|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#53491 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Witaj
![]() Ładne włosy, ciekawe co uda się z nich wyczarować ![]() Szybko zajrzałam na bloga - lubisz się z kokosem, więc prawdopodobnie masz niską porowatość. Jako i ja Może polubisz się z moimi kosmetykami i metodami - wpisy w dzienniku regeneracji strona 5 i 6 i miliony wpisów w codzienniku Zapewne możesz o wiele więcej, ja mam alergię na wszystko ![]() Zapraszam |
|
|
|
#53492 | ||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Tymczasem większość naturalnych "utrwalaczy" wiąże się z wodą i raczej ją zatrzymuje niźli pomagają odparować (zobacz, jak długo schną włosy po lnianym!). A kiedy nie ma już wody - tracą zwykle właściwości szybciej niźli polimery. Zatem dadzą radę przy ułożeniu i utrzymaniu, ale mogą być słabsze, przyciągać wodę -> puszenie lub oklap ; i mniej trwałe -> utrata kształtu. Cytat:
Cytat:
Obyś nie musiała szukać delikatnego szamponu Katorga...Cytat:
Cytat:
Cytat:
U mnie najmniejsze wysuszenie było po rozpuszczeniu w wodzie i odżywce Alterra morelkowa (dodałam łyżeczkę), zaś największe po rozpuszczeniu w ponad połowie szklanki soku z cytryny ![]() Cytat:
Cytat:
Nie dziwię się suszy.Kiedyś miałam jakiś żel Ziai pod prysznic i wysuszyłam skórę jak nigdy. I choć lubię Ziaję, stosuję sporo jej produktów, to zele oceniam najniżej. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja tez się cieszę Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie martw się.Nie rozumiem. Kto wygrywa? Kto bierze udział w konkursie prócz kremu?
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-01-20 o 10:52 |
||||||||||||||
|
|
|
#53493 |
|
Zakorzenienie
|
1-O = pierwsze O
![]() Krem średnio się nanosi na włosy, zapewne przez wosk. Zmyło się dobrze, spodziewałam się puszu po makadamii a nawet nie ![]() Nie pamiętam czy używałam już makadamii solo Wiem że Myszce służy więc mi pewnie nie ;P
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-01-20 o 10:13 |
|
|
|
#53494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#53495 | |
|
Rozeznanie
|
tak
![]() Cytat:
to nieźle! jak włosy mi wyschły to dopiero zauważyłam że to błąd eh...mądry polak po szkodzie. umyłam nim tylko dlatego że nie mogłam znaleźć hippa a to było pod ręką
|
|
#53496 |
|
Zakorzenienie
|
moje włosy po farbowaniu,
jeszcze do siebie dochodzą, ostatnio daję też o wiele mniej żelu i są przyjemniejsze w dotyku, ale skręt się tak nie trzyma. coś za coś ![]() muszę je jeszcze troszke nawilżyć. |
|
|
|
#53497 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#53498 | |||||||
|
|
Cytat:
Połączenie 2 i 3. Skoro zabrali Lisbeth całą tajemnicę i już teraz jest mowa o tym, co zrobiła, mając 12 lat - a spodziewałam się usłyszeć, ze wydarzyło się "całe zło" - to jestem raczej zdania, że skupią się na równoległych ścieżkach. Znów historia faceta rządzi a przecież to to wszystko tak naprawdę jest determinowane przez kobietę/kobiety Cytat:
Cytat:
Na dodatek nikt nie wie, kim są kolesie, z którymi Lisbeth załatwiała aparaturę, którzy pomagali jej zainstalować nadajnik w Londynie. Sporo niedomówień, które czynią z postaci Lisbeth nie tę osobę, którą jest w książce Przykre. Cytat:
Cytat:
To skutecznie osłabia zmysł zapachu ![]() Cytat:
Skorzystam z Twojego przepisu przy kolejnym hennowaniu A może wstawisz go do receptariusza? Będzie łatwiej znaleźć. Cytat:
|
|
#53499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musze powiedziec jednak, że mam lepiej utrwalone włosy niz po zelu sklepowym! I mięciutkie, gładkie, a nie jak po isanie, ze na drugi dzien jakies takie sztywne, twarde, matowe, oklapniete, drewniane jakby, nieprzyjemne w dotyku. Wstałam dzis rano z zachowanymi falami na głowie, zachowanymi w ładnym kształcie, nie połamanymi. Zwilzyłam wodą, dołozyłam gluta i jest dobrze. Nie tak pieknie jak wczoraj, ale chodze w rozpuszczonych a nie zwiazanych. To ogromny postep jak dla mnie. Nie uzywam kokosa, kupilam, ale mi siostra zabrała, w sumie dałam jej, jak wyczytałam, ze moze podrazniac skalp i... nawet nie uzyłam ![]() Obecnie w ogole niczym nie olejuję. Moze lnianym powinnam, skoro zel mi odpowiada? Podraznienia zaczeły sie jakis rok temu, pojedyncze. Od pół roku co chwila coś. Ledwo zalecze, to na nowo. Od razu wiem na co, bo jak daną rzecz odstawiam, to od razu przechodzi. Tak był z karite z garniera, z joaśkami bs, nawet z glorią. Wszystko, co ma alkohol w składzie odpada, wszytsko co mocno pachnie, zadnych wcierek nie mogę. Ostatni miesiac miałam zdrowy skalp a teraz wypalił znowu. Robi sie cos takiego, że zaraz po myciu, nałozeniu szamponu/odzywki zaczyna skóra piec, jakby płonąć. Po zmyciu pozostaje swędzenie, jakby cos mi biegało po skórze, jak drapie, to naskorek w tym miejscu schodzi i moze się sączyc, jak nie drapie, to robi sie strupek i gdy strupek zejdzie, afera konczy sie. Jak sa strupki, to juz jest dobrze. Po tym oceniam. szczerze mówiac mam juz dosyc. Liliputz chyba sie spisał, ale cicho sza. Dzis nic nie swedzi, nic a nic. Ale musze znlezc cos jeszcze delikatniejszego, zeby miec w razie czego na zmiane. Poza tym nie cierpie na zaden łupiez. Ja jestem mega alergik. Zaczeło sie ze 2 lata temu. wczesniej nic mnie nie uczulało. Teraz: pylki, nikiel, orzechy, kosmetyki do makijazu. Niedługo zostanie mi mycie jajkiem i nakładanie lnianego jako odżywki ds i bs.. Spróbuje mieszac
|
|
#53500 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Żeby lilliputz się dłużej sprawdzał możesz go łagodzić: dodatek żelu lnianego, kropelka oleju (dodawałam do Cien Baby, oczywiście limitka) Cytat:
Zostawia po sobie warstewkę, dla mnie nie do zniesienia |
||||
|
|
|
#53501 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny kończy mi się joanna naturia len i rumianek i chcę kupić inną teraz tylko nie wiem którą. Polecicie coś?
czy to bez różnicy i wszystkie są dobre? wstawiam linki 1. Z pokrzywą i zieloną herbatą 2. z makiem i bawełną 3. z miodem i cytryną 4. z miętą i wrzosem
|
#53502 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wyglądają na aksamitne w dotyku ![]() Zawsze chciałam taki kolor
|
|
#53503 | |||||||
|
|
Wspaniałe! Jakie regularne!
A końcówki wołają o długość Cytat:
Nie tyle ważny jest dla mnie szybszy porost, co nowe włosy, więc w kwestii porostu się nie wypowiem. Cytat:
Cytat:
Do receptariusza ![]() Cytat:
teraz siedzenie na podusi Cytat:
Zawsze możesz popróbować z jedwabiem bez alko - choćby Chi. Teraz rozumiem Cytat:
Jeju... muszę zabrać się za analizowy wreszcie... Tyle co zdarzę porządki porobić... Cytat:
Stoję przed wyborem: ponieważ moim włosom nie przeszkadza specjalnie - pomijając zwiększony puch, niestety - stylizacja na sucho lub wilgotno, popróbowałabym z minimalną ilością żelu po myciu (wieczorem) i właściwą rano... Ostatnio widzę, że to, co się dzieje rano po myciu ma na włosy wpływ o przyjemnych efektach ![]() Podobnie jak Biedronkowy krem do rąk
|
|
#53504 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Może się kiedyś przyda ![]() Współczuję mokrej i obitej pupy ![]() Cytat:
Eloe, a ja mam z kolei tak, że: po myciu odżywką (wypróbowane różne) robią mi się takie podskórne bolące i sączące się gule na skalpie. Z nich później powstają strupki. Jak myję szamponem bez sls (wypróbowany, HIPP, BD, ŻEL INTYMNY FACELLE SENSITIVE), to mam czerwone, plackowate, swędzące podrażnienia. Dobrze jest jedynie po ALTERCE Z MIGDAŁEM (no i po Naturii z slsem tez nic sie nie dzieje, ale używam rzadko). Pomożesz w tej sprawie? Masz masz może jaką teorię na ten temat Nasza Skarbnico Wiedzy Włosowej?
|
|
#53505 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A propos odżywek, poszłam do osiedlowego kosmetycznego po odżywkę b/s bez silikonów. Kobieta najpierw próbowała mi wcisnąć jakieś cudo za 42zł a potem uparła się na odżywkę z w spraju Pantene. Powiedziałam, ze Pantene ma silikony a ona popatrzyła na skład i mówi "nie ma silikonów, proszę". Spojrzałam na etykietę a tam dimethicone na drugim miejscu Podziękowałam i wyszłam.Nie wkurza mnie, jeśli sprzedawca nie zna się na składach, ale granie przed klientem, że się przeczytało skład i wie, co w nim jest - to już jest niewybaczalne.
|
|
#53506 |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj zauwazylam dziwna rzecz
nie zrobilam plunkingu bo wydawalo mi sie ze przez to mam wiekszy przyklap u nasady. I faktycznie tak jest.Cala noc olejek BD, O - isana babassu M - szampon babydream O - garnier aik niecaly miesiac pielegnacji nie widze jakis wielkich efektow pewnie jest za wczesnie a chcialabym chcialaaa nadal suche i nijakie najbardziej pasuje im oliwa z oliwek z moich obserwacji
|
#53507 | ||||||||||
|
|
Cytat:
Witaj Cytat:
U mnie po lnianym z trwałością średnio, więc mieszam ze sklepowym. Cytat:
Cytat:
Gdzie Ty byłaś wcześniej, ze po lniany nie sięgałaś? Wiem, ze długo jesteś z nami, ale czemu go nie robiłaś wcześniej? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Opisujesz dokładnie moją sytuację sprzed zmiany pielęgnacji oraz gdy podrażnię skórę. Tylko tak niby nagle zaczęłabyś reagować? Nie byłaś nigdy alergiczką, nie miałaś problemów ze skórą? Zawsze myłaś szamponem z sls? Stosowałaś wcierki? Jakie? Jaka wodą myjesz włosy i skórę? Cytat:
![]() Kosmetyków do makijażu tez nie mogę Cytat:
![]() Cytat:
Z pokrzywą i zielona herbatą oraz z wrzosem - obie były za lekkie. Włosy szybko się piórkowały. Mam spora porowatość, potrzebuję więcej zabezpieczenia, stąd wymagania. Obie odżywki jednak mają chyba najpiekniejsze zapachy z całej serii. Z miodem i cytryną - jak dla mnie bez specjalnych zachwytów. Uwielbiam z lnem i ona bije u mnie wszystkie na głowę.
|
|
#53508 | ||
|
Zakorzenienie
|
Jak się wypracuje prawodłowość
Na razie informuję o wynikach zabawy w mieszanie ;PEwcia informowała o takiej wersji jako żel, mnie interesuje oczywiście bardziej działanie na skórę ;P Cytat:
Anida, krem do rąk i paznokci, z woskiem pszczczelim i olejem macadamia, 100ml - 4zł Aqua, Macadamia, Ternifolia Seed Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Ceteareth-20(and)Cetearyl Alcohol, Glycerin, Beeswax, Mineral Oil, Tocopheryl Acetate, D-panthenol, Polyacrylamide(and)Hydrog enated Polydecene(and)Laureth-7, Allantoin, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Parfum, Hexyl Cinnamal, Lilial, Limonene. Pachnie cudownie miodem ale nadal na tyle świeżo że mi nie przeszkadza na rękach. A większość przeszkadza Parafina dopiero za tym co najlepsze więc niech sobie będzie Nie ma jakichś strasznych paskudztw. Oczywiście całkiem dobry do rąk, mam go w torebce i już zakochałam nim kilka osób ![]() Cytat:
Silikon to jest w cyckach!
|
||
|
|
|
#53509 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie powinnam się przeziębić ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jasne napiszę więc po prostu po umyciu jak włosy wyschły posmarowałam jej loki żelem -każdy z osobna nie za dużo tego żelu żeby sztywne nie były Eleo na 100 dniówkę siostrze zrobię tak: po umyciu pomarańczowa isana w mokre, na suche ten biosilk i psiknę lakierem. Powinno być ok prawda? ![]() Cytat:
o to jak masz ich 6 to powiedz mi one wszystkie są rzadkie jak joanna z lnem ? Cytat:
miód i cytryna troszkę się boję aby nie rozjaśniała. a ta z makiem i bawełną nadaje się do posmarowania włosów w ciągu dnia? może obciążać? dziewczyny chyba pisały że jest najcięższa ze wszystkich naturii?
|
|
#53510 |
|
Zakorzenienie
|
Miśka farba, moja fryzjerka mi zamówiła jakąś czekoladę przed moim wyjazdem.
Eiri dzięki zaraz dam w świetle dziennymEloe witam ![]() pojawiałam się tu wcześniej, ale nieregularnie. poprzednie z wczoraj, robione niestety wieczorem. teraz wrzucam sprzed chwili- reanimowane odżywka- pierwszy raz mi się tak udało
|
|
|
|
#53511 | |||||
|
|
Cytat:
Co myślę Odżywka jako myjadło nie sprawdza się u wszystkich. Jak by nie patrzeć często to za mało jak na potrzeby naszej skóry czy włosów. Może być tak, że ilość emolientów dostępna w odżywce wpływa na Twoja skórę "gulotwornie". Te gule mogą świadczyć o zapychaniu właśnie. Delikatne myjadła - z jednej strony możemy to uznać za wysuszenie, z drugiej za reakcję alergiczną na jakiś składnik. To będzie jednak trudno stwierdzić na pewno bez badań. z tego, co mi wiadomo, nie mają one żadnych składników, które mogłyby chronić przed wysuszeniem, więc być może własnie dlatego - z powodu obecności niewielkiej ilości oleju migdałowego i ekstraktu z owsa - Alterra tak świetnie sprawdza się u Ciebie. Mimo alko, które łagodzić będzie też gliceryna i emolient nieco dalej. Mogłoby to oznaczać, ze Twoja skóra potrzebuje oczyszczania i jednocześnie zabezpieczenia, ale zabezpieczenia w odpowiedniej ilości. Cytat:
Też zawsze wrzucam do koszyka, gdy widzę Cytat:
Mnie też przed świętami pani w Sephorze wciskała, że zmieniły się tylko opakowania YTC odżywki Cytat:
Mnie nie odpowiada w ogóle, ale sprawdziłam na wiele sposobów i zawsze to samo - Mistrz Yoda Cytat:
|
|
#53512 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Wizażanki zakręcone
![]() "przyszłam" po radę ![]() otóż, jeśli po myciu nie poczeszę włosów grzebieniem (lub w trakcie, np z odzywką na głowie) to owszem są fajne fale ale odstają od głowy w jakichś dziwnych pozycjach, nie mogę normalnego przedziałka zrobić, najgorzej jest z tyłu i po prostu tragicznie to wygląda (tak właśnie jakby moje włosy grzebienia rok nie widziały), a znowu jeśli je poczeszę, nawet głową w dół zwisając, to są przyklapnięte, nie osiągnę już nigdy takich fali nawet przy odpowiedniej stylizacji. Tez tak macie czasem? |
|
|
|
#53513 | |||||
|
|
Niech Ci będzie
Cytat:
tylko ta parafina... Ale skoro znoszę Biedronkowy, to czemu by nie ten? Szczególnie, ze w tym nie ma shea, a shea na moje działa obciążająco. Cytat:
A będą zdjęcia? Cytat:
Cytat:
Jako jedyna zawiera glicerynę, więc mnie puszy i nie używam w charakterze odżywki b/s. Jeśli idzie o gęstość, to wg. mnie od najgęstszej: z makiem z cytryną lniana pokrzywa/wrzos. Cytat:
A kiedy ostatnio je podcinałaś? Masz 2, maksymalnie 3 warstwy, nieco za krótki wierzch, ale już widać Poza tym mało emolientów, ale wszystko przyjdzie z czasem
|
|
#53514 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#53515 | |
|
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Ano tak ![]() Pisałam o tym przed świętami (będzie gdzieś na początku wątka), by uważać, bo to tylko tak ciekawie wygląda. Ekstrakty powędrowały za zapach, dimethiconu więcej Aż boję się kupić. Ale o masce się nie wypowiadam, bo nie sprawdzałam. Nie stosuję, bo włosom się nie podobała.
|
|
#53516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
juz jest o wiele lepiej, bo dłuugo je prostowałam i na początku nie wyglądały zbyt fajnie. ale zdaje sobie sprawę z tego, że jeszcze dużo mam do zrobienia. poza tym chcę żeby rosły ![]() olejuję, robię maski, z odżywek isana z babassu, artiste z keratyna, czasami maska alterry, myję albo samym pottersem (teraz aloes) albo OMO z szamponem alterry (teraz papaja i babmus) i narazie do tych rzeczy mam dostęp edit: jeszcze zapomniałam o garnierze aik Edytowane przez 86Paula Czas edycji: 2012-01-20 o 12:56 |
|
|
|
|
#53517 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
beda ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moje włosy glicerynę lubią tak mi się bardziej teraz widzi ta z makiem lub cytryna i miód .Joanna len i rumianek jest dla mnie za słaba troszkę więc do wyboró te dwie wyżej mam
|
|
#53518 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie!!!
próbuję od jakiegoś czasu stosować metodę cg, dopiero raczkuję, o efektach się nie wypowiem, bo intensywnie farbuję włosy w ostatnim czasie, ale do czego zmierzam... Chciałabym prosić o radę, jakich kosmetyków będzie najlepiej używać do kręconych farbowanych tak, żeby kolor schodził jak najmniej (rudy), a i żeby je na bieżąco regenerować. Wiem już, że oleje odpadają, wraz z nimi schodzi farba:/ a szkoda, bo widziałam poprawę i podobały mi się moje włosy po rycynowym. Do tej pory używałam odżywkę Garnier AiK (bardzo mi odpowiada), Joannę miód i cytrynę a teraz mam len i rumianek (mam wrażenie, że po tej pierwszej skręt jest jednak lepszy), po umyciu spryskuję skalp Jantarem (nie mogę po całości, bo włosy się puszą), zaczęłam też używać żelu lnianego Niestety do tej pory myję włosy szamponem, nie byłam w rossmanie w ostatnim czasie, a czytałam że odżywki Isany nadają się do mycia. Chciałabym zatem zacząć myć włosy odżywką, jaką polecacie? No i co by było dobre do włosów farbowanych? Chyba kosmetyki, które mają kwaśny odczyn tak? Jakie na przykład? Jestem strasznie zielona w tych tematach... Jeśli jest wątek na ten temat, to proszę odeślijcie Pozdrawiam
|
|
|
|
#53519 | ||||
|
Kazar Lady
|
godzinę mnie nie było
![]() Cytat:
zapach dla mnie super Cytat:
zaraz ruszam czytać jaki olej teraz mam kupić ![]() Cytat:
Cytat:
jestem świeżo po hennie, nie mam idealnie równego koloru i dziś naszły mnie wątpliwości, co do hennowania.. poczekam aż mi przejdzie |
||||
|
|
|
#53520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie myślałaś o przeniesieniu się na hennę? ![]() Isana z babassu jest dość dobra do mycia Za bardzo nie znam odżywek do włosów farbowanych, ale myślę, że większość ma silikony i jeszcze jakieś coś ![]() A może by tak na ostatnie płukanie płukanka zakwaszająca z cytryny? ![]() Myślałam o olejowaniu włosków? Pooookaż zdjęcia
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.

Zapewne możesz o wiele więcej, ja mam alergię na wszystko 
Katorga...
. Prawdę mówiąc moje włosy potrzebują tylko olejku kokosowego, szamponu, joanny len z rumiankiem. Po tym zestawie wyglądają najlepiej 

to nieźle! jak włosy mi wyschły to dopiero zauważyłam że to błąd eh...mądry polak po szkodzie. 

a przecież to to wszystko tak naprawdę jest determinowane przez kobietę/kobiety 

teraz siedzenie na podusi
Podziękowałam i wyszłam.