Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 2012. - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-26, 15:06   #1591
magda1804
Rozeznanie

Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
dziś w nocy odpadł pępuszek po tygodniu!

Pierwsza noc za nami bez A. nie budziłam teściowej, ale przez to co 1 h, co 1,5 musiałam wstawać i oporządzić małą to godzina- półtora nie moje

w końcu zasnęła dostała mleko, przebrałam ją- i jeszcze trafiłam na kupsztala- już czysta dupa a ona dalej robi kupee aaaaaaaaa w locie łapałam jej papkę się wysrutać nie mogła i leci i leci i... 'końca nie widać, końca nie widać...."

Kwiliła i marudziła, dostawiłam ją do cyca i se 20 min śpi, ale znów zaczyna się
Nie mam dziś na siebie czasu

mam podobnie...
daję cyca- myślę, że się najadła i po godzinie wstaję do niej moje mleko jest mało treściwe/albo go za mało teraz- już na szczęście nawału nie mam przystawiam ją kilkanaście razy dziennie, dopajaliśmy butlą ze 3-4 x dziś i boję się również o wagę ale ssa z butli i z cyca, więc chyba się dogadalim z tym... teraz problem typu: mała ma czkawkę 5-7 x w ciągu dnia

też wyciągnęłam dziś 10 ml z obu, ale to po karmieniu po którym i tak była głodna i poszła butla w ruch i dolałam moje mleko
gratki za pepuszek!!!!
Agatku poczekaj jeszcze troszke i wszystko sie unormuje. malenka nie bedzie juz tak czesto robic kupek w nocy i godziny snu tez pewnie sie wydluza
co do pogrubioneko:
n i e m a c h u d e g o p o k a r m u ! ! !
nie sluchaj takich bzdur. na poczatku gdy leci pierwsza faza pokarmu to wlasciwie woda z glukoza dlatego mleko jest takie przezroczyste i wydaje sie byc chude, pozniej dopiero leci pokarm pelnowartosciowy. Stad tez mowi sie, zeby karmic z jedna piersia na jedno karmienie az do oproznienia.
Wszystko byloby ok, gdyby ktos powiedzial mi jak poznac, ze dziecko oproznilo piers?
odnosnie odbijania w nocy: proponuje Ci w czasie karmienia podnosic ja, zeby sie odbilo. Nie wiem jak inne dziewczyny, ale ja czasami na koniec nie czekam, zeby sie odbilo. Jesli mala usnie to juz jej nie mecze bo wiem ze sie rozbudzi i znowu bedzie problem z usypianiem

kochana głowa do gory i jeszcze raz nie stresuj sie nie nakrecaj sie i nie denerwuj, bo dziecko wtedy tez jest niespokojne

04.01.2012r.

zawsze będziesz w moim sercu 29.03.2008*
magda1804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 15:15   #1592
agacia_cz
Zadomowienie

Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201

Haniula sto lat:roz a::roza :
agacia_cz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 15:30   #1593
bybella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pearpearl Pokaż wiadomość
przy porodzie mojej Mamy wzielo i mnie dopadlo

ja na szczescie w dwupaku i mam nadzieje tak jeszcze sobie pochodzic do terminu ciekawe, czy mi sie uda
o, cholera...przykro mi :/ okropne uczcie, jak sobie pomyslisz, ze ktos obcy, ze zlymi zamiarami ci sie po domu paleta... brrr
aha już czaję
nooo okropne, ja to przeżywam, a ona to już w ogóle
Cytat:
Napisane przez Małgosia:) Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki,ja tylko z małą nowinką

A teraz hit: Mój SYNEK może być DZIEWCZYNKĄ!!!!!

.
e tam, faktycznie to tylko taka mała nowinka to teraz żyjesz w niewiedzy

Cytat:
Napisane przez kropeczka1984 Pokaż wiadomość
My dzisiaj z Mężem idziemy do Filharmonii Nie żebym jakąś fanką była, ale mama ma bilety po 10 zł, to żal nie skorzystać Poza tym pewnie przez następne... 18 lat będziemy uziemieni w domu, więc chociaż teraz się wyrwiemy Oczywiście już musiałam pospać w ciągu dnia, żebym na wieczór miała siły
uu zazdroszczę ja bym się tez gdzieś wybrała, choćby do kina, ale nie widzi mi się wychodzenie w trakcie seansu co 20 min na siku a jeszcze do tego muszę mieć zawsze butle picia więc...
Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
Dziewczynki stawiam dzis ciacho Bo wlasnie dzis skonczyłam ćwierć wieku
sto lat kochanieńka:r oza::ro za::cmo k:
Stary 2012-01-26, 15:37   #1594
zoskasamoska
Wtajemniczenie

Haniula sto lat !!!

Kochane ja nie wiem czy to jest instynkt wicia gniazda, czy cos takiego, ale bez przerwy sprzatam. Tak jak nigdy nie lubilam myc naczyn tak teraz ciagle stoje nad zlewem i myje naczynia, zamiast wlozyc je do zmywarki to wole sama sie w tym moczyc. Poza tym chodze z miotłą i ciągle zmiatam.

Nie wiem czy to jakies zboczenie czy co, ale zauwazylam, ze lubie wąchać gąbkę (swoją) do kąpieli. Nie wiem czy to ciąża taką ze mnie wariatke robi czy ja juz po prostu jestem skrzywiona.
zoskasamoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 15:45   #1595
klaurencja
Raczkowanie

hejka

pisze jedna reka, znowu nie wyrabiam, jak tylko wlacze wizaz, maly zaczyna szukac cyca. ;p

od wczoraj mamy w domu niemowlaka, bo Filip skonczyl miesiac.

Haniula gratki
Agatek, gratki za pępuszek

nadrobilam wszystko ale odpisywac byloby strrasznie.

lece do klubu
Stary 2012-01-26, 15:46   #1596
agawoo
Zakorzenienie

No i nie wstawiłam tego obiadu wcześniej, bo mała Głodomorra obudziła się na cyca i jadla do tej pory ... przy cycu spała, ale w łóżeczku to chyba tak fajnie nie będzie
Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
skala jest do 100 na tym aparacie co mi robią.
I tak zamierzam stąd dziś wyjść jeśli nie mają zamiarów wobec mnie
Czubasku,mi położne tłumaczyły, że nie ważne co się zapisuje - jeżeli ja tego nie czuję, to znaczy, że to nie to
Cytat:
Napisane przez kamciurka Pokaż wiadomość
Czubaskuja tez tak mialam ale polozna mi to wytlumaczyla ze to stawianie macicy a nieskurcze i mialam je na 70 i czulam lekkie spinanie, a potem jak juz mialam skurcze prawdziwe to zwijalam sie a mialam je na30 :yes:

czesc w ogole my dzisiaj noc z tzna zmiane od 12 do 6 rano walczylismy, cycek, butla w zaleznosci od tego co obslugiwal ja lub tz. po zjedzeniu pol godz snu i od nowa, o 6 przebralam kupe wyslalam tz do drugiego pokoju bysie wyspal bo ja podsypialam jak on sie zajmowal i o 6 ksiaze zasnal i spal do 10

Ale ale pojawil sie pokarm obudzilam sie zalana mlesiem dziekuje wam za dobre slowa

Cytat:
moje tylko przekręca główką na brzuszku
w szpitalu też kazali budzić a tu jak ją chcę wybudzić to nici stego, spi dalej może faktiko najadła się mm??? teściowa mówi, że pultasków dostałą i ma grubsze paluszki- ja tego nie widzę, czuję, że jest niedokarmiona dziś wypiła 100 ml ale jakoś niezdarnie ją karmiłam i na koniec wszystko zwymiotowała i to samo było z cycem jak karmiłam na leżąco (chciałam sobie ulzyć bólu pleców)i znów wszystko poszło się je...ć spłakałam się, ja nie ogarniam niczego, brakuje mi tż dziś teściową budziłam o 6 bo nie dawałam rady... nie bekło jej się, ja ją na przewijak, przewijam i znów ulało jej się

Nie mówcie mi, że sobie radzę, bo sobie nie radzę mało sypiam, nie umiem zrobić żeby małej się odbiło, a teściowa mówi, że ulewa jej się bo za wysoko jej przystawiam nóżki do brzuszka i wtedy wszystko z brzucha się cofa i mleko się idzie chlustać Boże, jakbym wiedziała, że macierzyństwo jest takie trudne, to bym się na to nie godziła teściowa umie uśpić, chodzić z nią i ją ułoży do snu, a mi się rusza, boję się o ulanie, o wagę nie wytrzymam!!!!!!!
Agatku, jak jest najedzona to jej wtedy spróbuj nie przewijać - bo jak poruszasz nóżkami czy brzuszkiem przy zmianie pieluchy to jej się uleje.
Mi położne tłumaczyły, że nawet jak uśnie z kupką którą zrobi w trakcie jedzenia, to nic się nie stanie Bedzie dobrze
Cytat:
Napisane przez bybella Pokaż wiadomość
oby jak najszybciej przeszły te poczatki, nie smutaj sie, przecież jakos dajesz radę, każdy mówi że początki najgorsze a jak sie wprawisz i obeznasz to już będzie luzik

a u nas jakby mało było kłopotów, to do tego tż teraz stęka i leży, bo mu zęba wyrwali, bidulek mój...
i sobie wyobraźcie, ze w tej mojej małej pipidówie wczoraj włamali się do domu mojej siostry, cała chata przetrząśnięta, szok po prostu
Ojej, nieprzyjemna sytuacja
Cytat:

Lekarz prowadzący ostatni raz w 20 tyg. powiedział że chłopak, a potem albo nie mógł sie dopatrzyć płci, albo twierdził że jest źle obrócone.Ostatnio jak go przycisnęliśmy to najpierw powiedział że coś widzi między nogami, ale "może to być pępowina", więc sprawdzał jeszcze raz i nic nie widzi... Zgłupieliśmy do reszty!!!
A dziś na kontroli w szpitalu zapytałam przemiłej Pani Doktor czy by mi nie rozwikłała zagadki i ona twierdzi że skłania się ku Córce, ale dodała że ma stary sprzęt i nie widać jakoś super... :cra zy:
Zgłupiałam do reszty...
To mamy kolejną niespodziankę na wątku
Cytat:
Napisane przez eliza1984 Pokaż wiadomość

Ja smaruję maścia alantan i narazie jest ok
Ja też mam maść, ale nie wiem czy krem nie lepszy

tylko po to, żeby w niej wszystko było
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 16:01   #1597
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
Wyprawka po pierwszym synku, więc raczej niebieska
moze bdzie jej do twarzy...

Cytat:
łuuuuhuuuuuuuuu
imprezka
wszystkiego najlepszego, Kochana

Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość
Pearl, zgadzam się. Ja naprawdę podziwiam te z Was, które przy małym dziecku, albo nawet dwójce czy trójce dzieciaczków mają czas dla siebie, męża, na gotowanie czy sprzątanie ...

Ja trochę ogarniam pokój jak mała śpi, jeszcze nie jesteśmy do końca zorganizowani w nowym pokoju, ale chodzę jeszcze w koszuli nocnej (tak położną przyjęłam dzisiaj ), łóżka nie składam .... Może i trochę mam wyrzuty sumienia, że się mną trzeba zajmować, no ale może się jakoś przyzwyczaję i zaczne to ogarniać wszystko ...
ja juz zakomunikowalam, ze po porodzie leze w lozku, w pizamie, wietrze pipke i nie przyjmuje zadnych gosci, bo po co mam sie wstydzic za burdel?
ja sobie tego nie wyobrazam, jak dziewczyny sobie radza przy jednym dziecku, a juz dwojka czy trojka to masakra jakas

Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość
Hihi, no racja Ale mała od początku, już w brzuszku była Pszczółką
I gdyby nie to, że kuzynka 3 lata temu podwędziła mi imię, to byłaby jeszcze Mają, no ale musimy wybrać coś innego Ale wszystko generalnie ma z Zyrafkami, tylko w łóżeczku pilnują jej 2 małe maskotki - pszczólki
dalej sie zastanawiacie? a macie juz jakies typy?
u mnie posciel i mata do przewijania na pralke sa w zyrafke i zawsze jak je widze, to mi sie Ty przypominasz

Wlasnie zjadlam obiad, ktorym sie nie najadlam, wiec dopchalam poaczkiem i eklerkiem.
Nie cierpie dzemu w paczkach

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

A co do czkawek, to mi polozna mowila, ze najlepiej nic z nimi nie robic. Kazala mi sie zastanowic,czy robie cos, jak dzidzia ma czkawke w brzuchu - no i na moja odpowiedz,ze nic nie moge zdzialac, stwierdzila, ze skoro nic sie nie robi i po jakims czasie samo przechodzi, to tak samo powinno sie zachowywac po porodzie.

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Czy saczeniu wod towarzyszy jakies uczucie? Bol czy cos?

Sometimes when I close my eyes, I can't see
pearpearl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 16:11   #1598
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystkiego najlepszego
Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość
hej mamuski nasz noc nawet dobra troszke ciezko bylo zasnac ale potem z gorki rano wstal zjadl troszke pospal to ja sie ogarnelam i na spacer teraz wrocilismy on marudzil w lozeczku a ja szybko posprztalam obiadu nie gotuje bo codziennie to robie i slysze marudzenie ze za ciezkie zde takie ze siakie ze jemu na treningu nie dobrze jak sie naje.. wiec wam w d... niech je kanapki.. czlowiek nie spi zajmuje sie dzieckiem ugotuje i jeszcze zle..

teraz kawka z mlekiem kokosowym bo na krowie ma uczulenie.. i wizaz

dziewczyny polecam wszystkim mama podawac espumisan od pierwszych dni zycia.. nie czekac na kolke.. my teraz doleczamy debridatem i potem epsumisan 2 razy dziennie.. i nie chodzi tu o nas ze nie spimy.. o dziecko ktore naprwde bardzo mocno boli brzusio..
Nie wiedziałam,że od początku można podawac Espumisan

A tekst Tzta dotyczący obiadu --->
Cytat:

dalej sie zastanawiacie? a macie juz jakies typy?
u mnie posciel i mata do przewijania na pralke sa w zyrafke i zawsze jak je widze, to mi sie Ty przypominasz

A imię chyba Amelka albo Zuzia, już tylko te dwa nam zostały Może wylosujemy

tylko po to, żeby w niej wszystko było
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 16:16   #1599
kamciurka
Zakorzenienie

Haniula wszystkiego naj
Pearl mnie nic nie bolalo a najpierw mialanm uczucie takiego spocenia, ale wkladka byla wilgotna lekko, potem coraz mocniej azx jak mi pocikla struzka po nodze to pojechalam na ip, ciekawe co u bebi

Niki

Alex
kamciurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 16:21   #1600
pearpearl
Wtajemniczenie

mam uczucie spocenia...

Stary 2012-01-26, 16:25   #1601
Angelika_26
Raczkowanie

Cytat:
Wszystkiego najlepszego!!! : cmok:

Ja jutro postawie ciacho
Angelika_26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 16:50   #1602
kamciurka
Zakorzenienie

PEARL obserwuj to bo ja tak chodzilam caly dzien bo mi sie wydawalo ze to nic takiego a potem juz coraz bardziej i bardziej lecialo, jadac na ip tez pewnosci nie mialam, patrz na wkladke jak jest mokra ale czysta nie zabarwiona tak jak przy uoplawach lub zabarwieniu od moczu to moga byc wody,

Niki

Alex
Stary 2012-01-26, 16:51   #1603
violette7
Przyczajenie

Witam wszystkie Mamusie oraz wszystkie z niecierpliwością oczekujące na swoje Maleństwa

Podczytuje Was ale z weną do pisania troszkę ciężko...
Podziwiam wszystkie rozpakowane dziewczyny, domyślam się że nie jest Wam łatwo ale naprawdę dajecie sobie świetnie radę

My już się przeterminowaliśmy, termin z ostatniego usg wypadał na 17.01, ale lekarz mówił żeby się tym nie sugerować tylko patrzeć na termin z pierwszego usg i OM - tj. 21- 23.01, tak czy inaczej jesteśmy już po terminie a dzidzia nie za bardzo chce wychodzić z brzusia
Cały czas czekamy, na razie żadnych skurczy, żadnego odchodzącego czopa, jedyne co to zwiększona intensywność ruchów małej w ciągu dnia, wcześniej to ruchy w większości odczuwałam wieczorami i w nocy a teraz również w dzień Mała nieźle szaleje. Dziś byłam na ostatniej wizycie u lekarza, stwierdził że szyjka trochę skrócona ale jeszcze troszkę może to potrwać... Jeśli do 31.01 nic się nie zacznie to 1.02 jedziemy do szpitala i zaczynamy "zabawę"
No ale cóż może to i dobrze że mała jeszcze czeka, jutro i w sobotę mam jeszcze 2 egzaminy w szkole więc dobrze by było się pojawić i je zaliczyć
Cieszę się że już niedługo będę mogła tak jak rozpakowane Mamusie przytulać swojego Skarbka
Trzymam mocno kciuki za wszystkie jeszcze oczekujące swoich Maluszków , dziewczyny damy radę na pewno Pozytywne myślenie dobrze wpływa na Nas i Maluszki więc proszę się nie stresować nie denerwować tylko cierpliwie czekać na swój czas Dzidziuś na pewno wynagrodzi całe oczekiwanie. Ściskam Was mocno i pozdrawiam ;D
violette7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 16:57   #1604
pearpearl
Wtajemniczenie

Kamciurka,no wlasnie obserwuje. Podobno nalezy polezec, bo na siedzaco dzidzia zatyka jak korek. Czekam na tzta, bo jest na lotnisku i chyba pojade to sprawdzic

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

Chociaz wsadzilam sobie teraz palec i pozosta na nim taka jakby biala wydzielina, wiec to chyba nie wody, prawda?

Stary 2012-01-26, 17:16   #1605
Angelika_26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez n1kotynka Pokaż wiadomość
widzę, że nie tylko ja mam dość

moja mała noc w noc zasypia o 23 po kąpaniu, budzi się o 2 w nocy i już nie śpi do 5
nic nie pomaga - noszenie, kołysanie, bujanie, karmienie - nic nic nic!
o 5 to zasypia już chyba ze zmęczenia lub z nudów i się budzi o 6 z powrotem i powtórka ;/

chodze jak zombie ;/ jakby tego było mało, ma kolki, przeważnie wieczorami od 19 do 22-23 potrafi się niemiłosiernie drzeć, że kilka razy bałam się, że przyjdą sąsiedzi i mi coś powiedzą, bo była tak głośna, że dzwoniło mi w uszach ;/ no i nic nie pomaga na kolki - ciepla pieluszka, masowanie brzuszka, kropelki, cieplejsza kapiel
masakra!
byliśmy wczoraj u lekarza i mam odstawić mleko - zobaczymy

dzisiaj dała znowu popis w nocy, usnęła o 5 bo ja już nie miałam siły jej nosić ( kręgosłup już mnie tak boli, że szok) no i o 5:30 znowu pobudka. Do 8 z nią walczyłam, potem puściły mi nerwy i dobrze, ze mąż był jeszcze to na chwilę ją wziął i usnęła, po czym po 10 minutach znowu wrzask..

w myślach miałam tylko słowa uski - oddam dziecko w dobre ręce, gratis wózek i łóżeczko

teraz dopiero mogę coś zjeść, chociaż mała w wózku to chwilę kwiczy i muszę ja wiąść zaraz znowu..

ma-sa-kra ;/

Haniula 100 lat! i dzidziusia bez kolek
Kochana powiem Ci jak ja poradziłam sobie z kolką u mojego synka jak był malutki. Znam ten płacz. A raczej wrzask, że słychać go było na parterze. Dziecko czerwone jak burak, pręży się, nogi prostuje. Byłam u jednej doktorki , u drugiej i nic. Wkońcu poszłam do takiej starszej wiekowo i doświadczonej. Kazała kupić takie kuleczki COLOCYNTHIS CH9 w niebieskim opakowaniu, malutkie, jak pomadka ochronna, w środku kuleczki malutkie. To jest lek homeopatyczny, więc nie zaszkodzi. Codziennie kolo 14-15 rozpuszczałam jedna kuleczkę w łyżeczce wody. Po 2 dniach ani śladu po kolce. Ale dawałam ten lek do 4 miesiąca, codziennie. Kosztuje poniżej 10złotych. Komu bym nie poleciła to pomagało. Więc możesz spróbować jak będziesz miała ochotę.
Angelika_26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 17:17   #1606
Psotnika
Raczkowanie

Cześć mamusie
nadrobiłam ale nie cytuje bo pewnie mała zaraz się obudzi...

pamiętam że któraś pytała o krem do pupy - ja stosuje sudokrem bo ma troche krostek wokół rowka a jak ich nie ma to też - tylko tak malutko; mam też linomag z cynkiem - by zmieniać kremy
ogólnie zauważyłam ze lepiej wygląda skóra po tłustym gęstym kremie i takimi smaruję..

a ja się dziś czuje cudnie bo chyba ostatnio ktoś mi dziecko podmienił ...a wczoraj w nocy zwrócił mi mojego słodkiego brzdąca
znowu jest aniołkiem i słodko śpi
tylko czasem pomarudzi ale to nie jest ciąłgy wrzask
miała te ataki kolki i tak sie darła poprzedniej nocy, co godzinę się budziła i nie spała ani w nocy ani w dzień potem i dalismy jej ten sab simplex ten czeski - będziemy dawać przez 3 dni - do soboty i zobaczymy co potem będzie...
no i wczoraj zastosowaliśmy ten kateter WINDI - kiedyś was o niego pytałam i pamiętam zdania były podzielone, ale ja juz nie mogłam patrzeć na małą - tak cierpiała - i odgazowaliśmy ją...w sumie użyliśmy 3 razy... jeju dziewczyny nigdy bym się nie spodziewała że tyle gazów n małym dziecku może byc:brz ydal:!!!
jak włożyliśmy tą rurkę ( apropo ona jest tak wąska że dziecko nic nie czuje bo nawet nie ruszyła sie przy tym - z resztą brzuszek bolała ją bardzo) to aż zagwizdało i kupa wystrzeliła z tymi gazami na mnie na dywan i to pod takim ciśnieniem że o matko!!!! i tą operecaje powtórzyliśmy 3 razy (bo tyle wolno na dobę) i mała znowu się śmiała i miała taki błogostan na twarzy
dziś już tylko dajemy ten sab simplex i zobaczymy co będzie - zaczyna sie czasem prężyć ale ładnie bączki puszcza i radzi sobie - dziś znowu mnie obsrała przy zmianie pieluchy - ale samodzielnie

wiem że niektóre z was są źle do tego katateru nastawione - ale jak nic nie pomaga to może spróbujcie?
Stary 2012-01-26, 17:22   #1607
Misienka23
Raczkowanie

Cytat:

Czy saczeniu wod towarzyszy jakies uczucie? Bol czy cos?
z twgo co wiem to nie ma bólu ani nic, ewentualnie mozesz miec tez skurcze, ale same wody sacza sie bezbolesnie

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

Cytat:
Napisane przez zoskasamoska Pokaż wiadomość
Kochane ja nie wiem czy to jest instynkt wicia gniazda, czy cos takiego, ale bez przerwy sprzatam. Tak jak nigdy nie lubilam myc naczyn tak teraz ciagle stoje nad zlewem i myje naczynia, zamiast wlozyc je do zmywarki to wole sama sie w tym moczyc. Poza tym chodze z miotłą i ciągle zmiatam.

Nie wiem czy to jakies zboczenie czy co, ale zauwazylam, ze lubie wąchać gąbkę (swoją) do kąpieli. Nie wiem czy to ciąża taką ze mnie wariatke robi czy ja juz po prostu jestem skrzywiona.
ciaza robi z kobiety dziwolaga wiem sama po sobie ja dzisiaj nie mam sily na nic, wczoraj sprzatalam jak glupia mam tyle ciuszkow do uprasowania ale robie na raty bo masakrycznie boli mnie kregoslup jak stercze z zelazkiem dluzej niz 15 minut :P

Misienka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 17:23   #1608
kamciurka
Zakorzenienie

nopewnie Pearl lepiej sprawdzic
Dziewczyny jutro ide na zdjecie szwow jakos tak szybko mi sie zdaje, tez tak szybko mialyscie?

Niki

Alex
Stary 2012-01-26, 17:25   #1609
aniaxxxxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Psotnika Pokaż wiadomość
Cześć mamusie
nadrobiłam ale nie cytuje bo pewnie mała zaraz się obudzi...

pamiętam że któraś pytała o krem do pupy - ja stosuje sudokrem bo ma troche krostek wokół rowka a jak ich nie ma to też - tylko tak malutko; mam też linomag z cynkiem - by zmieniać kremy
ogólnie zauważyłam ze lepiej wygląda skóra po tłustym gęstym kremie i takimi smaruję..

a ja się dziś czuje cudnie bo chyba ostatnio ktoś mi dziecko podmienił ...a wczoraj w nocy zwrócił mi mojego słodkiego brzdąca
znowu jest aniołkiem i słodko śpi
tylko czasem pomarudzi ale to nie jest ciąłgy wrzask
miała te ataki kolki i tak sie darła poprzedniej nocy, co godzinę się budziła i nie spała ani w nocy ani w dzień potem i dalismy jej ten sab simplex ten czeski - będziemy dawać przez 3 dni - do soboty i zobaczymy co potem będzie...
no i wczoraj zastosowaliśmy ten kateter WINDI - kiedyś was o niego pytałam i pamiętam zdania były podzielone, ale ja juz nie mogłam patrzeć na małą - tak cierpiała - i odgazowaliśmy ją...w sumie użyliśmy 3 razy... jeju dziewczyny nigdy bym się nie spodziewała że tyle gazów n małym dziecku może byc:brz ydal:!!!
jak włożyliśmy tą rurkę ( apropo ona jest tak wąska że dziecko nic nie czuje bo nawet nie ruszyła sie przy tym - z resztą brzuszek bolała ją bardzo) to aż zagwizdało i kupa wystrzeliła z tymi gazami na mnie na dywan i to pod takim ciśnieniem że o matko!!!! i tą operecaje powtórzyliśmy 3 razy (bo tyle wolno na dobę) i mała znowu się śmiała i miała taki błogostan na twarzy
dziś już tylko dajemy ten sab simplex i zobaczymy co będzie - zaczyna sie czasem prężyć ale ładnie bączki puszcza i radzi sobie - dziś znowu mnie obsrała przy zmianie pieluchy - ale samodzielnie

wiem że niektóre z was są źle do tego katateru nastawione - ale jak nic nie pomaga to może spróbujcie?
Bardzo fajny opis bardzo pozytywny i moze pomoze nowym mamusiom

Dziewczyny... ja chce juz urodzic... meczy mnie ta ciagla zgaga :/ w nastepna sobote mam miec masaz szyjki.. i sie obawiam
Stary 2012-01-26, 17:31   #1610
Misienka23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez violette7 Pokaż wiadomość
My już się przeterminowaliśmy, termin z ostatniego usg wypadał na 17.01, ale lekarz mówił żeby się tym nie sugerować tylko patrzeć na termin z pierwszego usg i OM - tj. 21- 23.01, tak czy inaczej jesteśmy już po terminie a dzidzia nie za bardzo chce wychodzić z brzusia
Cały czas czekamy, na razie żadnych skurczy, żadnego odchodzącego czopa, jedyne co to zwiększona intensywność ruchów małej w ciągu dnia, wcześniej to ruchy w większości odczuwałam wieczorami i w nocy a teraz również w dzień Mała nieźle szaleje. Dziś byłam na ostatniej wizycie u lekarza, stwierdził że szyjka trochę skrócona ale jeszcze troszkę może to potrwać... Jeśli do 31.01 nic się nie zacznie to 1.02 jedziemy do szpitala i zaczynamy "zabawę"
No ale cóż może to i dobrze że mała jeszcze czeka, jutro i w sobotę mam jeszcze 2 egzaminy w szkole więc dobrze by było się pojawić i je zaliczyć
Cieszę się że już niedługo będę mogła tak jak rozpakowane Mamusie przytulać swojego Skarbka
Trzymam mocno kciuki za wszystkie jeszcze oczekujące swoich Maluszków , dziewczyny damy radę na pewno Pozytywne myślenie dobrze wpływa na Nas i Maluszki więc proszę się nie stresować nie denerwować tylko cierpliwie czekać na swój czas Dzidziuś na pewno wynagrodzi całe oczekiwanie. Ściskam Was mocno i pozdrawiam ;D
no my juz jutro bedziemy tez przeterminowani ale Ty to dluuugo za dluugo ja bym byla bardzo zniecierpliwiona ale w sumie tez mam jeszcze egzaminy w ten weekend i nic mnie nie strzyka to chyba tez pojade do szkoly, mialam nie jechac, ale chyba jednak zaryzykuje warto zaliczyc w terminie zeby potem nie bylo latania, a poki jest brzuszek to jakos lagodniej patrza

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------

Cytat:
Napisane przez aniaxxxxx Pokaż wiadomość
Dziewczyny... ja chce juz urodzic... meczy mnie ta ciagla zgaga :/ w nastepna sobote mam miec masaz szyjki.. i sie obawiam
oj ja tez mam ogromna zgage, wczesniej mialam tylko w nocy, a teraz juz nawet mam w dzien, rano jak wstaje i popoludniu, masakra jakas tez chce juz urodzic a tu kto wie ile sie przeterminuje lekarz powiedzial ze jak do srody nie urodze to mam przyjsc i mi da skierowanie do szpitala, ale do srody jeszcze tyyyyle czasu

Misienka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 17:40   #1611
Mijus
Rozeznanie

Cytat:
Najlepszego

Misienka,violette7 - kochane w końcu i my się doczekamy

Cytat:

moja mała noc w noc zasypia o 23 po kąpaniu, budzi się o 2 w nocy i już nie śpi do 5
o 5 to zasypia już chyba ze zmęczenia lub z nudów i się budzi o 6 z powrotem i powtórka ;/

chodze jak zombie ;/ jakby tego było mało, ma kolki, przeważnie wieczorami od 19 do 22-23 potrafi się niemiłosiernie drzeć, że kilka razy bałam się, że przyjdą sąsiedzi i mi coś powiedzą, bo była tak głośna, że dzwoniło mi w uszach ;/ no i nic nie pomaga na kolki - ciepla pieluszka, masowanie brzuszka, kropelki, cieplejsza kapiel
masakra!

dzisiaj dała znowu popis w nocy, usnęła o 5 bo ja już nie miałam siły jej nosić ( kręgosłup już mnie tak boli, że szok) no i o 5:30 znowu pobudka. Do 8 z nią walczyłam, potem puściły mi nerwy i dobrze, ze mąż był jeszcze to na chwilę ją wziął i usnęła, po czym po 10 minutach znowu wrzask..

w myślach miałam tylko słowa uski - oddam dziecko w dobre ręce, gratis wózek i łóżeczko

teraz dopiero mogę coś zjeść, chociaż mała w wózku to chwilę kwiczy i muszę ja wiąść zaraz znowu..

ma-sa-kra ;/

Cierpliwości i powodzenia W końcu się to unormuje! Oby jak najszybciej

Cytat:
mam uczucie spocenia...
Kochana bądź czujna i jak coś jedź na IP
Stary 2012-01-26, 17:41   #1612
Psotnika
Raczkowanie

Haniula - najlepszego!!!

moja Poleńka była ważona i już ma 3,5 kilo więc przybrała od wyjścia ze szpitala ponad 800 gram - w 2 tygodnie - tzn tak było we wtorek jak nas położna nawiedziła.. pewnie dziś ma więcej

chciałabym się sama zważyć ale nie mam wagi i nie wiem ile schudłam.. ale spodnie ciażowe ze mnie spadają a w normalne się jeszcze nie dopinam... a w weekend mam zjazd ostatni przed sesją i muszę w czymś pójść.

jutro idziemy z małą na wizytę do ortopedy - bo była ułożona pośladkowo i kazali pójść w ciągu 3 tygodni a my już zaczęłyśmy czwarty.. była może już któraś? co robią na takiej wizycie? czego się spodziewać?
Stary 2012-01-26, 18:04   #1613
uska000
Zadomowienie

hej dziewczynki

Haniulla Sto lat

Boze jaka jestem zmeczona nie wyrabiam juz.. tzt sobie wymyslil terningi 3 razy w tyg a ja caly dzien z malym jak on wraca to moge co najwyzej na zkaupy szybko pobiedz.. i teraz kapanie karmienie usypianie..

ciagle jestem glodna..bo polowy jesc nie mozna a druga polowa to bialko na ktore ma uczulenie.. przestawilabym go na mm ale szkoda mi jego, siebie ze bede musiala sie bawic w podgrzewanie i kasy na mleko jak mam tyle sama.. ze bym mogla wykarmic piecioraczki..

psychicznie nie daje rady..

http://www.suwaczek.pl/cache/b034e10552.png
uska000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 18:10   #1614
NataliaM1103
Rozeznanie

witam
tu mama z problemem karmienia...

sama nie wiem co robic - proszę o radę Was

od samego początku karmiłam sztucznym mlekiem, maly nie mógł zlapac brodawki,a pozatym i pokarmu za dużo nie było

teraz pokarm pojawił się i odciągam go - niestety muszę ciągle dokarmiac sztucznym

dzisiaj dostawiłam małego do cycka z nakładką - trochę wypił - ale nie wiem ile ??? no i nie wiem ile dokarmic go butelką - tzn jaką ilośc mu podac???

ogólnie lekarka mówiła ,że do wagi 4 kg mogę podawac od 80 do 120 ml

bardzo chciałam karmic piersią no ale widzę,że nie dam rady i łapie z tego powodu czasami doła,a do tego karmie na 3 sposoby i nie wyrabiam....
NataliaM1103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 18:16   #1615
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:
nie wytrzymam!!!!!!!
co to ma znaczyc.....weź się w garść kochana, nie płacz bo to nie pomoze, wykorzystuj teściową i szwagra żebyś mogła odpocząć psychocznie po porodzie bo siły musisz mieć a od zadręczania nie weźmiesz ich i tylko będzie równia pochyła

Cytat:
dziewczyny napiszcie czym smarujecie pupkę dzidziusia? nie wiem co kupić... jaka zasypka, czy krem?
nasz synek ma teraz odparzenia i stosuje tormentiol lub sudokrem plus zasypka alantan bądź mąka ziemniaczana
jak nie miałby ich to pewnie krem przeciw odparzeniom nivea/hipp czy co i tyle

Cytat:

A teraz hit: Mój SYNEK może być DZIEWCZYNKĄ!!!!!.
ale numer duża masz wyprawkę w niebieskim

Cytat:
o jaka siksa z ciebie

STO LATEK szybkiego porodu, zdowego maluszka i spełnienia marzeń

Cytat:

dziewczyny polecam wszystkim mama podawac espumisan od pierwszych dni zycia.. nie czekac na kolke.. my teraz doleczamy debridatem i potem epsumisan 2 razy dziennie.. i nie chodzi tu o nas ze nie spimy.. o dziecko ktore naprwde bardzo mocno boli brzusio..
no my juz od wczoraj wieczora profilaktycznie mu podaliśmy

a dziś jeszcze kupiłam taki olejek w zielarskim

http://www.hoppediz.de/shop/clothing...nol-50-ml.html

i zrobiłam mu masaż brzuszka

Cytat:

masakra!

ma-sa-kra ;/

współczuję, biedulo wymęczysz się i dzidzia z tobą

może spróbuj jeszcze masażu olejkiem jaki wklejałam wyżej co
a masz ten sab simplex ja jeszcze czekam na przesyłkę

Cytat:
Napisane przez klaurencja Pokaż wiadomość
od wczoraj mamy w domu niemowlaka, bo Filip skonczyl miesiac.
gratki dla Filipka

Cytat:
Napisane przez Angelika_26 Pokaż wiadomość
Kochana powiem Ci jak ja poradziłam sobie z kolką u mojego synka jak był malutki. Znam ten płacz. A raczej wrzask, że słychać go było na parterze. Dziecko czerwone jak burak, pręży się, nogi prostuje. Byłam u jednej doktorki , u drugiej i nic. Wkońcu poszłam do takiej starszej wiekowo i doświadczonej. Kazała kupić takie kuleczki COLOCYNTHIS CH9 w niebieskim opakowaniu, malutkie, jak pomadka ochronna, w środku kuleczki malutkie. To jest lek homeopatyczny, więc nie zaszkodzi. Codziennie kolo 14-15 rozpuszczałam jedna kuleczkę w łyżeczce wody. Po 2 dniach ani śladu po kolce. Ale dawałam ten lek do 4 miesiąca, codziennie. Kosztuje poniżej 10złotych. Komu bym nie poleciła to pomagało. Więc możesz spróbować jak będziesz miała ochotę.
zapisuję

http://suwaczki.maluchy.pl/li-57141.png

było 83 jest 63 musi być 60 w sferze marzeń 58
MissZuzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 18:25   #1616
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:

Boze jaka jestem zmeczona nie wyrabiam juz.. tzt sobie wymyslil terningi 3 razy w tyg a ja caly dzien z malym jak on wraca to moge co najwyzej na zkaupy szybko pobiedz.. i teraz kapanie karmienie usypianie..

ciagle jestem glodna..bo polowy jesc nie mozna a druga polowa to bialko na ktore ma uczulenie.. przestawilabym go na mm ale szkoda mi jego, siebie ze bede musiala sie bawic w podgrzewanie i kasy na mleko jak mam tyle sama.. ze bym mogla wykarmic piecioraczki..

u mnie teraz jest mama więc mam ten komfort ze mogę sie wyrwać ale zaraz od pon zostanę sama tak jak ty, a mój tz jeszcze nie pracuje 8 h więc jak wyjeżdza między 7-8 to wraca 6-7 najwcześniej wiec jak mi chlebka zabraknie to chyba bede jesc herbatke no chyba ze pogoda dopisze w dzien i z malym bedzie szansa wyjsc na kwadrans do pobliskiego sklepu

ja z kolei obawiam się ze jak zostanę sama w dzien to nie dam rady sciagac, opiekowac się dzieckiem ktore bedzie coraz mniej spac i nie daj boze jak pojawi się kolka to będzie... bo nawet jesli nie mm tylko moja piers to jednak tej zabawy z laktatorem, butelkami i wyparzaniem jest sporo

Cytat:
Napisane przez NataliaM1103 Pokaż wiadomość
witam
tu mama z problemem karmienia...

sama nie wiem co robic - proszę o radę Was

od samego początku karmiłam sztucznym mlekiem, maly nie mógł zlapac brodawki,a pozatym i pokarmu za dużo nie było

teraz pokarm pojawił się i odciągam go - niestety muszę ciągle dokarmiac sztucznym

dzisiaj dostawiłam małego do cycka z nakładką - trochę wypił - ale nie wiem ile ??? no i nie wiem ile dokarmic go butelką - tzn jaką ilośc mu podac???

ogólnie lekarka mówiła ,że do wagi 4 kg mogę podawac od 80 do 120 ml

bardzo chciałam karmic piersią no ale widzę,że nie dam rady i łapie z tego powodu czasami doła,a do tego karmie na 3 sposoby i nie wyrabiam....
ja wlasnie nie wiem ile ml powinnam dawac dziecku, moj ma 2tyg i 2dni i je mojego mleka po 100 co 3h i ma ponad 4kg - we wt mial 4,34 moze za malo mu daje i kiedy wiecej mu dawac

ja tez bym wolala piersią ale mam podobny problem i probowalam przez nakładki i co męczyliśmy się pół h, niby coś tam jadł ale więcej spał i po tym czasie dałam mu butlę i zjadł normalną porcję więc sobie dużo nie naciągnął z piersi nie wspomnę jak mnie gryzł

http://suwaczki.maluchy.pl/li-57141.png

było 83 jest 63 musi być 60 w sferze marzeń 58
MissZuzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 18:28   #1617
NataliaM1103
Rozeznanie

ile czasu zajmuje Wam odciągnięcie mleka tak około 100 ml????
NataliaM1103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 18:31   #1618
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

co do kremu to my używamy penatenu... mały lekko odparzył sobie jajeczka w szpitalu jeszcze i w dwa dni nie było sladu....wiec jestesmy zadowoleni...
w szpitalu polecali alantan...
mam jeszcze sudocrem ale na razie tylko penatenem jedziemy.....
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 18:36   #1619
mala_stopka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
I na ktg mi wychodzą skurcze ponad 90 a ja ich w ogóle nie czuje
i co jak tam?? rozwinęło się coś???

Cytat:
Napisane przez kamciurka Pokaż wiadomość
Ale ale pojawil sie pokarm obudzilam sie zalana mlesiem dziekuje wam za dobre slowa
no to super

Cytat:
moje tylko przekręca główką na brzuszku
w szpitalu też kazali budzić a tu jak ją chcę wybudzić to nici stego, spi dalej może faktiko najadła się mm??? teściowa mówi, że pultasków dostałą i ma grubsze paluszki- ja tego nie widzę, czuję, że jest niedokarmiona dziś wypiła 100 ml ale jakoś niezdarnie ją karmiłam i na koniec wszystko zwymiotowała i to samo było z cycem jak karmiłam na leżąco (chciałam sobie ulzyć bólu pleców)i znów wszystko poszło się je...ć spłakałam się, ja nie ogarniam niczego, brakuje mi tż dziś teściową budziłam o 6 bo nie dawałam rady... nie bekło jej się, ja ją na przewijak, przewijam i znów ulało jej się

Nie mówcie mi, że sobie radzę, bo sobie nie radzę mało sypiam, nie umiem zrobić żeby małej się odbiło, a teściowa mówi, że ulewa jej się bo za wysoko jej przystawiam nóżki do brzuszka i wtedy wszystko z brzucha się cofa i mleko się idzie chlustać Boże, jakbym wiedziała, że macierzyństwo jest takie trudne, to bym się na to nie godziła teściowa umie uśpić, chodzić z nią i ją ułoży do snu, a mi się rusza, boję się o ulanie, o wagę nie wytrzymam!!!!!!!
Agatku trzymaj się jeszcze troszeczkę i się dotrzecie razem z Kinią i będzie dobrze, zobaczysz

a jeśli chodzi o wybudzanie... hmmm wiadomo podzielone opinie, ale szczerze Ci powiem, ze ja bym nie wybudzała... mleko modyfikowane dłużej sie trawi (nawet 3-4h) a zapewniam Cię, że jak zgłodnieje to da znać, na bank

Cytat:
dziewczyny napiszcie czym smarujecie pupkę dzidziusia? nie wiem co kupić... jaka zasypka, czy krem?
ja mam sudocrem i alantan maść
smaruje zamiennie od czasu do czasu jak cos się na pupeczce pojawi

Cytat:
Napisane przez natisska Pokaż wiadomość
Jakos tak mnie depresja dopadała .... po ostatniej wizycie okazalo sie ze moj maluszek jest porzadnie owiniety pepowina i dzis sie dowiem czy bedzie cc i kiedy.... mam na 16 wizyte. Chcialabym jak najszybciej miec to cc bo malemu nawet w brzuszku grozi niebezpiezenstwo.... I nic nie robie tylko licze ruchy, w nocy spac nie moge bo sie boje ze sie udusi
W przyszlym tygodniu mam juz 39 tydz wiec mysle ze na dniach mnie rozpakuja, bede o to dzis blagac chyba bo psychicznie nie wytrzymuje.... do tego cisnienie mi skacze, okropna jest ta koncowka

Narazie spadam bo sie strasznie denerwuje dzisiejsza wizyta i musze sie czyms zajac bo zwariuje..
biedna, ale się nadenerwujesz
no to za szybkie rozwiązanie

Cytat:

he he ale numer ale Ci zamącili... teraz jedna wielka niespodzianka...

Cytat:
STO LAT!!! wszystkiego NAJ NAJ NAAAAAAJLEPSZEGO

Cytat:

o 5 to zasypia już chyba ze zmęczenia lub z nudów i się budzi o 6 z powrotem i powtórka

chodze jak zombie jakby tego było mało, ma kolki, przeważnie wieczorami od 19 do 22-23 potrafi się niemiłosiernie drzeć, że kilka razy bałam się, że przyjdą sąsiedzi i mi coś powiedzą, bo była tak głośna, że dzwoniło mi w uszach ;/ no i nic nie pomaga na kolki - ciepla pieluszka, masowanie brzuszka, kropelki, cieplejsza kapiel
masakra!

ma-sa-kra
oj biedulko, ty też się namęczysz jak tak mała daje czadu...

a jak Twoja rana? już wszystko ładnie sie goi?

Cytat:
Napisane przez Psotnika Pokaż wiadomość
jutro idziemy z małą na wizytę do ortopedy - bo była ułożona pośladkowo i kazali pójść w ciągu 3 tygodni a my już zaczęłyśmy czwarty.. była może już któraś? co robią na takiej wizycie? czego się spodziewać?
moja tez była ułożona pośladkowo i nam kazali iść normalnie na usg bioderek między 4-6 tyg życia
genaralnie to będa patrzeć czy dobrze odwodzi nóżki, jak nie to trzeba będzie szerzej pieluchować przez jakiś czas i dużo kłaść na brzuszku zeby nóżki sie dobrze ułożyły

Cytat:
hej dziewczynki

a próbowałaś kozich wyrobów??
przy alergii na białko mleka krowiego, kozie można bez problemu i nie uczula, a jest teraz całkiem niezły wybór:serki białe, topione, jogurty,mleko...
owszem mają taki specyficzny smak, ale można się przyzwyczaić... ja tak przeżyłam 5 miesięcy jak karmiłam Ige, bo stwierdzili u niej skaze białkową, na szczęście szybko jej przeszło, albo to było coś innego
trzymaj się

my dzisiaj po wizycie u lekarza, Maja waży 3600, czyli w dwa tygodnie przypakowała 450g
wziełam recepte na szczepionki i za 3 tyg pierwsza dawka...
teraz muszę się zastanowic skąd wytrzasnąc kasę na te szczepienia, bo wzieliśmy te 5 w 1 i pneumokoki, a same pneumokoki kosztuja ok 350zł....
no ale przedszkolak w domu, wiec wole zaszczepić...

a jutro idę do fryzjera bo juz mi grzywa w oczy wchodzi teściowa przyjdzie i zostanie na ten czas z małą
mala_stopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-26, 19:01   #1620
kasikzaki
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to kasikzaki

Hejka

Ale jestem zła Wysłałam tżta po hustawko bujaczek(3w1) z fishera i juz ich nie ma a w argosie tylko na zamówienie(dostawa droga)
Musze wybrac cos innego
kasikzaki jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości