|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
DZIEWCZYNY CZYM SMARUJECIE TE BRZYDACKIE BRZUSZYSKA PO PORODZIE???
dzisiaj słyszałam ,że jak sie karmi ,nie można pic kakao i jesc białego sera czy to prawda???? i jeszcze jedno pytanie,mam karmic maluszka co 3-4 godziny ,ale jeżeli śpi to budzic go czy nie??? Edytowane przez NataliaM1103 Czas edycji: 2012-01-28 o 18:35 |
|
|
|
#1802 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
Cytat:
|
|
|
|
|
#1803 |
|
Zakorzenienie
|
hej kochane
![]() u nas nocka super, maly sie budzil co 3 godz na cyca, raz dostal butle i spalismy do 9 ![]() Haniula gratulacje Uska tak w Redeco na Rogowskiej Pearl moj kolek nie ma ale wiem ze to jeszcze moze byc za wwczesnie, jednak sab simplex juz czeka ![]() Ciezaroweczka gratilacje jaka sliczna niunia |
|
|
|
#1804 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1805 |
|
Zadomowienie
|
Chciałam wam tylko dać znać, że urodziłam
![]() 25/01/2012 o 13:05 3250g 54cm Rodziłam 10 min Młody wyskoczył z wodami; w pozycji kolankowo łokciowej, choć wcale tego nie planowałam. Nie byłam się w stanie położyć. Nie było bata by mnie zmusić.Skurcze zaczęły się leciutkie o 10 rano, o 11,30 byliśmy w szpitalu. o mało a niezdążyłabym się przebrać i zajść na salę. Partych nie miałam wcale. Jak tylko miałam pełne rozwarcie, przebiła mi położna wody i wraz z nimi urodził się mój mały ssak ![]() Karmimy się cycem, choć w pierwszych 2 dobach musiałam w nocy podać butlę. Ma taki apetyt, że szok ![]() Nie piszę nowego posta: drugie ![]() Pozdrawiam, s Edytowane przez siobhan1 Czas edycji: 2012-01-28 o 18:50 |
|
|
|
#1806 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To Twoje pierwsze dziecko? |
|
|
|
|
#1807 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja jem biały ser i pije mleko tylko obserwo=uje młada czy nie wyskakuje jej jakies uczulenie :/ kaka nie pije bo stram sie wogoel unikac wszytkiego co słodkie i od tygodnie nie zjadłam nic ![]() ja wybudzam co 3 gdziny a w nocy co 4 chyba ze sama sie budzi wczesniej to dostanje wczesniej jedzenie Mówiono mi ze ma byc od 8 do 12 posiłkuw dziennie Cytat:
![]() Cytat:
Michalinka jest sliczniutka
|
|
|
#1808 |
|
Rozeznanie
|
Haniula, cieżaróweczka, siobhan1 GRATULACJE! Ciężaróweczka mała śliczna
Podczytuję Was na bieżąco ale ostatnio jakoś nie mam ochoty pisać jakaś deprecha przedporodowa mnie dopadła. Co do szczepionek to ja starszej córce dawałam wszystkie szczepionki nieskojarzone ale to było 7 lat temu i te skojarzeniowe to było chyba 3 w jednym. Moja córka była kłuta 3 razy i bardzo dobrze to znosiła. No ale teraz chyba jednak wykupię te 5 czy 6 w jednym nie wiem. Chciałabym też zaszczepić na rotawirusy ale wiem że są drogie - czy orientujecie się ile kosztują? i z tego co czytałam trzeba zaszczepić dziecko jak najwcześniej
|
#1809 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Mamusie czy kapiecie swoje maluszki w przegotowanej wodzie,bo dziś mnie mama uświadomiła ,ze tak powinno sie kapać ,a ja o tym nie słyszalam .
|
|
#1810 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
takie jest moje zdanie ale każdy robi jak uważa. Pytanie do mamusiek jak kąpiecie maluszki tzn macie jakieś maty czy coś i jakich kosmetyków używacie?
|
|
#1811 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
gratuluje...!!!Ja rzadko teraz tu bywam bo sesja u mnie trwa,ale jeszcze tylko tydzień. Jak na razie wszystko zdałam wiec ok. Mamy już 36 tydzien i strach coraz większy. Właśnie szukałam ładnej pościelki na allegro,ale co mi sie podoba to nie ma baldachimu a bym chciała.... czas kupić lóżeczko bo luty za parę dni...a jak luty to i... poród. Termin mam na koniec lutego ale wiecie same ,że coś szybko ostatnio tutaj rodzimy.... Moja kuzynka z 19 lutego juz tez w piatek urodziła... marzy mi się poród lekki i przyjemny... oj jak bym chciała. Nasz synek w brzuchu się tak wierci... szok. nie miałam jeszcze dnia aby " milczał"... jak mówią, ze jak w brzuchu się wierci i kręci dużo to i potem też będzie ruchliwy oby w ciągu dnia tylko ![]() ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Cytat:
![]() gratuluje i życzę zdrówka. A bylaś nacięta? czy tak po prostu dziecko samo wyszło ładnie.. |
||
|
|
|
#1812 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja mam niemieckie Cytat:
|
|
#1813 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Natomiast co do kapieli to my na poczatku uzywalismy kosemtykow nivea, bo malutki mial piekna skórke wiec nic "mocniejszego" nie bylo trzeba, natomiast po ok 2 tygodniach zaczelo mu skóra schodzic i pediatra dal nam recepty na oilatum, wiec teraz tego uzywamy i jest super Jeszcze trafiła nam sie super lekarka i przepisała chyba wszystko co oilatum ma na ofercie, wiec chyba bedziemy tego uzywac przez najblizsze lata, w UK leki na recepte sa darmowe wiec wzielismy wszystko![]() MAM PYTANIE DO MAMUŚ KARMIACYCH, CZY JAK DZIECKO NIE OPRÓŻNIA PIERSI DO KOŃCA TO NALEZY ODCIAGNAC RESZTE LAKTATOREM? bo mój nikoś chyba nigdy nawet jednej nie opróznił przy jednym karmieniu i sama nie wiem co robic
|
|
#1814 |
|
Wtajemniczenie
|
Siobhan, gratulacje !!!!
![]() Kropeczka, fajnie z tym laktatorem. W ogole istnieje jakas mozliwosc sprawdzenia przed kupnem, ktory bedzie mi pasowal
|
#1815 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dalej czekam![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1816 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ledwo nam starcza kasy od wypłaty do wypłaty i o ślubie pomarzyć możemy nawet skromniutkim na razie, bo nie zamierzam się zapożyczać itd. nie jest mi do szczęścia potrzebny teraz już w tej chwili,a ona do mnie, no jak to, to wy na Wielkanoc ślubować nie będziecie?![]() byliśmy dzisiaj na zakupach troszkę ciuszków nakupowałam oczywiście szukałam najtańszych z promocji jak się dało <ale za to ślicznych>, do tego buteleczka, smoczek, pampersy i inne rzeczy, wiec się spora sumka uzbierała niestety Cytat:
niestety nie powtórzę dokładnie na co zachorowała, ale na pewno coś z pneumokokami związanegoCytat:
Cytat:
mam taki sam rożek![]() Cytat:
ale jestem wypompowana dziś, cały dzień na nogach , na zakupach itd.... aż mnie pipka boli
|
|
|
#1817 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a mój termin na 19 lutego a liczę tak, że dziś mam 36+6 więc kończe 37 tydzień i jutro zaczynam 38, ale wiem, że są różne metody liczenia wg tej mojej termin przypada na koniec 40 tygodniaa zresztą to mało istotne, skoro dzidzia wyjdzie i tak wtedy kiedy będzie chciała ale jak dla mnie to już możemy ze spokojem rodzić, bo czasu już ten bezpieczniejszyCytat:
kurcze co jakiś czas mam takie kłucia w pachwinach, szczególnie jak stoję albo chodzę za dużo (choć ciężko to mówić w ogóle dużo w porównaniu do czasu sprzed ciąży )
|
||
|
|
|
#1818 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
o hodowli rozstępów nie wspomnę, ale z nimi po prostu zaczynam się lubić, bo innego wyjścia nie mam ![]() Ja się raz napiłam kakao i mały miał okropne gazy - bardzo się męczył (wyleciało mi z głowy, że nie można go pić). Także nie polecam. Uwielbiam kakao i jestem nieszczęśliwa z tego powodu ale trudno. O serze białym nie słyszałam - wg mnie można
|
|
|
|
|
#1819 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny co zrobić jak dziecko je łapczywie i ulewa?? Podaję bebilon, myślę o bebilonie przeciw ulewaniu
Dziś się cieszyłam, że 70 -80ml wypiła po czym wszystko oddała ustami i nosem dziś po tym mleku (daliśmy przed kąpaniem bo była strasznie głodna)- 50 ml wypiła, odbiła niby i położyliśmy ją, po czym ulała w łóżeczku po tym incydencie po około godzinie, półtorej wykąpaliśmy, oliwka i znów pokarm z butli- 50 ml, odbiło jej się, położona do łóżeczka teraz śpi... ale boję się, że znów coś będzie nie tak mleko w cycach mam, już mi prawa twardnieje a ja nie chcę karmić, żeby nie pobudzać ona chyba jest niedokarmiona, wizyta w pt na ważenie- a nawet nie jest jeszcze hartowana bo zimno na dworze- -8 jest i o dupa, nie wiem co robić czy mimo to hartować w domu ![]()
|
#1820 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1821 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1822 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
powiedz tesciowej, ze mozecie slubowac nawet jutro, jezeli tylko wygracie w totka ![]() Cytat:
Cytat:
Uska pisala, ze bobotic to jest to samo, a sporo tansze, ale gdzies na forach wyczytalam, ze jednak sab simplex dzialal lepiej i nie wiem, czy to mozliwe, skoro to niby to samo ![]() Cytat:
Cytat:
ale mi sie marzy 12 luty moja Mama ma wtedy urodziny i sobie ubzduralam, ze dzieki temu moje dziecko tez bedzie takie grzeczne i kochane... Jak dotrzymam do tego czasu, to 11-go wieczorem planuje rozniesc z tztem nasza sypialnie ![]() Cytat:
Cytat:
ja takie klucia mam juz od polowy grudnia i moj lekarz stwierdzil, ze nie ma na to rady biore tylko 3 razy dziennie nospe i magne b6,zeby wytlumic skurczybyki
|
|
#1823 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2. z kakaem i czekolada trzeba uważać, bo moze uczulac malucha albo powodowac zatwardzenia, z jeśli chodzi o ser to jeśli nie ma skazy białkowej to można, ale w rozsądnych ilościach (czyt. np. do kanapeczki na sniadanko, a nie cały pojemniczek) 3. moje zdanie na temat budzenia jest takie, ze jeżeli ta przerwa 4h zdarza się co jakis czas, a maluszek ładnie przybiera i widać, ze się najada to nie ma sensu go budzić, chyba, ze śpi po każdym karmieniu tyle ale chyba nie znam takiego bobasa, który by po każdym karmieniu spał bite 4h... to by było zbyt piękne...![]() Cytat:
ale miałas ekspresowy poród ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
wiec dostaje jeszcze odciagniete z butli...a u Ciebie jesli mały sie najada to chyba nie ma sensu do konca opróżniac piersi, bo pobudzisz jeszcze bardziej laktację...tak mi sie wydaje... |
|||||
|
|
|
#1824 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
położna mi mówiła, że jak jest poniżej zera to mam nie wychodzić z nim na spacery. Buuuu chyba utkniemy w chałupie przez te mrozy.
|
|
|
|
|
#1825 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja tam mam plan żeby zacząć działać z mężem już szybciej, zresztą on się strasznie nie może doczekać ![]() magne b6 biorę juz ho ho, chyba od 5 miesiąca w takich właśnie dawkach i wszystko było ok, poza małym incydentem 2 tyg temu ze skurczami przepowiadającymi takimi, że zaczęłam liczyć odstępy i myślałam czy by nie jechać powoli do szpitala, ale przeszły po nospie choć potem jak lekarzowi na ktg mówiłam o tym, to się zdziwił, że nospę brałam, bo ona przecież rozkurczowo działa i może spowodować też otwieranie szyjki?! kurcze jakaś dziwna ta teoria, no ale skoro już 38 tydz. jutro to mam to gdzieś, niech się otwiera ![]() Cytat:
A oilatum można podobno zastąpić każdym innym emolientem, bo działanie takie samo, a ceny różnią się znacznie. |
||
|
|
|
#1826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet nie wiem gdzie dokupić takie specjane smoczki nie no nie mam za dużo dziurek :/ jest ok, 2 dziurki czyli wychodzi na to +1 czytam o nutritonie, czy nie kupić i nie spróbować na tym mleku co mamy dotychczas- bebilon + ten proszek czy od razu kupić bebilon przeciw ulewaniu... ehh do pon muszę się wstrzymać z tym, mam nadzieję, że to nie jest na receptę ?!!
Edytowane przez *Agatek* Czas edycji: 2012-01-28 o 21:28 |
|
|
|
|
#1827 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Filip też ma ciągle żółtaczkę, a już ma ponad 3 tygodnie. Ale ja się akurat tym nie martwię, bo ta żółtaczka jest zwiazana z tym ze je moje mleko, a kobiece mleko utrudnia wydalanie bilirubiny. Taka żółtaczka jest niegroźna i moze się ciągnać nawet 2 miesiace. Co do smoczka to poradzę ci, jak mała tylko usnie to wyjmuj jej smoczek, żeby nie przyzwyczajała się ze z nim śpi, tylko ze zasypia. Ja dlatego tak bardzo wzbraniam się przed smoczkiem, bo to duże utrudnienie dla rodziców. Owszem podaję czasem, jak mały nie może się uspokoić, ale nie daję mu do spania. Edytowane przez anankee Czas edycji: 2012-01-28 o 21:39 |
|
|
|
|
#1828 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
na tej www masz dokładny opis smoczków aventu: http://www.philips.pl/c/avent-karmie...lka/28513/cat/ Te smoczki są dostępne w każdym sklepie dziecięcym albo na allegro http://allegro.pl/smoczek-smoczki-do...047176917.html |
|
|
|
|
#1829 |
|
Zakorzenienie
|
nutritonem się zagęszcza te zwykle mleko :/ bedzie miała problem z pociagnieciem... poza tym jest na recepte i nie wiadomo czy pomoze
nawet kupki dzis nie robila, tylko wczoraj w nocy malo co zjadla dzis, cyce pelne ale boje sie dac, bo chce odstawic i zasuszyc ehh nie wiem co robic
|
#1830 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam innej firmy co prawda, ale może faktycznie za dużo na raz dostaje mleka i dlatego ulewa
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:27.

Na początku powiedziałam, że mogę poczekać ale pani nalegała i mówiła, że dzidziuś czekać nie może 

.

smutno mi, ale musimy bo może zwichnąć sobie biodro bo kość ma bardzo małą powierzchnię oparcia w stawie - dobrze że tak szybko z nią poszłam, to może krócej będzie nosić to cholerstwo
Gabrysia - 09.02.2012
a ja nie chcę karmić, żeby nie pobudzać 

nawet nie wiem gdzie dokupić takie specjane smoczki