Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-18, 18:52   #1381
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
otóż to

a wiecie jeszcze mam takie smutne myśli,że ja sobie kupuje dla dziecka wszystko i ogólnie tu tak się szykujemy i żal mi tych dzieci i mam co są w jakiś cięzkich sytuacjach ,że te dzieciaczki takie biedne itd. i że te mamy nie mogą się cieszyć tylko się martwić muszą , oj ciężki dzień
ja tez o tym mysle, ale nie uszczesliwimy calego swiata.
To ja w pracy mam takie mysli, bo ja sie martwie np kilogramami, obwislym brzuszkiem a obok umiera mloda dziewczyna ktora zostawia malusie dziecko.
Trzeba odciac swoje mysli, bo inaczej bysmy zwariowali i pomagac tym co mozemy i ile mozemy.!
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 18:52   #1382
lena_mi
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
mi tez sie dzis nie chce pisac jakos, jutro mam wizyte o 8.30 ciekawe co mi lekarz powie
kciuki za jutrzejszą wizytę!
Stary 2012-01-18, 18:53   #1383
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Aguśka, nie uwierzysz, ale właśnie tak wyobrażałam sobie Twoją teściową z opowieści!
A Babcia męża nie wygląda na 100 lat!
Ale rzeczywiście nie napisali o Filipku!
hihihhi czyli dobrze opisalam tesciowa
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 18:55   #1384
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
no wlasnie o tym mowilam.

konia kazdy z nas ma jakies wady, ale trzeba doceniac to co mamy, szczegolnie to ze mamy ta pomoc. Wczoraj mamie powiedzialam, ze nie wyobrazam sobie jakbym jej nie miala. Nie wiem kto by kapal mi malego jak maz w pracy. On juz jest tak ciezki a ja tez juz mam ograniczone sily i mozliwosci. Wiesz sama ile jest biegania wkolo 2-latka.
A to, co napisalas o wyciaganiu wnioskow, to ja juz w swoje zycie wprowadzilam swoje zasady np dotyczace meza. Moja mama tate glaskala za bardzo i mial za dobrze, odszedl po 25 latach malzenstwa. Ja mojego meza nie glaskam za bardzo, bo gdybym to robila, to mialabym sajgon w domu. Koledzy o poznych porach, bajzel w domu, codziennie wypijane piwko przez niego, a dzieki wytrwalosci nauczylam, ze nie ma kolegow w domu wieczorem, ze goscie jego maja sie zapowiadac, kanapki robi sobie sam do pracy, a dlaczego ja mam mu robic i np wstawac specjalnie rano...Co innego gdybym nie pracowala, moge sie poswiecic co innego tez jesli robimy sobie gesty dobroci ze tak powiem to ok Nie raz cos dla niego robie jesli on tez robi cos dla mnie (milosc). Ale moja mama to potepia, mowi zebym robila jak uwazam, ale ona by posprzatala za swojego meza i tak robila, kanapeczki, buciki czyscila itd..itd.Moja tata jak wracal z pracy to kladl sie i wlaczal tv..(ja sobie nie wyobrazam zeby przy tylu obowiazkach w domu moj tak robil)no i jak moj tato sie jej odwdzieczyl za to jej poswiecenie??? Ze znalazl sobie nowa rodzine? To jest podziekowanie za caly jej wysilek, za milosc...A ja nie bede po swoim mezu sprzatac w szczegolnosci ze mam ciezsza prace, a on lzejsza, albo z innych powodow....Ma zdrowe raczki i nozki i dlaczego ma miec ulgi, bo jest facetem?
To u nas sa takie sprzeczki z mama, ona ma inne zdanie, zyla w innych czasach, pracuje lekko i jesli jej to pasowalo to ok. Ale delikatne sa te sprzeczki tak jak powiedzialam, ogolnie nie jest zle.
Też u nas tak było, Mamusia sprzątała , a Tatuś na rybach
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 18:55   #1385
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
mi tez sie dzis nie chce pisac jakos, jutro mam wizyte o 8.30 ciekawe co mi lekarz powie
za wizyte

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 18:56   #1386
Aguśkaa83
Zakorzenienie

A te dwie panie na zdjeciu: ta w bialej koszuli i ta obok 100letniej babci to burmistrz i wiceburmistrz. A ten pan to brat mojej tesciowej.

Uciekam na razie, bo chcemy z mama malemu podciac wlosy (tzn moja mama to robi bo jest po kursie kiedys tam) a potem kapiel malego usypianie i chce sobie ufarbowac troszke wloski.
Dolacze znow pozniej
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 18:58   #1387
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Nie sadzilam, ze nie jestem sama dzisiaj z dolkiem ...

Ja mam dosyc juz bycia w ciazy ... jest mi ciezko, nie umiem sama przy sobie nic zrobic, mam rozstep na rozstepie - dobija mnie to wszystko ... chce zeby czas szybciej plynal i chce urodzic juz ... psychicznie juz nie wyrabiam no i nie pociesza mnie fakt, ze chyba jako jedyna na watku mam w 33 tc az 20 kg na plusie zyje tylko nadzieja, ze po porodzie mi sie uda to zrzucic ...

może pocieszy Cie fakt że ja w 27tc mam już 14kg na plusie i w dodatku przy wzroście 164 waże uwaga uwaga 95kg ale liczę na to że wszystkie damy radę zrzucic tyle ile chcemy po porodzie

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 19:01   #1388
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
może pocieszy Cie fakt że ja w 27tc mam już 14kg na plusie i w dodatku przy wzroście 164 waże uwaga uwaga 95kg ale liczę na to że wszystkie damy radę zrzucic tyle ile chcemy po porodzie
ja po porodzie chciałabym wrócić do wagi z przed ciąży, ale czy się uda nie wiem - TZ twierdzi, że tak oby

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 19:04   #1389
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Jadę do takiej hurtowni Akpol obok ronda Rataje ( tam mają nową siedzibę) a starą na Kraszewskiego ( tam gdzie była kiedyś Modena ) kiedyś mieli fajne ceny, ale nie wiem jak jest teraz, bo jak byłam oglądać fotelik dla Niny to parę rzeczy sprawdziłam i ceny były takie sobie.
http://www.akpolbaby.pl/content/8-nasze-sklepy
I jeszcze jadę do sklepu Patti i Maks na Polnej tż byl w patti i maksie i kupił mi tam m.in. podkłady na łóżko , nakladki na brodawki, majtki jednorazowe i ceny byly prawie takie jak na allegro akurat tych rzeczy .Ciuszki mają drogie.
http://www.patiimaks.pl/
To są duże sklepy, wszystko tam mają, więc do tych dwóch wjadę.
O dzieki
Musze tez sie wybrac!

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 19:04   #1390
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Mi też się imię Basia bardzo podoba , ogólnie fajne Basie znam , ale ja jestem fanką imion krotkich , więc u mnie odpadło
Tak wiem długie zwłaszcza do mojego 10 literowego nazwiska to całkiem ale trudno. Twoje imie- Kornelia też mi się bardzo podobało, ale mój TŻ to wybredny jest.

Cytat:
Napisane przez ona10101 Pokaż wiadomość
A mówią że dziecko może być zbliżone wagowo do wagi rodziców jak się urodzili....A tu oboje tacy malutcy byliście a synek w sam raz!!

Ja miałam 2300 g, a mój TŻ coś koło 4 000g wiec synek bedzie po środku i tak
No i oby tak było. U mnie właśnie na USG przed porodem Maciek ważył 2800 a jak się urodził to byłam w szoku, że aż 3530g. Także i Tobie życze by syn jak już się urodzi to był większy :P

Cytat:
no moja Mama też mi pomaga jak może, jak Jej czas pozwala, ale właśnie się dziwi pewnym rzeczom, że np. poprałam czapeczki 0-6 miesięcy i że było ich 9 że po co tyle Nina miala itd. że po co Ninie tyle zabawek itd. a ja bym chciała ,żeby się cieszyła ,że są takie czasy ,że może tak być jak jest ....no i jedną wadę ma moja Mama wady wytyka, a nie potrafi chwalić i jest mi czasem z tego powodu czasem przykro, ale co zrobić , najważniejsze ,żeby wyciągnąc wnioski i tak nie postępować z własnymi dziecmi , bo to strasznie źle działa na poczucie własnej wartości

Konia ja Cię rozumiem doskonale, moja mama zawsze potrafiła mi coś wytknąć i chyba nawet lubiła to robić, ale jak byłam mała i coś zrobiłam posprzątałam czy coś to nigdy mnie nie pochwaliła tylko mówiła, że tak powinnam robić i tyle. A mi było mało bo moje młodsze siostry zawsze były lepsze ode mnie a ja w tyle. I bardzo mi przykro zawsze było i do tej pory mam zaniżoną swoją wartość.
Jak mi mąż czasem coś wytknie nawet w żartach to mi się od razu przykro robi i głupio, że tak zrobiłam. A pewnie bym to olała itd bym się z tego nawet śmiała bo on jest trochę żartowniś ale to właśnie już we mnie tkwi. Chodź bardzo kocham moją mamę i była dla mnie dobra ale mogła czasem mnie pochwalić za coś.

Ja syna też kąpałam codziennie, wcale się wody nie bał, wręcz przeciwnie zawsze lubi się kąpać i bawić w wodzie. I był też ten codzienny rytuał o 7 kąpiel, mleczko i spać. I tak teraz zrobię. Zresztą jak byłam te 4 dni po urodzieniu w szpitalu to położne codziennie przychodziły i kąpały.
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 19:05   #1391
emigra
Zakorzenienie

Dziekuje dziewczyny jestescie niezastapione

Aguska, wiem ze mam ciaze o jakiej mozna sobie pomarzyc - dziecko zdrowe, zadnych problemow, wymiotow, problemow z szyjka czy skurczami i dlatego tez mi zle, ze takie mam myslenie Mysle, ze hormony mi zaczynaja buzowac i stad te samopoczucie ...

Desia, juz Ci pisalam - jestes moja motywacja, Twoje zdjecie powiesze sobie chyba na lodowce, albo nad lozkiem i bede sobie powtarzac ze tez dam rade

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Emigra wiesz że to hormony i emocje dają o sobie znać! Dasz sobie radę ze wszystkim a takie dni też są potrzebne, kiedy przyjdzie TEN dzień to buźka nie przestanie Ci się uśmiechać Tylko nie dołuj się, bo o depresje nie trudno.

Odnośnie tego co pogrubiłam, to wiesz że poduszkę i kołdrę można użyć dopiero kiedy dziecko samodzielnie potrafi się przewracać z boczku na boczek? Wcześniej grozi to uduszeniem. Czyli masz jeszcze dobre kilka miesięcy na ten zakup.
Trzymaj sie!
wiem kochana i mowilam to samo mojej mamie, ale ona stwierdzila ze kupi nam teraz i bedzie sobie czekalo az malutka zacznie spac w normalnym lozeczku w swoim pokoju (narazie bedzie spac w dostawce do naszego lozka, mysle ze ok 7-8 miesiecy conajmniej) Mamusia mi sie uparla po prostu
Cytat:
trzymam mocno kciuki za wizyte i za same dobre wiesci
Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
wlasnei spojrzalam i ja w 27 tc mialam 12 kilo na plusie, wiec niewiele mniej. Wzrost mamy ten sam ... ja teraz waze prawie 92 kilo boje sie tych calkiem ostatnich tygodni, bo jak zaczne nabierac wody to dobije do trzydziestu spokojnie....
no ale trzeba wierzyc,ze po porodzie zrzucimy ciazowe kg i te ktore zawsze chcialysmy zrzucic przed ciaza (u mnie jest ich na stan dzisiaj 27 )
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 19:07   #1392
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

zgaga mnie odwiedziła yhhh

dziewczyny a Wy do szpitala bierzecie jakieś te najlepsze ciuszki czy takie pośrednie? Bo nie wiem które wybrać i ile ich

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 19:13   #1393
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Kupilam w koncu ta poduszke pod pupe poporodowa
http://allegro.pl/show_item.php?item=2034119036

Jak przyjdzie to dam znac jaka.
Chcialam kupic z łuską gryki ale jednak wzielam z kuleczkami styropianowymi bo lekkie, a tamto z gryka pisalo ze wazy 2 kg

A na maila wyslalam Wam babcie mojego meza o ktorej ostatnio pisalam: skonczyla 100 lat
A na pierwszym planie moja tesciowa (ta w rudych wlosach) ale sie wyfryzowala do zdjecia Moja tesciowa ma ponad 70 lat
No i wkurzylam sie troche bo reporter nic nie napisal o prawnuku (czyli moim synku!), bo tam na m-scu byl brat mojego meza z córką i dlatego myslal chyba ze ma tylko jedna prawnuczke wrrr
fajna Babcinka , a Teściowa elegancka kobita

własnie zwróciłam uwagę ,ze nic nie napisali o praprawnuczkuedit:p rawnuczku

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-01-18 o 19:16
Stary 2012-01-18, 19:13   #1394
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość

dziewczyny a Wy do szpitala bierzecie jakieś te najlepsze ciuszki czy takie pośrednie? Bo nie wiem które wybrać i ile ich
Rozumiem, że pytasz o dziecka ubranka ??
Ja te ubranka 56-62 kupuje na promocjach w tesco czy w realu .... zawsze je ogladam 5 razy czy są dobrze uszyte itd... ale zeby byly jakiejs super jakości to nie powiem... ale uważam, że to i tak nie ma specjalnego sensu
Przecież nikt nie będzie cie ocenial czy dalas dziecku ubranko ze smyka czy z hipermarketu
To twoja sprawa na co Cie stać
ja uważam, że nie ma sensu kupować najlepszych ubranek w tych najmniejszych rozmiarach
a ja chciałam się dowiedzieć, czy wiecie na czym polega działanei uspokajające smoczków ? MOja teściowa mówi, że pewnie są czymś nasączone ... ale wierzyć mi się nei chce ..a nie znalazłam nigdzie odpowiedzi na moje pytanie
Stary 2012-01-18, 19:15   #1395
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
Ja te ubranka 56-62 kupuje na promocjach w tesco czy w realu .... zawsze je ogladam 5 razy czy są dobrze uszyte itd... ale zeby byly jakiejs super jakości to nie powiem... ale uważam, że to i tak nie ma specjalnego sensu
Przecież nikt nie będzie cie ocenial czy dalas dziecku ubranko ze smyka czy z hipermarketu
ja uważam, że nie ma sensu kupować najlepszych ubranek w tych najmniejszych rozmiarach
a ja chciałam się dowiedzieć, czy wiecie na czym polega działanei uspokajające smoczków ? MOja teściowa mówi, że pewnie są czymś nasączone ... ale wierzyć mi się nei chce ..a nie znalazłam nigdzie odpowiedzi na moje pytanie
no tak dziecięce, ale ja mam też używki z allegro i nie tylko więc pytam bo może jak wybiore te najlepsze to mi zaginą

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 19:21   #1396
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
ja po porodzie chciałabym wrócić do wagi z przed ciąży, ale czy się uda nie wiem - TZ twierdzi, że tak oby
moj tez tak mowi podsuwajac mi pod nos czekoladę
Cytat:

uwielbiam twoje dylematy
jest jakas roznica? i tak pozniej bedziesz prala to co bedzie dziecko nosic przynajmniej mi sie tak wydaje

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ----------

Cytat:
z tego co ja wiem to patent tych smoczkow polega na tym ze dziedzi sie uspokajaja samym faktem ssania ich tak jak przy piersi ale moge sie mylic
Stary 2012-01-18, 19:24   #1397
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
moj tez tak mowi podsuwajac mi pod nos czekoladę

uwielbiam twoje dylematy
jest jakas roznica? i tak pozniej bedziesz prala to co bedzie dziecko nosic przynajmniej mi sie tak wydaje
jest - a jak mi ukradną w szpitalu to będzie mi szkoda

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 19:26   #1398
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Dziekuje dziewczyny jestescie niezastapione

Aguska, wiem ze mam ciaze o jakiej mozna sobie pomarzyc - dziecko zdrowe, zadnych problemow, wymiotow, problemow z szyjka czy skurczami i dlatego tez mi zle, ze takie mam myslenie Mysle, ze hormony mi zaczynaja buzowac i stad te samopoczucie ...

Desia, juz Ci pisalam - jestes moja motywacja, Twoje zdjecie powiesze sobie chyba na lodowce, albo nad lozkiem i bede sobie powtarzac ze tez dam rade

wiem kochana i mowilam to samo mojej mamie, ale ona stwierdzila ze kupi nam teraz i bedzie sobie czekalo az malutka zacznie spac w normalnym lozeczku w swoim pokoju (narazie bedzie spac w dostawce do naszego lozka, mysle ze ok 7-8 miesiecy conajmniej) Mamusia mi sie uparla po prostu

trzymam mocno kciuki za wizyte i za same dobre wiesci

wlasnei spojrzalam i ja w 27 tc mialam 12 kilo na plusie, wiec niewiele mniej. Wzrost mamy ten sam ... ja teraz waze prawie 92 kilo boje sie tych calkiem ostatnich tygodni, bo jak zaczne nabierac wody to dobije do trzydziestu spokojnie....
no ale trzeba wierzyc,ze po porodzie zrzucimy ciazowe kg i te ktore zawsze chcialysmy zrzucic przed ciaza (u mnie jest ich na stan dzisiaj 27 )
Czyli slawna bede rowniez w niemczech
Damy rade, cziqua - bedziemy sie wspierac, ja waze 88 przy wzroscie 163 i zaczyna mi byc ciezko

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 19:27   #1399
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:
Niemowlę rodzi się z wieloma odruchami niezależnymi od niego. Jednym z nich jest odruch ssania, który po pierwsze pozwala zaspokoi c najważniejszą potrzebę- zdobywanie pożywania, no i ma też drugą funkcję - uspokajającą. Tą umiejętność ćwiczy w naszych brzuszkach i sprawia mu to przyjemność -dlatego jak na zewnątrz brzuszka coś go zaniepokoi- wraca do odruchów z brzuszka które dają mu poczucie bezpieczeństwa. Warto dodać, że odruch zanika ok. 3-4 miesiąca. Jeśli ktoś decyduje się na smoczek może liczyć się z tym że później to tylko uzależnienie dzidziusia od smoczka.

Dorzucam artykuł o pierwszych odruchach noworodka- http://www.mamazone.pl/artykuly/male...noworodka.aspx. Nasze doświadczone mamuśki to wszystko wiedzą, ale dla pierworódek może być to przydatne. Jakby ktoś potrzebował szerzej to mogę ew. wrzucić na maila wykłady z psychologii rozwojowej na ten temat

Edytowane przez ivonka7
Czas edycji: 2012-01-18 o 19:32
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 19:36   #1400
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Tak wiem długie zwłaszcza do mojego 10 literowego nazwiska to całkiem ale trudno. Twoje imie- Kornelia też mi się bardzo podobało, ale mój TŻ to wybredny jest.

No i oby tak było. U mnie właśnie na USG przed porodem Maciek ważył 2800 a jak się urodził to byłam w szoku, że aż 3530g. Także i Tobie życze by syn jak już się urodzi to był większy :P

Konia ja Cię rozumiem doskonale, moja mama zawsze potrafiła mi coś wytknąć i chyba nawet lubiła to robić, ale jak byłam mała i coś zrobiłam posprzątałam czy coś to nigdy mnie nie pochwaliła tylko mówiła, że tak powinnam robić i tyle. A mi było mało bo moje młodsze siostry zawsze były lepsze ode mnie a ja w tyle. I bardzo mi przykro zawsze było i do tej pory mam zaniżoną swoją wartość.
Jak mi mąż czasem coś wytknie nawet w żartach to mi się od razu przykro robi i głupio, że tak zrobiłam. A pewnie bym to olała itd bym się z tego nawet śmiała bo on jest trochę żartowniś ale to właśnie już we mnie tkwi. Chodź bardzo kocham moją mamę i była dla mnie dobra ale mogła czasem mnie pochwalić za coś.

Ja syna też kąpałam codziennie, wcale się wody nie bał, wręcz przeciwnie zawsze lubi się kąpać i bawić w wodzie. I był też ten codzienny rytuał o 7 kąpiel, mleczko i spać. I tak teraz zrobię. Zresztą jak byłam te 4 dni po urodzieniu w szpitalu to położne codziennie przychodziły i kąpały.

a ja jeszcze zaszalałam i mam dwa nazwiska długie i mam ....28 liter wszystkiego

u mnie z tym chwaleniem to może bylo też tak,że brat wywijał to na nim się skupiali , a ja sobie tak byłam obok bezproblemowym dzieckiem , co sobie swietnie radzi , a to nie tak jest niestety
Stary 2012-01-18, 19:43   #1401
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
no tak dziecięce, ale ja mam też używki z allegro i nie tylko więc pytam bo może jak wybiore te najlepsze to mi zaginą
Jolka .. ja myślałam, że ja mam dyematy, ale Ty to mnie bijesz na 10 głów :P
Stary 2012-01-18, 19:44   #1402
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Powiem wam że moja mama też mnie nigdy nie chwaliła, ani za dobre oceny ani za pomoc w porządkach, też uważała że tak powinno być i koniec kropka za to jak coś mi się nie powiodło to potrafiła już wyrazić swoje zdanie że trzeba sie było lepiej starać więcej uczyć itp tak więc widocznie może kiedyś nie kładziono nacisku na pochwały i stąd ta stała krytyka u naszych mam
Stary 2012-01-18, 19:45   #1403
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Niemowlę rodzi się z wieloma odruchami niezależnymi od niego. Jednym z nich jest odruch ssania, który po pierwsze pozwala zaspokoi c najważniejszą potrzebę- zdobywanie pożywania, no i ma też drugą funkcję - uspokajającą. Tą umiejętność ćwiczy w naszych brzuszkach i sprawia mu to przyjemność -dlatego jak na zewnątrz brzuszka coś go zaniepokoi- wraca do odruchów z brzuszka które dają mu poczucie bezpieczeństwa. Warto dodać, że odruch zanika ok. 3-4 miesiąca. Jeśli ktoś decyduje się na smoczek może liczyć się z tym że później to tylko uzależnienie dzidziusia od smoczka.

Dorzucam artykuł o pierwszych odruchach noworodka- http://www.mamazone.pl/artykuly/male...noworodka.aspx. Nasze doświadczone mamuśki to wszystko wiedzą, ale dla pierworódek może być to przydatne. Jakby ktoś potrzebował szerzej to mogę ew. wrzucić na maila wykłady z psychologii rozwojowej na ten temat

Ok czyli taki smoczek jest jak najbardziej wskazany czy odradzany bo nie wiem w koncu
acha no i rozumiem, że jak mówią o smoczkach dopasowanych anatomicznie to znaczy, że dobry smoczek
Bo ja sama spędziłam pół życia na fotelu ortodontycznym i chciałam oszczędzić tego mojemu synkowi
Jakie smoczki
Stary 2012-01-18, 19:46   #1404
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
jest - a jak mi ukradną w szpitalu to będzie mi szkoda
no tak o tym nie pomyślałam
Stary 2012-01-18, 19:48   #1405
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
a ja jeszcze zaszalałam i mam dwa nazwiska długie i mam ....28 liter wszystkiego
o kurcze to chce ci sie tak długo podpisywać wogóle mieścisz się we wszystkich rubrykach bo gdzie niegdzie to niewiele miejsca zostawiają na pełne dane
ja byłam zła na mame bo mam długie 1 imie, 2 też i nazwisko na 10 liter i w tych oficjalnych pismach musiałam się męczyć Andżelika Katarzyna i nazwisko
Stary 2012-01-18, 19:48   #1406
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
no tak o tym nie pomyślałam
No tak na oddziale noworodkowym jest tyle małych dzieci .. każde musi mieć jakiś kaftanik.. lepiej sie nie przyznawać że się ma bo jeszcze dziecko rozbiorą..by każde miało po równo

ja mam dwa imiona i dwa nazwiska .. nmie liczac kreseczki mam 20 liter
Stary 2012-01-18, 19:50   #1407
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Jak lepiej pasuje Krystian Łukasz W. czy może Michał Łukasz W. ? a może początkowe Patryk Łukasz W. ?

a z tymi ciuszkami to sama nie wiem wezmę pośrednie i będzie ok

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 19:53   #1408
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:
Ok czyli taki smoczek jest jak najbardziej wskazany czy odradzany bo nie wiem w koncu
acha no i rozumiem, że jak mówią o smoczkach dopasowanych anatomicznie to znaczy, że dobry smoczek
Bo ja sama spędziłam pół życia na fotelu ortodontycznym i chciałam oszczędzić tego mojemu synkowi
Jakie smoczki
Ja też miałam przejścia na fotelu ortodontycznym -dlatego decyduje się na nieużywanie smoczka. Trzeba będzie pewnie trochę postarać się żeby inaczej uspokoić maleństwo-ale moja siostra dała radę więc ja mam nadzieję że też będzie ok.
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 19:53   #1409
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
Jak lepiej pasuje Krystian Łukasz W. czy może Michał Łukasz W. ? a może początkowe Patryk Łukasz W. ?

a z tymi ciuszkami to sama nie wiem wezmę pośrednie i będzie ok
ja mam powazniejszy dylemat :P:P:P
Jan Krzysztof K
Czy Gabryś Jan K :P:P:P
Stary 2012-01-18, 19:53   #1410
Mała!
Zakorzenienie

Dziewczyny ja też mam czasami dołki ale odpukać...ostatnio mniej...nie mam czasu ciągle skupiam się na tych skurczach, lekach i leżeniu to mi siedzi w głowie teraz...aby Tymonka jak najdłużej zatrzymać w brzuszku i aby był zdrowy i dobrze rozwinięty...ale pewnie przyjdzie mega zwała jeszcze nie raz!

Ja też się martwię wagą! mąż mnie pociesza...ale cóż jesteśmy kobietami i taka nagła ( mimo wszystko ) zmiana naszego ciała ma prawo nas smucić i martwić czy wrócimy do formy? ale ja wierzę, że na pewno tak będziei już latem na odchowalni będziemy się chwalić jak ładnie lecą kg. Trzymam kciuki za to

* Co do naszych mam to ja z moją mam dobre stosunki kochamy się bardzo...ale nikt tak jak mama nie działa mi na nerwy!
w 5 min... a czasem nawet jednym słowem potrafi mnie zagotować
ma zupełnie inne podejście do wszystkiego...stara się pomaga i bardzo jestem za to wdzięczna...ale dostaje tone sms-ów typu:
-" córcia leż...nie chodź masz leżeć! "- przecież ja to wiem...i nic innego nie robię
czasami nawet jak otwieram mamie drzwi to już w drzwiach mówi :
-"a ty nie powinnaś leżeć?" hehehe- niby jak mam drzwi otworzyć i np. kawę zrobić??
a dziś jak powiedziałam, że muszę kupić spirytus i gaziki do pępuszka...to w szoku była i mówi że spirytus poparzy i będzie małego piekł... że fiolet muszę kupić!!! i nie da sobie wytłumaczyć!i się sprzecza
ale najgorsze to to czarne myślenie...nigdy nie słyszę...zobaczysz będzie dobrze leż i odpoczywaj... tylko leż bo inaczej coś się stanie...mojej znajomej córka nie leżała...i ble ble ble.... czarny scenariusz
no zawsze jest czarny koniec....nie cierpię tego! i nie mogę tego słuchać!

ah ponarzekałam na moją mamcię ale i tak ją kocham!

Wiecie co właśnie zjadłam??... cytrynę całą! z miodem , kiwi mandarynkę i jabłko! ale cytryna najlepsiejsza

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości