Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-18, 17:44   #1351
emigra
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Nie sadzilam, ze nie jestem sama dzisiaj z dolkiem ...

Ja mam dosyc juz bycia w ciazy ... jest mi ciezko, nie umiem sama przy sobie nic zrobic, mam rozstep na rozstepie - dobija mnie to wszystko ... chce zeby czas szybciej plynal i chce urodzic juz ... psychicznie juz nie wyrabiam no i nie pociesza mnie fakt, ze chyba jako jedyna na watku mam w 33 tc az 20 kg na plusie zyje tylko nadzieja, ze po porodzie mi sie uda to zrzucic ...

Z pozytywniejszych rzeczy, rozmawialam dzisiaj z moja mama, bo byla w hurtowni dzieciecej po kilka gadzetow dla Julki - kupila kilka flanelowych pieluszek, czapeczki ,rajstopki, przescieradlo na lozeczko i na przewijak, kocyk i taka ceratke do przewijania. Jak rozmawialysmy to sie rozplywala na widok tych malusich rzeczy, jak cos do niej mowilam to nie umiala sie skupic tylko powtarzala ''jakie to slodkie, jakie to piekne'' w przyszlym tygodniu jeszcze tam podjedzie bo chce kupic nam koldre i podusie dla malej, posciele i torbe do wozka. No i powiedziala ze widziala piekna kolyske na koleczkach, itp i ze mam gadac co chce ale moj brat mi ja kupi bo moj braciszek niejednokrotnie sie pytal co ma nam kupic dla Juleczki, mimo ze nie wie jeszcze ze chcemy go na chrzestnego prosic ale juz bardzo przejal sie rola wujka
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 17:48   #1352
lena_mi
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
A mnie cos drapie w gardle, no nie moglo byc pieknie tyle czasu

pampersow mam jedna paczke (ta 3-5 kg) ale ze dzidzia z poczatku duzo zuzywa planuje dokupic teraz jeszcze jedna bo po porodzie moze byc malo czasu a ja jednak mam juz syna i ciezko bedzie ogarnac wiele spraw.Chustecze k mam jedna paczke, ale dokupie jeszcze jedna.
Na razie wystarczy. Chusteczek bede uzywac tylko w szpitalu i poza domem np u lekarza. W domu planuje uzywac wacikow do mycia pupy po kupie tak jak robilam w przypadku Filipa.

dziewuszki ogranac sie prosze
Teraz to chyba bedziemy takie nastroje miewaly czesciej...
Ja dola nie mam, chociaz jak Filip rzucil we mnie klockiem (bo ma taki etap sprawdzania na co moze sobie pozwolic) to sie poplakalam...nie wiem sama czemu, po prostu chce mi sie plakac, a mysli mam jakies takie ze nie ogarne wychowania dzieci
Ale Filipek zaraz przytulil i przeprosil bo ucze go wrazliwosci, no i oczywiscie tego zeby nie rzucal przedmiotami. Rzadko to robi jednak ma czasem takie momenty
A bardziej co mnie ostatnio dreczy i meczy to to, ze juz coraz blizej i coraz bardziej boje sie ogarniecia wszystkiego jak zacznie sie porod i jak wroce z dzidzia ze szpitala
a mnie właśnie przygnębia że jeszcze tyle zostało.. Chciałabym być już bliżej porodu.
Aguśka nie martw się. Z jednej strony nie dziwię Ci się że masz obawy, ale z drugiej - z dwójeczką dzieci i z pomocą męża na pewno dacie radę Filipek już spory, i taki kochany, że na pewno Ci pomoże przy drugim synku
A co do testowania dzieciaków na co mogą sobie pozwolić - to dokładnie też to zauważyłam, kiedys opiekowałam sie dzieciaczkiem w wieku Filipka i miał podobne zachowania, to samo zauważyłam u innych dzieci. Ale dobrze, że Synek umie przeprosić, to bardzo ważne by dziecko uczyć wrażliwości.
Stary 2012-01-18, 17:49   #1353
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
na bank a jakby co to przyjedziemy do Cioci Kornelii (swoją drogą już miałam kiedyś to napisać - super masz imię! ) i będziemy pobierać nauki i Kaje się poznają przy okazji
nie ma sprawy
dzięki za komplement , imię takie ,że prawie wszyscy Cie w mieście 30 tys. znają lub kojarzą , ma to swoje dobre i złe strony
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 17:53   #1354
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Jolka, wspolczuje oparzenia! Okropne uczucie
Dobrze ze to jednak nie bylo clotrimazolum bi juz sie balam
i muszę czekać do rana z tą maścią aj strasznie te oparzenie

ten co piekło to PIMAFUCIN, ale już jak smaruje to nie piecze nic.

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

Cytat:

pampersow mam jedna paczke (ta 3-5 kg) ale ze dzidzia z poczatku duzo zuzywa planuje dokupic teraz jeszcze jedna bo po porodzie moze byc malo czasu a ja jednak mam juz syna i ciezko bedzie ogarnac wiele spraw.Chustecze k mam jedna paczke, ale dokupie jeszcze jedna.
Na razie wystarczy. Chusteczek bede uzywac tylko w szpitalu i poza domem np u lekarza. W domu planuje uzywac wacikow do mycia pupy po kupie tak jak robilam w przypadku Filipa.
ja mam 2 paczki po 42szt happy te najmniejsze 1 i dada 2 78szt - nie wiem na ile mi to starczy i jakie dokupić czy jeszcze 1 czy już lecieć od 2

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 17:53   #1355
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
A mnie cos drapie w gardle, no nie moglo byc pieknie tyle czasu

dziewuszki ogranac sie prosze
Teraz to chyba bedziemy takie nastroje miewaly czesciej...
Ja dola nie mam, chociaz jak Filip rzucil we mnie klockiem (bo ma taki etap sprawdzania na co moze sobie pozwolic) to sie poplakalam...nie wiem sama czemu, po prostu chce mi sie plakac, a mysli mam jakies takie ze nie ogarne wychowania dzieci
Ale Filipek zaraz przytulil i przeprosil bo ucze go wrazliwosci, no i oczywiscie tego zeby nie rzucal przedmiotami. Rzadko to robi jednak ma czasem takie momenty
A bardziej co mnie ostatnio dreczy i meczy to to, ze juz coraz blizej i coraz bardziej boje sie ogarniecia wszystkiego jak zacznie sie porod i jak wroce z dzidzia ze szpitala
a ja się pokłóciłam z Mamą i to powód do doła był,bo Mama moja jest taka niewylewna i mało gadająca i ja nie mam z kim pogadać o pewnych sprawach, echhh wymyślam , no ale co zrobić ?
jest już lepiej, z tym, że dzis buczę o byle co, więc pewnie jeszcze coś wykulam do wieczora

A Filipek to i tak jest kochany

Ja się za to zaczynam trochę bać o zdrowie Małej w brzuchu, niby tak to odrzucam w glowie, ale wiem ,że jak przyjdzie czas to się mi te lęki pojawią, znów oglądałam nie to co powinnam w tv i powinnam dać sobie wpiernicz sama

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-01-18 o 17:56
Stary 2012-01-18, 17:57   #1356
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
no to Jolka wspolczuje Ci, w takim razie w ''leb'' go za przeproszeniem, albo do AA w takim razie, bo lepiej moja droga to nie bedzie w tej kwestii niestety
nie trzeba sie upijac aby miec problemy z alkoholem i byc uzaleznionym. a codzienne picie to jest nalog niestety.
ale ja juz koncze swoja wypowiedz na ten temat, bo po tych swojej resocjalizacji i nauce o uzaleznieniach i osobistych doswiadczeniach z uzaleznionymi moglabym ksiazke napisac chyba
Masz racje Monia.Znalam kilku alkoholikow.Moja ciotka pila codzinnie drineczka na rozluznienie przed snem,niby nic takiego,nie upijala sie przeciez.Ale to byl alkoholizm.Gdy dopadl ja porzadny dol,zmartwienie juz nie poprzestala na jednym drinku,staczala sie na dno.Moj tz tez lubi wypic i pewnie gdybym mu na to pozwolila to pil codziennie.Ale nie pozwalam,a jak marudzi to mowie mu wprost,ze nie chce miec alkoholika.Jest cienka granica miedzy "pije,bo lubie" a "pije,bo musze"

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, ja dzisiaj raczej podczytujaca... nie mam weny do pisania... straszny dolek mnie ogarnal psychiczny, pobeczalam cale przedpoludnie i teraz troche mi lepiej.
Ale cos sie stalo,czy po prostu gorszy dzien?
Stary 2012-01-18, 17:58   #1357
tynka88
Zadomowienie

Karo ale synek szaleje

Jolka bidulko uwazaj na siebie, ja z goracymi rzeczami staram sie bardzo uwazac zeby nie wylac na siebie na brzuch goracej herbaty ,albo innego wrzatku a wczesniej mi sie zdarzalo, takze trzeba wszystko powoli.

U nas TZ pije sobie wieczorem piwko, ale w razie czego pietro nizej jest tesciu zawsze trzezwy

Desia mnie po masci clotrimazolum szczypie , ale globulki te same juz jest ok i zawsze pomagały.

Co do podziekowan to bede myslec po porodzie

Co do brodawek to moje sa duze , jak tak patrze to z 5-6 cm, ale wypukłe robia sie tylko w niektórych momentach, ogolnie to takie klapciuchy, ale moze sie postawia

Ja posprzatalam lazienke, ale zostala mi jeszcze wanna, bo juz nie moglam zniesc zapachu mleczka do czyszczenia, ugotowałam zupke kalafiorowa ,dogotowalam sobie do niej kluseczki i jajo i taka mieszanka calkiem smaczna wyszla

dziewczyny mam pytanie, moja umowa jest do dnia porodu, po porodzie zarejestruje sie w Urzedzie pracy jako bezrobotna, czy na podstawie ich zaswiadczenia bede mogla razem z dzieckiem korzystac z opieki lekarskiej na NFZ?

Edytowane przez tynka88
Czas edycji: 2012-01-18 o 18:03
tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 17:58   #1358
koniakonia
Zakorzenienie

dla tż
Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
Dziś rano TŻ po pracy pojechał do TESCO i oczywiście nie wytrzymał i poszedł na dział dziecięcy długo się zastanawiał co wybrać bo nie mógł się oprzeć i chciał coś kupić więc kupił dwa zestawy:

1. Na długi rękawek r. 0-3 / 62 obniżka z 44zł na 22zł

2. na krótki rękawek r. 56 z 44zł na 13,20zł

no i tak co mogę powiedzieć fajnie, ale komplet 56 jest letni i nie wiem czy nasz synek się zmieści na oko wygląda na większy chyba.

a ten drugi no fajnie, ale mamy tyle ciuszków w tym rozmiarze ale cóż starał się powiedziałam żeby następnym razem kupował większe jak już tak bardzo chce
Stary 2012-01-18, 18:02   #1359
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Masz racje Monia.Znalam kilku alkoholikow.Moja ciotka pila codzinnie drineczka na rozluznienie przed snem,niby nic takiego,nie upijala sie przeciez.Ale to byl alkoholizm.Gdy dopadl ja porzadny dol,zmartwienie juz nie poprzestala na jednym drinku,staczala sie na dno.Moj tz tez lubi wypic i pewnie gdybym mu na to pozwolila to pil codziennie.Ale nie pozwalam,a jak marudzi to mowie mu wprost,ze nie chce miec alkoholika.Jest cienka granica miedzy "pije,bo lubie" a "pije,bo musze"
No ja swojemu też muszę przemówić wkońcu i mam nadzieję, że jak dziecko się pojawi to przestanie i się ograniczy, ale zobaczymy czas pokaże. Póki co pozwalam mu wypić te 2piwa dziennie przy wekendzie są to 3-4 - może nie takie pozwalam bo czasem wyrażam swoje zdanie i widzę, że się słucha. Ale różnie to bywa niestety.

