Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-24, 15:19   #2461
iw32
Rozeznanie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Iw32, a możesz podać przepis na ten włoski chlebek z oliwą?
Proszę bardzo:

wlewasz w tej kolejności do pojemnika:

250 ml wody
30 ml oliwy
450 g mąki typu 500
półtorej łyżki mleka w proszku
półtorej łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru pudru
pół łyżeczki suchych drożdży

włączasz program BASIC na 700 g

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

Cytat:
Napisane przez monika_krk Pokaż wiadomość
też mam dziś SR i zajęcia z pielęgnacji noworodka widziałam, że mają wanienki z tymi fotelikami, o których mówiłyście i 2 x 2 wiaderka różnych firm ale te wiaderka wogóle mnie nie przekonują, zobaczę dzisiaj jak to wygląda...

a tak w temacie zrzucania to ja to wygląda zaraz po porodzie?? ile mniej więcej się traci kg?? mam nadzieję, że nie tylko wagę dziecka... bo czytałam, że ok.6 kg, bo wody itd, ale koleżanka mówi, że ona ledwo wyszła lżejsza o wagę dziecka, a ta opcja mi nie odpowiada

właśnie wypiłam pół szklanki coli na smaczek

W Prokocimiu chyba się nie rodzi, to jest szpital dla dzieciaczków, a nie ma tam położnictwa z tego co się orientuję...

na energetyka też się piszę

Pytałaś wczoraj o kupon do Smyka w "Mamo to ja". Niestety, nie ma. Jest tylko jakiś konkurs sms-owy gdzie można wygrać zabawki z tego sklepu.
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 15:22   #2462
desia888
Wtajemniczenie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Ty do basenu dmuchanego się załapiesz ja nie, bo greenpeace mógłby mieć obiekcje,że ktoś wieloryba w basenie działkowym trzyma
No ale wlasnie w tych marzeniach jestesmy piekne i smukle
A ty tutaj o wielorybach
Chyba ze Wy macie inna bajke

Monika ja dokladnie nie pamietam juz o ile dokladnie kg lzejsza wrocilam, ale genaralnie te pierwsze dni, tygodnie to leci szybciutko!

Przez Wasze gadanie o chlebku musialama sobie kanapki uszykowac

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 15:22   #2463
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
a tak w temacie zrzucania to ja to wygląda zaraz po porodzie?? ile mniej więcej się traci kg?? mam nadzieję, że nie tylko wagę dziecka... bo czytałam, że ok.6 kg, bo wody itd, ale koleżanka mówi, że ona ledwo wyszła lżejsza o wagę dziecka, a ta opcja mi nie odpowiada
to niestety bardzo indywidualne jest na przykladzie mojej mamy -
przytyla w pierwszej ciazy 30 kilo, po porodzie stracila az 7 i bardzo dlugo jej zajelo zrzucanie, przy czym po roku zaszla w nastepna ciaze i od nowa tycie na umor... moja mama nie karmila piersia, bo ja strasznie gryzlismy, sutki to byly jedne wielkie rany...

Pocieszajace moze byc to, ze na chlopski rozum kobiety, ktorych kilogramy ciazowe to w wiekszosci woda zapewne kazdego dnia po porodzie beda mialy nizsza wage no i te karmiace tak samo

Ja czytajac porady co zabrac do szpitala natknelam sie na zdanie, by ubranie wybrac w rozmiarze podobnym do tego jaki sie mialo w 7 miesiacu (oczywiscie odchodzi wystajacy brzuszek) wiec ja bede wielka
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 15:23   #2464
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Rano juz sie zaczynalam martwic, ze Julka nadzwyczaj spokojna, ale teraz znowu sie wierci przy mostku
ja sie wieczorem i rano zastanawialam co tam taka cisza ale juz daje o sobie znac z powrotem
Stary 2012-01-24, 15:30   #2465
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Z Braun'a ten dokladnie http://www.amazon.de/gp/product/B000UVVKLW
My zaplacilismy 41,5 € ale widzialam ze potrafi kosztowac nawet 99,90 € - nie mam pojecia skad taka roznica

Maz juz sie nim pobawil, zmierzyl sobie temerature i mi dobrze ze nie szukal Julki uszka do zmierzenia

O kochana, gratulacje jestem dumna z Ciebie oby tak dalej

no to sie chlopak obudzil..... no ale Ty kochana sie nie martw, w koncu to jego wina i jego problem teraz

Kurcze, wspolczuje podejscia rodziny ...
Ja tez bede zostawiac dziecko, czy to z mezem, czy mama jak tu bedzie, nie bedzie mi sie pewnie chcialo na 5 minut zeby wyjsc cos kupic szybko dziecka ubierac, pakowac w wozek ...

chyba kobieta jak wino

moze mama miala wtedy gorszy dzien

Kupilam sobie dzisiaj spodnie dresowe i dwie koszulki takie zwykle z dlugim rekawem, no i nie oparlam sie i kupilam tez Juli dwie pary spodni dresowych na 62/68 - blekitne i brazowe
ups hihihi : hahaha:
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 15:34   #2466
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
to niestety bardzo indywidualne jest na przykladzie mojej mamy -
przytyla w pierwszej ciazy 30 kilo, po porodzie stracila az 7 i bardzo dlugo jej zajelo zrzucanie, przy czym po roku zaszla w nastepna ciaze i od nowa tycie na umor... moja mama nie karmila piersia, bo ja strasznie gryzlismy, sutki to byly jedne wielkie rany...

Pocieszajace moze byc to, ze na chlopski rozum kobiety, ktorych kilogramy ciazowe to w wiekszosci woda zapewne kazdego dnia po porodzie beda mialy nizsza wage no i te karmiace tak samo

Ja czytajac porady co zabrac do szpitala natknelam sie na zdanie, by ubranie wybrac w rozmiarze podobnym do tego jaki sie mialo w 7 miesiacu (oczywiscie odchodzi wystajacy brzuszek) wiec ja bede wielka
To ja sie pociesze ze chodzilo im o poczatek 7-go miesiaca to nie jest tak zle
Ja mialam wlasnie duzo wody, chcociaz tluszczyku tez, ale opuchnieta bylam na maksa, chodzilam praktycznie cale latow ciazy, rodzilam 23.08 11 dni po terminie

A wiesz, wydaje mi sie ze wywolywanie 7 dni po terminie jest bardzo fajne.u nas z reguly chyba 2 tyg,chyba ze cos sie dzieje . kazdy dzien po terminie ciagnie sie jak 10 przed terminem, tak ze im wczesniej wezma sie za wywolywanie tym lepiej!

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-24, 15:36   #2467
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Też mam małe obawy co do dnia porodu i obecności osób w szpitalu. Ale przecież i tak nikt w niczym nie pomoże.. Więc po co..? Wystarczy mąż.
Tylko jak to przetłumaczyc innym..
No właśnie Chociaż myślę że co do odwiedzin w szpitalu dam radę jakoś przetłumaczyć i jeżeli chodzi o gości "dochodzących" na wizyty już domowe to też. Bardziej obawiam się że teściowa będzie codziennie schodzić i dawać "mądre rady" matki polki która już swoje dzieci odchowała (niestety mieszka piętro wyżej).Ale to dam za zadanie TŻ aby ją w razie czego ustawił do pionu.

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość
Dzień dobry
no i wczoraj mnie nie było tzn. podczytałam trochę przed spaniem ale ogólnie tak jak obiecałam uczyłam się sumiennie cały dzień efekt: zaliczyłam ćwiczenia na 5 za to w nagrodę była duża chałwa

I jak wczoraj się pochwaliła, że od kilku dni dobrze sypiam tak dziś w nocy może z 4 godziny z przerwami mi się udało masakra. W związku z tym myślę zaraz się zdrzemnąć. Coś mi brzuszek dziś się stawia, ostatnio zaliczyłam około 8 twardnień pod rząd...

Wszystkim chorowinkom, zwłaszcza nerkowym i cukrzycowym przesyłam troszkę mocy i mam nadzieję, że podkurujecie się No a Ty Cytrynka z łóżka nie wychodzić tak jak "mama" Cottonpumy radzi

Na mejlu super fotki Desia a Ty nie wytykaj dziewczynom, że się wreszcie sfotografowały tylko swoje nowe foto wrzuć! i Gucia już normalnie zapomniałam tak Ty wyglądasz - dawaj foto
Gratuluję

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
masakra, dzwonił kolega z pracy: za 2 tygodnie audyt, za 4 tygodnie kolejny a on dopiero się za papiery zabrał i coś mu nie pasuje
okazało się że zabrał moje segregatory, a jego zostały u mnie (oprócz swoich badań robiłam papiery dla 3 lab-ów jednocześnie) no normalnie gratuluję spostrzegawczości
już nie wspomnę że na L4 jestem od połowy listopada - on miał to przejąć, a to on się będzie z tego tłumaczył przed audytorami, bo w końcu jestem zwolniona. a on dopiero teraz pierwszy raz te papiery na oczy widzi, a że ich nie zrobił to sie nie skapnął że to nie te - za chiny nie zdąży!!! choćby 24/7 siedział
no normalnie mnie rozwalił, niech sobie nie myśli że ja teraz będę o jego papierach mysleć
Nie przejmuj się tym to już nie Twoja sprawa. Mógł facet pomyśleć wcześniej teraz niech się sam męczy....

Idę zrobić chyba te bezy bo coś za mną chodzą
Stary 2012-01-24, 15:38   #2468
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość

Aguśkaa masz świetnego Synka jak tak o Nim piszesz chciałabym aby moje było takie Kochane
Twoj maluszek tez bedzie kochany a dla Ciebie najkochanszy.

Cytat:
koniakonia Aguśka ma hamak a ja też się załapię?
Może chociaż jakaś dostawka?
kochana zawsze mozesz wskoczyc do hamakow obok z wachlujacymi mezczyznami
Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
A tak swoja droga dlaczego chcesz Agusce serwowac bezalkoholowego drinka Co to za drink?

Aguska , ja jestem rocznik 79
oj to juz wogole
A wlasnie ja nie chce bezalkoholowego
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 15:39   #2469
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie jeszcze nie zdecydowałam, ale chyba zrobię od razu 2 potrawy na raz. Opcja nr 1 to makaron soba z wieprzowiną (mój kochany mąż nie znosi bowiem krewetek, także to taki ukłan w jego stronę) z pieczoną papryką w wersji orientalnej, a opcja nr 2 to zupa brokułowa z grzankami. Wszystko mam, nic tylko gotować. Ale teraz mam ochotę na odrobinę lenistwa-kromkę świerzego chlebka z masełkiem i miodem i do tego kakao...plus książka i pod kocyk na godzinkę. Ostanio zawsze w ciągu dnia śpię ok godziny, co nie zdarzało mi sie raczej podczas 1 trymestru.

Iw32, a możesz podać przepis na ten włoski chlebek z oliwą?
zupka brokułowa

Cytat:
W Prokocimiu chyba się nie rodzi, to jest szpital dla dzieciaczków, a nie ma tam położnictwa z tego co się orientuję...
właśnie też mi się tak wydawało, ale nie jestem pewna dlatego nie pisałam nic...

ja w końcu zdecydowałam się, że na obiad będzie pieczarkowa, dla męża wersja bez pieczarek czyli rosół a na drugie ziemniaczki z kiełbasą smażoną na cebulce

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 15:42   #2470
Aguśkaa83
Zakorzenienie

konia a Ty sie nie ciesz, ze jestes jak wino, wez pod uwage, ze ja zawsze bede 3 lata mlodsza od Ciebie i jak Ty bedziesz miala juz 40 lat to ja bede miala jeszcze 37
SZYMONEK

Stary 2012-01-24, 15:45   #2471
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Twoj maluszek tez bedzie kochany a dla Ciebie najkochanszy.

oj to juz wogole
A wlasnie ja nie chce bezalkoholowego
Grzeczna badz bo inaczej to napewno bedzie bezalkoholowy

Ja obiadu dzisiaj nie mam, TZ z adasiem po drodze z basenu wstapili do mcdonalda, wiec najedzeni i zadowoleni, ja zjadlam kanapki a na pozniej mam rosolek od jutra to zrobie pomidorowke chyba

A ja ostatnie noce to o ktorjekolwiek sie nie przebudze to mnie mala kopie! Ona chyba cala noc nie spi normalnie, jesli tak bedzie po porodzie to cienko to widze

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-24, 15:46   #2472
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cytat:
Napisane przez iw32 Pokaż wiadomość
Proszę bardzo:

wlewasz w tej kolejności do pojemnika:

250 ml wody
30 ml oliwy
450 g mąki typu 500
półtorej łyżki mleka w proszku
półtorej łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru pudru
pół łyżeczki suchych drożdży

włączasz program BASIC na 700 g[COLOR="Silver"]
Dzięki kochana, będę musiała wypróbować
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 15:49   #2473
gosia261282
Gang Iren

Udalo mi sie zajrzec jeszcze.Wyrobilam sie z wszystkim,mieszkanie lsni,porzadki w papierach zrobione,dokumenty powypisywane,obiad jest (gulasz z kasza i buraczki),murzynek upieczony,pranie powieszone.Wiec popoludniu sie lenie,tzn pewnie bede grac z mloda w planszowki.Mam ochote na dlugi spacer,ale pada i wieje.Juz chce wiosne!

Cytat:
Piekna wizja

Konia, ze tez musialas o komarach wspomniec

Lena ja sie ludze ze z racji tego ze to drugie dziecko to urodze troszke przed terminem, chociaz regula to tez nie jest!
Nie chcialabym znowu przenosic

A co do palenia to ja napewno spale kilka z wielka rozkosza jak tylko bede mogla, tylko wlasciwie dlatego ze bede mogla bo nienawidze czegos nie moc
A czy sie rozpale ze tak powiem to sie zobaczy!
I objem sie wszytskim czego nam w ciazy nie mozna typu camembert i co tam jeszcze

Dziekuje za kciuki, kochane jestescie
Ja tez nie chce przenosic,bo juz nie moge sie doczekac,a co dopiero czekac dluzej.Poza tym macierzynski leci,wiec z tego wzgledu tez wole w terminie lub chwile przed terminem.
Ja problemu z papierosami nie mam.Rzucilam,bo chcialam juz dawno temu,wiec powrot do nalogu nie kusi

Cytat:
u mnie z jednego usg wyszedł 18 kwiecień (moje urodziny), ale ja jakoś mam czuja że to będzie maj.

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

No tak, przenosi się zwykle pierwszą ciążę, z drugą to już szybciej bywa
dużo paliłaś przed ciążą?
a za camembert w panierce też mi sie tęskni
Ja nie przenosilam pierwszej.Urodzilam 2 tyg przed terminem.Mam nadzieje,ze i drugiej nie przenosze.A kolezanka,ktora niedawno urodzila miala dwie ciaze przed czasem,a przy trzeciej musieli wywolywac porod,bo juz bylo 2 tyg po terminie.Wiec chyba nie ma reguly.

Cytat:
Napisane przez balbinka20 Pokaż wiadomość
Cottonpuma ale święta są przecież na początku kwietnia?? mam rację?

tak w ogóle to dzień dobry
myślałam,że będę miała więcej do nadrabiania,ale coś nie poszalałyście wczoraj,hihi mnie cały dzień nie było bo T. miał wolne (w końcu). ech już nie mogę się doczekać jego urlopu...
heh uroczy ten filmik karolcy jeszcze trochę a Ewelinka Ci brzuch na strzępy rozerwie
widzę,że nie tylko mnie już przeszkadza brzuch ja też mam w planach grilla majówkowego. Tylko że o piwku czy winku nie mam co marzyć.... o buszku-śmierdziuszku tym bardziej..
moja mama znów mnie doprowadziła do furii. Znów zaczyna mi głowę suszyć,że ślub musimy wziąć,że dziecko musimy ochrzcić. grzecznie jej przytakiwałam,ale w środku to się gotowałam normalnie! bo chcieliśmy to zrobić dopiero w Boże Narodzenie,ale ona non stop mówi,że jak najszybciej (czyli podczas wakacji). jakby nie rozumiała,że to są spore wydatki i do lipca się nie zdążymy "odkuć" po przeprowadzce i zmianie auta uparła się na to, tylko po to,żeby ojciec był zadowolony. ale ja naprawdę mam w 4literach to co on myśli o tym wszystkim. Skoro się na nas wypiął to ja mu nadskakiwać nie będę,o nie!!! jestem taka wściekła na nich!! i ciągle słyszę: "a co ludzie powiedzą?" A co mnie to kurde obchodzi? ja jestem kilka tys km od tych ludzi i nie interesuje mnie ich opinia na mój temat! mam po prostu wrażenie,że oni się wstydzą mnie. więc jeśli tak jest to ja wcale nie muszę przyjeżdżać do nich i po problemie. z resztą teście to samo gadali wczoraj wg nich to możemy nic przez rok nie jeść,mieszkać pod mostem,zadłużyć się w bankach byle byśmy tylko "po Bożemu" wszystko zrobili Tylko że ani jedni ani drudzy jakoś zbyt wierzący nie są. nam jest dobrze tak jak jest. Tylko czemu oni nie mogą tego zrozumieć?? Ech i niech mi ktoś mówi,że ludzie na wsi nie są zacofani...

