|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2461 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Proszę bardzo:
wlewasz w tej kolejności do pojemnika: 250 ml wody 30 ml oliwy 450 g mąki typu 500 półtorej łyżki mleka w proszku półtorej łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru pudru pół łyżeczki suchych drożdży włączasz program BASIC na 700 g ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
Pytałaś wczoraj o kupon do Smyka w "Mamo to ja". Niestety, nie ma. Jest tylko jakiś konkurs sms-owy gdzie można wygrać zabawki z tego sklepu. |
|
|
|
|
#2462 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
A ty tutaj o wielorybach ![]() Chyba ze Wy macie inna bajke Monika ja dokladnie nie pamietam juz o ile dokladnie kg lzejsza wrocilam, ale genaralnie te pierwsze dni, tygodnie to leci szybciutko! Przez Wasze gadanie o chlebku musialama sobie kanapki uszykowac
|
|
#2463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przytyla w pierwszej ciazy 30 kilo, po porodzie stracila az 7 Pocieszajace moze byc to, ze na chlopski rozum kobiety, ktorych kilogramy ciazowe to w wiekszosci woda zapewne kazdego dnia po porodzie beda mialy nizsza wage no i te karmiace tak samo Ja czytajac porady co zabrac do szpitala natknelam sie na zdanie, by ubranie wybrac w rozmiarze podobnym do tego jaki sie mialo w 7 miesiacu (oczywiscie odchodzi wystajacy brzuszek ) wiec ja bede wielka
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#2464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2466 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mialam wlasnie duzo wody, chcociaz tluszczyku tez, ale opuchnieta bylam na maksa, chodzilam praktycznie cale latow ciazy, rodzilam 23.08 11 dni po terminie A wiesz, wydaje mi sie ze wywolywanie 7 dni po terminie jest bardzo fajne.u nas z reguly chyba 2 tyg,chyba ze cos sie dzieje . kazdy dzien po terminie ciagnie sie jak 10 przed terminem, tak ze im wczesniej wezma sie za wywolywanie tym lepiej!
|
|
#2467 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż myślę że co do odwiedzin w szpitalu dam radę jakoś przetłumaczyć i jeżeli chodzi o gości "dochodzących" na wizyty już domowe to też. Bardziej obawiam się że teściowa będzie codziennie schodzić i dawać "mądre rady" matki polki która już swoje dzieci odchowała (niestety mieszka piętro wyżej).Ale to dam za zadanie TŻ aby ją w razie czego ustawił do pionu.Cytat:
![]() Cytat:
Idę zrobić chyba te bezy bo coś za mną chodzą
|
|||
|
|
|
#2468 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A wlasnie ja nie chce bezalkoholowego
|
|
#2469 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja w końcu zdecydowałam się, że na obiad będzie pieczarkowa, dla męża wersja bez pieczarek czyli rosół a na drugie ziemniaczki z kiełbasą smażoną na cebulce
|
|
#2470 |
|
Zakorzenienie
|
konia a Ty sie nie ciesz, ze jestes jak wino, wez pod uwage, ze ja zawsze bede 3 lata mlodsza od Ciebie i jak Ty bedziesz miala juz 40 lat to ja bede miala jeszcze 37
|
#2471 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja obiadu dzisiaj nie mam, TZ z adasiem po drodze z basenu wstapili do mcdonalda, wiec najedzeni i zadowoleni, ja zjadlam kanapki a na pozniej mam rosolek od jutra to zrobie pomidorowke chyba A ja ostatnie noce to o ktorjekolwiek sie nie przebudze to mnie mala kopie! Ona chyba cala noc nie spi normalnie, jesli tak bedzie po porodzie to cienko to widze
|
|
#2472 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2473 | |||||||
|
Gang Iren
|
Udalo mi sie zajrzec jeszcze.Wyrobilam sie z wszystkim,mieszkanie lsni,porzadki w papierach zrobione,dokumenty powypisywane,obiad jest (gulasz z kasza i buraczki),murzynek upieczony,pranie powieszone.Wiec popoludniu sie lenie,tzn pewnie bede grac z mloda w planszowki.Mam ochote na dlugi spacer,ale pada i wieje.Juz chce wiosne!
Cytat:
Ja problemu z papierosami nie mam.Rzucilam,bo chcialam juz dawno temu,wiec powrot do nalogu nie kusi ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[QUOTE=evvcia_;31815057]Dzień dobry ![]() no i wczoraj mnie nie było tzn. podczytałam trochę przed spaniem ale ogólnie tak jak obiecałam uczyłam się sumiennie cały dzień ![]() /QUOTE] Gratulacje!To sie postaralas!Cytat:
![]() Tez tak uwazam. Ale my wcale stare nie jestesmy.Mlode mamuski i tyle.A zycie dopiero sie zaczyna!Mam duzo kolezanek z rocznika 80-82 i wiekszosc jeszcze nie mezate i nie dzieciate,twierdza ze sa mlode i maja na to czas.A my jestesmy mlode mamuski ![]() Cytat:
|
|
#2474 |
|
Zakorzenienie
|
ewelajna trzymam kciuki za dobre wyniczki!
![]() konia czy Ty nie masz jutro wizyty?
|
#2475 | |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki
Śliczne brzuszki na mailu Karolca super filmik... Cytrynka zdrówka życzę..nie mam nic gorszego w przeziębieniu niż ostry ból gardla a jak do tego jeszcze zgaga to wogóle masakra... Dobrze że na Madalińskiego jest opcja faceta przy cc nawet za doplatą...w razie czego nie zostanę bez niego.. Pempek współczuję sytuacji pracowej...nie w porządku postapili zwlaszcza że ty byłaś fair...ale jak masz wykształcenie, doświdczenie + znasz język obcy to sądze że wielkiego problemu nie będziesz miala ze znalezieniem...ja też zaraz po macierzyńskim wracam do roboty... Ewcisz ja do wanienki nic nie kupuję...chyba będzie łatwiej jak żadnych rzeczy w niej nie będzie...zresztą to Tż głównie będzie kąpielowym a on sobie da rade w każdych warunkach ![]() Balbinka mi też mama truję o ślubie głównie ze względu na to co ludzie powiedzą....a u nas no cóż zbyt wielkiego ciśnienia nie ma + ważniejsze wydatki..pewnie że z czasem weźmiemy ale bez ciśnienia teraz... Cytat:
moja z kolei krzyczy co dzień żebym horrorów nie oglądała i strasznych rzeczy nie czytała... Dziewczynki poradźcie mi...chcę zamówić juz stanik do karmienia ale nie wiem jaki wziąć rozmiar...przed ciążą miałam w obwodzie 74 cm i brałam rozmiar 75 miseczka B, a teraz mam 84 cm pod biustem i nie wiem czy brać 80/85 czy 75? Miseczkę na pewno większą muszę brać, ale nie wiem czy po porodzie obwód pod się zmniejsza tak jak i brzuch czy zwiększa razem z piersiami? Edytowane przez Flowerbombka Czas edycji: 2012-01-24 o 16:43 |
|
|
|
|
#2476 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Desia listeria ginie w 45 stopniach, a pasteryzacja przebiega w 80 lub 100 zalezy od metody, więc nie może jej tam być , ale np. produkcji prawdziwego camemberta mleko nie może mieć więcej niż 37 stopni... ta bakteria jest jednym słowem w surowym mleku i produktach z niego więc jak mam chętkę to sobie taki 'lewy" camembercik podjadam od czasu do czasu---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
i dzięki za przypomnienie na 12 idę ![]() mi się przyplątał kolejny problem , na kości ogonowej coś mi się buduje i boli jak cholerka, juz tak miałam w tamtej ciąży---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
weź pod uwagę ,że są przedłużki do kupienia do staników , takie co się dopina z tyłu , może to Ci jakoś w razie co pomoże ![]() ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- [QUOTE=gosia261282;3181762 3]Udalo mi sie zajrzec jeszcze.Wyrobilam sie z wszystkim,mieszkanie lsni,porzadki w papierach zrobione,dokumenty powypisywane,obiad jest (gulasz z kasza i buraczki),murzynek upieczony,pranie powieszone.Wiec popoludniu sie lenie,tzn pewnie bede grac z mloda w planszowki.Mam ochote na dlugi spacer,ale pada i wieje.Juz chce wiosne! Ja tez nie chce przenosic,bo juz nie moge sie doczekac,a co dopiero czekac dluzej.Poza tym macierzynski leci,wiec z tego wzgledu tez wole w terminie lub chwile przed terminem. Ja problemu z papierosami nie mam.Rzucilam,bo chcialam juz dawno temu,wiec powrot do nalogu nie kusi ![]() Ja nie przenosilam pierwszej.Urodzilam 2 tyg przed terminem.Mam nadzieje,ze i drugiej nie przenosze.A kolezanka,ktora niedawno urodzila miala dwie ciaze przed czasem,a przy trzeciej musieli wywolywac porod,bo juz bylo 2 tyg po terminie.Wiec chyba nie ma reguly. A z reguly to wywoluja 2 tyg po terminie.I w Anglii tak jest i w Polsce chyba tez. Ja tez nie jadlam nigdny innego jak te z mleka pasteryzowanego.Te prawdziwe to chyba bardzo drogie sa.Ale w ciazy nie jadlam,chociaz mialam ochote,w sumie nie wiem czemu,skoro jest bezpieczny.A watrobke i pasztety tez w Polsce nie mozna?Bo ja w sumie nie pamietam,zebym miala zakazane w pierwszej ciazy.I jak to jest z rybami z puszki?Bo w Anglii dozwolona jedna puszka na tydzien. Cytat:
Nad pasztetem i wątróbką nie dumałam, jutro zapytam gina jak nie zapomnę ,bo stara jestem , głowa już nie ta Monika krk ja tydzień po powrocie do domu, po porodzie i 14 dniach szpitala byłam lżejsza coś 18 kg licząc od wagi przed porodem samym , w ciązy przytyłam około 7, nie wiem jak to się stało, ale podejrzewam,że dieta szpitalna i stres zrobiły swoje.Teraz wolę mieć 10 więcej a tego stresu uniknąć. Z tego co wiem, to różnie dziewczyny zrzucają , zalezy ile spuchły itd. Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-01-24 o 17:52 |
||||
|
|
|
#2477 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja na takie sytuacje mam z mężem jedną zasadę: w kłopotliwych sytuacjach ja gadam ze swoimi a on ze swoimi - każdy zna swoich rodziców najlepiej. A że obecnie mieszkamy z jego rodziną, to ma przechlapane ![]() Swoją drogą, kiedy ja pracowałam a on nie (2 lata!), nic nie komentowali. Teraz z racji ciąży od września jestem bezrobotna, a oni dopytują o pracę i komentują że cały czas siedzę. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do stanika: ja biorę z rozpinanych o 10cm większe niż przed ciążą, a że podejrzewam, że będę mocno opuchnięta pod koniec mam 2 sportowe, wciągane przez głowę w zapasie. w miejsce na gumkę wciagnęłam dodatkowy sznureczek, którym dociągam, by nie podnosiły się na piersiach, a są na tyle elastyczne, że mam ze 20cm zapasu i swobodny dostęp do piersi z góry. |
|||
|
|
|
#2478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No wlasnie pomyslalam, zes nie pierwszej młodosci wiec stwierdzialm, ze trzeba przypomniec, bo to juz nie ta pamiec Wspolczuje tego co rosnie? A to boli Cie dodatkowo? Flowerbombka mnie pod biustem duzo nie uroslo, bardziej biust O jeden rozmiar bo mialam D a teraz mam E, a pewnie po tej ciazy bede miala F, chociaz moze zostanie E ![]() Pod biustem mialam 75, teraz 80, wiec mam nadzieje ze 80 zostanie ![]() Ale ja od podbiustu do pepka mam figure jak talala gorzej jak poleci sie w dol ![]() cottonpuma dokladnie
|
|
#2479 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale spokojnie dzisiaj tutaj , ja pojechalam z adasiem do zoologicznego po prae rzeczy dla rybek a ze w sklepie moja kumpela pracuje wiec nam zeszlo, potem na zakupy i adas zazyczyl sobie hamburgera na kolacje wiec zrobilam domowe, zjadlam pomidorowke i usiadlam Was nadrobic a tutaj tylko 1 strona
A nie pochwalilam Wam sie ze 30 min na biezni dzisiaj i od razu lepsze samopoczucie Gosiu, odnosnie tego co mozna w PL w ciazy jesc a czego nie to jest to bardzo skomplikowane, generalnie to lekarze chyba za duzo na ten temat nie mowia, moj nie mowil nic, ,musialam sie pytac, duzo wyczytalam w internecie i duzo informacji czerpie rowniez ze szwedzkich stron plus duzo pamietam jak bylo w szwecji jak chodzilam w ciazy z adasiem. Generalnie to dostalam pamietam liste od poloznej z rzeczami ktorych absolutnie nie wolno i nie bylo zadnych watpliwosci! A u Nas znam duzo dzieczyn, ktore nie maja bladego pojecia ze czegos wogole nie mozna i nie krytykuje tutaj , po prostu uwazam ze powinni lekarze lepiej informowac! Bo nie kazdy nawet w naszych czasch ma dostep do internetu, a konsekwencje np listeriozy to nie tylko obumarcie plodu ale np zapalenie opon mozgowych juz po porodzie, ale tez nie wszyscy o tym wiedza!
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-01-24 o 18:47 |
|
|
|
#2480 |
|
Zakorzenienie
|
cottonpuma a te wytyczne o reanimacji niemowlęcia masz z jakiego roku?
|
#2481 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już po wizycie. Wszystko w porządku, Mały się pięknie rozwija i rośnie. Waży już 1200g. Szyjka długa i zamknięta. Wyniki niezłe, chociaż szału nie ma. Nadal mam łykać witaminy, żelazo i magnez. No i ciśnienie 90/70, ale u mnie to standard. Odetchnęłam z ulgą
|
|
|
|
#2482 | |
|
Wtajemniczenie
|
Konia, o ktorej masz jutro wizyte?
---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- Cytat:
Super ze wszystko w porzadku
|
|
#2483 |
|
Rozeznanie
|
już szukam - ale to takie karty laminowane od Nivea, więc trzeba będzie to zweryfikować.
|
|
|
|
#2484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2485 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
Cytat:
Antka urodziłam w 37 tygodniu więc liczę że teraz też tak będzie
|
|
|
|
|
#2486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po 5 minutach.Oj tak listerioza jest niebezpieczna tu są podane produkty , których nie należy spożywać , ale też napisane jakie produkty są niebezpieczne, ja tam jednak wierzę w gotowanie i pasteryzację,bo nic byśmy jeść nie mogły odzwierzęcego, w końcu to może byc we wszystkim, ale Desia co zrobimy z lodami? też pewnie są z pasteryzowanego mleka, zaraz obejrzę pudełko http://www.ciazowy.pl/artykul,lister...zy,1435,1.html na 12 idę do gina , hurrra Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-01-24 o 19:25 |
|
|
|
|
#2487 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nic, tylko się cieszyć, że jest dobrze
|
|
|
|
|
#2488 |
|
Zakorzenienie
|
ale mam lenia w dupce
|
#2489 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przecież to nie generuje kosztów, jedynie co to może fartuch i czepek. A reszta to zarobek szpitala ![]() Ja cały czas mam nadzieję na poród sn.. Cytat:
co Ty w ogóle gadasz ![]() ja do basenu też nie bardzo, bo nie przepadam za wodą, choc to płytko to i tak jestem zdolna żeby się w tym utopic ![]() Cytat:
![]() koniakonia kciuki za wizytę już zaczęłam trzymac, trochę cięzko mi sie pisze ![]() Cytat:
ja pierwszą pomoc miałam ze 4 lata temu, ale to już się pozmieniało pewnie. Cytat:
super, że wszystko w porządku! ale Wam fajnie że możecie tak często podglądac Maluchy. Ja mam wizytę za tydzień, ale bez usg.. ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ---------- nie, to pewnie nie reguła, ale słyszałam że pierworódki często rodzą po terminie. |
|||||
|
|
|
#2490 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
konia, nie sprawdzaj! Co zrobimy jak nawet lody nam nie pozostana no ja robilam przerwy i chodzilam powoli,pozatym ja dopiero mam 29 zaczety, wiec nie jest tak zle, jak bedzie za pare tygodni to nie wiem
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:21.

widziałam, że mają wanienki z tymi fotelikami, o których mówiłyście i 2 x 2 wiaderka różnych firm
ale te wiaderka wogóle mnie nie przekonują, zobaczę dzisiaj jak to wygląda...

jestem dumna z Ciebie
oby tak dalej
Chociaż myślę że co do odwiedzin w szpitalu dam radę jakoś przetłumaczyć i jeżeli chodzi o gości "dochodzących" na wizyty już domowe to też. Bardziej obawiam się że teściowa będzie codziennie schodzić i dawać "mądre rady" matki polki która już swoje dzieci odchowała (niestety mieszka piętro wyżej).Ale to dam za zadanie TŻ aby ją w razie czego ustawił do pionu.
ale ogólnie tak jak obiecałam uczyłam się sumiennie cały dzień 

.
i boli jak cholerka, juz tak miałam w tamtej ciąży