---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość

Jolka bidulko uwazaj na siebie, ja z goracymi rzeczami staram sie bardzo uwazac zeby nie wylac na siebie na brzuch goracej herbaty ,albo innego wrzatku a wczesniej mi sie zdarzalo, takze trzeba wszystko powoli.
uważam, ale akurat tego nie przewidziałam
mam nadzieję, że więcej takich sytuacji nie będzie.

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
dla tż
a no postarał się chłopak, mówił że były jeszcze kocyki ale nie wiedział czy brać czy nie.
Ponoć kombinezony są w super przecenie i to dużo znacznej - pytał mnie czy nie kupić jakiegoś już na zaś aby był na zimę i w piątek pojedziemy je zobaczyć.

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 18:06   #1360
Mravka
Zadomowienie

Cytat:
Dziekuje!O mialas urodzinki,sto lat,spelnienia marzen!Spoznione,ale szczere

Oj biedna ty

To fajnie,ze juz sie obrocilo.Ja bede kapac codziennie,z corka tez tak robilam.A i wydaje mi sie,ze 18 st to za malo.Mi jest zimno w takiej temperaturze.Nie mowie,zeby przegrzewac,ale 20 st wydaje mi sie ok.

O dobrze,ze o tym piszesz.Musze zamowic woreczki na pokarm.Jak bede miec wiecej,to zamroze,zeby bylo w razie czego.Co prawda po pierwszym porodzie mialam nadmiar i wykarmilabym tym ze trzy takie dzieci,ale nie wiadomo jak to bedzie teraz.

Ja juz placki mam popieczone,obiadek dochodzi i koncze prasowanie.Jestem pracowita jak pszczolka dzis
Dziekuje bardzo)
ja tez zamierzam kapac codziennie...to co napisala Aguska podpisuje się pod tym rekoma na nogami

Cytat:
Ale miałam telekonferencję wczoraj tż wypomniałam ,że trochę się mało interesuje wyprawką , no to dzwoni przed chwilą,że jest w sklepie i mam mówić czego ma szukać lista przed oczy, allegro i tż latający po sklepie
powoli będę mieć wszystko

kto mi może napisać , kto ma już w domu ten zestaw TT startowy zwykly ( za coś koło 55 zl z allegro) jakie dokladnie tam są elementy , ile butli i ile smoczków o jakim przepływie? będę wdzięczna
noo i bardzo ladnie sie TZ zmobilizowal widzisz jak szybko sie uwinelas z wyprawka
Cytat:
Monia ja tak miewam ze jak mi sie zacznie akcja z wypinaniem to zle mi sie siedzi, chodzi i wogole, a ostatnio to bardzo ta moja dzidzia szaleje w brzuszku i non stop sie wypina czasem az zaboli.
ojj ja tez tak mam,czuje jak mi napiera i wtedy wlasnie to miejsce pobolewa..dzis wracajac od lekarza musialam w trybie pilnym znalezc dwa razy WC;] bo juz mialam wizje nieciekawa.

Wlasnie teraz Robert przekulowuje sie z jednej strony na druga;]
Cytat:
Napisane przez ona10101 Pokaż wiadomość
No to rzeczywiście mój synek jest spory, ale jakby dobił do 3 kg to byłoby w sam raz

A no i gratuluję wyboru imienia!! myślicie że MARCEL pasuje jako 2 imie do ADAMA? ADAM MARCEL M. chyba nieee

Oj mnie by to juz drażniło u mojego TŻa...Ja mu sie pozwalam napić od święta, jak jest impreza i czasem tylko jak go najdzie ochota. Ale niektórzy tak lubią piwko przed snem. Przecież sie nie opija ale do samochodu już wsiąść się nie da, a gdyby coś sie działo to....
Mi sie bardzo podoba imie Marcel byla nawet opcja aby Robert byl Marcelem. Adas tez mi sie milo kojarzy i uwazam,ze to polaczenie jak najbardziej pasuje

Na szczescie moj T. tez od wielkiego halo pije piwko...nawet sama Mu czasem mowie,zeby sie napil jak gdzies jestesmy,bo ja przeciez moge wracac autem

Cytat:
Hej dziewczyny, ja dzisiaj raczej podczytujaca... nie mam weny do pisania... straszny dolek mnie ogarnal psychiczny, pobeczalam cale przedpoludnie i teraz troche mi lepiej.
mam nadzieje,ze szybko Ci przejdzie negatywne nastawienie. Tez mnie czasem łapie dolinka, ale na szczescie perspektywa bycia mama sprawia,ze zaraz mi sie bardziej chce.
Bezradnosc i ociezalosc na pewno nam nie pomaga,ale pomysl,ze po porodzie wszystko z czasem wroci do normy i nie bedziesz sie musiala juz tym zamartwiac.

wlasnie popelnilam ciasteczka imbirowe i zupe pieczarkowa..a najlepsze jest to,ze na nic nie mam ochoty,a jestem glodna
dzis TZ wraca z delegacji i koniec samotnego zasypiania!

Na zakupach udalo mi sie upolowac fajne spodnie od pidzamy..takie z szeroka gumka, byla przecena w Reserved..Wygladam jak sinbad zeglarz ,ale sa mega wygodne
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 18:11   #1361
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Karo ale synek szaleje

U nas TZ pije sobie wieczorem piwko, ale w razie czego pietro nizej jest tesciu zawsze trzezwy

Desia mnie po masci clotrimazolum szczypie , ale globulki te same juz jest ok i zawsze pomagały.

Co do brodawek to moje sa duze , jak tak patrze to z 5-6 cm, ale wypukłe robia sie tylko w niektórych momentach, ogolnie to takie klapciuchy, ale moze sie postawia

Ja posprzatalam lazienke, ale zostala mi jeszcze wanna, bo juz nie moglam zniesc zapachu mleczka do czyszczenia, ugotowałam zupke kalafiorowa ,dogotowalam sobie do niej kluseczki i jajo i taka mieszanka calkiem smaczna wyszla

dziewczyny mam pytanie, moja umowa jest do dnia porodu, po porodzie zarejestruje sie w Urzedzie pracy jako bezrobotna, czy na podstawie ich zaswiadczenia bede mogla razem z dzieckiem korzystac z opieki lekarskiej na NFZ?
Ale piecze tak ze nie mozesz masci stosowac czy popiecze i przejdzie?
globulki tez mam, ale poniewaz infekcja jest nie tylko w srodku ale tez na zewnatrz to mam smarowac tez i sie zastanaiwam jesli mnie bedzie mocno pieklo to przerwac i dzwonic do gina jutro czy to ma piec? W sumie to bez sensu, skoro mam to na swiad i peiczenie to zeby powodowalo to wiekszy dyskomfort

Emigra, uwierz mi ze doskonale Cie rozumiem, ja tak samo tylam w pierwszej ciazy i ciagle mialam dola, ciagle ryczalam! moge Ci tylko z perspektywy czasu powiedziec ze nie warto! Masz przed soba kilka tygodni, zleci jak z bicza strzelil! A po porodzie naprawde zrzucisz, wystarczy troche samozaparcia, jesli bardzo chcesz to dasz rade! Ja tym razem troszke mniej ale do 20 chyba dobije cos czuje (tydzien 28 i plus 11 kg, mam jeszcze 3 pelne m-ce) i tez bede sie martwic i katowac potem, a jesli jeszcze z karmieniem nam pieknie pojdzie to tak Nas dzieciaczki wyssaja ze hej!
Tak ze nie stresuj dzidzi i glowa do gory!

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 18:14   #1362
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość
Dziekuje bardzo)
ja tez zamierzam kapac codziennie...to co napisala Aguska podpisuje się pod tym rekoma na nogami

noo i bardzo ladnie sie TZ zmobilizowal widzisz jak szybko sie uwinelas z wyprawka

ojj ja tez tak mam,czuje jak mi napiera i wtedy wlasnie to miejsce pobolewa..dzis wracajac od lekarza musialam w trybie pilnym znalezc dwa razy WC;] bo juz mialam wizje nieciekawa.

Wlasnie teraz Robert przekulowuje sie z jednej strony na druga;]

Mi sie bardzo podoba imie Marcel byla nawet opcja aby Robert byl Marcelem. Adas tez mi sie milo kojarzy i uwazam,ze to polaczenie jak najbardziej pasuje

Na szczescie moj T. tez od wielkiego halo pije piwko...nawet sama Mu czasem mowie,zeby sie napil jak gdzies jestesmy,bo ja przeciez moge wracac autem

mam nadzieje,ze szybko Ci przejdzie negatywne nastawienie. Tez mnie czasem łapie dolinka, ale na szczescie perspektywa bycia mama sprawia,ze zaraz mi sie bardziej chce.
Bezradnosc i ociezalosc na pewno nam nie pomaga,ale pomysl,ze po porodzie wszystko z czasem wroci do normy i nie bedziesz sie musiala juz tym zamartwiac.

wlasnie popelnilam ciasteczka imbirowe i zupe pieczarkowa..a najlepsze jest to,ze na nic nie mam ochoty,a jestem glodna
dzis TZ wraca z delegacji i koniec samotnego zasypiania!

Na zakupach udalo mi sie upolowac fajne spodnie od pidzamy..takie z szeroka gumka, byla przecena w Reserved..Wygladam jak sinbad zeglarz ,ale sa mega wygodne
jeszcze w sobotę jadąc na dzień babci wlecę do takiej hurtowni dzieciowej i mam nadzieję zamknąc listę z allegro butlę zamówię i będzie kuniec

a i jeszcze jakąś ładną kosmetyczkę muszą gdzieś kupić i dopisać do listy szpitalnej krem do rąk koniecznie , bo strasznie mi dłonie się wysuszaly po porodzie
Stary 2012-01-18, 18:15   #1363
Mravka
Zadomowienie

Cytat:
a ja się pokłóciłam z Mamą i to powód do doła był,bo Mama moja jest taka niewylewna i mało gadająca i ja nie mam z kim pogadać o pewnych sprawach, echhh wymyślam , no ale co zrobić ?
jest już lepiej, z tym, że dzis buczę o byle co, więc pewnie jeszcze coś wykulam do wieczora

Ja się za to zaczynam trochę bać o zdrowie Małej w brzuchu, niby tak to odrzucam w glowie, ale wiem ,że jak przyjdzie czas to się mi te lęki pojawią, znów oglądałam nie to co powinnam w tv i powinnam dać sobie wpiernicz sama
Obawy to chyba cos co bedzie nas dopadalo coraz czesciej (niestety)..Chcemy aby bylo dobrze i wszystko poszlo jak nalezy. Wiem,ze to trudne,bo sama sie czasem na tym lapie...ale trzeba myslec pozytywnue. takze bacik za to ogladanie niewlasciwych programow w tv

Cytat:

Ale cos sie stalo,czy po prostu gorszy dzien?
oj ja tez ma zle doswiadczenia z takimi przypadkami i tj mowisz te cienka granice latwo przekroczyc. Prawda jest taka,ze dana osoba musi sama zrozumiec,ze to nie jest normalne i chciec cos z tym zrobic. Posiadanie rodziny to juz odpowiedzialnosc za kogos wiecej niz samego siebie..
Cytat:
Karo ale synek szaleje

sprzatanie lazienki to wlasnie cos co mnie tez juz przerasta..Nawet nie tyle zapach co to schylanie sie. Niestety jestem tez paskudna i jak TZ sprzata to wisze Mu nad glowa jak wyrocznia i zwracam uwage ,ze tam zle i tam niedokladnie wiem wiem..to ponizej pasa. Jednak na pkt lazienki mam hopla i musi byc na blysk...
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 18:19   #1364
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam dosyc juz bycia w ciazy ... jest mi ciezko, nie umiem sama przy sobie nic zrobic, mam rozstep na rozstepie - dobija mnie to wszystko ... chce zeby czas szybciej plynal i chce urodzic juz ... psychicznie juz nie wyrabiam no i nie pociesza mnie fakt, ze chyba jako jedyna na watku mam w 33 tc az 20 kg na plusie zyje tylko nadzieja, ze po porodzie mi sie uda to zrzucic ...
Kochana rozumiem Cie. Nie wiem czy pamietasz, jak pisalam, dlaczego druga ciaza mnie juz tak nie cieszy. Tzn cieszy pod tym wzgledem, ze bede miala dziecko itd itd...bo chcialam. Ale wlasnie z tego powodu, ze niestety ale ciaza to nie same przyjemnosci ale wiele wiele trudow.
Kg sie nie martw, zobaczysz ze zrzucisz juz duzo po porodzie. Obrzeki tez zejda. Ciesz sie, ze przechodzisz zdrowo ciaze, bo tak naprawde nie masz jej problematycznej: nie wymiotowalas, nie mialas duzych mdlosci, nie skraca Ci sie szyjka itd itp...
Nie to ze chce Ci mowisz, ze masz lepiej, ale sama widzisz, jakie sa inne problemy i ze moze byc gorzej. Doskonale Cie rozumiem, ze martwisz sie o wyglad o to ze Ci ciezko, pociesze Cie, bo ja tez o tym mysle, niby to nie najwazniejsze, ale jednak jestesmy kobietami i myslimy tez troche o tych sprawach. I ja mam juz teraz brzuch taki jak do porodu w zeszlej ciazy taki duzy, juz paznokcie u nog ledwo obcinam, jest mi naprawde bardzo trudno, poza tym 2,5 latek ktory wiecznie cos chce. Jeszcze troszke, dasz rade!
Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
a mnie właśnie przygnębia że jeszcze tyle zostało.. Chciałabym być już bliżej porodu.
Aguśka nie martw się. Z jednej strony nie dziwię Ci się że masz obawy, ale z drugiej - z dwójeczką dzieci i z pomocą męża na pewno dacie radę Filipek już spory, i taki kochany, że na pewno Ci pomoże przy drugim synku
A co do testowania dzieciaków na co mogą sobie pozwolić - to dokładnie też to zauważyłam, kiedys opiekowałam sie dzieciaczkiem w wieku Filipka i miał podobne zachowania, to samo zauważyłam u innych dzieci. Ale dobrze, że Synek umie przeprosić, to bardzo ważne by dziecko uczyć wrażliwości.
Oj Filipek wcale nie jest taki kochany w sensie grzeczny...ostatnio bardzo testuje nasze nerwy i z mezem czasem juz nie mozemy ;/
Wiem ze glupi wiek, ale charakter tez ma tu znaczenie, Filip jest bardzo przekorny i wszystko robi na opak, ciagle musze sie napocic zeby wymyslac co powiedziec, zeby sprzatnal zabawki, zeby nie plul slina, zeby wypluwal jedzenie na reke a nie a podloge jak mu cos nie podpasuje, zeby sprzatnal po sobie co narozwala, zeby zjadl obiad, bez miksowania w nim lyzka itd itd..... Jeszcze jak jest babcia(moja mama) to sie rozbestwil pozwala sobie na wiecej, jest czasem naprawde ciezko. W nocy sie budzi, ze chce sie bawic, ze chce do babci spac, nie pozwalamy mu wstawac o 2 wnocy to placze, buntuje sie itd... Nie slucha nas, wiem, ze to jest wlasnie to sprawdzanie nas i naszej cierpliwosci a takze konsekwencji i ogolnie jak jestem bardzo konsekwentna, to teraz z tego powodu ze boje sie o dzidzie i o ta moja krotka szyjke pozwalam mu na wiecej
A wrazliwy jest bardzo, ale to tez musielismy nad tym pracowac. Najgorszy jest ten jego przekor
Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
ja mam 2 paczki po 42szt happy te najmniejsze 1 i dada 2 78szt - nie wiem na ile mi to starczy i jakie dokupić czy jeszcze 1 czy już lecieć od 2
mysle ze na razie wystarczy
Cytat:

Oj z moja mama tez mam pewne zatargi ale lekkie na szczescie. Jednak te nasze mamusie sa z inych czasow i ja z moja tez nie moge o wszystkim pogadac. Czasem wydaje mi sie, ze mnie nie rozumie. Pomaga mi bardzo! I jestem jej za to bardzo wdzieczna, nie wiem co bym bez niej zrobila, byloby mi bardzo ciezko, bo na tate liczyc nie moge, tesciowa wyjechala do mamy a tesciu tez pracuje a poza tym nie wyobrazam sobie zeby mi prasowal, itd.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 18:21   #1365
aalegna
Wtajemniczenie

oglądacie może klan
dziś była akcja związana z poruszanym przez nas ostatnio tematem,
matka zosi piła sobie winko ze siostrą, tylko 2 kieliszki a mała w pokoju spadła chyba z czegoś tak że ma prawdopodobnie wstrząśnienie mózgu i pani z pogotowia jak przyjechała stwierdziła że matka jest nietrzeźwa, dziecko praktycznie bez opieki i ona musi zawiadomić policję
Stary 2012-01-18, 18:22   #1366
tynka88
Zadomowienie

desia szczypie mnie tak,ze juz kilka razy zmywałam ,ale zazwyczaj przy pierwszych uzyciach, pozniej jest juz w miare ok, moze to tak ma byc ze za pierwszym czy drugim razem szczypie, ale tak jak mowie globulki sa ok i nic gorszego mi sie po niech nie działo.

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 18:23   #1367
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:

w przyszlym tygodniu jeszcze tam podjedzie bo chce kupic nam koldre i podusie dla malej, posciele
Emigra wiesz że to hormony i emocje dają o sobie znać! Dasz sobie radę ze wszystkim a takie dni też są potrzebne, kiedy przyjdzie TEN dzień to buźka nie przestanie Ci się uśmiechać Tylko nie dołuj się, bo o depresje nie trudno.

Odnośnie tego co pogrubiłam, to wiesz że poduszkę i kołdrę można użyć dopiero kiedy dziecko samodzielnie potrafi się przewracać z boczku na boczek? Wcześniej grozi to uduszeniem. Czyli masz jeszcze dobre kilka miesięcy na ten zakup.
Trzymaj sie!
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 18:24   #1368
desia888
Wtajemniczenie

Konia kochana, ja tez mam czseto glupie mysli odnosnie porodu i zdrowia dzidzi
Tak bym chciala zeby juz bylo po i wszystko bylo dobrze
A do jakiej hurtowni, tzn gdzie pojedziesz? Bo ja nawet nie wiem gdzie sa jakies
My kupilismy dzisiaj komode z plyta do przewijania : http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10153790/
oraz ten stol do przewijania: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70153805/
Na tym stole chce miec wanienke a na polkach pod spodem duzo miejsca na kosmetyki itp!
Chce powoli zaczac prac i prasowac, acha byla mowa o proszku dla dziecka, ja sama moge tylko jelpa uzywac wiec dzidzia rowniez bedzie go "uzywac"

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-18, 18:28   #1369
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Kochana rozumiem Cie. Nie wiem czy pamietasz, jak pisalam, dlaczego druga ciaza mnie juz tak nie cieszy. Tzn cieszy pod tym wzgledem, ze bede miala dziecko itd itd...bo chcialam. Ale wlasnie z tego powodu, ze niestety ale ciaza to nie same przyjemnosci ale wiele wiele trudow.
Kg sie nie martw, zobaczysz ze zrzucisz juz duzo po porodzie. Obrzeki tez zejda. Ciesz sie, ze przechodzisz zdrowo ciaze, bo tak naprawde nie masz jej problematycznej: nie wymiotowalas, nie mialas duzych mdlosci, nie skraca Ci sie szyjka itd itp...
Nie to ze chce Ci mowisz, ze masz lepiej, ale sama widzisz, jakie sa inne problemy i ze moze byc gorzej. Doskonale Cie rozumiem, ze martwisz sie o wyglad o to ze Ci ciezko, pociesze Cie, bo ja tez o tym mysle, niby to nie najwazniejsze, ale jednak jestesmy kobietami i myslimy tez troche o tych sprawach. I ja mam juz teraz brzuch taki jak do porodu w zeszlej ciazy taki duzy, juz paznokcie u nog ledwo obcinam, jest mi naprawde bardzo trudno, poza tym 2,5 latek ktory wiecznie cos chce. Jeszcze troszke, dasz rade!

Oj Filipek wcale nie jest taki kochany w sensie grzeczny...ostatnio bardzo testuje nasze nerwy i z mezem czasem juz nie mozemy ;/
Wiem ze glupi wiek, ale charakter tez ma tu znaczenie, Filip jest bardzo przekorny i wszystko robi na opak, ciagle musze sie napocic zeby wymyslac co powiedziec, zeby sprzatnal zabawki, zeby nie plul slina, zeby wypluwal jedzenie na reke a nie a podloge jak mu cos nie podpasuje, zeby sprzatnal po sobie co narozwala, zeby zjadl obiad, bez miksowania w nim lyzka itd itd..... Jeszcze jak jest babcia(moja mama) to sie rozbestwil pozwala sobie na wiecej, jest czasem naprawde ciezko. W nocy sie budzi, ze chce sie bawic, ze chce do babci spac, nie pozwalamy mu wstawac o 2 wnocy to placze, buntuje sie itd... Nie slucha nas, wiem, ze to jest wlasnie to sprawdzanie nas i naszej cierpliwosci a takze konsekwencji i ogolnie jak jestem bardzo konsekwentna, to teraz z tego powodu ze boje sie o dzidzie i o ta moja krotka szyjke pozwalam mu na wiecej
A wrazliwy jest bardzo, ale to tez musielismy nad tym pracowac. Najgorszy jest ten jego przekor

mysle ze na razie wystarczy

Oj z moja mama tez mam pewne zatargi ale lekkie na szczescie. Jednak te nasze mamusie sa z inych czasow i ja z moja tez nie moge o wszystkim pogadac. Czasem wydaje mi sie, ze mnie nie rozumie. Pomaga mi bardzo! I jestem jej za to bardzo wdzieczna, nie wiem co bym bez niej zrobila, byloby mi bardzo ciezko, bo na tate liczyc nie moge, tesciowa wyjechala do mamy a tesciu tez pracuje a poza tym nie wyobrazam sobie zeby mi prasowal, itd.
no moja Mama też mi pomaga jak może, jak Jej czas pozwala, ale właśnie się dziwi pewnym rzeczom, że np. poprałam czapeczki 0-6 miesięcy i że było ich 9 że po co tyle Nina miala itd. że po co Ninie tyle zabawek itd. a ja bym chciała ,żeby się cieszyła ,że są takie czasy ,że może tak być jak jest ....no i jedną wadę ma moja Mama wady wytyka, a nie potrafi chwalić i jest mi czasem z tego powodu czasem przykro, ale co zrobić , najważniejsze ,żeby wyciągnąc wnioski i tak nie postępować z własnymi dziecmi , bo to strasznie źle działa na poczucie własnej wartości
Stary 2012-01-18, 18:30   #1370
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Kupilam w koncu ta poduszke pod pupe poporodowa
http://allegro.pl/show_item.php?item=2034119036

Jak przyjdzie to dam znac jaka.
Chcialam kupic z łuską gryki ale jednak wzielam z kuleczkami styropianowymi bo lekkie, a tamto z gryka pisalo ze wazy 2 kg

A na maila wyslalam Wam babcie mojego meza o ktorej ostatnio pisalam: skonczyla 100 lat
A na pierwszym planie moja tesciowa (ta w rudych wlosach) ale sie wyfryzowala do zdjecia Moja tesciowa ma ponad 70 lat
No i wkurzylam sie troche bo reporter nic nie napisal o prawnuku (czyli moim synku!), bo tam na m-scu byl brat mojego meza z córką i dlatego myslal chyba ze ma tylko jedna prawnuczke wrrr
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 18:35   #1371
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
no moja Mama też mi pomaga jak może, jak Jej czas pozwala, ale właśnie się dziwi pewnym rzeczom, że np. poprałam czapeczki 0-6 miesięcy i że było ich 9 że po co tyle Nina miala itd. że po co Ninie tyle zabawek itd. a ja bym chciała ,żeby się cieszyła ,że są takie czasy ,że może tak być jak jest ....no i jedną wadę ma moja Mama wady wytyka, a nie potrafi chwalić i jest mi czasem z tego powodu czasem przykro, ale co zrobić , najważniejsze ,żeby wyciągnąc wnioski i tak nie postępować z własnymi dziecmi , bo to strasznie źle działa na poczucie własnej wartości
Moja tez tak w duzej mierze ma! Pesymistyczny tok myslenia, zawsze pomysli o tym negatywnym, zamiast znajdowac pozytywy!
Jest to irytujace
Ale to chyba jest wplyw czasow w jakich One sie wychowaly i Nas wychowaly, ja wiem ze moja mama latwego zycia nie miala, dlatego duzo jej jestem w stanie wybaczyc, a generalnie wiem ze nigdy by mnie nie zawiodla i zrobi dla mnie wszystko!
Tyle ze czasami podejscie do niektorych spraw ma po prostu inne niz ja

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-18, 18:37   #1372
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
mi tez sie dzis nie chce pisac jakos, jutro mam wizyte o 8.30 ciekawe co mi lekarz powie
Stary 2012-01-18, 18:38   #1373
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
Kupilam w koncu ta poduszke pod pupe poporodowa
http://allegro.pl/show_item.php?item=2034119036

Jak przyjdzie to dam znac jaka.
Chcialam kupic z łuską gryki ale jednak wzielam z kuleczkami styropianowymi bo lekkie, a tamto z gryka pisalo ze wazy 2 kg

A na maila wyslalam Wam babcie mojego meza o ktorej ostatnio pisalam: skonczyla 100 lat
A na pierwszym planie moja tesciowa (ta w rudych wlosach) ale sie wyfryzowala do zdjecia Moja tesciowa ma ponad 70 lat
No i wkurzylam sie troche bo reporter nic nie napisal o prawnuku (czyli moim synku!), bo tam na m-scu byl brat mojego meza z córką i dlatego myslal chyba ze ma tylko jedna prawnuczke wrrr
nieźle sie babcia trzyma jak na 100 lat przynajmniej wizualnie
Stary 2012-01-18, 18:44   #1374
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Konia kochana, ja tez mam czseto glupie mysli odnosnie porodu i zdrowia dzidzi
Tak bym chciala zeby juz bylo po i wszystko bylo dobrze
A do jakiej hurtowni, tzn gdzie pojedziesz? Bo ja nawet nie wiem gdzie sa jakies
My kupilismy dzisiaj komode z plyta do przewijania : http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10153790/
oraz ten stol do przewijania: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70153805/
Na tym stole chce miec wanienke a na polkach pod spodem duzo miejsca na kosmetyki itp!
Chce powoli zaczac prac i prasowac, acha byla mowa o proszku dla dziecka, ja sama moge tylko jelpa uzywac wiec dzidzia rowniez bedzie go "uzywac"
Jadę do takiej hurtowni Akpol obok ronda Rataje ( tam mają nową siedzibę) a starą na Kraszewskiego ( tam gdzie była kiedyś Modena ) kiedyś mieli fajne ceny, ale nie wiem jak jest teraz, bo jak byłam oglądać fotelik dla Niny to parę rzeczy sprawdziłam i ceny były takie sobie.
http://www.akpolbaby.pl/content/8-nasze-sklepy
I jeszcze jadę do sklepu Patti i Maks na Polnej tż byl w patti i maksie i kupił mi tam m.in. podkłady na łóżko , nakladki na brodawki, majtki jednorazowe i ceny byly prawie takie jak na allegro akurat tych rzeczy .Ciuszki mają drogie.
http://www.patiimaks.pl/
To są duże sklepy, wszystko tam mają, więc do tych dwóch wjadę.
Stary 2012-01-18, 18:45   #1375
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aalegna Pokaż wiadomość
oglądacie może klan
matka zosi piła sobie winko ze siostrą, tylko 2 kieliszki a mała w pokoju spadła chyba z czegoś tak że ma prawdopodobnie wstrząśnienie mózgu i pani z pogotowia jak przyjechała stwierdziła że matka jest nietrzeźwa, dziecko praktycznie bez opieki i ona musi zawiadomić policję
no wlasnie o tym mowilam.

konia kazdy z nas ma jakies wady, ale trzeba doceniac to co mamy, szczegolnie to ze mamy ta pomoc. Wczoraj mamie powiedzialam, ze nie wyobrazam sobie jakbym jej nie miala. Nie wiem kto by kapal mi malego jak maz w pracy. On juz jest tak ciezki a ja tez juz mam ograniczone sily i mozliwosci. Wiesz sama ile jest biegania wkolo 2-latka.
A to, co napisalas o wyciaganiu wnioskow, to ja juz w swoje zycie wprowadzilam swoje zasady np dotyczace meza. Moja mama tate glaskala za bardzo i mial za dobrze, odszedl po 25 latach malzenstwa. Ja mojego meza nie glaskam za bardzo, bo gdybym to robila, to mialabym sajgon w domu. Koledzy o poznych porach, bajzel w domu, codziennie wypijane piwko przez niego, a dzieki wytrwalosci nauczylam, ze nie ma kolegow w domu wieczorem, ze goscie jego maja sie zapowiadac, kanapki robi sobie sam do pracy, a dlaczego ja mam mu robic i np wstawac specjalnie rano...Co innego gdybym nie pracowala, moge sie poswiecic co innego tez jesli robimy sobie gesty dobroci ze tak powiem to ok Nie raz cos dla niego robie jesli on tez robi cos dla mnie (milosc). Ale moja mama to potepia, mowi zebym robila jak uwazam, ale ona by posprzatala za swojego meza i tak robila, kanapeczki, buciki czyscila itd..itd.Moja tata jak wracal z pracy to kladl sie i wlaczal tv..(ja sobie nie wyobrazam zeby przy tylu obowiazkach w domu moj tak robil)no i jak moj tato sie jej odwdzieczyl za to jej poswiecenie??? Ze znalazl sobie nowa rodzine? To jest podziekowanie za caly jej wysilek, za milosc...A ja nie bede po swoim mezu sprzatac w szczegolnosci ze mam ciezsza prace, a on lzejsza, albo z innych powodow....Ma zdrowe raczki i nozki i dlaczego ma miec ulgi, bo jest facetem?
To u nas sa takie sprzeczki z mama, ona ma inne zdanie, zyla w innych czasach, pracuje lekko i jesli jej to pasowalo to ok. Ale delikatne sa te sprzeczki tak jak powiedzialam, ogolnie nie jest zle.
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 18:45   #1376
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Aguska wiekowa babcia ale niezle sie trzyma
Karo super brzuszek
Stary 2012-01-18, 18:47   #1377
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
oglądacie może klan
ja oglądałam, od razu pomyślałam o tym o czym tutaj ostatnio gadałyśmy..
niefajna sytuacja..
Stary 2012-01-18, 18:47   #1378
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Moja tez tak w duzej mierze ma! Pesymistyczny tok myslenia, zawsze pomysli o tym negatywnym, zamiast znajdowac pozytywy!
Jest to irytujace
Ale to chyba jest wplyw czasow w jakich One sie wychowaly i Nas wychowaly, ja wiem ze moja mama latwego zycia nie miala, dlatego duzo jej jestem w stanie wybaczyc, a generalnie wiem ze nigdy by mnie nie zawiodla i zrobi dla mnie wszystko!
Tyle ze czasami podejscie do niektorych spraw ma po prostu inne niz ja
otóż to

a wiecie jeszcze mam takie smutne myśli,że ja sobie kupuje dla dziecka wszystko i ogólnie tu tak się szykujemy i żal mi tych dzieci i mam co są w jakiś cięzkich sytuacjach ,że te dzieciaczki takie biedne itd. i że te mamy nie mogą się cieszyć tylko się martwić muszą , oj ciężki dzień
Stary 2012-01-18, 18:50   #1379
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
nieźle sie babcia trzyma jak na 100 lat przynajmniej wizualnie
Ona ma jeszcze sile zeby w duzym ogrodku przy domu robic kolo warzyw rosli itd..niestety jest zgieta pod katem 90 stopni no i chodzi o krzeselku ale daje rade. No i demencje ma straszna, jak oglada tv to mysli ze to dzieje sie naprawde. Rzuca np czyms co ma pod reka w telewizor..Jak moj Filip jadl przy niej kiedys kawalek chleba, to pytala skad dziecko masz chleb (wydaje mi sie ze zatrzymala sie na etapie wojny).
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 18:51   #1380
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Aguśka, nie uwierzysz, ale właśnie tak wyobrażałam sobie Twoją teściową z opowieści!
A Babcia męża nie wygląda na 100 lat!
Ale rzeczywiście nie napisali o Filipku!

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości