dzieckiem i gdy będzie już dorosłą osobą.
Bo np imię Nikola, które również mi się bardzo podobało to ładnie brzmi gdy się jest młodym. Ale ja np, sobie nie wyobrażam takiej Babci Nikoli :p Albo nawet tego zapisu co by każdy mylił Nikola, Nicole, Nikoletta... szkoda zachodu, a tak ładnie i teraz oryginalnie
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 15:51   #1320
ona10101
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Hej

ona Twój Adaś to już naprawdę duży chłopczyk jest Moja bratowa właśnie urodziła w 31 tc z powodu nadciśnienia i jej mała miała tylko 1350g.Obecnie ma już prawie 1800g, ale dopiero ją wypuszczą gdy będzie miała 2300g bo dopiero 2 kg dzieciątko można zaszczepić. No i muszę Ci powiedzieć, że mała też dostała wcześniej sterydy i sama oddychała od samego początku i od paru dni nawet już nie leży w inkubatorze tylko w podgrzewanym łóżeczku. Zresztą wrzuciłam jej zdjęcia dosyć niedawno możesz zobaczyć jaka to kruszynka. Także w razie czego się nie martw Ale życzę Ci żebyś dotrwała jak najdłużej w dwupaku

Muszę się pochwalić, że chyba już imię mam dla córeczki. Tak mówię chyba bo już wszyscy w domu mówią, że będzie BASIA No a jak już tak mówią to chyba tak zostanie hi hi
No to rzeczywiście mój synek jest spory, ale jakby dobił do 3 kg to byłoby w sam raz

A no i gratuluję wyboru imienia!! myślicie że MARCEL pasuje jako 2 imie do ADAMA? ADAM MARCEL M. chyba nieee

Cytat:
Mój nie umie żyć bez piwa od kiedy go poznałam zawsze było piwa i szczerze nie było nawet jednego dnia żeby nie wypił
Oj mnie by to juz drażniło u mojego TŻa...Ja mu sie pozwalam napić od święta, jak jest impreza i czasem tylko jak go najdzie ochota. Ale niektórzy tak lubią piwko przed snem. Przecież sie nie opija ale do samochodu już wsiąść się nie da, a gdyby coś sie działo to....
Adaś ur. 25.02.2012r.

Edytowane przez ona10101
Czas edycji: 2012-01-18 o 15:52
ona10101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości