Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-22, 15:21   #781
nikol12
Rozeznanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Moje U ( dużo dzisiaj tego ) :
śniadanie: 2 kromki razowca : jedna z serem żółtym, pl.szynki dziadkowej , druga z pl. polędwicy i na te kanapki całe jajko z majonezem; jabłko, 50g chudego twarogu, duży kubek kakao na mleku 2% z cynamonem
II śniadanie : jabłko, marchewka, kubek cappucino, herbatnik, kromka wasy posmarowana serkiem wiejskim i dżemem, pasek gorzkiej czekolady
3 pl. polędwicy, jabłko( musiałam , bo jak bym nie zjadła to bym chyba miała napad potem )
Obiad: 1/4 paczki brązowego ryżu, trochę kurczaka z warzywami, duuużo surówki z marchewki i kapusty, szklanka kompotu truskawkowego
Podwieczorek : jog. nat.- 180g z 2 łyżkami pł. owsianych i kukurydzianych, po łyżce wiórek i orzechów,2 suszone daktyle
Kolacja: 100g chudego twarogu i kromka razowca z pasztetem

mam wyrzuty...
oceńcie proszę
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 15:32   #782
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Moje U ( dużo dzisiaj tego ) :
śniadanie: 2 kromki razowca : jedna z serem żółtym, pl.szynki dziadkowej , druga z pl. polędwicy i na te kanapki całe jajko z majonezem; jabłko, 50g chudego twarogu, duży kubek kakao na mleku 2% z cynamonem
II śniadanie : jabłko, marchewka, kubek cappucino, herbatnik, kromka wasy posmarowana serkiem wiejskim i dżemem, pasek gorzkiej czekolady
3 pl. polędwicy, jabłko( musiałam , bo jak bym nie zjadła to bym chyba miała napad potem )
Obiad: 1/4 paczki brązowego ryżu, trochę kurczaka z warzywami, duuużo surówki z marchewki i kapusty, szklanka kompotu truskawkowego
Podwieczorek : jog. nat.- 180g z 2 łyżkami pł. owsianych i kukurydzianych, po łyżce wiórek i orzechów,2 suszone daktyle
Kolacja: 100g chudego twarogu i kromka razowca z pasztetem

mam wyrzuty...
oceńcie proszę
dużo? no chyba nie.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 16:06   #783
Phynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
ilosciowo mało - jak na R.

Co do jakosci to ja tu w ogóle nie widzę białka. Serek wiejski na kanapce czy parę plasterków szynki to nie jest wystarczająca ilosc. Tłuszczy też nie widzę. Moim zdaniem jakosciowo kicha.

Moje dzisiejsze R (pobudka 0 11):
I. 3 kromki chleba sojowego z polędwicą z indyka i masłem
II. Zupa z kapusty (niekiszonej) z warzywami, na kurczaku + skrzydełko
III. będzie: szbycel z mięsa wieprzowo - wołowego (smażony bez tłuszczu, w mięsie nie ma bułki i jest bez panierki) z sałatką polaną oliwą
przekąska: w pracy wpadnie kefir
IV: będzie makrelka i marchewka do pochrupania przed tv
ale ryba, wędlina, jajko czy serek wiejski to chyba konkretne źródła białka ;>
a tłuszcze.. powtarza się masło, fakt- orzechów ostatnio jem niewiele, ale to chyba chwilowe, bo lubię. gdzieniegdzie tłuszcze są "ukryte"- np. do zupy jagodowej mama też dodaję masło.
hm, co do ilości byłam raczej pewna, że jest ok. mam tylko wrażenie, że za dużo wpada przetworzonych produktów.

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 17:02   #784
gosinek13
Raczkowanie

U w strone P

Ś: bułka włoska ; pół z jajecznicą , pół z szynką gotowaną i sałatą , herbata z cytryną

IIŚ: jogurt owocowy 150g + herbata z cytryną

O: kurczak w sosie teryaki, pieczony ziemniak z foli, marchewka z groszkiem ( nie dużo, bo to były resztki) , sok z zmiksowanych pomarańczy i jabłek -250 ml

P: kisiel wiśniowy

K: 2 kromki razowego z szynką , sałatą i serem, herbata z cytryną

I jak to się prezentuje ? Próbuje coraz bardziej zwiększać , żeby zacząć tyć. To dopiero początki walki z ed . Jak mi idzie ?? Prosze o ocene
gosinek13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 17:24   #785
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez madziarskosc Pokaż wiadomość
Riddle92, dzieki za ocenę
Wiem, że w tym drugim śniadaniu jogurt to nie najlepszy pomysł ale lubię go i od dawna jem go zawsze na drugie z jakimś owocem. Czasem dosypuję do niego też otręby. Czasem zamiast jogurtu jest serek wiejski lekki...nie wiem, po prostu tak lubię Ale postaram się przekonać do serka homo. <wiejski moze byc, homo moze byc, jogurt raz na jakis czas to nie tragedia ale lepiej go nie jesc za duzo

Dziś nie ma okołotreningowych, bo zupełnie nie mam czasu na ćwiczenia-sesja, nauka...Najbliższe wyjście na fitness zapowiada się dopiero we wtorek Ale cwiczę przynajmniej 4 razy w tygodniu, często po 2 godz. pod rząd, więc chyba źle nie jest. Zwlaszcza, że do tej pory prowdziłam siedzący tryb życia i zero aktywności...<to jesli to wyjatek spowodowany nauka, to ok
nikol12 - duzo?nie zartuj.

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Cytat:
Napisane przez gosinek13 Pokaż wiadomość
U w strone P

Ś: bułka włoska ; pół z jajecznicą , pół z szynką gotowaną i sałatą , herbata z cytryną <na U ok, na P za malo

IIŚ: jogurt owocowy 150g + herbata z cytryną <to nie posilek, nawet na R to za malo jedzenia, co dopiero na U/P

O: kurczak w sosie teryaki, pieczony ziemniak z foli, marchewka z groszkiem ( nie dużo, bo to były resztki) , sok z zmiksowanych pomarańczy i jabłek -250 ml <jeden ziemniak? nie wyliczaj sobie, naprawde

P: kisiel wiśniowy <to za malo

K: 2 kromki razowego z szynką , sałatą i serem, herbata z cytryną <no, tak zwyczajnie, moze byc

I jak to się prezentuje ? Próbuje coraz bardziej zwiększać , żeby zacząć tyć. To dopiero początki walki z ed . Jak mi idzie ?? Prosze o ocene
widac ze poczatki, jedzenia jest mało

moje R dzis(duzo powtorek, ale kompletnie nie mam czasu zeby sobie przygotowywac jedzenie,wiec robie wiecej "na zapas ;d, z tego powodu tez malo ruchu bedzie raczej wiec wegli nie za wiele)
I. grahamka z pasta z dwoch jajek (homemade, z jogurtem naturalnym, musztarda i pieprzem) i z pomidorem
II. ser bialy poltlusty zmiksowany z owocami mrozonymi, troche mleka i lyzeczka cukru do tego, podjedzone troche takiego sera mielonego sernikowego
III. znow ten ser zmiksowany z owocami, pol jablka, poza tym ugryzlam grześka i ziemniaka z wody (haha, no wiem, TRAGEDIA:brzydal , pol grahamki z maslem podpieczonej w tosterze, salatka z pomidora, ogorka kiszonego, cebuli i oliwy
będzie(pozno wstalam):
IV. piers z kurczaka + warzywa + ryz brazowy(jeszcze nie wiem, pewnie na slodko bo mam dzien na slodko ;d)
trening
V. i potreningowo prawdopodobnie to co w IV

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Phynn
może dodam wczorajsze U do oceny...

2 kromki graham grubo z masełkiem, pomidorem i solą, kawa z mlekiem <cos malo na tych kanapkach
pomarańcza, znów kawa (tym razem z automatu), 2 cukierki czekoladowe <to jakas skromna przekaska, nie posilek
duży kawałek ryby przygotowanej na parze + surówka z marchewki, jabłka, papryki, kukurydzy z musztardowym dressingiem <jakies wegle i bedzie ok
kawa parzona z mlekiem, 2 wafelki przekładane krówkowo-śmietankową masą i pół rurki z kremem <juz trzeba bylo wiecej tych wafli ;d
kromka graham z masłem, szynką z indyka i ogórkiem świeżym + kubek barszczyku instant
<maaalo

podbijam i dodaję dzisiejsze, proszę o jakąś opinię.

• bułka z dynią, połówka z masłem i serkiem wiejskim, a druga z Nutellą; parzona kawa z mlekiem <caly serek wiejski i bedzie ok
  • banan, kawa rozpuszczalna, 2 kostki 'Ritterki' marcepanowi-pomarańczowej <to przekąska
  • talerz zupy szczawiowej z grzankami, marchewką i całym jajkiem <tez troche malo
  • mały jogurt naturalny, jabłko, mandarynka <to przekąska
  • 2 kromki graham, każda z masłem szynką z indyka i pomidorem <no w miare
bardzo prosiłabym o wgląd do tych jadłospisów. chciałabym wiedzieć jak wypadają pod względem jakościowym zwłaszcza.. i ogólnie czy prezentują się w miarę /ekhm/ normalnie ? o ile to w moim przypadku możliwe.

wczorajsze :

• bułka z dynią z masłem, jedna połówka z serkiem wiejskim i ogórkiem świeżym, druga z Nutellą; parzona kawa z mlekiem
  • talerz zupy jagodowej z makaronem, zaraz po duży kawałek domowego ciasta z jabłkami i konfiturą z pigwy
  • bułka orkiszowa z ćwikłą, sałatą, szynką z indyka, plasterkiem sera żółtego; pół papryki czerwonej
  • reszta zupki j.w
to co wyzej, za mało, jakosciowo bez szału tez
jw

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
ilosciowo mało - jak na R.

Co do jakosci to ja tu w ogóle nie widzę białka. Serek wiejski na kanapce czy parę plasterków szynki to nie jest wystarczająca ilosc. Tłuszczy też nie widzę. Moim zdaniem jakosciowo kicha. <popieram

Moje dzisiejsze R (pobudka 0 11):
I. 3 kromki chleba sojowego z polędwicą z indyka i masłem <jesli poledwicy bylo duuzo to ok, ale jesli kilka plastrow to za malo
II. Zupa z kapusty (niekiszonej) z warzywami, na kurczaku + skrzydełko <brakuje mi węgli, tak to ok
III. będzie: szbycel z mięsa wieprzowo - wołowego (smażony bez tłuszczu, w mięsie nie ma bułki i jest bez panierki) z sałatką polaną oliwą <no fajnie
przekąska: w pracy wpadnie kefir <nie wiem, jesli to ma byc po 3 godzinach od posilku nr III to za malo, jesli faktycznie jako przekąska to w porzadku
IV: będzie makrelka i marchewka do pochrupania przed tv <fajnie
jw

Edytowane przez riddle92
Czas edycji: 2012-01-22 o 17:22
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 18:04   #786
ama09
Zakorzenienie

jutrzejsza R = proszę o sprawdzenie

I: płatki owsiane (sporo) + szklanka mleka 3,2 % , jabłko
II : 2 małe grahamki z szynką i pomidorem, jogurt naturalny
III : ryż + warzywa na parze
IV : jajecznica z warzywami
V : twarożek
ama09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 18:43   #787
asia95
Raczkowanie

Hej, prosiłabym o ocenę mojego dzisiejszego R:

I. jogurt naturalny z ziarnami
2h treningu: fat burning + tbc
II. serek wiejski, pół mango
III. penne ze szpinakiem
IV. garść pistacji, 2 mandarynki
V. serek wiejski
asia95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 19:13   #788
olik187
Rozeznanie

U;

łyżeczka oleju lnianego
łyżeczka siemienia lnianago z wodą

śniad; 1, 5 bułki razowej z pastą bananowo-twarogową i cynamonem, twarogiem,pomidorem i kiełkami lucerny/ szynką z indyka i świezym ogórkiem

2śniad; 3 bit xxl, marchewka, kawa z mlekiem

obiad; makaron pełnoziarnisty świderki z wędzonym pstrągiem, ogórkiem zielonym, natką pietruszki i oliwą

podw; serek wiejski z wkrojonym jabłkiem i kiwi

kolacja; kromka ciężkiego żytniego, puszka tuńczyka wsw, pomidorek pokrojony na kawałki i posypany kiełkami rzodkiewki

1,5l wody, herbaty; zielona i z pokrzywy

40min fitness i 8min abs

bardzo proszę o zerknięcie i ocenkę; będę bardzo wdzięczna
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 19:25   #789
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
U;

łyżeczka oleju lnianego
łyżeczka siemienia lnianago z wodą

śniad; 1, 5 bułki razowej z pastą bananowo-twarogową i cynamonem, twarogiem,pomidorem i kiełkami lucerny/ szynką z indyka i świezym ogórkiem Ładne śniadanie

2śniad; 3 bit xxl, marchewka, kawa z mlekiem Bardziej jako przekąska, ale jeżeli późno wstałaś, albo nie miałaś ochoty na więcej to ewentualnie ujdzie.

obiad; makaron pełnoziarnisty świderki z wędzonym pstrągiem, ogórkiem zielonym, natką pietruszki i oliwą Ok

podw; serek wiejski z wkrojonym jabłkiem i kiwi Może jakieś orzeszki?

kolacja; kromka ciężkiego żytniego, puszka tuńczyka wsw, pomidorek pokrojony na kawałki i posypany kiełkami rzodkiewki Ok

1,5l wody, herbaty; zielona i z pokrzywy

40min fitness i 8min abs

bardzo proszę o zerknięcie i ocenkę; będę bardzo wdzięczna
Generalnie wydaje mi się okej, jeżeli nie chodzisz głodna i wagę masz w normie

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 20:24   #790
orzeszek01
Zakorzenienie

U

1. grahamka z maslem,jajkiem i warzywami
2.drozdzowka z kruszonka,2paski milki schoko kekse
3.noga z kurczaka,1,5 ziemniaka,jakies surowki
4.miseczka lodow
5.grahamka zapiekanka-- pieczarki,cebulula,ser zolty,ketchup,szklanka soku pomaranczowego

ponad 45km na rowerze
i sporo ruchu
orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 20:50   #791
MalaArielka
Wtajemniczenie

Dzięki Morphine88 za analizę mojego jadłospisu
A tu dzisiejsze U/P:

I: kiełbasa taka jak z grilla, wypieczona w piekarniku, kromka ciemnego chleba z masłem, słodzona hebrata, bonti( monte z biedronki),
II: zupa krupnik- spory talerz,
III: ziemniaki, bigos, gulasz, jajko sadzone( spora porcja), baton Maciek xxl,
IV: 3 zapiekanki z jasnego chleba z masłem, żółtym serem i kiełbasą, słodzona herbata,
V: będzie jeszcze co najmniej jabłko.
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 21:27   #792
vanillandhoney
Przyczajenie

witam Was dziewczyny od razu zaznaczę, że jestem tu nowa, dlatego z góry przepraszam za moją ewentualną niewiedzę w jakiejś dziedzinie ^^
piszę z prośbą o ocenę mojego jadłospisu, ponieważ odchudzam się od końca października i trochę szczerze mówiąc jestem rozczarowana, ponieważ od tego czasu zeszło zaledwie 2 - 2,5 kg, czy to normalne ?
co prawda do celu brakuje mi już tylko 2-3 kg, jednak wątpię czy uda mi się to w ogóle jeszcze zgubić...
jeśli chodzi o dietę to staram się zjadać tak mniej więcej 1400-1500 kalorii, jednak nie liczę ich tak bardzo dokładnie, nie chcę popaść przypadkiem w jakąś obsesję poza tym wiem, że to nie ilość, a jakość jest najważniejsza, tak więc zjadam chude mięso, jaja, ryby, oczywiście do tego duża ilość warzyw i nieco mniejsza owoców, z produktów zbożowych wybieram te pełnowartościowe, a nabiał staram się ograniczać w jadłospisie, jednak często wychodzi tak, że jem go nawet 3 razy w ciągu dnia (może tym tkwi błąd) w międzyczasie podjadam orzeszki, pestki, do smażenia używam oleju rzepakowego, a do sałatek oliwy z oliwek
ćwiczę minimum 3 razy w tygodniu, jeden trening trwa minimum godzinę i jest to najczęściej rower stacjonarny, stepper czy skakanka, a w wolnych chwilach pilates i jakaś lekka gimnastyka, do tego dość sporo chodzę w ciągu dnia, w lecie jeszcze biegam i jeżdżę na rolkach, ale teraz jest na to za zimno, a ja jestem strasznym zmarzluchem

dodaję taki modelowy jadłospis, aby można było ocenić całościowo moją dietę

bardzo liczę na wasze rady i z góry dziękuję za pomoc

wczorajsze
R:

I.
płatki owsiane,żytnie lub orkiszowe z twarogiem,serkiem wiejskim lub jogurtem naturalnym (rzadziej na mleku) do tego owoc i zależnie od tego na co mam ochotę jakieś bakalie lub orzechy

w szkole:

II.
kanapka z chleba razowego lub grahamka z wędliną drobiową lub twarogiem półtłustym i niewielką ilością dżemu niskosłodzonego lub tuńczykiem lub jajkiem (od święta z serem żółtym, albo pleśniowym, bo wiem, że na r nie bardzo)

przekąska:
jabłko,banan lub mandarynka, czasem jakiś serek wiejski,jogurt czy garść orzechów

III.
pierś kurza,indycza lub ryba (tuńczyk,łosoś,sola,minta j) smażona na oleju rzepakowym + warzywa, z makaronem razowym,ryżem brązowym lub kaszą
IV
. jajecznica lub omlet z warzywami, sałatka z kurczakiem lub tuńczykiem albo twaróg lub serek wiejski z orzechami czy pestkami

Edytowane przez vanillandhoney
Czas edycji: 2012-01-22 o 21:41
vanillandhoney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 21:50   #793
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez ama09 Pokaż wiadomość
jutrzejsza R = proszę o sprawdzenie

I: płatki owsiane (sporo) + szklanka mleka 3,2 % , jabłko <bialko?
II : 2 małe grahamki z szynką i pomidorem, jogurt naturalny <bialko?
III : ryż + warzywa na parze <bialko?
IV : jajecznica z warzywami <jakis tluszcz
V : twarożek<warzywa i tluszcz
źle, znikome ilości białka w 3 posiłkach, brak jakiejś oliwy/masła/ziaren, mało jedzenia ogółem

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

Cytat:
Napisane przez asia95 Pokaż wiadomość
Hej, prosiłabym o ocenę mojego dzisiejszego R:

I. jogurt naturalny z ziarnami <to jest Twoj posilek przedtreningowy? no zlituj sie
2h treningu: fat burning + tbc <2 h treningu są bezcelowe
II. serek wiejski, pół mango <tragedia, jak na potreningowy
III. penne ze szpinakiem <takie zwykle? odpada... pelnoziarniste, no i jakies mieso!
IV. garść pistacji, 2 mandarynki <to nie posilek
V. serek wiejski<dorzuc warzywa i oliwe
jw

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
U

1. grahamka z maslem,jajkiem i warzywami <dwa jajka i byloby w porzadku
2.drozdzowka z kruszonka,2paski milki schoko kekse <to za malo na posilek, rozumiem ze to u wiec drozdzowka moze byc, ale jeszcze jakis duzy jogurt do tego
3.noga z kurczaka,1,5 ziemniaka,jakies surowki <spoko, tylko na litość, po co liczysz ziemniaki? nie bylo go przypadkiem 1 i 0,5839 ?
4.miseczka lodow <raz na jakis czas ok
5.grahamka zapiekanka-- pieczarki,cebulula,ser zolty,ketchup,szklanka soku pomaranczowego <no nawet, choc moglyby byc dwie np

ponad 45km na rowerze
i sporo ruchu
jak na tyle ruchu to malo jedzenia, na bank masz ujemny bilans

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
Napisane przez MalaArielka Pokaż wiadomość
Dzięki Morphine88 za analizę mojego jadłospisu
A tu dzisiejsze U/P:

I: kiełbasa taka jak z grilla, wypieczona w piekarniku, kromka ciemnego chleba z masłem, słodzona hebrata, bonti( monte z biedronki), <jesli duuza kielbasa, to ok, szkoda ze chleba nie bylo wiecej
II: zupa krupnik- spory talerz, <to za malo jak na przytycie
III: ziemniaki, bigos, gulasz, jajko sadzone( spora porcja), baton Maciek xxl, <no jesli spora, to ok
IV: 3 zapiekanki z jasnego chleba z masłem, żółtym serem i kiełbasą, słodzona herbata, <fajnie
V: będzie jeszcze co najmniej jabłko.<jezu, AZ jablko? caly posilek tu musi byc
jw

---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Cytat:
Napisane przez vanillandhoney Pokaż wiadomość

dodaję taki modelowy jadłospis, aby można było ocenić całościowo moją dietę

bardzo liczę na wasze rady i z góry dziękuję za pomoc

wczorajsze
R:

I.
płatki owsiane,żytnie lub orkiszowe z twarogiem,serkiem wiejskim lub jogurtem naturalnym (rzadziej na mleku) do tego owoc i zależnie od tego na co mam ochotę jakieś bakalie lub orzechy <serek wiejski i twarog ok, jogurt i mleko to za malo bialka

w szkole:

II.
kanapka z chleba razowego lub grahamka z wędliną drobiową lub twarogiem półtłustym i niewielką ilością dżemu niskosłodzonego lub tuńczykiem lub jajkiem (od święta z serem żółtym, albo pleśniowym, bo wiem, że na r nie bardzo) <musi byc duuuzo bialka, czyli duzo twarogu, puszka tunczyka lub dwa jaja

przekąska:
jabłko,banan lub mandarynka, czasem jakiś serek wiejski,jogurt czy garść orzechów <tutaj jest za malo, zawsze powinien sie pojawic serek wiejski lub cos co ma sporo bialka, dodatkowo owoc/orzechy

III.
pierś kurza,indycza lub ryba (tuńczyk,łosoś,sola,minta j) smażona na oleju rzepakowym + warzywa, z makaronem razowym,ryżem brązowym lub kaszą <bardzo ladnie
IV
. jajecznica lub omlet z warzywami, sałatka z kurczakiem lub tuńczykiem albo twaróg lub serek wiejski z orzechami czy pestkami<slicznie
Nareszcie jakas rozsadna, jadlospis jest bardzo fajny, zbilansowany, jesli masz sporo ruchu to mozesz zjesc nawet troszke wiecej, daj mi tylko znac co trenujesz dokladnie i ktore to sa okolotreningowe posilki (moze byc na PW)

Swoja droga... jezu, czy mozemy zalozyc osobny wątek "Nasze codzienne jadlospisy - jem 1000 kcal i mysle ze to dobrze" oraz "nasze codzienne jadlospisy - jem normalnie?" poza tym ostatnim jadlospisem to jestem zalamana
Stary 2012-01-22, 22:41   #794
Phynn
Zakorzenienie

Cytat:
U

4.miseczka lodow
5.grahamka zapiekanka-- pieczarki,cebulula,ser zolty,ketchup,szklanka soku pomaranczowego

ponad 45km na rowerze
i sporo ruchu
jeśli masz dużo ruchu, to mało tu tego jedzonka. choć chyba troszkę wrzuciłaś z jadłem na luz, czy mi się zdaje ?

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Stary 2012-01-22, 23:35   #795
Juka22
Przyczajenie

cześć Dziewczyny
z prośbą do oceny R
1. owsianka 4łyżki ( na 1/2 szkl. wody i 1/2 szkl. mleka)z truskawkami( niestety mrożonymi) i serkiem homo.
2. grahamka z pastą jajeczną( 2jajka z ociupinka jogurtu i musztardy i szczypiorku)ogórek kiszony + jabłko
3.ryż brązowy ok. pół paczki, pierś z kurczaka pieczona w folii w piekarniku+sałata z warzywami
4. udko z kurczaka z sałatą ,pomidorem i cebulką
Stary 2012-01-22, 23:39   #796
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Juka22 Pokaż wiadomość
cześć Dziewczyny
z prośbą do oceny R
1. owsianka 4łyżki ( na 1/2 szkl. wody i 1/2 szkl. mleka)z truskawkami( niestety mrożonymi) i serkiem homo.
2. grahamka z pastą jajeczną( 2jajka z ociupinka jogurtu i musztardy i szczypiorku)ogórek kiszony + jabłko
3.ryż brązowy ok. pół paczki, pierś z kurczaka pieczona w folii w piekarniku+sałata z warzywami
4. udko z kurczaka z sałatą ,pomidorem i cebulką
podoba mi się. : )

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 23:59   #797
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
podoba mi się. : )
mi rowniez, chyba ze dochodzi trening, to dorzucilabym cos jeszcze
jesli nie, to fajno.
Stary 2012-01-23, 00:28   #798
karola11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Phynn
może dodam wczorajsze U do oceny...

2 kromki graham grubo z masełkiem, pomidorem i solą, kawa z mlekiemjeśli się najadłaś to ok, niektórzy nie lubią dużego śniadania, ale dorzuciłabym coś na chleb, może jakiś serek.szynkę
pomarańcza, znów kawa (tym razem z automatu), 2 cukierki czekoladowesama pomarancza to za malo, jak juz chcesz owoce,to może zrób sobie sałatkę owocową?
duży kawałek ryby przygotowanej na parze + surówka z marchewki, jabłka, papryki, kukurydzy z musztardowym dressingiemok,ale nie jesz węgli do obiadu?
kawa parzona z mlekiem, 2 wafelki przekładane krówkowo-śmietankową masą i pół rurki z krememok
kromka graham z masłem, szynką z indyka i ogórkiem świeżym + kubek barszczyku instantmoże być

podbijam i dodaję dzisiejsze, proszę o jakąś opinię.

• bułka z dynią, połówka z masłem i serkiem wiejskim, a druga z Nutellą; parzona kawa z mlekiemtu mi się podoba,ale dodałabym owoc
  • banan, kawa rozpuszczalna, 2 kostki 'Ritterki' marcepanowi-pomarańczowejmoże być
  • talerz zupy szczawiowej z grzankami, marchewką i całym jajkiemfajnie,ale za mało
  • mały jogurt naturalny, jabłko, mandarynkamoże być
  • 2 kromki graham, każda z masłem szynką z indyka i pomidoremok
bardzo prosiłabym o wgląd do tych jadłospisów. chciałabym wiedzieć jak wypadają pod względem jakościowym zwłaszcza.. i ogólnie czy prezentują się w miarę /ekhm/ normalnie ? o ile to w moim przypadku możliwe.

wczorajsze :

• bułka z dynią z masłem, jedna połówka z serkiem wiejskim i ogórkiem świeżym, druga z Nutellą; parzona kawa z mlekiemok
  • talerz zupy jagodowej z makaronem, zaraz po duży kawałek domowego ciasta z jabłkami i konfiturą z pigwyok
  • bułka orkiszowa z ćwikłą, sałatą, szynką z indyka, plasterkiem sera żółtego; pół papryki czerwonejok
  • reszta zupki j.wok
  • ten jadłospis jest już lepszy
ogólnie wydaje mi się,że za mało, faktycznie trochę więcej białka by sie przydało,reszta j.w.

---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ----------

Tak się zastanawiam, jeżeli ktoś liczy codziennie kalorie niezależnie od tego czy jest na R czy już na U,ale brakuje mu jeszcze sporo do normalnego bilansu,który jest zalecany dla jego wieku/wagi/trybu życia, to co ma najlepiej zrobić?Liczyć dlaej kalorie i zwiększać je stopniowo czy totalnie odejść od liczenia i brać wszystko na oko i patrzeć na wartość produktów? Co sądzicie?
Stary 2012-01-23, 08:19   #799
Phynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karola11 Pokaż wiadomość
ogólnie wydaje mi się,że za mało, faktycznie trochę więcej białka by sie przydało,reszta j.w.

---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ----------

Tak się zastanawiam, jeżeli ktoś liczy codziennie kalorie niezależnie od tego czy jest na R czy już na U,ale brakuje mu jeszcze sporo do normalnego bilansu,który jest zalecany dla jego wieku/wagi/trybu życia, to co ma najlepiej zrobić?Liczyć dlaej kalorie i zwiększać je stopniowo czy totalnie odejść od liczenia i brać wszystko na oko i patrzeć na wartość produktów? Co sądzicie?
Karola, dziękuję Ci bardzo za komentarz. Przyjrzę się temu białku, może rzeczywiście za mało go u mnie.
A co do Twojego pytania, to ciężko powiedzieć. Z jednej strony jeśli chcesz dojść do OKREŚLONEGO pułapu kalorii, to lepiej byłoby sobie to wyliczyć, by wiedzieć, czy faktycznie się ten pułap osiąga. Z tym, że ja jestem przeciwniczką liczenia, zwłaszcza na U. Od liczenia do zaburzeń jest naprawdę niewielki kroczek, uwierz.

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Stary 2012-01-23, 09:23   #800
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:
U

4.miseczka lodow

ponad 45km na rowerze
i sporo ruchu
bardzo ładnie)
airwaves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-23, 10:06   #801
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez airwaves Pokaż wiadomość
bardzo ładnie)
tak, jak na 45 km na rowerze to BARDZO LADNIE, bardzo za mało.
Stary 2012-01-23, 11:23   #802
Amy366
Raczkowanie

Moje wczorajsze P:
1. Owsianka (50 g płatków, szklanka pełnego mleka,banan, łyżka granoli, kilka suszonych fig)
2. 2 cienkie kawałki domowego keksu
3.miseczka zupy jarzynowej
50 g makaronu z sosem pomidorowym i rodzynkami (wiem dziwne połączenie, ale mi smakuje )
4.jogurt owocowy (150g) z 1-2 łyżkami płatków śniadaniowych
pomarańcza
5. 2 średnie kromki razowca - jedna z twarożkiem, druga z serem żółtym i masłem, marchewka
po- cukierek czekoladowy

Jakieś rady?
Stary 2012-01-23, 12:39   #803
mpati86
Zadomowienie

UUU z nadzieją zgubienia nadprogramowych kg, ale by okres się utrzymał.

1. duża bułka grahamka:
pół z serem żółtym i szynką wiejską
pół z masłem orzechowym sante, twarożkiem domowym i dżemem jagodowym;ćwiratki jabłuszka; kawa parzona z mlekiem
2. kocha gorzkiej czekolady lindt z solą morską; kawa parzona z mlekiem
3. Kasza jęczmienna z warzywami+ natka pietruszki; groszek z marchewką; duża pierś z kurczaka w cieście smażona na oliwce
4. Twarożek lekki bakoma+ garść pistacji solonych
5. kawał ciężkiego większego ziarnisto- razowego chleba z szynką z kurczaka i całym ogórkiem kiszonym; pomidorki koktajlowe; jajko gotowane

i jak? zależy mi na opini
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-23, 14:00   #804
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Miało być luźniej więc dzisiejszy, wypowie się ktoś :

1. kubek kakao-kawy na mleku 2% i kilka kawałków bloku czekoladowego, po chwili: ryba ( chyba mintaj) 4-5 średnich kawałków i 3-4 ogórki kiszone
/jabłko/
2.owsianka( 6łyż. owsianych na mleku 2%) po: 2 i 0,5 dużej mandarynki
chwilę potem 2 paski gorzkiej czekolady
3. 2 i 0,5 dłuugiego kabanosa wieprzowego z czosnkiem i po pół.godz. pudełko sałatki z tuńczykiem, brązowym ryżem, kapustą pekińską, cebulą, koperkiem, mieszanką meksykańską ze słoika ( kukurydza, groszek, fasola czerwona, papryka itp.) i z chrzanem
4. teraz jem : pół wędzonej makreli z marchewką, kawałkiem kalarepy i papryki czerwonej
5. za ok. 2godziny będzie kolacja z TŻ : trotilla pszenna kupna, a w środku sałatka mojego wykonania: kapusta pekińska, pieczarki,cebula, kukurydza, marchew, kurczak opanierowany w jajku mące i przyprawie do kebaba, pewnie też ketchup i do tego kieliszek czerwonego wina

piłam herbaty różne i trochę wody

chyba wszystko

Podbijam ostatni i wrzucam wczorajszy, mógłby ktoś zerknąć, proszę
(późno wstałam)
1.kubek kakao na mleku 2% , 2 kromki razowego, pół wędzonej makreli i warzywa już nie pamiętam jakie ,ale były na pewno
/jabłko/inka z mlekiem/
2. owsianka na mleku 6łyż. płatków owsianych po: 1,5 dużej mandarynki i pomarańcza
3. rozłożone w czasie: kawa roz. z mlekiem, garść nerkowców,4 kostki gorzkiej czekolady i serek homo nat.180g
4. obiado-kolacja: podwójna porcja ( bo mi bardzo smakowało ) czyli taki duuuży pojemnik sałatki ( brązowy ryż, tuńczyk kawałki, kapusta pekińska, cebula, koperek, sałatka meksykańska ze słoika (groszek, kukurydza, czerwona fasola, papryka itp,),w sosie chrzanowym)
5. dosłownie przed samym snem :serek wiejski 200g i wielgachne jabłko.
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-23, 14:02   #805
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez Amy366 Pokaż wiadomość
Moje wczorajsze P:
1. Owsianka (50 g płatków, szklanka pełnego mleka,banan, łyżka granoli, kilka suszonych fig) <ok, choc mogloby byc tego wiecej
2. 2 cienkie kawałki domowego keksu <troszke chyba malo jak na posilek ale wyglada smacznie
3.miseczka zupy jarzynowej
50 g makaronu z sosem pomidorowym i rodzynkami (wiem dziwne połączenie, ale mi smakuje )<jeśli 50 g makaronu nieugotowanego, to fajnie
4.jogurt owocowy (150g) z 1-2 łyżkami płatków śniadaniowych
pomarańcza <to za malo, maly jogurt i owoc to zaden posilek, a juz na pewno nie na P
5. 2 średnie kromki razowca - jedna z twarożkiem, druga z serem żółtym i masłem, marchewka
po- cukierek czekoladowy
<mogloby byc dwa razy tyle, no i chyba wyliczanie cukierków na P to dziwna rzecz
Jakieś rady?
jw
Stary 2012-01-23, 14:16   #806
kasiekasiek
Zadomowienie

Moje U:

I Śn.: dwie kromki żytniego razowego ze słonecznikiem, maźnięte masłem i zapieczone z polędwicą i serem żółtym + keczup

II Śn.: jabłko, dwa naleśniki z twarożkiem, cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi

Obiad: żeberko w sosie śmietanowym, kasza jęczmienna + ogórki konserwowe

Kolacja: dwie kromki żytniego razowego z szynką, serem żółtym, ogórkiem, papryką

Były jeszcze jakieś dwa ciastka kokosowe, kilka kostek czekolady, sporo herbaty i woda.

Może ktoś zerknie?
kasiekasiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-23, 14:26   #807
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
UUU z nadzieją zgubienia nadprogramowych kg, ale by okres się utrzymał. to albo U, albo R, ale skoro są problemy z okresem to redukcja to glupi pomysl

1. duża bułka grahamka:
pół z serem żółtym i szynką wiejską
pół z masłem orzechowym sante, twarożkiem domowym i dżemem jagodowym;ćwiratki jabłuszka; kawa parzona z mlekiem <okej
2. kocha gorzkiej czekolady lindt z solą morską; kawa parzona z mlekiem <czymże jest KOCHA? dużą kostką? chyba probujesz tutaj kogoś przekonać że to dobre zastepstwo posiłku
3. Kasza jęczmienna z warzywami+ natka pietruszki; groszek z marchewką; duża pierś z kurczaka w cieście smażona na oliwce <ok
4. Twarożek lekki bakoma+ garść pistacji solonych <okej
5. kawał ciężkiego większego ziarnisto- razowego chleba z szynką z kurczaka i całym ogórkiem kiszonym; pomidorki koktajlowe; jajko gotowane <kawał, to znaczy? 2 kg, pół tony? nie rozumiem, po co tak pisac ale posilek wyglada ladnie

i jak? zależy mi na opini
dziwią mnie tylko te okreslenia, nie lubie doszukiwania sie od razu choroby, ale skoro mowisz ze mialas problem z okresem, to w tym kontekscie okreslanie kostki czekolady KOCHĄ mnie przeraza, sorry. Musialaby być wielkości stołu, żeby ją tak określać.

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Cytat:
Napisane przez kasiekasiek Pokaż wiadomość
Moje U:

I Śn.: dwie kromki żytniego razowego ze słonecznikiem, maźnięte masłem i zapieczone z polędwicą i serem żółtym + keczup

II Śn.: jabłko, dwa naleśniki z twarożkiem, cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi

Obiad: żeberko w sosie śmietanowym, kasza jęczmienna + ogórki konserwowe

Kolacja: dwie kromki żytniego razowego z szynką, serem żółtym, ogórkiem, papryką

Były jeszcze jakieś dwa ciastka kokosowe, kilka kostek czekolady, sporo herbaty i woda.

Może ktoś zerknie?
ladnie
Stary 2012-01-23, 14:42   #808
mpati86
Zadomowienie

[QUOTE=riddle92;31792494]dziwią mnie tylko te okreslenia, nie lubie doszukiwania sie od razu choroby, ale skoro mowisz ze mialas problem z okresem, to w tym kontekscie okreslanie kostki czekolady KOCHĄ mnie przeraza, sorry. Musialaby być wielkości stołu, żeby ją tak określać.

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

ok rozumiem. tak buła duża piszę, ponieważ jest 3 razy większa niż zwykła, kocha napisałam ponieważ kostka czekolady zwykłej np. wedel czy coś jest mała, a ja zjadłam taką jak cztery małe, a kroma razowca- ponieważ ogólnie chleb razowy są to raczej małe kwadraciki, a ja taką grubą, dużą kromkę jak 2 normalnego i do tego grubą zjadam. jestem na u, ponieważ obecnie mam nadwagę, a wie jak powinny wyglądać r, bo jestem dietetykiem, ale ja nie zamierzam rygorystycznie tego co powinnam, a raczej to co chcę i lubię, ograniczając i trochę starając się chociaż wartościowe rzeczy wrzucać. a ta kostka to była od razu po śniadaniu, a za 2 godziny był obiad. to nie był posiłek.

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

a i dlaczego nie r? skoro mam nadwagę. wiem, że problemy z okresem, ale ja mam teraz 21 kg więcej niż rok temu. a bmi rok temu miałam 19, 5
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-23, 15:25   #809
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

[QUOTE=mpati86;31792777]
Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
dziwią mnie tylko te okreslenia, nie lubie doszukiwania sie od razu choroby, ale skoro mowisz ze mialas problem z okresem, to w tym kontekscie okreslanie kostki czekolady KOCHĄ mnie przeraza, sorry. Musialaby być wielkości stołu, żeby ją tak określać.

ok rozumiem. tak buła duża piszę, ponieważ jest 3 razy większa niż zwykła, kocha napisałam ponieważ kostka czekolady zwykłej np. wedel czy coś jest mała, a ja zjadłam taką jak cztery małe, a kroma razowca- ponieważ ogólnie chleb razowy są to raczej małe kwadraciki, a ja taką grubą, dużą kromkę jak 2 normalnego i do tego grubą zjadam. jestem na u, ponieważ obecnie mam nadwagę, a wie jak powinny wyglądać r, bo jestem dietetykiem, ale ja nie zamierzam rygorystycznie tego co powinnam, a raczej to co chcę i lubię, ograniczając i trochę starając się chociaż wartościowe rzeczy wrzucać. a ta kostka to była od razu po śniadaniu, a za 2 godziny był obiad. to nie był posiłek.

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

a i dlaczego nie r? skoro mam nadwagę. wiem, że problemy z okresem, ale ja mam teraz 21 kg więcej niż rok temu. a bmi rok temu miałam 19, 5
<okej, w takim razie przepraszam, bo jak widze "problemy z okresem" to moim skojarzeniem jest, że ważyłaś 43 kg a teraz wazysz 48 i musisz schudnac, nie dziw sie, ten wątek trochę tak wygląda
I te określenia z tego samego powodu mnie zdziwiły Ale tak to okej, sorry raz jeszcze
Stary 2012-01-23, 15:27   #810
Kaori_91
Raczkowanie

Moje dzisiejsze P:
I: 2 podwójne tosty z ketchupem- 2 plastry sera żółtego i 2 plastry wędliny z indyka.
II: domowy hamburger- duża bułka do hamburgerów(maxi), hamburger wołowo- wieprzowy, sos hamburgerowy, sałata pekińska, pomidor, suszona cebulka.
paczka orzeszków w cieście o smaku barbecue (80g)
III: 8 pierogów z ziemniakami (farsz z ziemniaków) polanych olejem z cebulką, szklanka mleka 2%.
IV: 7 days double z kubkiem kakao na mleku 2%.
V: jogurt naturalny 180g.

Bardzo proszę o ocenę .

Edytowane przez Kaori_91
Czas edycji: 2012-01-23 o 19:18
Kaori_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości