Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku?
Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. 3 4,29%
Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. 5 7,14%
Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. 3 4,29%
Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. 2 2,86%
Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. 5 7,14%
Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. 3 4,29%
Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. 7 10,00%
Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! 42 60,00%
Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-19, 11:20   #2011
pola_m
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III

a propos ikei, widziałyście extremely diy :
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif -WM_strip_2010-09-05.gif (37,7 KB, 32 załadowań)
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 11:26   #2012
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III

Ale miałam beznadziejna noc. Najpierw nie mogłam usnąc, a jak juz usnełam to głupoty mi się sniły:/ A oprócz tego wózki- efekt wczorajszego zagłebienia się w ten temat.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 11:29   #2013
Tacca
Zakorzenienie

Coś o szczepionce http://www.baby-shower.pl/CIAZA/Pora...ologiczny.html
Stary 2012-01-19, 11:29   #2014
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Dziewczyny mam jeszcze pytanie (może z cyklu histerycznych, ale wiem, że była tu kiedyś o tym dyskusja, dlatego do tego wracam).
Kupiłam sobie maseczkę z Lirene, zawiera błękitne algi, proteiny pszenicy, wosk z oliwek, kwas hialuronowy, wyciąg z trawy azjatyckiej i masło shea. O ile nie mam problemów z większością składników, o tyle nie wiem, co z tymi algami. Można czy lepiej się wstrzymać? Maseczka jest "do wchłonięcia", jak gruba warstwa kremu. Ma być mocno nawilżająca, przydałoby mi się teraz, ale sama nie wiem
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 11:31   #2015
kism
Wtajemniczenie

begie, karola, dawać zdjęcia
Ja też wczoraj w końcu w odpowiednim momencie sobie przypomniałam, żeby zajrzeć na pocztę, bo wcześniej ciągle mi się przypominało, jak nie miałam już czasu na kompa I mój wniosek taki sam - chyba mam największy brzuch Ale spokojnie jeszcze nas dogoni reszta dziewczyn
Ja dziś lub jutro dorwę tż, żeby mi zrobił aktualne i wrzucę, obiecuję!

A Wasze zdjęcia wszystkie mi się podobały! Miło było buzie niektórych z Was zobaczyć, więc i ja się ujawnię
agatka, fajnie Twojego dzidziola widać na tych zdjęciach
agata, nooo, to też już widoczny brzuszek ciążowy, chyba już nie da się ukryć
Perse, koszulka jest rewelacyjna i brzusiu świetnie powoli się ujawnia
andzya, ja też widzę różnicę między 20 a 21 tc Ja też tak czasami mam że przez 2 tyg. niewiele się zmienia, a potem przez tydzień bach! rośnie Śliczne zdjęcia ze ślubu
Maya, wow, jakie piękne rzęsy, ja zawsze mogłam o takich tylko pomarzyć
Torrini, widzę, że kapelusik dla synka przygotowany tak jak i tata ma Dzięki za książki!
onething, Ewunia, niunia, gabi, justys, rinco, GaTTa, super macie zgrabne brzuszki i figurki

Cytat:
Napisane przez karola2546 Pokaż wiadomość
ale coś nakręciłam z tym cytowaniem! Przepraszam mam nadzieje że się doczytacie.
Co do cytowania... Pozwólcie, że pomogę, bo widzę, że u kilku z Was czasem coś tam się pomiesza
Jak zacytujecie jakąś odpowiedź, to ona pojawia się w oknie odpowiedzi z takim nawiasami i cyferkami... Tutaj poniżej dopiszę do tego spacje, żeby Wam pokazać jak to wygląda:
[QUOTE = karola2546;31712945 ] ale coś nakręciłam z tym cytowaniem! Przepraszam mam nadzieje że się doczytacie.[ / QUOTE]

Więc wszystko co jest w środku będzie w Waszej odpowiedzi w tej specjalnej ramce cytatu. Żeby tak było, to nie można mazać tych poleceń, nawiasów ani z końca, ani z początku, ani nic przy nich dopisywać... A swoją odpowiedź najlepiej dopisywać po tym "[ / QUOTE]" i wtedy pojawi się ona pod ramką cytatu
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 11:33   #2016
diablica071086
Zadomowienie

dzięki za słowa otuchy
czyję się na tyle dobrze że kolejny dzien leżenia w łozku spowodował by że czuła bym się gorzej bo ja jak jestem sama w domu z kotą to zaraz wszystko zbyt mocno odczuwam, a tam pomiedzy ludzmi zawsze lepiej się czuję i własnie szukam sobie na necie ( bo w domku brak) jakiś zajęc dla cięzarnych we wrocku ale na psiaku tylko widze a wolała bym krzyki i raczej południowe rejony wrocka

a pracę mam raczej spokojną więc sobie siedze spokojnie przed komp i piszę, na szczęcie pracuję u rodzinki więc jak tylko źle się czuje po prostu robię co moje i wychodzę

acha i lekarz się ze mnie uśmiał, ja leżę na fotelu robi usg słyszę ze serce pika więc szczęśliwa pytam się czy to chłop czy baba a on normalnie taka mina że szok( taki fajny usmiech -każda tylko chce znac płec) ale powiedział ze nic nie widac

Edytowane przez diablica071086
Czas edycji: 2012-01-19 o 11:36
diablica071086 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 11:37   #2017
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
To pogratulować wagi, zwłaszcza że udaję się nad nią panować pomimo, że wcześniej był jakiś zapas! U mnie waga żyje własnym życiem
To ciekawe, a te parę osób miało i synków, i córki? Bo póki co widzę, że ten kto się zajmował daną płcią, to mówi, że jest ona łatwiejsza Czyli wychodzi, że jedna i druga jest łatwa
Nie wyszłaś na głupka! I w zasadzie nie znam odpowiedzi na żadne z tych pytań... Zadaj je koniecznie temu lekarzowi
Nie wiem jak to się dzieje ale jem to, na co mam ochotę i na razie 2,4 kg na plusie, chociaż nie zapeszam, bo może później waga mi skoczy...

A jeśli chodzi o tą pielęgnację to te parę osób miało i same córki i córki i synów więc nie wiem jak to jest. mi się zawsze wydawało, że łatwiej jest z chłopcem.

Za tydzień wizyta, więc zapytam o to, co mnie dręczy, jak nie zapomnę oczywiście

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

i... może skuszę się na wrzucenie jakichś fotek na pocztę...hmm

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 11:45   #2018
diablica071086
Zadomowienie

a ja jak na razie jakieś 1,5-2 kg na plusie za zaczęłam 19 tydz ale ja mam troszkę ciałka więc stworek idzie w brzuch a mi nogi chudną

pytanko :
czytam o wrażeniach kobiet przed porodem ostatni dzień w ciąży i piszą coś o czopie o co chodzi
np. taka wypowiedź
Wieczorem opuścił mi się brzuch co było do zauważenia gołym okiem, a w nocy odeszły mi wody, 3 dni wcześniej odszedł czop.

Edytowane przez diablica071086
Czas edycji: 2012-01-19 o 11:47
diablica071086 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 11:46   #2019
anulka4771
Wtajemniczenie

Kurczę idę sie zdrzemnąć bo dzisiaj nie podołam.masakra jak mi się chce spać.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 11:49   #2020
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez diablica071086 Pokaż wiadomość
a ja jak na razie jakieś 1,5-2 kg na plusie za zaczęłam 19 tydz ale ja mam troszkę ciałka więc stworek idzie w brzuch a mi nogi chudną

pytanko :
czytam o wrażeniach kobiet przed porodem ostatni dzień w ciąży i piszą coś o czopie o co chodzi
np. taka wypowiedź
Wieczorem opuścił mi się brzuch co było do zauważenia gołym okiem, a w nocy odeszły mi wody, 3 dni wcześniej odszedł czop.
Z tego co wyczytałam to najpierw przed porodem odchodzi czop śluzowy. Może to nastąpić nawet tydzień przed porodem, więc potem tylko sobie czekasz aż odejdą wody płodowe
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 11:49   #2021
Konto usunięte

Ja idę tylko szybko do sklepu po coś na obiad i nie wychodzę już dzisiaj. Zrobię pranie i poczytam książki, bo od neta już głupieję ;(
No i moje pytanie o algi nadal aktualne, gdyby ktoś miał jakąś wiedzę, to chętnie przygarnę
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 11:51   #2022
izotropia
Rozeznanie

Ze mnie to się jakieś chodzące nieszczęście robi, bo jak nie coś kuje, boli, kaszel to jeszcze wczoraj wieczorem wyskoczyło mi ogromne zimne na wardze, a że nie miałam nic to je starłam sodką oczyszczoną i teraz mnie boli na pocieszenie mam tylko to, że kaszelek w nocy mnie nie budził.. czyli jest szansa, że zmniejsza się i odrywa
a mam ochotę na placki ziemniaczane, tylko kto mi te ziemniaki obierze? hihi nie chce mi się.. ale, że zachcianka od wczoraj to dziś trzeba zrealizować
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 11:52   #2023
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któraś z Was rozważa poród poprzez cc? Tzn. w przypadku braku przeciwskazań do sn? Czy większość jest zdecydowana na sn jeśli nic nie stanie na przeszkodzie?
Ja się przyznaję, że sama nie wiem, wolałabym chyba naturalnie, ale nie mogę niczego wykluczyć.
Ja bym wolała SN, bo się szybciej dochodzi do siebie i nie ma się potem blizn na brzuchu. W końcu SN to sama natura, a CC to jednak operacja i się jest trochę po niej pociętym. Ale ostatecznie nie wiem jak będę rodzić, bo mam wadę wzroku (dość dużą) i jeszcze nie byłam u okulistki

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Ale miałam beznadziejna noc. Najpierw nie mogłam usnąc, a jak juz usnełam to głupoty mi się sniły:/ A oprócz tego wózki- efekt wczorajszego zagłebienia się w ten temat.
A daj spokój, mi się też te wózki śniły jak siedziałam w kółko na necie i szukałam, ale ostatnio trochę wyluzowałam i przestały

To jeszcze a propos wózków, czy słyszałyście jakieś opinie o wózkach firmy RIKO? Albo może widziałyście na żywo? To jest polska firma, model Alpina Sportline mi się strasznie podoba i ma wszystkie niezbędne rzeczy, których oczekuję w wózku, ale strasznie mało jest opinii o nim na necie i nie wiem czy to nie jakieś badziewie. Choć na zdjęciach bardzo ładnie wygląda
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 11:53   #2024
pola_m
Wtajemniczenie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31714403]Ja idę tylko szybko do sklepu po coś na obiad i nie wychodzę już dzisiaj. Zrobię pranie i poczytam książki, bo od neta już głupieję ;(
No i moje pytanie o algi nadal aktualne, gdyby ktoś miał jakąś wiedzę, to chętnie przygarnę [/QUOTE]
perse, z tego co się orientuje, algi możesz bezpiecznie stosować. jakby coś, to tu jest jeszcze wątek: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=197804 o kosmetykach w ciąży
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 11:56   #2025
8ewus8
Zadomowienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31714403]Ja idę tylko szybko do sklepu po coś na obiad i nie wychodzę już dzisiaj. Zrobię pranie i poczytam książki, bo od neta już głupieję ;(
No i moje pytanie o algi nadal aktualne, gdyby ktoś miał jakąś wiedzę, to chętnie przygarnę [/QUOTE]
Nie wiem Perse, ja czytałam, że niby te algi to niezbyt, ale nie było to w żadnej książce tylko chyba gdzieś w necie, więc te wiadomości trochę traktuję z przymróżeniem oka. Jak dla mnie na babski rozum to nierealne jest żeby maseczka na twarz zaszkodziła dziecku. No ale sama jakoś odkąd jestem w ciąży to nie robię żadnych masek.
Zawsze sobie oczyszczałam twarz takim urządzeniem mechanicznym, no ale też go nie używam, tyle, ze na jego instrukcji wyraźnie jest napisane żeby nie stosować w ciąży, podobnie jak w przypadku d'arsonwalu, też go odstawiłam na te 9 miesiecy.

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

izotropia ja wczoraj zrobiłam placki ziemniaczane, bo jakoś nie miałam koncepcji innej na obiad.
Dzisiaj robię pałki z kurczaka na pikantno.
Stary 2012-01-19, 12:01   #2026
Konto usunięte

No właśnie, nawet mamy na 1. stronie taki link i tak jest napisane o tych algach, że raczej nie... Chyba najlepiej zrobię, jak zapytam lekarza, ale aż mi głupio o takie rzeczy pytać. No ale teraz mam ten komfort, że mam normalną długą wizytę i mogę pytać o co chcę, tamtego poprzedniego to bym na pewno nie spytała, bo pewnie by na mnie spojrzał jak na idiotkę, zresztą on był taki bardzo mało sceptyczny do tych wszystkich niusów.

Ja też nie wierzę, że takie stężenie tych alg, jakie jest w maseczce może zaszkodzić, ale jeśli może, to wolę o tym wiedzieć.

Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Czas edycji: 2012-01-19 o 12:04
Stary 2012-01-19, 12:02   #2027
blueelektron
Rozeznanie

Witam z rana z godzinę temu wstałam, jestem już po śniadanku. Humor u mnie taki jak pogoda na zewnątrz, płaczliwy. Pisałyście o badaniach usg, ja mam robione za każdym razem plus "ręcznie" na tym fajnym fotelu. na początku ciąży kazał przychodzić co 2 tygodnie, później co 3 tyg, teraz co tydzień. Chodzę do lux medu, mój lekarz jest obstawiony na 4 tyg do przodu, dobrze, że są te wizyty dodatkowe dla ciężarnych. Z lekarza jestem zadowolona, raczej nie chciałabym go zmieniać. Wczoraj cały dzień miałam brzuch taki twardawy, dziś już jest lepiej, ogólnie mam lekka schize z tą szyjką, męża kol z pracy własnie leży w szpitalu, jest w ciąży bliźniaczej, szyjka się skraca. mogę prosić o emiala i hasło- fotkę brzuszka już mam, mogę wysłać i chętnie pooglądam wasze
blueelektron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 12:13   #2028
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
_agata ale masz młodego gina, nie wiem czy bym sie przemogła, jakoś straszy to wydaje mi się, że już wiele widział i nie zwraca na moją goliznę uwagi
Myślę, że lekarza najmniej interesuje nasz golizna, czy ty czy jesteśmy wygolone czy nie. Mimo tego, ze młody, to pracuje w przychodni, prowadzi własną praktykę, i pracuje w dwóch szpitalach, w tym w Centrum Onkologii. Więc niejedno już widział.
Wiedziałam, ze jest młody, ale sądziłam, że już bliżej 40. A tu niespodzianka.

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
A ja mam usg na każdej wizycie, kurcze zaczynam się zastanawiać, czy ten mój lekarz jest dobry, chociaż tak właśnie myślałam dopóki nie zaczęłam Was czytać ... od początku ciąży tak normalnie badał mnie tylko raz. Ja się nie znam ale skąd on wie, że tam w środku jest wszystko w porządku np. z szyjką jest wszystko ok? Czy on to widzi na usg takim normalnym jaka jest jej długość? Czy jeżeli nic mi nie dolega ( czasem jakies lekkie kłucie ale to chyba normalne) , jeśli dobrze się czuję, tzn. że szyjka się nie skraca...? Pewnie wyszłam na głupka....;/
Ale ten lekarz jest ogólnie mało wylewny. a jak idę na wizytę po południu to już w ogóle tak się spieszy, że nie da rady z nim pogadać...ehh...
Każdy lekarz ma swoje przyzwyczajenia, nawyki i doświadczenie nabyte poprzez lata pracy. Jeśli chodzisz do niego i wszystko jest dobrze, to znaczy, ze najprawdopodobniej jest dobrze.
Kłucia ja też mam, ale to w ciąży normalne O ile nie ma innych objawów i lekarza nic nie niepokoi, to bez obaw.
Mój z kolei gada jak najęty, ale wszystko wyjaśnia.

Powinnaś pytać lekarza. Ja pytam o wszystko, nawet o głupoty i nawet kiedy widzę, że czasu jest mało. Ale dzięki temu mam spokój.

Cytat:
ale coś nakręciłam z tym cytowaniem! Przepraszam mam nadzieje że się doczytacie.
Połapałam się

Cytat:

To coś na konflikt serologiczny to podaje się przed czy po porodzie? My mamy i będziemy powtarzać badanie w 28tc, tylko gin mówił, że o szczepieniu pogadamy w lutym...
Żeby absolutnie zminimalizować ryzyko podaje się immunoglobulinę anty-D. Ale to właściwie w przypadku kiedy jest ryzyko występowania krwawienia jeszcze w trakcie ciąży. Czyli jeśli np. odkleja się łożysko i jest prawdopodobieństwo, że do krwi matki dostaną się antygeny z krwi dziecka (pod warunkiem, że odziedziczyło dodarni czynnik RH po ojcu).
Standardowo podaje się do 72 godzin po porodzie i to właściwie wystarcza. Podaje się jeśli dziecko urodził się z RH+ po ojcu, bo wtedy w kri matki zaczynają sie wytwarzać przeciwciała.

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
No, to jest jakaś porządniejsza informacja! To super! Ale chyba największe poruszenie wywoła jednak ten wiek lekarza
Teraz już wiem dlaczego zawsze kolejka starszych pań do niego.

Cytat:
W pierwszej ciąży jesli występuje ten konflikt to nie ma żadnego zagrożenia. Po porodzie dostaje się szczepionkę żeby zabezpieczyć się w razie drugiej ciąży. według mojego gina kiedyś stosowano profilaktycznie szczepionke w 28 tygodniu. Ale teraz nie ma refundacji i ponoć szczepionka jest strasznie droga. Ale jeśli nic się nie dzieje to nie ma potrzeby się szczepić. Poczytaj trochę w necie. tylko się nie przeraź bo różne rzeczy tam piszą. chętnie poczytam też inne opinie forumowiczek które maja tez taki problem.
Hmm... jeszcze całkiem niedawno była refundowana... być może to się zmieniło chociaż mój lekarz twierdzi, że nadal jest.
Lekarz prowadzący kieruje do szpitala. Immunoglobulina wytwarzana jest z ludzkiej krwi i apteki przyszpitalne składają na nią zapotrzebowanie w każdym przypadku w stacji krwiodawstwa.
Jak nie zapomnę to pogrzebię później, może coś więcej znajdę na temat refundacji w tym roku.

Prawda jest taka, że w krajach, w których podaje się immunoglobulinę kobietom z ryzykiem konfliktu, właściwie nie ma problemu konfliktu serologicznego.

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
a propos ikei, widziałyście extremely diy :
Cytat:

Cytat:

i... może skuszę się na wrzucenie jakichś fotek na pocztę...hmm
No czekamy....

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 12:14   #2029
begie13
Zadomowienie

Ja też już zrobiłam fotki brzuszka i maleństwa, chciałam dać jeszcze kilka ze ślubu i tak zaczęłam oglądać i przypomniało mi się wszystko, jak było cudownie ...wzruszyłam się...

Wanda
Stary 2012-01-19, 12:21   #2030
8ewus8
Zadomowienie

Mój lekarz znów bardzo lajtowo do wszystkiego podchodzi. O co bym się go nie zapytała to on odpowie, ale zazwyczaj mam wrażenie, ze przesadzam.
Jak byłam przeziębiona, zapytałam go o coś na ból gardła to mi powiedział, ze mogę brać wszystko, co jest bez recepty no ale potem i tak poszłam do rodzinnego i ona znów bardzo uwaznie dobierała leki.

Ostatnio o tej glukozie...też nie widzi potrzeby, jak widział moją minę to swtierdził, że jak chcę to on może dać skierowanie, ale że to jego zdaniem bez sensu. No i bądź tu człowieku zdrowy.
Jak zapytałam o ten ból w biodrze, opukał i stwierdził, ze będę żyć...
Z jednej strony podejście dobre, bo nigdy mnie nie straszy, nie sieje paniki, z drugiej ja jestem dociekliwa, przychodzę po wizycie i analizuje wszystkie wyniki, bo boję się, że on mi czegoś nie powiedział...
Stary 2012-01-19, 12:22   #2031
clauudik
Rozeznanie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31712879]Cześć
Wyspałam się, chociaż się rano musiałam pokłócić z mężem. Nie chciało mu się wstawać, jak go wyganiałam z łóżka to się pokłóciliśmy :/ Ale ja zawsze wiem, kiedy on żałuje kłótni, no i dzisiaj tak było. Pewnie jak wróci do domu, to zapomnimy o tym.

Za to później kijanka buszowała w moim brzuchu... To znaczy odczuwałam to jak takie jakby... fale? W miarę regularnie i dosyć długo się bawiła... Ale generalnie to dziwne do opisania uczucie i wnioskuję, że to dziecko jedynie po tym, że nigdy wcześniej niczego takiego nie czułam. Najbardziej jak leżę na wznak, ale też na boku trochę.

Jeśli chodzi o badanie u lekarza:
u starego gina, na NFZ: zawsze lekarz mnie badał, choć nie zawsze wziernikiem (zwykle tylko.. palcem+sprawdza brzuch, raz wziernikiem w czasie ciąży, nic nie dojrzał). USG tylko 3, jak na NFZ.
u nowego gina, prywatnie: bada i wziernikiem i palcem+sprawdza brzuch, dojrzał stan zapalny albo cholera wie co, dowiemy się po wyniku cytologii (między innymi dlatego zmieniłam lekarza), no i USG jest na każdej wizycie.

Jeśli chodzi o poród:
będę jednak się "starała" urodzić SN, nie wiem dlaczego, nie ma w tym jakiejś ideologii, ale może jednak po tym się szybciej wykaraskam.[/QUOTE]

Nie przejmuj się, ja też się dzisiaj rano posprzeczałam z mężem, więc strzeliłam focha i się nie odzywałam
Wychodzi na to, że decyzja o zmianie była dobra. Mnie za każdym razem bada od środka i brzuch od zewnątrz. Ostatnio też miałam USG zarówno dopochwowe (ginka badała długość szyjki - wszystko w porządku) jak i przez brzuszek żeby Małego pooglądać. Co do porodu wolałabym cesarkę, bo jak już tu kiedyś pisałam wizja bólu tej całej krwi i całej reszty związanej z porodem naturalnym panicznie mnie przeraża. Mam nadzieję, że szkoła rodzenia pomoże.

A mi się dziś śniło maleństwo taki słodziak w naszym łóżku leżał

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 12:32   #2032
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Mój lekarz znów bardzo lajtowo do wszystkiego podchodzi. O co bym się go nie zapytała to on odpowie, ale zazwyczaj mam wrażenie, ze przesadzam.
Jak byłam przeziębiona, zapytałam go o coś na ból gardła to mi powiedział, ze mogę brać wszystko, co jest bez recepty no ale potem i tak poszłam do rodzinnego i ona znów bardzo uwaznie dobierała leki.

Ostatnio o tej glukozie...też nie widzi potrzeby, jak widział moją minę to swtierdził, że jak chcę to on może dać skierowanie, ale że to jego zdaniem bez sensu. No i bądź tu człowieku zdrowy.
Jak zapytałam o ten ból w biodrze, opukał i stwierdził, ze będę żyć...
Z jednej strony podejście dobre, bo nigdy mnie nie straszy, nie sieje paniki, z drugiej ja jestem dociekliwa, przychodzę po wizycie i analizuje wszystkie wyniki, bo boję się, że on mi czegoś nie powiedział...
Ja też analizuję, bo lubię wiedzieć więcej. Nic złego w tym nie widzę.
Z tą glukozą faktycznie dziwne, bo teraz z każdej strony słyszy się o cukrzycy ciężarnych.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 12:34   #2033
Konto usunięte

Tak, decyzja o zmianie lekarza była dobra.
Tamten lekarz jest fajny dla bardzo opanowanych babek, którym najlepiej nic nie dolega. Jak już jest jakiś problem, to się zaczynają schody albo jak ktoś zaczyna panikować (jak ja, ale jak czytam neta, to widzę, że wiele osób jest przewrażliwionych na punkcie ciąży i nie jest to nic złego) to już nie jest tak fajnie. Jest małomówny i raczej jestem u niego spięta.
Ten nowy lekarz jest taki trochę jakby bardziej empatyczny, przyszłam do niego i bez ogródek powiedziałam, że histeryzuję, bo wylądowałam w szpitalu, a właściwie do dziś nie wiem dlaczego i ogólnie mam teraz cały czas obawy. Bardzo mnie uspokoił. No i wydaje mi się, że poprzedni lekarz jednak zbagatelizował ten stan zapalny, zobaczymy, co wyjdzie z tej cytologii.
Stary 2012-01-19, 12:37   #2034
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Ja bym wolała SN, bo się szybciej dochodzi do siebie i nie ma się potem blizn na brzuchu. W końcu SN to sama natura, a CC to jednak operacja i się jest trochę po niej pociętym. Ale ostatecznie nie wiem jak będę rodzić, bo mam wadę wzroku (dość dużą) i jeszcze nie byłam u okulistki
Nawet bardzo pociętym.
Też jeszcze nie byłam u okulisty. Zapytam dziś gna kiedy powinnam pójść... Nosisz szkła kontaktowe? Ja tam i dlatego mam obawy o stan siatkówki.

Nogi załatwione, teraz zrobię sobie pazurki... Potem zacznę szykować sobie jakieś ubranko a jeszcze później makijaż... W między czasie coś zjem.
Stary 2012-01-19, 12:39   #2035
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Ja też analizuję, bo lubię wiedzieć więcej. Nic złego w tym nie widzę.
Z tą glukozą faktycznie dziwne, bo teraz z każdej strony słyszy się o cukrzycy ciężarnych.
Wiesz co, jak ja mu powiedziałam to spojrzał jeszcze raz w wykini z krwi i stwierdził, że skoro wynik prawidłowy to nie widzi sensu robić glukozy.
Nie wiem, lekarzem nie jestem, wiem tyle, co wyczytam, ale wydało mi się to dziwne.
Z drugiej strony czytałam o cukrzycy w ciąży i bardzo mały odsetek pacjentek ją ma, więc moze rzeczywiście panikuję niepotrzebnie.
Wspomniałam mu tez, że moja babcia ma cukrzyce. A on do mnie, że co z tego, że babcia ma, najważniejsze, że pani nie ma.
No i gadaj z takim .
Stary 2012-01-19, 12:42   #2036
Konto usunięte

Cytat:
Wiesz co, jak ja mu powiedziałam to spojrzał jeszcze raz w wykini z krwi i stwierdził, że skoro wynik prawidłowy to nie widzi sensu robić glukozy.
Nie wiem, lekarzem nie jestem, wiem tyle, co wyczytam, ale wydało mi się to dziwne.
Z drugiej strony czytałam o cukrzycy w ciąży i bardzo mały odsetek pacjentek ją ma, więc moze rzeczywiście panikuję niepotrzebnie.
Wspomniałam mu tez, że moja babcia ma cukrzyce. A on do mnie, że co z tego, że babcia ma, najważniejsze, że pani nie ma.
No i gadaj z takim .

Oooooj to mi by się zapaliła czerwona lampka. Mnie położna pytała o choroby w rodzinie i powiedziałam, że cukrzyca, ale że babcia, a ona, że to co, to jest ważne i musi to wpisać.
Poza tym wiele razy słyszałam, że poziom glukozy we krwi na czczo ma niewiele wspólnego z diagnozowaniem tej cukrzycy.
Stary 2012-01-19, 12:49   #2037
begie13
Zadomowienie

wrzuciłam parę zdjęć na pocztę, ale ostrzegam - mój brzuchol jest największy na świecie

Wanda
Stary 2012-01-19, 12:52   #2038
Tacca
Zakorzenienie

Czy skrzywienie kręgosłupa w odcinku lędźwiowym może mieć jakiś wpływ na poród?
Stary 2012-01-19, 12:53   #2039
Konto usunięte

Śliczny brzuszek!
I w ogóle dziewczyny wszystkie macie takie śliczne zdjęcia ze ślubu
Chyba też jakieś swoje poszukam i coś poślę, bo aż mnie wzięło na wspominki
Stary 2012-01-19, 12:55   #2040
blueelektron
Rozeznanie

Cytat:
wrzuciłam parę zdjęć na pocztę, ale ostrzegam - mój brzuchol jest największy na świecie
mamy termin na ten sam dzień i wydaje mi się za mamy takie same brzuchy, mam 98 cm w obwodzie
blueelektron jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości