![]() |
#91 | |||||||||||
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Kręcone włosy u faceta - problem z fryzurą
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Są dwie ścieżki: - łatwo i szybko, ale niekoniecznie z dobrymi efektami - powoli i żmudnie, ale z długotrwałym efektem (pod warunkiem, że się nie poprzestanie). Łatwo i szybko to szampon plus odżywka (zawsze!) plus stylizator. I konieczność zmieniania zestawu co jakiś czas. Wcześniej polecałam zestaw Garnier (żółte butelki z brązowymi korkami) z awokado i masłem karite. Do tego - kiedy włosy już podrosną - przyda się żel bez alkoholu. Może być Isana czarna z pomarańczowymi napisami (tylko ta Isana nie ma alkoholu w składzie, a to ważne, by stylizator nie miał denata czy innych postaci alkoholu. Acha - nie wszystko, co ma w nazwie "alcohol" działa wysuszająco, ale nie chcę teraz mieszać). Możesz na zmianę (już po wykorzystaniu poprzedniego) kupić szampon Alterra migdał oraz odżywki Alterra z granatem i aloesem (czy maska czy odżywka z tej serii - nie ma znaczenia, obie są dobre dla większości włosów) oraz Alterra morela. Co niezwykle istotne, najlepiej by było myć szamponem włosy tylko raz w tygodniu albo nawet raz na dwa tygodnie (zależy, jak często myjesz włosy). Na co dzień lepiej by było stosować szampon dla dzieci, choćby Hipp albo Babydream. Są delikatniejsze (ale nie wszystkie szampony dla dzieci są delikatne!) i nie obiorą tak włosa z "osłonki tłuszczowej", która być powinna. To ona chroni włos przed ucieczką wody, a przy kręconych właśnie przeciwdziałanie tej ucieczce jest najważniejsze. Niestety na dłuższą metę może się okazać, że włosy potrzebują także protein, a tych w zestawie brak. Spróbuj jednak na teraz myć i pielęgnować w ten sposób, potem będziemy kombinować z proteinami. Do tego trzeba pamiętać także o skórze głowy. I nie idzie wyłącznie o wypadanie włosów, ale o ewentualne wysuszanie skóry przez szampony i wzmacnianie cebulek. Co jakiś czas przyda się kuracja wcierkowa: Radical, Revalid, Seboradin, Jantar albo żel aloesowy. Ważne by wcierać płyn/żel przez miesiąc codziennie. Wówczas wzmocnisz włosy, będą rosły zdrowsze. Warto też pamiętać, że to, co jesz, używki, których ewentualnie używasz nie jest bez znaczenia dla włosów. Ale to już truizm, banał. To wiesz. Trudniejsza ścieżka zaczyna się tutaj, od lektury FAQ i pigułki, z których dowiesz się więcej o naturze swoich włosów. Dzięki temu łatwiej Ci będzie je zrozumieć, a później z nimi postępować. Poza tym łatwiej Ci będzie z nami rozmawiać w wątku o pielęgnacji, w którym na bieżąco pomożemy w poprawie kondycji włosów. Oprócz podanych zestawów przyda się olej kokosowy/oliwa z oliwek/olej lniany/awokado/..., więcej odżywek. Ale to Ty musisz podjąć decyzję, którą ścieżkę chcesz wybrać. Musisz wiedzieć, że pielęgnacja kręconych zaczyna się od chwili, gdy zmoczysz włosy wodą. Już wtedy pracujesz na ich wygląd po wysuszeniu. Każda czynność wykonywana w trakcie, każdy użyty produkt wpływa na to, jak będą wyglądały włosy do następnego mycia. Cytat:
Oczywiście możesz zastosować coś, co reklamują w TV albo jest znane jako cudowny środek, jednak najczęściej to tylko działanie tymczasowe. Tutaj spotkasz osoby, które działają na włosy inaczej, nie tylko oblepiając i maskując problemy, ale reagując na prawdziwe potrzeby włosów. Takie działania muszą trwać. Nie można też odpuścić, bo włosy wrócą do poprzedniego stanu. To naprawdę delikatny materiał, o który trzeba dbać. Inaczej będziesz mieć efekt Gienka Loski. A skoro przy Gienku - nie czeszemy kręconych, gdy są suche. Jednak informacje na ten temat znajdziesz w FAQ. Cytat:
By zapobiegać rozdwajaniu, warto nakładać oleje. Cytat:
![]() Cytat:
link 1 (ostatnie zdjęcie w tekście), link 2, link3 (nieśmiertelny Bloom ![]() Długich włosów u facetów nie lubię, podobnie jak wszystkich klonów Bibera i Patisona, ale zadbane, pozostawione w lekkim i pozornym nieładzie kręcone wyglądają wspaniale. Poza tym fryzura winna wyrażać Ciebie. Zapuść je teraz trochę i pielęgnuj ![]() Aj tam zaraz niemęskie ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zobacz sama: jest aktywny, więc pewnie częściej myje włosy i skórę głowy. W tym celu stosuje jakiś szampon i to zapewne nie delikatny (właśnie - możesz napisać, co konkretnie obecnie stosuje?), a do tego czasem tez przeciwłupieżowy. To sprawia, że skóra zaczyna szaleć - chłodzi się potem podczas wysiłku, dostaje mycie w postaci silnego detergentu, który pozbawia ją tłuszczowej osłony (ta chroni przed wysychaniem), więc produkuje więcej sebum. Skoro produkuje więcej, bo czuje niedobór, to nadmiar trafia na włosy. Zatem znów stosuje się szampon, znów skóra się broni. I tak - jeśli oczywiście nie ma żadnych chorób skóry itp. - mamy przetłuszczanie na własne życzenie. Do tego skóra pozbawiana osłony zaczyna się wysuszać i łuszczyć. Zatem to, co nazywacie łupieżem nie musi tym wcale być. Trzeba to sprawdzić stosując delikatniejsze środki myjące, choćby szampon dla dzieci Hipp czy Babydream (piszesz jednak, ze Twój TŻ jest wrażliwcem, ja również i oba szampony mi nie podeszły. Ostrzegam zatem zawczasu). By mycie delikatnymi detergentami miało sens, trzeba sensownie dobrać odzywkę - żadnych polimerów, oblepiaczy. Przyda się wdrożyć cg. Zmiany mogą potrwać, ale moim zdaniem warto poczekać i cierpliwie sprawdzać. Jeśli ta metoda nie pomoże,trzeba będzie odwiedzić dermatologa. Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#92 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() a jeśli hipp i babydream podrażnią, to jakieś inne propozycje? Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- kurde, jakoś tak zrobiłam, że część mojej odpowiedzi wkleiła się pomiędzy cytaty z Twojego postu...chyba jeszcze nie ogarnęłam tego wielokrotnego cytowania ![]() Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-09-08 o 11:48 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() szukam pomocy dla mojego nastolatka . Syn ma mocno kręcone i suche puszące się włosy oraz skórę głowy z suchym łupieżem . Poczytalam wątek i mniej więcej wiem jak się zabrać do sprawy . Mam pytanie . Do nawilżania skalpu i włosów polecany jest aloes . Czy ten nadaje się do takiego zastosowania ?
![]() |
#94 |
Rozeznanie
|
uuu drogi...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#96 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Dziękuję bardzo za pomoc. (; |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | ||||||||||
|
Cytat:
Joanna rzepa nie jest delikatnym szamponem. Myje, nie ma zbędnych rzeczy, ale delikatna nie będzie. Cytat:
![]() Już lepszy byłby Nizoral. Poza tym łupież to problem skóry, a nie włosów, więc stosować wystarczy na nią, pomijając spienianie na włosach. Cytat:
Zwykle produkty zawierające ekstrakty najbardziej uczulają. w końcu większość alergii jest na to, co w naturze, prawda? Kupując produkt "roślinny", trzeba się liczyć z ewentualnymi podrażnieniami, ponieważ natura nie zawsze równa się bezpieczeństwo. Cytat:
Cytat:
Wszystkie Alterry zawierają alkohol, który zastępuje głównie konserwanty. Trzeba się więc liczyć z podrażnieniami (tak miałam po używaniu Alterry Perfumfrei). Poza tym moim ulubieńcem jest Fitomed , który zamawiam w aptece doz. pl. Wracam do niego dość często na zmianę z Alterrą migdałową (o ile za często można uznać raz na 2 lub 3 tygodnie). Poza tym na co dzień myję odżywką, ale obawiam się sprzeciwu Twojego TŻa w stosunku do takiego sposobu mycia, dlatego nie proponowałam. Cytat:
Choć nie powiem - spotkałam się już z taką opinią. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Parabeny są jednymi z najlepiej przebadanych konserwantów i - mimo obiegowych opinii - nie są takie groźne. Fakt, warto pamiętać o tych opiniach, szczególnie, gdy jesteśmy wrażliwi, jednak nie przesadzajmy. Powietrze też jest wątpliwej jakości ![]() Celem dobrania innego żelu aloesowego polecam Twojej uwadze ten watek. W poście, który się wyświetli znajdziesz linki do przeanalizowanych żeli, wcierek itp. To znaczy, ze nie posiadasz żadnych zdjęć z dzieciństwa czy wakacji? Cytat:
W FAQ znajdziesz więcej informacji na temat olejowania.
![]() |
![]() |
#98 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- Cytat:
http://www.helfy.pl/sesa-dobry-szampon-przeciwlupiezowy no wiem...ale ostatnio mam taką fazę eko...chociaż przecież niby sama jestem uczuleniowcem ![]() a w ogóle jakiś szampon stamtąd polecasz? bo one wyglądają tak ładnie i mają takie zachęcające nazwy... ![]() ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() co do mycia odżywką...myślę, że nie przejdzie, przypuszczam, że protesty pojawią się już przy lżejszym szamponie - że taki, to go nie domyje...itd. ![]() a propos szamponu...co jakiś czas będzie i tak musiał umyć takim z sls, tak jak każda z nas z cg, tak? ---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- a szampony Alterry też mają alkohol? sprawdzałam jeden, którego skład znalazłam na forum i miał...mają wszystkie? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||||||||||
|
Cytat:
Warto ustalić przyczynę łupieżu - często może być czysto kosmetyczny, związany z wpływem na skórę czy jej wysuszaniem, czasem po prostu zostawia polimery na włosie i te, krusząc się, bierzemy za łupież. Czasem to sprawa chorobowa - bakterie, grzyby... Ale to już sprawa dla dermatologa. Cytat:
![]() Możliwe, że oleje zawarte w tym szamponie nie spodobały się skórze. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Zresztą to nie gabinet dentystyczny, by wszystko było sterylnie czyste. Na skórze żyją bakterie, produkcja sebum jest naturalna i niezbędna, podobnie pot. Coś ci nasi mężczyźni przesadzają ![]() Swojemu kupiłam delikatniejsze myjadło (na zmianę Seba Med i Alterra dla mężczyzn), podstawiłam swój szampon. Czasem walczymy z podsuszoną skórą głowy, ale od tego jest odżywka (Fitomed przeciwłupieżowa). Mój TŻ ma kręcone włosy, ale ja nie przepadam za mężczynami z długimi włosami, więc tniemy na krótko golarką. Tym bardziej więc dbałość o zdrową skórę głowy jest niezbędna. Cytat:
![]() ![]() Często jak mama nie pokaże, to synuś nie wie ![]() ![]() Cytat:
Acha - nie piszemy nic o stylizacji... Nakłada coś? Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#100 | ||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale tu zwróciłaś mi uwagę na coś innego? to odżywek powinno się używać wymiennie? znaczy wiem, że powinno się je zmieniać, ale zrozumiałam to jako zasadę: wykończ jedną, zacznij drugą, a nie że na przykład: do jednego mycia tą, do następnego tamtą... ![]() Cytat:
![]() no nie...znowu tak się zrobiło ![]() naprawdę bardzo przepraszam, mam dwie lewe ręce do komputera ![]() ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- a co do odżywek to jeszcze tak mi przyszło do głowy, że może może używac tych samych, co ja? czy one mogą być za ciężkie dla faceta (mężczyznom się przecież szybciej przetłuszcza głowa)? ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- i jeszcze raz przepraszam za tę wiadomość... Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-09-09 o 10:51 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | ||||||||
|
Cytat:
Jeśli wróci i nie da się zlikwidować choćby żelem aloesowym, to trzeba będzie odwiedzić dermatologa, bo może świadczyć o jakiś problemach ze skórą. Ale wówczas dobrze mieć ze sobą nazwy stosowanych środków, bo dermatolog niechybnie będzie chciał podsuszyć skórę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Nie znam składu Garniera rumiankowego, ale podejrzewam, ze zbytnio odżywczy nie był. Do tego Alterra, która bardzo emolientowa nie jest i brakuje jej protein. Do zmywania ostry szampon - i jak tu mieć włosy w dobrym stanie? Cytat:
Na przykład nie zawsze potrzebujemy protein, więc nie muszą być w każdej odżywce. Ale by włosy były zdrowe, trzeba je aplikować regularnie. Proteiny są podstawą, budulcem włosa i od tego nie uciekniemy (kiedyś była Artiste różowa, ale coś ostatnio jej nie uświadczysz w Naturze. Jest Isana - jedwab w płynie czy coś w ten deseń. Sama wolę keratynę hydrolizowaną dokapaną do odżywki). Na przykład oleje, które mają bardzo cenne kwasy tłuszczowe, ale nie potrzebujemy ich w tej samej ilości przez cały rok (tu za przykład niech posłuży Garnier z awokado i karite). Na przykład są odżywki, które świetnie zgrają się z szamponami, ale w zestawie z myciem odżywką dadzą obciążenie (choćby Alterra morelowa po myjadle w typie Isany z babasu). Cytat:
Cytat:
Jeśli chcesz wstawić tekst do wypowiedzi, to musisz użyć kodu albo kliknąć w 3 ikonkę 2 rzędu nad okienkiem edycji. Ta ikonka wygląda jak cytat i wstawi nawiasy z tekstem [ quote ] ... [ /quote ] Możesz je także wstawić sama z tekstem w miejscu, gdzie wykropkowałam. Poza tym tekst "quote" musi bezpośrednio przylegać do nawiasów po obu stronach. Ja dałam przed i po spacje, bo inaczej zobaczyłabyś zacytowane "..." ![]() Spróbuj ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#102 | |||
Rozeznanie
|
póki co to nigdy, całe swoje życie, nie miał na głowie czegoś takiego jak odżywka
![]() ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- [QUOTE=Eloe77;29301799] Cytat:
![]() ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
![]() ![]() hm...teraz to wyglądają na przetłuszczające się...ale kto wie, przecież to może być właśnie wywołane, jak pisałaś wyżej, nadmiarem produkcji sebum wywołanym zbyt częstym i zbyt ostrym myciem...cięzko orzec jaki ma typ włosów ![]() Edytowane przez Piechniak Czas edycji: 2011-09-09 o 12:38 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |||||||
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Zwykle postępuje się tak, że im więcej zniszczeń, tym więcej protein, ale też i więcej emolientów: - latem nawet 2, 3 razy w tygodniu, - zimą raz w tygodniu lub rzadziej. Jeśli bawisz się w basen, farbowania, zabiegi z użyciem ciepła, to warto po proteiny sięgać częściej. Każdorazowo trzeba jednak proteiny łączyć z emolientami, ponieważ samo ich zastosowanie może sprawić, że włosy będą kruche. Zbyt mało protein, ale sporo emolientów i humektantów mogą dać w efekcie zbyt miękkie, lejące włosy. Zabawa proteinami to ingerencja w równowagę wodno-proteinową włosa, więc trzeba być przygotowaną na różne efekty. To trochę jak z ciastem na naleśniki: za dużo mąki (proteiny), a wyjdzie ciasto na kluski, za mało - nic nie wyjdzie. Dbanie o włosy to zatem poszukiwanie m.in. tej równowagi. Może tez okazać się, że jakaś proteina nie służy (ja na przykład nie lubię proteiny jedwabiu), a inna świetnie działa. Cytat:
Można tego nie robić i trochę działać po omacku. Ale bez wiedzy o tym, czego się ostatnio używało i jak zachowują sie włosy, nie dowiesz się, czego może brakować. To jest podstawa. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#104 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
a czy to nie jest tak, że emolienty zawiera każda odżywka? wystarczy tylko do niej dodać trochę protein (jak piszesz: latem częściej, zimą rzadziej)? emolientów chyba już nie trzeba do niej dolewać..? Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | ||
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#106 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tylko problem w tym, że nawet jeśli odżywka ma emolient na pierwszym miejscu w składzie to jeszcze chyba wcale nie oznacza, że ma go dużo, bo nikt nie podaje składóe procentowych...i bądź tu mądrym... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
|
Owszem. ale weź pod uwagę całość składu, nie tylko to, co bezpośrednio po wodzie.
![]() |
#108 |
Przyczajenie
|
Kręcone włosy-Chłopak
Witam, wiem, że to forum głównie dla Pań ale nie wiedziałem gdzie mogę zasięgnąć fachowej porady. Mam 16lat i problem z moimi kręconymi włosami długości 9cm. Obecnie fryzurę mam podobną do tego Pana tyle, że krócej mam nad uszami i kolor ciemniejszy. Zostawić tak jak jest czy coś przyciąć? Czy zabawa żelem będzie tutaj efektywna czy wręcz przeciwnie.
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
szampon dla chłopaka z lokami ;)
mam kręcone czarne włosy - po niektórych szamponach robi mi się jednak "siano" na głowie i włosy są wtedy zbyt puszyste -szukam takiego produktu do mycia głowy, który podkręśli moje loki ale nie kosztem "push up" na głowie - coś możecie mi polecić ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Rozeznanie
|
Dot.: szampon dla chłopaka z lokami ;)
Myj włosy odżywką - poważnie!! (np. Baslam Mrs. Potters z aloesem - do kupienia w Kauflandzie na dolnej półce z reguły) i nie roczesuj mokrych włosów po umyciu, bo przez to masz siano po wyschnięciu. Poza tym używaj produktów do stylizacji loków i fal.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
albo myj szamponem jak najdelikatniejszym np dla dzieci np Hipp plus odżywka wygładzającaisana babasu do włosów kręconych w Rossmanie.
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
sprawdź tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=579794
![]()
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
Wejdź sobie tutaj ->
http://anwena.blogspot.com/2011/04/m...-ewalucja.html Myślę, że Ci to pomoże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
dziękuję wszystkim za pomoc a zwłaszcza tobie Veo za pm
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Przyczajenie
|
Przejrzałem ten wątek i nie znalazłem nic co uznałbym za adekwatne do moich potrzeb. Dlatego też pytam. Lecz najpierw: Witajcie!
A więc do rzeczy... Jakiś czas temu obiecałem sobie że nie będę ścinał włosów i zobaczę co to z tego wyjdzie. Jako że kiedy ostatnio [w dzieciństwie] miałem nieco dłuższe włosy, zdawały się być proste ich aktualna forma nie tylko dla mnie jest zaskoczeniem. ![]() Ale i pewnym wyzwaniem bowiem okiełznać ich nie okiełznam ale być może macie jakieś rady? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przy odrobinie zachodu i odpowiedniej pielęgnacji da się włosy ujarzmić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
Widziałem tamten wątek. Jego ogrom jest przytłaczający, a wręcz odstraszający
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
reszta to wyjaśnienie i dyskusja plus mały OT ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Przyczajenie
|
Hej. Piszę tutaj bo mój chłopak uznał, że jego piękne kręcone włosy nadają się do ścięcia przed studniówką, ale obiecał, że nie zrobi tego jeśli znajdę jakiś sposób na poskromienie jego loków, podetnę grzywkę i ugotuje jego ulubiony obiad
![]() Czy moglibyście polecić mi jakieś kosmetyki, którymi mogłabym zadbyć o jego fryzurę, a z tego co zobaczyłam to raczej one się przetłuszczają niż przesuszają. Załączam jego zdjęcie ![]() http://fotoo.pl/show.php/69075_5863b79ed5.jpeg.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:06.