musiałam to z siebie wyrzucić,przepraszam....
Wspolczuje.Wiem jak to jest jak ludzie chca na sile ukladac ci zycie.Strasznie to frustrujace jest.Ja juz na szczescie tak nie mam.Mam nadzieje,ze zrozumieja w koncu,ze macie prawo zyc po swojemu i przestana sie wtracac.Zycze ci tego z calego serca.

Cytat:
a jeszcze co mi sie przypomnialo to w tej mojej klinice wywoluja porod dopiero po 7 dniach po terminie - jesli nic sie nie dzieje. A moja kolezanka (mieszka w innej czesci Niemiec) miala propozycje wywolywania juz w dniu terminu, jak nic sie nie dzialo ... co szpital to inne zasady... Ale przynajmniej wiem, ze jak nic nie bedzie sie dzialo to dopiero tydzien po terminie stawiam sie na porodowce i niech wykurzaja coreczke
A z reguly to wywoluja 2 tyg po terminie.I w Anglii tak jest i w Polsce chyba tez.

Cytat:
A ja camemberta jem , bo ten mój jest z mleka pasteryzowanego a takie można a takiego prawdziwego to nie jadłam chyba nigdy.

Przed chwilą mnie nawiedziła położna, pogadałyśmy o dupier maryny w sumie i poszła
Ja tez nie jadlam nigdny innego jak te z mleka pasteryzowanego.Te prawdziwe to chyba bardzo drogie sa.Ale w ciazy nie jadlam,chociaz mialam ochote,w sumie nie wiem czemu,skoro jest bezpieczny.A watrobke i pasztety tez w Polsce nie mozna?Bo ja w sumie nie pamietam,zebym miala zakazane w pierwszej ciazy.I jak to jest z rybami z puszki?Bo w Anglii dozwolona jedna puszka na tydzien.

[QUOTE=evvcia_;31815057]Dzień dobry
no i wczoraj mnie nie było tzn. podczytałam trochę przed spaniem ale ogólnie tak jak obiecałam uczyłam się sumiennie cały dzień efekt: zaliczyłam ćwiczenia na 5 za to w nagrodę była duża chałwa

/QUOTE]

Gratulacje!To sie postaralas!

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość

a ja po porodzie zapale papieroska - może znowu będę paliła tak jak kiedyś (jednego dziennie) i wypije energetyka

Jolka tylko pamietaj,ze do mleczka te rzeczy tez przechodza

Cytat:
wino jak kobieta

Tez tak uwazam.
Ale my wcale stare nie jestesmy.Mlode mamuski i tyle.A zycie dopiero sie zaczyna!Mam duzo kolezanek z rocznika 80-82 i wiekszosc jeszcze nie mezate i nie dzieciate,twierdza ze sa mlode i maja na to czas.A my jestesmy mlode mamuski

Cytat:

Kupilam sobie dzisiaj spodnie dresowe i dwie koszulki takie zwykle z dlugim rekawem, no i nie oparlam sie i kupilam tez Juli dwie pary spodni dresowych na 62/68 - blekitne i brazowe
Ale jakie to przyjemne zakupy dla naszych szkrabow,no nie?Ja tez z reguly nie moge sie oprzec,nawet jak wiem,z kupuje 15 pare malusich spodenek i dobrze wiem,ze bobas ich nie znosi.Ale tu jeszcze sie tlumacze,ze moze kolejne dziecko zdazy znosic
Stary 2012-01-24, 16:02   #2474
Aguśkaa83
Zakorzenienie

ewelajna trzymam kciuki za dobre wyniczki!

konia czy Ty nie masz jutro wizyty?
SZYMONEK

Stary 2012-01-24, 16:41   #2475
Flowerbombka
Zadomowienie

Hej dziewczynki

Śliczne brzuszki na mailu

Karolca super filmik...

Cytrynka
zdrówka życzę..nie mam nic gorszego w przeziębieniu niż ostry ból gardla a jak do tego jeszcze zgaga to wogóle masakra...
Dobrze że na Madalińskiego jest opcja faceta przy cc nawet za doplatą...w razie czego nie zostanę bez niego..

Pempek współczuję sytuacji pracowej...nie w porządku postapili zwlaszcza że ty byłaś fair...ale jak masz wykształcenie, doświdczenie + znasz język obcy to sądze że wielkiego problemu nie będziesz miala ze znalezieniem...ja też zaraz po macierzyńskim wracam do roboty...

Ewcisz
ja do wanienki nic nie kupuję...chyba będzie łatwiej jak żadnych rzeczy w niej nie będzie...zresztą to Tż głównie będzie kąpielowym a on sobie da rade w każdych warunkach

Balbinka mi też mama truję o ślubie głównie ze względu na to co ludzie powiedzą....a u nas no cóż zbyt wielkiego ciśnienia nie ma + ważniejsze wydatki..pewnie że z czasem weźmiemy ale bez ciśnienia teraz...

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość

"O MÓJ BOŻE! Kładź się natychmiast do łóżka, ale nie na plecy, bo to podbija temperaturę. Natrzyj się vapo-rubem albo amolem, termoforek na stopy, 6 rutinoscorbinów, termometr masz? Zmierz temperaturę, chcę usłyszeć ile wychodzi. 37,2? Noooo, ja bym zadzwoniła do znajomej lekarki. Co Ci dokładnie jest? Katar, kaszel, gardło? Dobra, to zadzwoń, przedstaw się, i powiedz,że masz katar, kaszel i boli gardło, że jesteś w ciąży i że jesteś uczulona na X. I zadzwoń mi powiedzieć, co poradził lekarz."
Dobra mamuśka...
moja z kolei krzyczy co dzień żebym horrorów nie oglądała i strasznych rzeczy nie czytała...

Dziewczynki poradźcie mi...chcę zamówić juz stanik do karmienia ale nie wiem jaki wziąć rozmiar...przed ciążą miałam w obwodzie 74 cm i brałam rozmiar 75 miseczka B, a teraz mam 84 cm pod biustem i nie wiem czy brać 80/85 czy 75? Miseczkę na pewno większą muszę brać, ale nie wiem czy po porodzie obwód pod się zmniejsza tak jak i brzuch czy zwiększa razem z piersiami?

Edytowane przez Flowerbombka
Czas edycji: 2012-01-24 o 16:43
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 17:44   #2476
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
konia a Ty sie nie ciesz, ze jestes jak wino, wez pod uwage, ze ja zawsze bede 3 lata mlodsza od Ciebie i jak Ty bedziesz miala juz 40 lat to ja bede miala jeszcze 37
wielka mi różnica, jakbys miała osiemnaście przy moich czterdziestu to byś mogla się cieszyć , a tak ? phi

Desia listeria ginie w 45 stopniach, a pasteryzacja przebiega w 80 lub 100 zalezy od metody, więc nie może jej tam być , ale np. produkcji prawdziwego camemberta mleko nie może mieć więcej niż 37 stopni...
ta bakteria jest jednym słowem w surowym mleku i produktach z niego więc jak mam chętkę to sobie taki 'lewy" camembercik podjadam od czasu do czasu

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ----------

Cytat:
ewelajna trzymam kciuki za dobre wyniczki!

konia czy Ty nie masz jutro wizyty?
Mam wizytę, ale jak tam mi piszesz żem stara to faktycznie dobrze,że się martwisz o moją sklerozę i dzięki za przypomnienie na 12 idę

mi się przyplątał kolejny problem , na kości ogonowej coś mi się buduje i boli jak cholerka, juz tak miałam w tamtej ciąży

---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki

Śliczne brzuszki na mailu

Karolca super filmik...

Cytrynka
zdrówka życzę..nie mam nic gorszego w przeziębieniu niż ostry ból gardla a jak do tego jeszcze zgaga to wogóle masakra...
Dobrze że na Madalińskiego jest opcja faceta przy cc nawet za doplatą...w razie czego nie zostanę bez niego..

Pempek współczuję sytuacji pracowej...nie w porządku postapili zwlaszcza że ty byłaś fair...ale jak masz wykształcenie, doświdczenie + znasz język obcy to sądze że wielkiego problemu nie będziesz miala ze znalezieniem...ja też zaraz po macierzyńskim wracam do roboty...

Ewcisz
ja do wanienki nic nie kupuję...chyba będzie łatwiej jak żadnych rzeczy w niej nie będzie...zresztą to Tż głównie będzie kąpielowym a on sobie da rade w każdych warunkach

Balbinka mi też mama truję o ślubie głównie ze względu na to co ludzie powiedzą....a u nas no cóż zbyt wielkiego ciśnienia nie ma + ważniejsze wydatki..pewnie że z czasem weźmiemy ale bez ciśnienia teraz...

Dobra mamuśka...
moja z kolei krzyczy co dzień żebym horrorów nie oglądała i strasznych rzeczy nie czytała...

Dziewczynki poradźcie mi...chcę zamówić juz stanik do karmienia ale nie wiem jaki wziąć rozmiar...przed ciążą miałam w obwodzie 74 cm i brałam rozmiar 75 miseczka B, a teraz mam 84 cm pod biustem i nie wiem czy brać 80/85 czy 75? Miseczkę na pewno większą muszę brać, ale nie wiem czy po porodzie obwód pod się zmniejsza tak jak i brzuch czy zwiększa razem z piersiami?
Jak spadnie waga, to pewnie i pod biustem zleci rozmiar, ale tego jak to będzie u Ciebie czasowo to nie wie nikt,cycki są dużej większe niż cala reszta, ale zależy jak się długo karmi, nie wiem co Ci poradzić weź pod uwagę ,że są przedłużki do kupienia do staników , takie co się dopina z tyłu , może to Ci jakoś w razie co pomoże

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

[QUOTE=gosia261282;3181762 3]Udalo mi sie zajrzec jeszcze.Wyrobilam sie z wszystkim,mieszkanie lsni,porzadki w papierach zrobione,dokumenty powypisywane,obiad jest (gulasz z kasza i buraczki),murzynek upieczony,pranie powieszone.Wiec popoludniu sie lenie,tzn pewnie bede grac z mloda w planszowki.Mam ochote na dlugi spacer,ale pada i wieje.Juz chce wiosne!

Ja tez nie chce przenosic,bo juz nie moge sie doczekac,a co dopiero czekac dluzej.Poza tym macierzynski leci,wiec z tego wzgledu tez wole w terminie lub chwile przed terminem.
Ja problemu z papierosami nie mam.Rzucilam,bo chcialam juz dawno temu,wiec powrot do nalogu nie kusi

Ja nie przenosilam pierwszej.Urodzilam 2 tyg przed terminem.Mam nadzieje,ze i drugiej nie przenosze.A kolezanka,ktora niedawno urodzila miala dwie ciaze przed czasem,a przy trzeciej musieli wywolywac porod,bo juz bylo 2 tyg po terminie.Wiec chyba nie ma reguly.

Wspolczuje.Wiem jak to jest jak ludzie chca na sile ukladac ci zycie.Strasznie to frustrujace jest.Ja juz na szczescie tak nie mam.Mam nadzieje,ze zrozumieja w koncu,ze macie prawo zyc po swojemu i przestana sie wtracac.Zycze ci tego z calego serca.

A z reguly to wywoluja 2 tyg po terminie.I w Anglii tak jest i w Polsce chyba tez.

Ja tez nie jadlam nigdny innego jak te z mleka pasteryzowanego.Te prawdziwe to chyba bardzo drogie sa.Ale w ciazy nie jadlam,chociaz mialam ochote,w sumie nie wiem czemu,skoro jest bezpieczny.A watrobke i pasztety tez w Polsce nie mozna?Bo ja w sumie nie pamietam,zebym miala zakazane w pierwszej ciazy.I jak to jest z rybami z puszki?Bo w Anglii dozwolona jedna puszka na tydzien.

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość
Dzień dobry

/QUOTE]

Gratulacje!To sie postaralas!

Jolka tylko pamietaj,ze do mleczka te rzeczy tez przechodza

Tez tak uwazam.
Ale my wcale stare nie jestesmy.Mlode mamuski i tyle.A zycie dopiero sie zaczyna!Mam duzo kolezanek z rocznika 80-82 i wiekszosc jeszcze nie mezate i nie dzieciate,twierdza ze sa mlode i maja na to czas.A my jestesmy mlode mamuski

Ale jakie to przyjemne zakupy dla naszych szkrabow,no nie?Ja tez z reguly nie moge sie oprzec,nawet jak wiem,z kupuje 15 pare malusich spodenek i dobrze wiem,ze bobas ich nie znosi.Ale tu jeszcze sie tlumacze,ze moze kolejne dziecko zdazy znosic
Aleś Ty Gosia pracowita

Nad pasztetem i wątróbką nie dumałam, jutro zapytam gina jak nie zapomnę ,bo stara jestem , głowa już nie ta

Monika krk
ja tydzień po powrocie do domu, po porodzie i 14 dniach szpitala byłam lżejsza coś 18 kg licząc od wagi przed porodem samym , w ciązy przytyłam około 7, nie wiem jak to się stało, ale podejrzewam,że dieta szpitalna i stres zrobiły swoje.Teraz wolę mieć 10 więcej a tego stresu uniknąć. Z tego co wiem, to różnie dziewczyny zrzucają , zalezy ile spuchły itd.

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-01-24 o 17:52
Stary 2012-01-24, 18:23   #2477
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Moja teściowa, jak się dowiedziała że już nie wróciłam do pracy po świętach, zaczęla indagować Tż o powody, o to, czy dostaję jakieś pieniądze, czy mam już urlop macierzynski i kiedy mi zaczną płacić oraz jak długo będę dostawać te pieniądze skoro już teraz poszłam na macierzynski??? Bo tu w irl w moim przynajmniej przypadku, będąc na zwolnieniu lekraskim pracodawca nic mi nie płaci, mam kontrakt godzinowy-dostaję kasę za wypracowane godziny. Teraz wykorzystałam urlop zwykły jadąc na święta, a obecnie jestem na zwolnieniu takim na gębę, że tak powiem aż do dnia 1 lutego, kiedy to oficjalnie rozpoczynam swój urlop macierzyński( można już na niego przejść chyba 16 tyg przed porodem, a najpóżniej 2 tyg przed). Irytuje mnie ta kobieta, bo uważam, że to nie jest jej sprawa, i to dociekanie, wypytywanie, jakby mało mnie już przepytała na ten temat podczas pobytu w Polsce

Do tego, jak Tż powiedział jej, że mam ostanio rwę kulszową(niestety, cholerstwo wróciło), to stwierdziła, że to niemożliwe! Ze jak boli mnie nisko w kregoslupie i do tego prominiuje na posladek i noge to nie moze byc rwa, bo bym nie byla w stanie sie ruszac samodzielnie i juz tylko zastrzyki, ze to cos innego raczej. A chyba wiem, co mowil mi lekarz, ale niewazne...

I jeszcze, jak opowiadalismy jej o zaleceniach tutejszych poloznych, by dzidzie klasc spac w temp ok 18 stopni, i ze to takze zalecenie w kwesti zabobiegania smierci lóżeczkowej niemowląt to stwierdzila, ze za niska temp, żebyśmy nie słuchali, bo przyczyna tego syndromu jest bezdech a nie temp! Nie docieralo do niej, ze do bezdechu moga doprowadzic rozne czynniki a wysoka temp i opatulanie dziecka, obkladanie go poduchami, pluszakami moze byc jednym z nich

Dlatego-odliczajac dni do porodu, obawiam sie nie o porod, bole itp lecz ze juz niebawem czeka nas inwazja pdt nalot teściowej

Ja na takie sytuacje mam z mężem jedną zasadę: w kłopotliwych sytuacjach ja gadam ze swoimi a on ze swoimi - każdy zna swoich rodziców najlepiej. A że obecnie mieszkamy z jego rodziną, to ma przechlapane
Swoją drogą, kiedy ja pracowałam a on nie (2 lata!), nic nie komentowali. Teraz z racji ciąży od września jestem bezrobotna, a oni dopytują o pracę i komentują że cały czas siedzę.

Cytat:
Grunt być jak wino, a nie jak winogrona

Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
Dobra mamuśka...

Co do stanika: ja biorę z rozpinanych o 10cm większe niż przed ciążą, a że podejrzewam, że będę mocno opuchnięta pod koniec mam 2 sportowe, wciągane przez głowę w zapasie. w miejsce na gumkę wciagnęłam dodatkowy sznureczek, którym dociągam, by nie podnosiły się na piersiach, a są na tyle elastyczne, że mam ze 20cm zapasu i swobodny dostęp do piersi z góry.
Stary 2012-01-24, 18:36   #2478
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
wielka mi różnica, jakbys miała osiemnaście przy moich czterdziestu to byś mogla się cieszyć , a tak ? phi

Mam wizytę, ale jak tam mi piszesz żem stara to faktycznie dobrze,że się martwisz o moją sklerozę i dzięki za przypomnienie na 12 idę
mi się przyplątał kolejny problem , na kości ogonowej coś mi się buduje i boli jak cholerka, juz tak miałam w tamtej ciąży
Wiesz ja bede miala prawie 40 a prawie robi wielka roznice
No wlasnie pomyslalam, zes nie pierwszej młodosci wiec stwierdzialm, ze trzeba przypomniec, bo to juz nie ta pamiec
Wspolczuje tego co rosnie? A to boli Cie dodatkowo?

Flowerbombka mnie pod biustem duzo nie uroslo, bardziej biust O jeden rozmiar bo mialam D a teraz mam E, a pewnie po tej ciazy bede miala F, chociaz moze zostanie E
Pod biustem mialam 75, teraz 80, wiec mam nadzieje ze 80 zostanie
Ale ja od podbiustu do pepka mam figure jak talala gorzej jak poleci sie w dol

cottonpuma dokladnie
SZYMONEK

Stary 2012-01-24, 18:40   #2479
desia888
Wtajemniczenie

Ale spokojnie dzisiaj tutaj , ja pojechalam z adasiem do zoologicznego po prae rzeczy dla rybek a ze w sklepie moja kumpela pracuje wiec nam zeszlo, potem na zakupy i adas zazyczyl sobie hamburgera na kolacje wiec zrobilam domowe, zjadlam pomidorowke i usiadlam Was nadrobic a tutaj tylko 1 strona

A nie pochwalilam Wam sie ze 30 min na biezni dzisiaj i od razu lepsze samopoczucie

Gosiu, odnosnie tego co mozna w PL w ciazy jesc a czego nie to jest to bardzo skomplikowane, generalnie to lekarze chyba za duzo na ten temat nie mowia, moj nie mowil nic, ,musialam sie pytac, duzo wyczytalam w internecie i duzo informacji czerpie rowniez ze szwedzkich stron plus duzo pamietam jak bylo w szwecji jak chodzilam w ciazy z adasiem. Generalnie to dostalam pamietam liste od poloznej z rzeczami ktorych absolutnie nie wolno i nie bylo zadnych watpliwosci!
A u Nas znam duzo dzieczyn, ktore nie maja bladego pojecia ze czegos wogole nie mozna i nie krytykuje tutaj , po prostu uwazam ze powinni lekarze lepiej informowac! Bo nie kazdy nawet w naszych czasch ma dostep do internetu, a konsekwencje np listeriozy to nie tylko obumarcie plodu ale np zapalenie opon mozgowych juz po porodzie, ale tez nie wszyscy o tym wiedza!

Viki 28.04.2012

Edytowane przez desia888
Czas edycji: 2012-01-24 o 18:47
Stary 2012-01-24, 18:48   #2480
Aguśkaa83
Zakorzenienie

cottonpuma a te wytyczne o reanimacji niemowlęcia masz z jakiego roku?
SZYMONEK

Stary 2012-01-24, 19:06   #2481
alamig
Zakorzenienie

Ja już po wizycie. Wszystko w porządku, Mały się pięknie rozwija i rośnie. Waży już 1200g. Szyjka długa i zamknięta. Wyniki niezłe, chociaż szału nie ma. Nadal mam łykać witaminy, żelazo i magnez. No i ciśnienie 90/70, ale u mnie to standard. Odetchnęłam z ulgą
Stary 2012-01-24, 19:08   #2482
desia888
Wtajemniczenie

Konia, o ktorej masz jutro wizyte?

---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ----------

Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość
Ja już po wizycie. Wszystko w porządku, Mały się pięknie rozwija i rośnie. Waży już 1200g. Szyjka długa i zamknięta. Wyniki niezłe, chociaż szału nie ma. Nadal mam łykać witaminy, żelazo i magnez. No i ciśnienie 90/70, ale u mnie to standard. Odetchnęłam z ulgą
Wow, jakie niskie cisnienie!
Super ze wszystko w porzadku

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-24, 19:16   #2483
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
już szukam - ale to takie karty laminowane od Nivea, więc trzeba będzie to zweryfikować.
Stary 2012-01-24, 19:17   #2484
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
super wiadomości
Stary 2012-01-24, 19:21   #2485
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Hej,

Cytat:
wooow... koniakonia ja prawie 2 miesiące później..

MoniqW, nowaken, cottonpuma i dziewczyny z końca kwietnia - ciekawe czy rzeczywiście urodzimy w kwietniu czy dopiero w maju..
Ja liczę na połowę kwietnia Antka urodziłam w 37 tygodniu więc liczę że teraz też tak będzie

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 19:22   #2486
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Ale spokojnie dzisiaj tutaj , ja pojechalam z adasiem do zoologicznego po prae rzeczy dla rybek a ze w sklepie moja kumpela pracuje wiec nam zeszlo, potem na zakupy i adas zazyczyl sobie hamburgera na kolacje wiec zrobilam domowe, zjadlam pomidorowke i usiadlam Was nadrobic a tutaj tylko 1 strona

A nie pochwalilam Wam sie ze 30 min na biezni dzisiaj i od razu lepsze samopoczucie

Gosiu, odnosnie tego co mozna w PL w ciazy jesc a czego nie to jest to bardzo skomplikowane, generalnie to lekarze chyba za duzo na ten temat nie mowia, moj nie mowil nic, ,musialam sie pytac, duzo wyczytalam w internecie i duzo informacji czerpie rowniez ze szwedzkich stron plus duzo pamietam jak bylo w szwecji jak chodzilam w ciazy z adasiem. Generalnie to dostalam pamietam liste od poloznej z rzeczami ktorych absolutnie nie wolno i nie bylo zadnych watpliwosci!
A u Nas znam duzo dzieczyn, ktore nie maja bladego pojecia ze czegos wogole nie mozna i nie krytykuje tutaj , po prostu uwazam ze powinni lekarze lepiej informowac! Bo nie kazdy nawet w naszych czasch ma dostep do internetu, a konsekwencje np listeriozy to nie tylko obumarcie plodu ale np zapalenie opon mozgowych juz po porodzie, ale tez nie wszyscy o tym wiedza!
Wow , ale z Ciebie wysportowana Babeczka, ja bym pewnie padła jak długa po 5 minutach.
Oj tak listerioza jest niebezpieczna
tu są podane produkty , których nie należy spożywać , ale też napisane jakie produkty są niebezpieczne, ja tam jednak wierzę w gotowanie i pasteryzację,bo nic byśmy jeść nie mogły odzwierzęcego, w końcu to może byc we wszystkim, ale Desia co zrobimy z lodami? też pewnie są z pasteryzowanego mleka, zaraz obejrzę pudełko
http://www.ciazowy.pl/artykul,lister...zy,1435,1.html

na 12 idę do gina , hurrra

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-01-24 o 19:25
Stary 2012-01-24, 19:26   #2487
iw32
Rozeznanie

Cytat:
Gratulacje Nic, tylko się cieszyć, że jest dobrze
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 19:26   #2488
karolca
Zakorzenienie

ale mam lenia w dupce

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 19:33   #2489
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
oplata za obecnosc osoby trzeciej przy operacji, ja nie chce maza przy cc ale wiem ze szwagierka placila aby jej facet mogl byc
no ja wiem, że za to opłata, ale z czym się to faktycznie wiąże?
przecież to nie generuje kosztów, jedynie co to może fartuch i czepek.
A reszta to zarobek szpitala
Ja cały czas mam nadzieję na poród sn..

Cytat:
Ty do basenu dmuchanego się załapiesz ja nie, bo greenpeace mógłby mieć obiekcje,że ktoś wieloryba w basenie działkowym trzyma
eh Ty szalona co Ty w ogóle gadasz
ja do basenu też nie bardzo, bo nie przepadam za wodą, choc to płytko to i tak jestem zdolna żeby się w tym utopic

Cytat:

oki, to na chwilkę do basenu a potem na hamak

koniakonia kciuki za wizytę już zaczęłam trzymac, trochę cięzko mi sie pisze

Cytat:
właśnie, jaka jest teraz norma?
ja pierwszą pomoc miałam ze 4 lata temu, ale to już się pozmieniało pewnie.

Cytat:

super, że wszystko w porządku!
ale Wam fajnie że możecie tak często podglądac Maluchy. Ja mam wizytę za tydzień, ale bez usg..

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
nie, to pewnie nie reguła, ale słyszałam że pierworódki często rodzą po terminie.
Stary 2012-01-24, 19:36   #2490
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Wow , ale z Ciebie wysportowana Babeczka, ja bym pewnie padła jak długa po 5 minutach.
Oj tak listerioza jest niebezpieczna
tu są podane produkty , których nie należy spożywać , ale też napisane jakie produkty są niebezpieczne, ja tam jednak wierzę w gotowanie i pasteryzację,bo nic byśmy jeść nie mogły odzwierzęcego, w końcu to może byc we wszystkim, ale Desia co zrobimy z lodami? też pewnie są z pasteryzowanego mleka, zaraz obejrzę pudełko
http://www.ciazowy.pl/artykul,lister...zy,1435,1.html

na 12 idę do gina , hurrra
a wlasnie wcinam twistera
konia, nie sprawdzaj! Co zrobimy jak nawet lody nam nie pozostana
no ja robilam przerwy i chodzilam powoli,pozatym ja dopiero mam 29 zaczety, wiec nie jest tak zle, jak bedzie za pare tygodni to nie wiem

Viki 28.04.2012
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości