|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 22
Cytat:
|
|
|
|
|
#602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje zdanie jest takie, że jesteśmy tu od tego, żeby się wspierać, nie pochwalać grzeszków, ale dawać motywacje do dalszej walki. Jeśli ktoś częściej grzeszy musi liczyć się z tym, że waga będzie wolniej spadać i będzie więcej zastojów-tyle. A jeśli chodzi o marchewkę to moim zdaniem jak ktoś zdecyduje się na PW zjeść marchewkę, równie dobrze może zjeść te chipsy marchewkowe. W składnikach nie ma napisane, że dodano cukier. A cukier w składzie odżywczym pochodzi zapewne z marchewki, która wątpie, że była gotowana, bo z gotowanej to raczej chipsy by nie wyszły. Ja ostatnio na PW wypiłam sok z marchwi zrobiony z 3 kg marchewki. Teraz też mam zamiar na PW sobie taki zrobić. Jeżeli nie ma się jakiś wielkich kilkutygodniowych zastoi to czemu by sobie nie zjeść tej marchewki skoro to produkt tolerowany? Lepsze to niż rzucić się na tabliczke czekolady. Takie jest moje zdanie. Ale przecież co ja tam wiem, w końcu jestem "nowa" na forum, więc może lepiej się "nie wymądrzać", bo co my tam "nowe" możemy wiedzieć ![]() Ostatnie zdanie napisałam wynosząc pewne wnioski z Twoich ostatnich wypowiedzi. |
|
|
|
|
#603 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, długa droga przed wami (zresztą i ja też nie mam za krótkiej) i nie rozumiem, po co Wam te chipsy marchewkowe - jak zwał tak zwał... Naprawę forum i jak i blogi są kopalnią przepisów. Czego nie macie podanego w tabelach produktów zalecanych lepiej unikać. Pewnie, że mozna eksperymentować tylko czy naprawdę w tym przypadku warto?
Jeśli już tak bardzo nie można bez nich żyć - słusznie zauważono - zróbcie je sobie same w piekarniku. Będą bez chemii (bo i tak jej dużo juz pochłaniamy w innych produktach) i na pewno bez niedozwolonego cukru ) Nie mniej - marchew nalezy do produktu, który należy ewentualnie jeść w niedużych ilościach
|
|
|
|
#604 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Zgodnie z obietnicą przepis na napoleonki: CIASTO: * 3 łyżki otrąb owsianych * 1 łyzka skrobii kukurydzianej * 2 łyżki słodzika * 1 łyżka ( odtłuszczonego oczywiście) mleka w proszku * 2 jajka * 6 łyżek serka homogenizowanego *1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1/4 łyżeczki sody * 1/2 łyżeczki zapachu porańczowego Wszystkie składniki wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 min w temp 180st. Przeciać w połowie. Jeśli ciasto po wyjęciu jest jeszcze miękkie - "dosuszyć" na chrupiąco w 120st na samej kratce. KREM: * 1/2 litra mleka * 3 żółtka * 2+ łyżki słodzika * 2 łyżki skrobii kukurydzianej * 2 łyżki żelatyny * zapach wanioliowy Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodaż żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę produktów wymieszać w misce, wlać do mleka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ciasto. Posypac słodzikiem. Odstawić do lodówki do stężenia. Moja sugestia to taka, żeby kupić dwie małe tortownice (ja za każdą 19cm zapłaciłam po 4zł). I z jednej porcji ciasta j.w. wylać na dwie tortownice. Potem masz gotową górę i dół ciasta. Każdą na papierze do pieczenia. Jak już krem tężniał wylałam na jeden gotowy spód, a jak całkowicie stężniał łatwo oderwałam od papieru drugi spód (ciasto) i przyłożyłam na górę kremu. Jak zrobiłam po raz pierwszy to ciasto i próbowałam przedzielić je na dwie części to mi po prostu nie wyszło. Po zainwestowaniu 8zł w dwie tortonice, które mi sie przydadzą do innych ciast wyszło idealnie. Jestem tylko zła, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia ![]() Edit.: Ja nie dosuszałam ciasta. Wolałam, żeby było mięciutkie
Edytowane przez DianaM Czas edycji: 2012-01-23 o 11:41 |
|
|
|
#605 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale oczywiście możemy nie pisać, że którejś coś się takiego zdarzyło (a moim zdaniem podczas długotrwałego dukania takie sytuacje są trudne do uniknięcia), żeby Was, "weteranek diety" nie denerwować, albo założyć wątek "Nowicjusze i ignoranci na Dukanie". Wybacz ton mojej wypowiedzi, ale nie ukrywam, że rozdrażniło mnie takie podejście do "nowych" .
|
|
#606 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W sierpniu przeszłam na PW i nie chudłam. Różnie to bywa. Jeden grzeszy i chudnie -drugiemu szkodzą warzywa. Dlatego na forum raczej powinnyśmy starać się TRZYMAĆ DIETĘ DUKANA. Bo ja chcę , żeby dziewczyny nie wykruszyły się po 1-2 miesiącach. Życzę każdej osiągnięcia celu, dlatego trzeba się mobilizować. Obowiązuje zasada "wszystko albo nic", w szczególności w pierwszych miesiącach diety. Po jednym grzeszku łatwo o drugi i trzeci i zarzucenie diety z powodu słabych efektów. Jestem ciekawa Twojej reakcji, gdyby przywoływała Cię do przestrzegania diety Lyra Bea (jak nas). Jak można się dąsać , że ktoś z większym stażem chce się podzielić doświadczeniem. Ja naprawdę się nie wymądrzam bo zdaję sobie sprawę z różnic między Waszymi a moim organizmem. Dlatego powołuję się na Madzię, która MA MNIEJSZY STAŻ ODE MNIE NA FORUM ALE MA WYNIKI I JEST DLA MNIE STUDNIĄ WIADOMOŚCI.
Dukan od14.08 waga 86 kg wzrost 160 cm Edytowane przez Iloa Czas edycji: 2012-01-23 o 12:19 |
|
|
|
|
#607 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=DianaM;31788786]Dzień dobry
![]() Zgodnie z obietnicą przepis na napoleonki: Jestem tylko zła, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia ![]() WCALE SIĘ NIE DZIWIĘ
|
|
|
|
#608 |
|
Rozeznanie
|
Witam!
Gratuluje spadkow, A soku z marchwi tez nie nalezy naduzywac. Az przypomnialam sobie jak silnie zmotywowane i konsekwentne byly dukanki 10 czesci watku temu... |
|
|
|
#609 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja nie jestem tu weteranką, bo jestem dopiero od lutego. Denerwują mnie dukanki, które piszą " w teście wyszło mi 4 dni U, ale zrobię po swojemu 10, bo dobrze się czuję". Denerwują, bo przez nie powstała zła opinia o diecie. Inne mogą mnie tylko martwić. Uważam , że należy im się tak taka pomoc jaką ja dostałam na forum. Pomoc nie polega tylko na głaskaniu po główce. Ty zaczynając dietę już zakładasz grzeszenie????
|
|
#610 |
|
Raczkowanie
|
ILOA - OJ TAK GRATULACJE DLA MADZI!!!
TO JEST DOPIERO SUPER DZIEWCZYNA!!! ja osobiście nie posiadam tak silnej woli i dlatego podziwiam Ci Madziu |
|
|
|
#611 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wyobrażam sobie żeby inaczej udało mi się schudnąć.
|
|
#612 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak dla mnie, EOT.
|
|
#613 |
|
Zadomowienie
|
Widzę, że tu trwa jakaś filozoficzna wojna.
Dziewczyny, nie kłóćcie się. Ja na forum jestem nowa, ale na diecie już po raz drugi. Pierwszy raz byłam rok temu, schudłam w ciągu 1,5 miesiąca 14kg. Tak się zachwyciłam nową figurą (choć do wymarzonego celu brakowało mi jeszcze 10kg), że skończyłam dietę. W ciągu roku jedząc max wszystko, czasami się tylko opamiętując wróciłam do poprzedniej wagi (na szczęście bez dodatkowych kg). Od stycznia jestem znów na diecie i mogę powiedzieć tylko jedno. Niektórzy mają tak jak moja mama, że zgrzeszą raz, ale dalej są na wadze i chudną. Ja jeśli zgrzeszę raz automatycznie wypadam z dukana. Bo nie potrafię zjeść kostki czekolady/jednej kanapki... Jeśli już jem to całą czekoladę, żelki, ptasie mleczko i pół chleba kanapek. Dlatego nie grzeszę w taki typowy sposób. Ale np. piję jodurty owocowe 0%. Wiem, że nie wolno. Ale to jest mój wkład w organizm. Poza takimi rzeczami trzymam się kurczowo i chcę tu być, by czytać o Waszych sukcesach, dzielić się moimi i wypatrywać motywacji za co Wam dziękuję
|
#614 |
|
Rozeznanie
|
Niektorym nie zdarzaja sie grzechy nawet te najmniejsze i dzieki temu traca po 30kg na dukanie, przechodza na 3 i 4 faze bo sa naprawde zmotywowane.
jak Iloa napisala to jest dieta 'wszystko albo nic'. A jesli macie jakies watpliwosci to zapraszam na chat Dukana gdzie mozecie zadac pare nurtujacych was pytan. i jeszcze dodam - jak zaczniecie grzeszyc to nie skonczycie i szybko zrezygnujecie z diety. Wiem to z autopsji. za pierwszym razem schudlam 10kg , zaliczylam faze 3 i bylo super. chcialam jeszcze zrzucic 5kg. do przejscia znowu na 2 zbieralam sie kilka miesiecy ze skutkiem tydzien na diecie i rzucanie w cholere - przeciez moge zaczac od nastepnego tygodnia juz bez grzechow bo przeciez na tej diecie tak latwo sie chudnie.. A teraz musze znow zrzucac 10 kg ale sie zawzielam i juz nie bede grzeszyc. Edytowane przez kataluna Czas edycji: 2012-01-23 o 13:14 |
|
|
|
#615 |
|
Raczkowanie
|
Chciałam zamówić aromaty z wypiekarnia.pl, ale coś dziś nie działa, więc zamówiłam inne, też profesjonalne piekarnicze na all - jak przyjdą i wypróbuję to dam znać, bo są tańsze niż w wypiekarni (po 3 zł w proszku) i przy zakupie 10 przesyłka jest gratis.
|
#616 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Iloa, Icoteraz Coraz bardziej zaczynam rozumieć LyraBea ![]() Btw, szkoda, że się tu już nie odzywa ![]() Wbrew temu co sobie ktoś może pomyśleć nie jestem tu dlatego, że mam jakąś przyjemność w zwracaniu uwagi na błędy czy coś w tym stylu. Po prostu tak jak wiele dukających osób staram się trzymać głównej zasady tej diety, czyli "wszystko albo nic". Nie czuję się weteranką, bo choć dużo mam za sobą, to jestem tutaj niecały rok, ale temu forum i diecie zawdzięczam na prawdę bardzo dużo, dlatego tak jak wcześniej ja otrzymywałam tutaj wiele pomocy, gdy się dopiero uczyłam na czym na prawdę to wszystko polega (zresztą, nadal ją otrzymuje), tak teraz staram się pomagać innym w dążeniu do celu i w ostrzeganiu ich przed grzechami czy łamaniem zasad.Dobra, już Wam tu nie zrzędzę i się nie wymądrzam. Idę sobie jakiś obiad zrobić. Di Tęsknie za Tobą ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
A co do stażu, na forum pojawiłyśmy się w tym samym czasie Pamiętam nawet, jak przez mgłę, ale jednak, Twój pierwszy post tutaj ![]() Ale mi się na wspomnienia wzięło Zaraz będziemy obchodzić rocznice Moja jest 31 stycznia
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często. |
||||
|
|
|
#617 | |
|
Raczkowanie
|
o.. Madzia sie pojawiła
)DI... Właśnie... Gdzie jest DIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ?????? ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- [ ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- A co do stażu, na forum pojawiłyśmy się w tym samym czasie Pamiętam nawet, jak przez mgłę, ale jednak, Twój pierwszy post tutaj ![]() Ale mi się na wspomnienia wzięło Zaraz będziemy obchodzić rocznice Moja jest 31 stycznia [/QUOTE]Ha! To ma się rozumieć, że w przyszłym tygodniu imprezujemy? - najpierw Twoją rocznicę ![]() Ja niestety, córka marnotrawna zaczęłam w lutym 2011r., potem przerwałam coś koło czerwca (chyba) a nie tak dawno wóciłam z podkulonym ogonem.. Niby waga mi mocno nie skoczyła do góry ale do wagi wymarzonej - 62 kg jeszcze bardzo dalekoooo ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Cytat:
Zupełnie jak ja - i dlatego dziewczyny mocne postanowienia o NIE GRZESZYMY!!! |
|
|
|
|
#618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta, party time ![]() Ten rok mi tak strasznie szybko zleciał, jak nigdy dotąd. A ile zmian Zdana matura, rozpoczęcie studiów, 31 mam akurat ostatni egzamin w tej sesji, no i na dzień dzisiejszy 34kg na minusie ![]() Emi pisała, że Di odpoczywa, ale może się już naodpoczywała i do nas wróci ? ![]() Ania Dawno Cię nie było, Kochana
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często. Edytowane przez magda_lena40 Czas edycji: 2012-01-23 o 15:20 |
|
|
|
|
#619 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny
![]() Mozna dolaczyc? To moje drugie podejscie do Dukana ![]() Jutro zaczynam I mam nadzieje, ze uda mi sie osiagnac cel tj. zrzucic co najmniej 10 kg.Pozdrawiam
|
|
|
|
#620 |
|
Raczkowanie
|
W ogole podczas mojej przygody z dietami niskoweglowodanowymi/bialkowymi nauczylam sie nie jesc warzyw bulwiastych i korzennych typu marchewka, burak, seler etc. Przeprogramowalam sie na jedzenie tych zielonych, bo maja malo wegli i nie musze sie martwic przeliczaniem. Marchew dodaje owszem do zup albo gulaszu ale jej nie jem. Wygotowana i tak ma marne wartosci odzywcze wiec sluzy mi jako dodatek smakowy. mam problemy z retencja wody tak czy siak wiec nie chce sobie dodawac. Mysle, ze to przede wszystkim sprawa psychologiczna. Ja osobiscie zauwazylam, ze jak zlapie sie za cos niekoniecznie przepisowego, to nabieram czasem czuje sie jak spuszczona ze smyczy-chce wiecej i wiecej. Zatem zasada: wszystko albo nic, dziala dla mnie lepiej.Dzis 2 dzien P i w stosunku do wczoraj, spadlo mi 0,5kg. Zatem widzicie dziewczynki, ze zastoje to po prostu woda kumulujaca sie na dniach PW. Moze teraz w koncu waga bedzie leciec w dol. Nastepnym razem zwaze sie po 5 dniu proteinowym i wtedy mam nadzieje,sie pochwale. W sobote upieklam serniczka i wiecie co? 3/4 mam jeszcze w lodowce! Jem po malusim kawalku i to mi wystarczy-po prostu mnie zamula. Dzis borykam sie z bilem glowy. Wypilam juz 1,5 litra wody ale jakos nie chce zniknac
|
#621 | |||||
|
Czekam na Ragnarok
|
U mnie trochę lepiej, ale niestety ciągle żyję tym szpitalem - tzn. jak się budzę to mam wrażenie, że jestem jeszcze w szpitalu, budzę się zestresowana. Dalej mnie bolą ręce po wenflonach, lewa dłoń jest posiniaczona i spuchnięta (było zapalenie żyły), a na prawej zrobiło się jakieś odparzenie od plastrów. Ciągle mam słony smak w ustach po kroplówkach (woda mineralna wydaje mi się być słodka, paskudne uczucie). Już kilka dni minęło, a dalej nie czuję się w pełni sił. Nadrabiam wątek. Cytat:
Z tego co zauważyłam to popularne jest kupić jedną, wykończyć i potem kupić drugą itd. Ja używam tego na co mam ochotę, może być codziennie co innego, a czasem mam dłuższą fazę na jeden zapach. Ostatnio naprzemiennie Osez Moi ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() W Kauflandzie za 19,90zł/1kg, kiełbaski cienkie z fileta. Są rewelacyjne w smaku, ale i tak mają więcej tłuszczu niż możemy.Cytat:
Te stroje mają wbudowany stanik, także żadnego "odcięcia" pod biustem nie potrzebują. Wszystko jest na swoim miejscu. Te firmy można znaleźć w Internecie, ale są też w niektórych sklepach stacjonarnych (np. we Wrocławiu na Ruskiej).Cytat:
Widziałam, że piszecie o chipsach z marchewki/buraka. NIE WOLNO! Zobaczcie ile to dziadostwo ma węgli! Kategorycznie na diecie nie wolno kupnych chipsów warzywnych. Mają pełno niepotrzebnych dodatków. Kiedyś kupiłam paczkę takich "zdrowych" marchewkowych chipsów i się przeraziłam składem. Do diety jeszcze niestety nie wróciłam. Ale się szykuję. |
|||||
|
|
|
#622 |
|
Raczkowanie
|
Fenris bidulko
Dbaj o siebie ladnieZgadzam sie, silikonowe foremki sa najlepsze. Nawet w moim marnym piekarniku wszystko ladnie sie piecze i odchodzi.
|
#623 |
|
Raczkowanie
|
oh widze ze ciekawa dyskusja sie tu rozwineła. w moim przypadku jest to tak: jak dietkuje to dietkuje i wtedy trzymam sie kiedy i jest pieknie. nistety gdby trafi mi sie małe odstepstwo od diety to pociaga to za soba lawine. dlatego u mnie zasada 100% albo nic jest jak najbardziej słuszna.
wracam do nauki |
|
|
|
#624 | ||
|
404 Not Found
|
Cytat:
![]() Cytat:
).
|
||
|
|
|
#625 |
|
Raczkowanie
|
ja również popieram weteraniki, dziewczyny musicie zrozumieć że nie robimy tego żeby Was zdemtywować, po prostu warto nie grzeszyć bo cel jest na prawdę osiągalny, jak widać po naszych wynikach. Wystarczy chcieć. Nie mówię że sama byłam święta, ale wiem dobrze że każdy grzech niesie za soba kolejne, dziekuje Bogu że w porę się opamiętywałam bo teraz miała bym nici z tych moich 61kg
Także głowa do góry i jemy z głową, tym bardziej że jest tyle pysznych rzeczy którymi możemy sobie osłodzić życie Pozdrawiam i wracam do książek bo jutro mam egzamin.... sesja, kto to gówno wymyślił
|
|
|
|
#626 | |
|
Czekam na Ragnarok
|
lukkija -
![]() Cytat:
Jak mi się nie chce. |
|
|
|
|
#627 |
|
Raczkowanie
|
To sie uczcie ladnie dziewczynki. Tez kiedys bylam studentka i wiem jaka to ciezka orka, A teraz jestem po tej drugiej stronie i powiem wam, ze jest chyba jeszcze ciezej! No moze nie tak ciezko jak diecie
|
#628 | |
|
Czekam na Ragnarok
|
Cytat:
Wolę pracować niż się uczyć. |
|
|
|
|
#629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wiesz, że ostatnio myślałam jak to teraz Twoja kolekcja wygląda coś nie zaglądasz na perfumy ![]() Foremki silikonowe ostatnio dorwałam w Tesco (za 11,00zł były) takie keksowe zwykłe, dość małe, ale to akurat na dukana dobre Robiłam już sernik, a dzisiaj pasztet sojowy ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- a i serek topiony wychodzi świetny ![]() ja serek aby się ładnie topił podlałam delikatnie, jak już był ciepły wodą, pięknie się rozpuścił i doskonale się smarował a teraz robię lody czekoladowe na jutro ![]() ile ksilitolu, to jedna łyżeczka cukru ? proporcje 1:1 czy inaczej ? bo nie wiem, czy dobrze z proporcjami robiłam (a właściwie, to zamiast słodziku, teraz mam problem z wyliczeniami)
Figarro Scent Stories - pisze się o perfumach ....troszkę https://www.instagram.com/figarroscentstories/ Zapraszam Wymieniam się Edytowane przez Figarro Czas edycji: 2012-01-23 o 20:11 |
|
|
|
|
#630 |
|
Zadomowienie
|
Dołączam
![]() Kiedyś byłam na Dukanie ale się poddałam z powodu bólu brzucha, po jakims tygodniu stosowania. Myślę, że to z powodu długiej fazy pierwszej (3 dni- ale taka wyszła mi w teście dukana), która była dla mnie szczególnie uciązliwaponieważ wczesniej przez bardzo długi czas byłam wegetarianką . Teraz zamierzam ją skrócić (najchętniej bym ją ominęła, ale boję się zadzierać z doktorkiem)
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.

) Nie mniej - marchew nalezy do produktu, który należy ewentualnie jeść w niedużych ilościach

60-59-58-57-56-55-54

nie jestem tu dlatego, że mam jakąś przyjemność w zwracaniu uwagi na błędy czy coś w tym stylu. Po prostu tak jak wiele dukających osób staram się trzymać głównej zasady tej diety, czyli "wszystko albo nic". Nie czuję się weteranką, bo choć dużo mam za sobą, to jestem tutaj niecały rok, ale temu forum i diecie zawdzięczam na prawdę bardzo dużo, dlatego tak jak wcześniej ja otrzymywałam tutaj wiele pomocy, gdy się dopiero uczyłam na czym na prawdę to wszystko polega (zresztą, nadal ją otrzymuje), tak teraz staram się pomagać innym w dążeniu do celu i w ostrzeganiu ich przed grzechami czy łamaniem zasad.