Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku?
Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. 3 4,29%
Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. 5 7,14%
Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. 3 4,29%
Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. 2 2,86%
Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. 5 7,14%
Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. 3 4,29%
Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. 7 10,00%
Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! 42 60,00%
Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-24, 13:17   #2791
Tacca
Zakorzenienie

Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III

Moje będzie w trakcie... Przeszkodzimy małżowi w jakimś ważnym meczu, a co.
Stary 2012-01-24, 13:18   #2792
kism
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III

Dzień dobry!
Jejciu... Na dwa wieczory odpuściłam sobie wizaż i dziś Was gonię

andzya, gratuluję decyzji męża Każda w tym wypadku wiązała się z rezygnacją z czegoś... Brawo dla niego, że postawił na rodzinę!
agata, brawo za parkiet! A jak tam z płytkami Ci idzie? Zerkasz już w stronę farb?
aniu, to dobry pomysł z podaniem numerów telefonów, myślę, że w odpowiednim czasie założymy taki temat na poczcie. Jak dla mnie to jeszcze za wcześnie, ale jeśli któraś ma chęć i potrzebę, to może założyć już lub np. wymienić się przez priv numerami z którąś z uczestniczek wątku, do której ma zaufanie.
A jak Ty się czujesz, Kochana? Co z Twoim brzuszkiem?
karozka Mam nadzieję, że do porodu uda Wam się z tż coś zorganizować...
marhalczar, witamy ponownie i zapraszamy do aktywności na forum

Cytat:
Napisane przez liveinhope Pokaż wiadomość
Z innej beczki - od którego tc brałyście preparaty witaminowe w ciąży?
Wcześniej "zwykłe" witaminy, od początku ciąży ciążowe, ale u mnie morfologia kiepskawo wygląda. Jeśli jednak masz wszystkie wyniki dobre i lekarz nie zaleca brania witamin, to może faktycznie warto z nimi się wstrzymać. Mam koleżanki, które nie brały w ogóle lub np. co drugi dzień... Niektórzy twierdzą, że jeśli kobieta ma dobre wyniki i jeszcze bierze witaminy, to dziecko zbytnio rośnie i przybiera na wadze, a wtedy trudniej wiadomo przy porodzie...

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
kism, rinco ja też zastanawiam się nad porodem w Roztoce, na dniach ma tam rodzić sąsiadka, więc jeśli chcecie napiszę coś więcej jak już będzie po. Tylko też nie wzięłam pod uwagę tego, że później w dowodzie Mały będzie miał miejsce urodzenia Roztoka Ale jeszcze jest trochę czasu, chociaż u mnie chyba najmniej...
claudik, pisz oczywiście! Im więcej opinii, tym lepiej.
Ja mam termin tylko 3 dni po Tobie

Piszecie o ruchach - jedne dzieciaczki szaleją, inne bardzo spokojne, to widzę, że wszystko w normie Kaj mnie już przyzwyczaił, że tak ma na zmianę - kilka dni spokoju i kilka dni szaleństw, teraz właśnie już trzeci dzień kopie prawie bez przerwy.

Odnośnie zwolnienia to chyba jakaś inna jestem... Zresztą nigdy nie potrafiłam się nudzić! Dom posprzątany, biegam za sprawunkami do domu (jakieś drobiazgi wykończeniowe po remonce w lecie), które od jesieni odkładałam na czas "jak wreszcie będę na zwolnieniu". Czytam na necie dużo (za książki jeszcze nie zdążyłam się zabrać ), oglądam w sklepach i w necie meble, sprzęty, wózki, ubrania. Wstaję ok. 8-9 z moimi chłopakami (nastawiam budzik, bo inaczej bym się nie zwlekła). Biegam po mieście, załatwiam przeróżne zaległy sprawy i z trudem, ale i z przyjemnością znajduję czas na wizaż. Czuję się rewelacyjnie na zwolnieniu i tak się cieszę, że mogę się zajmować sprawami, które tak długo ze względu na zmęczenie i brak czasu odkładam
rinco, ja właśnie początkiem 6. miesiąca poszłam na zwolnienie. W pracy sytuacja kadrowa ustabilizowana, zrobiłam co do mnie należało, dyr podziękowała, że i tak tak długo pracowałam (przede mną w już ubiegłym roku 3 dziewczyny poszły na zwolnienie między 5 a 8 tc), więc z czystym sumieniem zajęłam się w końcu moimi prywatnymi sprawami

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
W piątek byłam u gina. Robił mi usg 4d. Sprawdził dokładnie seduszko, wszystkie przepływy w żyłach i tetnicach i w pępowinie. I oczywiście mamy zdjątko dzidziusia, które wklejam poniżej - maż się śmieje, że mały pogo wali i stopy przy tym oblizuje
Fajne zdjęcie! Super, że wszystko dobrze Wpisać Ci chłopca na liście?

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
Ja bylam przez mojego gina badana bodajze dwa razy w 6 tyg ciazy i pozniej 12
Teraz tylko maca mi brzuszek i sprawdza tetno malego. W sumie jakby mi sie skraala jakos ta szyjka albo cos to ja nawet nie bede wiedziala:P?
Zycie w niewiedzy jest spoko, zero stresow :P
Moj lekarz jest chwalony w calym miescie, ale w sumie to taka troche na kazdej wizycie-olewka- co ma byc to bedzie.
Jak sie sama nie wypytam i nie dowiem to to on mi nic nie powie ;]
na przyszlej wizycie planuje juz sie wypytac o porod....
w tym tyg musze isc zrobic glukoze i wszytskie badania ble;/
agatka, Ty to masz stalowe nerwy do tego gina... Zwłaszcza, że u nas to nie trzeba daleko szukać, żeby znaleźć kogoś innego, kto chociaż przebada Cię ginekologicznie 1-2 razy w miesiącu...
I dodam za wszystkimi - ja też nie widzą nijak tych Twoich 90 kg!

Cytat:
Napisane przez Michalowa79 Pokaż wiadomość
Właśnie wróciłam z USG. Będzie chłopak na dowód lekarz zrobił nam zdjęcie męskości mojego synka.
Imię wybrane - Stanisław
waży całe 300 gram, wszystko zdrowe i na miejscu.
Gratki! Wpisany na liście!

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was kupowała może ubranka dla dzieciaczka na allegro? Śpiochy, pajacyki? Macie jakiegoś sprzedawcę gdzie jakoś jest dobra za umiarkowaną cenę?
Ja mam paru sprawdzonych sprzedawców, od których kupuję od dawna dla Maksa, coś z niemowlęcych też mają... Posprawdzam wieczorkiem, bo teraz już nie mam czasu i podrzucę linki. W razie czego przypomnij mi się

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Problem jest jak sprzedawca ma kilkadziesiąt stron aukcji i bardzo różny asortyment.
Ale przecież wtedy w jego aukcjach, wchodzimy po lewej w ten dział allegro szczegółowo, który nas interesuje...

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
Mam doła, przytyłam już 8kg Dziewczyny, kopnijcie mnie w dupę, ja wiem, że ciąża to nie czas na odchudzanie i w ogóle, ale no po prostu czuję się fatalnie...
Ja 25 tc i 10 kg... Jak nie mogę patrzeć już na udka i pupę, to staję przed dużym lustrem i wpatruję się w piękny zaokrągolny brzuś i wyobrażam sobie mojego synka tam w środku i zaraz czuję się fantastycznie w swoim ciele!

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Wczoraj Filip był cudny w przedszkolu,ładnie powiedział wierszyk i spiewali piosenki.
Brawo dla niego! Dziś ja idę się wzruszać u mojego Maksia...
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 13:50   #2793
Efijy
Rozeznanie

Witam!

Widzę że nie tylko ja miałam kiepski humor wczoraj i jakoś się nie poprawił za bardzo Z tą wagą to jest różnie ja może nie przytyłam jakoś strasznie póki co bo jakieś 5 kg a to już 26tc strasznie leci, ale za to mam wrażenie ze większość poszło mi w brzuch i wyglądam jakbym już miała całkiem sporą piłkę a przecież teraz to dzidziuś będzie dopiero rósł przeraża mnie to no ale powtarzam sobie że to urok ciąży. Poza tym nie wiem jak Was ale mnie najbardziej to przeraża nie poród bo tego to nawet sobie nie chcę wyobrażać ale opieka nad taki maleństwem Co jak sobie nie poradzę? to takie malutkie będzie a ja taka zielona się czuję ehhhh
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 13:58   #2794
Tacca
Zakorzenienie

To ja się bardziej porodu boję...
Stary 2012-01-24, 14:00   #2795
niunia32
Zakorzenienie

idę szukać na osiedlu selera naciowego. maż sobie wymyślił do obiadu :/

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 14:05   #2796
Tacca
Zakorzenienie

A ja nie mam pomysłu na obiadek... Najchętniej, to gdzieś bym poszła..
Stary 2012-01-24, 14:06   #2797
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

A ja jeszcze tylko mejkap i wychodzę. Tak, jak nigdy specjalnie się nie malowałam, tak w ciąży doceniam uroku dyskretnego makijażu - jak przez 90% czasu siedzę w rozciągniętych gaciach i z sianem na głowie, od razu widzę przemianę, jak pomaluję rzęsy tuszem i zrobię jakąś kreskę. Ja nie chcę zdziadzieć No to zmykam! Miłego i do wieczorka
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 14:15   #2798
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
TŻ Cię wymieni na lepszy model sypiesz się
ja ci dam

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
mi pomaga picie przegotowanej wody w dużych ilościach

i mam taką książeczkę "cudowne 9 miesięcy" w której polecają jeszcze: - stosowanie diety bogatej w błonnik (mało przetworzone warzywa i owoce, pełnoziarnisty chleb i płatki zbożowe),
- jedzenie miodu i suszonych śliwek

a na bóle krzyża:
- dużo i aktywnie odpoczywać - lekki spacer, relaksacyjne pływanie, leżenie,
- nosić obuwie ma niskim obcasie
- stosowanie pasa ciążowego (do nabycia w aptekach)
- zmienić stanowisko pracy na mniej obciążające jeśli to możliwe
- nie dźwigać ciężarów - zakupy to też ciężary!
- używać plecaka a nie torby na ramię
- jeśli bóle nie ustępują lub mają charakter pulsacyjny odwiedzić swojego lekarza
- w przypadku bólów "ciągnących" od podstawy kości krzyżowej zgłoś się do ginekologa - to niepokojący objaw.
może się komuś przyda
dużo i aktywnie odpoczywać - lekki spacer, relaksacyjne pływanie, leżenie, spaceruje i leże dużo
- nosić obuwie ma niskim obcasie nosze na płaskim
- stosowanie pasa ciążowego (do nabycia w aptekach) a po co??
- zmienić stanowisko pracy na mniej obciążające jeśli to możliwe zmieniłam poszłam na L4
- nie dźwigać ciężarów - zakupy to też ciężary! jedyne co dźwigam to moją torebkę
- używać plecaka a nie torby na ramię nic nie dźwigam to po co mi plecak
- jeśli bóle nie ustępują lub mają charakter pulsacyjny odwiedzić swojego lekarza nie są pulsacyjne
- w przypadku bólów "ciągnących" od podstawy kości krzyżowej mówiłam ginowi pow że biodra się rozchodzą

więc stosuję się do twego a dalej boli, są lepsze i gorsze dni, ale jeszcze 3 miesiące
Cytat:
To ja się bardziej porodu boję...
a tam damy radę, tyle kobiet to przeżyło

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 14:20   #2799
Michalowa79
Raczkowanie

Ja mam dzisiaj krupniczek i bigosik Tak na szybko bo jestem zawalona pracą.
Ale marzy mi się pstrąg pieczony i żurek Jakoś takie polskie dania mnie kręcą w tej ciąży
Przed ciążą jadłam raczej bezmięsnie i bardziej warzywnie niż teraz.
Michalowa79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 14:39   #2800
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość

a tam damy radę, tyle kobiet to przeżyło
A jakie mamy wyjście...
Stary 2012-01-24, 14:49   #2801
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
A jakie mamy wyjście...
jeszcze nie paniczne bo do porodu daleko

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 14:52   #2802
niunia32
Zakorzenienie

no i nie ma na osiedlu selera. do tesco nie jadę. bo musiałabym najpierw do garażu lecieć :\

Malinka

Haniusia
Stary 2012-01-24, 14:55   #2803
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
jeszcze nie paniczne bo do porodu daleko
Tak... Panikować jeszcze zdążymy...
Stary 2012-01-24, 15:00   #2804
Efijy
Rozeznanie

Mnie to najbardziej przeraża ta opieka nad maleństwem jak wrócimy do domu ze szpitala nie wiem czy będę umiała się dobrze zająć takim maleństwem ? nie wiem

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Panikować zdążymy tylko te dni tak uciekają.
Stary 2012-01-24, 15:05   #2805
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Mnie to najbardziej przeraża ta opieka nad maleństwem jak wrócimy do domu ze szpitala nie wiem czy będę umiała się dobrze zająć takim maleństwem ? nie wiem

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

instynkt nam podpowie co i jak

Malinka

Haniusia
Stary 2012-01-24, 15:13   #2806
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość

M.in. o tym jest mowa i tego uczą w szkołach rodzenia. W ograniczonym zakresie, ale zawsze coś

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 15:20   #2807
Tacca
Zakorzenienie

Idę pozmywać naczynia... I obiecuję sobie jutro wreszcie usiąść i się pouczyć do egzaminu...
Stary 2012-01-24, 15:26   #2808
_agata
Zakorzenienie

A ja się poobijałam w pracy, teraz muszę wziąć robotę do domu
A zawsze sobie obiecuję, ze nigdy więcej

kism, o farbach nawet jeszcze nie myślę.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 15:40   #2809
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
instynkt nam podpowie co i jak
A co jak u mnie ten instynk nie zadziała ? wiem to głupie może, każda kobieta jakoś przeżywa zwłaszcza jak to jest pierwsze dziecko a potem sobie radzi mam nadzieje ze ja też ale to mnie jakoś przeraża, że będę nieporadna .

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
M.in. o tym jest mowa i tego uczą w szkołach rodzenia. W ograniczonym zakresie, ale zawsze coś

Wiem że w szkole rodzenia można dowiedzieć się ciekawych rzeczy tyle ze u mnie w miejscowości nie ma szkoły rodzenia to mała miejscowość a rodzić będę w Miliczu to jest ode mnie jakieś 27km trzeba dojechać nie wiem czy uda się to zgrać wszystko ehh zobaczmy i nie wiem czy jak się jest na zwolnieniu to można uczestniczyć w szkole rodzenia?
Stary 2012-01-24, 15:42   #2810
blueelektron
Rozeznanie

Cześć dziewczyny . Od paru dni tylko podczytywałam , brzuch mnie pobolewa z prawej strony, tak bokiem ciągnie, czasami to nogą nie mogę ruszyć, taki jakby przykurcz, nie wiem jak to opisać, stracha miałam, że to wyrostek, zaczęłam sobie wkręcać. Jutro idę do gina to mu wszystko opowiem, podejrzewam, że to rozciąganie macicy, ból jest od pachwiny gdzieś tak do wysokości pępka.

te 85 tyś rocznie to netto czy brutto?, jak piszą, że dochód to rozumiem, że netto

Co do numeru konta dla zus, to przysłali mi pocztą formularz, żebym im odesłała z numerem konta, niby powinni przysyłać 100% za 30 dni , a ja dostaję jakieś 5 % mniej, też tak macie? Jestem świadoma, że do średniej wzieli 12 ostatnich miesięcy poprzedzających miesiąc w którym poszłam na l4

widziałam zdjęcia z dzisiaj na emailu, super wyglądasz
blueelektron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 15:46   #2811
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
nim zaczniemy panikować to już będzie po porodzie

Cytat:
Idę pozmywać naczynia... I obiecuję sobie jutro wreszcie usiąść i się pouczyć do egzaminu...
no to już do nauki
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 15:47   #2812
begie13
Zadomowienie

Ktoś już pisał, że brutto.

Ja też boję się czy na pewno ten instynkt macierzyński zadziała, ale mam nadzieję, że jakoś sama będę sobie radzić, nie chcę wzywać teściowej non stop, co innego gdyby to była moja mama...

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 15:54   #2813
andzya
Zakorzenienie

Cytat:

wiecie kiedy zacznie się prawdziwa panika? Kiedy pierwsza z nas będzie już po Bo wtedy będziemy wiedzieć, że nasza kolej coraz bliżej
Stary 2012-01-24, 15:57   #2814
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueelektron Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny . Od paru dni tylko podczytywałam , brzuch mnie pobolewa z prawej strony, tak bokiem ciągnie, czasami to nogą nie mogę ruszyć, taki jakby przykurcz, nie wiem jak to opisać, stracha miałam, że to wyrostek, zaczęłam sobie wkręcać. Jutro idę do gina to mu wszystko opowiem, podejrzewam, że to rozciąganie macicy, ból jest od pachwiny gdzieś tak do wysokości pępka.

te 85 tyś rocznie to netto czy brutto?, jak piszą, że dochód to rozumiem, że netto

Co do numeru konta dla zus, to przysłali mi pocztą formularz, żebym im odesłała z numerem konta, niby powinni przysyłać 100% za 30 dni , a ja dostaję jakieś 5 % mniej, też tak macie? Jestem świadoma, że do średniej wzieli 12 ostatnich miesięcy poprzedzających miesiąc w którym poszłam na l4

widziałam zdjęcia z dzisiaj na emailu, super wyglądasz
Współczuję, mam nadzieję, że te bóle to nic poważnego i przejdą.

Dochód oczywiście brutto. Rzadko się zdarza, żeby w celach zapomogowych, a becikowe takie ma być brano pod uwagę dochód netto. Podejrzewam, że wymagane będzie również zaświadczenie z US.

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
nim zaczniemy panikować to już będzie po porodzie

no to już do nauki
Miejmy nadzieję...
Uczyć mi się nie chce... Znów mnie głowa boli.
Cytat:
wiecie kiedy zacznie się prawdziwa panika? Kiedy pierwsza z nas będzie już po Bo wtedy będziemy wiedzieć, że nasza kolej coraz bliżej
Nie strasz...
Stary 2012-01-24, 16:00   #2815
blueelektron
Rozeznanie

Cytat:
Współczuję, mam nadzieję, że te bóle to nic poważnego i przejdą.

Dochód oczywiście brutto. Rzadko się zdarza, żeby w celach zapomogowych, a becikowe takie ma być brano pod uwagę dochód netto. Podejrzewam, że wymagane będzie również zaświadczenie z US.

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Miejmy nadzieję...
Uczyć mi się nie chce... Znów mnie głowa boli.

Nie strasz...
no to ja też się mogę pożegnać z tą opcją wsparcia od państwa, już się przyzwyczaiłam, że nikt za darmo nic mi nie da
Stary 2012-01-24, 16:00   #2816
Tacca
Zakorzenienie

Wiecie co? Jutro pewnie dobijemy do setnej strony... Jak nie dzisiaj jeszcze...
Stary 2012-01-24, 16:04   #2817
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Nie strasz...
sama się boję
Stary 2012-01-24, 16:04   #2818
blueelektron
Rozeznanie

od 7 stycznia do 24 stycznia - 94 strony <wow>
Stary 2012-01-24, 16:11   #2819
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
No ciekawe która będzie pierwsza, bo nie zawsze się to pokrywa z tp

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 16:27   #2820
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueelektron Pokaż wiadomość
no to ja też się mogę pożegnać z tą opcją wsparcia od państwa, już się przyzwyczaiłam, że nikt za darmo nic mi nie da
Hm... W tym kraju nic za darmo. A będzie jeszcze gorzej i niestety trzeba się z tym oswoić.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości